PËRGATITJA E LITURGJISË.
E DIELA 5 TË PASHKËS VITI C.
MË 1-5-2025.
UNGJILLI: Gj, 13,31-35.
31 Pasi Juda doli përjshta, Jezusi tha:
“Tani u lavdërua Biri i njeriut!
Edhe Hyji u lavdërua në të!
32 [Nëse Hyji u lavdërua në të]
edhe Hyji do ta lavdërojë atë në vetvete.
Po, madje menjëherë do ta lavdërojë!
33 Fëmijëzit e mi!
Edhe pak kohë jam me ju!
Do të më kërkoni,
por, siç u thashë judenjve,
tani po ju them edhe juve:
‘ku unë po shkoj,
ju nuk mund të vini.’
34 Po ju jap një urdhër të ri:
Duajeni njëri‑tjetrin!
Sikurse unë ju desha ju,
duajeni edhe ju njëri‑tjetrin!
35 Nëse e doni njëri‑tjetrin,
të gjithë do t’ju njohin se jeni nxënësit e mi.”
LECTIO DIVINA – MEDITIM - LUTJE.
Fjalitë e para të këtij teksti janë si një lloj variacioni i fjalës "lavdi":
"Pasi Juda doli përjshta, Jezusi tha:
“Tani u lavdërua Biri i njeriut!
Edhe Hyji u lavdërua në të!
[Nëse Hyji u lavdërua në të]
edhe Hyji do ta lavdërojë atë në vetvete.
Po, madje menjëherë do ta lavdërojë!”(V. 31’32),
e gjithë kjo na duket paksa e ndërlikuar, por në fakt është një mënyrë të foluri shumë çifute:
thotë reciprociteti i marrëdhënieve midis Atit dhe Birit, ose më mirë bashkimi i tyre themelor:
"Kush më ka parë mua, ka parë Atin"(14, 8).
Është gjithashtu një frazë tjetër që e ruajti Shën Gjoni:
“Unë dhe Ati jemi një” (10, 30).
Këtu, të thuash se “Biri i njeriut është lavdëruar, ose se Perëndia është lavdëruar në të”, do të thotë se Biri është pasqyrimi i Atit; kalimthi, vëmë re edhe një herë përpjekjen që duhet të bëjmë për të kuptuar fjalorin e Jezusit dhe të bashkëkohësve të tij.
Por le t’i kthehemi tekstit: sipas Jezusit, pikërisht në momentin kur Juda largohet natën e tradhtisë, ai, Jezusi, e përmbushi thirrjen e vet për të qenë pashqyrimi i Atit. Por Gjoni nuk e kuptoi menjëherë. Le të kthehemi te gjendja shpirtërore e apostujve në kohën e largimit të Judës dhe në orët që pasuan: ata së pari dëshmuan të pafuqishëm Mundimin dhe Vdekjen e Krishtit; ata e përjetuan këtë varg ngjarjesh si një moment tmerri; por më pas, Gjoni kuptoi se ishte në të vërtetë ora e lavdisë së Jezusit, sepse aty Biri zbuloi se deri ku shkon dashuria e Atit.
Dhe për shkak se Biri i tradhtuar, i braktisur nga të gjithë, i persekutuar nga të gjithë, këmbëngul, i vetëm kundër të gjithëve, duke mos qenë gjë tjetër veçse dashuri, dashamirësi, falje, ai i zbulon botës se deri ku shkon dashuria e Atit, domethënë deri në pafundësi, ajo është pa kufi: dhe më pas, dhe kjo është pjesa e dytë e tekstit tonë, ata që sodisin këtë mister të dashurisë së çmendur të Perëndisë, bëhen të aftë të duan si ai deri në rradhët e tyre. Sepse Jezusi i lidh mirë këto dy gjëra: ai thotë "tani do t'i zbuloj botës se deri ku shkon dashuria e Atit" dhe "tani po ju jap një urdhër të ri, që të të duani në të njëjtën mënyrë". (Kuptohet që tani kjo gjë do të jetë e mundur për ne sepse ne do të marrim dashurinë e Jezusit nga vetë Jezusi).
