PËRGATITJA E LITURGJISË.
E DIELA XXXIV KRISHTI MBRET. VITI B.
MË 24-11-2024.
UNGJILLI: Gj. 18, 33-37.
33 Atëherë Pilati hyri përsëri në pallat, e thirri Jezusin dhe e pyeti:
“A je ti mbreti i judenjve?”
34 Jezusi iu përgjigj:
“A e thua ti këtë prej vetvetes, apo ta thanë të tjerët për mua?”
35 Pilati u përgjigj:
“Pse, a mos jam unë judeas? Populli yt dhe kryepriftërinjtë të dorëzuan tek unë. Çka ke bërë?”
36 Jezusi u përgjigj:
“Mbretëria ime nuk është e kësaj bote. Po të ishte Mbretëria ime e kësaj bote, ushtarët e mi do të kishin luftuar që të mos u bija në dorë judenjve. Porse, Mbretëria ime nuk është prej këndej”.
37 “Pra, ti qenke Mbret?”‑ i tha atëherë Pilati.
“Mirë thua! ‑ iu përgjigj Jezusi ‑ Unë jam mbret!
E unë linda dhe erdha në botë
për të dëshmuar të vërtetën.
Kush e do të vërtetën,
ai e dëgjon fjalën time.”
38 “Po çka është e vërteta?” ‑ i tha Pilati.
LECTIO DIVINA – MEDITIM – LUTJE.
BOTA E PËRMBYSUR.
Ja një tekst shumë befasues për Festën e Krishtit-Mbret ! Në ungjij ndodhin pak afirmacione të mbretërisë së Krishtit ! Duhet të shkojmë tek këtu, në tregimin e Pasionit të Jezusit për të gjetur afirmimin e qartë nga vetë ai të mbretërisë së tij. Mund të pyesim pse Jezusi nuk e tha më parë se ai ishte mbret. Çdo herë që dikush donte ta bënte mbret, ai shpëtonte. Çdo herë që dikush donte t'i bënte reklamë, pas mrekullish veçanërisht impresionuese, ai jepte udhëzime shumë strikte për heshtje. E njëjta gjë ndodhi pas Shdërrimit të Jezusit në Mal.
Dhe tani, ndërsa është i lidhur, i varfër, i dënuar, ai pranon se është mbret! Domethënë, në momentin e saktë kur ai nuk ka aspak pamjet e mbretit... së paku në sytë njerëzorë.
Kjo ndoshta do të thotë... Kjo me siguri do të thotë se duhet të rishikojmë konceptet tona për monarkinë: le të kujtojmë se çfarë tha ai për dishepujt e tij: “Ju e dini se ata që mbahen për sundues të popujve, i sundojnë me ashpërsi dhe qeveritarët e tyre ushtrojnë mbi ta pushtetin e tyre. 43 Kështu veç, nuk duhet të jetë ndër ju. Përkundrazi, kushdo prej jush që do të jetë më i madh, le të bëhet shërbëtori juaj, 44 dhe ai që prej jush do të jetë i pari, le të bëhet skllavi i të gjithëve, 45sepse Biri i njeriut nuk erdhi për të qenë shërbyer, por që ai të shërbejë e të japë jetën e vet si shpërblim për të gjithë”(Mk. 10,42-45).
Ajo që Jean dëshiron të na thotë, kur na raporton marrjen në pyetje të Jezusit nga Pilati, është se Jezusi është mbreti i njerëzimit në momentin kur ai jep jetën e tij për ne. Ky mbret nuk ka tjetër ambicie përveç shërbimit. Në fakt, në pyetjen e bërë, kjo përballje midis përfaqësuesit të Perandorisë së madhe Romake dhe një të dënuari me vdekje, siç kishte qindra të tjerë, bëhet një "dialog"; sepse është vërtet bota përmbys: gjatë gjithë Pasionit, Jean thekson me kënaqësi përmbysjen e situatës; këtu, është pushteti romak që do të pranojë se mbreti i vërtetë është Jezu Krishti: kur Pilati i thotë Jezusit "Pra, je mbret?", Jezusi i përgjigjet "Ti thua se jam mbret" ("su legeis") në kuptimin "ti e ke kuptuar gjithçka, ti e thua vetë".
