Close
Faqja 35 prej 35 FillimFillim ... 25333435
Duke shfaqur rezultatin 681 deri 688 prej 688
    i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,589
    Postimet në Bllog
    3

Për: Përgatitja e liturgjisë së festave të urdhëruara. Komente postohen disa ditë përpara festave.

F.A. E DIELA XXVII VITI B UNGJILLI

PËRGATITJA E LITURGJISË

E DIELA XXVII ORD. VITI B.

MË 6 -10 – 2024.

UNGJILLI: Mk 10,2-16.

1 Jezusi u çua prej andej e shkoi në krahinën e Judesë (dhe) në anën përtej Jordanit. Prapë u mblodh rreth tij një turmë e madhe populli dhe ai përsëri nisi t’i mësojë siç e kishte zakon. 2 Atëherë (iu afruan farisenjtë) e, për ta sprovuar, e pyetën:
    “A ka leje burri ta lëshojë gruan?”
    3 Ai u përgjigj:
    “Çka ju urdhëroi Moisiu?”
    4 Ata i përgjigjën:
    “Moisiu lejoi ‘të shkruhet letra e divorcit e të lëshohet. ’“
    5 Jezusi u tha:
    “Atë rregullore Moisiu e shkroi për ju për arsye të kryeneçësisë suaj. 6 Por në fillim të botës, Hyji ‘i krijoi mashkull e femër. 7 Prandaj njeriu do ta lërë babain e vet e nënën e vet e do të bashkohet me gruan e vet, 8 e kështu të dy do të jenë një trup i vetëm.’ Këndej pra, nuk janë më dy, ‑ por një trup i vetëm. 9 Prandaj, çka bashkoi Hyji, njeriu të mos guxojë ta ndajë!”
    10 Në shtëpi nxënësit e pyetën përsëri për të njëjtën gjë. 11 Ai u tha:
    “Kush e lëshon gruan e vet e merr një tjetër, bën kurorëthyerje kundër së parës. 12 Po qe se edhe gruaja e lëshon burrin e vet e martohet me një tjetër, bën kurorëthyerje”.
    13 Ia sillnin fëmijët që të vinte dorën mbi ta, por nxënësit ua ndalonin. 14 Jezusit, kur i pa, i erdhi keq dhe u tha:
    “Lërini fëmijët të vijnë tek unë e mos i ndaloni; sepse atyre u përket Mbretëria e Hyjit! 15 Përnjëmend po ju them: kush nuk e pranon Mbretërinë e Hyjit porsi fëmija i vogël, nuk do të hyjë në të.”
    16 Atëherë i përqafoi fëmijët dhe i bekoi duke vënë duart mbi ta.

LECTIO DIVINA – MEDITIM – LUTJE.

Nëse ka një temë aktuale që ia vlen të reflektohet në dritën e Ungjillit, është momenti që po kalon institucioni familjar në shoqërinë tonë.
    Pamja që vizatohet sot nga sociologët, e dimë, është shqetësuese dhe nuk është e nevojshme as t'i drejtohemi studimeve sepse realiteti është aty për ta parë të gjithë.
    Të rinjtë martohen gjithnjë e më pak, më vonë e më vonë, kanë një fëmijë, më së shumti dy. Dhe përqindja po rritet, dhe është shumë e lartë, ajo e atyre që as nuk duan të dëgjojnë për përfshirjen në një projekt që është për të krijuar një familje.
    Është shqetësimi që kanë shumë prindër që fëmijët e tyre dyzetvjeçarë të gjenden akoma në shtëpinë e tyre.
    Madje ka nga ata që flasin për një shoqëri që po formohet, që është pasfamiljare, pra familja tradicionale do të kishte pasur ditën e saj, do të ishte një trashëgim i së shkuarës.
    Sot familjet që janë në modë, ato që na prezantohen nga masmedia si normale ose më mirë, si moderne, nuk janë tradicionale, por janë familjet e gjera ku ka më shumë baballarë, më shumë nëna, vëllezër, gjysmë- vëllezërit që ende jetojnë të qetë dhe të lumtur dhe ky imazh është i rrezikshëm dhe është gjithashtu i rremë sepse divorci, është e kotë që ta fshehin, mbetet gjithmonë një dështim që lë plagë, gjurmë të thella tek të përfshirët, veçanërisht tek fëmijët e tyre; por ky është imazhi që masmediat përpiqen ta përcjellin si një përparësi reale të së ardhmes.
    Në këtë kontekst, ata që ende besojnë në vlerën e dashurisë bashkëshortore të pakushtëzuar dhe përfundimtare, ndjejnë njëfarë shqetësimi, ndihen si ata që nuk mendojnë, nuk jetojnë në hap me kohën.
    Ende në nivelin e masmedias, si paraqitet seksualiteti?
    Si duhet jetuar? Unë besoj se rregulli më i zbatuar është ky: çdokush ka të drejtë të ushtrojë seks ku, si dhe me kë preferon, mjafton që personat e përfshirë të japin pëlqimin.
    Kështu përhapet një mentalitet lejues në shoqëri ku gjithçka është e mirë, gjithçka është e ligjshme. Norma, rregulli i moralitetit bëhet “ajo që më pëlqen”.
    Pra, ndalimi i frenimeve, gjërat e përfshira në faj janë gjëra të shpikura nga feja.
    Imagjinoni një debat televiziv në të cilin dikush guxon të bëjë disa rezerva për këto zgjedhje, si do të etiketoheshin ata njerëz?
    Obscurantistë, fanatikë, seksofobikë, mesjetarë...
    Kjo është perspektiva para nesh për shoqërinë e ardhshme.

Le të pyesim veten: a është e saktë kjo qasje ndaj seksualitetit apo është e rrezikshme?
    A na humanizon apo na bën të regresojmë?
    Kjo është rëndësia për ne besimtarët për të ditur se çfarë mendon Jezusi për këtë.
    Atëherë ne do të respektojmë të gjitha mënyrat e tjera të të menduarit ose të jetesës, por është e rëndësishme që besimtari të përvetësojë mendimin e Jezusit të Nazaretit dhe të dëshmojë me jetën e tij se e vërteta që na paraqitet në Ungjill jep rezultate gëzimi dhe dashurie.
    Le të dëgjojmë se kush e hap diskutimin mbi temën:
    “Disa farisenj iu afruan Jezusit dhe, për ta provuar, e pyetën nëse lejohet që burri të ndajë-divorcohet nga gruaja e vet”.
    Pyetja që ia bëjnë Jezusit farisenjtë, duket se është ajo që qarkullon edhe sot “divorci po dhe divorci jo”; sot shtohen “marrëdhëniet paramartesore - po marrëdhëniet paramartesore jo”; “bashkëjetesat po - bashkëjetesat jo” dhe gjithashtu dallimi midis “priftërinjve modernë dhe jo modernë.
    Për të vazhduar me kohën, duhet të përgjigjemi menjëherë po, përndryshe jemi etiketuar siretrogradë.
    Për këtë temë njerëzit tashmë i kanë bindjet e tyre të përcaktuara mirë dhe në përgjithësi nuk duan t'i vënë në pikëpyetje; dhe as që ia vlen të debatojmë sepse dialogu përfundon gjithmonë duke ngritur zërin për t'u ofenduar.
    Për çfarë arsye?
    Sepse ju nguliten në pozicionet tuaja në këtë mënyrë!.
    Sepse para se të përgjigjemi është e nevojshme të sqarojmë konceptimin që kemi për marrëdhënien dhe seksualitetin burrë-grua, domethënë të pyesim veten pse Zoti apo natyra e donin njeriun mashkull dhe femër ... me çfarë objektivi?
    Prandaj, pika e referencës duhet të sqarohet, përndryshe fliten gjuhë të ndryshme dhe askush nuk është i gatshëm të vërë në dyshim përfundimet që ai ka arritur tashmë.
    Dhe në fakt ne vërejmë se si Jezusi nuk jep përgjigjen po ose jo, ai dëshiron të nxjerrë në pah të vërtetën nga brenda; ju jeni burra, ju jeni njerëz, le të dalë kuptimi i marrëdhënies autentike burrë-grua nga natyra juaj më e thellë, çfarë dëshiron natyra juaj njerëzore, çfarë pritet nga natyra juaj njerëzore!
    Dhe në fakt ne vërejmë se në vend që të thotë po ose jo, Jezusi bën një kundërpyetje dhe dëshiron të ndihmojë bashkëbiseduesit e tij të rizbulojnë dhe pranojnë planin e Perëndisë për seksualitetin.
    Le të dëgjojmë se çfarë i pyet ai:
    Jezusi iu përgjigj atyre, "Çfarë ju urdhëroi Moisiu?".
    Ata thanë, "Moisiu ka bërë të mundur shkrimin e një akti mohimi dhe refuzimin e tij" (v. 4).
    Divorci, në kohën e Jezusit, në Izrael u lejua, ne e dimë, dhe teksti biblik i referuar për ta justifikuar atë ishte kapitulli 24 i Librit të Ligjit të Përtërirë ku thuhet se “një burrë që jetonte me nusen e tij, por një ditë ai gjen diçka të pahijshme tek ajo (-ervat davar në hebraisht -) atëherë ai duhet të shkruajë dokumentin e refuzimit për të dhe ta kthejë atë; dhe gruaja që ka marrë këtë dokument mund të rimartohet dhe të ketë fëmijë të ligjshëm”.
    Prandaj, teksti i Moisiut ishte për të mbrojtur gruan, sepse nëse ajo do të ishte larguar pa atë dokument në dorë, burri i saj mund ta denonconte atë si një shkelëse bashkëshortore dhe ata mund ta vrisnin me gurë.
    Për të mbrojtur gruan, Moisiu kishte vërtetuar se kushdo që refuzonte nusen e vet duhej t'i jepte asaj këtë dokument për ta liruar.
    Në “Mishnah” janë paraqitur diskutimet e rabinëve në lidhje me atë detaj, domethënë cila është arsyeja që mund të lejojë një burrë të refuzojë nusen e tij.
    Ishte rabini Shamma ai që mësoi se gruaja e tij nuk mund të refuzohej, përveçse nëse ajo ishte sjellë në mënyrë imorale;
    Rabini Hillel, nga ana tjetër, ishte më i hapur dhe tha se ai mund ta refuzonte duke divorcuar edhe nëse ajo do të kishte shkatërruar një pjatë;
    dhe pastaj rabini Akiva i cili mësoi se ai mund ta refuzonte atë edhe nëse do të gjente një tjetër më të bukur se ajo.
    Megjithatë, të gjithëve iu kujtua qortimi i divorcit të shpallur nga profeti Malakia. Jemi në fund të shekullit të 5-të para Krishtit, në kuadrin e një aktakuze të gjatë ndaj profetit që denoncon keqbërjet e priftërinjve të Jeruzalemit, në një moment të caktuar ai thotë:
    “Ka një gjë tjetër që bëni akoma ... mbuloni altarin e Zotit mbi të cilin ofroni flijimet tuaja me lot, klithma dhe psherëtima dhe Zoti nuk i shikon ofertat tuaja, nuk i pranon ato nga duart tuaja”.
    Për çfarë arsye?
    “Sepse Zoti është dëshmitar midis jush dhe gruas së rinisë suaj, të cilën ju e tradhtuat, ndërsa ajo ishte shoqëruesja juaj, gruaja e lidhur me ju me një besëlidhje”.
    Dhe përfundon duke thënë:
    Për shkak se e urrej mohimin, thotë Zoti, Perëndia i Izraelit, e urrej mohimin”.
    Të gjithë e dinin këtë tekst dhe traktati mbi Talmudin që flet për refuzimin përfundon duke raportuar mendimin e rabinit Eleazar i cili tha se “divorci është një masë ekstreme, një sëmundje që duhet shmangur, sepse kur ka një divorc ata qajnë edhe gurët e altar” e tempullit”.
    Çfarë përgjigje i japin farisenjtë Jezusit në këtë kontekst shoqëror?
    “Moisiu lejoi ‘të shkruhet letra e divorcit e të lëshohet” (v. 4).
    Jezusi kishte pyetur: “Çfarë ju urdhëroi Moisiu” dhe jo “Çfarë ju lejoi juve”. Moisiu nuk lejoi kurrë asgjë.
    Divorci ekzistonte dhe Moisiu donte ta mbronte gruan duke vendosur rregullin që nëse divorcoheni, duhet t'i jepni asaj “letren e divorcit”.
    Nëse do të keni fatin të shini “këtubote”, pra dokumentin që lexohet në momentin e martesës, dokument që më pas nënshkruhet nga bashkëshortët dhe dëshmitarët, do të keni mundësi të lexoni zotimet që bëhen.
    Vini re se si këto “ketubote”, siç quhen, janë himne të jetës, ka lule, tufa (madje edhe Chagall pikturoi disa prej tyre), dhe në këto “ketubote” gjithçka flet për gëzim, për dashurinë bashkëshortore të bekuar nga Zoti.
    Dhe tani vini re një “ketubah” dhe një “sefer keritut”, dokumentin e ndarjes, të këputjes, siç thotë termi hebraik, thyerjen e një pakti dashurie.
    Ndërsa “ketubotet” janë himne për gëzimin dhe jetën, “sefer keritut” është një formular i ftohtë për t'u plotësuar. Ky tërhiqet kur shkoni për të kërkuar divorcin dhe është shkruar në hebraisht korsive, jo drejtshkrimi hebraik që gjejmë në kodet e Tevratit, sepse shkrimi i shenjtë nuk mund të përdoret për të shkruar një “sefer keritut”.
    Tani do të mjaftohet të respektohet urdhri i Moisiut për t'u ndjerë në harmoni me planin e Perëndisë për seksualitetin.
    Le të dëgjojmë përgjigjen që jep Jezusi:
    “5 Jezusi u tha: “Atë rregullore Moisiu e shkroi për ju për arsye të kryeneçësisë suaj. 6 Por në fillim të botës, Hyji ‘i krijoi mashkull e femër. 7 Prandaj njeriu do ta lërë babain e vet e nënën e vet e do të bashkohet me gruan e vet, 8 e kështu të dy do të jenë një trup i vetëm.’ Këndej pra, nuk janë më dy, ‑ por një trup i vetëm. 9 Prandaj, çka bashkoi Hyji, njeriu të mos guxojë ta ndajë!” (v. 5-9).
    Jezusi sqaroi se Moisiu nuk dha leje për divorc, por vendosi një rregull për të mbrojtur të drejtat e grave dhe këtu shton arsyen pse dha këtë dispozitë: “Për ngurtësinë e zemrës suaj”.
    Ti u divorcove dhe, sepse je zemërgur, harrove të drejtat e grave dhe Moisiu donte ta mbronte.
    Por tani le të shohim së bashku - thotë Jezusi - cili është plani i Krijuesit për seksualitetin. Atëherë do ta vlerësojmë atë, duke u nisur nga ky plan i Krijuesit, e duke kuptuar cilat janë sjelljet që përfshihen dhe cilat shkojnë përtej këtij projekti; konkretisht do të shohim nëse divorci bie në këtë plan të Krijuesit.
    Ekziston një realitet biologjik për të cilin duhet të përpiqemi të zbulojmë kuptimin dhe është fakti që ekzistojnë dy mënyra për të mishëruar qenien njerëzore: si mashkull apo si femër, dhe ky është diversiteti i madh që gjejmë tek njeriu.
    Përballë tij të gjitha diversitetet e tjera janë margjinale, janë të bukura ose jo të bukura, inteligjente ose më pak inteligjente, të bardha ose të zeza, kineze ose evropiane ... janë diversitete shumë margjinale.
    Pse Zoti donte njeriun mashkull dhe femër?
    E gjejmë përgjigjem menjëherë në natyrë.
    Ai i donte në atë mënyrë sepse çdo njeri, maskull apo femër, duhet të bëjë eksperiencën e brishtësisë dhe të paplotësisë së tij/saj, duhet të ndjejë në vetveten që i mungon diçka që vetem një tjetër mund të japë për ta plotësuar.
    Të gjithë zbulojnë në tjetrin pjesën që u nevojitet për të qenë plotësisht vetvetja, një njeri: mashkulli e zbulon në femrën, femra në mashkullin.
    Teksti i Zanafillës e quan këtë kusht “lakuriqsia”.
    “Të dy ishin lakuriq dhe nuk kishin turp.
    Lakuriqësia është gjendja në të cilën njeriu lind dhe lind jo i vetë-mjaftueshëm.
    Kjo është natyra e tij/saj, ai/ajo ka nevojë për tjetrin/ën për të kuptuar veten si person, pa tjetrin/ën nuk plotësohet dhe ajo që thotë teksti është e bukur: njeriu nuk kishte turp për këtë paplotësi.
    Në Bibël, turp do të thotë disfatë, dështim.
    Ja, burri i përballur me këtë gjendje të tij nuk u turpërua, pra nuk e konsideroi humbje dhe dështim.
    Personi i ekuilibruar është i lumtur që ka nevojë për tjetrin: është i lumtur edhe për faktin që nuk është i vetë-mjaftueshëm, është dikush që nuk dëshiron të jetë një supernjeri që mendon se mund të jetë i vetë-mjaftueshëm: “Nuk kam nevojë për askënd”, ja çfarë thotë supernjeriu.
    Zoti na bëri mirë, nuk na deshi të përsosur për të na detyruar të largoheshim nga vetja, të takonim të tjerët, të shkëmbenim dhurata me të tjerët dhe për rrjedhojë të duam.
    Na bëri njerëz që kanë nevojën për dashurinë dhe na bëri të aftë për të dashuruar të tjerët!
    Kjo është natyra e njeriut dhe arsyeja e të gjitha dallimeve tona, sepse ne kemi nevojë për atë që tjetri ka dhe tjetri ka nevojë për dhuratat tona.
    Kjo është natyra jonë për të cilën nuk duhet të kemi turp: nuk duhet të kemi turp për lakuriqësinë tonë, për gjendjen tonë.
    Dhe në fakt, vini re mirë tekstin e shenjtë:
    “Pasi u tha se Perëndia kishte parë që gjithçka ishte e mirë, se gjithçka ishte e bukur - shtatë herë ky refren përsëritet në Bibël në fillim - gjëja e parë që Perëndia sheh që nuk është e mirë është vetmia e Adamit”.
    Nuk është mirë që njeriu të jetë vetëm, sepse nëse është vetëm nuk e humanizon veten, nuk e kupton veten si njeri.
    Ky është kuptimi i seksualitetit. Ka ky diversitet që është imazhi i të gjitha diversiteteve me të cilat Zoti na ka pasuruar, pikërisht sepse ne shkëmbejmë dhuratat tona.
    Prandaj, seksualiteti nuk duhet të identifikohet me gjenitalitetin. Seksualiteti është shumë më i gjerë, ai përshkon çdo aspekt të personit tonë, është shtysa që na shtyn të dalim nga vetmia dhe të kërkojmë atë që është ndryshe nga ne, për ta lënë veten të përfshihemi në dinamika e dashurisë, në shkëmbimin e dhuratave që posedojnë të gjithë dhe që duhet t'u jepen atyre në nevojë.
    Pra, nëse një mësues që ka dhuntinë e shkencës e gjen veten përballë studentëve që kanë nevojë për këtë dhuratë, kur ai shpërndan bujarisht njohuritë e tij, ai kupton kuptimin që seksualiteti ka, domethënë shtytjen që vjen nga ky diversitet.
    Gjenitaliteti, duhet ta kemi parasysh këtë, është vetëm një aspekt shumë i rëndësishëm i seksualitetit dhe gjenitaliteti, kjo mënyrë e realizimit të seksualitetit, realizohet në planin e Zotit në një kontekst shumë specifik që është ai i dashurisë bashkëshortore, që presupozon një angazhim të pakushtëzuar, përfundimtar, ekskluziv ndaj dashurisë mes dy njerëzve, por realizimi i gjenitalitetit nuk është thelbësor për të realizuar veten në seksualitet.
    Jezusi e realizoi-përjetoi plotësisht seksualitetin sepse gjithçka në Të ishte një dhuratë, por Ai nuk ushtroi gjenitalitet.
    Ja, nga kjo natyrë e dashurisë bashkëshortore Jezusi nxjerr përfundimin:
    “Prandaj, njeriu të mos e ndajë atë që Perëndia e ka bashkuar”.
    Kështu nuk përshtatet divorci në këtë plan.
    Ka edhe një ketubote tjerë: në të ka dy shkronja hebraike “ghimel” dhe “teth” ... është fjala “ghet” që do të thotë “ndarje- divorc”.
    Rabinët kishin vënë re se kjo fjalë “ndarje-divorc” “ghet”, në Bibël nuk ekziston, jo vetëm kaq, por këto dy shkronja, “ghimel” dhe teth”, në asnjë fjalë hebraike gjenden njëra pas tjetrës. Jo vetëm kaq, rabinët kishin vënë re se asnjë fjalë e Biblës Hebraike nuk përfundon me “ghimel” dhe asnjël fjalë që vjen pas asaj fillon me “teth”.
    Ata përfunduan: “Perëndia donte të shmangte edhe hijen e “ndearjes-divorcit” në Bible”.
    Epo, nuk bëhet fjalë për pazgjidhshmëri, pra, sepse nëse kjo vendoset si një normë që lidh njerëzit, nuk ka asnjë kuptim.
    Është realiteti i dashurisë që për nga natyra e saj është i pakushtëzuar, përfundimtar, pa rezerva, pa mendime të dyta; është mundësia që një çift të llogarisë në dashurinë e tjetrit, pa frikë, pa paqartësi, sepse e dinë që ajo do të jetë përfundimtare.
    Ky është plani i Krijuesit dhe rrjedhimisht ajo formula e dashurisë që dëgjojmë të përsëritet mes të dashuruarve:
    “Të dua sepse të dua për mua”;
    “Dua që më duash ti” – “kam nevojë për ty”.
    “Unë absolutisht të dua ty. I mjerë kushdo që të prek sepse ti je ekskluzivisht i imi/ia, sepse më pëlqen të jem me ty” ... por ditën që nuk më jep më këtë kënaqësi, unë do të të ndërroj dhe do të gjej një tjetër”.
    Kjo nuk është dashuria që hyn në planin e Zotit, kështu që ne vetëm fillojmë të ngatërrohemi.
    Formula e dashurisë së krijuar nga Zoti është e ndryshme.
    “Unë të dua” do të thotë që unë jam i gatshëm të bëj gjithçka, madje edhe të jap jetën time në mënyrë që ti të jesh plotësisht i/e lumtur dhe kjo gatishmëri e imja për t'u kujdesur për lumturinë tënde nuk do të dështojë kurrë. Ti mund të mbështetesh plotësisht në dhuratën e të gjithë vetes time.
    Kjo është dashuria e krijuar nga Krijuesi.
    Duke kuptuar këtë plan hyjnor mbi seksualitetin, ne mund të vlerësojmë nëse disa mënyra të përjetimit të gjenitalitetit bien brenda këtij plani apo jo: jo nëse është i ndaluar apo i lejueshëm... jo në këtë kuptim, por nëse humanizon një sjellje të caktuar apo nëse e degradon.
    Dhe pastaj, duke u nisur nga ky plan i Krijuesit, mund të themi se aventurat seksuale dhe dhënia e çrregullt e vetvetes sigurisht që shkojnë përtej planit të Zotit.
    Masmediat kanë kënaqësinë t'i paraqesin dhe justifikojnë këto sjellje, por këto sjellje gjithmonë shkaktojnë drama të brendshme, edhe nëse më pas përpiqemi t'i fshehim, ato shkaktojnë konfuzion, situata të paqëndrueshme edhe nëse të përfshirë, përpiqen të shfaqin lumturinë e dukshme: le ta mbajmë këtë parasysh.
    Seksualiteti nuk është një lojë. Ndërtimi i dashurisë së kërkuar nga Zoti është një angazhim i mundimshëm për të cilin duhet shmangur padurimi dhe nxitimi.
    A është aventura jashtëmartesore pjesë e këtij projekti të Krijuesit?
    Është e qartë se jo.
    Është tradhti dashurie, varfëron protagonistët, nuk i pasuron.
    Bashkëjetesë... e thjeshtë, për aq kohë sa zgjat.
    A bien marrëdhëniet paramartesore brenda këtij plani të Krijuesit apo jo?
    Ne nuk duam të gjykojmë, të dënojmë, por duam vetëm të kuptojmë se çfarë është plotësisht humanizuese dhe çfarë përkundrazi, edhe nëse ka manifestime dashurie, ka gjithmonë një shkëndijë dashurie, por duhet të synojmë planin e plotë të Krijuesit dhe duhet të themi se në këto sjellje të bashkëjetesës, të marrëdhënieve paramartesore mungon përfshirja e plotë dhe përfundimtare që presupozohet qartë në planin e Krijuesit.
    Kur Jezusi thotë:
    “Burri do të bashkohet me gruan e tij dhe të dy do të jenë një mish i vetëm”.
    Është i bukur përdorimi i zhedhimi në formë joveprore i foljes së përdorur nga Jezusi: proskollaumai në greqisht, është ky bashkim dhe vihet në formën joveprore: “burri do të bashkohet me gruan e vet”.
    “Bashkohet”: ky zhgjedhimi në formë joveprore të foljes “bashkoj” quhet nga studiuesit biblikë pasiv “hyjnor”, domethënë, subjekti është Zoti që bashkon burrin me gruan e tij dhe bën që të dy të bëhen një mish: pikërisht në këtë kontekst realizohet seksualiteti njerëzor i cili shprehet edhe në gjenitalitet.
    A është e lehtë apo e vështirë të mirëpritet në jetë ky plan dashurie e pakushtëzuar e kërkuar nga Zoti?
    Sigurisht që është e vështirë për t'u kuptuar dhe mirëpritur.
    Ishte e vështirë edhe për Apostujt që ishin me Jezusin, dëgjojmë kundërshtimin e tyre:
    “10 Në shtëpi nxënësit e pyetën përsëri për të njëjtën gjë. 11 Ai u tha:
    “Kush e lëshon gruan e vet e merr një tjetër, bën kurorëthyerje kundër së parës. 12 Po qe se edhe gruaja e lëshon burrin e vet e martohet me një tjetër, bën kurorëthyerje” (v. 10-12).
    Kushdo që divorcohet nga gruaja e tij dhe martohet me një tjetër, shkel kurorën ndaj saj; dhe nëse ajo, pasi ka refuzuar burrin e saj, martohet me një tjetër, ajo kryen tradhti bashkëshortore.
    Përballë qëndrimit të qartë të Jezusit për temën e divorcit, jo vetëm farisenjtë, por edhe dishepujt ishin shumë të hutuar sepse, në Katekezë, ata kishin mësuar se njeriu jo vetëm ka të drejtë, por ndonjëherë edhe detyrën të refuzojë gruaja, për shembull nëse ajo nuk i jep fëmijë ... ekziston urdhërimi i parë i Zotit “Grow dhe multiply”, nëse nuk ia dal dot me këtë grua, duhet ta ndryshoj.
    Epo, me Jezusin ka ardhur mbretëria e Perëndisë dhe ka ardhur koha për të thënë mjaftueshëm gjithçka që nuk është në harmoni me planin e Krijuesit, prandaj mjaft me kompromise, poshtërsi, nënshtrime, duhet të synojmë idealin që propozohet në krijim.
    Dhe pastaj Jezusi nuk futi një ligj të ri që është më i ashpër se ai i Moisiut, jo.
    Ai kujtoi planin fillestar të Perëndisë në të cilin ndarja-divorci nuk mendohet.
    Dhe tani Ungjilltari Marku po vë në skenë fëmijët ... pyesim veten: por a kanë të bëjnë ata me temën me të cilën po merret Jezusi?
    Ata kanë të bëjnë me të. Le të dëgjojmë:
    “13 Ia sillnin fëmijët që të vinte dorën mbi ta, por nxënësit ua ndalonin. 14 Jezusit, kur i pa, i erdhi keq dhe u tha:
    “Lërini fëmijët të vijnë tek unë e mos i ndaloni; sepse atyre u përket Mbretëria e Hyjit! 15 Përnjëmend po ju them: kush nuk e pranon Mbretërinë e Hyjit porsi fëmija i vogël, nuk do të hyjë në të.
    Dhe, duke i marrë në krahë, i bekoi, duke vënë duart mbi ta” (v. 13-15).

