F.A. JAVA. E DIELA E DYTË PAS KRISHTLINDJES VITI C.
PËRGATITJA E LITURGJISË
E DIELA E DYTË PAS KRISHTLINDJES VITI C.
MË 5 – 1 - 2025
TËNDA E TIJ ËSHTË NË MESIN TONË.
Skena më e famshme në të gjithë ciklin e afreskeve të Kapelës Sistine është ndoshta Krijimi i Adamit. Vëmendja e atyre që e sodisin kapet menjëherë nga ato duar që prekin njëra-tjetrën, nga gishti tregues i Zotit i shtrirë drejt dorës inerte të njeriut të parë, në magjepsjen e lulëzimit të jetës.
Megjithatë, kush i kushton vëmendje dorës tjetër të Zotit, dorës së majtë, sheë se si ajo, në një përqafim të butë, mbështjell një vajzë të mrekullueshme, Urtësinë, e cila - siç thotë Bibla - ishte pranë tij kur "ai shtriu me inteligjencë qiejt" (Jer 10, 12).
Mbetemi të magjepsur nga harmonia e qiellit dhe rregulli i gjithësisë dhe shikimi i besimtarit mund të perceptojë në krijim planin e mençur nga i cili filloi gjithçka. Ai mund ta kuptojë atë sepse "në fillim" Perëndia veproi i ndihmuar nga Urtësia e tij.
Ndër krijesat që njohim, njeriu është i vetmi i aftë të kuptojë se qiejt nuk janë thjesht hapësira të pafundme dhe misterioze, por janë realizimi i një plani, i një ëndrre dashurie.
Të lashtët që dinin të dëgjonin këndimin e yjeve dhe të shijonin vallet qiellore të yjeve ishin ndoshta më njerëz se ne.
Bota ekziston, ajo duhet studiuar dhe përdorur, dhe kaq – thonë shkencëtarët.
Është e vërtetë: ata nuk kanë nevojë për Zotin për të kuptuar ligjet që rregullojnë universin.
Por, nëse heqim dorë nga kërkimi i kuptimit të krijimit, nëse heqim dorë nga kapja e Urtësisë me të cilën u krijua, a jemi ne njerëz?
Për të përvetësuar mesazhin, ne do të përsërisim:
“Më shumë se dritën e dua Urtësinë Tënde, Zot!”.
LEXIMI I PARË: Sir 24, 1-4.8-12.
1 Urtësia levdon vetveten, në Hyjin e gjen nderin,
Dhe do të mburret në mes të popullit të vet.
2 Në bashkim të tejetlartit do ta çelë gojën
Dhë do të lëvdohet në praninë e tij,
3 “Kam dalë prej gojës së të tejetlartit
E parëlindura para të gjitha krijesave
4 Unë bëra që në qiell të lined drita e pashqimtë,
E porsi mjegulla e mbulova mbarë token.
5 Në lartësi qiellore ngula banesën time
dhe troni im në shtgyllën e resë.
6 Atëherë më urdehëroj Krijuesi I gjithësisë,
Ai që më krijoi mua, paqë I dha banesës sime
7 duke më thënë: Ngule banesën në Jakob
E mere për pronë Israelin
Dhe lësho rrënjë në të zgjedhurit e mi.
14 Që në fillim, para çdo kohe, kam qenë krijuar
Dhe s’do të pushoj të jem askurrë!
15 Para tij kam shërbyer në tendën e shenjtë
E kështu kam ngulur banesën në Sion,
Kështu më dha pushim në qytetin e dashur,
E pushtetin e kam në Jeruzalem
16 Kështu u rrënjosa në në popull të ndershëm,
Në pjesën e Zotit, në trashëgimin e tij,
Dhe banimi im është në mesin e shenjtërve.
LECTIO DIVINA – MEDITIM – LUTJE.
