PËRGATITJA E LITURGJISË
E DIELA E TRETË E KOHËS SË ARDHJES. VITI C.
MË 15-12-2024.
LEXIMI I PARË: SO. 3, 14-18.
14 Këndo hareshëm, bija e Sionit, thuaja gëzueshëm këngës, o Izrael! Gëzo e galdo me gjithë zemër, ti, bija e Jerusalemit!
15 E tërhoq Zoti dënimin tënd, i shpërndau larg armiqtë e tu. Mbret i Izraelit është Zoti mes teje, s’ke pse më ta druash të keqen!
16 Jerusalemit atë ditë do t’i thuhet: “Frikë aspak mos ki, Sion, assesi të mos mpaken duart!
17 Në mesin tënd është Zoti Hyji yt, trim mbi trima Shpëtimtar! Do të galdojë për ty hareshëm, i përmalluar nga dashuria, do të kërcejë për ty me gëzim
18 porsi në ditë feste. Kthimi i të shpërngulurve “Do ta tres prej teje fatkeqësinë që kurrë më të mos jesh poshtëruar”.
LECTIO DIVINA - MEDITIM - LUTJE.
HYJI ËSHTË DASHURI: SOFONIA E KISHTE KUPTUAR.
”Do të galdojë për ty hareshëm,
i përmalluar nga dashuria,
do të kërcejë për ty me gëzim
porsi në ditë feste”(v. 17-18).
Kjo fjali, në vetvete, na vërteton se, që nga Besëlidhja e Vjetër, profetët shpallën se Zoti është dashuri. Që do të thotë se ne po gabojmë kur themi se vetëm Besëlidhja e Re flet për një Zot, që është dashuri!
Këto fjalë të Sofonisë na duken shumë të guximshme, por, sinqerisht, nuk janë të reja. Natyrisht, u deshën shekuj Zbulese Biblike (domethënë pedagogji e Zotit) për të arritur atje. Zbulesa e Zotit si Dhëndër, mundtë të vinte vetëm pas shekujsh historie biblike; në fillim të Besëlidhjes midis Perëndisë dhe popullit të tij, ky mësim do të kishte qenë shumë i paqartë. Popujt e tjerë i konceptuan shumë lehtë perënditë e tyre në imazhin e njerëzve dhe historive të tyre familjare; në një fazë të parë të Zbulesës, ishte, për rrjedhojë, e nevojshme të zbulohej Zoti, krejt ndryshe nga njeriu, pòr të hyrë në Besëlidhjen e tij.
Profeti Oze, në shekullin e tetë, foli i pari për Besëlidhjen midis Zotit dhe popullit të tij, jo më vetëm si një kontratë, e përbërë nga angazhimi dhe besnikëria reciproke, si çdo kontratë, por si një lidhja e vërtetë dashurie, ajo e fejesës. Të gjithë profetët e mëvonshëm, si Isaia, Jeremia, Ezekieli, i dyti dhe i treti Isaia zhvilluan këtë temë të dasmës midis Hyjit dhe popullit të tij; dhe në to gjejmë të gjithë fjalorin e fejesës dhe dasmës: emrat e butë, fustani i nusërisë, kurora e dasmës, besnikëria... Isaia i tretë (në shekullin e gjashtë) do të shtyjë guximin të përdorë fjalën "dëshirë" (në ndjenja e dëshirës së dashur) për të folur për ndjenjat e Zotit ndaj popullit të tij.
Sa i përket Këngës së Këngëve, një dialog i gjatë romantik, i përbërë nga shtatë poezi, askund nuk identifikon të dy të dashuruarit që shprehen në të; por hebrenjtë e konsiderojnë atë si një dialog midis Zotit dhe popullit të tij; prova është se ata e lexuan veçanërisht gjatë javës së kremtimit të Pashkës, festës së madhe të Besëlidhjes së Zotit me popullin e tij.
Por, edhe pse na mbushin me habi, këto shprehje të guximshme të profetëve janë të mbushura me seriozitet dhe kërkesë. Sepse nëse populli i Izraelit mund të krahasohet me një nuse, çdo pabesi ndaj Besëlidhjes nuk është më thjesht një shkelje e një marrëveshjeje: ajo bëhet tradhti bashkëshortore e vërtetë! Pra lexojmë në to edhe të gjithë fjalorin e xhelozisë, mosmirënjohjes, mashtrimit, ribashkimit. Ato gjëra që ata i quajnë pabesi të popullit, janë rënie përsëritura të tij në idhujtari.