Kjo skenë raportohet gjithashtu nga ungjilltarët Mateu dhe Luka, por vetëm Marku thotë se Jezusi i mori këta fëmijë në krahët e tij për gëzimin e madh të nënave, të cilat dishepujt megjithatë filluan t'i përzënë sepse e bënë Mjeshtrin e tyre të humbiste prestigjin.
    Është e vetmja herë që folja “aganachteo” përdoret në Ungjij për të thënë zemërimin që ndjeu Jezusi, “Ishte indinjuar” me dishepujt e tij dhe në fakt jep një mesazh shumë të rëndësishëm, thotë ai:
    “15 Përnjëmend po ju them: kush nuk e pranon Mbretërinë e Hyjit porsi fëmija i vogël, nuk do të hyjë në të”.
    Vetëm ata që marrin përsipër qëndrimin e fëmijës mund të mirëpresin mbretërinë e Hyjit.
    Fëmija nuk ka asgjë të tijën, merr gjithçka nga babai dhe e merr me besim të plotë, i beson dashurisë së të atit.
    Ja, thotë Jezusi: Fëmija që është model i atyre që mirëpresin mbretërinë e Perëndisë duke besuar në dashurinë e Atit të Qiellit.
    Në kontekstin e mesazhit të pasazhit të sotëm të Ungjillit, kjo referencë për mënyrën se si jemi thirrur të mirëpresim me besim të plotë atë që Ati na thotë është e përshtatshme.
    Arsyetimi njerëzor në lidhje me seksualitetin mund të çojë në justifikimin e shumë sjelljeve që shkojnë përtej planit të Zotit, sepse arsyeja e shëndoshë njerëzore, kriteret tona mund të justifikojnë shumë gjëra.
    Përballuni me propozimin që Zoti ju bën me besimin e fëmijës, besoni Atij sepse Ai dëshiron jetën tuaj.
    Qëllimi që na propozohet është shumë i lartë, por ne e dimë se hapat e njerëzve janë gjithmonë mjaft të pasigurtë dhe Zoti e kupton brishtësinë tonë dhe pikërisht në këtë pikë duhet të hyjë kujdesi baritor, domethënë të dimë se si të shoqërojmë situatat konkrete në të cilat vijmë. për të gjetur secilin nga vëllezërit tanë, një vëlla që askush nuk mund ta gjykojë kurrë çfarëdo zgjedhje që ka vendosur të bëjë.
    Dhe ne i afrohemi gjithmonë vëllait tonë duke u përpjekur ta kuptojmë, ta shoqërojmë, të përfitojmë sa më shumë nga gjendja në të cilën ndodhet.
    Dhe të dukesh mirëkuptim dhe durim nuk do të thotë se po zbusim kërkesat dhe nevojat ungjillore, apo po i përshtatemi moralit aktual, jo, por po tregon mençuri dhe mbi të gjitha po tregon dashuri për njerëzit që po përjetojnë situata të vështira dhe gjithmonë shumë të dhimbshme.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,589
    Postimet në Bllog
    3

Për: Përgatitja e liturgjisë së festave të urdhëruara. Komente postohen disa ditë përpara festave.

F.A. JAVA. E DIELA XXVII ORD. VITI B…TRE LEXIME.

PËRGATITJA E LITURGJISË.

E DIELA XXVII ORD. VITI B.

MË 6 -10 – 2024.

Pazgjidhshmëria: Një kërkesë dashurie.
    Ka situata në të cilat dy bashkëshortë me të drejtë pyesin veten nëse ia vlen ende të këmbëngulnin në përpjekjen për të rregulluar një marrëdhënie që ka lindur keq dhe po rezulton e prishur në mënyrë të pariparueshme. Nuk duan më njëri-tjetrin, ka papajtueshmëri të karakterit, ngacmojnë njëri-tjetrin, flasin vetëm për t'u ofenduar dhe madje edhe fëmijët e tyre përfshihen në dështimin e prindërve të tyre. Çfarë kuptimi ka të vazhdojnë së bashku? A mund të kërkojë Zoti që të vazhdojë një bashkëjetesë që është torturë? A nuk është më mirë që të gjithë të shkojnë në rrugën e tyre dhe të rindërtojnë jetën e tyre?
    Logjika njerëzore u përgjigjet këtyre pyetjeve pa hezitim: divorci është zgjedhja më e mirë.
    Nëse kaq shumë çifte ndahen pas disa vitesh martesë, a nuk ka zgjedhja më e pëlqyeshme që mund të preferohet, bashkëjetesa? Nëse gjërat nuk funksionojnë, e diçka nuk u pëlqen atyre, ndahen pa shumë probleme.
    Në asnjë fushë tjetër, si në atë të etikës seksuale, njeriu tundohet t'i japë vetes moralin e vet, atë që i pëlqen dhe kështu kripa e propozimit ungjillor shpesh prishet nga shumë njerëz…
    Është e nevojshme që “të bëhemi si fëmijië për të hyrë në mbretërinë e qiejve, në mënyrë që të kuptohet propozimi i vështirë dhe sfidues i Jezusit. Vetëm ata që ndihen të vegjël, ata që besojnë në dashurinë e Atit dhe i besojnë atij, vetëm ata që pranojnë me gëzim të bëhen shërbëtoret, janë në prirjen e duhur për të mirëpritur mendimet e Hyjit. Jo të gjithë mund të kuptojnë këtë, “por vetëm ata të cilëve u është dhënë” (Mt. 19,11), jo të mençurit dhe inteligjentët, por të vegjlit (Mt. 11,25).

Për të përvetësuar mesazhin, do të përsërisim:
    “Vetëm rruga e ngushtë që propozon Jezusi të çon në jetën”

LEXIMI I PARË: Zn. 2,18-24.

18 Zoti Hyj tha edhe: “Nuk është mirë që njeriu të jetë vetëm: do t’ia bëj një ndihmë që t’i përngjajë”. 19 Pasi Zoti Hyj i kishte formuar prej dheut të gjitha kafshët e gjalla të fushës dhe të gjithë shpendët e qiellit, i solli te njeriu, për të parë, se si do t’i quajë, sepse secila kafshë e gjallë do të mbante atë emër, me të cilin do ta quante njeriu.
    20 Njeriu ia ngjiti emrin përkatës secilës bagëti, secilit shpend të qiellit dhe secilës egërsirë të fushës; por për njeriun nuk gjendej një ndihmës që t’i përngjante atij.
    21 Prandaj, Zoti Hyj i lëshoi njeriut një gjumë të rëndë. Pasi e zuri gjumi, ia nxori një brinjë dhe vendin e saj e mbushi me mish.
    22 Zoti Hyj e përftoi gruan prej brinjës që ia kishte nxjerrë njeriut dhe e solli te njeriu. 23 Atëherë njeriu klithi:
    “Kjo tani është ashti i eshtrave të mi
    dhe mishi i mishit tim!
    Le të quhet Grua,
    sepse kjo u mor nga njeriu”.
    24 Për këtë arsye njeriu do ta lërë të atin dhe t’ëmën e vet dhe do të jetojë bashkë me gruan e vet e do të bëhen një trup i vetëm.

LECTIO DIVINA – MEDITIM - LUTJE

Në fund të krijimit: “Hyji shikoi gjithçka kishte bërë dhe, ja, ishin shumë të mira!” (Zn. 1,31). Gjithçka ishte e mrekullueshme, megjithatë Zoti vuri re se: “…bëri që prej toke të mbijë çdo lloj peme, e bukur për t’u parë dhe e shijshme për t’u ngrënë e në mes të parrizit pemën e jetes e pemën e dijes të mirës e të së keqes” (Zn. 2,9), por në atë kopsht, burri nuk ishte i lumtur. Ai e kuptoi arsyen dhe vendosi të mbushte boshllëkun: “Nuk është mirë që njeriu të jetë vetëm: do t’ia bëj një ndihmë që t’i përngjajë” (v. 18).
    Adami gëzonte intimitet me Perëndinë, i cili, në erën e mbrëmjes, zbriste për të ecur me të; ai kishte një punë, një tokë për të kultivuar, dashuri dhe respekt; ai ishte i mbrojtur dhe kishte ushqim. Mirëpo, e gjithë kjo nuk e kënaqi, sepse ishte vetëm. Ai kishte nevojë për dikë me të cilin të fliste, t'i jepte dhe të merrte dashuri.
    Vetmia është një humbje. Si korrigjohet ajo vetmi?
    Zoti krijoi kafshë, i formoi me baltë nga toka, siç kishte bërë me njeriun dhe u dha atyre një jetë të ngjashme me atë të njeriut, pastaj ia dorëzoi njeriut që, mirënjohës, i priti si ndihmës dhe shokë të tij (v. 19-20).
    Duke përdorur gjuhën mitike, autori i shenjtë njeh dhe bekon lidhjen e thellë që bashkon botën e kafshëve me atë të njeriut. Nga lindja, ai vjen nga toka dhe është një i afërm i kafshëve, me të cilët vendos një marrëdhënie bashkëjetese dhe bashkëpunimi; kafshët kanë për detyrë të mbrojnë dhe madje të shpëtojnë njeriun.
    Adami nuk është më vetëm. Ai kultivon tokën, zotëron tufa, por ende nuk është i kënaqur. Krijesat dhe suksesi profesional nuk i mjaftojnë njeriut, as Zoti nuk i mjafton; për të mbushur vetminë e tij, ai ka nevojë për diçka tjerë, më mire për të tjerët.
    “Nuk kam njeri; unë nuk i përkas askujt”, kjo është ndoshta rënkimi më i përzemërt.
    Zoti, i cili dëshiron gëzimin e njeriut, kthehet në punë dhe krijon gruan.
    Qëllimi i rrëfimit biblik nuk është të mësojë se nga vjen gruaja, por t'u përgjigjet pyetjeve ekzistenciale: Kush është gruaja? Pse ekziston bipolariteti seksual? Pse burri e ndjen kaq fort atraktivitetin seksual? A është gruaja inferiore dhe shërbëtore e burrit?
    Në fushën e seksualitetit, ku instinkti turbullon lehtësisht intelektin dhe çon në zgjedhje që, edhe nëse diktohen nga arsyeja e shëndoshë, rezultojnë çnjerëzore, është thelbësore të zbulohet plani i Zotit.
    * Mesazhi i parë që ai na transmeton përmes kësaj historie është çmitologjizimi i seksualitetit. Seksualiteti nuk ka asgjë sakrale dhe numinoze, siç besonin të lashtët, është një instinkt natyror, një passion, “vapa e të cilit është si vapa e zjarrit, njëflakë hyjnore!” (Ct 8.6) dhe kërkohet nga Zoti që ta shtyjë njeriun të dalë nga vetja dhe të shkojë drejt tjetrit. Njeriu ekziston (latinisht: ex‑sistere = qëndron jashtë) vetëm kur kënaq këtë impuls hyjnor dhe, duke harruar veten, i ofron vetes si dhuratë tjetrit.
    * Seksualiteti është i mirë. Dualizmat dhe manikeizmi që janë infiltruar në kishë që nga shekujt e pare, janë në kundërshtim me vizionin biblik të krijimit: “20 Nëse bashkë me Krishtin keni vdekur për parimet e botës, pse atëherë ‑ thua se jeta juaj është ende e varur nga kjo botë, u nënshtroheni disa rregulloreve, si këto: 21 ”Mos merr, mos shijo, mos prek!” 22 Të gjitha këto janë të caktuara të mbarojnë me përdorim! Rregullore dhe mësime njerëzish!” 23 Të gjitha këto janë gjasme nderim Hyjit, përshpirtëri, gjasme pendesë, duken si të ishin vërtet urti, por nuk kanë kurrfarë vlere, vetëm sa për të kënaqur trupin! (Kol. 2,20-23).
    Kënaqësia seksuale është e bekuar nga Zoti.
    * Seksualiteti ka për qëllim të nxisë takimin, dialogun me tjetrin, prandaj autoerotizmi përbën një devijim prej tij. Megjithatë, pedagogjia e shëndetshme merr parasysh evolucionin progresiv të personalitetit dhe është e kujdesshme të mos krijojë, veçanërisht te fëmijët dhe adoleshentët, frikë, ankthe dhe fobi.
    * Bipolariteti seksual është pjesë përbërëse e personit njerëzor; aseksualja nuk ekziston dhe diversiteti i gjinive duhet të ruhet dhe vlerësohet.
    * Gruaja është si burri dhe i jepet për ndihmë.
    Ngjashëm dhe ndihmë janë dy termat më domethënës të këtij leximi: ato zbulojnë se kush është gruaja për Zotin. Për të kuptuar kuptimin e tij të vërtetë, është e nevojshme t'i referohemi tekstit hebraik.
    “Ke‑negdobes”, i përkthyer si i ngjashëm, në fakt do të thotë “kundër-kundruall tij”.
    Gruaja është vendosur nga Zoti para burrit, jo për t'u dominuar, por për të vendosur me të një marrëdhënie dialogu të frytshëm, një konfrontim kërkues e madje të ashpër, që përfshin tensione të pashmangshme, sepse objektivi është humanizimi progresiv i të dyjave. Gruaja dhe burri bëhen, në këtë këndvështrim, ndihmë për njëri-tjetrin.
    Gruas i caktohet detyra për të qenë ndihmëse e burrit. Kjo detyrë ndonjëherë është konsideruar, gabimisht, një konfirmim nga Zoti i inferioritetit të grave. Në vend të kësaj, studiuesit biblikë kanë vënë në dukje një fakt domethënës: termi hebraik “‘ezer”, ndihmë, përdoret në Bibël praktikisht vetëm për Perëndinë.
    “6 E unë jam i vobektë e skamnor:
    o Hyj, shpejto të më ndihmosh,
    sepse ti je ndihmëtari e shpëtimtari im,
    o Zot, deh, mos vono!”
    – thërret me besim psalmisti (Ps 70.6).
    Vetëm Zoti konsiderohet i aftë të ndihmojë njeriun që e gjen veten në situata ku jeta e tij është në rrezik.