Në Besëlidhjen e Vjetër ka shumë personifikime: Jerusalemi është një nuse që stoliset me xhevahire (Is. 61,10); Babilonia, një grua e butë dhe epshore, së pari mbretëreshë dhe më pas skllava e detyruar të lëvizë gurin e mullirit dhe të bluajë miellin (Is 47,1-2); mëshira dhe e vërteta do të përpiqen, drejtësia e paqja do të merren ngrykë (Ps. 85,11); mëkati është një bishë e përkulur që vë kurthe (Zan. 4, 7), një tiran që skllavëron. Midis personifikimit biblik del mbi të gjitha, Urtësia. Vajza simpatike: ajo dëshmon punën e Krijuesit, ajo është si vajza e tij, ajo bashkëpunon me të, ajo kërcen dhe kënaqet, ajo komunikon gëzimin në qiell dhe gëzon njerëzit në tokë.
“ 22 Zoti më kishte që në fillim të udhëve të veta,
që në fillim, para se të krijonte ndonjë gjë.
23 Kam qenë shuguruar prej amshimit,
që në kohët më të lashta, para se të krijohej toka.
24 Ende nuk ishin humnerat e unë isha e ngjizur,
ende nuk ishin burimet e ujërave të shumta,
25 para se të viheshin themelet e maleve,
para se të ishin kodrat, unë linda.
26 Ende nuk e kishte krijuar tokën as fushat,
as elementet e para të pluhurit të tokës.
27 Kur i ujdisi qiejt, unë isha pranë,
kur hoqi një rreth, ligj të sigurt, rrethues të humnerës,
28 kur në lartësi i dendi retë,
kur i bëri të fuqishme burimet e humnerës
29 kur ia vuri kufirin rrethues detit
dhe ujërave që të mos i kalojnë kufijtë e vet,
kur tokës ia qiti themelet,
30 unë isha pranë si kryemjeshtër:
kënaqësia e tij për çdo ditë,
duke luajtur pranë tij gjithë kohën,
31 duke luajtur mbi globin tokësor:
kënaqja ime është të jem me bijtë e njerëzve” (Pr. 8,22-31).
Në leximin e sotëm, Urtësia paraqitet si një fjalë “që doli nga goja e Tejettëtëlartit”, si një “re që mbuloi tokën”. Lum ata që ia vënë veshin zërit dhe ecin në strehën e hijes së tij!
Në këto imazhe Urtësia shfaqet si ajo që tregon rrugën e jetës; tregon zgjedhjet që çojnë drejt lumturisë. Ajo është ajo që ndihmon për të dalluar të mirën nga e keqja, midis dritës dhe errësirës.
Ku gjendet, si të takohet? Nga vjen Urtësia? – pyeti Jobi – Ku është vendi i urtësisë? Njeriu nuk di ku ta gjejë, nuk gjendet në tokën e të gjallëve:
“12 Mirë por Dija ku mendon se gjendet?
Ku është vendi i Kuptimit?
13 Përbërjen s’ia di njeriu,
nuk gjendet në tokën e të gjallëve” (Jb. 28,12-13).
Urtësia e Zotit nuk është e kësaj bote, nuk është fryt i aftësive dhe gjenialitetit njerëzor, vjen nga lart, është dhuratë nga Zoti.
Salomoni e dëshironte atë më shumë se pasuri, më shumë se fuqi, më shumë se një jetë të gjatë, ai e donte atë më shumë se një grua (1 Mbr. 3,1-15). Ai i kërkoi Zotit: “Më jep Urtësinë që ulet pranë teje në fron, dërgoje nga qiejt e shenjtë për të më ndihmuar dhe më trego atë që të pëlqen. Ajo do të më udhëheqë me maturi në veprimet e mia dhe unë do të jem i denjë për fronin e atit tim” (Ur. 9,1-12). Zoti ia dha.
Gëzimi i Urtësisë ishte të ishte me fëmijët e njerëzve (Pr. 8,31), prandaj krijuesi i gjithësisë i dha asaj këtë urdhër: "Rregullo çadrën te Jakobi" (v. 8).
