Dosja e plot/ Pastroi 300 mij euro n Shqipri, si u zbulua mafiozi italian q blinte pasuri t paluajtshme dhe

Emri:  Ferdinando.jpg

Shikime: 173

Madhsia:  36.1 KB

Ndrsa gjykata e Durrsit ka drguar sot pr gjykim dosjen ndaj italianit t Camorras, Ferdinando Muollo, duke e akuzuar se ka konsumuar elementt e veprs penale Pastrimi i produkteve t veprs penale ose veprimtaris kriminale, gazetarja Klodiana Lala ka mundur t siguroj dosjen e plot pr BalkanWeb.

Nga dosja rezulton se shuma e investimeve n total e t pandehurit Ferdinando Muollo n shtetin shqiptar rezulton t jet rreth 300.000 euro. Ai ka bler 5 apartamente dhe 7 garazhde, po ashtu ka investuar edhe n tre subjekte tregtare, ndrsa nga inspektimi ekonomik rezulton se n shumicn e tyre blerjet nuk kan kaluar prmes bankave, por jan paguar cash nga italiani.

Sipas prokuroris ky shtetas pasurin e prfituar n mnyr kriminale ka dashur ta pastroj.

organi procedues mon se n rastin konkret ka qen vet shtetasi autor i kryerjes s veprs penale mm ai q ka konsumuar dhe veprn penale t pastrimit t parave. Konkretisht, nj pjes t ksaj pasurie, I pandehuri Ferdinando Muollo ka vendosur q ta investoj n shtetin shqiptar.

Konkretisht ai fillimisht ka lidhur n vitin 2010 nj kontrat porosie pr blerjen e nj apartamenti dhe dy garazhde me nj shum totale prej 50.000 euro, shum t ciln ai ja ka paguar subjektit ndrtues n Cash, pra nj shum e till parash provohet q nuk ka kaluar n rrug bankare.

M tej n vitin 2011 I pandehuri Ferdinando Muollo, ka lidhur prsri me subjektin nj kontrat siprmarrje pr blerjen e pes garazhdeve n t njjtin objekt t subjektit tregtar. Edhe n kt rast, ai ka paguar nj shum 30.000 euro n momentin e lidhjes s ksaj kontrate dhe shumn tjetr prej 30.000 euro e ka paguar brenda vitit 2011.

N t dyja rastet e msiprme prkatsisht n vitet 2016 dhe 2019, ai ka lidhur kontrata t rregullta noteriale me subjektin, duke i marr n pronsi kto pasuri t paluajtshme dhe prsa i prket pagess i sht referuar kontratave t porosis dhe siprmarrjeve t kryera vite m par.

M tej, i pandehuri Ferdinando Muollo ka lidhur nj kontrat shitje me kusht n vitin 2013 me qllim blerjen e dy apartamenteve me nj shum t prgjithshme prej 120.000 euro prsri tek objektet e subjektit. Edhe n rastin konkret ky shtetas ka paguar kstin e par prej 40.000 euro dhe pjesn tjetr do ta paguante t copzuar n vitet n vazhdim n vitet 2013 dhe 2014.

N vitin 2014, i pandehuri Ferdinando Muollo ka marr n pronsi dy apartamente me nj vler totale prej 70.000 euro po tek subjekti, ku tashm ka prcaktuar se ka paguar shumn prej 50.000 euro n vitin 2013, ndrsa shumn tjetr e ka paguar n muajin Maj 2014. Edhe n kt rast nuk rezulton q shtetasi Ferdinando Muollo t ket paguar n rrug bankare shumn e msiprme, duke konfonduar n kt rast dhe mnyrn e pagess.

N vijim n muajin shkurt 2015, i pandehuri Ferdinando Muollo ka lidhur nj kontrat tjetr me subjektin Xhili 03 pr blerjen e 2 apartamenteve dhe 13 garazhdeve n t njjtin objekt pr nj vler totale prej 370.000 euro. Edhe n kt rast ka deklaruar se paguar 20.000 euro si kst t par dhe pjesn tjetr ka prcaktuar afatet konkrete.