Duke iu referuar grave, ky titull jo vetëm që nuk përcakton inferioritetin, por përcakton detyrën e tyre sublime: ai thirret të bëjë të pranishme ndihmën e Zotit përkrah njeriut, duhet t'i japë vazhdimësi veprës së Zotit, duke i ofruar burrit ndihmën e nevojshme për realizimin e tij të plotë. Pa të, burri do të mbetej i papërfunduar.
    Imazhi i “Hyjit‑poçar”, i cili shfaqet shpesh në Bibël, na ndihmon të kuptojmë misionin e grave.

Psalmisti ia drejton Zotit këtë thirrje prekëse:
    “7 Megjithatë, ati ynë je, ti o Zot,
    jemi argjilë e ti je vorbëtari ynë,
    të gjithë jemi vepër e duarve të tua” (Is. 64,7).
    Njeriu është balta për t'u formuar dhe Zoti vendosi të mos punonte vetëm, ai donte që dikush ta ndihmonte të përfundonte veprat më të jashtëzakonshme të tij: njeriun. Për këtë arsye ai krijoi gruan dhe ia besoi si një vazo balte për t'u farkëtuar, formësuar dhe dekoruar. Në fund të jetës, ai pret rikthimin e një kryevepre prej saj.
    * Qëllimi kryesor i takimit seksual besohej të ishte riprodhimi. Tregimi i sotëm biblik na flet më tepër për mungesën (brinjën e vjedhur) dhe paplotësinë që duhet mbushur, për një plagë që duhet shëruar, për nevojën për të shpëtuar nga vetmia, shpëtimi për të na kënaqur, që të jemi të lumtur.
    Megjithatë, është e domosdoshme të ndërgjegjësohemi për faktin se vetëm përdorimi korrekt i seksualitetit e arrin këtë qëllim. Kur egoizmi depërton në marrëdhënien e burrit, vetmia rishfaqet, edhe nëse jemi të martuar dhe jetojmë nën të njëjtën çati.
    Kur vendosen marrëdhënie ndërmjet bashkëshortëve, e llojës njeri‑gjë dhe njëri e konsideron tjetrin objekt kënaqësie; kur secili jeton në emër të tij, duke kultivuar miqësitë e veta, interesat e veta, kohën e lire sipas kënaqësinë e vet; kur nuk flasim me njëri-tjetrin për projektin e përbashkët që synojmë të arrijmë; kur vendimet nuk merren së bashku; kur në mbledhje njëri shpërfytyron, fshin, asgjëson tjetrin, pastaj burri dhe gruaja bien përsëri në vetmi dhe bëhen përsëri të trishtuar dhe të pakënaqur.
    * Dashuria midis burrit dhe gruas, kontrata “në Zotin” (1 Kor. 7,39), është e pazgjidhshme (v. 24). Për këtë dashuri nuk flitet në ligjin, sepse përdorimi i kodit ligjor është gjithmonë denoncimi i humbjes së dashurisë, por flitet për zbulimin e realitetit intim dhe të thellë të dashurisë, i cili, nga natyra e tij, nuk mund të vdesë. Është “një flakë hyjnore që ujërat e mëdha nuk mund ta shuajnë”, është një pjesëmarrje në dashurinë e Zotit, dashuri e aftë për t'i rezistuar çdo sprove, e palëkundur si një shkëmb i fortë që “lumenjtë nuk mund ta mposhtin” (Ct 8,6-7).

Dhe është monogame. Poligamia, të cilën Bibla ia atribuon djalit të Kainit (Zn. 4,19), është pasojë e mëkatit dhe shtrembërimit të planit të Perëndisë për seksualitetin.
    Nuk rrjedhin nga plani hyjnor aventura jashtëmartesore, që janë një tradhti ndaj dashurisë dhe varfërojnë protagonistët, bashkëjetesën e thjeshtë dhe marrëdhëniet paramartesore, sepse u mungon përfshirja e plotë dhe përfundimtare, e supozuar qartë në tekstin e shenjtë: “Për këtë arsye njeriu do ta lërë të atin dhe t’ëmën e vet dhe do të jetojë bashkë me gruan e vet e do të bëhen një trup i vetëm” (v. 24).
    * Seksualiteti nuk është një lojë, nuk është argëtuese. Ndërtimi i dashurisë është një angazhim i mundimshëm, kështu që padurimi, nxitimi, dhënia e çrregullt e vetvetes që provokojnë gjithmonë drama të brendshme, konfuzione, situata të paqëndrueshme duhet të shmanget, edhe nëse të përfshirët përpiqen të shfaqin një lumturi të dukshme.

LEXIMI I DYTË: Hb. 2,9-11.

Vërtet, tani nuk shohim ende se gjithçka është nën pushtetin e tij, 9 por Atë që qe përulur për pak kohë më poshtë se engjëjt, Jezusin, e shohim të kurorëzuar me lavdi e nder për arsye të vdekjes që pësoi që kështu, për hir të Hyjit, vdekja e shijuar prej tij të jetë në dobinë e të gjithë njerëzve.
    10 Dhe, vërtet, i kishte hije Atij, për të cilin dhe prej të cilit është çdo gjë dhe që donte t’i çojë në lumturi shumë bij - ta bënte të përsosur me anë të vuajtjeve Udhëheqësin e shëlbimit të tyre. 11 Sepse si Shenjtëruesi ashtu të shenjtëruarit, janë të gjithë prej Njërit. Prandaj as nuk turpërohet t’i quajë vëllezër.

LECTIO DIVINA – MEDITIM - LUTJE.

Sot fillon Letra drejtuar Hebrenjëve që do të na shoqërojë deri në fund të vitit liturgjik. Dy kapitujt e parë i kushtohen prezantimit të disa aspekteve të personit të Jezusit.
    Pasi thotë, në kapitullin e parë, epërsinë e Krishtit mbi të gjitha krijesat, përfshirë engjëjt, autori i përgjigjet një pyetjeje: A nuk do të jetë Jezusi, kaq i ngritur mbi ne, shumë larg gjendjes sonë, nga përvojat tona?
    Autori i përgjigjet këtij kundërshtimi në kapitullin e dytë, nga i cili është marrë pasazhi i sotëm. Ai shpjegon:
    “Dhe, vërtet, i kishte hije Atij, për të cilin dhe prej të cilit është çdo gjë dhe që donte t’i çojë në lumturi shumë bij - ta bënte të përsosur me anë të vuajtjeve Udhëheqësin e shëlbimit të tyre” (v.10).
    Ishte i përshtatshëm se Ati zgjodhi, për Birin e tij, rrugën e vuajtjes dhe kryqin. Në fakt, ai e destinoi atë të ishte udhëheqësi që i fut njerëzit në lavdinë e Perëndisë. Vetëm udhëzimi që ka kaluar nëpër të gjitha përvojat njerëzore, duke përfshirë vetminë, tradhtinë, braktisjen dhe vdekjen, frymëzon besim.
    Deklarata e fundit e pasazhit është e prekëse: Jezusit nuk i vjen turp të thërrasë njerëzit që erdhi për të shpëtuar vëllezërit (v. 11). Ai ndjen solidaritet me ta, i kupton mjerimet dhe dobësitë e tyre, sepse, siç do të thuhet më vonë në letër, ai ka mësuar nga ajo që ka vuajtur se sa e vështirë është të ndjekësh rrugën e ndjekur nga Ati:
    “7 Ai, në ditët e jetës së vet këtu mbi tokë, i kushtoi lutja dhe lutje me ofshama të mëdha dhe me lot Atij që mundte ta shpëtonte nga vdekja, dhe qe vështruar për shkak të nënshtrimit të vet. 8 Ai, megjithëse ishte Bir, mësoi nga ato që pësoi të jetë i dëgjueshëm 9 dhe, pasi e fitoi përsosmërinë, për të gjithë ata që e dëgjojnë, u bë shkaku i shëlbimit të amshuar”(Hb. 5,7-9).

UNGJILLI: Mk. 10,2-16.

2 Atëherë (iu afruan farisenjtë) e, për ta sprovuar, e pyetën:
    “A ka leje burri ta lëshojë gruan?”
    3 Ai u përgjigj:
    “Çka ju urdhëroi Moisiu?”
    4 Ata i përgjigjën:
    “Moisiu lejoi ‘të shkruhet letra e divorcit e të lëshohet. ’“
    “Atë rregullore Moisiu e shkroi për ju për arsye të kryeneçësisë suaj. 6 Por në fillim të botës, Hyji ‘i krijoi mashkull e femër. 7 Prandaj njeriu do ta lërë babain e vet e nënën e vet e do të bashkohet me gruan e vet, 8 e kështu të dy do të jenë një trup i vetëm.’ Këndej pra, nuk janë më dy, ‑ por një trup i vetëm. 9 Prandaj, çka bashkoi Hyji, njeriu të mos guxojë ta ndajë10 Në shtëpi nxënësit e pyetën përsëri për të njëjtën gjë. 11 Ai u tha: “Kush e lëshon gruan e vet e merr një tjetër, bën kurorëthyerje kundër së parës. 12 Po qe se edhe gruaja e lëshon burrin e vet e martohet me një tjetër, bën kurorëthyerje”.
    13Ia sillnin fëmijët që të vinte dorën mbi ta, por nxënësit ua ndalonin. 14 Jezusit, kur i pa, i erdhi keq dhe u tha:
    “Lërini fëmijët të vijnë tek unë e mos i ndaloni; sepse atyre u përket Mbretëria e Hyjit! 15 Përnjëmend po ju them: kush nuk e pranon Mbretërinë e Hyjit porsi fëmija i vogël, nuk do të hyjë në të.”
    16 Atëherë i përqafoi fëmijët dhe i bekoi duke vënë duart mbi ta.

Është për t'u habitur që farisenjtë i bëjnë Jezusit pyetjen: “A është e ligjshme që burri të refuzojë gruan e tij?”. Si të gjithë izraelitët, pa përjashtim, anëtarët e këtij sekti nuk kishin dyshime për ligjshmërinë e divorcit, pasi Besëlidhja e Vjetër parashikonte mundësinë e një martese të dytë. Diskutimi u fokusua në arsyet që mund ta justifikonin atë.
    Tema e pazgjidhshmërisë prezantohet nga Marku në pjesën qendrore të ungjillit të tij, së bashku me çështje të tjera morale si dialogu me ata që nuk besojnë, bamirësia ndaj vëllezërve, skandali, marrëdhëniet me më të dobëtit, pasuria… Ajo vendoset në këtë kontekst, sepse kërkesa për besnikëri martesore absolute dhe të pakushtëzuar e lë njeriun të tronditur dhe të hutuar dhe nuk mund të kuptohet nëse nuk inkuadrohet në logjikën e dashurisë së Krishtit dhe dhuratës së jetës.
    Duke iu përgjigjur pyetjes së bërë ndaj tij, Jezusi sqaron, para së gjithash, kuptimin e vërtetë të ligjit të Moisiut: një ligj që ai nuk ka ndërmend ta shfuqizojë, por ta shpjegojë dhe ta realizojë.
    Libri i Ligjit të Përtërirë duket se lejon divorcin: “1 Kur dikush martohet dhe jeton me të si me grua, por pastaj ajo nuk i pëlqen më, sepse ka gjetur diçka të pahijshme në të, i shkruan vërtetimin e lëshimit, ia jep në dorë dhe e dëbon prej shtëpisë” (Dt 24,1).
    Disa rabinë, më të rëndat, mësuan se burri mund ta kthente gruan e tij vetëm nëse ajo i ishte e pabesë; por të tjerë, më tolerantë dhe më të mundshëm, pohuan se mjaftonte që gruaja të kishte gatuar darkën keq ose që burri të kishte gjetur një tjetër më tërheqëse.
    Përpara se të thoshte mendimin e vet mbi këtë temë, Jezusi sqaron kuptimin e tekstit biblik. Nuk ishte Moisiu – shpjegon – ai që lëjoi divorcin. Ky institucion ka ekzistuar shumë kohë përpara tij dhe është pranuar gjithmonë nga të gjithë si legjitim; ai vetëm u përpoq ta disiplinonte, duke i dhënë fund abuzimit. Ai nuk kërkoi nga izraelitët, ende të ngurtësuar në zemër, sjellje morale më të lartë se ajo e popujve të tjerë; ai u kufizua në diktimin e një rregulli që mbronte gratë. Me këtë Ligj u vendos që i shoqi t'i jepte dokumentin e refuzimit në mënyrë që ajo të mund të martohej përsëri.
    Kjo marrëveshje ishte më në kohën e duhur, sepse shumë e përzunë gruan e tyre nga shtëpia, morën një tjetër dhe, nëse e para bashkohej me një tjetrin, e akuzuan atë për tradhti bashkëshortore, një faj që shkaktoi dënimi me vdekje. Parimi i Moisiut kishte për qëllim të mbronte gruan nga ky abuzim: dokumenti i refuzimit e shpalli atë të lirë.
    Disa nga këto akte refuzimi na kanë ardhur, të nënshkruara nga dy dëshmitarë; ja një: “Mund të shkosh, mund të të marrësh si grua nga kushdo, sit ë pëlqen ty.
    Jezusi e njeh vlerën e normës së vendosur në Ligjin e Përtërirë dhe e konsideron atë të detyrueshme. Nëse dikush dëshiron të divorcohet – pohon – se të paktën le të respektohen të drejtat e grave!
    Toleranca e shfaqur nga Moisiu, megjithatë, nuk është shprehja ideale e planit origjinal të Perëndisë.
    Pasi ka specifikuar kuptimin e dispozitës së Besaëlidhjes së Vjetër, Jezusi na fton të shkojmë përtej normës dhe ta konsiderojmë seksualitetin jo vetëm në dritën e arsyetimit të pakuptimtë dhe sjelljeve përkeqësuese të paraqitura nga burrat, por në dritën e planit të Perëndisë, të zbuluar nga kapitujt e parë të Zanafillës: “6 Por në fillim të botës, Hyji ‘i krijoi mashkull e femër. 7 Prandaj njeriu do ta lërë babain e vet e nënën e vet e do të bashkohet me gruan e vet, 8 e kështu të dy do të jenë një trup i vetëm.’ Këndej pra, nuk janë më dy, ‑ por një trup i vetëm. 9 Prandaj, çka bashkoi Hyji, njeriu të mos guxojë ta ndajë!”(v. 6-9).
    Ky urdhër i fundit, i krahasuar nga Jezusi me citimin e Zanafillës, mund t'i linte të habitur vetëm bashkëbiseduesit e tij që e konsideronin divorcin, në situata të caktuara, jo vetëm një të drejtë, por një detyrë.
    Rabinët mësuan se parimi i parë i dhënë nga Perëndia është ai i riprodhimit: “Shtohuni e shumohuni e mbusheni token dhe sundojeni atë!” (Zn. 1,28) dhe e konsideruan këtë detyrë aq thelbësore sa, nëse nuk lindte fëmijë nga martesa, burri duhej ta dërgonte gruan e tij dhe të martohej përsëri për të pasur fëmijë me një grua tjetër.
    Jezusi merr një pozicion të thyer ndaj këtij konceptimi tradicional të popullit të tij dhe thotë, në mënyrën më të vendosur, se asnjë divorc nuk është pjesë e planit të Perëndisë. Ndarja-divorci ishte dashur nga burrat dhe ishte një sulm shkatërrues i veprës së Zotit që bashkoi burrin dhe gruan në një mish.
    Me Jezusin erdhi në botë mbretëria e Perëndisë, u përmbushën profecitë, njerëzve iu dha “një zemër e re dhe një spirit” e re; prej tyre u hoq zemra prej guri dhe u dha një zemër prej mishi (Ez. 36,26; Jer 31,31-34). Ka ardhur koha për të thënë mjaft për kompromiseve, imtësisë, nënshtrimit dhe për të synuar idealin e treguar “në parim” nga Krijuesi.
    Vetëm martesa monogame dhe e pazgjidhshme respekton planin e Zotit dhe arrin qëllimin për të cilin burrat janë bërë “mashkull dhe femër”. Të gjitha format e tjera të bashkëjetesës, edhe pse shumë të vjetra dhe të shpjegueshme kulturalisht, nuk respektojnë dinjitetin e burrave dhe grave.
    Përballë pozitës së vështirë dhe të papajtueshme të Mjeshtrit, jo vetëm farisenjtë, por edhe dishepujt mbeten të hutuar, pothuajse të tronditur dhe, pasi kthehen në shtëpi, e pyesin përsëri për këtë temë. Por Jezusi ripohon: “Kushdo që mohon gruan e tij dhe martohet me një tjetër, kryen tradhti bashkëshortore kundër her” dhe shton: “Nëse gruaja refuzon burrin e saj dhe martohet me një tjetër, ajo kryen tradhti bashkëshortore” (vv. 11-12). Kjo deklaratë përcakton fenomenin – të padëgjuar deri atëherë – barazinë e përsosur të të drejtave dhe detyrave të burrave dhe grave.
    Krishti nuk imponoi një ligj të ri, më rigoroz se ai i Moisiut, ai kujtoi vetëm planin fillestar të Perëndisë, i cili nuk parashikon ndarjen-divorcin.
    Qëllimi është shumë i lartë, por hapat e meshkujve janë shpesh të pasigurt. Meqenëse vetëm Zoti i njeh brishtësinë e të gjithëve, askush nuk mund ta vendosë veten si gjykatës i vëllezërve të tyre, askush nuk ka të drejtë të vlerësojë gabimet e tyre dhe të shqiptojë fjali. Gjithmonë duhet t'i qasemi situatave konkrete me kujdes dhe çdo vëlla duhet kuptuar, shoqëruar, ndihmuar që të japë më të mirën.
    Të tregosh mirëkuptim dhe durim nuk do të thotë të zbusësh nevojat ungjillore apo të përshtatesh me moralin aktual, por të tregosh mençuri baritore.
    Në pjesën e fundit të ungjillit të sotëm (vv. 13-16), Jezusi merr imazhin e fëmijëve dhe i fton dishepujt të mirëpresin mbretërinë e Perëndisë ashtu siç bëjnë ata. Ata që ndihen si të rritur, ata që besojnë në urtësinë e tyre, ata që e kanë sklerotizuar veten në besimet e tyre dhe nuk pranojnë që janë vënë në pikëpyetje nga fjala e Krishtit, nuk do të hyjnë kurrë në mbretërinë e Perëndisë.
    Për të kuptuar pazgjidhshmërinë e martesës është e nevojshme të bëheni përsëri fëmijë dhe t'u besoni mendimeve të Atit.
    Ndryshuar për herë të fundit nga ninoenina : 04-10-2024 më 00:46

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,589
    Postimet në Bllog
    3

PËRGATITJA E LITURGJISË

E DIELA XXVIII ORD. VITI B.

MË 13-10-2024.

LEXIMII I PARË: Ur. 7, 7-11.

7) Prandaj u luta e më qe dhuruar mençuria,
    u përluta e më edhi Shpirti I urtisë.
    8) E çmova atë më shumë se mretëritë dhe selitë,
    për asgjë e mbajta pasurinë në krahasim me të.
    9) Gurin e paçmueshëm as që e krahasove me të
    sepse e gjithë ari në krahasim me të
    është si pak rërë
    e argjendhi për krah saj vlerësohet si baltë.
    10) E desha më tepër se shëndetin e bukurinë,
    dhe e parapëlqeva më fort se dritën
    sepse shkëlqimi i saj nuk di të shuhet kurrë.
    11) Bashkë me të më erdhen të gjitha të mirat
    e nëpër duar të saja pasuri
    të panumërueshme.

”UNË U LUTA

DHE SHPIRTI I URTËSISË ERDHI NË MUA”.