Rrezet e Urtësisë hyjnore janë të pranishme gjatë gjithë krijimit, ato mund të gjurmohen në kulturat e të gjithë popujve, por është në Izrael - një popull i bekuar dhe i lavdishëm - që Dituria ka zënë vend të përhershëm (v. 8-12).
Tradita judaike e ka identifikuar atë me Ligjin e Moisiut (Sir. 24,23). “Ata që i përmbahen asaj – siguroi profeti Baruk – do të kenë jetë, ata që e braktisin, do të vdesin” (Bar 4,1).
Por të krishterët e kanë parë të mishëruar, jo në një libër, por në një person, në Jezusin e Nazaretit, i cili - siç thotë Gjoni në prologun e ungjillit të tij - erdhi për të ngritur tendën e tij mes nesh:
“14 E Fjala u bë njeri
e banoi ndër ne.
Ne e pamë lavdinë e tij,
atë lavdi që prej Atit i përket Birit të vetëm
plot hir e të vërtetë” (Gj. 1,14).
LEXIMI I DYTË: Ef. 1,3-6.15-18.
3 Qoftë bekuar Hyji.
Ati i Zotit tonë Jezu Krishtit,
i cili na bekoi
me çdo bekim shpirtëror
në qiell
në Krishtin.
4 Në Të na zgjodhi
para krijimit të botës
që të jemi të shenjtë e të papërlyer para Tij
në dashuri.
5 Ai na parashënoi për vete
të jemi bij në shpirt
në saje të Jezu Krishtit
me pëlqimin e vullnetit të vet
6 për nder të lavdisë së hirit të tij
me të cilin na pajisi me anë të të Dashurit…
15 Prandaj edhe vetë, që kur dëgjova për fenë tuaj në Jezusin Zot dhe për dashurinë kundrejt të gjithë shenjtërve, 16 nuk pushoj së falënderuari për ju e së kujtuari ju në lutjet e mia, 17 që Hyji i Zotit tonë Jezu Krishtit, Ati i Lavdisë, t’ju japë Shpirtin e dijes e të zbulesës për ta njohur Atë; 18 t’ju japë syve të zemrës (tuaj) dritë, që të mund ta kuptoni shpresën e madhe që jep thirrja e tij, begatinë e pakufishme të trashëgimit të tij ndër shenjtër, 19 dhe madhërinë e pamasë të fuqisë së tij kundrejt nesh që besojmë, të matur sipas veprimtarisë së pushtetit dhe forcës së Tij”.
Letra drejtuar Efesianëve fillon me një himn bekimi drejtuar Perëndisë për mrekullitë që ai ka bërë për njerëzit. Bekimi është më karakteristikat e lutjeve çifute. Në çdo moment të ditës, izraeliti i devotshëm mendon për ndërhyrjet e Zotit në favor të popullit të tij, kujton të mirat e dhëna prej tij dhe e falënderon duke shqiptuar bekime.
Letra drejtuar Efesianëve ë
shtë një himn emocionues, i ardhur nga zemra e një të krishteri nga Azia e Vogël, i kryer gjatë kremtimeve liturgjike dhe që na është ruajtur nga autori i letrës.
Fillon me lavdërimin e Zotit, i cili nuk quhet më "Perëndia i Abrahamit, Isakut dhe Jakobit", por Ati i Zotit tonë Jezu Krisht (v. 3). Ai është i bekuar sepse, duke na futur në Krishtin, na ka bërë pjesëmarrës të çdo bekimi shpirtëror.
Bekimet e premtuara për patriarkët ishin materiale, Zoti u tregua dashamirës ndaj popullit të tij kur dha të korra të bollshme, shumoi tufat dhe tufat e trasha, i bëri djemtë e tij të rriteshin si filiza ulliri dhe i bëri vajzat e tij magjepsëse "si shtylla qoshe" (Ps. 144,12).
Kushdo që është futur në Krishtin nëpërmjet pagëzimit është i mbushur me bekime shpirtërore, të cilat nuk janë në kontrast me ato materiale, por përbëjnë një realitet të ri, një ofertë të mirash të padurueshme, të një jete që shkon përtej horizontit të kësaj bote.
