Pas publikimit te lajmeve mbi hapjen e dosjeve nga ana e FBI mbi UFO-t, nje numer i madh pyetjesh linden ne koken e lexuesve dhe qe kane ngelur pa nje pergjigje. Ne fakt ka episode shume te ndryshme nga njeri-tjetri dhe interpretimi i tyre mund te sjelle keqkuptime. Mediat kane percjelle kete informacion me shume entuziazem dhe lehtesi. Le ta shohim qetesisht dhe te kerkojme te sjellim pak rregull ne arkivat e FBI, vertetesine e tyre dhe menyren se si mund te lexohen dokumentat online. Me poshte keni pergjigjet e permbledhura per pyetjet me te shpeshta qe kemi marre ne redaksine tone.

Ku mund t’i gjejme keto dokumenta?

Dokumentat per te cilat flasim gjenden ne faqen online te Fbi ne adresen http://vault.fbi.gov/ duke u bazuar ne rregullat e transparences te «Freedom of Information Act» te kerkuar nga Administrata e Presidentit Obama. Dokumentat klasifikohen ne komunikime t ethjeshta, memorandume, dokumenta te rezervuar. Cdo dokument ka disa omissis qe nuk paragjykojne aspak kuptimin e materialeve apo sasine e informacinit qe permbajne. Keto arkiva nuk jane ekskluzivisht me materiale ufologjike por permbajne te gjitha aktet federale qe jane trajtuar nga FBI dhe qe nuk mbulohen nga sekreti shteteror.Pra, eshte e mundur te lexojme vetem materialet e deklasifikuara nga FBI.

A ishin bere te njohura me pare kablogramet mbi UFO-t ?

Pjeserisht dokumentet ishin te njohura per studiuesit. Freedom of Information Act eshte nje ligj i vitit 1966 amenduar ne 1996 me rregulla te sakta per te rregulluar aksesin ne dokumentat elektronike “Electronic Freedom of Information Act (E-FOIA)”. Pas kohes teknike qe nevojitet te gjitha entet publike amerikane kane vendosur ne rrjet dokumentat e tyre, qe ishin te hapur dhe me pare por jo te gjithe mund t’i konsultonin. Disa nga keto dokumenta kane ringjallur interesin sepse jane bere te disponueshem online per t’u shkarkuar nga te gjithe.

Cfare permbajne dokumentat mbi Ufo-t ?

Arkivat permbajne dokumenta te zyrtareve ne shebrim, por dhe nga fotokopje ose pjese artikujsh gazetash, dhe ēdo lloj informacioni tjeter qe mund te ishte interesant apo i dobishem. Duhet te saktesojme per te gjithe qe nuk kemi te bejme me hetime, por me arkivime te dokumentacioneve. Per kete arsye, titujt e shkruar me te medha neper gazeta “l’FBI konfirmon egzistencen e UFO-ve” nuk duhet te merren si te verteta, te pakten jo per momentin dhe jo ne kete menyre.

A flitet per tema te tjera te lidhura me UFO-t ?

Po, egzistojne pershembull arkiva mbi mutilacionet e kafsheve (gjymtimet e pjeseve te ndryshme), mbi mjete fluturues eksperimentale, mbi raketa prove dhe te tjera. Per mutilacionet e kafsheve egziston nje dosje e veēante. Klikoni ketu per ta pare.

Ka referime dhe per projektin e famshem per te cilin ju kemi folur me pare, Project Blue Book (UFO).

Per ēfare flasin dy kablogramet me te famshme ?

I pari ka te beje me incidentit UFO me te famshem ne bote. Ne fakt pikerisht ne New Mexico gjendet Roswell, mbi te cilin flitet prej shume kohesh dhe qe ehste bere i famshem pikerisht fale historive te shumta mbi UFO-t. Eshte pikerisht ketu qe, sipas raportit te agjentit Guy Hottel, jane gjendur tre disqe fluturues. Gjithmone sipas raportit, brenda ēdo disku gjendeshin 3 trupa, me forme njerezore dhe te gjate me pak se 1 meter. Te gjithe trupat ishin te veshur me nje material metalik me fije te shpeshta, te ngjashem ne pamjen e jashtme me ate te veshjeve te piloteve ajrore. Ne raportin e tij eshte dhe shkaku i mundshem per te cilin tre disqet u perplasen ne terren, interferenca elektro-magnetike e provokuar nga radaret ushtarake qe gjendeshin ne ate zone.

I dyti eshte ai i vrojtimit UFO ne shtetin e Utah. Bazohet kryesisht ne tre deshmi te dhena nga keta persona. Behet fjale per rojen e armatosur te nje dyqani, te nje polici te qytezes se Logan dhe te nje agjenti te policise rrugore te Shtetit. Qe te tre kishin pohuar se, ne daten 4 Prill 1949, kishin pare nje objekt fluturues ngjyre argjenti i cili pak me vone, siē duket, ka shperthyer. Deshmite e tyre jane shume te ngjashme me ato te disa qytetareve ne, te cilen kane deshmuar s ekane pare nje shperthim te dyfishte ajror te ndjekur nga rrezimi i objekteve te ndryshme.

Nese dokumentat jane zyrtare, atehere perse ka akoma dyshime ?

Dyshimet egzistojne sepse behet konfuzion me interpretimin e fashikujve. Eshte njelloj sikur ne nje ēeshtje gjyqesore ku kemi te pandehur dhe akuzues, ti jepej e drejta apo te besohej vetem versioni i njeres prej paleve.

Megjithate, dokumentat jane te rendesishem sepse deshmojne vemendjen me te cilen FBI monitoronte ēdo prove te mundshme te egzistences se jetes jashtetokesore, por qe mbeten vetem deklarata. Proa eshte pikerisht qe keto dokumenta jane publikuar. Cdo dokument serioz mbi egzistencen e ufove ose gjetjen e trupave aliene eshte i klasifkuar si top secret dhe nuk eshte e mundur berja e tij publike ose shperndarja per publikun edhe pse egziston ligji amerikan mbi transparencen. Ne fakt nese ju kujtohet, Wikileaks ka bere pikerisht kete te fundit, publikimin e materialeve top secret, duke ngjallur dhe reagimin e shume qeverive apo organizatave qeveritare, sidomos atyre amerikane.

A nuk eshte e ēuditshme qe jane pikerisht ufologet qe tentojne te minimizojne ?

Ne fakt nuk tentojme te minimizojme aspak, por kerkojme te mos biem ne kurthin e mediave te ndryshme qe publikojne vetem tituj me efekt per publikun dhe nuk ndermarrin asnje veprim investigativ te hollesishem dhe realist, pra njefare kopjo-ngjit te lajmit njeri pas tjetrit. Ufologjia per te qene e besueshme duhet te jete kritikja me e madhe e vetvetes. Asnje nuk deshiron te zvogeloje rendesine e dokumentave te publikuar, por duhet te sjellim gjithēka ne rrugen e seriozitetit.

Po ju leme me poshte me nje dosje interesante dokumentash te “NICAP – National Investigations Committee On Aerial Phenomena” nje grup kerkimesh civil mbi fenomenin Ufo aktiv ne SHBA nga viti 1950 ne vitin 1980.


National Investigations Committee on Aerial Phenomena (NICAP) Part 1 of 3

National Investigations Committee on Aerial Phenomena (NICAP) Part 2 of 3

National Investigations Committee on Aerial Phenomena (NICAP) Part 3 of 3