PËRGATITJA E LITURGJISË
2 Ord. VITI A.
MË 15 – 1 – 2023.
LEXIMI I PARË: Is.49,3...6
3 Zoti më tha: “Shërbëtori im je, o Izrael,
në të cilin do ta dëftoj lavdinë time!”
5 E tani thotë Zoti që më trajtoi
që nga kraharori shërbëtor për vete,
për t’ia kthyer Jakobin Atij,
për ta mbledhur rreth tij Izraelin.
U bëra i lavdishëm ndër sytë e Zotit,
Hyji im u bë fuqia ime.
6 Ai më tha: “Tepër pak është të më jesh shërbëtor
për t’i rilindur fiset e Jakobit,
për t’i riatdhesuar Tepricat e Izraelit:
por të caktoj të jesh drita e popujve
që shëlbimi im të arrijë në skaj të tokës!”
LECTIO DIVINA – MEDITIM - LUTJE
IZRAELI NË MËRGIM NË BABILONI…SHËRBËTOR I ZOTIT.
Ky pasazh është pjesë e një grupi prej katër tekstesh në librin e profetit Isaia, katër tekste shumë të veçanta të cilat quhen "Këngët e shërbëtorit". Janë predikime që datojnë nga periudha shumë e errët e mërgimit në Babiloni, në shekullin e gjashtë, predikime për këtë arsye drejtuar një populli në ankth të madh, i cili ndonjëherë pyet veten nëse Zoti nuk e ka harruar, nuk e ka braktisur. Tani profeti, në këta tekste, vjen për t'u thënë bashkëkohësve të tij në mërgim: "Ti je akoma shërbëtor i Zotit". Që do të thotë se Aleanca nuk është prishur, përkundrazi është akoma në fuqi. Zoti jo vetëm që nuk e ka braktisur popullin e tij, por ai ende mbështet tek ata për një mision shumë specifik.
Sepse nëse ndonjëherë mund të pyesim veten se kush është ky "Shërbëtor i Zotit" i caktuar nga Isaïa në “Këngët e shërbëtorit”, në këtë tekst është shumë e qartë: nuk bëhet fjalë për një individ të caktuar, por për një Popull që Ai vetë ka zgjedhur, për Popullin e Izraelit. Ju kujtoj fjalinë e parë të tekstit:
"Zoti më tha: Ti je shërbëtori im, Izrael".
Dhe thirrja e tij është gjithashtu e përcaktuar qartë:
"Në ty do të shfaq shkëlqimin tim".
Tani, shkëlqimi i Perëndisë (pretendimi i tij për lavdi, nëse preferohet) është vepra e tij e shpëtimit; shumë konkretisht këtu bëhet fjalë për kthimin nga Mërgimi në Babiloni. Prandaj, në mënyrë indirekte, Isaia këtu shpall fundin e afërt të Mërgimit. Në të vërtetë, kur Populli i Izaelit të shpëtohet, çlirohet, ai do të jetë prova e gjallë se Zoti është shpëtimtar! Është në këtë mënyrë që të shpëtuarit mund të bëhen shpëtimtarë; jo vetëm në vetvete, sepse vetëm Perëndia është shpëtimtar, por nga vetë fakti i të qenit shpëtuar dhe i të qenit dëshmitar i këtij shpëtimi përballë botës!
Sepse, sipas mentalitetit të kohës, rënia e njerëzve të mundur dhe të dëbuar mund të kalojë si dështim të Zotit të tyre, por çlirimi i tyre do të shfaqë në sytë e botës pagane epërsinë e Zotit.
Prandaj, titulli i shërbëtorit që i jepet popullit të Izraelit në mërgim, nënkupton dy gjëra: së pari është një siguri për mbështetjen e Zotit, por është në të njëjtën kohë një thirrje për një mission: Izraeli duhet të vazhdojë të besojë në shpëtim dhe të dëshmojë për të përpara botës; sepse duke njohur nëpërmjet tij veprën e Perëndisë, të tjerët do të pranojnë se Perëndia është shpëtimtar dhe, nga ana tjetër, do ta mirëpresin atë si shpëtimtarin e tyre. Kështu më në fund Zoti do të njihet dhe do të njihet nga të gjithë ata që e kanë parë duke punuar për të shpëtuar popullin e tij. Është në këtë kuptim që Izraeli mund të dëshmojë praninë e Perëndisë dhe kujdesin e tij shëlbinprurëse në favor të popullit të tij dhe të njerëzimit mbarë. Ky është kuptimi i shprehjes:
"Ti je shërbëtori im, Izrael, në ty do të shfaq shkëlqimin tim".