Pas kësaj pasthirrme të gëzueshme, himni paraqet planin e dashurisë të konceptuar nga Perëndia (v. 4-6). Edhe para krijimit të botës, ai mendoi për shpëtimin e të gjithë njerëzve; ai donte që ata të bëheshin një person në Krishtin, të merrnin pjesë në jetën e tij dhe të bëheshin pjesë e familjes së tij. Ky është fati që pret mbarë njerëzimin: jo rrënim, por gëzim i pafund, “për lavdi dhe lavdi të hirit të tij”. Mirënjohja e njeriut ka për qëllim Atë që nuk shpërblen sipas meritës, por jep gjithçka pa kushte, ua jep pasurinë të varfërve, u ofron atyre që nuk mund të mburren me asnjë të drejtë.
Gëzimi që përshkon të gjithë himnin, vjen nga siguria se dashamirësia e Zotit nuk varet nga mirësia e njeriut, por është hir i pastër.
Kur në historinë e botës apo në jetën personale duket se e keqja ka epërsinë, kjo këngë i kujton besimtarit se fitorja përfundimtare do t'i takojë dashurisë së Zotit, prapëseprapë do të arrijë të përfundojë planin që kishte konceptuar "më parë krijimi i botës” (v. 4).
Pasi kujton himnin e bekimit, Pali i përgëzon lexuesit e tij për lajmin e mirë që ka marrë. Atyre u treguan besimet e tyre të palëkundur dhe dashuria që mbretëron në komunitetet e tyre. Në një botë të karakterizuar nga përçarje, urrejtje dhe dhunë, ata janë të ndryshëm nga të tjerët, sillen si shenjtër, janë të dallueshëm sepse në fytyrat e tyre shkëlqen imazhi i Krishtit, të Shenjtit (v. 15).
Apostulli u kujton Efesianëve lutjen që ai vazhdimisht ia drejton Perëndisë për ta. Ai nuk kërkon të mirat e kësaj bote, pasuri, sukses, por dhuratën më sublime, shpirtin e urtësisë (v. 16-17).
Salomoni i besoi Zotit: "Edhe më i përsosuri mes njerëzve, pa urtësinë që vjen nga ti, nuk do të konsiderohej asgjë" (Ur. 9,6) dhe Pali nuk do që të krishterët e tij ta orientojnë jetën e tyre sipas urtësisë dhe sensit të përbashkët të kësaj botë që është marrëzi në sytë e Perëndisë (1 Kor 1,18). Për këtë arsye ai i kërkon Zotit që të ndriçojë sytë e zemrave të tyre (v. 18).
Zemra, në kulturën semite, përfaqëson qendrën e personit, pikën ku merren të gjitha vendimet.
Zemra ka sy të cilët megjithatë rrezikojnë të errësohen nga arsyetimi i papajtueshëm me ungjillin. Të tillë ishin sytë e vetë Palit përpara se të ndriçohej në rrugën për në Damask.
Uji i Pagëzimit i lan ata në çdo besimtar, i bën ata të shkëlqejë, kështu që zemra mund të bëjë zgjedhje sipas urtësisë së Perëndisë. Kjo është arsyeja pse në shekujt e parë të pagëzuarit quheshin "të ndriturit" (Hebrenjve 6.4).
UNGJILLI: Gv 1,1-18.
1 Në fillim ishte Fjala
e Fjala ishte në Hyjin
e Fjala ishte Hyj.
2 Kjo ishte në fillim në Hyjin.
3 Prej Saj u bë çdo gjë
e pa Të nuk u bë asgjë.
E çdo gjë që u bë,
4 e pati në Të jetën
e Jeta është drita e njerëzve;
5 e Drita shndriti në errësirë
e errësira nuk e pushtoi.
6 Qe një njeri i dërguar prej Hyjit.
Emri i tij ishte Gjon.
7 Ai erdhi si dëshmitar,
për të dëshmuar Dritën,
që të gjithë të besojnë nëpër të.
