PËRGATITJA E LITURGJISË
DIELA E V ORD. VITI C.
MË 9-2-2025.
LEXIMI I PARË: Is, 6, 1-8.
1 Në vitin e vdekjes së mbretit Ozi, e pashë Zotin duke ndenjur në një fron të lartë e të madhërishëm. Kindat e petkut të tij e mbushnin Tempullin.
2 Serafinët qëndronin në këmbë afër tij; secili kishte nga gjashtë krahë: me dy mbulonin fytyrën e vet, me dy mbulonin këmbët e veta dhe me dy fluturonin.
3 I brohoritnin njëri‑tjetrit:“Shenjt! Shenjt! Shenjt Zoti i Ushtrive! Plot është toka mbarë me Lavdinë e tij!”
4 E u dridhën pragjet e shtatkave të dyerve nga zëri shungullues dhe Shtëpia u mbush me tym.
5 Unë thashë: “I mjeri unë, tani sharrova, sepse jam njeri me buzë të papastra,
banoj në popull buzësh të papastra, e me sytë e mi e pashë Mbretin, Zotin e Ushtrive!”
6 Atëherë njëri nga serafinët vrapoi drejt meje: në dorë kishte një gacë që e mori me mashë nga lteri;
7 Me të ma preku gojën e më tha: “Ja, me gacë i preka buzët e tua, mëkati yt u shlye, faji yt u fal!”
8 Atëherë e dëgjova zërin e Zotit që thoshte: “Kë të dërgoj? Kush do të na shkojë?” Unë u përgjigja: “Ja, ku më ke, çomë mua!”
LECTIO DIVINA – MEDITIM – LUTJE.
“SHENJT! SHENJT! SHENJT ZOTI I USHTRIVE!
Javën e kaluar lexuam historinë e thirrjes së Jeremisë, sot lexojmë atë të Isaisë; dy profetë shumë të mëdhenj në sytë tanë. E megjithatë, të dy rrëfejnë vogëlsinë e tyre: Jeremia ndihet i paaftë për të folur, por meqenëse Zoti mori iniciativën për ta zgjedhur atë, është gjithashtu Zoti ai që do ta frymëzojë dhe do t'i japë forcën e nevojshme. Isaia është kapluar nga një ndjenjë e padenjësisë; por përsëri, meqenëse është Zoti ai që e ka zgjedhur, është gjithashtu Zoti që do ta pastrojë atë.
Jeremia ishte prift dhe ne nuk dimë se ku e mori thirrjen nga Perëndia; çuditërisht, është Isaia, i cili nuk ishte prift, ai që e vendos thirrjen e tij në tempullin e Jeruzalemit: "Në vitin e vdekjes së mbretit Ozi, e pashë Zotin duke ndenjur në një fron të lartë e të madhërishëm. Kindat e petkut të tij e mbushnin Tempullin" (V.1). Kur Isaia na thotë “e pashë Zotin”, do të thotë se ai nuk flet për një fakt historik, por përnjë vegim; le të mos kërkojmë pra në evokimin e tij, një shpalosje logjike të ngjarjeve. Librat profetikë janë të mbushur me vizione fantastike: neve na takon ta deshifrojmë këtë gjuhë jashtëzakonisht sugjestive, edhe nëse e habit mentalitetin tonë bashkëkohor.
Isaia na thotë se për sa i përket atij, kjo ndodhi "në vitin e vdekjes së mbretit Ozi": ky është një njoftim i jashtëzakonshëm dhe shumë i çmuar. Është e rrallë që ne mund të përkujtojmë datat me një saktësi të tillë; këtë herë mundemi sepse e dimë se mbreti Ozia mbretëroi në Jeruzalem nga viti 781 deri në vitin 740 para Krishtit. Që nga vdekja e mbretit Solomon (në vitin 933, domethënë për gati dyqind vjet), mbretëria e Davidit dhe e Solomonit ndahet: ka dy mbretëri, dy mbretër, dy kryeqytete: në jug, Ozia është mbreti i Jeruzalemit, në veri, Menahemi është mbreti i Samarisë. Ne e dimë gjithashtu se Ozia ishte lebroz dhe se vdiq nga kjo sëmundje në Jeruzalem në vitin 740. Prandaj, në atë vit Isaia mori thirrjen e tij si profet: pastaj ai predikoi për rreth dyzet vjet (ka mundësi që kjo date të jetë më pak e saktë) dhe ai mbeti në kujtesën kolektive të Izraelit si një profet shumë i madh dhe në veçanti profet i shenjtërisë së Zotit.
“Shenjt! Shenjt! Shenjt Zoti i Ushtrive! Plot është toka mbarë me Lavdinë e tij!” Të gjithë ne e njohim “Sanctusin” e meshave tona, që daton të paktën nga profeti Isaia. (Ndoshta kjo aklamacion ishte tashmë pjesë e liturgjisë në Tempullin e Jerusalemit, por ne nuk kemi asnjë provë për këtë; ne kemi gjetur vetëm shprehje ekuivalente më të vjetra në Egjipt).
Të thuash se Zoti është "i shenjtë" në kuptimin biblik do të thotë se ai është krejtësisht i ndryshëm nga njeriu. Perëndia nuk është sipas shëmbëlltyrës së njeriut; përkundrazi, Bibla pohon të kundërtën: është njeriu ai që është "sipas shëmbëlltyrës së Perëndisë"; Nuk është e njëjta gjë!
