Close
Faqja 36 prej 79 FillimFillim ... 26343536373846 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 351 deri 360 prej 781
    i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,687
    Postimet në Bllog
    3

Për: Përgatitja e liturgjisë së festave të urdhëruara. Komente postohen disa ditë përpara festave.

F.A. E DIELA 17Ord. VITI A

PËRGATITJA E LITURGJISË

E DIELA 17 Ord. VITI A.

më 30-7-2023.

UNGJILLI: Mt. 13, 44 – 52.

44 “Mbretëria e qiellit është e ngjashme me thesarin e fshehur në arë: njeriu që e gjen, e fsheh prapë, dhe, plot gëzim, shkon, shet gjithçka ka dhe e blen atë arë.
    45 Pastaj Mbretëria e qiellit i përngjan tregtarit që kërkon perla të çmueshme. 46 Kur gjen një perlë me vlerë të madhe, shkon, shet gjithçka ka dhe e blen atë perlë.
    47 Përsëri Mbretëria e qiellit i ngjan rrjetës që hidhet në det dhe mbledh çdo lloj peshku. 48 Kur mbushet, peshkatarët e qesin në breg, ulen dhe i mbledhin peshqit e mirë në enë e të këqijtë i tresin. 49 Kështu do të ndodhë edhe në mbarimin e botës: do të dalin engjëjt e do t’i ndajnë të këqijtë prej të drejtëve 50 dhe do t’i hedhin në furrë të ndezur, ku do të jetë vaj dhe kërcëllim dhëmbësh.”
    51 “A i kuptuat të gjitha këto? “Po! ‑ iu përgjigjën ata.
    52 E ai u tha: “Kështu pra, çdo skrib, që e përvetësoi mësimin e Mbretërisë së qiellit i përngjan të zotit të shtëpisë, që nxjerr nga thesari i vet gjëra të reja e të vjetra”

LECTIO DIVINA – MEDITIM - LUTJE

Midis popujve të Lindjes së Afërt të lashtë, asgjë nuk vlerësohej aq shumë sa Urtësia. Njeriu mund të ishte i pasur, i fuqishëm dhe për këtë duhej t'i frikësohej, të nderohej, por nëse nuk kishte urtësi, nuk vlerësohej dhe me urtësi nuk nënkuptonte erudicionin, por të dijë të dallojë se çfarë është e mirë dhe e keqe, sepse, nuk mund të gabohet, jeta varet prej saj dhe nëse nuk e ndërton jetën me urtësi, po ka marrëzi.

Në Besëlidhjen e Vjetër gjejmë shumë tekste që lavdërojnë urtësinë:
    Në librin e Jobit thuhet: Ia vlen më shumë të zbulohet Urtësia sesa gurët e çmuara.
    Dhe sidomos në librin e Fjalëve të Urta dhe të Siracidit ka shumë faqe që lavdërojnë urtësinë dhe ata që e kërkojnë atë: “Sa më mirë është ta fitojë njeriu urtësinë sesa ari të fitojë mençurinë është më e çmueshme se argjendi” (Fu 16,16).
    Dhe në kapitullin 8, 11: “…urtia vlen më shumë se margaritarët, nuk ka gjë që të mund të krahasohet me të”.
    Urtësia është virtyti i të moshuarve, e shpjegon libri i Siracidit 25, 7-8: "Sa e hijshme është për të vjetrit urtia dhe për të shquarit kuptimi e këshilli. Keza e pleqve përvoja e madhe e mburrja e tyre frika e Zotit”.
    Ata kishin grumbulluar përvojë dhe mençuri dhe detyra e tyre ishte të nxisnin, të stërvitnin fëmijët dhe fëmijët e fëmijëve të tyre që të dinin të jetonin. Libri i Siracidit rekomandon në kapitullin 8, 9: “Mos i përbuz fjalët e pleqve të urtë, por përsiati fjalët e urta të tyre”
    Pyetja që i bëjmë vetes është kjo: "A është plotësisht e besueshme kjo mençuri e njerëzve?"
    Edhe sot shumë nga kjo urtësi qarkullon nëpër botë, ka shumë propozime jetësore që bëhen: kush të sugjeron një gjë, kush një gjë tjetër të urtë, por cila është urtësia që të garanton të mos bësh gabime në jetë?
    Jezusi erdhi për të ofruar mençurinë e tij dhe sot ai na paraqet vlerën e saj të paçmuar me dy shëmbëlltyra. Le të dëgjojmë të parën:
    44 “Mbretëria e qiellit është e ngjashme me thesarin e fshehur në arë: njeriu që e gjen, e fsheh prapë, dhe, plot gëzim, shkon, shet gjithçka ka dhe e blen atë arë”.
    Në kohën e Jezusit kishte shumë përralla për thesare të fshehur në fushë, që dikush veçanërisht me fat mundte t'i gjente. Arsyeja pse lindën këto histori, ishte fakti se, gjatë shekujve, toka e Izraelit ka qenë gjithmonë vendi i luftërave, pushtimeve të fiseve dhe popujve të huaj dhe kur këta armiq vinin, e vetmja mënyrë për të shpëtuar ishte ikja.
    Kështu, njerëzit, para se të iknin, fshehnin gjërat që nuk mund t'i merrnin me vete dhe, nëse kishin thesare, i varrosnin në arën e tyre, i fshehëshin dhe më pas shpresonin se do të mund të ktheheshin dhe t'i merrnin.
    Në Megiddo është i famshëm “il Palazzo degli Avori”, i quajtur kështu sepse arkeologët italianë gjetën nën dysheme një thesar fildishi që ishte fshehur nga armiqtë, që, kur u kthyen, nuk e gjetën.
    Në vend të atyre njerëzve që nuk paten fatin ta gjejnë, arkeologët e zbuluan atë. Josephus Flavius gjithashtu na kujton se kjo ishte sjellja normale e njerëzve kur ushtarët romakë afroheshin gjatë asaj lufte e cila më pas çoi në shkatërrimin e qytetit të Jeruzalemit.
    Pronarët e vërtetë të fushës në përgjithësi nuk u kthyen. Fusha mbeti e papunuar për shumë vite, pastaj erdhi një pronar i ri, i cili nuk dinte asgjë për thesarin që fshihej, dhe ndoshta një ditë një kalimtar, një punëtor, vuri re ndonjë vezullim të veçantë dhe mori me mend vlerën e asaj fushe.
    Nga këto histori lindi shëmbëlltyra e Jezusit.
    Ne i vërejmë detajet sepse ata na ndihmojnë të kuptojmë mesazhin që Jezusi dëshiron të na japë.
    Hollësi e parë: thesari zbulohet rastësisht, punëtori nuk po e kërkonte, pati fatin e madh të shihte se kishte një thesar poshtë.
    Hollësi e dytë: thesari nuk bie në sy, është i fshehur. Nëse dikush ecën nëpër fushë me kokën në hava, nuk e vëren atë shkëlqim, interesohet për diçka tjetër, ndoshta për pallatët, vreshtin, kopenë e deleve, që janë gjëra të bukura, por ato nuk janë thesari. Thesari është poshtë, nën tokën, është i fshehur.
    Hollësi e tretë: ky njeri është inteligjent, ai e kupton se ajo që po sheh, ajo që del në sipërfaqe është vetëm një pjesë shumë e vogël e thesarit dhe e kupton që duhet t'i marrë të gjitha.
    Hollësi e katërta: ajo që e lëviz këtë njeri është gëzimi. Ai e ka kuptuar se kjo është puna e jetës së tij dhe është i mbushur me gëzim: është gëzimi që tani e shtyn të bëjë të gjitha zgjedhjet.
    Hollësi e pestë: nxitimi; nuk ka kohë për të humbur, nëse fillon të jetë i pavendosur, nëse heziton, vitet ikin; nëse humbet kohë, kalojnë edhe vitet në të cilët mundte të shijonte këtë thesar: duhet të marrë menjëherë mendjen për të blerë gjithë atë arë. Në fakt ai, i prekur nga gëzimi, nuk pendohet për asgjë dhe shet gjithçka: kopshti i tij të vogël, kopenja e deleve, shtëpia e tij të vogël nuk i interesojnë më, sepse ai e ka kuptuar që tani ka mundësi të realizojë gëzimin e jetës së tij.
    Ne vijmë tani te mesazhi që Jezusi dëshiron të na jape: për çfarë po flet? Cili është thesari? Është e qartë se është Ungjilli i tij, urtësia e tij për një jetë të ndershme. Është e qartë, që na propozon mesazhin e tij mbi njeriun e ri, njeriun e suksesshëm, njeriun e realizuar sipas kritereve të tij të suksesit.
    Fusha është padyshim jeta jonë: thesari është fshehur në historinë tonë, thesari është në atë fushë, shumë kalojnë pranë këtij thesari, por kokat e tyre janë në hava, interesohen për diçka tjetër, vërejnë ndonjë vezullim, por nuk i kushtojnë vëmendje, interesohen për atë që bie në sy, për gjërat e këndshme që ndjekin të gjithë: festa, pasuri, suksese, pushime.
    Thesari që i jep kuptim jetës, që të mbush jetën me gëzim, është një tjetër. Gjëra të tjera mund të na japin një gëzim të bukur, por nuk do të na kënaqin kurrë, sepse njeriu është bërë mirë, derisa të ndeshet me atë thesar nuk është plotësisht i lumtur.
    A është thesari i Ungjillit i pranishëm në botë, a është i dukshëm, a duhet vëmendje e veçantë për të ditur se si ta kuptojmë atë? A ka ndonjë shenjë që të gjithë mund ta shohin? Kush nuk ka dëgjuar ndonjë fjalë të mençur që gjendet në Ungjill? Ndonjë frazë e Jezusit? Disa nga mesazhet e tij, disa nga shëmbëlltyrat e tij, disa thënie të Zotit? Ktheje faqen tjetër, çfarë të intereson të fitosh gjithë botën, nëse nuk i jep kuptim jetës... duaje armikun!
    Të gjithë kanë dëgjuar diçka dhe prandaj të gjithë kanë parë ndonjë shenjë të pranisë së këtij thesari të botës, por nuk e kanë vënë re.
    Si gjendet ky thesar? Dikush mund ta gjejë atë rastësisht dhe është mesazhi i kësaj shëmbëlltyre. Do të thotë se ky thesar nuk është i merituar, është një dhuratë. Të tjerët e kanë punuar forte për ta grumbulluar. Ai që e gjen, vetëm duhet të kuptojë që atje ka një thesar e që mund ta marrë.
    Le të japim disa shembuj të njerëzve që zbuluan rastësisht Krishtin dhe Ungjillin e tij dhe njerëz inteligjentë që thanë: Unë e dua vëçanërisht këtë thesar.
    Për shembull, dikush mund të mendojë fillimisht vetëm për karrierën e tij profesionale… pastaj një ditë, duke dëgjuar një koleg pune që arsyetonte krejtësisht ndryshe nga të tjerët, pyeti veten: çfarë urtësie është ajo e këtij kolegu im, kjo urtësi është e bukur, më konvenon edhe mua.Ai e kuptoi dhe tani dëshiron gjithë këtë urtësi.
    Ose dikush që nuk ishte i interesuar për Ungjillin, por kërkonte diçka tjetër dhe në një kërkim në internet, hasi në një faqe biblike, e cila iu shfaq menjëherë interesante dhe pyeti veten: “Por çfarë ka nën këtë mençuri që po më ofrohet?”. Apo përsëri, një tjetër që nuk shkonte kurrë në kishë, por një ditë, në rastin e një vdekjeje, shoqëroi një mik të pikëlluar në Meshën e dëgjoi një predikim që e ktheu jetën e tij përmbys.
    Këta njerëz kanë bërë - rastësisht - zbulimin e një thesari, dhe kanë kanë vendosur, si personazhi i shëmbëlltyrës, se ishte më mirë të përfitojnë nga rasti për të ndryshuar jetën e të fituar gëzimin e zbulimit.
    Komentuesit e kësaj shëmbëlltyre dhe gjithashtu të asaj që do të dëgjojmë së shpejti, kanë insistuar shumë që për të zgjedhur mbretërinë e Zotit, duhet të bëhen sakrifica, duhet të heqin dorë nga shumë gjëra që na pëlqejnë… por ata kanë harruar mesazhin më të rëndësishëm: ajo që të shtyn në lëvizje, në konvertim, është gëzimi i zbulimit të një thesari.
    Prandaj është një gjë e mirë të kuptojmë se sa kushton ky thesar (është një dhuratë), e sa është i madh gëzimi që na jep zbulimi i tij dhe prandaj duhet të ndalojmë së paraqituri krishterimin si një fe që na nxit në trishtimin, që ekzigjon shumë sakrifica…
    Nëse hyjmë në kishat tona, çfarë shohim shumë herë? A shohim vërtet njerëz të lumtur, të cilët këndojnë me gëzim, sepse kanë zbuluar thesarin e jetës së tyre? Nëse njerëzit që hyjnë në kishat tona, nuk shohin besimtarët e lumtur dhe të gëzueshëm, ata nuk nxiten të kërkojnë atë thesar, që sipas premtimeve të Jezusit duhet t’i bëjë të lumtur ata që besojnë në të. Realiteti që shohin, e shfuqizon mesazhin.
    Pra, pyesim veten se cili është çmimi i këtij thesari të fshehur? Është një thesar që kushton shtrenjtë, jo diçka, por gjithçka. Pastaj shkoni, shitni gjithçka, të prekur nga gëzimi, jo nga keqardhje.
    Çfarë do të thotë kjo? Do të thotë se dikush kishte shkallën e tij të vlerave, ndoshta në krye të kësaj shkalle ishte llogaria bankare, idhulli që vendoste të gjitha zgjedhjet e jetës së tij, vendoste përdorimin e kohës së ditës, vendoste zgjedhjen e miqve… Çfarë ju urdhëroi idhulli juaj? Bëni ato zgedhje që mund t’ju ndihmojnë të fitoni më shumë para, të keni më shumë sukses në karrierë, gjithçka që është në përkim me atë shkallë vlerash që ju ka udhëhequr deri tani, atëherë, por në thelb, përtej kësaj, nuk mund të harroni që në shkallën e pallatit ku jetoni mund të ketë edhe dikush që ka nevojë për një ndihmë për të mbijetuar.
    Çmimi për të blerë atë fushë dhe për të thënë se është e jotja, është përmbysja e shkallës së vlerave propozuar nga Jezusi. Dmth: ajo që ishte në fund mendimeve tuaja, dhe që ishte dashuria, vëmendja ndaj tjetrit, dhurata e gjithçkaje që ke për të lumturuar vëllanë, për t'i dhënë jetë vëllait tënd, kjo kalon në krye dhe ky është çmimi i fushës. Dhe përballë çmimit të kësaj fushe, ne kemi parasysh edhe disa hezitime.
    Edhe ai bujku që e kuptoi vlerën e asaj fushe, ka pasur një moment në të cilin hezitoi, hezitoi sepse vërtet i duhej të shiste gjithçka, pastaj u prek nga gëzimi… Edhe ne mund të kemi pak hezitim për ta blerë atë thesar, sepse nuk i kemi provat vendimtare…Si personazhi i Shëmbëlltyrës nuk dime saktësisht çfarë ka nën token.
    Edhe ai fermeri nuk mundi të verifikonte gjithçka kishte më poshtë, nën token, por e kuptoi që kishte diçka, një thesarë; kështu edhe ne mund të kemi një moment hezitimi, por nëse e kemi kuptuar se thesarin është Ungjilli, e që Ungjilli është vendimtar për suksesin e jetës sonë, atëherë nuk kemi më frikë, nuk hezitojmë më. Nuk do të na ndodh neve ajo që i ndodhi atij të cilit Jezusi i kishte thënë: “Shit gjithçka”! Ai nuk pati guxim të jepte gjithçka për të varfërit, për nevojtarët dhe – thotë Ungjilli: “U largua i mbështjellë në trishtim".
    Vini re, është gëzimi që duhet të lëvizë atë që e ka kuptuar me të vërtetë thesarin që i ofron Jezusi.