8 Ai nuk ishte Drita,
por ‑ për të dëshmuar Dritën.
9 Drita e vërtetë
që shndrit çdo njeri,
erdhi në botë.
10 Ishte në botë
e bota u krijua prej Saj,
e bota nuk e njohi.
11 Erdhi ndër të vetët,
e të tijtë nuk e pranuan.
12 Atyre që e pranuan
u dha zotësinë
të bëhen bijtë e Hyjit:
atyre që besojnë në Emrin e tij.
13 Këta s’i bëri bij të Hyjit
as gjaku
as prirja e mishit
as prirja e njeriut
por ‑ Hyji.
14 E Fjala u bë njeri
e banoi ndër ne.
Ne e pamë lavdinë e tij,
atë lavdi që prej Atit i përket Birit të vetëm
plot hir e të vërtetë.
15 Gjoni e dëshmon Atë. Ai shpall:
“Ky është ai, për të cilin thashë:
‘Ai që vjen pas meje, është më i madh se unë,
sepse ishte përpara meje!’“
16 Vërtet, prej plotësisë së tij
të gjithë ne morëm,
madje, hir mbi hir.
17 Vërtet, Ligji u dha nëpër Moisiun,
porse hiri dhe e vërteta erdhën nëpër Jezu Krishtin.
18 Hyjin kurrë askush nuk e pa:
Biri i vetëm ‑ që është Hyj,
një natyre me Atin,
Ai bëri të njihet.
Të gjithë autorët kujdesen me një angazhim të veçantë faqen e parë të librave të tyre sepse ajo përbën fletën e paraqitjes së të gjithë veprës. Duhet të jetë jo vetëm e këndshme dhe joshëse, por është mirë që të japë shenja edhe për temat thelbësore që do të trajtohen më pas. Është një mënyrë për të nxitur interesin dhe kuriozitetin e lexuesit.
Për të prezantuar ungjillin e tij, Gjoni përbën një himn kaq sublim, kaq të lartë sa që e meriton, me të drejtë, titullin e “shqiponjës” në mesin e ungjilltarëve. Në këtë prolog, si në “ouverture” të një simfonie, është e mundur të kapësh motivet që do të rimerren dhe zhvillohen më pas në kapitujt pasues: Jezusi paraqitet menjëherë si i dërguari i Atit, burim i jetës, dritë e botës, i plotë me hir dhe të vërtetë, i vetëmlinduri në të cilin zbulohet lavdia e Atit.
Në strofën e parë (vv. 1-5) Gjoni duket se nis fluturimin nga një imazh i dashur për letërsinë e mençurisë dhe rabinike: “Mençuria e Perëndisë” është paraqitur si një grua magjepsëse dhe e ëmbël. Ja si “Mençuria” paraqitet vetë në librin e Fjalëve të urta:
“22 Zoti më kishte që në fillim të udhëve të veta,
që në fillim, para se të krijonte ndonjë gjë.
23 Kam qenë shuguruar prej amshimit,
që në kohët më të lashta, para se të krijohej toka.
24 Ende nuk ishin humnerat e unë isha e ngjizur,
ende nuk ishin burimet e ujërave të shumta,
25 para se të viheshin themelet e maleve,
para se të ishin kodrat, unë linda.
26 Ende nuk e kishte krijuar tokën as fushat,
as elementet e para të pluhurit të tokës.
27 Kur i ujdisi qiejt, unë isha pranë,
kur hoqi një rreth, ligj të sigurt, rrethues të humnerës,
28 kur në lartësi i dendi retë,
kur i bëri të fuqishme burimet e humnerës
29 kur ia vuri kufirin rrethues detit
dhe ujërave që të mos i kalojnë kufijtë e vet,
kur tokës ia qiti themelet” (Fu. 8,22-29).
Bëhet fjalë për një personifikim i cili rimerret edhe në librin e Sirákidit, ku thuhet se Mençuria është mishëruar në Tevratin, në Ligjin, dhe ka ngritur tendën e vet në Izrael (Sir 24,3-8.22).