Pra, kuptojmë fjalinë e fundit të tekstit tonë:
"Unë të bëj dritën e kombeve, që shpëtimi im të arrijë deri në skajet e dheut".
Edhe një herë, Bibla na thotë se projekti i Perëndisë është një projekt shpëtimi, lumturie dhe se ka të bëjë me të gjithë njerëzimin: "Deri në skajet e tokës".
Deri atëherë, mendohej se vepra e Perëndisë për shpëtimin kalonte përmes një individi, i cili quhej Mesia. Dhe Populli e imazhinonte atë si një mbret. Këtu, pritshmëria e Mesisë evoluon në mënyrë të konsiderueshme: nga njëra anë, Mesia nuk është më një individ i veçantë, ai është një personazh kolektiv: është Populli i Izraelit që është investuar me një mision në shërbim të Zotit dhe të botës. Dhe nga ana tjetër Mesia që duhet të vijë, nuk ushtron më pushtet mbretëror, por paraqitet si shërbëtor.
Mbetet një pyetje e vështirë. Në fillim të tekstit, është Zoti ai që flet dhe i drejtohet Shërbëtorit. Por, më pas, vetë Shërbëtori flet: "Zoti më ka formuar që në barkun e nënës sime që të jem shërbëtor i tij, për t'i sjellë Jakobin dhe për të mbledhur Izraelin pranë tij".
Nëse Shërbëtori është Izraeli, si mund të thuhet se do ta mbledhë Izraelin?
SHËRBËTORI SI DËSHMITAR I VEPRAVE ÇLIRIMENTARE TË ZOTIT.
Në fakt, Isaia u drejtohet të afërmve të tij, bërthamës së vogël të besimtarëve, atyre që u quajtën “Tepricat e Izraelit”, atyre që nuk u lëkund besimi, pavarësisht viteve të mërgimit dhe robërisë. Kjo "Teprica e vogel e Izraelit” ka detyrën e parë të mbledhë të gjithë Izraelin dhe ta kthejë atë tek Perëndia i tij, domethënë ta kthejë atë në besim.
Por kjo është vetëm faza e parë e misionit të tyre:
" Ai më tha: “Tepër pak është të më jesh shërbëtor
për t’i rilindur fiset e Jakobit,
për t’i riatdhesuar Tepricat e Izraelit:
por të caktoj të jesh drita e popujve
që shëlbimi im të arrijë në skaj të tokës!” (v. 6).
Sepse është pikërisht kjo vepër e papritur, e paimazhinueshme të ngritjes së njerëzve nga pak njerëz që do të jetë në sytë e gjithë botës një dëshmi për Perëndinë e Izraelit. E thënë ndryshe, rivendosja e Izraeliteve, kthimi i tyre në besimin e Besëlidhjes është pjesë e planit të Perëndisë si preludi i shpëtimit të të gjithë njerëzimit.
I gjithë ky lajm i bukur dikujt duhet t'i jetë dukur paksa jorealist; kjo është arsyeja pse profeti pohon me këmbëngulje se ai nuk shpiku asgjë: ai është vetëm zëdhënës i Zotit. Dy herë, ai saktëson: “Zoti më tha...(v. 3 e 6) dhe Tani Zoti më thotë (v.5)”. Dhe, nga ana tjetër, ai u pëshpërit bashkëkohësve të tij fjalë shprese:
“U bëra i lavdishëm ndër sytë e Zotit,
Hyji im u bë fuqia ime” (v.5).
Unë kam vlerë në sytë e Zotit, është Perëndia im ai që është forca ime. Nuk është krenari apo pretendim, përkundrazi është përulësi: njohja se në thellësi të dëshpërimit të tij, Shërbëtori ka vetëm një burim, mbështetjen e vetë Zotit.
Krijoni Kontakt