Le të lexojmë dhe të dëgjojmë shëmbëlltyrën e dytë:
    45 Pastaj Mbretëria e qiellit i përngjan tregtarit që kërkon perla të çmueshme. 46 Kur gjen një perlë me vlerë të madhe, shkon, shet gjithçka ka dhe e blen atë perlë.
    Për popujt e Lindjes së Mesme, perlat ishin gjëja më e shtrenjtë dhe më e bukur; madje ishin simbol i bukurisë. Në hebraisht perla thuhet: "Pneninà" dhe ky është një emër që u jepet shumë vajzave izraelite, e gjejmë edhe në Bibël: babai i Samuelit kishte "Pneninà" si grua të dytë.
    Ndryshe nga ata që e gjetën aksidentalisht thesarin në fushë, në këtë shëmbëlltyrë të dytë kemi të bëjmë me një njohës të së bukurës, me një person që vazhdon të kërkojë e tëë gjejë gjëra të bukura dhe nuk ngopet kurrë.
    Ai ndjen thellë në zemër se ka bukuri edhe më të madhe se ajo që ka gjetur deri tani. Kjo është historia jonë. Ne jemi kërkues të bukurisë, e duam atë që është e bukur dhe le të vërejmë se kurrë nuk jemi vërtet të kënaqur. Kërkojmë maksimumin, perfeksionin, bukurinë.
    Kë përfaqëson ky tregtar?
    Në tregimin e tij, Mateu i referohet qartë të krishterëve të komuniteteve të tij në Antioki: ata janë hebrenj që mbajnë në duar një perlë të bukur, urtësinë, Ungjillin.
    E kemi dëgjuar tashmë, në librin e Fjalëve të Urta dhe në Job, kur flitet për bukurinë e mençurisë së Izraelit, krahasohet me perlat. Është një mençuri që është më e bukur se perlat.
    Këta hebrenj, që janë konvertuar në Krishtin, kanë njohur urtësinë e Egjiptit, të popujve të Lindjes së Mesme të lashtë dhe e dinë se është një çështje urtësie që zotëron bukurinë, por kanë një margaritar më të bukur se të gjithë të tjerët, traditën e popullit të tyre, që rrjedh nga Tevrati, kushdo që i referohet urtësisë së Tevratit, bëhët një njeri i bukur.
    Çfarë e bën një mashkull të bukur? Kur themi se një person është i bukur? Jo për rrobat që vesh, për tatuazhet, por për vlerat që mishëron, për bujarinë e tij, për mençurinë, drejtësinë e tij, gatishmërinë për të ndihmuar ata që kanë nevojë dhe kjo urtësi mësohet nga Tevrati. Pra, kushdo që zotëron Tevratin posedon burimin e bukurisë njerëzore.
    Këta hebrenj që janë konvertuar në Krishtin, së pari besuan se kishin urtësinë e Tevratit si mençurinë më të lartë: kur nuk ishin kthyer ende, në thellësi të zemrave të tyre ndjenin se ekzistonte një urtësi edhe më e mirë, me e vërtetë, jashtëzakonisht më e mirë se mençuria e Tevratit. Pikërisht kur takuan Krishtin zbuluan bukurinë absolute.
    Është historia e Palit: ai e dinte bukurinë e fesë çifute, por kur e gjeti Krishtin, çfarë u shkroi filipianëve, 3,7-11:
    " 7 …të gjitha këto që i mbaja si përparësi, tani i çmoj si një bjerrje për shkak të Krishtit. 8 Madje unë çmoj gjithçka si dëm në krahasim me më të madhen të mirë: me njohjen e Jezu Krishtit, Zotit tim. Për të kam bjerrë çdo gjë dhe të gjitha i çmoj si llom, me qëllim që të fitoj Krishtin 9 dhe të gjendem në Të ‑ jo me drejtësinë time ‑ me atë që vjen nga Ligji, por me atë që vjen nga feja në Krishtin, me drejtësinë që vjen nga Hyji, e themeluar në fe ‑ 10 që ta njoh atë dhe fuqinë e ngjalljes së tij me pjesëmarrjen në vuajtjet e tij, që të bëhem i ngjashëm me Të në vdekjen e tij, 11 që në ndonjë mënyrë të mund ta arrij ngjalljen e të vdekurve. Unë kam hequr dorë nga të gjitha këto gjëra, madje i konsideroj mbeturina, për të fituar Krishtin".
    E dimë që ka edhe nga ata që nuk e kërkojnë të bukurën, nga ata që nuk e duan të bukurën, nga ata që nuk shqetësohen për të qenë të bukur apo të shëmtuar.
    Nuk u intereson atyre kjo gjë, thonë se dëshirojnë të shijojnë jetën, se nuk shqetësohen për të tjerët që u janë afër, sepse janë njerëz të pakëndshëm, të padurueshëm, egoistë.
    Por kushdo që dëshiron të jetë një burrë i vërtetë, kërkon bukurinë, kërkon mençurinë që e bën të bukur.
    Ai mund ta kërkojë atë në Budizëm, në Konfuci, në humanizëm dhe në këto urtësi ai gjen kaq shumë bukuri, megjithatë ai do të vazhdojë të kërkojë sepse zemra e tij do t'i thotë se ka një perlë, një bukuri, një mençuri akoma më të madhe.
    Ai do ta gjejë atë vetëm kur të takojë Ungjillin, Krishtin dhe lumturitë e tij.
    Ka bukurinë që nuk i frikësohet krahasimit, sepse nuk mund të ketë një person më të bukur se ai që mishëron Ungjillin, nuk mund të ketë një njeri më të bukur se ai që është i gatshëm të japë jetën qoftë edhe për një nga armiqtë e tij dhe, në të dyja shëmbëlltyrat, atë të thesarit të fshehur në fushë dhe në atë të perlës, theksohet urgjenca me të cilën duhet bërë blerja.
    Edhe fusha edhe perla kushtojnë një jetë. Është e gjithë jeta që duhet t'i dorëzohet kësaj urtësie, domethënë projektit të Mbretërisë së Perëndisë, dhe nuk ka kohë për të humbur, sepse përndryshe jeta ikën dhe në fund lojërat mbarojnë dhe, nëse nuk janë luajtur mbi këtë urtësi të Ungjillit, jeta humbet në masë të madhe.
    Dhe tani shëmbëlltyra e fundit që na paraqet përfundimin e historisë sonë në të cilën ne kemi ndërtuar Mbretërinë e Perëndisë.
    47 Përsëri Mbretëria e qiellit i ngjan rrjetës që hidhet në det dhe mbledh çdo lloj peshku. 48 Kur mbushet, peshkatarët e qesin në breg, ulen dhe i mbledhin peshqit e mirë në enë e të këqijtë i tresin. 49 Kështu do të ndodhë edhe në mbarimin e botës: do të dalin engjëjt e do t’i ndajnë të këqijtë prej të drejtëve 50 dhe do t’i hedhin në furrë të ndezur, ku do të jetë vaj dhe kërcëllim dhëmbësh.” 51 “A i kuptuat të gjitha këto?” “Po! “‑ iu përgjigjën ata. 52 E ai u tha: “Kështu pra, çdo skrib, që e përvetësoi mësimin e Mbretërisë së qiellit i përngjan të zotit të shtëpisë, që nxjerr nga thesari i vet gjëra të reja e të vjetra.”
    Kur Jezusi i thirri dishepujt, u besoi atyre një mision të madh, atë të peshkimit të njerëzve, jo me grep, por me rrjetë, sepse detyra e tyre është t'i nxjerrin nga ujërat e detit, që janë simbol i të gjitha forcave të vdekjes, korrupsionit moral, pasioneve të padisiplinuara, shoqërisë së keqe, drogës dhe gjithçkaje që e pengon njeriun të jetojë. Ata duhet t'i nxjerrin njerëzit nga kjo gjendje dhe t'i vendosin në ujërat e jetës që është Shpirti i Krishtit.
    Epo, kjo është puna e tyre dhe kur e tërheqin rrjetën dhe çfarë gjejnë brenda? Ne përgjigjemi menjëherë: ata gjejnë peshq, gjejnë peshq të mirë dhe peshq të këqij që janë burra: njerëzit e këqij hidhen dhe mbahen vetëm të mirët.
    E pra, ne shpikëm këtë interpretim: nuk është shkruar në shëmbëlltyrë… së pari nuk përmendet peshku, sepse autori e shmang qëllimisht termin, sepse dëshiron t'u referohet njerëzve të nxjerrë nga deti dhe pastaj, vazhdon tekstin duke thënë se peshkatarët fillojnë të dallojnë dhe përkthimi thotë: peshqit e mirë nga peshqit e keqij.
    Nuk është kështu. Teksti thotë: “Fillojnë të dallojnë, të ndajnë gjërat e bukura nga gjërat e kalbura”.
    Ky është kuptimi i termit "sapros" në greqisht, që është i vdekur. Ka të gjallë dhe ka të vdekur- Nuk thotë se ka peshq të gjallë dhe peshq të ngordhur, burra të gjallë dhe të vdekur, thotë se ka ky realitet, ka pak bukuri dhe pak të kalbur… kjo është ajo që është në rrjetë.
    Në kishë duhet të bëjmë paqe me këtë realitet, duhet ta jetojmë këtë realitet kishtar të qetë, të ndërgjegjësohemi se, edhe të nxjerrë nga paganizmi, njerëzit mbeten gjithmonë me të mirën, të bukurën dhe të kalburin, të vdekurit brenda tyre.
    Kujdes, nuk po flitet për njerëz të bukur, totalisht të bukur dhe për njerëz të vdekur, që janë totalisht të vdekur, të kalbur! Nuk është kështu: e bukura dhe e kalbura janë të pranishme te çdo njeri.
    Kjo është arsyeja pse Kisha përbëhet nga njerëz dhe prandaj në Kishë nuk mund të gjejmë gjë tjetër veçse të bukurën dhe gjithashtu edhe njerëz që tregojnë negativitet, diçka të vdekur, të kalbur.
    Është ajo që ndërtojmë kur kënaqim impulset e egjrave, të cilat janë të pranishme tek çdo njeri. Edhe nëse tërhiqeni nga dallgët e detit dhe hyni në bashkësinë kishtare, egjrat që do të prodhojnë këto fryte vdekjeje do të jenë gjithmonë të pranishme në ju. Tek secili është pjesa e bukur të ndërtuar kur kemi ndjekur impulset e shpirtit, zërin e birit të Zotit që është brenda nesh.
    Pra, ka dy grupe njerëzish, sigurisht, është e vërtetë që pjesa e bukur dhe ajo e kalbur shfaqen në përmasa të ndryshme te njerëzit, por le të kemi parasysh që ato janë të pranishme tek secili prej nesh.
    Cili është mesazhi i shëmbëlltyrës? Autori i Ungjillit është një pastor i shpirtrave, ai ka në zemër jetën e komuniteteve të tij dhe po kupton se entuziazmi fillestar që i kishte karakterizuar në dekadat e para është zbehur. Shumë të krishterë nga komunitetet ndihen të drejtë dhe gati për t'u pagëzuar dhe i marrin me lehtësi angazhimet e pagëzimit: ata u përshtaten parimeve sjelljevet që janë ato të jetës pagane. Me pak fjalë, fryti i egjrës fillon të shfaqet në to më shumë se kokrrat e mirë dhe Mateu ndihet i detyruar t'u japë këtyre komuniteteve një goditje të forte për t’I çuar në rrugën e shenjtërisë dhe për ta bërë këtë ai përdor gjuhën që ata e kuptojnë shumë mirë dhe u drejtohet imazheve apokaliptike: engjëjt, furrën e zjarrtë, të qarat dhe kërcëllim dhëmbësh.
    Çfarë u thotë ky pastor besimtarëve? Ai u thotë komuniteteve të tij: Kini kujdes sepse, pavarësisht se jeni tërhequr nga ujërat, pavarësisht se i përkisni komunitetit të krishterë - dhe keni pasur fat që keni mbetur brenda kësaj rrjete - jeta juaj mund të jetë ende e kalbur, jeta juaj mund të përfundojë me lot dhe kërcëllim dhëmbësh, domethënë në dështim.
    Mund të mos jeni njerëz të bukur, të formuar nga Ungjilli, por njerëz të vdekur, “sapros”, të kalbur.
    Megjithatë, brenda bashkësisë së krishterë - thotë shëmbëlltyra - ka fat, ka engjëj.
    Janë ata që angazhohen për të ndërgjegjësuar të gjithë për gjendjen e mjerueshme në të cilën jetojnë, i ftojnë të reflektojnë, të vlerësojnë jetën e tyre jo sipas kritereve të kësaj bote, kritereve të njerëzve, por nën dritën e Ungjillit.
    Këta janë engjëjt që i thërrasin të gjithë, e që u thonë atyre se ekziston rreziku për të verifikuar dështimin e tyre në fund të jetës. Këtu është iomazhi i të qarit dhe kërcëllimit të dhëmbëve.
    Të gjithë janë thirrur për të qenë engjëj në bashkësi, për t'i kryer këtë shërbim urtësisë së Ungjillit dhe më në fund, është imazhi i furrës së zjarrtë, i zjarrit që djeg gjithë kalbësinë, që ekziston në të gjithë jetën e ndërtuar sipas egjrave.
    Ky është mbi të gjitha një kërcënim nga ungjilltari Mate, i cili u kujton të gjithëve se do të ishte shumë e dhimbshme të na digjet një pjesë e madhe apo edhe pothuajse e gjithë jeta, sepse ajo është ndërtuar mbi vlera të tjera nga ato të Atit.
    Ekziston një kërcënim në këtë shëmbëlltyrë. Por ka një lajm i madh që jep gëzim dhe lumturinë për secilin prej nesh: pjesa e bukur, e pranishme në çdo person, do të mbetet e mirëpritur në mbretërinë e Atit.
    Të gjitha të këqijat do të konsumohen nga zjarri i takimit me dashurinë e pafundme të Atit qiellor: kjo është pjesa e fundit e këtij kapitulli.
    Ky përfundim është shumë i bukur sepse është nënshkrimi i ungjilltarit Mate, i cili thotë: "Unë jam një skrib, një rabin, që u bëra dishepull i Mbretërisë së Qiellit dhe di të kuptoj bukurinë e urtësisë së lashtë, atë të Teratit dhe jam një njeri që ka zbuluar bukurinë e perlës së çmuar që është Mbretëria e Zotit".

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,687
    Postimet në Bllog
    3

Për: Përgatitja e liturgjisë së festave të urdhëruara. Komente postohen disa ditë përpara festave.

PËRGATITJA E LITURGJISË

E DIELA 6 GUSHT VITI A

MË 6-8-2023

LEXIMI I PARË: Dan 7, 9-10.13-14

9 Vrojtoja
    dhe ja, u shtruan fronet
    dhe i Tejetlashti ndenj.
    Petku i tij i bardhë porsi bora,
    flokët e kokës së tij porsi leshi i pastër;
    froni i tij porsi flaka e zjarrit,
    rrotat e tij zjarr i ndezur flakë!
    10 Lumë i zjarrtë rridhte
    e dilte përpara tij,
    mijëra mijërash i shërbenin
    e miliarda miliardash qëndronin përpara tij:
    po bëhej gjyqi,
    u hapën librat!
    13 Unë po shikoja kështu në vegimin e natës:
    dhe ja, në retë e qiellit,
    po vinte dikush si Biri i njeriut!
    Arriti deri tek i Tejetlashti i motit
    dhe qe paraqitur para tij.
    14 Ai i dha pushtetin, nderin e mbretërinë.
    Të gjithë popujt, fiset e gjuhët
    u shtruan nën shërbimin e tij:
    pushteti i tij pushtet i amshuar
    që kurrë s’do të merret,
    mbretëria e tij
    kurrë nuk do të prishet.

LECTIO DIVINA = MEDITIM- LUTJE.

KURORËZIMI I BIRIT TË NJERIUT.

Para se të flitet për vizionet e Danielit, duhet të mbahet mend se ato u shkruan në një kohë veçanërisht të dhimbshme në historinë e Izraelit: gjatë persekutimit të mbretit grek Antiochus Epiphanes, në shekullin e dytë p.e.s. Prandaj, këto vizione duhen pranuar si një mesazh ngushëllimi.
    Danieli na tregon për dy vegime këtu: i pari është ai i Plakut në fronin e tij. Është e qartë se ky Plak është vetë Zoti; dekori është madhështor: “…froni i tij porsi flaka e zjarrit, rrotat e tij zjarr i ndezur flakë!” (v. 9). Tashmë ka një mesazh fitoreje nga profeti drejtuar bashkëkohësve të tij të persekutuar: sepse ata janë miliona të pranuar për t'i shërbyer Plakut, qindra miliona që "qëndrojnë përpara" tij: përktheni, pas tmerri i tanishëm, ju tashmë e keni vendin tuaj në parajsë; gjykata që ngrihet, do t'ju japë drejtësi: “..po bëhej gjyqi, u hapën librat!” (v.10).
    Vegimi i dytë i raportuar këtu është ai i “Birit të njeriut”; le të ndalemi te kjo shprehje: ajo është e njohur për ne, sepse Jezusi e përdori shumë herë; por nuk e dimë gjithmonë se ai e ka huazuar nga libri i Danielit; dhe është interesante të shihet se si Jezusi e modifikoi dhe e plotësoi atë. Le të fillojmë me vizionin e Danielit: një "Bir I njeriut" është çuar te Plaku, mbi retë e qiellit. Është me të vërtetë një burrë: shprehja "bir i" është tipike për hebraishten, është një mënyrë disi e theksuar e të folurit; bir i njeriut do të thotë thjesht njeri.

Ky njeri, pra, vjen mbi retë e qiellit (retë janë një imazh klasik i shfaqjeve të Zotit) dhe ai ngjitet në fronin e Zotit... Nga kjo duhet të nxjerrim përfundimin se ky "Biri i njeriut" që është pjesë e botës së njeriut, është sjellë në botën e Perëndisë. Dhe ai merr sundimin, lavdinë dhe mbretërimin mbi të gjithë popujt, kombet dhe gjuhët. Dhe kjo përgjithmonë:
    “Ai i dha pushtetin, nderin e mbretërinë.
    që kurrë s’do të merret” (v. 14).
    Këto janë termat e sakta që janë përdorur për Mesinë. Prandaj është një skenë e vërtetë kurorëzimi që Danieli na përshkruan këtu.
    Leximi ynë për këtë të diel përfundon këtu; por për ta kuptuar plotësisht, duhet të lexojmë më tej. Sepse Danieli vazhdon rrëfimin e vegimit të tij:
    “15 Tmerri ma mbuloi shpirtin. Mua Danielin më tmerruan këto gjëra. Vegimet që më vlonin në mend më morën mendsh. 16 Iu afrova njërit prej atyre që ishin aty e kërkova të ma thotë të vërtetën lidhur me të gjitha këto. Ai m’u përgjigj e ma dha shpjegimin e këtyre gjërave: 17 “Këto katër egërsira të mëdha, janë katër mbretër që do të ngriten mbi tokë; 18 do ta marrin veç prej tyre mbretërinë dhe do ta mbajnë për shekuj të shekujve shenjtërit e Hyjit të Tejetlartë” (v. 15-18).
    Dhe i njëjti përkthyes qiellor përsërit disa vargje më vonë:
    “Mbretëri e pushtet e madhëria e mbretërive
    do t’i jepen popullit
    të Shenjtërve të të Tejetlartit,
    mbretëria e të cilit
    është mbretëri e amshueshme
    dhe të gjithë mbretërit atij do t’i shërbejnë,
    atë do të dëgjojnë“ (v. 27).
    Kjo do të thotë se Biri i njeriut është në të vërtetë populli i shenjtorëve të të Tejetlartit. "Populli i Shenjtorëve të të Tejetlartit", në gjuhën biblike, kjo do të thotë Izraeli ose të paktën, në kohë persekutimi, bërthama e vogël, Teprica besnike, domethënë ata që i qëndrojnë besnikë besimit hebre me rrezikun e martirizimit për disa, pikërisht në zemër të persekutimit.
    Profeti u tha atyre: "Ju jeni ky popull i shenjtorëve të Shumë të të Tejelartit që së shpejti do të marrë mbretërimin". Prandaj ky vizion tingëllon si një mesazh ngushëllimi: qartë, vëllezërit e mi, për momentin jeni të dërrmuar, por çlirimi juaj po afron dhe do të jetë përfundimtar.
    Dhe Danieli këmbëngul: ky popull i shenjtorëve të Shumë të Lartit do të marrë:
    “… mbretëria që
    është mbretëri e amshueshme
    dhe të gjithë mbretërit atij do t’i shërbejnë,
    atë do të dëgjojnë“.

BIRI I NJERIUT, NJË PERSONAZH KOLEKTIV

Ky predikim i profetit Daniel padyshim që i inkurajoi vëllezërit e tij të qëndronin, të mbanin shpresën. Dhe ne e dimë se, pak më vonë, hebrenjtë u revoltuan kundër Antiokus Epifanit dhe ata ia dolën të bënin që ai të bënte paketat. Dhe paqja është kthyer. Por u vazhdua të lexohej Danieli dhe të lexohej, këtë herë, si një profeci për të ardhmen. Dhe disa, midis hebrenjve, filluan të mendojnë se Mesia, mbreti ideal i pritur për fundin e kohës nuk do të ishte një individ i veçantë, por një popull. Aq sa, në kohën e lindjes së Jezusit, nëse të gjithë në Izrael e prisnin me padurim Mesinë, jo të gjithë e imagjinonin atë në të njëjtën mënyrë: disa prisnin një burrë, të tjerët prisnin një kolektiv, që e quajtën Teprica e vogël të Izraelit (një shprehje që shkon prapa te profeti Amos), ose Biri i njeriut, pikërisht në lidhje me këtë fjalë të profetit Daniel.
    Në kontekstin e Ungjijve, tani mund të vëmë re tre gjëra: së pari, Jezusi thotë: “Bir i njeriut” në vend të “Bir njeriu”; së dyti, Jezusi është i vetmi që përdor këtë shprehje “Bir i njeriu”; së treti, Jezusi gjithashtu modifikon thellësisht përfaqësimin e Birit të njeriut: te Danieli ishte një imazh i fitores, një imazh i mbretërisë; Jezusi, nga ana tjetër, thotë se Biri i njeriut duhet të vuajë.
    Së pari, Jezusi thotë: “Bir njeriu” në vend të “Bir i njeriu”; bir i njeriut do të thoshte "një njeri", por "bir njeriu" do të thotë “Njerëzimi”; duke zbatuar këtë titull për veten e tij, Jezusi e zbulon veten si bartës i fatit të mbarë njerëzimit; që është një guxim i madh, sigurisht, në sytë e bashkëkohësve të tij! Shën Pali do të thotë të njëjtën gjë kur e quan atë Adamn e ri.
    Së dyti, shprehjen “Biri i njeriut” e gjejmë më shumë se tetëdhjetë herë në ungjitë, por çuditërisht, gjithmonë në gojën e Jezusit: është i vetmi që e përdor, askush tjetër nuk ia atribuon këtë titull, mund të pyesim veten pse; sepse libri i Danielit ishte i njohur. Por pikërisht, nëse Libri i Danielit do të dihej mirë, sigurisht që nuk mund ta njihnin këtë titull te Jezusi: së pari, sepse Biri i njeriut vjen mbi retë e qiellit; por Jezusi nuk erdhi nga parajsa... ai erdhi si gjithë të tjerët nga një familje shumë njerëzore, nga një fshat i vogël i pa njohur, Nazareti... Nga ana tjetër, ne e dinim se Biri i njeriut nuk ishte një individ i izoluar, por një popull, atë që Danieli e quajti "populli i shenjtorëve të Shumë të Lartit". Bashkëkohësit e Jezusit sigurisht nuk u tunduan ta identifikonin Jezusin e Nazaretit, birin e marangozit, me “popullin e shenjtorëve të Shumë të Lartit”!... e aq më pak me gjithë njerëzimin.
    Së treti, së fundi, Jezusi bëri një modifikim themelor në paraqitjen klasike të Birit të njeriut. Ai përfshin fjalët e librit të Danielit (që do të thotë një imazh i fitores): "Atëherë do ta shohin ‘Birin e njeriut duke ardhur mbi re’ me fuqi të madhe e me lavdi. Ai do t’i dërgojë engjëjt e vet e do t’i bashkojë të zgjedhurit (e vet) nga katër anët e botës ‑ prej skajit të tokës deri në skaj të qiellit” (Mk 13,26-27), por ai shton një aspekt të tërë të vuajtjes: (ende te Marku) Jezusi “i mësonte nxënësit e vet. U thoshte: “Biri i njeriut do t’u dorëzohet njerëzve e ata do ta vrasin, por kur ta kenë vrarë, ai do të ngjallet pas tri ditësh” (Mk 9,31). Ai i mësoi dishepujt e tij duke u thënë atyre: Biri i njeriut është dorëzuar në duart e njerëzve; do ta vrasin...
    Pas ringjalljes së tij, gjithçka u bë e ndritshme për dishepujt e tij: nga njëra anë, ai e meriton fare mirë këtë titull të Birit të njeriut që vjen mbi retë e qiellit, ai që është njëkohësisht edhe njeri edhe Perëndi; nga ana tjetër, Jezusi është i parëlinduri i njerëzimit të ri, Kreu, dhe ai na bën një Trup: në fund të historisë, ne do të jemi aq të bashkuar sa do të jemi me të si "një njeri"!... Me të, të shartuar me të, ne do të jemi “populli i shenjtorëve të Shumë të Lartit”.
    Pastaj zbulojmë çudinë në të cilën mezi guxojmë ta besojmë: “qëllimi dashamirës” i Zotit është të na bëjë popull mbretërish...! Ky ishte projekti i tij, që në fillim, kur krijoi njerëzimin. Libri i Zanafillës tha tashmë kështu:
    “27 Hyji krijoi njeriun në përngjasimin e vet,
    e krijoi në përngjasimin e Hyjit;
    i krijoi mashkull e femër.
    28 Hyji i bekoi dhe u tha:
    “Shtohuni e shumohuni e mbusheni tokën
    dhe sundojeni atë!
    Bëhuni zotëruesit e peshqve të detit,
    të shpendëve të qiellit
    dhe të çdo gjallese që lëviz përmbi tokë”! (Zn 1,27-28).

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,687
    Postimet në Bllog
    3

PËRGATITJA E LITURGJISË

E DIELA 6 GUSHT VITI A

MË 6-8-2023.