Gjoni i njeh mirë këta tekste dhe – ndoshta edhe me një fije polemike ndaj Judaizmit – i rimerr dhe i aplikon te Jezusi.
Ai është – thotë – Urtësia e Perëndisë e cila erdhi të ngrejë çadër në mesin tonë, është ai, e jo ligji i Moisiut, që u zbulon njerëzve fytyrën e Perëndisë dhe vullnetin e Tij. Ai është Fjala, Fjala përfundimtare dhe definitive e Perëndisë, është ajo Fjalë përmes së cilës Perëndia, në fillim, krijoi botën.
Jo vetëm kaq. Ndryshe nga Urtësia e personifikuar (Sir 24,9), Fjala e Perëndisë – e cila në Jezusin ka marrë mish – nuk është krijuar, por “ishte” pranë Perëndisë, ekzistonte që nga përjetësia dhe ishte Perëndi.
Për Izraelin Urtësia është një pemë jete: “Kush e fiton atë fiton pemën e jetës,
i lumi ai që mund ta mbajë atë!” (Prov 3,18). Gjoni sqaron: Urtësia e Perëndisë është manifestuar plotësisht në personin historik të Jezusit. Është ai, jo më Ligji, burimi i jetës.
Ardhja e kësaj Fjalë në botë e ndan historinë në dy pjesë: para dhe pas Krishtit, errësirë pa të, dritë aty ku është ai. Fjalë që, si një shpatë, depërton në thellësinë e çdo njeriu dhe e ndan në të atë që është “bir i dritës”, nga ai që është “bir i errësirës”. Errësira do të përpiqet të mposhtë këtë dritë, por nuk do t’i arrijë. Edhe përgjigja negative e njeriut nuk do të mund ta mbytë atë dhe në fund drita do të fitojë në zemrën e secilit prej nesh.
Strofa e dytë (vv. 6-8) është një ndërhyrje e parë rrëfuese që e prezanton figurën e Gjon Pagëzuesit. Për të nuk thuhet se “ishte pranë Perëndisë”. Gjoni është një njeri i thjeshtë i ngritur nga Perëndia për një mision. Duhej të ishte dëshmitar i dritës. Roli i tij është aq i rëndësishëm saqë theksohet tri herë.
Ai nuk ishte drita, por e njohu dritën e vërtetë dhe ua tregoi të gjithëve.
Strofa e tretë (v. 9-13) zhvillon temën e Krishtit-dritë dhe përgjigjen e njerëzve përballë shfaqjes së tij në botë.
Himni hapet me një thirrje gëzimi: “Erdhi në botë drita e vërtetë”. Jezusi është drita autentike, në kundërshtim me shkëlqimet iluzive, me zjarret e fatura, me mirazhet, me shkëlqimet mashtruese të projektuara nga dituria e njerëzve.
Kësaj thirrjeje entuziaste i kundërvihet menjëherë një vajtim: "bota nuk e njohu". Është refuzimi, kundërshtimi, mbyllja ndaj dritës. Njerëzit e preferojnë errësirën sepse janë të lidhur me veprat e tyre të këqija (Jn 3,19).
As izraelitët – "populli i tij" – nuk e pranojnë. Dhe megjithatë, ata duhet ta kishin njohur në Jezusin, manifestimin e fundit, mishërimin e "Urtësisë së Zotit", të asaj Mençurie që "ndër të gjithë[ popujt kërkoi një vend pushimi ku të vendosej" dhe pikërisht në Izrael gjeti vendbanimin e tij. Krijuesi i universit ia dha këtë urdhër: "Vendos çadër në Jakob dhe trashëgo Izraelin" (Sir 24,7-8).
