Novavax fillon provat klinike te vaksines kunder covid ne nje grup prej 130 njerezish
te shendetshem ku mosha varion nga 18 vjec deri59 vjec.
Novavax nje kompani biotech me qender ne maryland USA dhe dega e saj ne Australi do fillojne sot provat klinike te vaksines duke injektuar vaksinen ne 130 njerez ne dy doza te ndryshme.Rezultatet e kesaj prove do behen te njohura per publikun ne Korrik 2020.
Novavax ka marre donacion financim falas prej 388 miljon dollaresh nga organizata e koalicionit per pergatitjen ndaj epidemive(CEPI).
Kjo eshte faza e pare e provave klinike.Nqs kjo prove del me sukss domethene vaksina vertetohet qe sipas rezultateve te jete e sigurte dhe efektive per shendetin atehere do vazhdohet me fazen e dyrte te provave dhe do testohen nje numer me i madh njerezish ne pika te ndryshme te globit.
Parashikohet qe Novavax te prodhoje 100 miljon vaksina ne Dhjetor 2020 gati per perdorim.
Ne dhjetor te vitit tjeter(2021) kompania do kete gati per perdorim 1 bilion(1miljarde) vaksina.
Kompania ka perfunduar testimin e vaksines ne kafshe,ku rezultatet kane dale shume te mira.

Xeljanz nje ilac i krijuar nga kompania Pfizer ne Amerike dhe perdoret
per kurimin a arthritis,po shihet si nje medikament me interes qe bllokon shumezimin e virusit te korones covid19.Parashikohet qe Pfizer te filloje provat klinike ne njerez ne shtator duke perdorur Xeljanz.
Azithromycin nje antibiotik po shihet me shume interes nga Pfizer si nje ilac i mundshem efikas kunder covid19.
Pfizer po bashkepunon me kompanine BioNTech per testimet klinike te vaksines kunder covid 19 ne njerez.kane filluar provat klinike.
Pfizer i ka dhene deri tani kompanise BioNtech 185 miljo dollare.Me vone do i jape edhe 563 miljon dollare BioNtech-ut.Lufta per krijimin e nje vaksine efikase kerkon talent dhe aftesi professionale.Por kjo nuk mjafton,kerkohet edhe fat.Ne kete faze te zhvillimit eksperimental vaksinat e krijuara mbartin nje shkalle te larte rrezikshmerie per shendetin,megjithse ato kane dhene rezultate pozitive ne testet ne kafshe.