PSALMI: 97, 1-2,4-5, 6.9.

1 Zoti mbretëron! Le të galdojë toka,
    le të gëzohen ishujt e shumtë!
    2 Re e errësirë janë përreth tij,
    e Drejta e Drejtësia themeli i fronit të tij.

4 Vetëtimat e tija e shndritin botën,
    sheh toka e dridhet!
    5 Para fytyrës së Zotit si dylli shkrihen malet,
    para fytyrës së Zotit të mbarë botës!
    6 Qiejt e shpallin drejtësinë e tij,

të gjithë popujt e shohin lavdinë e tij.
    9 Sepse ti je, o Zot,
    i Tejetlarti mbi mbarë dheun,
    ti je tejet i lartë mbi të gjithë zotat.

LECTIO DIVINA – MEDITIM – LUTJE.

LUFTË E PËRHERSHME KUNDËR IDHUJTARISË.

Sigurisht, sot, në dritën e Ringjalljes së Krishtit, kur themi "Zoti është Mbret", nënkuptojmë Hyjin e Jezu Krishtit. Por ky psalm u krijua fillimisht për të kremtuar Hyjin e Izraelit; për momentin, prandaj, le të fillojmë duke medituar mbi të ashtu siç ishte e përbërë.
    “Zoti është mbret!” Që në fjalët e para të këtij psalmi, ne e dimë se ai u shkrua për të nderuar Hyjin si Mbretin e vetëm, Mbretin të cilit të gjitha mbretëritë e tokës duhet të përkulin kokat e tyre! Zoti është i vetmi Hyji, i vetmi Zot, i vetmi mbret... nëse psalmet dhe e gjithë Bibla këmbëngulin kaq shumë për këtë, kjo është se nuk ishte një gjë e vetëkuptueshme! Lufta kundër idhujtarisë ishte lufta e madhe e besimit të Izraelit. Ne lexojmë këtu:
    "…Ti je tejet i lartë mbi të gjithë zotat” (v. 9)
    dhe një varg tjetër thuhet:
    "Adhurojeni Atë të gjithë ju, o engjëjt e tij!” (v. 7).
    Le të jemi të qartë: me këto fjali nuk pranohet se ka perëndi të tjerë, por më të ulët!... Lexojmë në Biblën:
    “Dëgjo, Izrael! Zoti, Hyji ynë, është një Zot i vetëm!” (Dt. 6,4), ky është neni i parë i besimit hebre. Frazat si: "Adhurojeni Atë të gjithë ju, o engjëjt e tij!”, Ose:"…Ti je tejet i lartë mbi të gjithë zotat”, janë pohime krejtësisht të qarta sipas mentalitetit biblik: vetëm një qenie në botë meriton të jemi në gjunjë përpara tij, është Zoti, Hyji i Izraelit, i vetmi Hyji. Të gjithë nderime që dikush mund të bëjë para të tjerëve përveç Zotit nuk janë gjë tjetër veçse idhujtari. Kjo është me të vërtetë arsyeja pse Jezusi u dënua dhe u ekzekutua: ai guxoi të pretendonte se ishte vetë Zoti; prandaj ai është një blasfemues dhe çdo blasfemues duhet të shkëputet nga populli i zgjedhur; i zgjedhur pikërisht për t'i shpallur botës Zotin e vetëm.
    Duhet thënë se të gjithë popujt përreth janë politeistë. Edhe faraoni Akhenaten, rreth vitit 1350 para Krishtit, nuk ishte vërtet monoteist. Dhe gjatë historisë biblike, Populli i Zgjedhur ka qenë në kontakt të vazhdueshëm me popujt politeistë, idhujtarë. Në Egipt më pare e pastaj në Palestinë. Dhe besimi i këtij populli u lëkund më shumë se një herë... Profetët më pas e krahasuan Izraelin me një grua jobesnike; e quanin tradhti bashkëshortore, prostitutë... Por edhe në të njëjtën kohë, çdo herë, e siguruan Popullin e Zgjedhur për faljen e Zotit.
    Një tjetër gjurmë në Bibël e kësaj lufte kundër idhujtarisë janë të gjitha burimet në dispozicion të shkrimtarëve për të pohuar se Zoti është Unik. Ndoshta shembulli më i mrekullueshëm të kësaj gjeje është kapitulli i parë i Biblës, tregimi i parë i Krijimit në kapitullin e parë të Zanafillës. Ky tekst u shkrua nga priftërinjtë gjatë Mërgimit në Babiloni, pra në shekullin e gjashtë para Krishtit. Në atë kohë, në Babiloni, besohet se qielli është i populluar nga perëndi, rivalë mes tyre për më tepër, dhe ata perëndi që kanë vendosur ta bëjnë njeriun, kanë çdo drejtë që ta bëjnë atë skllav të tyre: lumturia e njeriut është shqetësimi më ii vogli të tyre. Krijimi u bë nga mbetjet e kufomës së një perëndeshe monstruoze dhe vetë njeriu është një përzierje prej dy gjërave: ai është i vdekshëm, por ai përmban një grimcë hyjnore që vjen nga kufoma e kësaj perëndeshe të keqe.

“ZOTI MBRETËRON, LE TË GALDOJË TOKA”.

Prandaj, priftërinjtë e Izraelit do të dallohen fort nga këto paraqitje që janë në antipodet e projektit të Perëndisë. Për të filluar, ne do të përsërisim se Krijimi është vetëm i mirë: asnjë përzierje nga kufoma e një perëndeshe të keqe e të monstruose; kjo është arsyeja pse në Kapitullin e pare të Zanafillës në një mënyrë të shkëlqyeshme përsëritet ky refren:
    "Hyji pa se ishte gjë e mire”.
    Pastaj, për të pohuar qartë se ka vetëm një zot, pa mëdyshje e mundur, në mënyrë që të mos tundohemi të nderojmë diellin si zot, apo hënën si perëndeshë, as që do t'i nderojmë, teksti thotë:
    "Hyji bëri dy dritëdhënës të mëdhenj:
    dritëdhënësin më të madh që të sundojë ditën
    e dritëdhënësin më të vogël që të sundojë natën dhe yjet.
    Hyji i vendosi në kupën e qiellit që të ndriçojnë mbi tokë" (Zan. 1, 16-17).
    Ata janë reduktuar në funksionin e tyre utilitar: në fakt dy llamba. Këtu ata janë kthyer në vendin e tyre, si të mund të themi!
    Dhe së fundi dhe mbi të gjitha, Zoti e krijon njeriun sipas shëmbëlltyrës dhe ngjashmërisë së tij dhe e bën atë mbret të Krijimit: njeriu sipas shëmbëlltyrës së Zotit, duhej të ishte një zbulesë shumë e madhe që njeriu mund të pranonte me më shumë vështirësi.
    Në këtë psalm, një mënyrë tjetër për të shënuar madhështinë unike të Zotit konsiston në përshkrimin e përmbysjeve të mëdha kozmike kur ai shfaqet: “Re e errësirë janë përreth tij” (v.2), “Zjarri shkon përpara tij dhe i djeg armiqtë e tij përreth” (v.3), “Vetëtimat e tija e shndritin botën” (v. 4) , “Para fytyrës së Zotit si dylli shkrihen mallet” (v.5).
    Me të vërtetë, kur rrufeja e tij ndriçon botën, toka e sheh atë dhe e zë paniku; malet shkrihen si dylli përpara Zotit, përpara Zotit të gjithë dheut...; sa herë që haset një përshkrim i tillë, ai është një kujtesë e takimit të madh të Moisiut me Zotin në malin Sinai.
    Së fundi, një tjetër gjë shumë interesante në këtë psalm: përballja e dy pjesëve të rreshtit të parë:
    “Zoti mbretëron, Le të galdojë toka! “
    Kjo do të thotë se mbretëria e Zotit shtrihet në të gjithë tokën dhe kjo ndodh për lumturinë dhe ngazëllimin e gjithë tokës! Edhe një herë ndeshemi me atë shënim universalizmi kaq të rëndësishëm në zbulimin biblik:
    “Qiejt e shpallin drejtësinë e tij, të gjithë popujt e shohin lavdinë e tij” (v.6).
    Tashmë, popujt kanë mundur të shohin mrekullitë që Perëndia ka bërë për popullin e tij. Por tani janë duke pritur për Ditën kur e gjithë toka do të njohë më në fund drejtësinë e Perëndisë. Atëherë mund të këndojnë vërtet:
    Gëzim për ishujt pa numër!... Të gjithë popujt e kanë parë lavdinë e tij.
    Në vargje të tjera që, për fat të keq, nuk u mbajtën për këtë festë, është nocioni i zgjedhjes së Izraelit që ripohohet edhe një herë:
    "Dëgjoi Sioni e u gëzua, galduan bijat e Judës. për shkak të gjyqeve të tua, o Zot” (v. 8).
    Këto dy aspekte: zgjedhja e Izraelit dhe shpëtimi i gjithë njerëzimit janë gjithmonë të lidhura në tekstet biblike; Një dimension tjetër shumë i pranishëm, gjithashtu, është gëzimi: sepse projekti i Zotit për njerëzimin është një projekt gëzimi. Mbani mend, kur ai përfundoi Krijimin:
    “Perëndia pa gjithçka që kishte bërë; dhe kjo ishte shumë e mirë! (Zan.1,31).

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,687
    Postimet në Bllog
    3

PËRGATITJA E LITURGJISË

E DIELA 6 GUSHT VITI A

MË 6 – 8 – 2023

UNGJILLI: Mt, 17,1-9.

1 Pas gjashtë ditësh Jezusi mori me vete Pjetrin, Jakobin dhe Gjonin, vëllain e tij e i çoi në vetmi në një mal të lartë.
    2 Atëherë u shndërrua para syve të tyre: fytyra i shkëlqeu porsi dielli e petkat iu bënë të bardha porsi drita.
    3 Dhe ja, atyre iu dukën Moisiu dhe Elia e flisnin me të.
    4 Atëherë Pjetri i tha Jezusit:
    “Zotëri, është mirë për ne të rrimë këtu: nëse do ti, po ngre këtu tri tenda: një për ty, një për Moisiun e një për Elinë”.
    5 E ende pa e kryer fjalën, ja, i mbuloi një re e shndritshme dhe u dëgjua një zë nga reja që tha: “Ky është Biri im i dashur, të cilin e kam për zemër. Atë dëgjojeni!”
    6 Nxënësit, posa e dëgjuan këtë zë, ranë me fytyrë për dhe e u trembën së tepërmi.
    7 Jezusi u afrua, i preku e tha: “Çohuni e mos u trembni!”
    8 Ata kur i çuan sytë, s’panë tjetërkënd, përveç Jezusit vetëm.
    9 Ndërsa po zbrisnin nga mali, Jezusi i urdhëroi:
    “Mos i tregoni askujt çka patë, para se Biri i njeriut të ngjallet prej së vdekuri”.

LECTIO DIVINA-MEDITIM-LUTJE.

“KY ËSHTË BIRI IM I DASHUR, TË CILIN E KAM PËR ZEMËR. ATË DËGJOJENI!”

"Jezusi mori me vete Pjetrin, Jakobin dhe Gjonin, vëllain e tij” (v. 1)".
    Ne jemi edhe një herë përballë misterit të zgjedhjeve të Zotit: Pjetrit Jezusi i tha këtë kohë të fundit, në Cezare:
    “I lumi ti, o Simon, biri i Jonës,
    sepse këtë nuk ta zbuloi mishi e gjaku,
    por Ati im që është në qiell!
    Edhe unë po të them:
    Ti je Pjetër‑Shkëmb
    dhe mbi këtë shkëmb
    unë do ta ndërtoj Kishën time
    dhe dyert e ferrit s’do të ngadhënjejnë kundër saj!” (Mt, 16, 17-18).
    Por Pjetri, i investuar me këtë mision kapital, në kuptimin e vërtetë të fjalës, nuk është vetëm me Jezusin, ai shoqërohet nga dy vëllezërit, Jakobi dhe Gjoni, dy djemtë e Zebedeut.
    “e i çoi në vetmi në një mal të lartë”:
    në një mal të lartë, Moisiu kishte marrë Zbulesën e Perëndisë së Besëlidhjes dhe kishte marrë pllakat e Ligjit; këtë ligj, i cili duhej të edukonte gradualisht Popullin e Besëlidhjes që të jeojë në dashurinë e Perëndisë dhe të vëllezërve. Në të njëjtin mal, Elia kishte pasur Revelacionin e Perëndisë së butësisë në erën e lehtë... Moisiu dhe Elia, dy kolonat e Besëlidhjes së Vjetër... Pse Moisiu dhe Elia? Të njëjtët dy që patën zbulesën e Atit në Sinai, kanë zbulimin e Birit këtu. Mozaiku i Bazilikës së Shndërrimit në Manastirin e Shën Katerinës në Sinai konfirmon këtë interpretim: në këtë mozaik, Moisiu paraqitet zbathur, pranë tij sandalet e palidhura: ai ka zhveshur këpucët si përpara shkurret që digjet (Eks 3) .
    Në malin e lartë të Shpërfytyrimit, Pjetri, Jakobi dhe Gjoni, kolonat e Kishës, kanë Revelacionin e Perëndisë së butësisë të mishëruar në Jezusin:
    “Ky është Biri im i dashur, të cilin e kam për zemër. Atë dëgjojeni!” (v. 5).
    Dhe kjo zbulesë u jepet atyre për të forcuar besimin e tyre përpara stuhisë së Pasionit.
    Pjetri do të shkruante më vonë:
    “16 Sepse nuk ju shpallëm Fuqinë dhe Ardhjen e Zotit tonë Jezu Krishtit të bazuar në përralla të trilluara, por pse e kemi parë me sytë tanë shkëlqimin e tij. 17 Sepse prej Hyjit Atë mori nder dhe lavdi, kur zëri që vinte nga Lavdia e madhërueshme, i tha: »Ky është Biri im, i Dashuri, në të cilin unë u kënaqa«. 18 - zë të cilin, tek zbriste nga qielli e dëgjuam edhe ne që ishim bashkë me të në Malin e shenjtë”(2 Pt. 1, 16-18).
    Kjo shprehje: “Ky është Biri im i dashur, të cilin e kam për zemër. Atë dëgjojeni!” (v.5)
    përcakton Jezusin si Mesia: për veshët hebrenj, kjo frazë e thjeshtë është një aludim i trefishtë për Besëlidhjen e Vjetër; sepse ngjall tre tekste krejt të ndryshme, por që ishin në kujtesën e të gjithëve; veçanërisht pasi pritshmëria ishte e madhe në kohën e ardhjes së Jezusit dhe hipotezat po shkonin mirë: këtë e kemi në pyetjet e shumta që i bëhen Jezusit në Ungjij.
    "Biri" ishte titulli që i jepej zakonisht mbretit dhe Mesia pritej në petkun e një mbreti të pasardhës nga Davidi dhe që më në fund do të mbretëronte në fronin e Jeruzalemit, i cili nuk kishte më mbret për një kohë shumë të gjatë.
    “… i dashur, të cilin e kam për zemër”, ngjalli një kontekst krejt tjetër: janë “Këngët e Shërbëtorit” të librit të Isaias; thuhet në këtë libër se Jezusi është Mesia, jo më në mënyrën e një mbreti, por të një shërbëtori, në kuptimin e Isaisë (Is 42,1).
    "Atë dëgjojeni" ishte diçka tjetër përsëri, thuhet se Jezusi është Mesia-profeti në kuptimin që Moisiu, në librin e Ligjit të Përtërirë, i kishte shpallur popullit: "Profet siç jam unë, do të zgjojë Zoti, Hyji yt, në popullin tënd, prej vëllezërve të tu: atë dëgjoje!”
    (Dt 18,15).

REALIZIMI ESHTE EDHE ME I BUKUR SE PREMTIMI.

“Zotëri, është mirë për ne të rrimë këtu: nëse do ti, po ngre këtu tri tenda: një për ty, një për Moisiun e një për Elinë” (v. 4) “Po ngre tri tenda": kjo fjali e Pjetrit sugjeron se episodi i Shpërfytyrimit mund të ketë ndodhur gjatë festës së Çadrave ose të paktën në atmosferën e festës së Çsrave... kjo festë kremtohej në kujtim të kalimi në shkretëtirën gjatë Eksodit dhenë kujtim të Besëlidhjes së përfunduar me Perëndinë në zjarr të asaj që profetët më vonë do ta quanin angazhimin e njerëzve me Perëndinë e butësisë dhe besnikërisë. Gjatë kësaj feste, njerëzit jetonin në tenda për tetë ditë... duke pritur në një lutje të zjatë një shfaqje të re të Zotit që do të realizohej me ardhjen e Mesisë; dhe gjatë festës, shumë lexime, shumë lutje, shumë psalme kënduar nga Populli besimtar i përkujtonin e premtimet mesianikë me shpresë së Zoti ta shpejtonte ardhjen e Mesisë së tij.
    Në malin e Shndërrimit, të tre apostujt ndodhen befas përpara kësaj zbulese të misterit të Jezusit: nuk është për t'u habitur që ata janë pushtuar nga frika që çon çdo njeri përpara shfaqjes së Zotit të Shenjtë; ne nuk habitemi as që Jezusi i ngre lart dhe i qetëson: tashmë Besëlidhja e Vjetër u ka zbuluar njerëzve të Besëlidhjes se Perëndia Tejetilarti dhe i Shenjtë është Perëndia shumë afër njeriut dhe se frika nuk duhet të këtë më vend në këtë situatë.
    Por kjo zbulesë e misterit të Mesisë, në të gjitha aspektet e saj, nuk është ende e arritshme për të gjithë; Jezusi i udhëzon ata të mos thonë asgjë për momentin: “Mos i tregoni askujt çka patë, para se Biri i njeriut të ngjallet prej së vdekuri” (v. 9). Duke thënë këtë fjali të fundit, Jezusi konfirmon këtë zbulesë që sapo patën tre dishepujt; ai është me të vërtetë Mesia, të cilin profeti Daniel e pa në figurën e një njeriu, duke ardhur mbi retë e qiellit:
    " 13 Unë po shikoja kështu në vegimin e natës:
    dhe ja, në retë e qiellit,
    po vinte dikush si Biri i njeriut!
    Arriti deri tek i Tejetlashti i motit
    dhe qe paraqitur para tij.
    14 Ai i dha pushtetin, nderin e mbretërinë.
    që kurrë s’do të merret,
    mbretëria e tij
    kurrë nuk do të prishet” (Dn 7,13-14).
    Kalimisht, të mos harrojmë se i njëjti Daniel e paraqet Birin e njeriut jo si një individ të vetmuar, por si një popull, të cilin e quan "popullin e shenjtorëve të Shumë të Lartit".
    Realizimi është edhe më i bukur se premtimi: te Jezusi, Njeriu-Perëndi, është i gjithë njerëzimi që do ta marrë këtë mbretëri të përjetshme dhe do të shpërfytyrohet përjetësisht. Por Jezusi tha: “Asgjë mos i thuaj askujt përpara Ringjalljes...” Vetëm pas Ringjalljes së Jezusit apostujt do të jenë në gjendje ta dëshmojnë atë.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,687
    Postimet në Bllog
    3

PËRGATITJA E LITURGJISË

E DIELA 19 0rd. VITI A

MË 13-8-2023.

LEX. I PARË: 1 Mbr. 19, 9a.11-13a.

Pas kësaj Elia udhëtoi deri në malin e Hyjit, në Horeb.
    9 Si arriti atje Elia, natën e kaloi në shpellë. Dhe, ja, iu drejtua fjala e Zotit “Dil jashtë e qëndro në mal para Zotit”. Dhe ja, po kalonte Zoti! Para tij u çua një stuhi: erë e fortë! Tundte malet e thërmonte qetat para Zotit: por Zoti nuk ishte në stuhi! Pas stuhisë ra tërmeti! Por Zoti nuk ishte në tërmet! 12 Pas tërmetit erdhi zjarri! Por Zoti nuk ishte në zjarr! Pas zjarri një puhi fryme të hollë. 13 Kur e dëgjoi këtë Elia, e mbuloi fytyrën me leshnik, doli jashtë dhe qëndroi në derën e shpellës dhe, ja një zë që i tha: “Çka po bën këtu, Eli”?

LECTIO DIVINA – MEDITIM- LUTJE.

ATËHERË U NGRIT PROFETI ELIJA, I NDEZUR SI NJË PISTAR.