Habia i refuzimit të dritës dhe të jetës nga ana e njerëzve, madje edhe nga ata më të përgatitur dhe të disponuar mirë. Madje edhe Jezusi do të habitet një ditë nga mosbesimi i bashkëkombësve të tij (Mk. 6,6: Jezusi u tha: “Profeti ndahet pa nder vetëm në vendin e vet, në farefisin e vet dhe në shtëpinë e vet.” 5 Dhe nuk mundi të bëjë aty asnjë mrekulli, përveç se shëroi disa të sëmurë duke vënë mbi ta duart. 6 E çuditej për mosbesimin e tyre). Kjo do të thotë se drita që vjen nga lart nuk imponohet, nuk bën dhunë, lë të lirë, por vendos përballë një vendimi të pashmangshëm: duhet të zgjidhësh midis "bekimit dhe mallkimit" (Dt 11,27), midis "jetës dhe vdekjes" (Dt 30,15).
Strofa përfundon me vizionin gëzimplot të atyre që besuan në dritë. Të besosh nuk do të thotë të japësh pëlqimin tënd intelektual ndaj një pakete të të vërtetave, por të pranosh një person, dhuratën e personit të Jezusit.
Atyre që i besojnë atij iu jepet një "e drejtë" e paparë: të bëhen bij të Zotit. Është rilindja nga lartë për të cilën Jezusi do t’i flasë Nikodemit (Jn 3,3), rilindje që nuk ka asgjë të përbashkët me lindjen natyrale e cila është e lidhur me seksualitetin, me vullnetin e njeriut. Gjenerata nga Zoti është e një rendi tjetër, është vepër e Shpirtit.
Strofa e katërt (v. 14): "Dhe Fjala u bë mish dhe ngriti çadër në mes nesh". Është kulmi i të gjithë prologut dhe janë fjalët e ungjillit që sot do t’i dëgjojmë në gjunjë. Janë ende të mbushura me admirimin e gëzuar dhe të habitur të të krishterëve të komuniteteve të para përballë misterit të Zotit që për dashuri zhveshë lavdinë e tij, e shkatërron veten dhe vendosen nën çadrën tonë.
"Mish" në gjuhën biblike tregon njeriun në pamjen e tij si qenie e dobët, e brishtë, e kalueshme. Perceptohet këtu kundërshtimi dramatik midis "mishit" dhe "Fjalës së Zotit" i shprehur në mënyrë kaq efektive në tekstin e famshëm të Isaisë: "Çdo mish është si bari dhe e gjithë lavdia e tij është si lule fushe. Thahet bari, vdes lule, por fjala e Zotit tonë zgjat përjetë" (Is 40,6-8).
Kur Gjoni thotë se “Fjala” u bë mish, nuk thotë thjesht se mori një trup mortal, që u vesh me muskuj, por që u bë një nga ne, që u bë në çdo gjë i ngjashëm me ne (përfshirë ndjenjat, pasionet, emocionet, kushtet e kulturës, lodhjen, mundimin, injorancën – po, edhe injorancën – dhe pastaj tundimet, konfliktet e brendshme…). Në çdo gjë i ngjashëm me ne përveç mëkatit.
“Dhe ne pamë lavdinë e tij”. Njeriu biblik ishte i vetëdijshëm se syri njerëzor është i paaftë të shohë Zotin. Nga ai mund të shikohet vetëm “lavdia”, pra, shenjat e pranisë së tij, veprat e tij, veprimet e tij të fuqishme në favor të popullit të tij:
“Unë do t’ua guroj zemrën egjiptianëve që t’ju përndjekin. Unë do ta dëftoj madhërinë time në faraonin e në mbarë ushtrinë e tij, në karroca dhe në kalorës të tij. Kështu egjiptianët do ta kuptojnë se unë jam Zoti, kur të jem madhëruar në faraonin, në karrocat e kalorësit e tij” (Dal. 14,17-18).