"PLOT ËSHTË TOKA MBARË ME LAVDINË E TIJ!”
Kjo do të thotë se duhet të jemi shumë modestë dhe shumë të kujdesshëm sa herë që flasim për Zotin! Për shkak se Zoti është Plotësisht Tjetri, është rrënjësisht e pa mundur, në mënyrë të pakthyeshme për ne që ta imagjinojmë atë ashtu siç është: fjalët tona njerëzore nuk mund të na shpjegojnë çfarë me të vërtetë është Ai.
Pjesa e parë e vizionit të Isaias flet mirë për këtë realitet themelor; dhe ajo që na përshkruan në mënyrë të çuditshme ngjan me evokimet e tjera të manifestimeve të mëdha të Zotit në Bibël: Zoti është ulur në një fron shumë të lartë, tymi përhapet dhe mbush gjithë hapësirën, një zë gjëmon... gjëmon aq fort sa vendi dridhet. ... Isaia nuk mund të mos mendojë për atë që i ndodhi Moisiut në malin Sinai, kur Perëndia bëri një besëlidhje me popullin e tij dhe dha tabelat e Ligjit; është libri i Eksodit që thotë: “Krejt mali i Sinait s’ishte tjetër por tym, sepse Hyji kishte zbritur në zjarr mbi të e tymi i tij ngritej porsi tym furre. I tërë mali tundej tmerrësisht. Zëri i bririt vinte gjithnjë e rritej: Moisiu fliste me Hyjin e Hyji i përgjigjej me bubullimë” (Dal 19,18-19).
Më pas profeti Isaia mat vogëlsinë e tij dhe ndjen një lloj frike: “I mjeri unë, tani sharrova, sepse jam njeri me buzë të papastra, banoj në popull buzësh të papastra, e me sytë e mi e pashë Mbretin, Zotin e Ushtrive!” (v.5)
Kjo “frikë”, si zbulimi i vogëlsisë sonë, si zbulimi i hendekut të pakapërcyeshëm që na ndan nga Zoti nëse vetë Zoti nuk e plotëson atë, është hapi i parë thelbësor në marrëdhënien tonë me Zotin. Por Zoti nuk ndalet me kaq. Zakonisht në Bibël gjendet gjithmonë kjo fjalë nga Zoti: "Mos ki frikë"... Këtu fjalia “Mos ki frikë” nuk thuhet, por zëvendësohet me një gjest shumë sugjestionues: një nga serafinët, një nga ata që, pikërisht, shpallin shenjtërinë e Zotit, do të realizojë gjestin që pastron njeriun, që mbush boshllëkun, për të lejuar që njeriu të hyjë në një marrëdhënie me Zotin:
"Atëherë njëri nga serafinët vrapoi drejt meje: në dorë kishte një gacë që e mori me mashë nga lteri;
Me të ma preku gojën e më tha: “Ja, me gacë i preka buzët e tua, mëkati yt u shlye, faji yt u fal!” (v. 6-8).
Një mënyrë për të thënë se është Zoti ai që merr iniciativën për t'iu afruar njeriut; këtë hendek që na ndan nga Zoti, është vetë Zoti që e kapërcen atë.
Kur Isaia do të flasë për Zotin, më vonë, ai do ta quajë shpesh "Shënti i Izraelit": kjo shprehje thotë qartë se Zoti është Shenjti, Gjithë Tjetri, por edhe se ai është afruar me popullin e tij, e që ky i fundit mund të shkojë aq larg sa të pretendojë një marrëdhënie përkatësie (Perëndia është "I Shenjti i Izraelit").
Çudia është se ajo që është e vërtetë për popullin e Izraelit tani është e vërtetë për Kishën tonë dhe për secilin prej nesh.
- Shenjtëria nuk është një nocion moral, madje as një atribut i Zotit, është vetë natyra e tij; mbiemri "hyjnor" nuk ekziston në hebraisht, ai zëvendësohet me fjalën "i shenjtë" që do të thotë Gjithë-Tjetër (nënkuptohet Gjithçka tjetër përveç njeriut). Hyji është ai ai që nuk mund ta arrijmë kurrë vetë, ai që na tejkalon pafundësisht, në një masë të tillë që nuk kemi asnjë zotërim mbi të. Çfarë tha profeti Ozea:
“S’do ta shfryej zemërimin tim,
s’do të kthehem ta shpërndaj Efraimin,
sepse Hyj jam unë e jo njeri,
Shenjti në mesin tënd,
s’do të vij me tmerr. (Os 11,9).
Për këtë arsye, në Bibël, asnjë qenie njerëzore nuk konsiderohet kurrë e shenjtë, por ne mund të "shenjtërohemi" nga Zoti dhe, për rrjedhojë, të pasqyrojmë imazhin e tij, që është thirrja jonë përfundimtare në çdo kohë.
Dhe, sigurisht, ne nuk mund ta imagjinojmë dikë që është Gjithçka tjetër përveç nesh. Prandaj reagimi i frikësuar i profetit Isaia: "Unë jam një njeri me buzë të papastra dhe sytë e mi kanë parë Mbretin, Zotin e gjithësisë".
Krijoni Kontakt