Një pjesë e tërë të këtij teksti që sapo kemi dëgjuar, mund të nënshkruhet nga një filozof grek jobesimtar. “Preferova Urtësinë sesa fronet dhe skeptrat; në krahasim me Urtësinë e konsideroja pasurinë si asgjë. Nuk e krahasova me gurin më të çmuar; i gjithë ari në botën afër asaj është vetëm pak rërë dhe përballë asaj argjendi do të shihet si baltë”.
    Sigurisht, nuk duhet të kesh besim për të thënë gjëra të tilla. Njerëzimi nuk priti që Bibla dhe feja e Hyjit të Izraelit të zbulonin se pasuritë e inteligjencës dhe veçanërisht të zemrës janë më të mira se të gjithë ari dhe xhevahiret në botë.
    Por interesi i këtij teksti qëndron diku tjetër.
    Ky nuk është një mësim për një sjellje të mire, që na jepet, megjithëse nuk është e ndaluar të na përsëritet gjithmonë çfarë e dallon një person me sjellje të mirë . Sepse ka një mesazh të tërë për të lexuar midis rreshtave: më lejoni të shpjegoj: libri i Urtësisë paraqet Mbretin Salomon dhe është ai që supozohet të na flasë këtu. Për të kuptuar se çfarë do të na thotë Salomoni, duhet të kujtojmë një episod shumë të famshëm në jetën e tij (1 Mbr. 3): jemi në fillim të mbretërimit të tij; pas intrigave të tmerrshme gjyqësore dhe zgjidhjeve të tjera të hesapeve, Salomoni më në fund vendoset në fron, të gjithë armiqtë e tij politikë eliminohen. Së shpejti ai do të ndërtojë tempullin në Jerusalem, por tani për tani, është në Gabeon, dymbëdhjetë kilometra në veri të Jeruzalemit, që ai po organizon ceremoninë e parë të madhe të mbretërimit të tij. Salomoni planifikoi që në Gabeonit, në ditën e kurorëzimit të tij, të ofroheshin një mijë kafshë si flijime, gjë që padyshim do të marrë kohë; dhe ne duhet të besojmë se ai flinte atje, pasi ishte gjatë natës që ai pa një ëndërr që mbeti e famshme: Zoti iu shfaq dhe i tha: “Më pyet çfarë të duash”. Salomoni u përgjigj: “Unë jam një djalë shumë i ri, nuk di si të sillem si mbret... Unë jam një ndër njerëzit të Popullit tënd të zgjedhur, shumë njerëz, aq shumë sa nuk mund të llogariten... Të lutem më jep një zemër të urtë për të dalluar të mirën nga e keqja. Sepse kush mund të sundojë njerëzit këtu që janë një popull kaq të madh?”
    “4 Shkoi, pra, Salomoni në Gabaon për të flijuar atje. Atje ishte lartësira më me rëndësi. Salomoni aty, mbi atë lter kushtoi një mijë fli shkrumbimi. 5 Në Gabaon Zoti iu shfaq Salomonit natën në ëndërr e i tha: “Kërko çfarë do që të të jap unë”! 6 Salomoni tha: “Ti je sjellë me shërbëtorin tënd Davidin, babain tim, me besnikëri të madhe, sepse ai ka jetuar para syve të tu me besë, me drejtësi e me ndershmëri të zemrës së vet. Ti ia mbajte besën e bëre që mbi fronin e tij të rrijë djali i tij, siç është sot. 7 E tani, o Zot, Hyji im, ti e bëre mbret shërbëtorin tënd në vend të babait tim, Davidit. Mirëpo, unë jam djalosh i ri dhe nuk di si duhet mbretëruar. 8 Shërbëtori yt është në mes të popullit që ti e ke zgjedhur për vete, të popullit të panumërt që nuk mund të njehet as nuk mund të numërohet për shkak të madhësisë. 9 Jepi, pra, shërbëtorit tënd një zemër që të dijë të mësojë, që të dijë ta gjykojë popullin tënd e të dijë ta dallojë të mirën prej së keqes. Sepse, kush është ai që do të mund ta gjykojë popullin tënd të madh”?
    10 Zotit i pëlqeu kërkesa e tillë që Salomoni i bëri 11 dhe Hyji i tha Salomonit: “Pasi ti kërkove këtë gjë dhe nuk kërkove për vete as jetë të gjatë, as pasuri, as jetën e armiqve të tu, por kërkove urtësinë për të bërë drejtësi, 12 ja, po bëj ashtu siç kërkove ti: po të jap mendje të kthjellët e plot kuptim kaq sa të tillë nuk e ka pasur askush para teje dhe s’ do ta ketë askush pas teje si ti. 13 Por edhe ato që ti nuk i kërkove, po t’ i jap unë, d. m. th. pasuri e lavdi saqë s’ ka për të qenë askush i ngjashëm me ty ndër mbretër gjatë gjithë jetës sate” (1 Mbr. 3,4-13)

URTIA E VËRTETË VJEN NGA ZOTI.

Nëse libri i Urtësisë, pra (në leximin tonë sot), nëntëqind vjet më vonë, e kujton këtë histori, nuk është për të dhënë një mësim historie për Salomonin: kjo ndodh sepse ka diçka shumë të rëndësishme për t'u thënë bashkëkohësve të tij; ai i kushton disa kapituj; kur ai citon Salomonin duke thënë:
    “Unë iu luta dhe Shpirti i Urtësisë erdhi në mua”, sigurisht që këtu ka një pikë kundër të mëdhenjve të kësaj bote: të gjithë politikanët e të gjitha kohërave priren gjithmonë të besojnë se janë të mençur nga lindja ... madje se kanë monopol mbi të! Ky tekst vjen për t'u thënë atyre: mbani mend se edhe midis mbretërve, mençuria nuk është një dhuratë të marrë nga dita e lindjes... Duhet pyetur me përulësi në lutje. Edhe mbreti i madh Salomoni, i njohur për mençurinë e tij, e dinte mirë se ai e mori atë nga Perëndia dhe kishte përulësinë ta kërkonte.
    Mund të shkojmë më tej: më shumë se një pikë kundër krenarisë së politikanëve, ka një zbulesë të vërtetë; këtu, edhe një herë, shohim se deri në çfarë mase Bibla i ngjan letërsive fqinje dhe në të njëjtën kohë bie absolutisht në sy: dhe pikërisht në këtë boshllëk banon Zbulesa; në popujt e tjerë, dhe në Egjipt në veçanti, sipas një besimi të vendosur mirë, mbreti ishte një qenie e jashtëzakonshme, e pajisur nga lindja e tij me urtësi hyjnore. (Natyrisht, të gjitha ritualet e gjykatës bënë gjithçka për të mbështetur këtë besim!)
    Bibla, përkundrazi, përshkruan këtu një mbret shumë të famshëm, madhështinë, suksesin, pasurinë e të cilit askush nuk e kundërshton dhe që vetë e pranon se është thjesht një njeri; në kapitullin tjetër të të njëjtit libër të Urtësisë, Salomoni shpjegon: “Unë isha sigurisht një fëmijë i lindur mirë... por megjithatë, e dija se nuk do të fitoja urtësi tjetër veçse nëpërmjet një dhurate nga Perëndia” (Ur. 8, 21). Dhe i njëjti Mbret Salomon specifikon: “Edhe unë jam një njeri i vdekshëm, i barabartë me të gjithë, pasardhës i të parit që u modelua nga toka. Në barkun e nënës më gdhendën në mish... Edhe unë, që nga lindja, thitha ajrin që është i zakonshëm për ne dhe rashë në tokë ku vuajmë njësoj: si me të gjithë, klithma ime e parë ishte plot me lotët. Unë u rrita me rroba të mbushura, në mes të shqetësimeve. Asnjë mbret nuk e filloi jetën ndryshe. Për të gjithë, ka vetëm një mënyrë për të hyrë në jetë dhe për ta lënë atë” (7,1-6). Dhe ai vazhdon: “Prandaj u luta dhe më dhanë inteligjencë... “ dhe pjesa tjetër përbën tekstin tonë për sot.
    Pra, mësimi i parë i këtij teksti: mbretërit janë njerëz të thjeshtë të vdekshëm, ata nuk ndryshojnë në asnjë mënyrë nga njerëzit e tjerë. Vetëm Zoti është Zot, mbreti nuk është as zot, as gjysmëperëndi. Dhe mësimi i dytë: e gjithë Urtësia vjen nga Zoti, është një dhuratë nga Zoti. Askush në tokë nuk mund të pretendojë se zotëron Urtësinë në vete. Libri i Urtësisë shkon edhe më tej, dhe tashmë është i përfshirë në mënyrë implicite në atë që kemi lexuar sot: në vargjet që vijojnë, ai pohon se ky thesar i Urtësisë, i arritshëm për mbretërit që janë vetëm njerëz si çdo tjetër, mund të jetë po aq lehtë u jepet të gjithëve të bëj të shkojë mbarë vepra e duarve tona, të përparojë vepra e duarve tona.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,589
    Postimet në Bllog
    3

PËRGATITJA E LITURGJISË.

E DIELA XXVIII ORD, VITI B.

MË 13-10-2024.

PSALMI: 90, 12-17.

12 Na mëso ashtu t’i numërojmë ditët tona
    që zemra jonë dijes t’ia mbërrijë.
    13 Kthehu, o Zot! Deri kur kështu?
    Deh, ki mëshirë për shërbëtorët e tu!

14 Na e trego në mëngjes mëshirën tënde
    e do të gëzohemi e do të galdojmë
    të gjitha ditët e jetës sonë.
    15 Gëzona për ditët që na mundove,
    për vitet që i kaluam në mjerim.

16 Vepra jote të shfaqet në shërbëtorë të tu,
    shkëlqimi yt mbi bijtë e tyre!
    17 Rëntë mbi ne mirësia e Zotit, Hyjit tonë,
    bëj të shkojë mbarë vepra e duarve tona,
    të përparojë vepra e duarve tona.

“NA MËSO T’I NUMËROJMË DITËT TONA”

Ka shumë të ngjarë të jemi në një ceremoni pendimi në tempullin në Jerusalem, pas mërgimit në Babiloni: lutja:
    “Kthehu, o Zot! Deri kur kështu?
    Deh, ki mëshirë për shërbëtorët e tu!”.
    Mirë, kjo lutje është një formulë tipike e një liturgjie pendimi. Fjalët “Deri kur”, që lexojmë në psalmin, janë përkthimi fialë për fjalë nga hebraishtja. Kuptimi i tyre mund të jetë: “O Zot, pse vonon?” apo “Mos vono!”.
    Dhe vargu 13:
    “Kthehu, o Zot! Deri kur kështu?
    Deh, ki mëshirë për shërbëtorët e tu!”,
    mund të ketë këtë kuptim: “Për momentin, ne jemi të pakënaqur, ne jemi të dënuar për gabimet tona; na fal dhe hiq dënimin”.
    Dhe vargu 15, që vijon, shkon në të njëjtin drejtim:
    “Gëzona për ditët që na mundove, për vitet që i kaluam në mjerim”.
    Na jep gëzim pas ditëve në të cilët kemi bërë eksperiencën e dënimit tënd dhe pas viteve kur kemi përjetuar fatkeqësi. Këto ditë dënimi, këto vite fatkeqësie, janë në gjuhën biblike pesëdhjetë vitet e mërgimit në Babiloni. Sepse kjo është lexuar gjithmonë si një ndëshkim për të gjitha dështimet e Izraelit në Besëlidhje.
    Prandaj, ky psalm është një lutje për të kërkuar kthimin në besim:
    “Na mëso të jetojmë ditët tona në mënyrë që të kenë me të vërtetë një vlerë për ne. Kjo do të ndodhë nëse do të kthehemi tek Ti, që për dashurinë tënde do të besh që të kalojmë nga një jetë larg prej Teje në mëkat, në një jetë gjatë së cilës zemrat tona të depërtojnë në mençurinë”. Konvertimi do të ishte të jetonim sipas urtësisë së Perëndisë, të njihnim më në fund “Vlerën e vërtetë të ditëve tona”; nuk është rastësi që ky psalm na ofrohet si një jehonë e leximit të parë të kësaj të diele: që është një pasazh nga libri i Urtësisë dhe këtu vjen psalmi për të na dhënë një përkufizim të shkëlqyer të mençurisë: kjo është thjesht zbulimi i plotë të vlerës të ditëve tona të kaluar në besnikëri ndaj Besëlidhjes.
    Këtu psalmisti na jep të meditojmë mbi Adamin dhe Salomonin: të dy ishin krijuar për të qenë mbretër; libri i Zanafillës na tregon se Adami kishte për qëllim të dominonte krijimin; sa i përket Salomonit, ai ishte i destinuar të qeveriste popullin e Perëndisë. Por njëri ishte i fryrë nga krenaria, ndërsa Salomoni nuk e harroi faktin se ai ishte vetëm një krijesë. Besimtarët e dinë se vetëm Zoti e njeh të mirën dhe të keqen; dhe krenaria e Adamit në kopshtin e Zanafillës ishte pikërisht të pretendonte ta merrte vetë këtë njohuri.
    “Nuk do të vdisni assesi. 5 Madje Hyji e di se kurdo të hani prej saj, sytë tuaj do të hapen e do të bëheni porsi Hyji duke e njohur të mirën e të keqen” (v. 4-5) premtoi gjarpri.
    Përkundrazi, Salomoni e dinte se mençuria nuk është e natyrshme për njeriun dhe ishte lutur për të. Libri i Urtësisë na tregon këtë lutje të Salomonit: “Perëndia i etërve dhe Zoti i mëshirës, ju që me fjalën tuaj krijuat universet, ju që, me Urtësinë tuaj, formuat njeriun (nënkuptoi Adamin, njerëzimin) që ai mund të sundojë mbi krijesat e thirrura prej jush në ekzistencë, që ai ta qeverisë botën me devotshmëri dhe drejtësi dhe t'i japë gjykimet e tij me drejtësi shpirti, më jep Urtësinë që ndan fronin tënd dhe mos më përjashto nga numri i fëmijëve të tu. Shiko, unë jam shërbëtori yt dhe biri i shërbëtores sate, një njeri i dobët, jeta e të cilit është e shkurtër, shumë i pafuqishëm në kuptimin e ligjit dhe ligjeve. Veç kësaj, edhe nëse dikush është i përsosur mes bijve të njerëzve, pa Urtësinë që vjen prej jush, ai nuk do të llogaritet kot” (Ur. 9,1-6).

“BËJENI TË NJOHUR PUNËN TUAJ PËR SHËRBËTORËT TUAJ

DHE SHKËLQIMIN TUAJ PËR DJEMTË TUAJ”.

Dikush e dinte masën e vërtetë të ditëve të tij! Dikush që dinte ta njihte veprën e Zotit, shkëlqimin e tij... “Bëjeni të njohur punën tuaj për shërbëtorët tuaj dhe shkëlqimin tuaj për djemtë tuaj”. Dhe ky është sekreti i lumturisë së tij. Dituria e vërtetë është të jemi në vendin tonë, shumë të vegjël përpara Perëndisë; përballë tij, ne nuk jemi gjë tjetër veçse pak pluhur në dorën e tij. Dhe është kur njeriu e njeh veten për atë që është, kur mund të jetë i lumtur, kur mund të kënaqet me dashurinë e Zotit çdo mëngjes, kur mund ta kalojë jetën e tij me gëzim dhe këngë. “Na kënaq me dashurinë tënde në mëngjes, le t'i kalojmë ditët me gëzim dhe këngë”. Sepse, në Bibël, vetëdija për vogëlsinë e njeriut nuk është kurrë poshtëruese pasi njeriu është në dorën e Perëndisë: është një vogëlsi e sigurt, birnore, e sigurt për dashurinë e Atit. Një varg tjetër nga i njëjti psalm na bën të pyesim: “Le të vijë mbi ne butësia e Zotit, Perëndisë tone”.
    Psalmisti që e kompozoi këtë lutje pasi u kthye nga Mërgimi, ia kushtoi psalmin Moisiut. Vargu 1 specifikon: “Lutja e Moisiut, njeriut të Perëndisë”. Në të vërtetë, ne mund të imagjinojmë mirë se Moisiu kishte mundësi të shumta për të medituar mbi mungesën e mençurisë së këtyre njerëzve, të cilët ai i udhëhoqi në rrugën për në Sinai. Një ditë, i dekurajuar, ai tha:
    “7 “Le të të bjerë në mend dhe mos e harro assesi sesi e bëre të hidhërohet në shkretëtirë Zoti, Hyji yt. Që prej ditës që dole nga Egjipti, derisa arritët këtu, gjithmonë i keni kundërshtuar Zotit. 8 Ju edhe në Horeb e hidhëruat Zotin dhe deshi t’jua tresë farën” (Dt.9,7-8).
    Që nga dita kur dolën nga Egjipti, deri sa mbërritën në portat e Tokës së Premtuar, nuk kishin pushuar të ishin në revoltë kundër Zotit.
    Dhe ne e dimë mirë se historia e fajit të Adamit në Parajsën tokësore u frymëzua pikërisht nga përvoja e shkretëtirës dhe tundimi gjithnjë e më i ri për të harruar madhështinë e Perëndisë dhe masën e vërtetë të vogëlsisë sonë.
    Fjalia e fundit e psalmit është e shkëlqyer:
    “bëj të shkojë mbarë vepra e duarve tona,
    të përparojë vepra e duarve tona” (V.17).
    Ndoshta është puna e ndërmarrë me kaq shumë vështirësi në kthimin nga mërgimi, domethënë rindërtimi i tempullit të Jeruzalemit, në mes. të kundërshtimeve të të gjitha llojeve. Por, në përgjithësi, flet qartë për veprën e përbashkët të Zotit dhe njeriut: njeriu vepron me të vërtetë, Hyji punon në krijim dhe është ai që i jep veprës njerëzore soliditetin, efektivitetin e saj.
    Anasjelltas, pasoja e mëkatit të Adamit ishte puna mosmirënjohëse dhe e dhimbshme... Por atëherë ne mund t'i bëjmë vetes një pyetje: sa herë që përpjekjet tona për të çuar përpara Mbretërinë na duken shumë të dhimbshme, a nuk do të ishte thjesht se ne kemi harruar “masën e vërtetë të ditëve tona”, si thotë psalmi, domethënë, kemi harruar të vendosim vogëlsinë tonë në dorën e Zotit?

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,589
    Postimet në Bllog
    3

PËRGATITJA E LITURGJISË

MË 13-10-2024

LEXIMI I DYTË: Hb. 4,12-13.

12 Vërtet, fjala e Hyjit është e gjallë dhe vepruese. Është më e mprehtë se çdo shpatë dy tehesh. Përshkon aq sa ndan frymën dhe shpirtin, gjymtyrët dhe palcin, edhe shqyrton ndjenjat dhe dëshirat e zemrës. 13 Nuk ka krijesë të fshehur para saj. Gjithçka është cullak e zhveshur para syve të Atij, të cilit do t’i japim llogari.

GUXIM: FJALA E HYJIT ËSHTË E GJALLË.

Askush nuk është profet në vendin e tij: është një gjë e njohur. Pse? Sepse një profet, në mënyrë të pashmangshme, është shqetësues. Është e vërtetë që Fjala e Perëndisë ndonjëherë është shqetësuese, sepse na fton të konvertohemi. Dihet historia e Jeremisë, i cili e kaloi jetën duke u përpjekur të hapte sytë e bashkëkohësve të tij, me sa duket pa shumë sukses. Një ditë ai vendosi të shkruante të gjitha fjalët që Zoti i kishte thënë për shumë vite, me shpresën se grumbullimi i paralajmërimeve do të zgjonte ndërgjegjen e mbretit dhe të popullit (Jer 36). Kështu ai thirri sekretarin e tij Barukun dhe i diktoi të gjithë orakujt që kishte marrë nga Zoti që t'i shkruante në një rrotull. Pas kësaj, Baruku shkoi në tempullin e Jeruzalemit, në një ditë feste, në kohën e lutjes dhe lexoi rrotullën e fjalëve të Jeremisë plotësisht për të gjithë besimtarët.
    Me siguri u desh guxim, por ai shpresonte; Jeremia i tha Barukut:
    “Unë nuk kam leje të shkoj dhe nuk guxoj të shkoj në Shtëpinë e Zotit. 6 Hyr, pra, ti dhe në ditë agjërimi lexoje rrotullën në të cilën i ke shkruar fjalët e Zotit si të kam treguar unë që të dëgjojë populli në Shtëpinë e Zotit. Lexoju edhe të gjithë judenjve që vijnë prej qyteteve të tyre që edhe ata t’i dëgjojnë. 7 Ndoshta bie lutja e tyre para Zotit dhe secili kthehet nga rruga e vet e mbrapshtë; sepse i madh është zemërimi dhe hidhërimi që Zoti mendon ta zbrazë kundër këtij populli” (Jr. 36, 5-7). Njerëzit mund të të dëgjojnë, lutja e tyre mund të lindte përpara Zotit dhe secili të largohej nga keqbërja e tij... Tani i biri i një prej ministrave të mbretit Yoyqîm mori pjesë në këtë lexim; me zemër të trazuar, ai nxitoi në pallat në mes të këshillit të ministrave. Ata, të impresionuar nga ajo që iu raportua, i kërkuan Barukut të vinte dhe t'ua lexonte këtë rrotull të famshme në pallat, jashtë pranisë së mbretit.
    Pastaj, kur e dëgjuan, u trazuan edhe zemrat; por ata e dinin mirë se kjo lloj e vërtete nuk do t'i pëlqente mbretit; pastaj këshilluan Barukun dhe Jereminë të fshiheshin dhe morën përsipër t'i lexonin mbretit.
    Ishte dimër dhe mbreti po ngrohej nga një zjarr. Me gjithë përpjekjet e ministrave të tij për ta ndaluar, mbreti dogji në mënyrë të patrazuar njëra pas tjetrës të gjitha kolonat e rrotullës së Barukut. Ai sapo kishte humbur mundësinë që i ishte ofruar për t'u konvertuar; ndërsa populli dhe ministrat ishin gati të dëgjonin, ata ishin “me veshët hapur” siç thonë ata. Tani, duke refuzuar të dëgjonte, mbreti kishte shkaktuar në të njëjtën kohë fatkeqësinë e tij dhe të popullit të tij. Sepse fjalët e Jeremisë, të përfshira në këtë rrotull të famshme të Barukut, nuk kishin qëllim tjetër veçse të ndërgjegjësonin mbretin dhe popullin se po grumbullonin fatkeqësi në kokë.