Kjo histori është ajo e zbulimit të madh të ElisË, ditën kur ai kuptoi se kishte gabuar rëndë për Perëndinë. Më lejoni të shpjegoj: Gjithçka filloi me idhujtarinë e mbretëreshës Jezebel: jemi në Samari (kryeqyteti i Mbretërisë Veriore) në shekullin e 9-të para Krishtit. Mbreti AKab (i cili mbretëroi në Samari nga 875 deri në 853) ishte martuar me një princeshë pagane, Jezebelën, bijën e mbretit të Sidonit. Ajo, si gjithë populli i saj, praktikonte kultin e Baalëve. Kur ajo hyri në oborrin e Samarisë, ajo duhej të kishte braktisur fenë e saj, sepse mbreti i Izraelit duhej të ndalonte çdo idhujtari nga mbretëria e tij; sepse Besëlidhja me një Zot të Vetëm ekskludonte çdo kult tjetër; ky ishte kuptimi i urdhërimit të parë të dhënë nga Perëndia në Sinai:
    “Unë jamë Zoti Hyji yt që të nxora nga dheu i Egjiptit, prej shtëpisë së skllavërisë.
    Mos ki tjetër Zot, përveç meje” (Dal. 20,2-3).
    Por, përkundrazi, Jezebela kishte futur shumë priftërinj të Baalit në oborrin e Samarisë: katërqind priftërinj të këtij kulti idhujtar parakaluan rreth pallatit dhe tani pretenduan se Baali ishte Perëndia i vërtetë i pjellorisë, shiut, vetëtimës dhe erës. Sa për mbretin Akab, shumë i dobët, ai e la të ndodhë! Ishte një turp për profetin dhe besimtarët besnikë të Zotit.
    Kështu Elia u ngrit për të mbrojtur nderin e Perëndisë së tij përballë paganizimit në rritje. I tërhequr me aq shumë energji, saqë libri i Ben Sirakut mund të thoshte për të:
    “U ngrit profeti Elisi zjarr, flaka e tij digjte si vravashka” (Si. 48, 1).
    Ai e kishte bërë veten kampion të Aleancës: që në fillim e kishte pozicionuar veten si përfaqësuesi i Zotit të Izraelit, sa më i fuqishëm se Baali. Pra, në mënyrë të pashmangshme, marrëdhënia midis profetit dhe mbretëreshës ishte bërë një garë pushteti midis Perëndisë të Izraelit dhe Baalit të Jezebeles: "Perëndia im është më i fortë" ishte refreni i tyre i zakonshëm.
    Kështu Elia e kishte vendosur veten në terrenin e idhullit të kananitëve: sipas tij, vetëm Perëndia i Izraelit mund të shpallte thatësirën dhe zinë e bukës. Kush, pra, ka fuqinë të japë ose të ndalojë shiun? Do të shohim se çfarë do të ndodhë. Ne e dimë se çfarë ndodhi më pas: një periudhë e gjatë thatësire e shpallur nga Elija deri në ditën kur Perëndia i kërkoi atij të paralajmëronte mbretin se do të dërgonte shi. Tani Elia ishte i zellshëm, mund të thuhet, atë ditë: në vend që të kënaqej duke bërë atë që Perëndia i kishte kërkuar, domethënë, t'i çonte mbretit lajmin e mirë, ai vendosi të përfitonte për të bërë një spërkatje të madhe për nder të Zotit të tij: kështu që gjithë të dinin se vetëm Perëndia i Izraelit zotëron elementet, ai organizoi një lloj përplasjeje midis profetëve të Baalit nga njëra anë dhe vetëm atij nga ana tjetër.
    Ky është episodi i famshëm i flijimit të malit Karmel: u ndërtuan dy altarë, njëri për Baalin, tjetri për Perëndinë e Izraelit. Në secilin nga dy altarët përgatitej një dem për flijimin. Dhe u ra dakord që perëndia që do t'u përgjigjej lutjeve me zjarr nga qielli do të ishte padyshim Zoti i vërtetë.
    Atëherë priftërinjtë e Baalit filluan të luten të parët. Por sado që ata iu lutën zotit të tyre për një ditë të tërë, që të dërgonte zjarrin e tij në turren drush të tyre, asgjë nuk ndodhi. Elia nuk i kurseu talljet dhe këshillat për të bërtitur më fort, por asgjë nuk i ndihmoi.
    Kur erdhi mbrëmja, Elia nga ana e tij filloi t'i lutej Perëndisë së Izraelit dhe menjëherë turra drush u dogj së bashku me flijimin e përgatitur nga profeti i tij. Prandaj ai kishte fituar raundin e parë përpara gjithë popullit të Izraelit, i shtangur; dhe gjatë rrugës Elia kishte vrarë të gjithë priftërinjtë e Baalit; por le të vërejmë se këtë Zoti nuk e kishte pyetur!
    Mbretëresha Jezebel nuk ishte e pranishme në ngjarje, por kur mbreti i tregoi asaj historinë, ajo u tërbua dhe u betua të vriste Elijan. Kështu ai iku, zbriti në Mbretërinë Jugore, më pas në shkretëtirën e Sinait. Në fluturimin e tij, ai dëshironte vdekjen: "4 Ai vetë mori rrugën e shkretëtirës e udhëtoi një ditë rrugë. Kur mbërriti, u ul të pushojë nën një dëllinjë, i dëshiroi vetes vdekjen e tha: “S’mundem më, o Zot! Ma merr tani jetën se nuk jam më i mirë se të parët e mi”! (1 Mbr. 19,4).

ZBULIMI I MADH I ELISË.

Kjo fjali: "… se nuk jam më i mirë se të parët e mi”, ishte fillimi i konvertimit të tij: ai po bëhej i vetëdijshëm se kishte një ide të gabuar për Zotin dhe se nuk kishte hezituar të përdorte dhunën për motive fetare ... që edhe ai, ashtu si etërit e tij, kërkonte që Zoti të bëjë mrekulli. I mbeti të zbulonte se fuqia e Zotit është bërë nga butësia, e prandaj Elia kuptoi se:
    "Ai s’do të bërtasë, s’do ta ngrejë zërin,
    zëri s’do t’i dëgjohet në sheshe.
    Ai s’do ta thyejë as kallamin e copëtuar,
    s’do ta ndalë as fitilin tymues
    dhe pa u trembur ai do ta shpallë të drejtën” (Is. 42,2-3).
    Hyji nuk bërtet, nuk e ngre zërin, nuk e bën zërin të dëgjohet jashtë, nuk e thyen kallamin që përkulet, nuk e shuan fitil i dobët” siç thotë profeti Isaia. Në fund të një marshimi prej dyzet ditësh e dyzet netësh, në malin Horeb (një emër tjetër për malin Sinai), Zoti po e priste 1: Elias iu desh e gjithë kjo rrugë për të kuptuar se ai nuk kishte zgjedhur terrenin e duhur dhe se ndoshta ai vetë gaboi për Perëndinë: si kundërshtarët e tij, ai imagjinonte një Perëndi të fuqisë.
    Por Zoti nuk e braktisi për të gjitha këto, përkundrazi, e shoqëroi në ecjen e tij të gjatë dhe, pak nga pak, e ktheu në besim derisa iu shfaq në vegimin emocionues të malit Horeb (1 Mbret19,12); përgatitja e fundit për mbledhjen, pyetja e Zotit drejtuar Elijas, i cili ishte strehuar në një shpellë: “Çfarë po bën atje, Elija? Ai u përgjigj: "Unë ndjej një zjarr xhelozi për ty, o Zot, Perëndi i gjithësisë. Bijtë e Izraelit kanë braktisur besëlidhjen tënde, kanë rrëzuar altarët e tu dhe kanë vrarë me shpatë profetët e tu; Kam mbetur vetëm unë dhe po mundohen të ma marrin jetën. (1 Mbr.19,9-10).
    Pastaj vjen ky manifestim mahnitës i Zotit: ai nuk është as në stuhi, as në zjarr, as në tërmet, por në zhurmën e një flladi të lehtë. Dhe përsëri, përkthimi ynë është shumë i fortë nëse guxoj të them. Në hebraisht, fjalë për fjalë është "tingulli i një heshtjeje në pluhur": një heshtje është mungesa e zërit, pikërisht! Po për një pluhur heshtjeje? Kjo do të thotë se ne jemi në praninë e një Zoti të butësisë, larg nga zhurma që Elija ndoshta priste. Por jo, Zoti nuk është as në uragan, as në zjarr, as në tërmet, por në zhurmën e heshtjes.
    Jemi shumë larg demonstrimit të fuqisë që kishte shoqëruar një manifestim tjetër të Zotit, disa shekuj më parë, në të njëjtin mal (Dal. 19). Në kohën e Moisiut, populli nuk ishte ende gati të vinte besimin e tij te një Zot që nuk do të kishte vendosur forcat e elementëve të çliruar. Në kohën e Elisë ka ardhur ora për një fazë të re të Zbulesës.
    Është nderi dhe lavdia e njerëzve të zgjedhur që i kanë dorëzuar botës këtë zbulesë nga e cila ata ishin përfituesit e parë, me Elinë. Është gjithashtu për të thënë se për çfarë butësie duhet të priremi nëse duam të jemi sipas shëmbëlltyrës së Atit tonë Qiellor!

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,687
    Postimet në Bllog
    3

PËRGATITJA E LITURGJISË

E DIELA 19 Ord. VITI A

MË 13-8-2023.

PSALMI: 85, 9-10, 11-12, 13-14.

9 Do të dëgjoj çka thotë Zoti Hyj,
    ai premton paqe për popullin e vet,
    për të dashurit e vet e për ata që me gjithë zemër kthehen.
    10 Shpëtimi i tij është afër atyre që e druajnë,
    lavdia e tij do të banojë në vendin tonë.
    11 Mëshira dhe e vërteta do të përpiqen,
    drejtësia e paqja do të merren ngrykë.
    12 E vërteta do të mbijë nga toka
    e drejtësia do të shikojë prej qiellit.
    13 Sepse Zoti ka për të dhënë çdo të mire
    edhe toka jonë do ta japë frytin e vet. 1
    4 Drejtësia do t’i shkojë përpara
    dhe do t’u tregojë udhën hapave të tij.

LECTIO DIVINA- MEDITIM – LUTJE.

NË KTHIM NGA ROBËRIA NË BABILONI.

Psalmi 85 u shkrua pas kthimit nga mërgimi i popullit të Izraelit, ky kthim i shumëpritur, e shumë I dëshiruar. Duhet të ketë qenë një fillim i ri i mrekullueshëm: ishte kthimi në vend, para së gjithash, por edhe fillimi i një jete të re... Zoti po fshinte të shkuarën, e Populli po e niste nga e para... Të paktën kështu shpresonte. Por realiteti është më pak rozë. Para së gjithash, sado që merret një “rezolucion e mirë”, të ëndërrohet të fillohej nga e para (të gjithë dimë diçka për këtë!), gjithmonë gjendet se njerëzit janë pak a shumë të njëjtë... dhe kjo është shumë zhgënjyese. Shkeljet e Ligjit, pabesitë ndaj Besëlidhjes filluan sërish, në mënyrë të pashmangshme.
    Pastaj, duhet thënë se Mërgimi në Babiloni zgjati afërsisht pesëdhjetë vjet (nga 587 deri në 538 p.e.s.); ata të denuar me mërgim ishin burra dhe gra të aftë për punë, kryesisht të moshës mesatare, të cilët u dëbuan dhe që i mbijetuan marshimit të detyruar nëpër shkretëtirën që ndan Izraelin nga Babilonia... Kjo do të thotë se pesëdhjetë vjet më vonë, kur ata kthehen, shumë prej tyre ishin të vdekur; ata që kthehen në vend janë ose fëmijë e të rinj që janë larguar në vitin 587, (por kujtimi vendit për ta është dukshëm i largët), ose të rinj të lindur gjatë Mërgimit. Prandaj është një brez i ri, në pjesën më të madhe, që po bën rrugën e kthimit. Kjo nuk do të thotë se ata nuk do të ishin shumë të zjarrtë, as shumë besimtarë, as shumë të katekizuar... Prindërit e tyre e morën për zemër transmetimin e besimit të të parëve; ata me pa durim pritnin të ktheheshin në vendin aq të dashur nga prindërit e tyre. Me të vërtet ishinë të padurueshëm dhe projektonin të rindërtonin sa më shpejt Tempullin për të filluar një jetë të re. Por ata që tani banonin në vend, pikërisht ata, janë me shumicë të huaj dhe, padyshim, nuk marrin më kënaqësi ish-mërgimtarët që nuk morën atë mirëseardhje që kishin ëndërruar; për shembull, ne e dimë se rindërtimi i Tempullit hasi në kundërshtim të ashpër në vend.
    Në fillim të psalmit që komentohet, ne ndjejmë këtë përzierje ndjenjash; ja disa vargje që nuk janë pjesë e liturgjisë së kësaj të diele, por që shpjegojnë mirë kontekstin: kthimi nga Mërgimi është diçka e fituar si një dhuratë nga Zoti:
    " 2 Përsëri e pëlqeve, o Zot, tokën tënde, i riatdhesove të humburit e Jakobit. 3 Ia fale fajet popullit tënd, i mbulove të gjitha mëkatet e tyre. 4 I vure cak zemërimit tënd të madh, zure vend nga shfrimi i zemërimit tend”(v.2-4).
    Por, me gjithë këtë, duke qenë se gjërat ende po shkojnë keq, njerëzit e pyesin veten nëse Zoti nuk do të ishte akoma i zemëruar:
    “6 A thua gjithmonë do të jesh i hidhëruar me ne e do ta shtrish hidhërimin tënd nga breznia në brezni ?“(v.6).
    Prandaj luten:
    “Na e trego, o Zot, mëshirën tënde e na jep shëlbimin tënd!” (v.8).

KTHIMII NË VEND, POR MË SHUMË KTHIMI TE ZOTI.

Dhe vërtet kërkohet hiri i kthimit përfundimtar, hiri I kthimit te besimit të të parëve, prat e Zotit.:
    “5 Na përtërij, o Hyj, Shëlbuesi ynë, largoje zemërimin tënd prej nesh” (v. 5).
    E gjithë pjesa e parë e psalmit luan me fjalën “kthim”: “kthehem” në kuptimin e kthimit në vend pas mërgimit bëhet "kthim" në kuptimin e "kthimit te Zoti": "Kthimi te Zoti” pra “konvertimi"; e kthimi te Zotit është edhe më e veshtirë se kthimi në vend! Edhe nëse dihet mirë se forca, vrulli i kthimit është një hir, një dhuratë nga Zoti. Një konvertim kërkon një angazhim nga besimtari:
    “9 Do të dëgjoj çka thotë Zoti Hyj”,
    “Të dëgjosh”, në gjuhën biblike, është pikërisht qëndrimi i vendosur i besimtarit që do të kthehet me gjithë zemër drejt Zotit të tij, i gatshëm për t'iu bindur urdhërimeve, sepse ai njeh në to të vetmen rrugë drejt lumturisë që i ka gjurmuar Zoti i tij.
    “ai premton paqe për popullin e vet, për të dashurit e vet e për ata që me gjithë zemër kthehen” (v. 9,c).
    Ajo që Zoti thotë është paqe për popullin dhe ndjekësit e tij; por kompozitori i këtij psalmi është realist! Ai thotë se paqja do të vijë për ata që kthehen më gjithë zemër, por nga konteksti kuptohet që ka edhe: “Ata (besimtarët) që nuk do të kthehenn kurrë në çmendurinë e tyre!”.
    Fundi i këtij psalmi është një këngë e shkëlqyer besimi, në një farë mënyre “kënga e besimit të rivendosur”, siguria se projekti i Zotit, projekti i paqes për të gjithë popujt, po ecën në mënyrë të papërmbajtshme drejt përmbushjes së tij. “Lavdia (d.m.th. shkëlqimi i Pranisë së Zotit) do të banojë në tokën tonë (10)...Drejtësia do të ecë përpara tij dhe hapat e tij do të shënojnë rrugën. (14)... Dashuria dhe e Vërteta takohen, Drejtësia dhe Paqja përqafohen (11). A është vërtet realist psalmisti këtu? Ai flet sikur harmonia tashmë mbretëron në tokë; megjithatë, ai nuk është i mashtruar, ai nuk është në ëndërr! Ai vetëm parashikon, shpreh një dëshirë që del ng zemra e nje njeriu që ka vuajtur shumë! Ai sheh ditën që po vjen, ditën kur, pas kaq shumë grindjesh e dhimbjesh të kota, e urrejtjesh të pangopura, më në fund njerëzit do të jenë vëllezër!
    Për të krishterët, kjo Ditë erdhi, është këtu, zbardhi kur Jezu Krishti u ringjall nga të vdekurit dhe, nga ana tjetër, të krishterët e kënduan dhe e këndojnë këtë psalm, për ish-mërgimtarët, tani e tutje. Në dritën e Krishtit, ky psalm ka gjetur kuptimin e tij të plotë. Psalmi thoshte:
    “Shpëtimi i tij është afër atyre që e duan” (10) dhe pikërisht emri i Jezusit do të thotë “Zoti-shpëtim” ose “Zoti shpëton”.
    Psalmi thoshte: "E vërteta do të mbijë nga toka". Vetë Jezusi tha: "Unë jam e Vërteta".
    Dhe fjala "farë", të mos harrojmë, ishte një nga emrat e Mesisë në Besëlidhjen e Vjetër.
    Psalmi thoshte: "Lavdia do të banojë në tokën tonë", dhe Shën Gjoni, në Ungjillin e tij thotë:
    "14 E Fjala u bë njeri e banoi ndër ne. Ne e pamë lavdinë e tij, atë lavdi që prej Atit i përket Birit të vetëm plot hir e të vërtetë” (Gjn 1. ,14);
    Psalmi thoshte: "Unë po dëgjoj, çfarë do të thotë Zoti Perëndi?” e Gjoni e quan Jezusin “Fjala”, Fjala e Perëndisë u bë njeri;
    Psalmi thoshte: "Ajo që thotë Perëndia është paqe për popullin e tij" e gjatë takimeve të tij me dishepujt e tij, pas Ringjalljes së tij, fjalia e parë e Jezusit për ta do të jetë “Paqja me ju”.
    Me vendosmëri, na thotë e gjithë Bibla: Paqja: ky fitim, që duket i pamundur për njerëzimin, është megjithatë e ardhmja jonë, me kusht që të mos harrojmë se është një dhuratë nga Zoti.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,687
    Postimet në Bllog
    3

PËRGATITJA E LITURGJISË

E DIELA 19 0rd. VITI A

MË 13-8-2023.

UNGJILLI: Mt. 14,22-33

22 Pastaj aty për aty Jezusi i urdhëroi nxënësit të hyjnë në barkë e të kalojnë para tij në anën tjetër derisa ai ta shpërndante popullin. 23 Jezusi, si e nisi popullin, u ngjit vetëm në mal për t’u lutur. Ishte bërë natë e ai ende gjendej aty vetëm.
    24 Barka, që tashmë ishte shumë stadje larg tokës, përplasej prej valëve, sepse era fryente kundër. 25 Në rojën e katërt të natës erdhi Jezusi tek ata duke ecur përmbi det. 26 Kur nxënësit e hetuan duke ecur përmbi det, u frikësuan e thanë: “Diçka po na shtihet!” e prej frikës bërtitën. 27 Por, menjëherë Jezusi u tha:
    Guxim, jam unë, mos kini frikë!”
    28 Pjetri u përgjigj:
    “Zotëri, nëse je ti, më urdhëro të vij te ti përmbi ujë!”
    29 “Eja!” ‑ i tha. Atëherë Pjetri zbriti nga barka e po ecte nëpër ujë për të shkuar te Jezusi. 30 Porse, kur e pa erën e fortë, u frikësua, filloi të humbasë në ujë dhe bërtiti:
    “Më shpëto, o Zot!”
    31 Jezusi përnjëherë shtriu dorën, e kapi dhe i tha:
    “Fepakët! Përse dyshove!”
    32 Kur hynë në barkë, pushoi era. 33 Ata që ishin në barkë u përkulën me nderim para tij e thanë: “Me të vërtetë je Biri i Hyjit!”.

LECTIO DIVINA- MEDITIM- LUTJE.

“GUXIM, JAM UNË, MOS KINI FRIKË!”

Kjo ndodh menjëherë pas shumëzimit të bukëve. Dishepujt kishin kohë të mjaftueshme për të marrë dymbëdhjetë shportat e asaj që kishte mbetur pasi e gjithë turma ishte ushiqyer. Dhe Jezusi, na thotë Mateu, i detyron menjëherë të largohen nga vendi. Mund të pyesim veten pse: ka ndoshta dy arsye për këtë: arsyeja e parë, urgjenca e misionit. Kujtojmë një fjali të transmetuar nga Marku: ishte pas një dite të gjatë në Kafarnaum gjatë të cilës Jezusi kishte sheruar shumë të sëmurë. Pjetri dhe shokët e tij do ta kishin mbajtur Jezusin, por ai u ishte përgjigjur atyre: “Le të shkojmë diku tjetër, në fshatrat fqinjë, që edhe atje të shpall Ungjillin, sepse për këtë dola (Mk 1,39). Me fjalë të tjera, nuk ka kohë për të humbur.
    Ka një arsye tjetër më serioze, ndoshta. Mateu, në episodin e tundimeve (Mt. 4, 1-11), na thotë se Jezusi duhej t'i rezistonte tundimit të suksesit. Kur tunduesi i sugjeroi që t'i kthente gurët në bukë për të ngopur urinë e tij, Jezusi nuk pranoi. Këtu ai sapo kishte shumëzuar bukët, për t'i shërbyer popullit të tij. Por tundimi i dytë ishte ndoshta në horizont: "Hidhe veten nga maja e Tempullit" për të bërë një spektaklë të madhe, kishte sugjeruar tunduesi (Mt 4). Dhe, përsëri, Jezusi kishte ditur të rezistonte. Por këtu, buzë liqenit, pas mrekullisë mbresëlënëse të bukëve për një turmë të madhe, ndoshta Jezusi kishte frikë për veten ose për dishepujt e tij nga rreziku i dorëzimit ndaj spektakolares.