Por ky mbretëri nuk ka asnjë lidhje me mbretërit tona në tokë, të mbrojtur nga rojet: “Nëse mbretëria ime do të ishte nga kjo botë, do të kisha roje që do të luftonin që të mos dorëzohem tek hebrenjtë”. Mbretëria e tij është ajo e së vërtetës: nuk ka një mbrojtje tjetër përveç së vërtetës: “Unë kam lindur, kam ardhur në këtë botë për këtë: për të dëshmuar për të vërtetën. Çdo njeri që i përket së vërtetës dëgjon zërin tim”. Në leximin e dytë të kësaj të diele, e nxjerrë nga Zbulesa, dëgjuam Gjonin të thotë se Jezu Krishti është “dëshmitari besnik”. Ai është Biri i vetëm plot hir dhe të vërtetë » që na e shpalli gjithashtu Prologu i ungjillit të tij.
Pilati, i cili jeton në botën greko-romake, nuk mund të bëjë asgjë tjetër veçse të bëjë pyetjen: “Çfarë është e vërteta?” Hebrenjtë, nga ana e tyre, e dinë që në fillim të Aleancës së tyre me Zotin, se e vërteta është vetë Zoti.
LE TË ZHGJEDHIM T’ I PËRKASIM TË VËRTETËS.
Fjala "të vërtetë" në kuptimin biblik do të thotë "besnikëri e fortë" e Zotit; në hebraisht, ajo është nga e njëjta rrënjë si fjala "AMEN" që do të thotë e fortë, e qëndrueshme, e besnik, e vërtetë (ne e pamë këtë në psalmin 92/93 të kësaj feste).
Saktësisht sepse e Vërteta është një Personë, vetë Zoti, askush nuk mund të pretendojë se e zotëron të vërtetën! Ne i përkasim të vërtetës, ajo nuk na përket neve; sa shumë mosmarrëveshje të panevojshme, dhe madje luftëra vdekjeprurëse mund të kemi shmangur dhe mund të vazhdojmë të shmangim nëse nuk do të kishim humbur kurrë nga sytë se ne nuk e zotërojmë të vërtetën!... Gjëja e vetme e rëndësishme është të dëgjojmë dhe të lejojmë që ajo të na mësojë.
“Çdo njeri që i përket së vërtetës dëgjon zërin tim thotë Jezusi ndaj Pilatit, ashtu siç kishte thënë më parë ndaj Hebrenjve: “Ai që është nga Perëndia dëgjon fjalët e Perëndisë; dhe është për shkak se ju nuk jeni nga Perëndia që nuk më dëgjoni” (Gjn 8,47). Vetëm Perëndia mund të na thotë: “Dëgjo”. Çdo ditë Jezusi dhe dishepujt e tij përsërisnin profesionin e besimit hebre të mësuar nga Tora: “Shema, Israëli” (Dëgjo Izrael! »...); kjo fjalë në gojën e Jezusit, pra, është një tjetër mënyrë për t'u zbuluar si Perëndia. (Në Pagëzim dhe në Shndërrimin në Mal, zëri i qiellit që thotë për Jezusin: “Dëgjojeni Atë” thotë gjithashtu se Ai është Perëndia). Pilati nuk mund t’i kuptoj të gjitha këto rezonancav, por kur Gjoni e raporton gjithë këtë për të Krishterët e parë, ata dinë të lexojnë mes rreshtave.
Pilati mbeti me pyetjen e tij dhe, si duket, humbi mundësinë për të zbuluar Zotin: ai arsyeton mbi të vërtetën në vend që t'i dorëzohet asaj dhe të besojë thjesht. E gjithë Ungjilli i Gjonit përshkruan dilemën që i paraqitet çdo njeriu "të besojë apo të mos besojë". Marta e Betanisë bëri zgjedhjen e duhur, atë të përulësisë dhe besimit: "Unë besoj se ti je Mesia, Biri i Zotit, Ai që duhej të vinte në këtë botë". Pse Marta, gruaja e errët nga Judea, ka qasje në këtë të vërtetë, ajo? Dhe pse jo Pilati? Megjithatë ai nuk është larg: pasi Jezusi vëren se ai është afër: "Ti e pranon vetë se unë jam mbret" (v.37). Çfarë i mungon Pilatit pra?
Ndoshta të pranojë të mos kërkojë të zotërojë të vërtetën, por të merret nga ajo, të i takojë. Si duket, kjo është gjëja e vetme që na kërkohet për të marrë pjesë në mbretërinë e Krishtit: "Lum ata që janë të varfër në zemër, sepse mbretëria e qiejve është e tyre!" Me fjalë të tjera, ata që janë të varfër në zemër janë mbretër të vërtetë, duke filluar nga vetë Jezusi.
Krijoni Kontakt