ËSHTË NËPËRMJET FJALËS SË TIJ

QË ZOTI GRADUALISHT E BËN NJERËZIMIN

TË RRITET DREJT PLOTËSISË SË TIJ.

Është në këtë kuptim që letra drejtuar Hebrenjve e krahason fjalën e Perëndisë me një shpatë: është nëpërmjet Fjalës së tij që Perëndia krijoi universin dhe njerëzimin; është gjithashtu nëpërmjet Fjalës së tij që ai gradualisht e bën këtë njerëzim të rritet në progres drejt plotësisë së tij; është përmes Fjalës së tij që ai vazhdimisht e thërret atë drejt më shumë lirisë, më shumë përgjegjësisë. Fjala krijuese ishte si një shpatë për të ndarë dritën nga errësira (Zn. 1,3). Fjala çlirimtare është si një shpatë për të prerë në jetën tonë gjithçka që na burgos. Bisturia e kirurgut është e detyruar të presë në ndjekje për të na shëruar ndonjëherë, për të nxjerrë tumorin fatal.
    Në të njëjtin kuptim, libri i Ligjit të Përtërirë tha:
    “47 Sepse s’është kjo një fjalë e parëndësishme për ju, por është jeta juaj. Në saje të kësaj fjale do të jetoni jetë të gjatë në tokën që, me të kaluar të Jordanit, do ta merrni në trashëgim” (Dt. 32,47).
    Dhe përsëri:
    “14 Jo, Fjala është krejtësisht afër teje, mu në gojën tënde, në zemrën tënde që ta zbatosh!”
    15 “Shiko! Unë sot po të lus ndër sy të tu me jetën e lumturinë po edhe mevdekjen e mjerimin. 16 Nëse do t’i dëgjosh urdhërimet e Zotit, Hyjit tënd, që unë sot po t’i urdhëroj: ta duash Zotin, Hyjin tënd, të ecës urdhërimeve të tija, t’i mbash urdhërimet, ligjet e rregulloret e tija, atëherë do të jetosh. Për më tepër, Zoti do të të shtojë e do të të bekojë në tokën që po hyn për ta trashëguar. 17 Por, nëse zemra jote shmanget e nuk do të dëgjosh dhe, i ngashënjyer nga gabimi, shkon e adhuron dhe u shërben zotave të tjerë, 18 unë sot po ju parakallëzoj: do të zhdukeni fare e do të vdisni në një kohë të shkurtër në tokën që, pasi ta keni kaluar Jordanin, do të hyni për ta trashëguar.
    19 Thërras sot për dëshmitarë kundër jush qiellin e dheun: jua vura para jetën e vdekjen, bekimin e mallkimin.

Zgjidhe, pra, jetën, që të jetosh ti e trashëgimtarët e tu, 20 e duaje Zotin, Hyjin tënd, dëgjo zërin e tij, qëndroji besnik ‑ sepse ai është jeta jote, gjatësia e ditëve të tua ‑ që të banosh në tokën për të cilën Zoti iu përbetua etërve të tu Abrahamit, Izakut e Jakobit, se do t’ua japë” (Dt. 30,14-20).
    Gjatë gjithë historisë së Izraelit, fjala e profetëve ka qenë kjo bisturi e përfshirë në luftën për jetën: tumoret që gërryenin Izraelin, pasi ata ende gërryejnë njerëzimin, quheshin idhujtari, padrejtësi, kërkim parash ose pushteti; kur libri i Ligjit të Përtërirë na urdhëron ta duam Perëndinë, do të thotë: “mos u shërbeni idhujve, ju do të bënit fatkeqësinë tuaj”, dhe të gjitha urdhërimet tregojnë në të njëjtin drejtim: është gjithmonë një luftë për jetën, një luftë e vazhdueshme për të çliruar njerëzimin nga të gjitha rrugët e tij të rreme.
    Është e habitshme të theksohet se sa herë që fjala e Perëndisë paraqitet si një fjalë e mprehtë, ajo është gjithmonë me synimin për të shpëtuar njerëzit, për t'i çliruar ata. Për shembull, te profeti Hozea: “5 Këndej i latova me anë të profetëve,
    i vrava me fjalë të gojës sime,
    gjyqi im do të lindë si drita.
    6 Dua dashurinë e jo flinë,
    njohjen e Hyjit më se holokaustet” (Os.6,5-6).
    Fajet e shkuara e të tashmet të Izraelit. Unë e kam goditur (popullin tim) me profetët, i kam vrarë me fjalët e gojës sime dhe gjykimi im buron si dritë. Sepse është dashuria ajo që më kënaq mua, jo flijimi dhe njohja e Perëndisë që preferoj ndaj olokausteve. Dhe Isaia, duke folur për Mesinë:
    “1 Një pinjoll do të dalë nga trungu i Jeseut,
    një pip i zgjedhur do të piptojë nga rrënja e tij.
    2 Në të do të pushojë shpirti i Zotit,
    shpirti i urtisë e i dijes,
    shpirti i këshillave dhe i forcës,
    shpirti i kuptimit dhe i frikës së Zotit.
    3 Kënaqësia e tij do të jetë në frikën e Zotit.
    S’do të gjykojë sipas pamjes së syve
    as s’do të vendosë sipas thashethemeve,
    4 por do t’i gjykojë me drejtësi skamnorët,
    do t’u japë gjyq të drejtë të përvuajturve të vendit,
    me thuprën e fjalëve të veta do ta godasë vendin
    e me frymën e gojës së vet do ta vrasë të paudhin” (Is 11:1-4).
    Jezusi, i cili është kjo Fjalë e bërë mish, e përmbush këtë profeci duke i dhënë kuptimin e saj të plotë: “Perëndia nuk e dërgoi Birin e tij në botë për të gjykuar botën, por që bota të shpëtohej nëpërmjet tij”. Dhe merr imazhin e Fjalës së Perëndisë që ndan dritën dhe errësirën: “Drita erdhi në botë dhe njerëzit preferuan errësirën në vend të dritës, sepse veprat e tyre ishin të liga. Vërtet, kushdo që bën keq e urren dritën dhe nuk pranon të dalë në dritë nga frika se veprat e tij do të demaskohen. Ai që bën të vërtetën del në dritë që veprat e tij të shfaqen, të cilat janë bërë në Perëndinë” (Gj, 3,17... 21).

Ndryshuar për herë të fundit nga ninoenina : 09-10-2024 më 10:52

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,589
    Postimet në Bllog
    3

PËRGATITJA E LITURGJISË

E DIELA XXVIII ORD. VITI B

MË 13-10-2024.

UNGJILLI: Mk. 10,17-30.

17 Kur doli në rrugë, një njeri u lëshua me vrap, ra në gjunjë para tij dhe e pyeti:
    “Mësues i mirë, çka duhet të bëj për të fituar Jetën e pasosur?” 18 Jezusi iu përgjigj: “Pse më thua: i mirë? Askush s’është i mirë përveç Një Hyji të vetëm! 19 Urdhërimet i di:“ ‘Mos vra! Mos the kurorën! Mos vidh! Mos dëshmo rrejshëm! Mos bëj kurrfarë padrejtësie! Ndero babain tënd e nënën!” (v.19).
    20 Ai iu përgjigj: “Mësues, të gjtha këto i kam zbatuar që prej rinisë sime”.
    21 Atëherë Jezusi e shikoi ëmbël, i pëlqeu dhe i tha:
    “Të mungon edhe një gjë: shko, shit çka ke, ndajua skamnorëve e do të kesh thesar në qiell; atëherë kthehu e eja pas meje!” 22 Djaloshi u prish kur e dëgjoi këtë fjalë e, i trishtuar, u largua, sepse kishte prona të shumta.
    23 Jezusi, pasi e hodhi shikimin përreth, u tha nxënësve të vet:
    “Sa vështirë do të hyjnë pasanikët në Mbretërinë e Hyjit!”
    24 Nxënësit mbetën shtang të habitur prej këtyre fjalëve të tij. Por Jezusi foli përsëri dhe u tha: “Bijtë e mi! Sa vështirë është të hyhet në Mbretërinë e Hyjit! 25Më lehtë është të përshkohet gamilja nëpër vrimë të gjilpërës se të hyjë i pasuri në Mbretërinë e Hyjit!”
    26 Nxënësit çuditeshin edhe më tepër dhe i thoshin njëri‑tjetrit:
    “Atëherë kush do të mund të shëlbohet?”
    27 Jezusi ua nguli sytë dhe tha:
    “Sa për njerëz, njëmend, është punë që s’bëhet, por jo për Hyjin, Hyji mund të bëjë gjithçka.”
    28 Atëherë Pjetri mori fjalën e i tha:
    “Ja, ne lamë çdo gjë e erdhëm pas teje.”
    29 Jezusi iu përgjigj:
    “Për të vërtetë po ju them: s’mund të ketë asnjë njeri që la për shkak timin e për shkak të Ungjillit shtëpinë, ose vëllezërit, ose motrat, ose nënën, ose babain, ose fëmijët, ose arat 30 e të mos marrë tani në këtë botë, edhe pse me salvime ‑ njëqind herë aq shtëpi, vëllezër, motra, nëna, fëmijë e ara ‑ e në botën e ardhshme Jetën e pasosur.

“ÇFARË DUHET BËRË?”

Pyetja që i bëhet Jezusit është plot vullnet të mirë: “Çfarë duhet të bëj... për të pasur një trashëgim?” dhe Jezusi, para së gjithash, përgjigjet në të njëjtin regjistër: që të kesh në trashëgim jetën e përjetshme, ja çfarë të bësh: respekto urdhërimet: “Mos vra! Mos the kurorën! Mos vidh! Mos dëshmo rrejshëm! Mos bëj kurrfarë padrejtësie! Ndero babain tënd e nënën!” (v.19). Mos kryeji vrasje, dhe tradhti bashkëshortore, mos bëJI vjedhje, dëshmi të rreme, mos dëmtoje askënd, nderoji babanë dhe nënën tënde.
    Dhe i riu i përgjigjet atij: “Mjeshtër, të gjitha këto i kam zbatuar që prej rinisë time”. Ai padyshim është në pritje të certifikatës së sjelljes së mirë, të cilën e meriton, nëse vërtet i ka praktikuar të gjitha këto urdhërime që në rini, siç thotë. Por Jezusi nuk është mjeshtër i doktrinës: ai nuk thotë vetëm se çfarë duhet bërë për të qenë në rregull; urdhërimet janë një hap, ato janë vetëm një hap. Ky njeri sapo ka hasur fatin më i bukur e një jete: Jezusi e do atë dhe e thërret që ta ndjekë. Duke thënë këtë, Jezusi i zbulon atij se jeta e përjetshme nuk është një shpërblim për të nesërmen, është jetë me të, menjëherë dhe përgjithmonë. Plani i Perëndisë shpallet për të bashkuar gjithçka në Krishtin, ky njeri ftohet të marrë pjesë, një nga të parët.
    Por ky propozim i Jezusit vë gishtin mbi atë që është e meta në ekzistencën e këtij njeriu: të ndjekësh Jezusin dhe të integrohesh në grupin e dishepujve të tij, do të duhej të ishe i lirë: “Të mungon edhe një gjë: shko, shit çka ke, ndajua skamnorëve e do të kesh thesar në qiell; atëherë kthehu e eja pas meje!” (v.21). Ai sapo e ka kuptuar se pasuritë e tij e mbajnë atë, sikur të ishte i lidhur, të ishte i varur si i droguar. Ai largohet i trishtuar dhe trishtimi i tij rezonon si një rrëfim. Jezusi mund të vërejë vetëm: “Bijtë e mi! Sa vështirë është të hyhet në Mbretërinë e Hyjit! Më lehtë është të përshkohet gamilja nëpër vrimë të gjilpërës se të hyjë i pasuri në Mbretërinë e Hyjit!” (v.24-25). Do të jetë e vështirë për ata që kanë pasuri të hyjnë në mbretërinë e Perëndisë! E Jezusi që nuk ka gur për të mbështetur kokën, duhet të pranojë se njerëzit preferojnë llogaritë e tyre bankare sesa dashurinë që ai u ofron.
    Ndërkohë Marku na thotë se dishepujt janë të shqetësuar, të shtangur: edhe ata nuk janë në të njëjtën gjatësi vale me Jezusin; tradicionalisht, pasuritë shiheshin si dhuratë nga Zoti. Por Jezusi këmbëngul:
    “Bijtë e mi! Sa vështirë është të hyhet në Mbretërinë e Hyjit! 25Më lehtë është të përshkohet gamilja nëpër vrimë të gjilpërës se të hyjë i pasuri në Mbretërinë e Hyjit!” (v.24-25).
    Ky imazh na befason gjithmonë; por Jezusi nuk është as i pari dhe as i vetmi që e ka përdorur për të shprehur pothuajse pamundësinë; për shembull një thënie çifute nga e njëjta kohë me ungjijtë (më vonë transkriptuar në Talmudin Babilonas) foli për një elefant që kalonte nëpër vrimë të një gjilpëre.
    Ky imazh duhet të mbetet tronditës, Jezusi donte që në këtë mënyrë të na lajmëronte: “Është vërtet shumë e vështirë për ata që kanë pasuri të hyjnë në mbretërinë e Perëndisë”, ndoshta sepse, shumë shpesh, është pasuria jonë ajo që na zotëron. Ndoshta edhe sepse janë ato që ne nuk i kemi ndarë me më të varfërit se ne; dhe edhe nëse ky radikalitet i ungjillit nuk na pëlqen, ne nuk mund ta fshijmë atë... Ndoshta më në fund sepse pasuritë tona na mësojnë të jemi të vetëmjaftueshëm dhe nuk na mësojnë të jemi në pozicionin e atij që merr.

ME PËRVUJTËRI I MIRËPRESIM DHURATAT E ZOTIT.

E gjithë kjo bëhet e pakuptueshme për dishepujt: “Por atëherë, kush mund të shpëtohet?”.
    Përgjigja e Jezusit ndoshta nuk i qetësoi ata menjëherë! Sepse Jezusi ua nguli sytë dhe tha: “Sa për njerëz, njëmend, është punë që s’bëhet, por jo për Hyjin, Hyji mund të bëjë gjithçka”(v. 27).
    Qëllimi i Krishtit nuk është të dekurajojë askënd; ai synon vetëm vetëdijen dhe i vendos gjërat në vendin e tyre. Për Zotin, gjithçka është e mundur, Zoti ka të gjitha mjetet për të na shpëtuar. Vetëm ai mund dhe dëshiron të na çlirojë.
    Trishtimi i të pasurit premton mirë: ai po bëhet i vetëdijshëm. Kur njeriu ndalon së dashuruari që “të bëjë” që “të ketë” në kuptimin e fitimit të shpëtimit të tij, ai më në fund do të jetë në gjendje të mirëpresë shpëtimin që Perëndia do t'i japë. Jezusi iu përgjigj atij të riu në regjistrin ku e kishte vendosur veten: Unë vetë jam autori i shelbimit tim. Dhe në këtë shënim, njeriu i pasur nuk mund të vazhdonte, por, për fat të mirë, nuk bëhet fjalë për këtë.
    Jezusi na ofron një përmbysje të perspektivës: shpëtimi nuk fitohet: ai merret në gjunjë në shenjë falënderimi. Por për këtë duhet të jemi të lirë, duhet të dimë të lëmë gjithçka që na pengon.
    Edhe dishepujt ishin në logjikën e meritës: “Ne që lamë gjithçka” (nënkuptuam se meritonim diçka). Për sa i përket shpërblimit, ai u shpall vetëm përndjekje; ai i paralajmëron: « Mos prisni të duartrokiteni ». Por mbi të gjitha, ai u premton atyre shumë më tepër sesa do të kenë sakrifikuar ndonjëherë: njëqindfishin e gjithçkaje. Ai u premton atyre edhe jetën e përjetshme, por si dhuratë, jo si shpërblim.
    Ndryshuar për herë të fundit nga ninoenina : 09-10-2024 më 11:42

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,589
    Postimet në Bllog
    3

F.A. E DIELA XXVIII ORD. VITI B UNGJILLI.

PËRGATITJA E LITURGJISË

Më 13-10-2024.

UNGJILLI: Mk. 10, 17-30.

17 Kur doli në rrugë, një njeri u lëshua me vrap, ra në gjunjë para tij dhe e pyeti:
    “Mësues i mirë, çka duhet të bëj për të fituar Jetën e pasosur?” 18 Jezusi iu përgjigj:
    “Pse më thua: i mirë? Askush s’është i mirë përveç Një Hyji të vetëm! 19 Urdhërimet i di: ‘Mos vra! Mos the kurorën! Mos vidh! Mos dëshmo rrejshëm! Mos bëj kurrfarë padrejtësie! Ndero babain tënd e nënën!’“
    20 Ai iu përgjigj: “Mësues, të gjtha këto i kam zbatuar që prej rinisë sime.”
    21 Atëherë Jezusi e shikoi ëmbël, i pëlqeu dhe i tha:
    “Të mungon edhe një gjë: shko, shit çka ke, ndajua skamnorëve e do të kesh thesar në qiell; atëherë kthehu e eja pas meje!” 22 Djaloshi u prish kur e dëgjoi këtë fjalë e, i trishtuar, u largua, sepse kishte prona të shumta.
    23 Jezusi, pasi e hodhi shikimin përreth, u tha nxënësve të vet:
    “Sa vështirë do të hyjnë pasanikët në Mbretërinë e Hyjit!”
    24 Nxënësit mbetën shtang të habitur prej këtyre fjalëve të tij. Por Jezusi foli përsëri dhe u tha:
    “Bijtë e mi! Sa vështirë është të hyhet në Mbretërinë e Hyjit! 25Më lehtë është të përshkohet gamilja nëpër vrimë të gjilpërës se të hyjë i pasuri në Mbretërinë e Hyjit!”
    27 Jezusi ua nguli sytë dhe tha:
    “Sa për njerëz, njëmend, është punë që s’bëhet, por jo për Hyjin, Hyji mund të bëjë gjithçka.”
    28 Atëherë Pjetri mori fjalën e i tha:
    “Ja, ne lamë çdo gjë e erdhëm pas teje.”
    29 Jezusi iu përgjigj:
    “Për të vërtetë po ju them: s’mund të ketë asnjë njeri që la për shkak timin e për shkak të Ungjillit shtëpinë, ose vëllezërit, ose motrat, ose nënën, ose babain, ose fëmijët, ose arat 30 e të mos marrë tani në këtë botë, edhe pse me salvime ‑ njëqind herë aq shtëpi, vëllezër, motra, nëna, fëmijë e ara ‑ e në botën e ardhshme Jetën e pasosur.

