N kt shkrim jan prfshir 100 fjalt m t shpeshta q prdoren aktualisht n gjuhn shqipe, t cilat jan sortuar prej nj korpusi gjuhsor q ngrthen n vete mbi 35 milion fjal (n kt korpus gjuhsor jan prfshir qindra publikime elektronike nga fushat e ndryshme t dijes son, t shkencs, tekniks, t teknologjis, t arsimit, t shndetsis, t historis, t gjuhsis, t ekonomis etj.). Kjo prbrje e korpusit n terminologjin gjuhsore angleze njihet me emrin Token. Dhe nga ky korpus prej miliona fjalsh sht krkuar q t sortohen vetm fjalt a elementet gjuhsore q kan nj prdorim m t shpesht. Pra sht marr pr baz vetm elementi i shpeshtsis. N kt korpus jan prfshir t gjitha stilet funksionale t gjuhs son.
Na sht dukur me interes q nga gjith ky material gjuhsor t sajojm dhe t nxjerrim nj list me vetm 100 fjalt q jan m t shpeshta n gjuhn ton, sepse nj list e till tashm sa vjet e decenie ekziston n gjuht m t mdha botrore, si: n anglishte, gjermanishte, frngjishte, spanjishte etj.

Ky material sht mbledhur dhe seleksionuar n mnyr t kujdesshme nga nj ekip profesionist- shkencor i www.shkenca. org, pr nj periudh t gjat kohore, t cilin mendojm se sht me interes ta prezantojm ktu n kt shkrim.

Mbledhja dhe selektimi i ktij korpusi gjuhsor sht br me an t programeve t caktuara, n mnyr elektronike.

T gjitha fjalt jan radhitur sipas frekuencs (shpeshtsis) s prdorimit, duke i paraqitur t gjitha kuptimet dhe vlerat e tyre gramatikore sipas kontekstit t tyre dhe jan ilustruar me shembuj konkret nga Fjalori i gjuhs s sotme shqipe i vitit 1980.

Fjalt q kan shkalln m t lart t shpeshtsis, kuptohet, shnohen n fillim, kurse ato me nj shkall m t ult, n vazhdimsi. Dhe do fjal anash mban numrin rendor dhe nj numr shumshifror q dshmon kt shkall t shpeshtsis.

Sa i prket vlers leksiko- gramatikore t ktyre fjalve, sikurse n gjuht: gjermane, angleze etj., ashtu edhe n gjuhn ton, fjal m t shpeshta jan ato shrbyese a funksionale nga pjest e pandryshueshme t ligjrats. Kurse m t rralla jan foljet, mbiemrat, premrat, numrort, emrat etj., si pjes t ndryshueshme t ligjrats.

sht me rndsi t ceket se nnt (9) fjalt e para, pra deri te fjalza -nj, jan fjalt q prdoren m s shpeshti n gjuhn shqipe dhe kjo prbn diku 1/4 (ose 25 %) t tr korpusit gjuhsor.

Se cilat jan fjalt m t sheshta t gjuhs son, kt mund t shihni nga ky shkrim n vazhdim:

100_fjale.pdf


shkenca