Emri:  bizneset-e-huaja.png

Shikime: 101

Madhsia:  27.0 KB
N vitin 2016 numri i ndrmarrjeve t huaja dhe t prbashkta (bashkpronsi e huaj dhe shqiptare) u ul me t paktn 5.1% n raport me nj vit m par. T dhnat bhen publike n studimin e fundit t Institutit t Statistikave dhe Banks s Shqipris mbi bizneset e huaja n Shqipri ku jepet m gjersisht edhe kontributi i tyre real n punsim, eksporte, importe dhe investime.

N vitin 2016, ndrmarrjet e huaja dhe t prbashkta kan punsuar 16 % t totalit t punsimit dhe kan kontribuar me 22,7 % n totalin e xhiros vjetore. Ndrmarrjet me pronsi 100% t huaj mbulojn 71,4 % t totalit t ndrmarrjeve t huaja dhe t prbashkta, ndrsa ndrmarrjet e prbashkta me mbizotrim t huaj mbulojn 14 % t tyre thuhet n raportin e INSTAT.

Origjina dhe aktiviteti

Vendet e Bashkimit Europian jan edhe ato q kan m shum investitor prezent n Shqipri. Sipas INSTAT n vitin 2016, ndrmarrjet me origjin nga shtetet e Bashkimit Evropian zn afrsisht 2,5 % t ndrmarrjeve aktive gjithsej n Shqipri dhe 70 % t ndrmarrjeve t huaja dhe t prbashkta.

Nga ana tjetr ndrmarrjet me origjin nga shtetet e Ballkanit Perndimor prfaqsojn 10,9 % t ndrmarrjeve t huaja e t prbashkta kurse ndrmarrjet me origjin nga shtetet e tjera zn 19,1 %.

Ndrmarrjet nga shtetet e BE jan aktive kryesisht n shrbime 24.3% ka i dedikohet kryesisht zgjerimit t call center por edhe shrbimeve t tjera. N tregti jan t angazhuara 18.6% e tyre, dhe n industri (13,6 %), ndaj totalit te ndrmarrjeve te huaja dhe te prbashkta.

Sipas madhsis s ndrmarrjeve, bazuar n numrin e t punsuarve, n vitin 2016 ndrmarrjet e vogla nga vendet e BE-s mbulonin 77,1 % t t gjitha ndrmarrjeve t BE-s, ndrsa kompanit e mdha mbulonin 1,3 %. Kjo prqindje e bizneseve t vogla dhe t mdha lidhet me veprimtarin ekonomike ku ata veprojn vlerson INSTAT.

Bie numri i t punsuarve

INSTAT bn me dije se n vitin 2016, ndrmarrjet e huaja dhe t prbashkta kan punsuar 16 % t punsimit gjithsej, nga 17,7 % n vitin 2015. Shitjet neto t realizuara nga ndrmarrjet e huaja dhe t prbashkta prbjn 22,7 % t shitjeve neto t ndrmarrjeve rezidente n vitin 2016, ndrsa gjat vitit t kaluar ky tregues ishte 24,6 %.

Prqindja e investimeve t realizuara nga ndrmarrjet e huaja dhe t prbashkta sht 46,9 % e investimeve gjithsej t vitit 2016, ndrsa n vitin 2015 ishte 42 %.

Investimet e Huaja Direkte

Investimet e Huaja Direkte jan nj faktor kryesor i integrimit ekonomik ndrkombtar dhe globalizimit. Statistikat e besueshme t IHD-ve kan qen gjithmon thelbsore pr hartuesit e politikave q prballen me sfidat e trheqjes dhe shfrytzimit t investimeve t huaja. Stoku i IHD sht rritur me 14 %, n 2016 krahasuar me 2015. N fund t vitit 2016, vendet e BE-s prbnin pjesn m t madhe t Stokut (59,3 %), t dominuara nga Greqia dhe Hollanda respektivisht me 21,7 % dhe 12,6 % pohon INSTAT./monitor.al