Nëse është kështu, ne e kuptojmë më mirë dëshirën e Jezusit për të rimbushur bateritë e tij në lutje. Na thotë Mateu: "Jezusi, si e nisi popullin, u ngjit vetëm në mal për t’u lutur. Ishte bërë natë e ai ende gjendej aty vetëm” (v. 23). Kur i largoi turmat, u ngjit në mal, veçmas, për t'u lutur. Kur erdhi nata, ai ishte atje, vetëm. Unë besoj se Jezusi ishte në dialog të vazhdueshëm me Atin e tij, por ndoshta ndonjëherë ai ndjente nevojën që heshtja të ishte më e disponueshme për Shpirtin që po e nxiste atë në drejtimin për të marrë.
    Le të shohim se çfarë po ndodh tani në varkë: "Dalgët e kanë përzënë atë varkë, me sa duket, sepse era ishte e kundërt". Pjetri dhe shoqëruesit e tij ishin të rregullt, rehat në liqenin e Tiberiades, nuk duket se i ka zënë paniku nga moti i rëndë. Gjërat ndryshuan kur panë dikë që i afrohej varkës duke ecur mbi dallgë. Këtë herë ata u frikësuan, duke e ngatërruar atë me një fantazmë dhe filluan të bërtasin. Më pas tingëlloi ky zë i njohur, i paimitueshëm, si çdo zë miqësor, që thoshte: “Guxim, jam unë! mos kini më frikë! “Fjalë të dëgjuara tashmë, fjalë qetësimi dhe ngushëllimi. Duke pushuar e gjithë frika, Pjetri u nis: “Zot, nëse je ti, më urdhëro të vij te ti mbi ujëra”. I njëjti, i cili kishte frikë një moment më parë, është gati për çdo gjë, sepse dëgjoi zërin.

“FEPAKËT! PËRSE DYSHOVE?

Ne e dimë se çfarë ndodhi më pas: Jezusi, duke iu përgjigjur shtytjes së dishepullit të tij, thjesht tha "Eja"; dhe Pjetri, sado e pabesueshme të duket, Pjetri dinte të ecte mbi ujë! Pse hodhi sytë larg? Ai pa erën dhe u tremb. Kështu filloi të fundosej. Mateu nuk mund ta përshkruajë më mirë gjendjen e çdo dishepulli: i përbërë nga impulse dhe brishtësi të sinqerta. "Rrini zgjuar e lutuni të mos bini në tundim! Shpirti, vërtet, është i gatshëm, por trupi është i ligshtë” tha Jezusi (Mt. 26,41). Megjithatë, nëse Jezusi do të thoshte “Ejani! sepse ishte e mundur, sigurisht me ndihmën e tij. Por nuk ishte nevoja të largoheshim dhe të shqetësoheshim për fuqinë e erës. Megjithatë, dishepujt e kishin përjetuar episodin e stuhisë së qetë (Mt. 8,23-27). Një mësim i mirë, përsëri: ne nuk jemi kurrë të sigurt nga një pengesë e re. Kushdo që mendon se është më i sigurti, mund të humbasë përsëri sigurinë e vet, si ia ndodhi Pietrit këtu.
    Ashtu si Pjetri sërish, disa vite më vonë, gjatë Pasionit: është ai që do të ketë vrullin më të bukur: “Edhe sikur të më duhet të vdes me ty, nuk do të të mohoj” (Mt 26,35). Dhe është i njëjti që, pikërisht atë natë, do ta mohojë Zotin e tij, tri herë.
    Le të kthehemi te liqeni: Pjetri, pra, merr frikën dhe fundoset. Faji i tij i vetëm është se ka shikuar diku tjetër, era shumë e forte, valet e larta… Nëse ai nuk do t'i hiqte sytë nga Jezusi, ai mund të kishte vahduar shetitje n e tij mbi ujërat. Le të mbajmë mësimin, mos shikojmë larg. Por atëherë ai kishte të vetmin refleks të mirë, në raste të tilla: ai thërriste Jezusin për ndihmë: “Zot, më shpëto!” Dobësitë tona janë të mira sepse na frymëzojnë lutjen që Zoti nuk i reziston kurrë, thirrjen për ndihmë.
    “Jezusi përnjëherë shtriu dorën, e kapi dhe i tha: “Fepakët! Përse dyshove!” (v. 31).
    Ja ku është Pjetri i sigurt. Por Jezui vazhdon: “Fepakët! Përse dyshove?!”
    Pse të presim të ndiejmë dorën e Jezusit mbi ne për të besuar? A nuk ishte tashmë Jezusi me ta? A nuk tha ai vetë “Eja”? Pse dyshoni se ai do të na japë mjetet për të arritur tek ai?
    Kështu Jezusi dhe Pjetri hipën në varkën dhe era u shua. Paqja u kthye, të gjithë I bien në gjunjë atij: në zërin e Jezusit, në gjestet e tij, ata sapo kanë njohur atë që sjell paqen në botë.
    “Me të vërtetë je Biri i Hyjit!”.
    Do të ketë ende në jetën e dishepujve, në jetën tonë, vrulle të tjera, mohime të tjera, por atëherë do të mjaftojë të themi me përulësi: “Zot, më shpëto!” në mënyrë që të kapim dorën e tij të shtrirë.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,687
    Postimet në Bllog
    3

F.A. E DIELA 18 Ord VITI A

PËRGATITJA E LITURGISË

E DIELA 18 Ord. VITI A

MË 6-8-2023

UNGJILLI: Mt. 14, 13-21.

13 Kur dëgjoi Jezusi, shkoi prej andej me barkë dhe u shmang në një vend të pabanuar ‑ në vetmi. Por, kur e hetoi populli, u nis pas tij në këmbë prej qyteteve. 14 Kur doli Jezusi prej barke, pa një turmë të madhe njerëzish, pati dhembshuri për ta dhe i shëroi të sëmurët e tyre.
    15 Në mbrëmje iu afruan nxënësit e thanë: “Vendi është i shkretë dhe u bë vonë; lëri njerëzit të shkojnë në fshatra e të blejnë ushqim.”
    16 Jezusi u përgjigj: “Nuk është nevoja të shkojnë: jepuni ju të hanë!”
    17 Ata iu përgjigjën: “S’kemi këtu veçse pesë bukë e dy peshq.”
    18 Jezusi vijoi: “M’i sillni këtu!”
    19 Pastaj i dha urdhër popullit të ulet në bar. I mori pesë bukët e dy peshqit, i çoi sytë kah qielli, i bekoi, i ndau dhe ua dha nxënësve, kurse nxënësit turmës.
    20 Të gjithë hëngrën e u nginë. I mblodhën tepricat: dymbëdhjetë shporta plot me copa. 21 E ata që hëngrën, pa i numëruar gratë e fëmijët, ishin rreth pesë mijë meshkuj.

Ungjilli që meditojmë sot, është shumë i njohur: është historia e shumëzimit të bukëve.
    Është gjithashtu i njohur sepse ndodh gjashtë herë në Ungjitë: raportohet nga të katër ungjilltarët, jo vetëm kaq, por Mateu dhe Marku e tregojnë dy herë, duke ndryshuar disa detaje sepse duan të prezantojnë mesazhe të reja.
    Cili është titulli që gjejmë në Biblat tona? "Mrekullia e shumëzimit të bukëve dhe peshqve".
    Gjëja e parë që duhet të bëhet është të fshihet ky titull sepse është mashtrues: nëse ndjekim këtë tregues, ne devijojmë dhe nuk e kuptojmë mesazhin që ungjilli na jep.
    Në asnjë nga gjashtë historitë që gjejmë në Ungjitë nuk thuhet se për të ushqyer shumë njerëz, Jezusi i shumëzoi bukët dhe peshqit.
    Thjesht thonë se ai kërkoi që gjithçka që kishin në dorë, t'i dorëzohej atij. Ai e mori atë ushqim në dorë, e bekoi Zotin, pastaj ua dha atë ushqim dishepujve që ta shpërndanin. Befasia qe se jo vetëm që ishte e mjaftueshëm, por ishte e tepruar!
    Sot lexojmë dhe meditojmë të parën nga dy tregimet që gjenden në Ungjillin sipas Mateut. Është një shëmbëlltyrë përmes së cilës ungjilltari dëshiron të na paraqesë botën e re në të cilën Jezusi dëshiron të marrë pjesë gjithë njerëzimi, është bota alternative ndaj së vjetrës e cila udhëhiqet nga logjika e konkurrencës, karrierizmit, interesit, antagonizmit e krijon atë botë që ne të gjithë e njohim: botën e luftërave, e dhunës…
    Bota që propozon Jezusi, ne do ta dëgjojmë e kuptojmë këtë sot, është një botë e bukur, një botë ku plotësohen të gjitha nevojat e njeriut, ku ka ushqim tejet të bollshëm për të gjithë.
    A është kjo bota që komuniteti i krishterë është thirrur të ndërtojë dhe kur do ta përfundojë? Kur kremtimet e tij eukaristike do të jenë autentike, e jo vetëm rite të shkëputura nga jeta.
    Në komentin e sotëm do të veçojmë referencat e vazhdueshme që ungjilltari i bën asaj që ndodhi gjatë darkës së fundit: do të thosha se Mateu ka shkruar këtë histori për të na shpjeguar kuptimin e misterit të Eukaristisë. Le të dëgjojmë se si fillon:
    “13 Kur dëgjoi Jezusi, shkoi prej andej me barkë dhe u shmang në një vend të pabanuar ‑ në vetmi. Por, kur e hetoi populli, u nis pas tij në këmbë prej qyteteve. 14 Kur doli Jezusi prej barke, pa një turmë të madhe njerëzish, pati dhembshuri për ta dhe i shëroi të sëmurët e tyre”.
    Para historisë sonë, ungjilltari Mateu prezanton një banket ku morën pjesë sundimtarët e mëdhenj të kësaj bote. Është festa e ditëlindjes së mbretit Herod Antipa, rreth tij janë të pasurit dhe të fuqishmit. Cfarë po bejnë ata? Ata kërcejnë, festojnë, argëtohen… por – vërejmë – e vetmja pjatë që shfaqet në një tabaka, në një pjatë është koka e një të vdekuri, koka e Gjon Pagëzuesit.
    Mbretëritë e kësaj bote që lindin nga konkurrenca, bazohen në forcë, përdorin dhunën, armat dhe gjenerojnë vdekje.
    Ungjilltari, para se të na prezantojë botën e re, na tregon se si është bota e lashtë, ajo e sundimtarëve. Jezusi erdhi për t'i dhënë fund kësaj mbretërie të vdekjes dhe për të krijuar një botë të re!
    Le të shënojmë tani detajet e tregimit: "Jezusi niset në një varkë dhe tërhiqet në një vend të shkretë". Jezusi largohet dhe më pas kalon detin. Është liqeni i Gjenezaretit, por në ungjtë bëhet deti I Gjenezaretit dhe kur Jezusi e kalon atë, do të thotë se ai lë një tokë skllavërie dhe kalon detin për të shkuar drejt tokës së lirisë.
    “Turmat, pasi mësuan për këtë, e ndiqnin në këmbë”
    Ky detaj, në këmbë, është një pleonazmë, por është një tjetër referencë për Eksodin. Në fakt, në Librin e Eksodit, kapitulli 12, 37 thuhet se izraelitët u larguan nga Ramses për në Sukoth në këmbë. Është një kujtim i qartë i ungjilltarit që na thotë: “Kini kujdes se po ju tregoj për një eksod nga një tokë robërie, nga një mbretëri e vjetër për të shkuar në një botë krejtësisht të re”.
    "Dhe Jezusi doli".
    Përkthimi ynë thotë: "duke zbritur nga barka...” (v. 14). Në tekstin grek nuk thuhet se ai zbriti dhe nuk ka barkë, thuhet se Ai doli, doli nga mbretëria e lashtë, nga mbretëria e vdekjes dhe tani prezanton të gjithë njerëzit që e ndjekin atë, në mbretërinë e Perëndisë, për të cilën ungjilltari Mateu ka folur tashmë rreth tridhjetë herë, prandaj kjo botë e re që është mbretëria e Perëndisë, në të cilën Jezusi dëshiron të prezantojë të gjithë ata që e ndjekin, është jashtëzakonisht i rëndësishme.
    Me çfarë po përballet Jezusi tani? Për një "turmë të madhe dhe ndjen dhembshuri". Teksti grek ka një folje "esplankniste” që karakterizon dashurinë e zjarrtë të Zotit për njerëzimin.
    Zoti ndjen dhembshuri sepse njerëzimin e gjen në një mbretëri që nuk është ajo që dëshiron: Ai e dëshiron atë të lumtur, Ai dëshiron që fëmijët e Tij të jenë në gëzim, të jenë të lumtur, por në gjendjen në të cilën ndodhin, ata duken dhe janë skllevër, nuk janë të lirë, nuk janë të lumtur. Njerëzimi me të cilin ndeshet Jezusi dhe për të cilin ndjen dhembshuri, është një njerëzim i sëmurë, i plagosur, i pafuqishëm, është një njerëzim që ecën me vështirësii, nuk është ai njerëzimi i fëmijëve të Zotit që dëshiron Zoti.
    Në fund të fundit, është njerëzimi që edhe ne e kemi përpara sot, sepse mbretëria e Zotit ka filluar, por nuk është realizuar plotësisht, ndaj gjendemi përballë një njerëzimi ku i ligu ende mbretëron. Le të mendojmë për luftërat, padrejtësitë, mjerimin, urinë, sëmundjet: është njerëzimi i plagosur, është ky njerëzim që Jezusi erdhi për të shëruar.
    Tani ungjilltari na paraqet propozimin që Jezusi i bën njerëzimit të tij të ri. Le të dëgjojmë:
    “15 Në mbrëmje iu afruan nxënësit e thanë: “Vendi është i shkretë dhe u bë vonë; lëri njerëzit të shkojnë në fshatra e të blejnë ushqim”. 16 Jezusi u përgjigj: “Nuk është nevoja të shkojnë: jepuni ju të hanë!” 17 Ata iu përgjigjën: “S’kemi këtu veçse pesë bukë e dy peshq”. 18 Jezusi vijoi: “M’i sillni këtu!”

Ka një detaj për kohë: “Në mbrëmje”.
    Dita po mbaron dhe dita e re po fillon; në Izrael dita e re fillon në mbrëmje. Do të jetë dita kur Jezusi do të paraqesë dritën e tij të re, propozimin e tij se si t'u përgjigjemi nevojave të njeriut.
    Jezusi përballet me një turmë të madhe, do të thuhet se ishin "5000 burra, pa llogaritur gratë dhe fëmijët”. Numri 5000 është simbolik, përfaqëson popullin e Izraelit, është imazhi i gjithë njerëzimit me të cilin përballet Jezusi: një njerëzim i plagosur, i sëmurë, i dobët, i lodhur, i uritur... si t'u përgjigjemi këtyre nevojave?
    Ata e gjejnë veten në shkretëtirë, ecin në shkretëtirë dhe kjo tregon rrugën e jetës sonë dhe në jetën tonë jemi të uritur…
    Çfarë përgjigje na jep Jezusi? Si t'i përgjigjemi kësaj nevoje që ndjejmë?
    Kur themi: “Jam i uritur”, nuk nënkuptojmë vetëm urinë për bukë materiale, kemi aq shumë nevoja saqë nëse nuk plotësohen, jeta jonë nuk është e plotë: kemi nevojë për dashuri, vlerësim, miqësi, mirëkuptim. E di, ne kemi nevojë për shëndet, një shtëpi ku të jetojmë... si mund t'u përgjigjemi këtyre nevojave?
    Nëse nuk plotësohen, jeta jonë nuk është e lumtur në këtë udhëtim tonë nëpër botë.
    Në këtë pikë hyjnë në skenë dishepujt të cilët, në shëmbëlltyrë, përfaqësojnë logjikën e botës së vjetër, të cilës Jezusi erdhi për t'i dhënë fund.
    Janë ata që ia paraqesin problemin Jezusit dhe tashmë japin zgjidhjen e diktuar nga logjika e të gjithëve, e pranuar nga të gjithë; ata i thonë Jezusit:
    "lëri njerëzit të shkojnë në fshatra e të blejnë ushqim”.
    Konkretisht, ka ardhur koha kur të gjithë duhet të vetëmjaftohen për t'iu përgjigjur nevojave të tyre.
    Bëj pazar... por kush nuk ka para, si do ta bëjë? Është logjika e tregut, e shoqërisë, e ekonomisë së vjetër!
    Ne jemi bërë mirë, Zoti nuk na ka bërë të vetëmjaftueshëm: nëse të gjithë do të ishim të vetëmjaftueshëm, do të ishim mbyllur në vetvete.
    Jo, na ka bërë nevojtar, të varur nga tjetri, sepse secili duhet të shkëmbejë të mirat e veta me tjetrin. Dhe pikërisht në këtë situatë njeriu pyet se çfarë logjike duhet ta rregullojë këtë shkëmbim.
    Tashmë ekziston logjika e botës së vjetër, ajo e pranuar normalisht nga turma, e pasqyruar nga zgjidhja që dhanë apostujt. Cila është logjika?
    Është ajo e njerëzve që ndjejnë se janë pronarë të asaj që kanë në dorë dhe fillojnë të negociojnë për këto mallra që zotërojnë, prandaj është logjika e shitjes, blerjes, tregtisë… në këtë tregti të gjithë përpiqen të fitojnë para, të pasurohen. Nevojat atëherë në këtë logjikë janë të bekuara, sepse nëse uria rritet, malli që zotëroj, fiton vlerë dhe unë mund ta rrit çmimin.
    Pyesim veten: logjika e tregut krijon parajsën në tokë apo krijon një luginë lotësh?
    Shoqëria e themeluar mbi tregtinë e udhëhequr nga ligji i tregut krijon shoqërinë ku ka të qara dhe kërcëllim dhëmbësh, jo banketin e mbretërisë së Perëndisë.
    Çfarë ndodh nëse pranojmë sugjerimin e dhënë nga apostujt?
    Ata që kanë këmbë të mira, mund të bëjnë pazar, ata që janë të sëmurë nuk mund të lëvizin; pastaj mbërrin i pari, ai që vrapon me më shumë shpejtësi: ky ndoshta ka disa miq e mund të blejë dhe të ketë me zbritje akoma më shumë se atë që i nevojitet dhe pastaj do t'i hedhë sepse nuk di çfarë të bëjë me gjithë këtë ushqim, me gjithë këto veshje…
    Jezusi e refuzon këtë logjikë: është logjika e botës së vjetër ajo që krijon shoqërinë që të gjithë e njohim. Çfarë u thotë Jezusi apostujve të tij?
    Ata nuk kanë nevojë të bëjnë pazar, ju vetë i ushqeni ata: “Jepuni ju të hanë!” (v. 16).
    Mënyra jonë e blerjes dhe e shitjes nuk pranohet nga Jezusi: Jezusi kundërshton dhënien me blerjen; “Jepuni ju” diçka për të ngrënë.
    Në këtë pikë të tregimit të ungjilltarit Marku shtohet një zgjidhje tjetër e sugjeruar nga apostujt, ata thonë: “Të shkojmë e të blejmë dyqind denarë bukë e t’u japim të hanë?” (Mk.6, 36).
    Menjëherë bënë llogaritë e duhura, me 200 denarë do të kishin blerë bukë sa për t'i dhënë të gjithëve nga pak për të mbijetuar... është mirëqenia që nuk është e keqe, por nuk është zgjidhje, nuk krijon mbretërinë e Zotit, nuk lind një botë të re, është një arnim i domosdoshëm në një shoqëri të qeverisur nga logjika e tregut.
    Përgjigjja e dhënë nga dishepujt: "Ne nuk kemi veçse pesë bukë dhe dy peshq".
    Numrat, ne e dimë, në Bibël dhe në Ungjtë në përgjithësi nuk kanë një vlerë sasiore, por një vlerë figurative, simbolike. Këtu 5 + 2 nga 7 dhe të gjithë e dimë se numri 7 tregon gjithçka, prandaj dishepujt thonë: "Shiko, ajo që kemi është pak, por është gjithçka".
    Jezusi dëshiron që gjithçka që posedon njerëzimi, t'i dorëzohet atij.

Por ja dyshimi... nëse mjafton.
    Të gjitha telashet lindin nga ky dyshim sepse nëse njerëzit mendojnë se nuk është e mjaftueshme për të gjithë, atëherë instinktivisht fillojnë të rrëmbejnë sa më shumë që të munden sepse “nuk dihet çfarë do të ndodh në këtë botë, çdo gjë mund të ndodhë, kështu që ata mendojnë vetë, grumbullojnë, grumbullojnë dhe pastaj ndoshta ata nuk do të dinë më çfarë të bëjë me këto të mira të grumbulluara, sepse do të kalben, tenjat do të konsumojnë rrobat…. nuk ka rendesi, pasi nuk e di çfarë do të ndodhë, nuk di nëse mjafton, është shumë... ndaj akumuloj!