N muajin shtator 2015, i pandehuri Ferdinando ka marr n pronsi t tij nj apartament n vlern 4.200.000 lek, ku prsa i prket mnyrs s pagess ka referuar se ksti I par prej 2.200.000 lek sht paguar n muajin Janar 2013 dhe ksti I dyt n shumn 2.000.000 lek sht paguar n muajin Maj 2014. Edhe n kt rast nuk rezulton q I pandehuri Ferdinando Muollo t ket paguar n rrug bankare shumn e msiprme, duke konfonduar n kt rast dhe mnyrn e pagess.

N muajin shtator 2016, I pandehuri Ferdinando ka marr n pronsi t tij nj apartament dhe dy garazhde n vlern totale prej 50.000 euro, shum e cila sht paguar prej tij n vitin 2010. Edhe n kt rast nuk rezulton q I pandehuri Ferdinando Muollo t ket paguar n rrug bankare shumn e msiprme, duke konfonduar n kt rast dhe mnyrn e pagess.

N muajin Dhjetor 2017, I pandehuri Ferdinando ka bler nga shtetasit nj apartament i cili ndodhej po n objektin e firms dhe n kontrat sht shnuar shifra 950.000 lek, shum t ciln fillimisht Ferdinando e ka depozituar Cash n Bank pr llogari t pals shitse. Nga pyetja e shitsve ka rezultuar se shtetasi Italian Ferdinando pr kt banes i ka paguar Luanit dhe shumn prej 30.000 euro cash n dor. Pra n rastin konkret, I pandehuri Ferdinando Muollo nuk ka referuar vlern e sakt t investimit t tij n blerjen e ktij apartamenti.

N muajin Janar 2019, I pandehuri Ferdinando ka marr n pronsi t tij nga Shoqria pes garazhde duke vendosur nj mim t prgjithshm prej 60.000 euro. Prsa I prket mnyrs s pagess ka deklaruar se shuma prej 60.000 euro sht paguar n dy kste nga 30.000 euro n muajt gusht dhe dhjetor 2011, sipas kontrats s porosis. Edhe n kt rast nuk rezulton q I pandehuri Ferdinando Muollo t ket paguar n rrug bankare shumn e msiprme, duke konfonduar n kt rast dhe mnyrn e pagess.

Pra prsa i prket investimeve n blerjen e pasurive t paluajtshme, I pandehuri Ferdinando Muollo rezulton se ka t rregjistruara n Zyrn e Agjensis Shtetrore t Kadastrs 5 apartamente dhe 7 garazhde pr t cilat rezulton se n rrug bankare sht pasqyruar vetm shuma prej 950.000 lek, ndrsa prsa i prket shumave t paguara pr blerjen e tyre jan t gjitha t kryera Cash dhe kryesisht t deklaruara t paguara n vitet 2010, 2011, 2013, 2014 dhe 2015. Kryerja e ktyre veprimeve t krijon bindjen se I pandehuri Ferdinando Muollo me dashje ka vepruar n kt mnyr me qllimin e fshehjes t burimit t sakt t investimit t kryer duke pasur parasysh faktin se kto para jan rrjedhoj e veprimtaris kriminale t tij. Dhe kjo sht arsyeja se prse I pandehuri Ferdinando Muollo nuk ka zgjedhur rrugn bankare.

Gjithashtu I pandehuri Ferdinando Muollo rezulton se ka qen aksioner n tre subjekte t regjistruara n Organet Tatimore t Republiks s Shqipris, subjekte t cilat gjat periudhs kohore ku shtetasi Ferdinando ka qen aksioner nuk kan pasur veprimtari ekonomike fitimprurse duke rezultuar me humbje.

Pra n analiz t Ans Objektive t veprs penale t konsuuar nga I pandehuri Ferdinando Muollo rezulton se sht provuar tej cdo dyshimi konsumimi i investimit n veprimtari ekonomike ose financiare t parave a sendeve, duke ditur se jan produkte t veprs penale ose veprimtaris kriminale.

(BalkanWeb)