Le të ndalemi pak në këtë: në fakt, risia nuk është urdhërimi për të dashur, Jezusi nuk e shpik atë: urdhërimi për të dashur ekziston vërtet në mësimet e rabinëve të kohës së tij. Ajo që është e re është që të duam si ai, por jo vetëm sipas mënyrës së tij, domethënë deri në atë pikë sa të jesh gati për të dhënë jetën, duke refuzuar çdo pushtet, çdo dominim, çdo dhunë; ajo që është e re është edhe më shumë se kaq, është të duash vërtet si ai, domethënë të jesh plotësisht i udhëhequr nga Shpirti i tij; dhe kështu ne tani kuptojmë frazën e famshme "Ajo që do t'u tregojë të gjithë njerëzve se jeni dishepujt e mi, është dashuria që do të keni për njëri-tjetrin". Shumë më tepër se një urdhër, është një vëzhgim: nëse jemi vërtet dishepuj të tij, është vetë Shpirti i tij që dikton sjelljen tonë. Për ta thënë ndryshe, Zoti e di nëse dashuria e përditshme është e vështirë, është pothuajse një mrekulli! E po, nëse kemi sukses në këtë në komunitetet tona të krishtera, bota do të detyrohet të pranojë këtë dëshmi: se Shpirti e Krishtit po vepron në ne!
Prandaj ne jemi të ftuar së pari në një akt besimi! Të besojmë se Shpirti i tij të dashurisë banon në ne, se burimet e tij të dashurisë banojnë në ne: se ne tani e tutje kemi aftësi të padyshimta për dashuri, sepse ato janë të tijat... dhe më pas bëhet e mundur që ne të duam "si ai sepse ai është Shpirti i tij që vepron në ne”.
A nuk është e gjithë kjo paksa e mirë? Ne e dimë nga përvoja se nuk është e vetëkuptueshme të duam ata që na rrethojnë: ka njerëz me të cilët shkon vetë, siç thonë ata; ka të tjere me të cilet është shumë e vështirë... pa permendur ata per të cilët kemi një alergji të vërtetë...apo më keq akoma ata që kane vepruar ndaj nesh në mënyrë të pafalshme. Jezusi sigurisht nuk i shpërfill të gjitha këto kur u jep këtë urdhër dishepujve të tij; por nuk duhet të ngatërrojmë dashurinë dhe ndjeshmërinë: Jezusi sapo ka treguar me vepra se më çfarë dashurie duhet ta duam njëri-tjetrin; le të kujtojmë kontekstin: ndodh gjatë vaktit të tij të fundit me dishepujt e tij. Jezusi filloi duke larë këmbët e tyre, për habinë e tyre të madhe: ai, Zoti dhe Mjeshtri, u bë shërbëtori i tyre. Dhe përfundoi duke thënë: “Ky është shembulli që ju dhashë; atë që kam bërë për ty, bëje edhe ti”. Pra, kjo është dashuri "siç" na donte... dhe, në fund të fundit, nëse e mendojmë, është e mundur të vihemi në shërbim të njëri-tjetrit, edhe të atyre për të cilët nuk ndihemi mirë. Megjithatë, besnikëria jonë ndaj këtij urdhërimi është jetike, na thotë ai, pasi në këtë mënyrë do të gjykohen bashkësitë tona: sipas tij, gjëja më e rëndësishme nuk është cilësia e fjalimeve tona, e teologjisë ose e njohurive tona, as bukuria e ceremonive tona; është cilësia e dashurisë që i ofrojmë njëri-tjetrit... (Megjithatë është e rrallë që ne të kemi idenë për të gjykuar historinë e Kishës me këtë kriter).
Ndërkohë, nuk duhet ta harrojmë kurrë atë thirrjen fitimtare nga Jezusi në mbrëmjen e fundit: “Tani Biri i njeriut është lavdëruar (d.m.th., u shfaq si Perëndi) dhe Perëndia është lavdëruar në të. Në Jezusin, njerëzimi sillet në lavdinë e Perëndisë, në praninë e Perëndisë, në jetën e Perëndisë, nëpërmjet ngjarjes së Mundimit-Vdekjes-Ringjalljes. Dhe për shkak se ata janë sjellë tani në lavdinë e Perëndisë, dishepujt e Jezu Krishtit mund të jetojnë jetën e tyre nën shenjën e dashurisë... meqenëse Perëndia është dashuri dhe prania e tij, tani rrezaton nëpërmjet tyre. Ndoshta mjafton të besojmë në të, për ta lënë të veprojë tek ne.
Krijoni Kontakt