Kjo është ajo që ndodh në botën tonë e cila ende udhëhiqet nga logjika e vjetër dhe nuk ka marrë ende dritën e Krishtit që do të prezantohet tani. Sot, në botën tonë, 2.000 njerëz shumë të pasur zotërojnë sa 4,500,000,000 të popullsisë së botës; 10% e popullsisë botërore konsumon 90% të të mirave të prodhuara, duke krijuar më pas katastrofën mjedisore që na shqetëson të gjithëve sot.
    Dishepujt thonë: "Nuk do të mjaftojë gjithçka që kemi".
    Pastaj pyetja: a ka përgatitur Zoti, para se t'i dërgonte fëmijët e tij në këtë botë, për ta një luginë lotësh, një luginë të mjerueshme plotë më njerëz të pakënaqur apo e bëmë në kështu kur i menaxhonim dhuratat e tij të udhëhequr nga egoizmi?
    Tani Jezusi, i cili nuk e pranon këtë logjikë të tregut, thotë: "Ma sillni këtu, vendosni gjithçka që keni në duart e mia, më jepni gjithçka keni dhe lërini të menaxhohen nga Ungjilli im, sipas logjikës së re që duhet të rregullojë botën!"
    Jezusi këtu i përdor foljet në mënyrën urdhërore: "Ma jepni, sillni këtu!"
    Në ungjtë, Jezusi e përdor rrallë mënyrën urdhërore, por kur urdhëron ose komandon, do të thotë se nga ana tjetër ai ndjen se ka një rezistencë në dorëzimin e të mirave personale, aftësitë tona, inteligjencën tonë ... gjithçka, sipas logjikës ungjillore, edhe pse asgjë nuk është e jona, gjithçka i përket Zotit dhe nëse ia dorëzojmë logjikës së Jezusit, problemi i urisë zgjidhet.
    Por Jezusi duhet të urdhërojë që ne t'ia dorëzojmë këto të mira logjikës së tij, sepse ne do të donim t'i ruanim ato, ne nuk duam t'ia dorëzojmë të mirat tona projektit të tij. Mendojmë se mënyra në të cilën ai i menaxhon ato të mira, është e neveritshme për instinktin tonë që në vend të kësaj na shtyn t'i mbajmë për vete dhe t'i tregtojmë për të fituar gjithmonë më shumë.
    Le të dëgjojmë tani se çfarë ndodh kur të mirat e kësaj bote që janë në duart tona i dorëzohen Jezusit dhe menaxhohen sipas logjikës së Ungjillit:
    19 Pastaj i dha urdhër popullit të ulet në bar. I mori pesë bukët e dy peshqit, i çoi sytë kah qielli, i bekoi, i ndau dhe ua dha nxënësve, kurse nxënësit turmës. 20 Të gjithë hëngrën e u nginë. I mblodhën tepricat: dymbëdhjetë shporta plot me copa. 21 E ata që hëngrën, pa i numëruar gratë e fëmijët, ishin rreth pesë mijë meshkuj.
    Populli i besoi urdhrit të dhënë nga Jezusi dhe i dorëzoi gjithçka që kishte në duart e veta. Tani Jezusi tregon se si duhet të menaxhohen këto të mira në mënyrë që të gjithë të jenë të kënaqur; logjika e re që Ai propozon është ajo që do të krijojë mbretërinë e Perëndisë, jo në qiell, por në këtë tokë.
    "…i dha urdhër popullit të ulet në bar” (v.19).
    Duket si një detaj krejtësisht i parëndësishëm dhe nëse do të ishte një reportazh sigurisht që do të ishte i parëndësishëm sepse nuk ka rëndësi se si kanë ngrënë, në këmbë apo të ulur, por në shëmbëlltyrë është shumë domethënëse.
    Le të vëmë re: tani po ndodhin gjëra të çuditshme: ne jemi në shkretëtirë dhe tani shkretëtira po lulëzon, shfaqet bari, është një livadh i gjelbër në të cilin mund të ulemi. Kur plani i Zotit hyn në botën tonë, parajsa tokësore rishfaqet. Atëherë jo vetëm shfaqet bari i gjelbër, por edhe errësira e natës zhduket sepse tani fillon një darkë e vazhdueshme: errësira iku, është ditë, është dita e re që lind!
    “Jezusi urdhëron të shtrihen në bar” “anaklinein”, dhe jo të ulen.
    Është pozicioni që merrnin njerëzit e lirë kur merrnin pjesë në një banket: shtriheshin, mbështetnin bërrylin e majtë në një jastëk dhe merrnin ushqimin me dorën e djathtë.
    Kush u shtrihej në tryezë? A ishin ata shërbëtorët apo zotërinjtë?
    Është e qartë se ishin zotërinjtë ata që shtriheshin në tryezë: shërbëtorët duhej të nxitonin për t'u sjellë ushqim zotërinjve. Këtu Jezusi kthen gjithçka përmbys: njerëzit në nevojë, të uriturit bëhen zotërinj, e d ata shtrihen sepse do t'u shërbejnë.
    Ata që në botën e lashtë konsideroheshin zotërinj, tani bëhen shërbëtorë. Jezusi kthen gjithçka përmbys: të varfërit janë zotërinjtë, ata të tjerët duhet të jenë të vëmendshëm për të parë se çfarë kanë nevojë dhe menjëherë të jenë të gatshëm t'u shërbejnë atyre.
    Ungjilltari Luka, gjatë darkës së fundit, vëren se dishepujt filluan të grindeshin për të zbuluar se kush ishte i madhi mes tyre. Jezusi thotë:
    " 24 Atëherë apostujt filluan të grinden mes tyre: cili prej tyre do të ishte më i madhi. 25 Jezusi u tha: “Mbretërit e paganëve sundojnë me ta si zotërues; madje ata që sundojnë mbi ta kërkojnë të quhen ‘Bamirës’! 26 Ju s’guxoni të bëni ashtu! Përkundrazi, më i madhi ndër ju të jetë si të ishte më i riu, kurse kryetari, sikur të ishte ai që shërben. 27 Cili, në të vërtetë, është më i madh: ai që është në tryezë, apo ai që shërben? Vallë, a s’është ai që rri në tryezë? Tashti, unë jam ndër ju porsi ai që shërben” (Lk.22, 24-27). Po kush është i madh në këtë botë, ata që rrinë në tryezë apo ata që shërbejnë? Të gjithë thonë: "Të mëdhenj janë ata që shtrihen në tryezë. Jezusi thotë: "Tani çdo gjë është përmbys, të mëdhenj në mbretërinë e Perëndisë janë shërbëtorët".
    Tani Jezusi bën gjeste që na tregojnë se si të ndërtojmë mbretërinë e Perëndisë.
    Ai merr pesë bukë dhe dy peshq që tregojnë të gjitha të mirat e njerëzimit, të menaxhuara megjithatë jo sipas logjikës dhe egoizmit të botës, por sipas planit të Zotit.
    “I mori pesë bukët e dy peshqit, i çoi sytë kah qielli, i bekoi, i ndau dhe ua dha nxënësve, kurse nxënësit turmës” (v.19).
    Çfarë do të thotë ky gjest?
    Do të thotë të pranosh se ato të mira vijnë nga qielli, njerëzit nuk janë pronarë, të gjitha të mirat i përkasin Zotit, njerëzit janë administratorë dhe duhet t'i menaxhojnë ato, sipas planit të Krijuesit.
    Logjika e kësaj bote, e cila çon në shitje-blerje, logjika e tregut është jashtë planit të Zotit sepse nis nga parimi që njeriu është pronar i të mirave që ka.... Por ai nuk është pronari, por vetëm ai që duhet t'i menaxhojë ato dhe t'i dorëzojë këto të mira atyre që kanë mevojë, sepse ato të mira i përkasin Zotit dhe vijnë nga Zoti.
    Pyetja mbetet: nëse e eliminojmë këtë shikim “kah qielli”, nëse nuk e kuptojmë se nuk jemi zotër, por mysafirë të ftuar në banket, nëse nuk besojmë në Atin tone që është në qiell, çfarë mund të më pengojë të grumbulloj mallra dhe t'i menaxhoj ato sipas aftësive të mia?. Kush mund të më pengojë të tregtoj atë që kam, t'i vë në shitje atij që ofron më shumë, të shpresoj se do të rritet nevoja që të mund ta rris çmimin? Pashmangshmërish do të përfshihem në logjikën që lind nga urtësia e kësaj bote.
    Kushdo që i përket mbretërisë së Zotit, administron të mirat që nuk janë të tijat, janë vetëm të mira që i jepen menaxhim, që i përkasin Zotit.

Pastaj Jezusi e thyen bukën
    Buka thyhet për t'u ndarë, kushdo që thyen bukën për ta ndarë do të thotë se ai e ka hapur zemrën ndaj shpërblimit dhe bëhet një ndërtues i mbretërisë së Perëndisë.
    Në këtë pikë ligjet e egra të tregut largohen nga skena dhe logjika e papagimit hyn në historinë e botës... pikërisht kur hyn kjo logjikë, ndodh mrekullia!

È un miracolo non fatto da Dio direttamente, ma compiuto dagli uomini che accettano con fede, si fidano della proposta che fa Gesù e difatti tutti ne mangiano a sazietà e portano via 12 ceste piene di pani.
    Është një mrekulli që nuk është bërë drejtpërdrejt nga Zoti, por nga njerëz që pranojnë me besim propozimin që bën Jezusi dhe në fakt të gjithë hanë të ngopur dhe mmbeten 12 kosha plot me bukë.
    Do të kemi vërejtur se ungjilltari, në paraqitjen e gjesteve që bën Jezusi për të treguar logjikën e re që duhet të hyjë në botë, paraqet të njëjtat gjeste që do të kryejë Jezusi gjatë institucionit të Eukaristisë: të gjitha këto gjeste përsëriten pikërisht.
    Çfarë dëshiron të na thotë ungjilltari?
    Do të thotë që dishepulli i Krishtit është thirrur të dorëzojë jo vetëm të mirat që ka në dorë, jo vetëm bukën siç bënë dishepujt, por edhe të bëhet bukë për të tjerët.
    Gjatë darkës së fundit Jezusi i bën të gjitha ato gjeste, merr pak bukë dhe thotë: ky jam unë.
    Është e gjithë historia e tij që Ai e paraqet në atë shenjë. Ai thotë: e gjithë jeta ime deshmon që unë bëhem ushqim, jamë dorëzuar si ushqim jete për njeriun.
    Dhe ai u thotë dishepujve të tij: merrni e hani, pra përvetësoni këtë histori timen dhe bëjeni tuajën, bëhuni edhe ju bukë.
    Komuniteti i krishterë të cilit ungjilltari i drejton historinë e tij është thirrur të ndërtojë mbretërinë e Perëndisë.
    Kur do të ndërtojë mbretërinë e Perëndisë?
    Kur do të kremtojmë Eukaristitë autentike, pra Eukaristitë që pasqyrojnë jetën e Jezusit, pra dishepuj që japin veten për gëzimin dhe jetën e vëllezërve të tyre.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,687
    Postimet në Bllog
    3

F. A. E DIELA 19 Ord VITI A

PËRGATITJA E LITURGJISË

E DIELA 19 Ord. VITI A

MË 13-8-2023.

UNGJILLI: Mt. 14, 22 – 33

22 Pastaj aty për aty Jezusi i urdhëroi nxënësit të hyjnë në barkë e të kalojnë para tij në anën tjetër derisa ai ta shpërndante popullin. 23 Jezusi, si e nisi popullin, u ngjit vetëm në mal për t’u lutur. Ishte bërë natë e ai ende gjendej aty vetëm.
    24 Barka, që tashmë ishte shumë stadje larg tokës, përplasej prej valëve, sepse era fryente kundër. 25 Në rojën e katërt të natës erdhi Jezusi tek ata duke ecur përmbi det. 26 Kur nxënësit e hetuan duke ecur përmbi det, u frikësuan e thanë: “Diçka po na shtihet!” e prej frikës bërtitën. 27 Por, menjëherë Jezusi u tha: “Guxim, jam unë, mos kini frikë!”
    28 Pjetri u përgjigj: “Zotëri, nëse je ti, më urdhëro të vij te ti përmbi ujë!”
    29 “Eja!” ‑ i tha. Atëherë Pjetri zbriti nga barka e po ecte nëpër ujë për të shkuar te Jezusi. 30 Porse, kur e pa erën e fortë, u frikësua, filloi të humbasë në ujë dhe bërtiti: “Më shpëto, o Zot!”
    31 Jezusi përnjëherë shtriu dorën, e kapi dhe i tha: “Fepakët! Përse dyshove!”
    32 Kur hynë në barkë, pushoi era. 33 Ata që ishin në barkë u përkulën me nderim para tij e thanë:
    “Me të vërtetë je Biri i Hyjit!”

