PËRGATITJA E LITURGJISË
E DIELA 20 Ord.. VITI A.
MË 20-8- 2023.
LEX. I PARË: Is. 56, 1.6-7.
1 Kështu thotë Zoti:
“Mbani të drejtën e zbatoni drejtësinë,
sepse shëlbimi im është duke ardhur
e s’vonon të dëftohet drejtësia ime.”
6 Kurse bijtë e ardhacakut,
që do t’i mbështeten Zotit
për ta adhuruar atë,
për t’ia dashur emrin Zotit,
për të qenë shërbëtorët e tij,
të gjithë ata që do ta ruajnë të shtunën
e nuk do ta çnderojnë,
që do ta mbajnë besëlidhjen time,
7 do t’i shpie në Malin tim të shenjtë
dhe do t’i gëzoj ata në Shtëpinë e lutjes sime:
flitë e shkrumbimit e theroret e tyre
do të jenë të pëlqyeshme mbi lterin tim,
sepse Shtëpia ime do të quhet
Shtëpi lutjeje për të gjithë popuj.
LECTIO DIVINA- MEDITIM-LUTJE
ISAIA E MBËSHTET HAPJEN NDAJ TË HUAJVE.
Është interesante të shihet se si bashkohen leximet e kësaj të diele: pyetja, në thelb, është gjithmonë e njëjtë: deri në çfarë mase duhet të pranojnë komunitetet tona të hapen ndaj të huajve? Çfarë do të thotë të na pyesim nëse Perëndia ka preferenca apo nëse i do të gjithë njerëzit?
Natyrisht, midis predikimit të Isaisë (leximi ynë i parë), letrës së Palit drejtuar të krishterëve të Romës dhe Ungjillit të Mateut, konteksti historik dhe rrethanat konkrete janë shumë të ndryshme, por shpallja e mëshirës së Zotit kumbon me të njëjtin intensitet.
Le të fillojmë me Isainë: ky është ai që zakonisht quhet "Isaia i tretë", një autor që shkroi në dekadat e para pas mërgimit, pra në fund të shekullit të gjashtë, ndoshta, ose në fillim të shekullit të pestë p.e.s. shpesh kishte mundësinë të shihte se rehabilitimi nuk ishte i lehtë; pas pesëdhjetë vitesh mungesë në mërgim të Babilonisë, ata që kthehen në vendin e tyre, nuk gjejnë gjithçka siç e lanë. E pastaj lind pyetja: “Si të bashkëjetohet me të huajt që e kanë zënë vendin ndërkohë?”
Problem edhe më i mprehtë: midis këtyre të huajve që ishin vendosur në Jerusalem falë mërgimit, kishte praktikues të rinj, si të thuash; gjatë mërgimit, ata kishin ardhur në sinagoga: a duhet të vazhdojmë t'i mirëpresim? Pyetja ishte e justifikuar, sepse deri më tani doktrina e zgjedhjes shënonte një ndarje të qartë midis njerëzve të zgjedhur dhe të tjerëve. Megjithatë, nga lindja, të huajt nuk janë pjesë e popullit të zgjedhur dhe rrjedhimisht e fesë hebraike. Më skrupulozët në mesin e atyre që u kthyen, fare mirë mund të kenë prirje ndaj elitizmit ose ekskluzivitetit, për hir të besnikërisë. Çifutë të tjerë ishin në favor të hapjes me kushte të caktuara.
Anasjelltas, të huajt që trokisnin në dyert e sinagogave, ishin të shqetësuar për kthimin e të mërguarve dhe kishin frikë vetëm nga një gjë tani, që të largoheshin nga ata që ktheheshin nga Mërgimi. Ata i thanë njëri-tjetrit: "Me siguri Zoti do të më ndajë nga populli i tij” (nënkuptohet, do të përjashtohemi).