LECTIO DIVINA – MEDITIM - LUTJE

Ka shumë demonë nga të cilët duhet të jemi vigjilentë, sepse nëse i lejojmë të menaxhojnë zgjedhjet tona, ata na shkatërrojnë jetën!
    Le t'i lëmë mënjanë demonët e ekzorcistëve, e kam fjalën për demonët shumë konkretë, të cilët të gjithë i njohim mirë: krenarinë, zilinë, epshin për pushtet, shtytjen që na shtyn drejt shthurjes morale ... nëse kënaqni këto shtytje djallëzore, ato të çnjerëzojnë.
    Por ka një demon që është më i rrezikshëm se të gjithë, është ai që bën të lidhet zemra me të mirat e kësaj bote dhe të na nxit të grumbullojmë gjithnjë e më shumë.
    Ky është një demon që bën të humbasim mendjen, mbyll zemrën ndaj nevojave të të tjerëve, na nxit të shfrytëzojmë më të dobëtit, të varfërit dhe madje edhe të sëmurët për dashurinë për paranë; nëse bëjmë atë që ai sugjeron, do të jemi të panjohur si njerëz.
    At Turoldo tha:
    “Unë kurrë nuk do t'i uroj të keqes askujt, por nëse do t'i uroja të keqen dikujt - nuk do ta bëj kurrë, e përsëris - do t'i uroja të këqijat më të këqija, atë të grumbullimit të një numri të pafund të mirash, sepse do t'i uroja fatkeqësia më e madhe, dehumanizimi ... do të çmendej.
    Le të kujtojmë atë që Jezusi i tha atij fermeri me fat që pati një korrje të mrekullueshme atë vit dhe nuk kishte magazine të mjaftueshme: atëherë ai duhet të zgjerojë magazinat.
    Jezusi nuk thotë se është i keq ... ai është i çmendur, ai nuk e di pse është në këtë botë.
    Vjen koha kur të kërkohet jeta jote, në doganë gjithçka kërkohet... sepse çfarë ke përjetuar?
    Ja çfarë thotë letra e parë drejtuar Timoteut në kapitull 6,10:
    “Rrënja e të gjitha të këqijave, veç, është lakmimi i të hollave; për arsye të tij disa e lanë fenë dhe e munduan vetveten me shumë vuajtje.
    Lakmia e parave është rrënja e të gjitha të këqijave”.
    Dhe ka një simptomë të çmuar të kësaj patologjie, është shqetësimi i thellë i brendshëm që të sinjalizon se po çnjerëzon veten, është një ndëshkim intim, i pacaktuar që të bën të ndihesh keq, nuk është një sëmundje fizike apo psikologjike ndaj është e kotë të përpiqesh ta shërosh apo edhe ta qetësosh me droga psikotrope, është një dhimbje intime që vjen nga një dimension tjetër, ai i identitetit tënd si njeri.
    Ju nuk jeni programuar nga Perëndia për të grumbulluar të mira, jeni programuar të doni, ta shihni vëllain tuaj të lumtur kur i vini në dispozicion të mirat që i nevojiten për jetën, jeni programuar për këtë ju, për të shpërndarë të mirat që Zoti ka vendosur në duart tuaja dhe Jezusi i jep një emër kësaj sëmundjeje akumulimi, ai e quan "pleoneksi", “dëshira e pangopur për të pasur gjithnjë e më shumë”.
    Në pasazhin e sotëm të Ungjillit do të gjejmë një burrë, ungjilltari Mateu thotë se ishte i ri, është i mirë, por fatkeqësisht e ka marrë këtë sëmundje dhe as nuk e di se e ka, përjeton vetëm simptomat të bezdisshme të saj.
    Në fakt, nga mënyra se si ai i afrohet Jezusit, ne menjëherë vërejmë se ai është i prekur nga pakënaqësia e thellë, nga një shqetësim i brendshëm, dëgjojmë:
    “17 Kur doli në rrugë, një njeri u lëshua me vrap, ra në gjunjë para tij dhe e pyeti:
    “Mësues i mirë, çka duhet të bëj për të fituar Jetën e pasosur?” (v.17)
    Janë të sëmurët ata që sillen kështu, Marku ka paraqitur tashmë dy në Ungjillin e tij:
    I gerbuluri që u gjunjëzua para Jezusit dhe i tha: “Nëse do, mund të më pastrosh”...nuk i kërkoi të shërohet, por të bëhet i pastër; gjendja e tij e bënte të paarritshëm, fytyra e tij ishte e shpërfytyruar, e panjohur si njeri dhe për këtë arsye ishte i izoluar nga të gjithë, të gjithë qëndronin larg nga lebrozët.
    Dhe ai i kërkon Jezusit që ta rikthejë bukurinë njerëzore, që të ishte e mundur të njihet si njeri nëpërmjet Fjalës së Jezusit në qëllim që për këtë arsye ai mund të mirëpritet përsëri në komunitet.
    Dhe pastaj “I djallosur nga Geras” që vrapon te Jezusi dhe hidhet në këmbët e tij. Edhe ai jetonte i izoluar, i vetëm mes varreve, lëndonte veten dhe të tjerët, të gjithë qëndronin larg tij sepse ishte i rrezikshëm, sillej në mënyrë çnjerëzore sepse ishte prekur nga një demon.
    Pse ky njeri hidhet në këmbët e Jezusit siç bënë lebrozët dhe të pushtuarit nga djalli?
    Sepse edhe ai është i sëmurë... ata që grumbullojnë pasuritë janë të sëmurë.
    Dhe pastaj ajo që i ndodh lebrozit, i ndodh atij: nëse njerëzit afrohen, kjo nuk është sepse e duan atë, por sepse mund të marrin diçka, kështu që edhe ai është i izoluar sepse ka grumbulluar pasuri për vete.
    Pasuria duhet të ndahet me vëllain, kështu ti je vërtet në gjendje njerëzore.
    Dhe ai është gjithashtu i pushtuar sepse një demon e shtyn të grumbullojë pasuri.
    Shqetësimi i brendshëm që ndjen ky njeri, tregon se ka diçka që nuk shkon me jetën e tij, se ai është i sëmurë dhe për të gjetur një zgjidhje për dhimbjen e tij intime, vrapon dhe hidhet në këmbët e Jezusit.
    I thotë atij “Mësues i mirë” (përkthimi më i mire do të ishte “Mësues i shquar”), “rabbi attov” në hebraisht, jo vetëm mësues, jo vetëm rabbi... ” Mësues i shquar.
    Kjo na bën të supozojmë se ai duhet t'i jetë drejtuar një rabini për të gjetur përgjigjen për shqetësimin e tij të brendshëm, por në fund ai përfundoi: “Duhet t'i drejtohem një mjeshtri të shquar nëse dua të gjej një përgjigje për dhimbjen time të brendshme.

Dhe ai i thotë:
    “Çfarë duhet të bëj - jo çfarë duhet bërë - çfarë duhet të bëj për të trashëguar jetën e përjetshme?”
    Këstu ai tregon cili është problemi i tij!
    Jo jeta biologjike, kjo po shkon mirë, nuk i mungon asgjë, por e kupton që diçka në jetën e tij nuk është në harmoni me jetën e përjetshme që dëshiron të trashëgojë.
    Ja pra pyetja që ai bën:
    “Çfarë duhet të bëj për të trashëguar jetën e përjetshme?”
    Vëmë re... ai nuk shkon te Jezusi për të kërkuar gjëra materiale, shëndet, mirëqenie, sukses në profesion, të gjitha këto gjëra që nuk kanë të bëjnë me jetën e përjetshme, jetën që humbet.
    Këto gjëra duhet t'u kërkojmë njerëzve, prej tyre duhet t'i presim, nuk shkojmë dhe nuk ta pyesim Jezusin që nuk i premtoi kurrë.
    Ky njeri është i përgatitur, ai kërkon të vetmen gjë që Jezusi erdhi për të dhënë dhe që vetëm Ai mund ta japë: jetën e përjetshme, jetën e të Përjetshmit; dhe ky njeri dëshiron të dijë se si duhet të përgatitet për të mirëpritur këtë dhuratë, këtë jetë që nuk humbet.
    Dhe përgatitet edhe nga pikëpamja teologjike, në fakt nuk flet për merita, për të pasur jetën e përjetshme si shpërblim, por për ta marrë atë si trashëgimi.
    Trashëgimia nuk fitohet, nuk merret si shpërblim, si rrogë për veprën e dikujt, jepet pa pagesë. Në fakt si çdo izraelit i devotshëm, ai e di që toka iu dha si trashëgimi Izraelit, se Tora u trashëgua nga Izraeli dhe Jezusi gjithashtu arsyeton në të njëjtën mënyrë kur thotë në tregimin e famshme “të deleve dhe të cjepëve”:
    “Mbreti u thotë qengjave: ejani të bekuar nga Ati im, merrni si trashëgimi ...”
    Është një dhuratë që ofrohet, por si mund ta rregullojmë veten që të mund ta mirëpresim, ta vendosim këtë jetë që kemi në këtë botë në harmoni me këtë dhuratë dhe me këtë jetë të përjetshme... Si mund të përgatitemi për ta mirëpritur atë?
    Le të dëgjojmë përgjigjen e Jezusit:
    “18 Jezusi iu përgjigj:
    “Pse më thua: i mirë? Askush s’është i mirë përveç një Hyji të vetëm!
    19 Urdhërimet i di: ‘Mos vra! Mos the kurorën! Mos vidh! Mos dëshmo rrejshëm! Mos bëj kurrfarë padrejtësie! Ndero babain tënd e nënën!’ (v. 18-19).
    Më pas ai i tha: “Mësues, të gjtha këto i kam zbatuar që prej rinisë sime” (v. 20).
    “Pse më thua Mjeshtër të shquar? - i thotë Jezusi këtij njeriu -
    Ekziston vetëm një Mësues i shquar, ai është Hyji”.
    Dhe ti tashmë e ke ketë Mësues, është Ai që të udhëzon me Fjalën e tij që është dhënë në Shkrimet e Shenjta, prandaj fillo ta asimilosh këtë udhëzim.
    “Ti e di se çfarë thotë Tevrati: mos vrisni, mos bëni tradhti bashkëshortore, mos vidhni, mos jepni dëshmi të rreme, mos mashtroni, nderoni babanë dhe nënën tuaj.
    Është e vetmja herë që Jezusi citon Dekalogun dhe e citon atë në mënyrë jo të plotë. Për habinë tonë, mungojnë tre urdhërimet në lidhje me marrëdhënien me Perëndinë, ato që karakterizojnë spiritualitetin e Izraelit: asnjë popull tjetër nuk ka pasur urdhërime të ngjashme në lidhje me Perëndinë:
    “2 Unë jamë Zoti Hyji yt që të nxora nga dheu i Egjiptit, prej shtëpisë së skllavërisë. 3 Mos ki tjetër Zot, përveç meje” (Dal. 20,2-3).
    Asnjë popull tjetër nuk e kishte këtë urdhërim. Të gjithë popujt tjerë pranuan se kishte shumë perëndi, Izraeli jo, vetëm një Zot!
    Çuditërisht, Jezusi nuk i kujton urdhërimet në lidhje me Perëndinë.
    Çfarë thotë Jezusi?
    Nëse dëshironi që jeta juaj të jetë në harmoni me jetën e të Përjetshmit, mjafton që ju të respektoni detyrat tuaja ndaj njeriut; në fakt, e vetmja mënyrë që ju keni për të tgreguar dashurinë ndaj Zotit, është ta doni njeriun.
    Gjoni e thotë mirë në letrën e tij të parë: 16 Me këtë gjë e njohëm dashurinë: Jezusi e dhuroi jetën e vet për ne. Edhe ne e kemi për detyrë ta japim jetën tonë për vëllezër. 17 Kush i ka të mirat e kësaj bote dhe e sheh vëllain e vet në ngushticë dhe e mbyll zemrën e vet para tij – në ç’mënyrë dashuria e Hyjit qëndron në të? 18 Fëmijëzit e mi, mos të duam me fjalë e me gjuhë, por me vepra e në të vërtetë! (1 Gj. 3,16-18).
    “11 Të dashur, në qoftë se Hyji na ka dashur ashtu, edhe neve na duhet ta duam njëri-tjetrin” ( 1 Gj. 4,11). Të dashur, në qoftë se Hyji na ka dashur ashtu…Ne do të presim që ai të vazhdojë duke thënë: “edhe ne duhet ta duam Hyjin”. Por nuk vazhdon kështu: në fakt lexojmë:
    “Të dashur, në qoftë se Hyji na ka dashur ashtu, edhe neve na duhet ta duam njëri-tjetrin”.
    Kjo do të thotë, ne jemi në harmoni me këtë dashuri që Perëndia ka për njeriun.
    Kështu Jezusi thotë: “Akordoni jetën tuaj së pari me Dekalogun”.

Ky njeri përgjigjet:
    “Mësues, të gjtha këto i kam zbatuar që prej rinisë sime” (v. 20).
    Do të shënoja dy gjëra në lidhje me këtë përgjigje.
    Para së gjithash, optimizmi i këtij njeriu për gjykimin që shqipton për jetën e tij.
    Gjoni në letrën e tij të parë thotë se:
    “ 8 Por nëse themi: »Ne nuk kemi mëkat«, gënjejmë vetveten dhe e vërteta nuk është në ne” (v. 8). Ai që pretendon se është pa mëkat, prandaj një gënjestar”, kështu që disa dyshime për deklaratën e këtij njeriu të pasur duket të jenë të arsyeshme. Ai ndoshta kishte edhe disa dobësi, megjithatë gjykimi i tij i qetë përmban një mesazh të çmuar për ne, është një ftesë edhe për ne që ta vlerësojmë jetën tonë me njëfarë optimizmi: do të thotë të mos zemërohemi me veten sepse këto zemërime kundër vetes për arsye se nuk e pranojmë brishtësinë tonë, janë shenjë krenarie.
    Njihni dobësitë tuaja dhe rifilloni jetën tuaj në mënyrë paqësore sepse Zoti ju do ashtu siç jeni, edhe me dobësitë tuaja që duhet t'i merrni parasysh në jetë. Mos u përpiqni t'i fshehni ato nga vetja dhe mbani mend atë që Gjoni thotë gjithmonë në këtë letër të parë:
    “19 (Dhe) Me këtë gjë e dimë a jemi prej së vërtetës. Dhe do ta qetësojmë zemrën tonë para Tij 20 në qoftë se ajo na qorton për ndonjë gjë. Sepse Hyji është më i madh se zemra jonë dhe njeh gjithçka. Nëse edhe zemra juaj ju qorton për diçka, mbani mend se Zoti është më i madh se zemra juaj” ( 1 Gj. 3, 19-20).
    Prandaj prania e disa mangësive nuk na pengon ta konsiderojmë jetën tonë aq të mirë në tërësi kur kjo jetë i kushtohet dashurisë.

Një vërejtje të dytë do të doja të bëja.
    Vërej zhgënjimin në fytyrën e këtij njeriu pas përgjigjes që Jezusi i dha.
    Ai erdhi te Jezusi sepse ndjen një shqetësim të thellë. Po vuan! Për këtë i drejtohet një mjeshtri të shquar dhe ky mjeshtri i shquar i përsërit atë që tashmë di.
    Atij i janë thënë nga të gjithë rabinët se duhet të respektojë Tevratin, këtu... atëherë do të vëreja një zhgënjim në fytyrën e tij.
    Pra, nga pikëpamja e Tevratit, ky njeri, ashtu si Pali, është i pafajshëm... çfarë i mungon për të qenë në harmoni të plotë me jetën e të Përjetshmit?
    Ne ndjejmë terapinë që Jezusi i sugjeron që të shërohet nga sëmundja që e bën të vuajë.
    “Atëherë Jezusi e shikoi ëmbël, i pëlqeu dhe i tha: “Të mungon edhe një gjë: shko, shit çka ke, ndajua skamnorëve e do të kesh thesar në qiell; atëherë kthehu e eja pas meje!” 22 Djaloshi u prish kur e dëgjoi këtë fjalë e, i trishtuar, u largua, sepse kishte prona të shumta” (v.21-22).
    Por me këto fjalë ai errësoi fytyrën dhe u largua i pikëlluar; në fakt ai zotëronte shumë të mirat.
    Ne vërejmë para së gjithash, se “Jezusi e shikoi ëmbël, i pëlqeu dhe i tha…” Kështu thotë përkthimi ynë, por folja greke e përdorur nga ungjiltari është “emblepein”, që do të thotë “Jezusi shikoi brenda këtij njeriu, deri në thellësinë e qenjes së tij, dhe kuptoi se ishte në pozicionin e duhur për t'i dhënë një krah jetës së tij, që të bëjë një ndryshim rrënjësor.
    Marku është Ungjilltari që, më shumë se të tjerët, vë re vështrimet e Jezusit, i kujton ato 27 herë në Ungjillin e tij në nuancat e tyre të ndryshme: nga shikimi i thjeshtë, tek vëzhgimi më i trhellë, tek shikimi, shikimi përreth dhe, si në këtë rast, shikimi në intimitetin e njërëzve.
    Ja, një komunikim i thellë është krijuar midis Jezusit dhe këtij njeriu.
    Dhe Jezusi i thotë: “Të mungon edhe një gjë” thotë përkthimi ynë. Teksti greqisht thotë “en se usterei”, që do të thotë “edhe një gjë ndryshme të mungon”; nuk është një e mira më shumë që duhet të shtojë në jetën e tij. I mungon ajo gjë (personi?) që unifikon, ajo që i jep kuptim jetës së tij, asaj që po vlen në këtë botë... i mungon ajo pikë referimi që do ta bënte të lumtur, që do të shëronte pakënaqësinë e tij.
    Kjo është diagnoza e saktë që Jezusi i bëri dhimbjes dhe shqetësimit të këtij njeriu, atij i mungonte një gjë: kishte shumë të mirat, kishte shumë pasuri: por I mungonte një…!
    Ti ke shumë idhuj, shumë krijesa të bukura që sigurisht të japin kënaqësi, por ato nuk i japin kuptim të plotë ekzistencës tënde dhe të kesh një realitet të tillë, është ajo që kërkohet të bësh:
    “Shko, shit çka ke, ndajua skamnorëve e do të kesh thesar në qiell; atëherë kthehu e eja pas meje!” (v.21)
    Lëre që Fjala ime të dëbojë demonin që bën të absolutizosh realitetet e kësaj bote; investo gjithçka në dashuri, shndërro jetën tënde në një dhuratë, gjithçka që je dhe gjithçka që ke, le ta përdoresh për t'i bërë të lumtur ata që janë në anën tënde dhe që kanë nevojë të buzëqeshin. Kështu edhe ti do jetosh në harmoni me jetën e të Përjetshmit.
    “Do të kesh thesar në qiell; atëherë kthehu e eja pas meje!”.
    Çfarë është ky thesar në parajsë?
    Rabinët shpesh flisnin për peshtafet në qiell në të cilët ruheshin thesaret që njerëzit fitonin dhe grumbullonin duke bërë vepra të mira.
    Ata thanë:
    “Të drejtët e presin ditën e fundit të tyre me kënaqësi duke e lënë këtë jetë pa frikë, sepse kanë te Perëndia thesarin e veprave të tyre të mira”, janë ato merita për të cilat ka folur aq shumë edhe një spiritualitet i së kaluarës.
    Dishepulli i Krishtit nuk mendon për meritat e veta, për përparimin e tij shpirtëror, duhet të ndalojë së menduari për veten, madje edhe për meritat e tij, duhet të mendojë vetëm për vëllain e tij.
    Jezusi merr imazhin e rabinëve për të theksuar se të mirat e kësaj bote janë të çmuara, por kalimtare, ato kalojnë dhe Ai mëson se si të përdorën ato pasuri: shndërrojini në dashuri... dashuria është jeta e të Përjetshmit.
    “Dërgojini gjithçka të varfërve”
    A është e zbatueshme kjo kërkesë nga Jezusi?
    Ungjilltari Mateu, duke rrëfyer të njëjtin episod, thotë se Jezusi iu drejtua këtij të riu dhe i tha:
    “Nëse do të jesh i përsosur, shko, shit çka ke, faljua skamnorëve e ke për të pasur thesar në qiell; pastaj eja e më ndiq mua!” (Mt. 19,21).
    “Nëse do të jesh i përsosur”.
    Kjo frazë u interpretua si në qoftë se Jezusi do të kishte thënë: shiko, mund të jesh një person i mirë, por nëse dëshiron të bësh diçka më shumë, bëhu pak më i përsosur se të tjerët ...”
    Kështu mendohej se Jezusi e dha këtë propozim si këshillë për ata që donin të ishin të përsosur.
    Madje në Kishë lindën “institutet e përsosmërisë" dhe për këtë arsye thjesht të pagëzuarit ishin të papërsosur.
    Epo, ky interpretim është krejtësisht i gabuar.
    Propozimi që bën Jezusi është për këdo që dëshiron të jetë dishepull i tij, domethënë, kushdo që dëshiron të jetë dishepull i Krishtit duhet të jetë i gatshëm të përdorë gjithçka që është dhe gjithçka që ka nga dashuria për ata që kanë nevojë.
    Kjo kërkohet nga ata që duan të jenë të përsosur.
    “Të jesh i persosur” është një shprehje që në Kishën e hershme është përdorur për të thënë: “të jesh i krishter”.
    Çfarë ndodh me këtë njeri tani?
    “Por, kur djaloshi e dëgjoi këtë fjalë, shkoi i trishtuar, sepse kishte pasuri të mëdha” (v.22).
    Këtu, historia përfundon në një mënyrë të hidhur dhe të papritur. Ai nuk e pranoi terapinë e sugjeruar nga Jezusi, kështu që nuk është çudi që ai mbeti i prekur kur mbërriti.
    Donte ta mbante zemrën të lidhur me pasurinë e tij, kishte frikë të rrezikonte e pastaj për më tepër, të pendohej sepse nuk i shijoi vetë passuritë e veta për t’ua dorëzuar... a nuk do të ishte kjo një humbje?
    Ai kishte frikë se mos humbiste gjithçka, ai nuk i besonte Fjalës së Jezusit dhe u largua ndërsa erdhi “i mbështjellë me trishtim dhe pikëllim” sepse nuk mund të shkëputej nga pasuritë.
    Ai nuk e kuptoi se zemra e njeriut është bërë për të dashur dhe se për sa kohë që ai mbetej skllav i të mirave të kësaj bote, ai mbetej i zhgënjyer dhe i pakënaqur, si në qoftë do t’i mungonte diçka.
    Historia nuk ka përfunduar, por nuk është e vështirë të rindërtohet vazhdimi.
    Dikush tha: “Epo, ky njeri është kthyer në shthurje!”
    Jo, jo, ky njeri nuk ishte i papërvojë. Ai ishte rritur duke nxitur besime të thella fetare, prandaj është e paimagjinueshme që pas takimit me Jezusin ai do të kishte braktisur veten në shthurje, në shkelje të urdhërimeve.
    Ai sigurisht vazhdoi të ishte i drejtë, i devotshëm, për të bërë një jetë të patëmetë sipas Tevratit, por humbi mundësinë e jetës për të qenë i lumtur, për të realizuar plotësisht njerëzimin e tij, për të qenë një njeri i vërtetë, i përsosur, sigurisht sipas Krishtit.
    Jezusi e sodit këtë njeri që largohet i trishtuar, pastaj kthehet te dishepujt, ne dëgjojmë se çfarë u thotë:

Jezusi, duke e kthyer shikimin përreth, u tha dishepujve të tij: "Sa e vështirë është për ata që kanë pasuri të hyjnë në mbretërinë e Perëndisë!".
    Dishepujt u hutuan nga fjalët e tij; por Jezusi rifilloi dhe u tha atyre:
    “Për të vërtetë po ju them: vështirë do të hyjë i pasuri në Mbretërinë e qiellit. Prapë po ju them: 24 Është më lehtë të përshkohet deveja nëpër vrimë të gjilpërës se i pasuri të hyjë në Mbretërinë e Hyjit.” Fëmijë, sa e vështirë është të hysh në mbretërinë e Perëndisë! (v. 24).
    Ata, edhe më të habitur, i thanë njëri-tjetrit: "Dhe kush mund të shpëtohet?".
    Por Jezusi, duke i parë në fytyrë, tha: "E pamundur për njerëzit, por jo për Zotin! Sepse gjithçka është e mundur me Zotin".
    Ungjilltari Marku tani vendos para syve tanë skenën e atij njeriu që po largohet dhe të dishepujve dhe Jezusit që heshtin, të mahnitur nga gjithçka që ndodhi.
    “Jezusi e kthen shikimin rreth”.
    Përsëri Ungjilltari Mark vëren vështrimin e Jezusit ... këtu nuk është “emblépein”, “shikoni në intimitet”, por është “periblépo”, “dmth” duke parë rreth.
    Jezusi sodit shikimin e të gjithë dishepujve të tij dhe thotë se sa e vështirë është për ata që kanë pasuri, të hyjnë në Mbretërinë e Perëndisë.
    Mbretëria e Perëndisë nuk është parajsë ku Ati në qiell i mirëpret të gjithë, por është bota e re në të cilën hyjnë ata që pranojnë propozimin e bërë nga Jezusi për përdorimin e të mirave të kësaj bote që duhet të shndërrohen në dashuri, si një dhuratë për vëllain.
    Ne nuk hyjmë në Mbretërinë e Perëndisë nëse nuk e pranojmë këtë logjikë dashurie.
    Lidhja me të mirat tokësore është pengesa më serioze për ata që duan të bëhen dishepuj.
    Pasuria zotëron një forcë joshëse të një perëndie, sepse sa herë që i drejtohemi asaj dhe i kërkojmë diçka, ajo e jep!
    Prej këtu vjen joshja e pasurisë që të thotë: “mos më jep, mbaje për vete sepse të jap gjithçka”; Jezusi të thotë: “jepi sepse nëse e mban prapa e humb, nëse dëshiron ta frenosh, jepje dhe shndërroje në dashuri”.
    Dishepujt janë të hutuar nga fjalët e Jezusit, por Ai vazhdon:
    “Fëmijë, për të vërtetë po ju them: vështirë do të hyjë i pasuri në Mbretërinë e qiellit. Prapë po ju them: 24 Është më lehtë të përshkohet deveja nëpër vrimë të gjilpërës se i pasuri të hyjë në Mbretërinë e Hyjit”. Sa e vështirë është të hyjë në Mbretërinë e Perëndisë!”
    Këtu Jezusi e di se është e vështirë të heqësh dorë nga frenimi i të mirave dhe nga shijimi i tyre për egoizmin tonë dhe prezanton një imazh që ne e njohim shumë mirë, atë të devesë që duhet të kalojë nëpër syrin e një gjilpëre.
    Çfarë është ky imazh?
    Dikush u përpoq ta interpretonte duke shpjeguar se ndoshta kishte një gabim nga një kopjues i cili shkroi “camelos”, deve, në vend të “calos” që është gumena e anijeve.
    Kjo do të kishte kuptim, domethënë, kalimi i një sasi të caktuar përmes syrit të gjilpërës është shumë e vështirë, si kalimi i një njeriu të pasur përmes dhuratës së të mirave për të hyrë në Mbretërinë e Qiellit.
    Por ndoshta syri i gjilpërës është një derë nga koha e Jezusit, dera “Herodiane': ndodhet afër Kalvarit, tani është në një manastir murgeshash ortodokse... nëse e shohim, duket si syri i gjilpërës.
    Ata që kaluan nëpër atë derë, thonë së një deve me të vërtetë do të kishte shumë vështirësi të kalojë nëpër të dhe ndoshta, nëse Jezusi e njihte këtë derë “syri i gjylperës”, ai po i referohej kësaj kur tha se deveja përpiqet të kalojë nëpër syrin e gjilpërës ... megjithatë imazhi mbetet.
    Është e vështirë për atë që zotëron të mirat, t'i kthejë në dashuri dhe të mos i mbajë për vete.

“Jezusi i shikoi dhe u tha” (v. 26).
    Tani një vështrim tjetër i Jezusit nuk shikon thellë atë njeri që ka shkuar, por tani çdo dishepull të tij dhe thotë:
    “Për njerëz është punë që s’bëhet, porse Hyji mund të bëjë gjithçka!” (v.26).
    Kjo do të thotë, shkëputja nga ajo që zotëron, kërkon një akt bujarie të tillë që vetëm një mrekulli nga Zoti mund ta realizojë atë.
    Kjo mrekulli mund të realizohet me Fjalën e Ungjillit e cila ka një forcë hyjnore brenda vetes.
    Në këtë pikë Pjetri ndërhyn, duke thënë: “Ja, ne kemi lënë gjithçka dhe të kemi ndjekur…tani, dëgjojmë:
    “Për të vërtetë po ju them: ju që erdhët pas meje, në ripërtëritje të botës ‑ kur Biri i njeriut të rrijë mbi fronin e lavdisë së vet ‑ edhe ju do të rrini mbi dymbëdhjetë frone dhe do të gjykoni dymbëdhjetë fiset e Izraelit. 29 Edhe kushdo që të lërë, për dashuri të emrit tim, shtëpi ose vëllezër, ose motra, ose babë ose nënë, ose grua ose fëmijë, ose ara, do të marrë njëqind për një dhe do të fitojë jetën e pasosur.
    Atëherë Pjetri filloi t'i thoshte: "Ja, ne kemi lënë gjithçka dhe ju kemi ndjekur: çka pra, do të fitojmë?". Jezusi iu përgjigj:
    “Vërtet po ju them se nuk ka njeri që është larguar nga shtëpia, vëllezërit, motrat, nëna, babai, fëmijët apo arat për shkakun tim dhe për shkak të Ungjillit, që nuk merr tashmë tani, në këtë kohë, njëqind herë më shumë në shtëpi, vëllezër e motra, nëna, fëmijë e ara, së bashku me persekutimin dhe, në epokën e ardhshme, jetën e përjetshme” (v. 27-29).

Kemi dëgjuar Jezusin të bëjë një listë me njerëz dhe gjëra nga të cilat është e nevojshme të shkëputemi nëse dikush dëshiron të bëhet dishepujt e tij.
    Le të përpiqemi të kuptojmë se cilat janë kërkesat e tij.
    Kërkesa e pare: Para së gjithash është e nevojshme të shkëputeni nga familjarët.
    Çfarë do të thotë?
    Në kulturën semite familja përfaqëson traditën, atë që është mësuar gjithmonë, atë që është bërë gjithmonë, paraardhësit tanë i ngulitën këto vlera.
    Të jesh njeri do të thotë të jetosh ashtu siç na kanë mësuar në traditë.
    Epo, çfarë ndodh kur takoni Krishtin?
    Kjo traditë nuk është më pikë referimi për zgjedhje, por tani është Ai dhe Ungjilli i tij pika referimi.
    Ajo që ndodh me Jezusin ndodh kur dy persona martohen: ata lënë babanë dhe nënën e tyre sepse synojnë të krijojnë një familje të re, nuk ndalojnë së dashuruari prindërit e tyre, por prindërit e tyre nuk vendosin më për jetën e tyre.
    E njëjta gjë ndodh kur një njeri bie në dashuri me Krishtin: familja natyrore mbetet, është e dashur, kryen funksionin e saj të domosdoshëm, por nuk mund të ndërhyjë në zgjedhjet e propozuara nga Krishti dhe Ungjilli i tij.
    Kërkesa e dytë:
    Njerëzit nga të cilët duhet të hiqni dorë, nuk përfshijnë gruan tuaj ... bukur!
    Sepse Jezusi nuk erdhi për të shkatërruar familjet, por ata që janë të martuar nuk duhet të hyjnë vetëm në Mbretërinë e Perëndisë, por së bashku me burrin dhe nusen e tyre, sepse janë të bashkuar nga një dashuri e pakushtëzuar dhe përfundimtare; së bashku ata janë thirrur t'i përmbahen Krishtit.
    Kërkesa e tretë:
    Jezusi u bën një premtim atyre që mirëpresin Mbretërinë e Perëndisë, ai siguron se tashmë në këtë botë ata do të marrin njëqindfishin e gjithçkaje që u ka mbetur.
    Ai do të thotë:
    “Ju do të përjetoni një gëzim që lidhja egoiste me realitetet e kësaj bote nuk do t'ju kishte dhënë kurrë.
    Kërkesa e fundit:
    Është domethënëse që midis njerëzve dhe gjërave për të cilat Jezusi premton njëqindfish, nuk ka babe ose nënë.
    Ne heqim dorë, e lëmë babanë tone dhe nënën tonë, por kjo nuk kthehet në njëqindfish, sepse në komunitetin e krishterë nuk ka baballarë, të gjithë janë vëllezër.
    I vetmi Atë të cilit ne jemi thirrur t'i ngjajmë, është Ati në qiell
    Ndryshuar për herë të fundit nga ninoenina : 10-10-2024 më 08:48

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,589
    Postimet në Bllog
    3

F.A. JAVA E DIELA XXVIII ORD. VITI B. UNGJILLI.

MË 13-10-2024.

Lërë të mirat e tua dhe do të kesh të mirën.

I zgjedhur si arbitër i garës muzikore midis flautit të Pan dhe lirës të Apollo-s, mbreti Midas ia kishte atribuar fitoren të parit. Vetëm një person naiv, dikush me ndjeshmërinë muzikore të një gomari mund të mbetet i pabalancuar në një gjykim të tillë. Atij i rritën veshët e gomarit dhe u bë simboli i njeriut të pamatur. Një ditë Dionisi, mirënjohës për një nder që mori, e lejoi të shprehte një dëshirë, duke i premtuar se do ta plotësonte atë. Midas, pa reflektim dhe i udhëhequr nga marrëzia e tij proverbiale, kërkoi që gjithçka që të prekte, të kthehej në ar dhe kështu ndodhi, por që nga ai moment ai nuk ishte më në gjendje të hante apo të pinte.
    Vetëm ata që nuk kuptojnë se pasqyrojnë realitetin tonë dhe denoncojnë zgjedhje të pakuptimta që janë tonat, buzëqeshin me këto mite.
    Jemi ne që, midis tingullit të lirës apoloniane, simbolit të harmonisë, ekuilibrit të pasioneve, moderimit, dhe melodisë së flautit, një instrument joshjeje dhe stimuluesi ndaj teprimit, preferojmë këtë të fundit.
    Epshi i pangopur për arin, lakmia për të mirat, idhujtaria e parave janë shkaqe shqetësimi, ankthit dhe telashe, të heqin frymën dhe ta bëjnë jetën të pamundur, por ato vazhdojnë të mbahen si synime për të cilat ia vlen të jetosh. Gjithçka që prekni – profesionin, kërkimin shkencor, miqësitë, familjen dhe ndonjëherë edhe vetë fenë – vlerësohet... nëse prodhon ar. Kjo është çmenduri.

“Një njeri” me veshë gomari konsiderohej nga të urtët e lashtësisë, “I marrë” u përkufizua nga Jezusi ai që e bënte akumulimin e të mirave tokësore qëllimin e ekzistencës së tij. Lk. 12, 20-21 na përkujton:
    “Porse Hyji i tha: “I marrë! Pikërisht sonte, në këtë natë, do të kërkohet shpirti yt prej teje, e ç’grumbullove kujt do t’i mbesë?’ 21 Kështu i ndodh atij që grumbullon pasuri për vete e nuk kujdeset të bëhet i pasur në Hyjin”.
    Për të përvetësuar mesazhin, do të përsërisim:
    “Nuk dua ta fokusoj jetën time në të mirat të kësaj bote, por në të mirën”.

LEXIMII I PARË: Ur. 7,7-11.

7) Prandaj u luta e më qe dhuruar mençuria,
    u përluta e më edhi spShpirti I urtisë.
    8) E çmova atë më shumë se mretëritë dhe selitë,
    për asgjë e mbajta pasurinë në krahasim me të.
    9) Gurin e paçmueshëm as që e krahasove me të
    sepse e gjithë ari në krahasim me të
    është si pak rërë
    e argjendhi për krah saj vlerësohet si baltë.
    10) E desha më tepër se shëndetin e bukurinë,
    dhe e parapëlqeva më fort se dritën
    sepse shkëlqimi i saj nuk di të shuhet kurrë.
    11) Bashkë me të më erdhen të gjitha të mirat
    e nëpër duar të saja pasuri
    të panumërueshme.

Inteligjenca, aftësia për të zbuluar misteret e shkencës dhe teknologjisë, pasuria, shëndeti, bukuria, fuqia, mund të trashëgohen nga prindërit. Mençuria nuk trashgohet. Mençuria që na shtyn të bëjmë zgjedhje të arsyeshme dhe na lejon të fitojmë plotësinë e jetës nuk vjen nga njerëzit, por nga qielli, është një dhuratë nga Zoti.
    Salomoni e tregon origjinën e saj kështu: “Unë jam një njeri i vdekshëm, si gjithë të tjerët, i formuar nga mishi në barkun e nënës, fryt i farës së një njeriu dhe i kënaqësisë martesore. Sapo linda, thitha ajrin e përbashkët, dhe si për të gjithë, zëri im i parë qe vaji (Ur. 7,1-3).
    Ai ishte një fëmijë i jashtëzakonshëm, që në moshë të vogël shfaqte cilësi të jashtëzakonshme, por i mungonte cilësia më e rëndësishme, ajo që askush nuk mund t'i japë vetes, mençuria. Leximi i sotëm shpjegon se si e mori atë: “Prandaj u luta e më qe dhuruar mençuria” (v. 7).
    Referenca është për ëndrrën e famshme në malin Gabeon, ku Zoti iu shfaq Salomonit në ëndërr, gjatë natës:
    “4 Shkoi, pra, Salomoni në Gabaon për të flijuar atje. Atje ishte lartësira më me rëndësi. Salomoni aty, mbi atë lter kushtoi një mijë fli shkrumbimi.
    5 Në Gabaon Zoti iu shfaq Salomonit natën në ëndërr e i tha: “Kërko çfarë do që të të jap unë”! 6 Salomoni tha: “Ti je sjellë me shërbëtorin tënd Davidin, babain tim, me besnikëri të madhe, sepse ai ka jetuar para syve të tu me besë, me drejtësi e me ndershmëri të zemrës së vet. Ti ia mbajte besën e bëre që mbi fronin e tij të rrijë djali i tij, siç është sot. 7 E tani, o Zot, Hyji im, ti e bëre mbret shërbëtorin tënd në vend të babait tim, Davidit. Mirëpo, unë jam djalosh i ri dhe nuk di si duhet mbretëruar. 8 Shërbëtori yt është në mes të popullit që ti e ke zgjedhur për vete, të popullit të panumërt që nuk mund të njehet as nuk mund të numërohet për shkak të madhësisë. 9 Jepi, pra, shërbëtorit tënd një zemër që të dijë të mësojë, që të dijë ta gjykojë popullin tënd e të dijë ta dallojë të mirën prej së keqes. Sepse, kush është ai që do të mund ta gjykojë popullin tënd të madh”?
    10 Zotit i pëlqeu kërkesa e tillë që Salomoni i bëri 11 dhe Hyji i tha Salomonit: “Pasi ti kërkove këtë gjë dhe nuk kërkove për vete as jetë të gjatë, as pasuri, as jetën e armiqve të tu, por kërkove urtësinë për të bërë drejtësi, 12 ja, po bëj ashtu siç kërkove ti: po të jap mendje të kthjellët e plot kuptim kaq sa të tillë nuk e ka pasur askush para teje dhe s’ do ta ketë askush pas teje si ti. 13 Por edhe ato që ti nuk i kërkove, po t’ i jap unë, d. m. th. pasuri e lavdi saqë s’ ka për të qenë askush i ngjashëm me ty ndër mbretër gjatë gjithë jetës sate. 14 E në qoftë se ti do të ecësh udhëve të mia duke mbajtur ligjet e urdhërimet e mia, siç eci yt atë, Davidi, të shumta do t’i bëj edhe ditët e jetës satë”.
    15 Salomonit i doli gjumi dhe e mori vesh se kishte qenë ëndërr. Kur u kthye në Jerusalem, qëndroi para Arkës së Besëlidhjes së Zotit, kushtoi fli shkrumbimi, kushtoi fli pajtimi dhe u bëri gosti të gjithë shërbëtorëve të vet. Më pyet se çfarë duhet të të jap. Solomoni u përgjigj: “unë jam djalë; Nuk di si ta rregulloj veten. Jepini shërbëtorit tuaj një zemër të urtë, në mënyrë që ai të bëjë drejtësi për popullin tuaj dhe të dijë të dallojë të mirën nga e keqja (1 Mbr. 3,4-15).
    Edukimi, kultura, erudicioni sigurohen nga mësuesit dhe urdhëruesit, aftësia për të dalluar atë që është e mirë dhe atë që është e keqe mund të arrihet vetëm nëpërmjet lutjes, nëpërmjet takimit me Zotin në malin ku ai zbulohet. Nëse dikush mbetet i ulët, nëse nuk e ngre zemrën te Perëndia duke dëgjuar fjalën e tij, ai kushtëzohet nga mendimet e njerëzve, pa maturi (v. 7).
    Në pjesën e dytë të leximit (vv. 8-10) Solomoni thurin lavdërimin e urtësisë hyjnore që i është dhënë nga qielli dhe, duke e krahasuar me krijesat më magjepsëse, përfundon: gjithçka që njerëzit vlerësojnë, gurët e çmuar, ari, argjendi, në krahasim nuk janë asgjë (v. 8), ato janë një grusht rërë, baltë (v. 9); shëndeti, bukuria fizike (kënduar nga një libër i tërë i Biblës, kënga e Këngëve) zotërimi i mbretërive, skeptrave dhe froneve nuk meriton të krahasohet me të (vv. 9-10). As drita, krijesat më të shkëlqyera, nuk mban një qiri për të krahasuar, sepse mençuria “është më e bukur se dielli, tejkalon në ndriçim të çdo yllësi, pushton dritën e ditës (Ur. 7,29).
    Por a duhet vërtet të heqim dorë nga gjithçka që është e bukur në krijim për të zgjedhur mençurinë?
    Autori i librit të Urtësisë nuk tregon përbuzje për të mirat e përkohshme. Ai është i bindur se ato janë shumë të mira dhe pikërisht për këtë i krahason me mençurinë. Gjithçka që ka bërë Perëndia është e bukur dhe e mirë, por urtësia është e nevojshme për të marrë këto të mira.
    Në pjesën e fundit të leximit (v. 11) Salomoni e pranon se, pikërisht për shkak se zgjodhi diturinë, Zoti i dha të gjitha dhuratat e tjera.
    Mençuria është një nuse e lezetshme. Kushdo që lidhet me të nga dashuria, kushdo që nuk i kthen sytë nga urtësia tjetër, qoftë edhe joshëse, kushdo që e fut në shtëpinë e tij, do të bëjë një zbulim befasues: si dhuratë ajo do të sjellë me vete të gjitha të mirat.
    Kushdo që bëhet i mençur, kushdo që mëson t'u japë krijesave vlerën e duhur dhe bën zgjedhje në përputhje me planin e Perëndisë, nuk humbet asgjë, fiton gjithçka: ai fiton gëzimin e vërtetë.

LEXIMI I DYTË: Hb. 4,12-13.

12 Vërtet, fjala e Hyjit është e gjallë dhe vepruese. Është më e mprehtë se çdo shpatë dy tehesh. Përshkon aq sa ndan frymën dhe shpirtin, gjymtyrët dhe palcin, edhe shqyrton ndjenjat dhe dëshirat e zemrës. 13 Nuk ka krijesë të fshehur para saj. Gjithçka është cullak e zhveshur para syve të Atij, të cilit do t’i japim llogari.

Muhabeti bosh nuk prodhon asgjë, nuk e transformon zemrën e njeriut. Fjala e Zotit është krejtësisht e ndryshme dhe autori i fragmentit të sotëm rendit karakteristikat e saj.
    Është e gjallë dhe efektive. Sapo del nga goja e Zotit, ajo gjithmonë prodhon njëfarë efekti, sepse zotëron brenda vetes jetën dhe forcën e Perëndisë. Profeti Isaia e krahason atë me shiun që nuk bie kurrë në mënyrë të panevojshme, ai nuk kthehet në qiell pa e fekonduar token:
    “10 Dhe sikurse zbret shiu e bora nga qielli
    e atje nuk kthehet,
    por e ujit tokën, e zbrun
    dhe i jep fuqi të blerojë,
    i jep bujkut farën dhe bukën për ushqim,
    11 kështu edhe fjala ime që del prej gojës sime,
    s’do të kthehet tek unë pa fryt,
    pa pasë kryer gjithçka më pëlqen
    dhe pa pasë zbatuar atë për çka e nisa” (Is. 55,10-11).

Nëse komunitetet tona mbeten gjithmonë të njëjta, nëse jeta e familjeve tona nuk përmirësohet, kjo varet nga fakti se fjala që predikuesit, katekistët dhe prindërit shpallin nuk është as e gjallë dhe as efektive, nuk është fjala e Zotit, por vetëm urtësia e njerëzve.
    Pastaj është e mprehtë dhe shpuese më shumë se një shpatë e mprehtë; është e fortë dhe jo fleksibël, nuk e lejon veten të përkulet nga erërat e doktrinave të reja dhe depërton në mënyrë të pashmangshme në thellësitë e atyre që e dëgjojnë. Nuk është një pendë që përkëdhel dhe as paterica tek e cila mund të mbështeteni për t'ia dalë mbanë edhe në kushtet e paralizës shpirtërore.
    Së fundi ajoi është gjyqtari i çdo veprimi. Fjala që të lë të qetë dhe të qetë, që nuk shqetëson, që të lejon të jetosh me zakone të këqija, teka, armiqësi, pakënaqësi, nuk është fjala e Zotit.

UNGJILLI: Mk. 10,17-30.

17 Kur doli në rrugë, një njeri u lëshua me vrap, ra në gjunjë para tij dhe e pyeti: “Mësues i mirë, çka duhet të bëj për të fituar Jetën e pasosur?” 18 Jezusi iu përgjigj: “Pse më thua: i mirë? Askush s’është i mirë përveç Një Hyji të vetëm! 19 Urdhërimet i di: ‘Mos vra! Mos the kurorën! Mos vidh! Mos dëshmo rrejshëm! Mos bëj kurrfarë padrejtësie! Ndero babain tënd e nënën!’“
    20 Ai iu përgjigj: “Mësues, të gjtha këto i kam zbatuar që prej rinisë sime.”
    21 Atëherë Jezusi e shikoi ëmbël, i pëlqeu dhe i tha: “Të mungon edhe një gjë: shko, shit çka ke, ndajua skamnorëve e do të kesh thesar në qiell; atëherë kthehu e eja pas meje!” 22 Djaloshi u prish kur e dëgjoi këtë fjalë e, i trishtuar, u largua, sepse kishte prona të shumta.

23 Jezusi, pasi e hodhi shikimin përreth, u tha nxënësve të vet: “Sa vështirë do të hyjnë pasanikët në Mbretërinë e Hyjit!”
    24 Nxënësit mbetën shtang të habitur prej këtyre fjalëve të tij. Por Jezusi foli përsëri dhe u tha: “Bijtë e mi! Sa vështirë është të hyhet në Mbretërinë e Hyjit! 25Më lehtë është të përshkohet gamilja nëpër vrimë të gjilpërës se të hyjë i pasuri në Mbretërinë e Hyjit!”
    27 Jezusi ua nguli sytë dhe tha: “Sa për njerëz, njëmend, është punë që s’bëhet, por jo për Hyjin, Hyji mund të bëjë gjithçka”.
    28 Atëherë Pjetri mori fjalën e i tha: “Ja, ne lamë çdo gjë e erdhëm pas teje”.
    29 Jezusi iu përgjigj: “Për të vërtetë po ju them: s’mund të ketë asnjë njeri që la për shkak timin e për shkak të Ungjillit shtëpinë, ose vëllezërit, ose motrat, ose nënën, ose babain, ose fëmijët, ose arat 30 e të mos marrë tani në këtë botë, edhe pse me salvime ‑ njëqind herë aq shtëpi, vëllezër, motra, nëna, fëmijë e ara ‑ e në botën e ardhshme Jetën e pasosur.

Marku futi kërkesat më më të rëndësishme të moralit të krishterë në pjesën qendrore të ungjillit të tij, jo më parë, sepse ato mund të kuptohen vetëm nga ata që kanë bërë zgjedhjen për të ndjekur Krishtin në dhuratën e jetës. Të dielën e kaluar Jezusi foli për pazgjidhshmërinë e martesës, sot ai përballet me dishepujt me nevojën për të hequr dorë nga të gjitha pasuritë për ta ndjekur.
    Në pjesën e parë të Ungjillit të sotëm (vv. 17-22) një i ri i pasur hyn në skenë, duke vrapuar dhe hidhet në gjunjë përpara Jezusit dhe e pyet: “Mjeshtër i mirë, çfarë duhet të bëj për të trashëguar jetën e përjetshme?” (v. 17).
    Sjellja e këtij njeriu është vërtet e veçante, duket si një person i sëmurë që i afrohet Jezusit për të kërkuar hirin e shërimit.
    Nga pjesa tjetër e tregimit mësojmë se ai është një person i drejtë dhe se është i vetëdijshëm se ka bërë një jetë të paqortueshme. Megjithatë, ai njeri e kupton se ka një shqetësim të thellë tek ai, një dhimbje intime dhe e pacaktuar që e bën atë të vuajë pothuajse sikur të ishte një dobësi shpirtërore. Ai e kërkon Jezusin sepse e ka kuptuar se vetëm nga një mjeshtër i shquar si ai mund të vijë fjala që komunikon qetësi dhe shpresë.
    Është përgatitur edhe nga pikëpamja teologjike: nuk flitet për pushtimin, “meritimin, të drejtën, por për trashëgiminë e jetës së përjetshme. Trashëgimia nuk fitohet, nuk merret si shpërblim, si paga e një pune, por jepet pa pagesë. Si çdo izraelit i devotshëm, ai është i vetëdijshëm se nga Perëndia çdo gjë merret në “trashëgimi”: toka (Ps. 135,12), ligji (Ps. 119, 111), bekimi, premtimet (Hb. 6.12), mbretëria e Perëndisë (Mt. 25,34), vetë Zoti, trashëgimia e Izraelit (Ps. 16.5). Asgjë nuk jepet si shpërblim për veprat e mira. Gjithçka është një dhuratë.
    Pavarësisht se e kupton se jeta e përjetshme është një trashëgim, ai e pyet Jezusin se çfarë duhet të bëjë ende për të trashëguar jetën e përjetshme. Ai e kupton se jo vetëm duhet të presë, por se është e nevojshme të përgatitet, sepse Zoti nuk detyron askënd të mirëpresë dhuratën e tij.
    Siç bënin rabinët, Jezusi i përgjigjet atij me një kundërpyetje që mund të parafrazohet kështu: Ju tashmë keni një mësues të shquar, Perëndinë që ju udhëzon përmes Shkrimeve. Çfarë prisni më shumë? A nuk është shkruar: “‘Të gjithë do të jenë nxënës të Hyjit.’
    Kushdo, pra e dëgjon Atin
    dhe e përvetëson mësimin e tij,
    vjen tek unë” (Jn 6.45)?
    Më pas, për ta ndihmuar në kërkimin e tij, ai i kujton urdhërimet që Zoti i ka shpallur popullit të tij dhe që përbëjnë kushtin minimal për të hyrë në jetë. Ai citon Dekalogun, por në mënyrë jo të plotë, ai lë jashtë tre urdhërimet e para, ato që kanë të bëjnë me Zotin. Për të, respektimi i detyrave ndaj njeriut është i mjaftueshëm, në fakt, e vetmja mënyrë për të demonstruar dashuri për Perëndinë është të ndajë planin e tij në favor të njeriut, siç e kuptoi mirë apostulli Gjon: “I dashur, nëse Perëndia na ka dashur, ne gjithashtu duhet ta duam njëri-tjetrin” (1 Gj. 4,11).
    Megjithatë, mbajtja e urdhërimeve nuk është një meritë, është një burim mirënjohjeje për Zotin, mësues të vetëm të mirë që ia dorëzoi ligjin e jetës popullit të tij. Psalmisti pasqyroi: “I bekuar është njeriu që i frikësohet Zotit dhe gjen gëzim të madh në urdhërimet e tij” (Ps. 112,1) dhe, me mprehtësi, rabinët komentuan: gëzimi gjendet “në urdhërimet e tij”, jo në shpërblimin që ata që respektojnë ato, do të marrin. E mira e bërë është shpërblim për veten, ashtu si e keqja ndëshkon ata që e kryejnë.
    Përgjigja e të pasurit është befasuese. Ai deklaron, i bindur, se i ka mbajtur të gjitha urdhërimet që nga përdorimi i arsyes (v. 20).
    Gjoni siguron se ai që pretendon se është pa mëkat, është një gënjështar. “8 Por nëse themi: Ne nuk kemi mëkat, gënjejmë vetveten dhe e vërteta nuk është në ne” (1 Gj. 1,8).
    Prandaj, disa dyshime në lidhje me pretendimin e të riut të pasur duken të arsyeshme.
    Ai ndoshta nuk ishte saktësisht pa të meta, edhe ai duhet t'u jetë nënshtruar disa dobësive, megjithatë gjykimi i tij i qetë përmban një mesazh të vlefshëm: është një ftesë për të vlerësuar jetën e vet me njëfarë optimizmi. Përpara se Zoti – na meson Gjoni –, ne duhet ta sigurojmë zemrën tonë “për çfarëdo që na qorton. Perëndia është më i madh se zemra jonë dhe di gjithçka” (1 Gj. 3,19-20). Prania e disa mangësive nuk na pengon ta konsiderojmë një jetë të kaluar për dashuri, si të mirë, në tërësi. Të shqetësohesh, të ndihesh i refuzuar nga Zoti, të vetëdënuar sepse nuk je i përsosur nuk është shenjë shenjtërie, por krenarie. Nuk lejohet të quash të mirë atë që është e keqe, por as njeriu nuk mund të jetë mizor me veten, përndryshe përfundon duke u bërë një me të tjerët gjithashtu.
    Rabinët mësuan se, për të qenë të drejtë, mjaftonte për të mbajtur urdhërimet. Jezus, duke dëgjuar deklaratën e të pasurit, “e nguli sytë dhe e donte (v. 21).
    Marku është i kënaqur të kujtojë vështrimet e Jezusit: ai i indinjuar kundër farisenjve (Mk. 3,5), kundër atyre që iu drejtuan dëgjuesve të tij (Mk. 3,34), kundër turmës që e rrethonte (Mk. 5,32), dishepujve (Mk. 10,23), kundër çrregullimi që mbretëron në tempull (Mk. 11,11). Ai e shikon të pasurin me dashuri, me vetëkënaqësi, sepse e sheh të përgatitur për të bërë hapin në cilësi dhe pastaj hedh kërkesën vendimtare:
    “21 Atëherë Jezusi e shikoi ëmbël, i pëlqeu dhe i tha: “Të mungon edhe një gjë: shko, shit çka ke, ndajua skamnorëve e do të kesh thesar në qiell; atëherë kthehu e eja pas meje!” (v. 21).
    Rabinët shpesh flisnin për arkat e qiellit në të cilat mbahen thesaret e grumbulluara nga të drejtët në tokë. Ata mësuan: “Të drejtët e presin fundin me kënaqësi dhe e lënë këtë jetë pa frikë. Në fakt ata kanë me Perëndinë një thesar veprash”. Jezusi e merr këtë imazh për të nxjerrë në pah mospërputhjen e të mirave të kësaj bote dhe për të treguar mënyrën e përdorimit të tyre sipas Perëndisë. Ne mund ta parafrazojmë propozimin e tij kështu: “Të zhveshur nga të gjitha të mirat që keni, mos i hidhni, por ua jepni atyre në nevojë; ju do të mbeteni të varfër dhe Zoti do të jetë thesari juaj”.
    Ky nuk është një parim i ri, i shtuar me ato të dekalogut, por një ftesë për t'iu përmbajtur një logjike krejtësisht të re. Ai bën thirrje për heqjen dorë nga çdo përdorim egoist jo vetëm i parave, por i të gjitha të mirave: inteligjencës, shëndetit, bukurisë, kohës së dikujt, nga të gjitha aftësitë e marra nga Zoti. Ju nuk mund të jeni dishepujt e tij nëse nuk e shkëputni zemrën tuaj nga ajo që zotëroni. Është e pakuptimtë ai që me xhelozi e mban pasuritë e veta për vete deri në momentin e shpronësimit, në mënyrë të pashmangshme.
    Edhe filozofët cinikë kishin predikuar shkëputje radikale nga prona. Kratetësi, dishepulli i Diogjenit, i kishte asgjësuar substancat e tij të konsiderueshme duke i hedhur në det. Përballë të mirave të kësaj bote, Jezusi mban një qëndrim krejtësisht të ndryshëm. Ai nuk i përbuz, nuk fton të shkatërronë diçka, por tregon mënyrën për t’i vlerësuar duke ua dorëzuar atyre që kanë nevojë për ta. Ai nuk kërkon të jepët diçka në lëmoshë, por të heqë dorë nga gjithçka.

Si ta bëjmë këtë kërkesë të Jezusit të zbatueshme?
    U krijua një zgjidhje gjeniale. U shpjegua se ky nuk është një kusht i domosdoshëm për të qenë dishepuj, u tha se është një këshillë e rezervuar për disa heronj. Kështu, të krishterët janë ndarë në dy klasa: nga njëra anë “të përsosurit”, ata që, duke bërë kushtët, marrin përsipër të praktikojnë plotësisht atë që urdhëroi Jezusi; nga ana tjetër, “të krishterë tjetër”, të cilët mund të vazhdojnë të zotërojnë pasuritë e tyre, por dorëzohen duke të mbetur të papërsosur.
    Kjo zgjidhje është një truk i ngathët për t'i shpëtuar kërkesës që Jezusi i drejton, jo një grupi të vogël “grupit të atyre që janë të përsosur”, por kujtdo që dëshiron të jetë dishepull i tij.
    Ideali i të krishterit nuk është mjerimi, uria, lakuriqësia, por ndarja vëllazërore e të mirave që Zoti u ka vënë në dispozicion të gjithëve. Nuk është një mëkat fitimi i pasurisë, por të pasurohesh vetë. Në Ungjillin e Nazarenasve, një libër apokrif i shekullit II pas Krishtit, episodi raportohet me shtimin e disa detajeve kurioze. Pas kërkesës së Mjeshtrit, “pasaniku filloi të kruante kokën; ai nuk ishte i lumtur. Atëherë Zoti e bëri të vëzhgojë: shumë nga vëllezërit e tu, bij të Abrahamit si ti, zhyten në pisllëk dhe vdesin nga uria, ndërsa shtëpia jote është e mbushur me të gjitha të mirat dhe asgjë nuk del prej saj për ta”.
    Tek Marku historia përfundon në një mënyrë të hidhur: i pasuri zgjedh të qëndrojë me pasuritë e tij; ai nuk ka guximin t'i besojë propozimit të Jezusit, nuk i pëlqen të rrezikojë, ka frikë të humbasë gjithçka dhe, i trishtuar, largohet. Ai është i shqetësuar sepse nuk ishte në gjendje të shkëputej nga pasuritë e tij. Ai nuk e kuptoi se zemra e njeriut është krijuar për dashuri të pafund dhe për sa kohë që ai është skllav i gjërave, ai mund të jetë vetëm i zhgënjyer dhe i pakënaqur.
    Pasi mbillet, kokrra e grurit mbin, rritet dhe prodhon kërcellin dhe kallëza; ky proces nuk mund të jetë i ndryshëm, sepse mbështet në natyrën e farës. Njeriu është krijuar sipas shëmbëlltyrës së Perëndisë dhe në zemrën e tij ai ndjen, të paarritshme, nevojën për të pafundmën. Edhe nëse shtypet, hesht, harrohet, kjo dëshirë rishfaqet dhe asnjë krijesë nuk është në gjendje ta ngopë atë.
    Historia nuk ka përfunduar, por nuk është e vështirë të rindërtohet vazhdimi.
    I riu i pasur nuk ishte një njeri i papërvojë, i prekur nga entuziazmi i një momenti; ai ishte rritur duke nxitur besime të thella fetare, prandaj është e paimagjinueshme që, pas takimit me Jezusin, ai e braktisi veten në shthurje, filloi të shkelte urdhërimet. Ai sigurisht vazhdoi të ishte i drejtë, i devotshëm dhe të bënte një jetë të patëmetë... por ai nuk u bë i krishterë, ai nuk arriti të bënte kërcimin kuantik.
    Pjesa e dytë e Ungjillit (v. 23-27) raporton shqyrtimin e Jezusit për rrezikun e pasurisë. Ajo është pengesa më serioze për ata që duan të bëhen dishepuj. Ajo zotëron forcën joshëse të një perëndie, sepse, sa herë që përdoret, ajo përgjigjet duke dhënë atë që i kërkohet. Ajo përbën një pengesë pothuajse të pakapërcyeshme për ata që duan të hyjnë në mbretërinë e qiejve. “Është më e lehtë – siguron Jesusi – që një deve të kalojë nëpër syrin e një gjilpëre, që një i pasur të hyjë në mbretërinë e Hyjit”.
    Dikush u përpoq ta interpretonte këtë imazh të çuditshëm duke shpjeguar se nuk është një deve, por një skifter (dy fjalët në greqisht janë shumë të ngjashme), ose se syri i gjilpërës ishte një portë e vogël për në qytetin e Jeruzalemit. Më mirë të ruhet imazhi paradoksal i përdorur nga Jezusi, i cili flet për një vendim të pamundur (v. 27). Shkëputja nga çdo gjë që zotëron, kërkon një akt bujarie të tillë që vetëm një mrekulli nga Zoti mund të ndihmojë për ta realizuar atë.
    Dishepujt të cilëve Mjeshtri u drejtohet, nuk janë të pasur, por janë të tronditur nga fjalët e tij. Ata e kuptuan se edhe ata që janë të varfër, duhet të zhvishen nga gjithçka. Nuk ka të bëjë për të dhënë shumë apo pak, por me ofrimin e gjithçkaje që jemi dhe kemi, qoftë shumë apo pak.
    Në pjesën e fundit (v. 28-31) renditen njerëzit dhe gjërat nga të cilat dishepulli thirret të shkëputet. Lidhur me këtë listë të dyfishtë, të vendosur fillimisht në gojën e Pjetrit dhe më pas në atë të Jezusit, vërejmë para së gjithash praninë e papritur të anëtarëve të familjes midis të mirave që duhen hequr dorë.
    Është e lehtë të ngatërrosh dashurinë me lidhjen morbide. Ekziston një egoizëm personal, por ka edhe një egoizëm më delikat, i cili mund të mbulohet me virtyt dhe është egoizëm familjar. Kushdo që mendon vetëm për veten, gruan dhe fëmijët e tij, mbetet egoist, nuk është në gjendje të shikojë përtej pragut të shtëpisë së tyre. Ai nuk mund të jetë i lumtur sepse ka atrofizuar zemrën e tij, duke shtypur dashurinë universale për të cilën është krijuar.
    Midis personave që duhet të dorëzohen nuk përfshijnë nuset. Arsyeja është se Pjetri dhe apostujt e tjerë nuk hoqën dorë nga nusja. Ata nuk i ndanë familjet e tyre; kjo nuk do të kishte qenë as e drejtë dhe as humane. Kur, për arsye apostolike, duhej të lëviznin dhe të ndryshonin vendbanimin, ata gjithmonë vepronin në marrëveshje të ndërsjellë me gratë e tyre, të cilat përgjithësisht pranonin t'i shoqëronin (krh. 1 Kor. 9-5). Përkushtimi ndaj ungjillit nuk mund të vendoset kundër detyrave ndaj anëtarëve të familjes.
    Së fundi, është domethënëse që, ndër gjërat për të cilat dishepulli merr njëqindfish, babai nuk shfaqet. Tashmë në këtë botë dashuria bujare kompensohet me njëqindfish në shtëpi, vëllezër, motra, nëna, fëmijë dhe fusha, por jo në “padri”. Në fakt, në komunitetin e krishterë nuk duhet të ketë më “ati” sepse të gjithë janë vëllezër; i vetmi Atë është ai në qiell (Mt 23.9).

Faqja 35 prej 35 FillimFillim ... 25333435

Tema të Ngjashme

1. Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 11-02-2021, 09:44
  2. Zbukurimet E Festave *-*
    Nga alketi83 në forumin Albumi fotografik
    Përgjigje: 26
    Postimi i Fundit: 17-01-2011, 23:54
  3. Atmosfera e Festave!
    Nga Mina në forumin Tema shoqërore
    Përgjigje: 10
    Postimi i Fundit: 02-04-2004, 09:25
  4. Si te ruajme linjat pak dite para festave.
    Nga Mina në forumin Bukuri dhe estetikë
    Përgjigje: 5
    Postimi i Fundit: 13-12-2002, 23:51

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •