PËRGATITJA E LITURGJISË.
E DIELA E 2 E KRESH, VITI C.
MË 16-3-2025.
UNGJILLI: Lk. 9, 28-36.
28 Reth tetë ditë pas këtyre predikimeve, Jezusi mori me vete Pjetrin, Gjonin dhe Jakobin e u ngjit në mal për t’u lutur.
29 Ndërsa po lutej, fytyra iu shndërrua e petkat iu bënë të bardha e të shndritshme si vetëtima.
30 Dhe ja, dy njerëz po bisedonin me të! Ishin Moisiu dhe Elia. 31 Ata u dukën të rrethuar me lavdi e bisedonin me të për kalimin e tij nga kjo jetë që do ta bënte së shpejti në Jerusalem. 32 Pjetrin dhe shokët e tij i kishte lodhur gjumi, por qëndruan zgjuar dhe e panë lavdinë e tij dhe ata dy burra që po qëndronin me të; 33 dhe, ndërsa ata po ndaheshin prej tij, Pjetri i tha Jezusit:
“Mësues, është mirë për ne të qëndrojmë këtu. Po bëjmë tri tenda: një për ty, një për Moisiun e një për Elinë!” Nuk dinte ç’thoshte.
34 Ndërsa ky ende po fliste, ra një re dhe i mbuloi me hijen e vet. Kur hynë nën re, nxënësit i kapi frika. 35 Prej resë u dëgjua një zë: “Ky është Biri im ‑ i Zgjedhuri! Atë dëgjojeni!”
36 Ndërsa ky zë po jehonte, Jezusi mbeti vetëm.
Nxënësit heshtën dhe ndër ato ditë s’i treguan askujt çka kishin parë.
LECTIO DIVINA - MEDITIM – LUTJE.
NJË MESI I PAPRITUR.
Disa ditë para Shpërfytyrimit, gjatë një kohe lutjeje me dishepujt e tij, Jezusi u bëri atyre pyetjen vendimtare: "Kush thonë njerëzit se jam unë?". Pjetri ishte në gjendje të përgjigjej: “Ti je Krishti (domethënë Mesia) i Perëndisë”. Por Jezusi e drejtoi menjëherë fjalët e tij duke e vënë çdo gjë në vendin e vet: Mesia, po, por jo siç pritej: lavdi, po, por jo sipas mënyrës njerëzore: lavdi, domethënë Prania e Perëndisë, por në kryq, lavdia e dashurisë dhe jo tjetër:
“Birit të njeriut i duhet të pësojë shumë, ta përbuzin pleqtë, kryepriftërinjtë dhe skribët, ta vrasin dhe të tretën ditë të ngjallet” (Lk. 9,22).
Rreth tetë ditë pas kësaj,. Jezusi i çon dishepujt e tij Pjetrin, Jakobin dhe Gjonin në mal. Ai dëshiron të shkojë të lutet përsëri me ta. Është ky momenti i lutjes në mal që Zoti zgjedh t'u zbulojë këtyre tre njerëzve të privilegjuar misterin e Mesisë. Sepse këtu nuk janë më njerëzit, turma apo dishepujt, ata që japin mendimin e tyre, është vetë Zoti ai që sjell përgjigjen dhe na lejon të sodisim misterin e Krishtit: "Ky është Biri im, atë që kam zgjedhur, dëgjojeni!"
Ky mal i Shpërfytyrimit na kujton Sinain; dhe veç kësaj, Luka zgjodhi fjalorin e tij në atë mënyrë që të evokonte kontekstin e zbulesës së Zotit në Sinai: malin, renë, lavdinë, zërin që kumbon, çadrat... Ne jemi më pak të habitur, pra, nga prania e Moisiut dhe Elias përkrah Jezusit. Kur ne e dimë se Moisiu kaloi dyzet ditë në Sinai në praninë e Zotit dhe se ai zbriti me fytyrën e tij aq rrezatuese sa të gjithë u habitën.