Pra, në popullin hebre kishte dy kampe, në njëfarë mënyre: përkrahësit e hapjes ndaj të huajve dhe përkrahësit e vijës së ashpër, sot do të flisnim për përkrahesit e “identitetit”. Të dyja palët, me siguri, erdhën për të gjetur profetin; dhe ky i fundit për këtë arsye nxjerr këtu nga ana e Zotit një rregull praktik; ndoshta vendimi profetit nuk është sipas shpresës së të gjithëve, pasi ai kujdeset shumë që tekstin e tij t'i paraprijë nga një fjali: "Kështu thotë Zoti" (për të thënë se vet Zoti vendos këtë) dhe do të shkojë deri aty sa ta përsërisë tri herë në formulimin e vendimit, për të cilin lexojmë vetëm një ekstrakt këtu; në të vërtetë, vendimi që profeti mbron, është ai i hapjes: ata që duan të hyjnë në komunitetin hebre me mirëbesim, le të pranohen!. Në rreshtat e mëparshëm mund të lexojmë:
"Biri i ardhacakut që iu mbështet Zotit
assesi të mos thotë:
“Patjetër Zoti do të më ndajë
nga populli i vet!” (Is 56,3).
KUSHTET E HAPJES.
Dhe, në tekstin tonë të sotëm, ai zhvillon:
" 6 Kurse bijtë e ardhacakut, që do t’i mbështeten Zotit për ta adhuruar atë, për t’ia dashur emrin Zotit, për të qenë shërbëtorët e tij, të gjithë ata që do ta ruajnë të shtunën e nuk do ta çnderojnë, që do ta mbajnë besëlidhjen time,
7 do t’i shpie në Malin tim të shenjtë dhe do t’i gëzoj ata në Shtëpinë e lutjes sime: flitë e shkrumbimit e theroret e tyre do të jenë të pëlqyeshme mbi lterin tim (6-7).
Në kalim, profeti megjithatë tregoi qartë kushtet e hapjes: mbajtja e të shtunëve, praktikimi i besëlidhjes, bërja e asaj që i pëlqen Zotit. Por hapja është me të vërtetë aty dhe shënon një fazë shumë të rëndësishme në zbulimin e universalizmit të projektit të Zotit.
Këmbëngulja për respektimin e Shabatit “pa e përdhosur atë” është shumë zbuluese: gjatë mërgimit, respektimi i Shabatit ishte një element shumë i rëndësishëm në ruajtjen e jetës dhe identitetit të komunitetit hebre. Hapja e tepërt nuk duhet të çojë në humbjen e identitetit; të gjitha fetë përballen me vështirësinë e kombinimit të hapjes dhe ruajtjes së traditave, tolerancës dhe besnikërisë.
Profeti nuk ndalet me kaq; përtej rregullit praktik, ai hapet me një shpallje profetike të planit të Perëndisë, ose më mirë, zëvendëson rregullin praktik në këndvështrimin e planit të Perëndisë: "Kështu thotë Zoti: respektoni ligjin, zbatoni drejtësinë, sepse shpëtimi im po afrohet, po vjen dhe drejtësia ime do të zbulohet”. Njoftimi i ardhjes së afërt të shpëtimit të Zotit përmbushi tashmë kapitujt e mëparshëm (të Isaias së Dytë), si dhe kushtin e marrjes së shpëtimit të Zotit: "Vëzhgoni drejtësinë, bëni drejtësi". Tashmë përmendeshin edhe popujt e huaj, “kombet”, por duket se ata ende ishin vetëm dëshmitarë të veprës së Zotit në favor të popullit të zgjedhur. Le të lexojmë disa fjali nga Isaia e Dytë:
“do të zbulohet hiri i Zotit,
atëherë të gjithë njerëzit së bashku do të shohin
se ka folur goja e Zotit!”(Is. 40,5);
“13 Drejtësinë time e kam afruar,
s’do të vonojë,
s’do të zgjasë të vijë shpëtimi im:
shëlbimin do ta vë në Sion,
lavdinë time në Izrael (Is. 46,13).
Me tekstin e sotëm, duket se është bërë një hap: kushdo që respekton ligjin dhe praktikon drejtësinë (v. 1) tani pranohet në Shtëpinë e Perëndisë. Këtu është teksti i vargut 2 që liturgjia nuk na bën të lexojmë këtë të diel:
“I lumi ai që…
që e mban të shtunën e nuk e çnderon,
që e ruan dorën e vet nga çdo vepër e keqe” (Is. 56,2).
Dhe profeti përfundon: “Sepse Shtëpia ime do të quhet
Shtëpi lutjeje për të gjithë popujt” (v. 7).
Krijoni Kontakt