Pas shenjës së ndarjes së bukëve, Jezusi i detyroi dishepujt të hyjnë në barkë dhe ta paraprijnë në anën tjetër derisa ai do të kishtee larguari turmën. Pasi e largoi turmën, u ngjit në mal vetëm për t'u lutur. Kur erdhi mbrëmja, ai qëndroi atje lart, vetëm. Ndërkohë anija ishte tashmë shumë kilometra larg tokës dhe po “përplasej prej valëve, sepse era fryente kundër saj” (v. 24). Në fund të natës ai erdhi tek ata duke ecur mbi det. Duke e parë atë duke ecur mbi det, dishepujt u tronditën dhe thanë: "Ai është një fantazmë!" dhe ata bërtitën nga frika. Por menjëherë Jezusi u foli atyre duke thënë: "Guxim, jam unë, mos kini frikë!". Atëherë Pjetri i tha: ''Zot, nëse je ti, më urdhëro të vij te ti mbi ujëra''. Dhe ai tha: "Eja!" Pjetri doli nga barka, filloi të ecte mbi ujë dhe shkoi drejt Jezusit, por, duke parë se era ishte e fortë, u tremb dhe, duke filluar të fundosej, bërtiti: "Zot, më shpëto!". Dhe Jezusi ia zgjati menjëherë dorën, e kapi dhe i tha: "O besimpak, pse dyshoje?". Sapo hipëm në barkë, era pushoi. Ata që ishin në barkë ranë në sexhde para tij duke thënë: "Me të vërtetë ti je Biri i Perëndisë!".
    Kujtojmë se të dielën e kaluar Jezusi na bëri propozimin e tij për të krijuar një botë të re dhe këtë propozim e ka paraqitur ungjilltari Mateu jo me arsyetim, por me historinë e ndarjes së bukëve.
    Turma kishte vënë në dispozicion të Jezusit çdo gjë që kishte dhe ai ushqim, i shpërndarë sipas kritereve të ndarjes, që janë kriteret e Zotit, kishte rezultuar jo vetëm i mjaftueshëm, por edhe tepër i bollshëm.
    E keni vënë re gjithashtu se në fund peshku u zhduk dhe nuk u fol më për çfarë arsyeje?
    Mos ndoshta e kishte harruar ungjilltari? … Jo, është thjesht se ai donte që lexuesit të përqëndroheshin me vëmendje vetëm mbi atë bukë sepse historia donte të çonte në kuptim të plot të kremtimit eukaristik.
    Kujtojmë se të gjitha gjestet, fjalët me të cilat Jezusi kishte bërë propozimin e tij, u rifilluan më pas në mbrëmjen e Darkës së Fundit.
    Në fakt, kremtimi eukaristik përkujton këtë ndarje, na paraqet propozimin e jetës që Jezusi i bën… jetës së tij, që u bë bukë dhe u kërkon dishepujve të tij që ta përvetësojnë këtë histori të jetës së tij të dhënë. Ky është kremtimi autentik.
    Jezusi mbeti, si bukë, me ne dhe në ditën e Zotit, ne jemi të ftuar të bashkojmë jetën tonë me të tijën, duke tejkaluar rrezikun që këto eukaristi të mbeten një ritual dhe madje të kthehen në gënjeshtër, si në rastin e Korintit.
    Pali duke u shkruar Korintasve, u thotë atyre: “Çfarë feste është ajo e thyerjes së bukës që kremtoni ju?” Në fakt të gjithë mbajnë për veten ushqimin që mbartin nga shtëpia e vet e për këtë dikush është i ngopur dhe i dehur dhe të tjerët janë të uritur…. dhe pastaj thoni se kremtoni Eukaristinë. Kjo Eukaristi juaj është gënjeshtër!”
    Epo ajo bukë që mbeti: mbi 12 kosha! Numri 12, thotë qartë se mbeti një shportë për çdo dishepull. Çfarë bënë dishepujt me atë bukë? E sollën qartë me vete dhe sot duhet t'i shoqërojmë ata 12, për të parë se ku e sjellin atë bukë... ku e sjellin këtë propozim për një botë të re, që është ajo që lind nga ndarja e parë.
    Le të dëgjojmë tani se çfarë urdhër u jep Jezusi këtyre dishepujve:
    “22 Pastaj aty për aty Jezusi i urdhëroi nxënësit të hyjnë në barkë e të kalojnë para tij në anën tjetër derisa ai ta shpërndante popullin. 23 Jezusi, si e nisi popullin, u ngjit vetëm në mal për t’u lutur. Ishte bërë natë e ai ende gjendej aty vetëm”.
    Për të kuptuar mesazhin e këtij fragmenti, duhet të kemi parasysh situatën në të cilën është shkruar.
    Jemi në fund të shekullit të parë, kanë kaluar 55 vjet nga vdekja e Jezusit, dhe bashkësitë e krishtera po vuajnë dhe po luftojnë në mes të kaq shumë vështirësive, bota pagane në të cilën ata jetojnë është armiqësore, i persekuton ata. Të Krishterë kanë kundërshtime edhe nga bota hebraike, por... mbi të gjitha ka përçarje të brendshme. Si ka ardhur?
    Veprat e Apostujve na tregojnë se shumë farisenj ishin konvertuar në Krishtin, por ata kishin mbetur farisenj, të vendosur në pozicionet e tyre tradicionaliste: ishtë e vështirë të konvertohej një farise, sepse ata hezituan të pranojnë risinë e madhe të Ungjillit, d.m.th. shpallja e pakushtëzuar e Zotit për çdo njeri.
    Ata me kokëfortësi vazhduan të besonin se Bekimet e premtuara nga Zoti për Abrahamin ishin të rezervuara për Izraelin, paganët nuk kishin asnjë lidhje me këtë: nëse donin bekimet e Zotit, ata duhej të bëheshin hebrenj.
    E pra, pikërisht në këtë kontekst, për të ndriçuar këtë situatë të vështirë kishtare, Ungjilli prezanton këtë histori, e cila nuk është një kronikë, por një shëmbëlltyrë e jetës kishtare të kohës së saj, dhe siç do të shohim, ky pasazh do të japë dritë të çmuar, edhe për jetën e komuniteteve të sotme.
    Ungjilli që komentojmë, fillon duke thënë se Jezusi...i detyroi dishepujt e tij të largoheshin në barkë. Folja greke e përdorur "ēnankasen", supozon se kishte një rezistencë, për të zbatuar urdhrin që Ai u kishte dhënë.
    Pse ngurronin kaq shumë të hipnin në barkë dhe të largoheshin për të shkuar në anën tjetër?
    Cili ishte qëllimi? Cili është bregu tjetër?
    Kur në Ungjill përdoren fjalët si... bregun tjetër, nënkuptojmë të shkojmë në lindje në vendin ku jetojnë paganët, ku rriten derrat, ku ka këta njerëz të papastër.
    Kjo është arsyeja pse ata ngurrojnë... sepse, duket se vërtet nuk duan të të shkojnë në vendin e paganëve... Ata e kanë të vështirë të pranojnë idenë se Krishti, Ungjilli, propozimi i një bote të re, është bërë edhe për paganët.
    Dhe është e çuditshme që Jezusi i dërgon ata vetëm: Ai nuk shkon me ta.
    Jezusi shkon në mal për t'u lutur dhe pastaj vjen mbrëmja dhe Ai është ende atje… duke u lutur.
    Të shkosh në majë të një mali për t'u lutur… nuk ka shumë kuptim.
    E përsëris, përballemi me një shëmbëlltyrë, të përbërë nga imazhe biblike që do të përpiqemi t'i deshifrojmë. Varka në të cilën hyjnë dishepujt, është qartë imazhi i komunitetit, i komunitetit të këtyre dishepujve, të cilët duhet të hyjnë për të sfiduar dallgët e detit, për të shkuar në këtë tokë të paganëve dhe për të sjellë bukën që është Krishti.
    Ka tre imazhe:
    Në Bibël, errësira ka një kuptim specifik. Kujtojmë se në ditën e parë të krijimit, Zoti e ndau errësirën nga drita dhe e quajti errësirën natë dhe dritën ditë, që nga ai moment drita ka pasur gjithmonë një kuptim pozitiv. Zoti është i mbështjellë me dritë, si një mantel.
    Imazhi i dytë: Errësira është mbretëria e së keqes, e vdekjes, e Sheolit, mbretëria e të vdekurve, thotë Jobi, është vendi i errësirës. Është kjo errësirë që mbështjell bashkësitë e krishtera të kohës së Mateut dhe është një errësirë që mbështjell edhe Kishën sot.
    Imazhi i tretë: dishepujt janë vetëm, Jezusi i la për të ngjitur në mal…
    Mali nuk është një vend material, është bota e Zotit, vendi ku takohet Zoti dhe Jezusi i la… se erdhi mbrëmja, ai mbaroi punën e ditës dhe u ngjit në mal.
    Tani e kuptojmë se në cilën mbrëmje është fundi i jetës së Jezusit në këtë botë. Teksti thotë se ai përshëndeti turmën, simbol i mbarë njerëzimit, dhe përmbylli ditën dhe misionin e tij. Aty dha gjithë jetën, u bë bukë, shëroi të gjitha sëmundjet dhe pastaj u ngjit në mal…i vetëm. Do të thotë se ai ka hyrë përfundimisht në botën e Zotit.
    Kjo është arsyeja pse dishepujt janë të mbështjellë në errësirë dhe ndihen të vetmuar…
    Errësira është imazhi i çorientimit të tyre dhe është imazhi i atyre momenteve që përjetojmë edhe ne, momente sot në të cilët edhe ata me besim të fortë ndihen të vetmuar. Përvojat e heshtjes së Zotit janë kaq shqetësuese, sepse janë ata momente në të cilët njeriu pyet nëse zgjedhjet e bëra, përpjekjet për të ndërtuar një botë të re... kanë ende një kuptim.
    Mbi të gjitha ata momente në të cilët duhet të përballemi me mbretërimin e errësirës, të gënjeshtrave, të padrejtësive, të dhunës...me një botë vdekjeje, e cila herë pas here na duket e pakapërcyeshme e prandaj gjithçka na jep përshtypje që angazhimi për shpalljen e Ungjillit është e padobishme. Kështu edhe ato porta të Ferrit, të cilat sipas premtimit të Jezusit, nuk do t'i kishin rezistuar forcës së Ungjillit, janë të pathyeshme dhe të padepërtueshme.
    Ndonjëherë njerëzit, e këtu flitet për besimtarët, mendojnë se ky angazhim për mbretërinë e Perëndisë është i kotë, e për këtë janë tunduar, dekurajuar... këto janë netët tona, netët e dyshimeve, të dekurajimit dhe të pasigurisë.
    Le të dëgjojmë tani se çfarë ndodh me varkën tjetër që shkon në bregun tjetër, destinacionin që Jezusi u tregoi dishepujve të tij:
    “24 Barka, që tashmë ishte shumë stadje larg tokës, përplasej prej valëve, sepse era fryente kundër. 25 Në rojën e katërt të natës erdhi Jezusi tek ata duke ecur përmbi det. 26 Kur nxënësit e hetuan duke ecur përmbi det, u frikësuan e thanë: “Diçka po na shtihet!” e prej frikës bërtitën. 27 Por, menjëherë Jezusi u tha: “Guxim, jam unë, mos kini frikë!”
    Varka e dishepujve është në det, por është e lëkundur nga dallgët, teksti origjinal këtu përdor një folje greke që do të thotë: vë në prove (basanizomenon); janë sprovat me të cilat duhet të përballet kjo varkë e dishepujve, e cila është Kisha (“basanizon” ishte guri shumë i fortë që përdorej në Libi për të verifikuar nëse një metal ishte ari apo ishte një metal pa vlerë); dallgët i mundonin, gati i torturonin dishepujt dhe ato nuk janë gjë tjetër veçse provave të pashmangshme që komuniteti i krishterë, gjithmonë do të duhet të përballet.
    Edhe ne i përjetojmë ato, sot janë dallgët e botës që propozojnë vlera, që janë të kundërta të ungjillit dhe janë vlera pas të cilave vrapojnë të gjithë,...pastaj ka vështirësi që vijnë nga brenda Kishës...janë skandalet, ngurtësia e zemrës në dëgjimin e fjalës së Zotit, lidhjet me traditat e vjetruara që nuk kanë të bëjnë me Ungjillin dhe këto sprova të fërkojnë, të bëjnë të vuash por edhe të zbulojnë se ku ka flori e besimit të vërtetë dhe ku përkundrazi nuk ka besim dhe ka dallgë, le të themi, që hedhin në det edhe dikë që është pak i pavendosur dhe pak I bindur nëse është më mire për të të qëndrojë në atë varkë: atëherë bie era e kundërt,
    Në Bibël flitet për erën e frikshme, e cila i vë në rrezik anijet, Psalmi 48, flet për erën e lindjes, e cila copëton anijet e Tarsisit dhe Psalmi 107, 23-26 thotë:
    "23 Ata që me anije lundruan deteve
    që nëpër ujëra të mëdha të bënin tregti,
    24 ata i panë veprat e Zotit,
    mrekullitë e tija në thellësitë e detit.
    25 Ai urdhëroi dhe u ngrit era e stuhisë,
    lart u ngritën valët e stuhishme.
    26 Ngrihen deri në qiell,
    zbresin deri në humbnerë:
    shpirti i tyre mekej prej së keqes”.
    Ka erë që shkakton stuhi në det. Stuhitë tërheqin anijet në humnerë dhe i bëjnë marinarët të lëkunden si të dehur.”
    Dishepujt e gjejnë veten në këtë situatë dramatike dhe ata nuk e ndiejnë praninë e Mjeshtrit me ta. Në fund të natës, Jezusi shfaqet duke ecur mbi dallgët e detit: Ungjiltari këmbëngul mbi këtë ecje e Jezusit mbi valët e detit: imazhi kujtohet dy herë. Deti është simboli i vdekjes së asaj që kundërshton jetën; në mitet e Lindjes së Mesme të lashtë përshkruhet lufta e zotit suprem të Panteonit të Mesopotamisë, Mardukut, i cili mposht "Iammin", detin që përfytyrohet si një përbindësh dhe ky imazh i detit, si një përbindësh, të zbutur nga Zoti e gjejmë edhe në Bibël.
    Megjithatë, Jezusi nuk lufton si Marduku, por me fjalën e tij e qetëson detin dhe e qetëson valët, i ndan ujërat ... nga ujërat dhe thotë libri i Jobit:
    "8 Kush e mbylli brenda dyerve detin, kur po dilte nga krah’rori i nënës?... 11 dhe i thashë: ‘Deri këtu! Më tej mos shko! Këtu le të thehen valët tua krenare!’ (Job. 38, 8.11)
    Nëse e mbajmë parasysh këtë simbolikë, kuptojmë frikën e dishepujve: nuk është frika që ata kanë nga liqeni i Tiberiadës, të cilin ata e njohin shumë mirë e dinë të notojnë mirë: ndoshta mund të ishte Jezusi që nuk dinte të notonte sepse ai kishte lindur atje, në malet e Galilesë së poshtme! Por dishepujt janë njerëz të mësuar të notojnë në liqenin e Tiberiadës.
    Këtu jemi përballur me shëmbëlltyrën. Jezusi është ai që ecën mbi dallgët e detit, nuk ka frikë se mos gëlltitet dhe nuk mund të gëlltitet më, sepse ai tashmë e ka mposhtur vdekjen.
    Cila është vërtet frika e njeriu?…është vetëm një, në fund, ajo e gëlltitjes përgjithmonë nga vorbullat e vdekjes.
    Psalmisti rrëfen dramën që kaloi, kur u godit nga një sëmundje e rëndë dhe thotë në Psalmin 18, 5-7:
    " 5 Më rrethuan valët e vdekjes,
    më tmerruan përrenjtë e Belialit,
    6 më lidhën leqet e Nëntokës,
    po më shtrëngonin prangat e vdekjes:
    7 atëherë në ngushtimin tim, ndore i rashë Zotit”.
    Nuk ka fjala, por imazhi i gëlltitjes është prezente.
    Tani shfaqet Jezusi: ishte në Mal, në botën e Zotit. Dishepujt janë në barkë, e duhet të kryejnë detyrën që u ka besuar Jezusi: ta mbartin Atë dhe bukën që është Ungjilli i tij.
    Ai ecën mbi ujë, vdekja nuk ka fuqi mbi të, sepse ai posedon jetën hyjnore. Ai kaloi vdekjen biologjike, por vdekja biologjike nuk ka fuqi mbi jetën hyjnore. E kështu tani mund të kuptojmë këtë imazh të ecjes në ujë.
    Në fund të fundit, si lexojmë në Psalmin 77, 20 dhe në Librin e Jobit, 9,8, vetën Zoti ecën mbi ujërat e detit:
    “20 Nëpër det udha jote, shtigjet e tua nëpër ujëra të mëdha, gjurmët e tua askush nuk i njeh” (Ps. 77,20)
    e në librin e Jobit thuhet:
    "8 Pa ndihmë të kujt ai e shtrin qiellin, lirisht ecën mbi valë të detit! (Job. 9, 8).
    Vetëm Zoti ecën mbi valët e detit, sepse vdekja, mbi jetën e Perëndisë, nuk ka fuqi.
    Dishepujt nuk e njohin, mendojnë se kanë të bëjnë me një fantazmë.
    Si nuk e njohin?
    Nuk kemi të bëjmë me një lajm, por Mateu përshkruan me një faqe teologjike, me gjuhë biblike, situatën e komuniteteve të krishtera të kohës së tij, të ankthshme dhe të sprovuara, dhe ungjilltari dëshiron t'i ndriçojë ato. Jezusi është gjithmonë pranë tyre, çdo ditë deri në fund të botës, siç premtoi, jo fizikisht si kur ecte me ta në rrugët e Palestinës, është i pranishëm, në një mënyrë tjetër, por ata mund ta ngatërrojnë atë me një fantazmë dhe gjithashtu në ditën e Pashkëve, përdoret i njëjti imazh. Dishepujt e frikësuar dhe të habitur menduan se panë një fantazmë.
    Nuk është e lehtë të kuptosh praninë e të Ngjallurit në bashkësinë e krishterë... vetëm në sytë e besimit, ai njihet edhe sot. Le të përpiqemi të pyesim veten: nëse Krishti, në të cilin ne besojmë, a nuk është ai vetëm pak fantazmë? ... nuk e ndjejmë vërtet të pranishëm pranë nesh në momente gëzimi, dhimbjeje dhe sa herë e krahasojmë veten me të, kur duhet të bëjmë zgjedhje sfiduese, shpesh në jetën tonë... a është ai pak vetëm një fantazmë?
    Ne vërtet besojmë se ai është ringjallur, se ai ecën mbi ujërat e vdekjes dhe nëse është Po, atëherë lind pyetja spontanisht: a nuk do të jetë në gjendje të na komunikojë edhe neve forcën e tij hyjnore, e cila na lejon të ecim mbi ujërat e vdekjes? Dmth, a nuk do të jetë në gjendje të na komunikojë edhe neve atë jetë hyjnore që zotëron, që edhe ne të mos na përpijë vorbulla e vdekjes?
    Mateu i përgjigjet kësaj pyetjeje duke prezantuar, unik midis ungjilltarëve, një dialog midis Jezusit dhe Pjetrit: le ta dëgjojmë:
    “28 Pjetri u përgjigj: “Zotëri, nëse je ti, më urdhëro të vij te ti përmbi ujë!”
    29 “Eja!” ‑ i tha. Atëherë Pjetri zbriti nga barka e po ecte nëpër ujë për të shkuar te Jezusi. 30 Porse, kur e pa erën e fortë, u frikësua, filloi të humbasë në ujë dhe bërtiti: “Më shpëto, o Zot!”
    31 Jezusi përnjëherë shtriu dorën, e kapi dhe i tha:“Fepakët! Përse dyshove!”
    32 Kur hynë në barkë, pushoi era. 33 Ata që ishin në barkë u përkulën me nderim para tij e thanë: “Me të vërtetë je Biri i Hyjit!”
    Pyetja e Pjetrit është pak e çuditshme, apo jo?
    Megjithatë, nuk ka gjasa që Pjetri të ketë frikë të përballet me liqenin e Tiberiadës.
    Ai është një notar i zoti dhe këto pyetje i bëjnë vetëm ata që nuk e kuptojnë kuptimin simbolik të gjithë historisë.
    Jemi përballë një shëmbëlltyre: Pjetri nuk ka frikë nga ujërat e liqenit të Tiberiadës, por... nga valët e detit të vdekjes... ka frikë, ka frikë të fundoset dhe do të donte të ishte në të njëjta gjendje si Jezusi, i cili ecën mbi dallgët e këtij deti... pa u gëlltitur.
    Mjeshtri e fton të shkojë drejt tij, domethënë i kërkon të arrijë atje ku është... dhe të ecë mbi dallgët e detit, pa u dërrmuar, duke bërë atë që bëri, pra duke zgjedhur dhuratën e jetën, dhe Pjetri pranon, shkon drejt Mjeshtrit, por më pas fillon të ketë frikë nga zgjedhja që bëri për të shkuar drejt Mjeshtrit. Dhënia e jetës e frikëson atë dhe, në një moment të caktuar, ai mendon se nuk mund ta bëjë këtë dhe i kërkon Zotit t'i komunikojë forcën e tij dhe, për sa kohë ai i mban sytë të ngulur nga Mjeshtri, në atë që ai bën, atëherë ai arrin të shkojë drejt tij, por kur i dështon besimi, kur fillon të dyshojë në zgjedhjen që ka bërë, fundoset, ka frikë se mos zhytet në ujë, domethënë fillon të mendojë përsëri se… “të japësh jetë do të thotë ta humbasësh”… dhe pastaj, mendimi i kthehet edhe atij ndoshta, është më mirë të jetosh si të gjithë, të mbash jetën tënde për vete… vetëm kënaqe pak.
    Por është pikërisht kjo zgjedhje që na bën të fundosemi.
    Nëse e mbajmë jetën për vete, e humbasim atë; për ta mbajtur, për të sfiduar dallgët e vdekjes, duhet dhënë.
    Pjetri është imazhi i gjendjes sonë si... dishepuj të pasigurt, hezitues, ne besojmë pak në Krishtin, ne e shohim veten pak... te Ai, por pastaj kthehemi dhe fundosemi.
    Dyshimi që na sulmon nuk është se Jezusi nuk është njeriu i suksesshëm, është se dhurata e jetës, nga dashuria, nuk është zgjedhja e bukur që ia vlen të bëhet, dyshimi ka të bëjë… nëse mund ta bëj, apo jo, nëse mund të shkoj te Jezusi, të rrij me të; dhe ky dyshim, thotë Jezusi, është shenjë e besimit tënd të vogël, ju më besoni mua, por vetëm pak.
    Me pas frikesohet, rikthehen në barkë me Jezusin. Pjetri kishte zbritur nga barka, dicka që nuk duhej bere, sepse, nëse zbret nga barka e Kishes, mbetesh vetem...shko deri në fund, por kur Jezusi është i mirëpritur në barkë, qetësohen të gjitha erërat. Kisha jonë sot, por edhe jeta jonë personale turbullohet gjithmonë nga dallgët. Si i qetësojmëni këto dallgë?
    Le të hyjë Ungjilli në jetën tonëuaj, në jetën e Kishës dhe dallgët do të qetësohen, le të hyjë buka eukaristike në jetën tonë, në jetën e Kishës, një Eukaristi autentike, johipokrite, një Eukaristi që do të thotë vërtet lidhje me një jetë të dhuruar dhe pastaj dallgët qetësohen!

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,687
    Postimet në Bllog
    3

F.A. E DIELA 20 Ord. VITI A

PËRGATITJA E LITURGJISË

E DIELA 20 Ord. VITI A.

MË 20-8-2023

UNGJILLI: Mt. 15, 22 – 28.

21 Jezusi doli prej atij vendi e kaloi në krahinat e Tirit e të Sidonit.
    22 Dhe, ja, një grua nga Kananeja, që kishte ardhur prej atyre anëve, filloi të bërtiste e të thoshte: “Ki mëshirë për mua, o Zot, Biri i Davidit! Djalli po ma mundon tepër vajzën!” 23 Por ai nuk iu përgjigj fare. Atëherë iu afruan nxënësit e tij e i thanë:
    “Bëja këtë nderë e të shkojë, sepse po bërtet pas nesh!”
    24 Ai u përgjigj: “Unë jam i dërguar vetëm te delet e humbura të shtëpisë së Izraelit.”
    25 Por ajo u afrua, u përkul thellë në nderim para tij e tha:“Më ndihmo, o Zot!”
    26 Jezusi iu përgjigj:
    “Nuk është mirë të marrësh bukën e fëmijëve e t’ua japësh këlyshëve të qenve.”
    27 “Po, o Zot ‑ shtoi ajo ‑ se edhe këlyshët hanë dromcat që bien nga tryeza e zotërinjve të tyre.”
    28 Atëherë Jezusi iu përgjigj: “O grua, e madhe është feja jote! Le të bëhet ashtu si dëshiron!”
    Në atë moment bija e saj u shërua.

LECTIO DIVINA-MEDITIM – LUTJE.