Por le të kthehemi te Sofonia: ai është një profet i shekullit të shtatë para Krishtit, në Jerusalem, nën mbretërimin e mbretit Josias (u ngjit në fron në vitin 640). Libri i tij është shumë i shkurtër: ai përfshin vetëm pesë faqe në Bibël, duke përfshirë shënime ...! Por është shumë i dendur dhe disa nga faqet e tij janë bërë të famshme: Sofonia thërret në kthim mbretin dhe popullin:
" Kërkojeni Zotin,
të gjithë ju, të përvuajturit e tokës,
ju që i kryeni urdhërimet e tij!
Kërkoni drejtësinë, kërkoni butësinë,
që disi të mund të fshiheni
Ditën e zem’rimit të Zotit!"(So 2,3).
Ekziston një nevojë e madhe për konvertim: nën mbretërimet e mëparshme (të dy mbretërve Manaseh, 687-642 dhe Amonit, 642-640), të gjitha urdhërimet e Perëndisë u shpërfillën si për qejf (idhujtaria, dhuna, mashtrimi, gënjeshtra. , padrejtësi shoqërore, krenari e të fuqishmëve, dërrmimi i të varfërve)! Mund ta përmbledhim duke thënë:
“Çfarëdo që nuk i pëlqen Perëndisë, ne e bëjmë atë”.
Dhe Sofonia nuk ngurron të denoncojë: për shembull:
"ata që adhurojnë e në Zotin përbetohen,
por që përbehen edhe në Melkolmin"(1,5);
(Është në denoncim për idhujtari të shoqëruar me hipokrizi!)
Ose "të gjithë ata
që me krenari e kapërcejnë pragun,
që e mbushin shtëpinë e zotërisë së vet
me fajësi e me dredhi.
Ata që e mbushin shtëpinë e Zotit të tyre
me produkt të dhunës dhe mashtrimit"(1.9).
Dhe në fillim të kapitullit 3:
“Në mes të Jeruzalemit, princat e tij
luanë ulëritës;
gjykatësit bishë shkretëtire
që asht s’ruajnë për mëngjes!
Profetët e tij fjalëmëdhenj,
njerëz rrenacakë!
Priftërinjtë e tij dhunojnë Shenjtëroren,
dhunë i bëjnë Ligjit! (3.3-4).
Prandaj Sofonia i përdorë dy gjuhët e zakonshme të profetëve: kërcënimin kundër atyre që bëjnë keq; inkurajim për ata që përpiqen të qëndrojnë besnikë. Dhe, duke qenë dhunshëm në kërcënimet e tij, ai është inkurajues dhe optimist për besimtarët, ata që ai i quan të përulur.
Gjuha e parë: dhuna me kërcënime. Dihet, për fat të keq, se shpesh u kujtuan dhe kujtohen vetëm kërcënimet dhe rreziqet e dënimeve: është nga një tekst i Sophanisë që kënga e famshme "Dies Irae, dies Illa ..." një këngë që të gjithë shkrimtarët e Requiem-it e kanë muzikuar! Dita e zemërimit, dita e rrezikut. Duke kënduar këtë tekst, mendojmë se duhet të besojmë se duhet të kemi frikë nga fundi i botës ...! Gjë që ështe akoma një keqkuptim: sepse zemërimi i Zotit është gjithmonë vetëm kundër së keqes, kundër asaj që e bën njeriun të pakënaqur, të palumtur ... pasi qëllimi i vetëm i Zotit është lumturia e njerëzimit.
THUAJA GËZUESHËM KËNGËS, O IZRAEL, POPULL I ZGJEDHUR!
Gjuha e dytë, inkurajimi: teksti i sotëm është një prej tyre. Dhe për kë është? Për popullin e Izraelit, dhe veçanërisht për Jeruzalem (Sion është emri i kodrës së Jeruzalemit, mbi të cilën Salomoni ndërtoi tempullin që do të ishte simboli i Pranisë së Perëndisë): "Gëzo e galdo me gjithë zemër, ti, bija e Sionit!". Bija e Sionit" do të thotë Sion fare thjesht, domethënë Jerusalemi dhe nëpërmjet saj Populli i Zgjedhur. (Kjo është një nga veçoritë e hebraishtes: këtë lloj shprehjeje në hebraisht e kemi hasur kohët e fundit me tekstin e Danielit që fliste për një bir njeriu, që do të thoshte "njeri").
“Bijë e Sionit, gëzohu,
sepse Zoti është në ty,
Shpëtimtar trim”;
kjo këngë përdoret në shumë nga festat tona, por a e dimë se ajo është frymëzuar nga profeti Sofonia? Çuditërisht, ky njoftim, në dukje triumfues, bëhet në një kohë kur as qyteti i shenjtë dhe as populli nuk e dëshmojnë veten të denjë për deklarata të tilla. Por padenjësia jonë nuk mund ta shuajë dashurinë e Perëndisë!
Prandaj, fjalimi i Sofonisë drejtuar Jerusalemit është një inkurajim për kthimin në besim. Le të kujtohen vargjet pak para leximit të sotëm:
“Po atë ditë turp më s’do të kesh
për asgjë që ke vepruar
duke u ngritur kundër meje,
sepse atëherë prej teje do të largoj
fjalëmëdhenjtë, krenarët e tu,
e s’do të vazhdosh më të krenohesh
përmbi Malin tim të shenjtë!
Do të bëj në mjedisin tënd të qëndrojë
populli i përvuajtur e i varfër!
Në emër të Zotit do të kërkojë strehim
Teprica e Izraelit.
Paudhësi nuk do të bëjnë më,
rrena më nuk do të thonë,
në gojë të tyre s’do të gjendet
më juhë gënjyese!
Por do të kullosin e do të mrizojnë
pa pasur kush t’i shqetësojë!” (Pra 3,11-13).
Atëherë nga kjo Teprica e Izraelit të konvertuar do të lindë Jeruzalemi i ri: ai më në fund do të përmbushë thirrjen e tij për të qenë qyteti i Pranisë së Perëndisë dhe nuk do të ketë më asgjë për t'u frikësuar nga askush. Dhe Sofonia i thotë këto gjëra në këtë mënyrë:
"Zoti, Perëndia yt, është në ty!".
E ky mësim, nëse , nëse meditojmë mirë për këtë, është një përsëritje e plotë e premtimeve të Perëndisë në Sinai. Ky është vetë kuptimi i Emrit të Perëndisë (YHVH që ne e përkthejmë si ZOT) që iu zbulua Moisiut.
Këtu gjendet një lidhje e madhe farefisnore me profetë të tjerë të së njëjtës periudhe; Joël për shembull:
“ Do të hani e do të ngiheni,
do të lëvdoni emrin e Zotit Hyjit tuaj,
sepse bëri mrekulli me ju:
kurrë më populli im nuk do të turpërohet!
Do ta dini se jam vetë mes Izraelit,
unë Zoti, Hyji juaj,
e tjetër s’ka:
kurrë më turp për popullin tim! (Jl 2,26-27).
Shekuj më vonë, në një periudhë tjetër zymtësie, libri i Zakarisë do të marrë përsëri fjalë për fjalë fjalinë e Sofonisë:
"Gëzo me gjithë shpirt, Bija e Sionit,
galdo, Bija e Jerusalemit!
ja, mbreti yt, po vjen te ti:
është i drejtë e Shpëtimtar,
por i përvuajtur e në shpinë të gomarit,
në shpinë të gaçit, zogut të gomarit!” (Za 9,9).
Sepse Hyji ka vetëm një gjë për t'i thënë popullit të tij përgjithmonë:
"Mos ki frikë, Zoti, Perëndia yt, është në ty".
Edhe disa shekuj, dhe i dërguari i Zotit do të vijë dhe do t'i thotë një bije të Izraelit:
“Të falem, o Hirplote! Zoti me ty!” (Lk. 1,28).
Dhe falë saj ne do ta shohim Zotin mes njerëzve. Shën Gjoni do të mund të thotë:
“E Fjala u bë njeri e banoi ndër ne" (Gjoni 1,14).
Krijoni Kontakt