Dëgjohen të jehonin në këtë fjali të prologut shprehjet e mbushura me emocion të thellë të letrës së parë të Gjonit:
“1Çka ishte që në fillim, çka dëgjuam, çka pamë me sytë tanë, çka soditëm dhe duart tona prekën, në lidhje me Fjalën e jetës, 2 – po, Jeta u shfaq, ne e pamë dhe dëshmojmë dhe ju kumtojmë Jetën e pasosur, që ishte te Ati dhe na u shfaq neve – 3 çka pamë e dëgjuam po jua kumtojmë edhe juve që edhe ju të keni bashkësi me ne. E bashkësia jonë është me Atin dhe me Birin e tij, Jezu Krishtin. 4 Po ju shkruajmë këto që gëzimi ynë të jetë i plotë” (1 Gjon 1,1-4).
Gjoni flet në shumës sepse synon të raportojë përvojën e të krishterëve të komuniteteve të tij të cilët, me shikimin e besimit, kanë arritur të kapin, përtej velit të "mishit" të Jezuit të përulur dhe të kryqëzuar, fytyrën e Zotit.
Zoti shpesh e ka manifestuar lavdinë e tij me shenja dhe mrekulli, por kurrë nuk u zbulua në një mënyrë kaq të qartë dhe të dukshme si në “Të birin e tij të vetëm, i mbushur me hir dhe të vërtetë”. “Hiri dhe e vërteta” është një shprehje biblike që do të thotë “dashuri besnike”. E gjejmë në Dhiatën e Vjetër kur Zoti i paraqet vetes Moisiut si “Zoti mëshirëplotë dhe i dhembshur, i ngadalshëm për të zemëruar dhe i pasur me hir dhe besnikëri” (Dal. 34,6). Në Jezu Krisht është e pranishme plotësia e dashurisë besnike të Zotit. Ai është dëshmia e pakundërshtueshme që asgjë nuk do të mund të kalojë ndihmën e Zotit.
Strofa e pestë (v. 15) është ndërmjetësimi i dytë. Kthehet Gjon Pagëzuesi dhe këtë herë ai flet në të tashmen: “dëshmon” në favor të Jezusit. “Kalon” njerëzve të të gjitha kohërave se ai është i vetmi.
Strofa e gjashtë (vv. 16-18) është një këngë gëzimi nga e cila shpërthen mirënjohja e Bashkësisë ndaj Zotit për dhuratën e marrë. Dhuratë e pa krahasueshme. Edhe ligji i Musait ishte një dhuratë nga Zoti, por nuk ishte përfundimtar. Dispozitat e jashtme që ajo përmbante nuk ishin në gjendje të komunikonin “hirin dhe të vërtetën”, dmth, fuqinë që i lejon njeriut të përgjigjet ndaj dashurisë besnike të Zotit. “Hiri dhe e vërteta” u dhanë përmes Jezusit. Shfaqet këtu, për herë të parë, emri i tij.
Askush nuk e ka parë ndonjëherë Zotin. Është një pohim që Gjoni e përmend shpesh (5,37; 6,46; 1 Gjn 4,12.20). E gjejmë të pranishme edhe në Dhiatën e Vjetër: “Ti nuk do të mund ta shohësh fytyrën time – thotë Zoti Moisiut – sepse asnjë njeri nuk mund të më shohë dhe të mbijetojë” (Eksodi 33,20).
Manifestimet, paraqitjet, vizionet e Zotit të treguara në Dhiatën e Vjetër nuk ishin vizione materiale, ishin një mënyrë njeriu për të përshkruar zbulesat e mendimeve, vullnetit, projekteve të Zotit.
Tani, në vend të kësaj, është e mundur të shihet vërtet, konkret,Zoti duke vëzhguar Jezusin. Për të njohur Atin nuk duhen bërë arsyetime filozofike ose diskutime të hollë. Mjafton të kontemplohet Krishti, të vëzhgohet çfarë bën, çfarë thotë, çfarë mëson, si sillet, si do, kë preferon, kë frekuenton, te kush shkon në darkë, kë zgjedh, kë qorton, kë mbron. Mjafton, mbi të gjitha, ta kontemplojmë atë në momentin më të lartë të "lavdinë" së tij, kur ngrihet në kryq. Në atë manifestim të lartë të dashurisë Ati ka thënë gjithçka.
Krijoni Kontakt