Edhe Elia u ngjit në mal dyzet ditë e dyzet net; dhe ishte aty që Zoti iu shfaq atij në një mënyrë krejtësisht të papritur: jo në fuqinë e erës, zjarrit apo tërmetit, por në zhurmën e butë të flladit të lehtë.
Kështu, dy figura e Besëlidhjes së Vjetër që kishin privilegjin të shihnin lavdinë e Perëndisë të zbuluar në mal, janë gjithashtu të pranishëm në shfaqjen e lavdisë së Krishtit. Luka është i vetmi ungjilltar që na tregon përmbajtjen e bisedës së tyre me Jezusin: "Ata po flisnin për largimin e tij që do të bëhej në Jerusalem" (në realitet, Luka përdor fjalën "Eksod"). Është qartësisht e pamundur të ndash lavdinë e Krishtit nga Kryqi i tij. Jo më kot Luka përdor fjalën "Eksod" kur flet për Pashkën e Krishtit. Ndërsa Pashka e Moisiut kishte përuruar Eksodin e popullit nga skllavëria në Egjipt në tokën e lirisë, Pashka e Krishtit hap rrugën drejt çlirimit për mbarë njerëzimin.
“Ky është Biri im ‑ i Zgjedhuri! Atë dëgjojeni!”: "Biri", "Zgjedhur", "Dëgjojeni atë": këto tre fjalë shprehnin në kohën e Krishtit larminë e portreteve nën të cilat përfytyrohej Mesia: një Mesia-Mbret, një Mesi-Shërbëtor, një Mesi-Profet. I marr njëra pas tjetrës.
Titulli "Biri i Zotit" iu dha mbretërve në ditën e kurorëzimit të tyre: "Ti je Biri im, sot të kam lindur" ishte një nga frazat e kurorëzimit; "Zgjedhur" është një nga emrat e shërbëtorit të Perëndisë për të cilin Isaia flet në "Këngët e shërbëtorit": " Ja, Shërbëtori im që unë e përkrah,
i Zgjedhuri im, në të cilin kënaqet shpirti im,
mbi të e kam ndikuar Shpirtin tim:
ai do t’ua japë të drejtën popujve" (Is 42:1).
Sa i përket shprehjes: “Dëgjojeni atë”, është aludim për premtimin që Zoti i bëri Moisiut për të nxjerrë një profet pas tij:
“Do të ngre ndër ta, prej vëllezërve të tyre, një profet të ngjashëm me ty. Në gojën e tij do t’i vë fjalët e mia dhe ai do t’u flasë gjithçka unë kam për t’i urdhëruar atij. Ai që s’ka për t’i dëgjuar fjalët e mia që ai do t’i flasë në emrin tim, atë do ta ndëshkoj” (Dt. 18, 18). Disa njerëz arritën në përfundimin se Mesia i pritur do të ishte një profet.
"Dëgjojeni atë" nuk është një urdhër i dhënë nga një mjeshtër kërkues apo sundues... por një lutje... "Dëgjojeni atë" do të thotë t'i besosh atij.
Pjetri, i mahnitur nga fytyra e shpërfytyruar e Jezusit, flet për vendosjen: "Mësues, është mirë që ne jemi këtu!" Le të bëjmë tre tenda..." Por Luka thotë qartë se "Pjetri nuk e dinte se çfarë po thoshte. “Nuk bëhet fjalë për t'u larguar nga bota dhe problemet e saj: koha po ngjet; Pjetri, Jakobi dhe Gjoni, këta tre të privilegjuar, duhet të nxitojnë të bashkohen me të tjerët. Sepse plani i Perëndisë nuk kufizohet vetëm në disa të privilegjuar: në ditën e fundit, i gjithë njerëzimi do të shpërfytyrohet; siç thotë Shën Pali në letrën drejtuar Filipianëve, “ne jemi qytetarë të qiellit”.
Krijoni Kontakt