Për të kuptuar këtë pjesë të ungjillit, është mirë ta vendosim atë në kontekst.
    Jezusi gjendet në Genesaret, afër Kafarnaumit dhe merr një vizitë të papritur dhe të padëshiruar. Ka një grup skribësh dhe farisenjsh që vijnë nga Jeruzalemi. Tre ditë udhëtim për të shkuar në Genesaret. Ata janë dërguar nga autoriteti qendror sepse ka një problem serioz me Jezusin.
    Çfarë ka bërë, cili është qortimi që kanë ardhur t'i bëjnë? Ai neglizhon pastrimet rituale para ngrënies. Nuk është çështje higjienike, duhen larë duart mirë para se të hahet, por nuk është për arsye higjenike. Duhen bërë pastrime sipas një rituali të veçant ku janë specifikuar mire të githa geshtet që duhen bërë. Arsyeja është se duart mund të bien në kontakt me ndonjë objekt që është prekur më pare nga një pagan që kështu e bëri të papastër. Për këtë arsye, para se të hahet, duhet të bëhen pastrimet rituale.
    Jezusi i neglizhon këto pastrime, por gjithashtu i mëson dishepujt e tij të bënin të njëjtën gjë. Është pikërisht lloji i fjalimit që arrin të indinjojë Jezusin, sepse, ashtu si profetët, ai gjithmonë ka predikuar aderimin e zemrës me Zotin. Ai nuk është i interesuar për praktikat e jashtme të shpikura nga njerëzit. Në fakt, mosmarrëveshja ndizet menjëherë shumë zemrat e bashkëbisëduesve. Jezusi u thotë atyre: "Ju jeni hipokritë, i jepni kaq shumë rëndësi traditave që keni shpikur për veten tuaj dhe më pas neglizhoni fjalën e Zotit. Unë do t'ju jap një shembull menjëherë: Zoti urdhëron që të ndihmohen babai dhe nëna, por, nëse keni interesa, ju me kërkesat tuaja të holla arrini t'i shmangeni me mjeshtëri urdhërit të Zotit".
    Pastaj ai i drejtohet turmës për t'i paralajmëruar kundër këtij religjioziteti të rremë. Dishepujt që janë afër Jezusit, kur shohin sa sinqerisht po flet mjeshtri, ndihen pak në siklet dhe, kur janë vetëm, i thonë: "Mësues, ja, farisenjtë që erdhën nga Jeruzalemi kanë mbetur të skandalizuar me atë që thua”. Jezusi, i cili tashmë është lodhur nga kjo mosmarrëveshje, e shkurton atë dhe thotë: "Lëreni, ata janë të verbër dhe prijës të të verbërve".
    Pjetri e ka idenë e keqe të këmbëngulë dhe t'i kërkojë Jezusit t’u shpjegojë atyre më mirë dhe në këtë pikë Jezusi thjesht humb durimin dhe i përgjigjet me zemërim: "Por ti je kaq budalla – në greqisht assunetoi, pa kokë – e nuk e kupton këtë? Nuk është ajo që i hyn njeriut në barkun, që e bën atë të papastër, por ajo që del nga zemra është ajo që e bën njeriun të papastër”. Dhe menjëherë rendit shtatë sjellje që dalin nga zemra dhe bëjnë njeriun të papastër, dhe e çnjerëzojnë: “…nga zemra dalin qëllimet e këqija, vrasjet, kurorëthyerjet, fëlligështia, vjedhjet, dëshmitë e rreme, blasfemitë… Këto e bëjnë njeriun të papastër…” (v.19-20).
    Kjo me të vërtetë e bën njeriun të papastër, dhe jo ngrenja e bukës pa bërë pastrimet ligjore.
    Jezusi nuk mund ta durojë më këtë hipokrizi të institucionit fetar hebre, i cili po rezulton të jetë gjithnjë e më refraktar ndaj mesazhit dhe risive të Ungjillit.
    Jezusi kishte shpjeguar më parë: “Askush nuk vë arnë pëlhure të re në petk të vjetër, sepse arna e shtrin petkun dhe grisja bëhet më e madhe.As nuk shtihet vera e re në rrëshiqa të vjetër: përndryshe rrëshiqat shpohen, vera derdhet edhe rrëshiqat shkojnë dëm. Vera e re hidhet në rrëshiqa të rinj e kështu ruhen të dy” (Mt. 9, 16-17).
    Në këtë botë të mbyllur, izolacioniste, Jezusi e ndien veten të parehatshëm, ai ndjen nevojën për të dalë nga kjo botë, për të marrë frymë të re. Pra, le të dëgjojmë se çfarë vendos të bëjë:
    “Jezusi doli prej atij vendi e kaloi në krahinat e Tirit e të Sidonit. Dhe, ja, një grua nga Kananeja, që kishte ardhur prej atyre anëve, filloi të bërtiste e të thoshte: “Ki mëshirë për mua, o Zot, Biri i Davidit! Djalli po ma mundon tepër vajzën!” (v. 21-22).
    Folja me të cilën fillon tregimi është e rëndësishme: doli prej atij vendi. Folja për të dalë - iazza në hebraisht - është një term teknik që i referohet asaj që ndodhi në Eksodin kur Zoti dërgoi Moisiun për të çliruar popullin e tij. Ai i tha Moisiut: "Nxirre popullin tim nga një gjendje e ngushtë skllavërie dhe sille në hapësirat e gjera të lirisë". E njëjta folje përdoret këtu sepse Jezusi ndihet i kufizuar, skllav, në atë institucion fetar, në atë mentalitet dhe kërkon hapësira më të gjera, ai është njeriu i lirë.
    Cili ishte koncepti që kishin izraelitët për paganët? Izraeli gjithmonë e ka konsideruar veten si popullin e vetëm të zgjedhur e të dashur nga Zoti dhe gjithmonë i ka përçmuar paganët, të cilëve u ka rezervuar epitetin “qentë”. Thuhej: "Si nuk rrethpriten qentë, ashtu nuk rrethpriten edhe paganët".
    Ata jetonin të ndarë fetarisht sepse hebrenjtë ishin rreptësisht monoteistë. Paganët, famëkeq politeistë, ishin edhe moralisht të ndarë. Izraeliti ka qenë gjithmonë shumë rigoroz, veçanërisht në fushën e seksualitetit. Nga paganët ne e dimë shumë mirë se cila ishte sjellja e tyre - thjesht mjafton të lexohet literatura greke dhe latine - jeta morale e paganëve ishte mjaft e shkrirë. Prandaj pati ndarje sociale: ata u martuan mes tyre dhe ndoqën dietën e tyre me ushqime të veçantë.
    Nëse lexojmë kapitullin e pestë të Historive të Tacitit ku përshkruhen zakonet e hebrenjve dhe mbi të gjitha ndarja e tyre nga popujt e tjerë, në një moment Taciti thotë se ata ishin quheshin armiqtë e njerëzimit. Juvenali në satirat e tij thotë: nëse kërkoni udhëzime, mos pyesni një çifut sepse ai do të bëjë që të gaboni dhe nëse keni etje nuk do t'ju çojë në burim. Ky ishte koncepti që paganët kishin për hebrenjtë.
    Jezusi u rrit në një shoqëri që kishte këtë mentalitet izolues me të cilën edukoheshin brezat e reja që në moshë të re. Prandaj ai e ka të qartë në vesh gjuhën e përdorur nga populli i tij kur fliste për paganët: i njeh epitetet, por shpejt i hoqi qafe. Kujtojmë se në një moment të caktuar në sinagogën e Nazaretit ai u dëbua pikërisht sepse justifikoi zgjedhjen e tij për të kryer vepra shpëtimi për një popull gjysmë pagan si ai i Kafarnaumit. Në Nazarerin Jezusi përmend veprat e dy profetëve. Ai thotë se Elia, në një kohë urie, kur kishte shumë të veja për të ndihmuar në Izrael, ai shkoi të ndihmonte një të ve nga Sarepta, pra një vejushë pagane. Pastaj Eliseu: në kohën e tij kishte shumë lebrozë në Izrael, por Eliseu shëroi Naamanin, komandantin e ushtrisë së mbretit të Damaskut.
    Jezusi u dëbua nga sinagoga sepse ai nuk ndante pozicionet separatiste të popullit të tij. Jezusi është larguar nga Izraeli. Ai ka një qëllim: ai ka 12 dishepuj që nuk janë aspak të lirë nga ky mentalitet, ata janë ende të mbushur me atë separatizëm që është tipik i Izraelit ndaj popujve të tjerë dhe nuk mund të bëhen lajmëtarë të Ungjillit nëse nuk e lejojnë veten të çlirohen nga këto mbyllje mendore dhe nuk i hapin zemrat universalizmit.
    Kjo duhet të ketë qenë një nga arsyet, ndoshta arsyeja kryesore, për udhëtimin e Jezusit në vendin e Tirit dhe të Sidonit: “Një grua nga Kananeja, që kishte ardhur prej atyre anëve, filloi të bërtiste e të thoshte: “Ki mëshirë për mua, o Zot, Biri i Davidit! Djalli po ma mundon tepër vajzën!”
    Teksti thohë: “Djalli po ma mundon tepër vajzën!” Por në vend të fjalës “Djall” do të ishte më mire fjala “Demon”. Ajo ka një demon mbi të. Jo një djall, ai djalli që dëbojnë ekzorcistët, nuk ka të bëjë me të.
    Kur në atë kohë, një person sillej në një mënyrë të çuditshme, kur ai nuk dukej përgjegjës për veprimet e tij, por dukej se ishte i prekur nga një forcë e keqe që e shtynte të kryente ata veprime që ishin të dëmshme për veten dhe të tjerët, thuhej se nuk ishte ai person që vepronte, por se ishte një demon që imponomte këtë sjellje me lëvizje që I shoqëronte.
    Këto ishin qartazi sëmundje, sëmundje që Jezusi kishte fuqinë t'i shëronte dhe që ai shpesh i kishte shëruar. Megjithatë, kur ungjilltarët tregojnë shërimet e kryera nga Jezusi, ata gjithashtu synojnë gjithmonë t’ u japin atyre një vlerë simbolike. Ata duan të tregojnë mrekullitë që ndodhin kur fjala e Zotit arrin në një botë të caktuar. Këtu kemi takimin mes Krishtit dhe botës së pushtuar ende nga i ligu në një botë pagane.
    Kë përfaqëson kjo vajzë e prekur, e poshtuar nga demoni? Ajo përfaqëson gjendjen e njerëzimit pagan që Jezusi takon për herë të parë. Është një njerëzim i lëvizur nga forcat e liga që e shtyjnë të kryejë veprime çnjerëzore, një njerëzim që kryen mizori, vrasje, kurorëshkelje, vjedhje dhe shthurje. Këtu është njerëzimi që Jezusi takon për herë të parë.
    Vëmë re se babai nuk shfaqet por vetëm nëna dhe gjithashtu nëna përfaqëson këtë njerëzim që gjeneron këto vajza të cilat më pas do të lindin vajza të tjera, gjithmonë të pushtuara nga një demon, pra kryejnë këto veprime që nuk janë të denja për njeriun.
    Dhe sigurisht që mund të përfaqësojnë, si kjo vajzë, ashtu edhe kjo grua, gjendjen e njerëzimit tonë sot.
    Kjo nënë e kupton gjendjen e vajzës që ka sjellë në botë dhe nuk është dorëzuar duke parë që kjo situatë vazhdon; edhe ne, njerëz të kohës tonë, le të bëhemi të vetëdijshme për situatën e mjerueshme në të cilën gjendemi e në të cilën gjendet njerëzimi ynë sot si edhe për nevojën për t'ia paraqitur këtë mjerim Zotit në mënyrë që me fjalën e tij, me Ungjillin e tij, ai të na shërojë. Të imitojmë atë grua që i kërkoi Jezusit të ndërhyjë në favor të vajzës së tij për ta shëruar.
    Tani ne do të kishim pritur që Jezusi të lëvizte për të shkuar te vajza e vogël. Në vend të kësaj, ai filloi një dialog me këtë grua kananite. Le të dëgjojmë se si reagon Jezusi ndaj kërkesës së saj:
    “23 Por ai nuk iu përgjigj fare. Atëherë iu afruan nxënësit e tij e i thanë: “Bëja këtë nderë e të shkojë, sepse po bërtet pas nesh!”
    24 Ai u përgjigj: “Unë jam i dërguar vetëm te delet e humbura të shtëpisë së Izraelit”.
    25 Por ajo u afrua, u përkul thellë në nderim para tij e tha: “Më ndihmo, o Zot!”
    26 Jezusi iu përgjigj: “Nuk është mirë të marrësh bukën e fëmijëve e t’ua japësh këlyshëve të qenve”.
    27 “Po, o Zot ‑ shtoi ajo ‑ se edhe këlyshët hanë dromcat që bien nga tryeza e zotërinjve të tyre”.
    Në reagimiin e parë Jezusi nuk tregon fare interes për këtë grua pagane, duket shumë indiferent; ai nuk i përgjigjet gruas dhe kjo është e çuditshme, sepse Jezusi nuk reagoi kurrë në këtë mënyrë me njerëzit që i kërkonin ndihmë.
    Këtu ai jep përshtypje se nuk dëshiron të merret me problemet e paganëve. Më pas dishepujt i thonë - dhe këtu duhet të jemi të kujdesshëm sepse përkthimet që lexojmë shpesh janë të pasaktë, janë: "dëgjoje", bëjë çfarë ajo kërkon”. Teksti nuk thotë kështu: folja greke “polison” është në mënyrën urdhërore e do të thotë: “Largoje…hiqe qafe këtë grua…shporre atë…, a nuk e sheh që ajo vazhdon të bërtasë?”.
    Jezusi nuk i dëgjon dishepujt dhe shpjegon arsyen e heshtjes së tij.
    Ai thotë: “Unë jam i dërguar vetëm te delet e humbura të shtëpisë së Izraelit”, pra jo te paganët. Por gruaja vazhdon: Zot, më ndihmo!
    Dhe në këtë pikë vjen përgjigjja më e ashpër të Jezusit. Jezusi thotë: “Nuk është mirë të marrësh bukën e fëmijëve e t’ua japësh këlyshëve të qenve” (v. 26).
    Është përkthimi i Biblës katolike e të shumë të tjera që përpiqen të ëmbëlsojnë atë që tha Jezusi duke folur për qentë e vegjël. Por teksti grek nuk thotë kështu: qen apo qenush i vogël në greqisht thuhet kunidion. Këtu nuk ka kunidion, ka kunarion, që është qeni i shtëpisë, qeni shtëpiak, ai që rrotullohet në kuzhinë: kunarion nuk është një qen endacak. Le t'i lëmë gjërat ashtu siç janë!
    Teksti po flet për qentë që nuk duhet të hanë ushqimin që u përket fëmijëve të familjes.
    Metafora qen-fëmijë është padyshim shumë e rëndë, por është ajo që përdoret në literaturën rabinike për të shënuar distancën midis hebrenjve dhe paganëve dhe është një fyerje e njohur në judaizëm. Dishepujt e përdornin këtë gjuhë sepse ishin rritur për të ruajtur këtë ndarje nga paganët. Sapo e dëgjuam në reagimin që morën.
    Ata i thanë Jezusit ta hidhte nga presenza e tyre, që ta dëbonte nga vendi ku ishte! Përballë kësaj përgjigjeje të turpshme nga Jezusi, ne pyesim veten, por pse Jezusi flet në këtë mënyrë?
    Është dhënë një interpretim i cili ndiqet gjerësisht dhe që niset nga një e vërtetë e pamohueshme, domethënë se Jezusi jo vetëm gjithmonë ka dhënë mësim, por edhe ka mësuar. Kur ka takuar njerëz, duke qenë vetëm Zot por edhe njeriu dhe njeriu, në takimin me njerëzit, pasurohet nga çdo takim. Në atë mentalitet të mbyllur, izolues të popullit të tij, ai vetëm mund ta kishte asimiluar këtë mentalitet. Ky interpretim thotë se ishte pikërisht kjo grua që e bëri të kuptonte se paganët nuk ishin ashtu siç u mësuan.
    Është një interpretim që nuk i bind plotësisht të gjithë, sepse ka kaluar një kohë e gjatë që kur Jezusi ishte dëbuar nga sinagoga sepse ai tregoi simpati për paganët.
    Janë dishepujt që janë ende në këtë mentalitet të mbyllur të popullit të tyre që Jezusi dëshiron të çlirojë. Në të vërtetë, vërejmë se Jezusi flet për bukën. Përtej asaj gjuhe ofenduese ndaj paganëve, ai flet për bukë, por gruaja nuk kishte ardhur për të kërkuar bukë, por për të kërkuar shërimin e vajzës së saj dhe kështu ne mund të pyesim veten: “Jezusi po flet me gruan apo dëshiron që dishepujt e tij të kuptojnë mesazhin revolucionar të tij?”.
    Sepse ai po përdor gjuhën e tyre, ata e dinë mirë kush janë qentë dhe e dinë mirë se çfarë është buka, ata e njohin librin e Fjalëve të Urta, në kapitullin e nëntë, kur flet për Urtësinë që përgatit tryezën. Urtësia, ajo që vjen nga Zoti, ajo që edukon me të vërtetë njerëzit. Apostujt e dinë se Izraeli ka marrë Tevratin, Urtësinë për të cilën ata e dinë se çfarë tha profeti Isaia në kapitullin 55, ku ai rekomandon: “Mos shkoni të kërkoni bukë që nuk ju ngop, ju tashmë e keni bukën që është fjala e Perëndisë, atë bukë që zbriti nga qielli”.
    Pra, Jezusi u flet dishepujve të tij më shumë se gruas! Janë ata që duhet të edukohen në atë universalizëm që është një koncept i domosdoshëm për këdo që dëshiron të shpallë Ungjillin. Ata ishin dërguar nga Jezusi i cili kishte thënë: "Mos shkoni mes paganëve, por midis deleve të humbura të shtëpisë së Izraelit". Ata nuk e kishin kuptuar pedagogjinë e Zotit. Izraeli duhej ta përvetësonte mirë atë bukë, të kuptonte se ishte një bukë që të ngop, që vetë Izraeli mund t'ua çonte më pas këtë bukë edhe paganëve.
    Në përgjigjen e saj, gruaja zbulon një inteligjencë dhe aftësi të jashtëzakonshme dialektike.
    Ajo nuk e njeh fjalimin e bukës - që dishepujt e dinë - atë të urtësisë, por e kuptoi se ka një bekim që kanë fëmijët dhe dëshiron që disa thërrime të bien mbi paganët.
    Pastaj ajo nuk përgjigjet siç ndoshta do të kishim përgjigjur ne, e inatosur për shkak të fyerjes.
    Ajo e pranon imazhin e qenve dhe e çon përpara dhe thotë: “Është e vërtetë që buka përgatitet për fëmijët, por edhe disa thërrime bien nga tavolina, dhe këto thërrime na mjaftojnë neve qenve, por le të bien këto thërrime. Nuk po të kërkoj bukë, mjaftojnë disa thërrime të fjalës sate, të Ungjillit tënd për ta humanizuar vajzën time”. Prandaj ai nuk e konteston që fëmijët duhet të ushqehen së pari, por i njëjti ushqim duhet të përfundojë edhe për ata fëmijë, e në përgjitësinë për paganët që quhen qentë nga hebrenjtë.
    Dy momente në të cilët Jezusi mrekullohet, janë shënuar në Ungjitë.
    Ai habitet, mrekullohet për herë të parë në Nazaret kur mahnitet me mosbesimin e bashkëfshatarëve të tij. Ai nuk e priste që ata të ishin kaq të padepërtueshëm ndaj risisë së Ungjillit!
    Herën e dytë në Kafarnaum, kur para centurionit thotë: “Nuk kam gjetur kurrë njeri në Izrael me një besim kaq të madh”.Këtu nuk thuhet shprehimisht se ai u mahnit nga përgjigja e gruas, këtu habia e Jezusit shkëlqen në atë që ai thotë, le të dëgjojmë:
    “28 Atëherë Jezusi iu përgjigj: “O grua, e madhe është feja jote! Le të bëhet ashtu si dëshiron!”. Në atë moment bija e saj u shërua.
    Jezusi donte t'i hiqte nga mendja dhe zemra e dishepujve të tij paragjykimet që ata kishin ndaj paganëve, por nuk e bëri këtë me arsyetim, ai vuri para tyre besimin e madh të kësaj gruaje. I kthehet gruas dhe i thotë: “I madh është besimi yt ”. Dishepujt po dëgjojnë dhe sigurisht kanë pyetur veten se nga përbëhej madhështia e besimit të kësaj gruaje. Ndoshta ata menduan dhe u kujtuan se çfarë ndodhi (dhe që dëgjuam në Ungjillin e së dielës së kaluar) kur Jezusi i tha Pjetrit: "Ti je një njeri besimpak!"
    Cili është besimi i madh i kësaj gruaje që nuk është e krishterë, ajo nuk e praktikon as fenë hebraike sepse shkon në tempuj paganë. Në çfarë konsiston madhështia e besimit të saj?
    Para së gjithash, ajo grua kuptoi të vërtetën më të rëndësishme para dishepujve: në zemrën e Zotit nuk ka fëmijë dhe qen, të gjithë janë fëmijët e tij po aq të dashur, pavarësisht nga feja që mund të praktikojnë. Zoti u ofron të gjithëve të njëjtën bukë.
    Do të duhet shumë kohë që Pjetri ta kuptojë këtë. Ai do ta kuptojë këtë në Jafa, kur do të ketë atë vizion që do t'i tregojë se të gjitha krijesat janë të pastra dhe ai do të kuptojë se nuk ka njerëz të pastër dhe njerëz të papastër, ata janë të gjithë fëmijë të Zotit.
    Dhe në fakt ai do të shkojë në Cezare dhe do të pagëzojë centurionin Kornel, por kur të arrijë në Jerusalem do të qortohet ashpër dhe do t'i thonë: "Pjetër, çfarë ke bërë? ke hyrë në shtëpinë e një pagani!”
    Para dishepujve, kjo grua e kuptoi dashurinë e pakushtëzuar të Zotit për secilin nga fëmijët e tij, ajo e kuptoi shqetësimin e Zotit për fëmijët e tij të pushtuar nga demonët e që gjithashtu sillen në një mënyrë çnjerëzore, por ai vazhdon t'i dojë ata.
    Gruaja kananite e kuptoi këtë para izraelitëve. Le të përpiqemi të pyesim veten "a kemi arritur vërtet të kuptojmë atë që kuptoi kjo grua pagane apo ne ende kultivojmë një imazh të Zotit që do, që e rezervon dashurinë e tij për të mirët dhe që urren të keqijtë?" Le të përpiqemi të pyesim veten nëse besimi ynë i ngjan, të paktën pak, besimit të madh të kësaj gruaje kananite.
    Arsyeja e dytë pse ky besim është i madh: kjo grua kuptoi para dishepujve mrekullitë që bën fjala e Zotit, kuptoi se mjafton të asimilohen qoftë edhe disa thërrime të Ungjillit dhe demonët që çnjerëzojnë një shoqëri, zhduken.
    Dhe këtu përpiqemi të pyesim veten: "A kemi të njëjtin besim në fuqinë e fjalës së ungjillit që ndryshon botën apo ndoshta feja jonë është reduktuar në praktika dhe përkushtime - të cilat ne nuk duam t'i dënojmë e nuk ndjejmë të pa mjaftueshme? A nukk kemi kuptuar akoma thelbësore në eksperiencën tone të krishtere ështe shpallja e Ungjillit, është shpërndarja e kësaj buke me bollëk?”
    Sepse aty ku mbërrin ky ushqim zhduken demonët e një shoqërie. Ndonjëherë ankohemi se shoqëria është e korruptuar, ku do të përfundojmë, por pse nuk e pyesim veten: a e kemi shpërndarë bukën që është Ungjilli?
    Arsyeja e tretë: gruaja kuptoi, gjithmonë përpara dishepujve, pedagogjinë e Perëndisë që vendosi që buka e jetës të mbërrinte përmes Izraelit në çdo shoqëri. Së pari, izraelitët e dinin thirrjen e misionin që Zoti ua kishte besuar atyre dhe ishin të kënaqur për këtë. Ata duhej ta përvetësonin këtë Urtësi të Perëndisë, prej tyre duhej të dilte kjo dritë plot me Urtësinë që është Krishti mesi, që më pas ata duhet t'i sillnin çdo njeriu
    Kjo është pedagogjia e Zotit, që izraelitët dhe dishepujt nuk e kishin kuptuar e për këtë vazhduan të mendonin se buka e fjalës ishte e rezervuar për ta.
    Së fundi, vërejmë se nuk është Jezusi ai që e dëbon demonin me një mrekulli. Ai shpall fjalën dhe është besimi në këtë fjalë që i dëbon demonët dhe është ajo që ndodh në ne.
    Shumë herë ndoshta presim që Zoti të zhbresë nga qielli për të ndryshuar njerëzit me forcën e mrekullive.
    Jo, ai na jep bukën e jetës, por vetëm nëse e mirëpresim këtë mesazh të tij me besim, pra nëse i besojmë kësaj fjale, mund të jemi dëshmitarë të mrekullive që janë premtuar.

Faqja 36 prej 79 FillimFillim ... 26343536373846 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 11-02-2021, 09:44
  2. Zbukurimet E Festave *-*
    Nga alketi83 në forumin Albumi fotografik
    Përgjigje: 26
    Postimi i Fundit: 17-01-2011, 23:54
  3. Atmosfera e Festave!
    Nga Mina në forumin Tema shoqërore
    Përgjigje: 10
    Postimi i Fundit: 02-04-2004, 09:25
  4. Si te ruajme linjat pak dite para festave.
    Nga Mina në forumin Bukuri dhe estetikë
    Përgjigje: 5
    Postimi i Fundit: 13-12-2002, 23:51

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •