PËRGATITJA E LITURGJISË
E DIELA 12 Ord…VITI A
MË 25-6-2023.
UNGJILLI: Mt. 10, 26-33.
26 “Mos ua kini, pra, frikën! Sepse nuk ka gjë të mbuluar që nuk do të zbulohet, as të fshehtë që s’do të dihet. 27 Çka ju them në errësirë, thuajeni në dritë, e çka dëgjoni të thënë në vesh, predikojeni nga pullazet! 28 Mos i druani ata që vrasin trupin e nuk mund ta vrasin shpirtin. Kini frikë më tepër nga Ai, që mund t’jua humbë në ferr shpirtin edhe trupin. 29 A nuk shiten dy trumcakë për një aspër? E, megjithatë, asnjë prej tyre nuk bie në tokë pa lejen e Atit tuaj. 30 E ju? Madje edhe të gjitha fijet e flokëve të kresë suaj janë të numëruara! 31 Pra, mos druani! Ju vleni më tepër se shumë trumcakë. 32 “Kushdo, pra, pranon para njerëzve se është imi, edhe unë do të pranoj para Atit tim që është në qiell, se jam i tij. 33 E atij që më bie mohit para njerëzve, edhe unë do t’i bie mohit para Atit tim qiellor”.
LECTIO DIVINA – MEDITIM – LKUTJE.
DO TË JENI TË URRYER NGA TË GJITHË PËPR SHKAK TË EMRIN TIM.
Mjafton të dëgjosh këmbënguljen e Jezusit që thotë: "Mos kini frikë" për të menduar se dishepujt kishin arsye të mira dhe të shumta për t'u shqetësuar! Në të vërtetë, pasi u njoftoi se po i dërgonte në një mision (ishte ungjilli ynë i së dielës së kaluar), ai nuk ua fshehu atyre se sipërmarrja ishte e rrezikshme. Në ungjillin e Shën Mateut, fjalitë që i paraprijnë Ungjillit tonë sot, flasinn për këtë: “16 Ja, unë po ju dërgoj porsi dele mes ujqish! Jini, prandaj të mençur porsi gjarpërinjtë dhe të thjeshtë porsi pëllumbat! 17 Ruajuni prej njerëzve: sepse do t’ju padisin në gjyqe, do t’ju frushkullojnë në sinagogat e tyre. 18 Për shkakun tim do t’ju qesin para sundimtarëve e mbretërve, që të dëshmoni para tyre dhe para paganëve... 21 Vëllai vëllanë dhe babai fëmijën do ta dorëzojë në vdekje; edhe fëmijët do të ngriten kundër prindërve të vet dhe do t’i vrasin. 22 Edhe ju do t’ju urrejnë të gjithë për shkak të Emrit tim, porse, kush të qëndrojë deri në fund, ai do të shëlbohet”.
Ja, unë po ju dërgoj si dele midis ujqërve... Për shkakun tim do të silleni përpara guvernatorëve dhe mbretërve... Do të jeni të urryer nga të gjithë për shkak të emrit tim.
Dhe këtu fillon teksti ynë për sot. Jezusi vazhdon duke thënë: "Mos kini frikë prej tyre...".
Prandaj apostujt janë paralajmëruar dhe megjithatë Jezusi i fton ata të kenë guximin për të dëshmuar gjithsesi. Argumenti i tij për t'i inkurajuar ata, është: E vërteta është e parezistueshme. Asgjë nuk do ta ndalë shpalljen: Ungjilli do të shpallet në gjithë botën:
“Mos ua kini, pra, frikën! Sepse nuk ka gjë të mbuluar që nuk do të zbulohet, as të fshehtë që s’do të dihet. Çka ju them në errësirë, thuajeni në dritë, e çka dëgjoni të thënë në vesh, predikojeni nga pullazet!” (v. 26-27). Asgjë nuk është e mbuluar që nuk do të zbulohet, asgjë nuk është e fshehur që nuk do të njihet. Atë që të them në errësirë, thuaje në dritë të plotë; atë që dëgjoni në veshët tuaj, shpalleni nga çatitë.
Përgjatë Besëlidhjes së Vjetër, Zoti ia zbulon njeriut sekretet e tij nëpërmjet fjalëve të profetëve dhe reflektimit të të mençurve. Por të gjitha këto gjëra "të fshehura që nga themelimi i botës" (Mt 13,35; Ps 77/78,2) bëhen të ndritshme vetëm në momentin e ardhjes së Krishtit: kjo është ajo që Pali u thotë korintasve:
" Porse u terratis mendja e tyre! E njëmend, edhe sot e kësaj dite e mbulon ai vel (që fshehu fytyrën e Moisiut)* leximin e Besëlidhjes së vjetër: nuk u qe zbuluar se në Krishtin mori fund nuk tërhiqet sepse është në Krishtin që zhduket” (2 Kor 3,14). Në Krishtin shfaqet në dritë të plotë plani dashamirës i Perëndisë:
“Ati më dorëzoi mua gjithçka
dhe askush s’mund ta njohë Birin përveç Atit,
dhe askush s’mund ta njoh Atin, përveç Birit
e përveç atij kujt Biri do që t’ia zbulojë! (Mt. 11,27).
Dishepujt, dëshmitarë të kësaj heqjeje të velit, mund të thërrasin vetëm atë që panë, dëgjuan, prekën: "Çfarë ishte që në fillim, çfarë dëgjuam, çfarë pamë me sytë tanë, çfarë soditëm dhe që duart tona kanë preku Fjalen e Jetes... po ju njoftojme edhe juve... dhe kete e shkruajme qe gezimi yne te jete perfekt. (1 Gjn 1,1...4). Gjoni këtu flet për gëzimin e apostullit që e lë veten të rrëmbyer nga dinamizmi i Zbulesës.
Por, siç u kishte parashikuar Jezusi, atyre iu desh të kapërcenin përndjekjen, duke filluar me atë të vëllezërve të tyre hebrenj. Kur Mateu shkroi ungjillin e tij, persekutimi i të krishterëve nga judenjtë ishte një realitet dhe ungjilli i sotëm sigurisht që synon të forcojë vendosmërinë e tyre. Nga ana tjetër, nëse ne sot jemi besimtarë, kjo është për shkak se ata qëndruan dhe mposhtën frikën e tyre të parë.
ASGJE MUND TE NA NDAJE NGA DASHURIA E ZOTIT
Jezusi u kishte thënë: “Mos i druani ata që vrasin trupin e nuk mund ta vrasin shpirtin. Kini frikë më tepër nga Ai, që mund t’jua humbë në ferr shpirtin edhe trupin” (Mt. 10,28). Mos kini frikë nga ata që vrasin trupin pa mundur të vrasin shpirtin; kini frikë më tepër nga ai që mund të shkatërrojë shpirtin dhe trupin në Gehena. Duke thënë: "Mos kini frikë nga ata që vrasin trupin", Jezusi po merr parasysh rreziqet trupore shumë reale ndaj të cilave ekspozohen dishepujt. Ata rrezikojnë në mënyrë efektive vdekjen:
“Vëllai vëllanë dhe babai fëmijën do ta dorëzojë në vdekje; edhe fëmijët do të ngriten kundër prindërve të vet dhe do t’i vrasin” (Mt 10:21). “Do t’ju përjashtojnë prej sinagogave. Edhe më! Po vjen koha, kur secili, që t’ju vrasë, të mendojë se i bën shërbesë Hyjit. E do të veprojnë kështu, pse nuk e njohën as Atin as mua”(Gj. 16,2-3).
“Mos ki frikë” pa dyshim do të thotë: “Mos ki frikë të qëndrosh besnik edhe në rrezik vdekjeje”. Flitert për vdekjen biologjike, sigurisht!
E vetmja frikë e autorizuar është të dështojmë në misionin që Jezusi na besoi për të shpallur ungjillin: “Mos i druani ata që vrasin trupin e nuk mund ta vrasin shpirtin. Kini frikë më tepër nga Ai, që mund t’jua humbë në ferr shpirtin edhe trupin” (10,28). Kini frikë më tepër nga ai që mund të shkatërrojë në Gehena (“në ferr” përkthen Simon Filipaj) shpirtin dhe trupin. Kjo do të thotë që është tunduesi ai që do t'ju shtyjë drejt braktisjes, drejt largimit nga grupi i dishepujve. Sepse fjala “prish” i referohet një rreziku tjetër shumë më serioz, atij të vdekjes shpirtërore, shkëputjes me atë që është Zot i fatit tonë. Është shumë e qartë se Zoti dëshiron të na ruajë nga ky rrezik. Dhe, për t'i inkurajuar dishepujt e tij, Jezusi i fton ata të besojnë; u kujton atyre se janë vazhdimisht në dorën e Zotit:
“A nuk shiten dy trumcakë për një aspër? E, megjithatë, asnjë prej tyre nuk bie në tokë pa lejen e Atit tuaj. E ju? Madje edhe të gjitha fijet e flokëve të kresë suaj janë të numëruara! Pra, mos druani! Ju vleni më tepër se shumë trumcakë!”(Mt. 10, 29-31).
Dhe vazhdon: “Kushdo, pra, pranon para njerëzve se është imi, edhe unë do të pranoj para Atit tim që është në qiell, se jam i tij. E atij që më bie mohit para njerëzve, edhe unë do t’i bie mohit para Atit tim qiellor” (10, 32-33)
Është fjala për të deklaruar veten publikisht dhe në veprim, në solidaritet me Krishtin; bëhu një me të. Nuk bëhet fjalë për një llogaritje, por për një marrëdhënie dashurie: me pagëzimin tonë, ne jemi shartuar me Jezu Krishtin, jemi të pandarë prej Tij; dhe me të ne banojmë në intimitetin e Trinisë. Siç thotë Shën Pali: "Jam plotësisht i bindur se as vdekja, as jeta, as engjëjt, as pushtetet, as e tashmja, as e ardhshmja, as fuqitë, as forcat e lartësisë, as ato të humnerës, dhe asnjë krijesë tjetër, nuk do të mund të na ndajë prej dashurisë së Hyjit, që na u dëftua në Jezu Krishtin, Zotin tone”(Rm. 8,38-9). Asgjë nuk mund të na ndajë nga dashuria e Hyjit të zbuluar nga Jezusi, Zoti ynë.
Fjalia e dytë: "E atij që më bie mohit para njerëzve, edhe unë do t’i bie mohit para Atit tim qiellor” (Mt. 10, 33). Kushdo që më mohon përpara njerëzve, edhe unë do ta mohoj përpara Atit tim që është në qiej: Kjo thotë vetëm se ne jemi gjithmonë të lirë të largohemi dhe të themi si Shën Pjetri në kohën e arrestimit të Krishtit: “As që e njoh atë njeri!”(Mt 26,72). Por ne e dimë mirë se ai që ikën si Pjetri mund të kthehet gjithmonë; dhe, atij, si për Pjetrin, Krishti thjesht do t'i thotë: “A më do mua?” (Gj. 21,15).
Krijoni Kontakt