Kshilla e mir pr ekstremistt n tekfir
(Demant kundr gulatve {tepruesve n tekfir}, nse je fillestar n udhzim, mos e lexo shkrimin)
Duke u futur npr privatet e myslimanve, tepruesit e tekfirit mundohen q helmin e tyre ta shprndajn n do vend, n do hapsir dhe mundsi q u jepet. Dhe mere me mend, komentohet, vendohet n kllapa dhe arsyetohet gjithka q u shkon atyre pr epshi, edhe nse sht FJALA E QART kundr tyre, ata mundohen ta kthejn n dobi t tyre, pa fare turp, pa fare ndrgjegje.
Dini i Allahut sht i leht pr ta kuptuar, sht i leht pr ta praktikuar, sht i leht pr ta shprndar. Por nse kjo fe merret prej ekstremistve q anojn kah havarixht, ather do t ballafaqohesh me dyshime ekstreme t cilat mund t ojn n devijim.
Ajo q vitin e fundit e shoh si "top tem", e cila ka okupuar rrjetet sociale nga "Mbrojtsit e Teuhidit", apo "Mbrojtsit e Aslu-dinit", sht rregulla e cila sht prmendur n letrn e Muhammed ibn AbdulVehabit "Nauakidul Islam", ku n pikn e tret t veprave q t nxjerrin nga feja, prmendet rregulla "Kush nuk i bn tekfir mushrikt, dyshon n kufrin e tyre, apo saktson medhhebin e tyre, ai sht kafir (jobesimtar)".
Pastaj kan vijuar komentimet e rregulls, koment nga do i dyti, t ashtu quajtur "talebul ilm", t cilt mashtrojn t rinjt t cilt jan t sinqert dhe e duan Islamin, duke i futur n dyshime "a jam qafir apo mysliman", derisa kemi hasur tek disa t cilt kur u futn npr kthetrat e ekstremistve, e lan namazin dhe lan gjithka, doln nga feja Islame, "ashtu si del shigjeta prej harkut".
sht e vrtet se rregulla "Kush nuk i bn tekfir mushrikt, dyshon n kufrin e tyre, apo saktson medhhebin e tyre, ai sht kafir (jobesimtar)", vlen tek Ehli Sunneti dhe tekfiri i mushrikve sht me pajtueshmrin e dijetarve, por ajo q dallon Ehli Sunnetin prej ekstremistve t tekfirit t cilt keqprdorin rregulln duke manipuluar me fjalt e dijetarve t Nexhdit, sht pyetja: Cilt mushrik? Cilt kafira?
Normal, si kan thn dijetart, komentet dhe kuptimet m t mira t autorit t librit dhe akides s tij, jan nipat e tij dhe talebet t cilt trashguan diturin dhe akiden e tij, gjenerat pas gjenerate, nip pas nipi.
Pr ta kuptuar rregulln nevojitet shtjellim dhe shpjegim t dijetarve, e jo prej do personit i cili pretendon se sht "hoxh", saq disa prej xhematit t tij, e quajn hoxhn e vetm tek shqiptart.
Kompetencat e mia nuk jan t mjaftueshme pr t shpjeguar fjalt e dijetarit, fundja, nuk ka nevoj t shpjegohet e shpjeguara dhe t anohet me epsh drejt mendimit q un e mbshtes.
Rregulla e bidatxhive, qoft kjo tek murxhit apo havarixht, apo qofshin gulatt (ekstremistt) n tekfir dhe sektet tjera, sht se ata njher e fitojn bindjen, pastaj vrapojn pas argumenteve, pas birrave pr ta arsyetuar bindjen e tyre, ndrsa tek Ehli Sunneti, njher shikohen argumentet, pastaj fitohet bindja duke u mbshtetur dhe e lutur Allahun q t na mundsoj hakun.
Shejhul Islam Ibn Tejmijje, Allahu e mshiroft, kur flet pr rregulln e lartprmendur, thot: Kush nuk beson se Allahu nuk pranon fe tjetr jasht Islamit nga jasht dhe brenda, ai nuk sht musliman, kush nuk ndalon marrjen e krishterimit apo fen e jehudve pr fe pas drgimit t Muhamedit, sal'Allahu alejhi ue selem, dhe kush nuk i shpall kafir dhe kush nuk i urren ata, ai nuk sht musliman. (Mexhmu Fetava 463/27)
Kadi Ijadi, Allahu e mshiroft, thot: Andaj, e shpallim kafir donjrin i cili merr fe tjetr pos fes muslimane, apo ndalet dhe dyshon rreth kufrit t tyre, edhe nse pas ksaj ai shfaq Islamin apo e beson ate, dhe beson se do drejtim pos tij sht i kot, ai megjithkt sht kafir. (Shih Shifa 107/2)
Shejh Nasir el-Fehd, Allahu e liroft nga burgu i tagutit, thot: "Nuk ka dyshim se rregulli: Kush nuk e shpall kafirin si kafir, edhe ai sht kafir, sht rregull e njohur dhe e shquar, dhe ai sht nakidi (rrnuesi) i tret prej rrnuesve dhe gjrave q ta rrnojn Islamin t ciln e ka prmendur shejh Muhamed ibn AbdulUehab..."
Kur bidatxhit u ballafaquan me kundrshtime mes vete, disa prej tyre u bn qafira mes vete, e disa u bn edhe m ekstrem, disa mbetn m afr Ehli Sunnetit, disa u bn murteda, disa u kthyen n hak, dhe s'ka dyshim se gjithka q ngritet mbi t kotn sht e kot.
Ata pastaj u munduan t keqprdorin rregulln "Tekfiri i mushrikve sht prej aslu-dinit" dhe i nxorn nga feja t gjith ata q i kundrshtuan, bile disa, e konsideruan thirrjen e tyre "thirrja e vetme e s vrtets" dhe kundrshtimi i ksaj thirrje, sht dalje nga feja, saq njri prej tyre, pasi q u thash se jan t mbushur me dyshime dhe duhet t kthehen n librat q flasin pr kt tem, me refuzoj duke m akuzuar se e kundrshtoj thirrjen e Teuhidit dhe m tha: Ti je qafir fisebililah.
Tekfiri i mushrikve sht prej aslu-dinit, por tepruesit n tekfir, t rnd n trurin e tyre, keqkuptuan fjalt e dijetarve n komentimin e ksaj rregulle, duke i futur t gjith mushrikt n nj shkall dhe duke mos br dallimin mes kafirit n esenc (asli) dhe kafirit t dal nga feja (murted), kshtu q than: dokush i cili nuk bn tekfir mbi kafirin qoft ai asl ose murted, ai sht kafir sikur ata.
Dijetart e Ehli-Sunnetit kan br dallim n llojet e kafirave, duke e venduar secilin n vendin e tij, kjo sht rruga e mesme. Ndrsa rruga e ekstremistve sht rrug kontradiktore dhe shpesh kam hasur q tekstin e qart mundohen ta demantojn me nj tekst t dyshimt, duke mos e kuptuar rregulln se gjithka q ngritet mbi bindje, nuk largohet me dyshim.
Ajo q pajtohet Ehli Sunneti me tepruesit n tekfir, sht se t dyja palt, pajtohen q kush nuk i shpall t krishtert, ifutt dhe zjarputistt si kafira, edhe ai sht kafir, dhe pr kt ka sjell ixhma Kadi Ijadi, t ciln e prmendm m lart.
Por dallojn n llojet e tjer t kafirave, sepse tepruesit e tekfirit nuk bjn dallim tek kafirat dhe t gjith i fusin n nj vend.
Shejh Nasir el-Fehd, Allahu e liroft, thot: "Vetmse ky rregull nuk sht n kt prgjithshmri (absolute), porse n t ka sqarime (dhe hollsira), dhe kush tregohet neglizhent ndaj tyre (dhe nuk i kushton rndsi) bie n gabime, duke br kafira muslimant, e poashtu n t kundrt, nuk i bn tekfir ata q n origjin jan qafira, e hollsit e ktyre shtjeve jan si m posht:
Lloji i par: Kafiri (aslij) i cili q n origjin sht kafir:
Sikurse ifuti, krishteri, zjarradhuruesi e t tjer pos tyre, kush nuk e bn kafir kt (ose kt kategori njerzish, sikurse krishtert apo cifutt) ose dyshon n kufrin e tij apo e saktson rrugn e tij, ky del nga feja (bn kufr) me pajtimin e t gjith dijetarve, sikurse e ka prmendur kt m shum se nj prej dijetarve, sepse kjo sht kundrshtim i teksteve t cilat kan ardhur dhe tregojn se do akide tjetr pos akides islame sht e kot (batil), dhe gjithashtu sht kundrshim i argumenteve (t cilat tregojn) pr kufrin e atij i cili nuk sht n fen islame.
Lloji i dyt: Ai i cili ka dezertuar (ka br rrideh, ose ka dal) nga Islami:
E ky sht dy lloje:
Ai i cili e ka shfaqur kufrin e tij dhe transferimin e tij nga islami tek nj fe tjetr pos islamit, sikurse hebraizmi, krishterizmi ose ateizmi, gjykimi i ktij sht sukurse gjykimi i llojit t par (Kafirit aslij)
Ai i cili ka vepruar ndonj prej (neuakidul islam) veprave q ta hedhin posht Islamin, vetmse ai pretendon se sht n Islam dhe nuk ka br kufr me kt (nakid) vepr q ta hedh posht Islamin, ky sht dy lloje gjithashtu:
Ai i cili ka vepruar ndonj (nakid) vepr q ta hedh posht Islamin, n mnyr t qart, e q pr kt kan rn dakord t gjith (se kjo t nxjerr nga islami) sikurse sharja e Allahut t Madhruar, ather ky bn kufr (del nga islami) me ixhman e t gjith dijetarve, e ai i cili ndalet n tekfirin i ktij sht njri prej dy njerzve:
Ai i cili pohon se sharja e Allahut sht kufr dhe se kjo vepr e tij sht kufr, vetmse ai ndalet n zbritjen e gjykimit n nj person konkret (ose specifik) pr shkak t pamjaftueshmris s dituris s tij, apo pr shkak t ndonj keqkuptimi (ose dyshimi) t ciln ai e sheh e ngjashm me kto, ather ky sht gabimtar dhe kjo fjal e tij sht (batil) e kot , vetmse ai nuk del nga feja, pr shkak se ai nuk e ka kundrshtuar ndonj argument apo ta ket prgnjeshtruar at, (prkundrazi) ai e ka vrtetuar (dhe pohuar) at q ka ardhur n argumente dhe ixhma, se sharja sht kufr.
Ai i cili e urren q sharja sht kufr (pra thot se sharja e Allahut nuk sht kufr), ky person del nga feja pasiq ti jet sqaruar kjo cshtje, sepse kjo sht kundrshtim i argumenteve dhe ixhmait, e kjo sht e ngjashme me at i cili adhuron varret prej atyre t cilt i dedikohen islamit (ose pretendojn se jan musliman), kshtuq kushdo q kundrshton se kjo vepr e tij (pra adhurimi i varreve) t jet kufr, ky del nga feja sepse kjo sht kundrshtim i teksteve dhe ixhmait, ndrsa kush pohon se vepra e tij (pra adhurimi i varreve) sht kufr vetmse ai ndalet n tekfirin e tij (pra nuk i bn tekfir adhuruesit t vvarreve) pr shkak t ndonj dyshimi (ose keqkuptimi) t ciln ai e sheh, ather ky nuk del nga feja.
Ai i cili vepron ndonj vepr q dijetart nuk kan rn n nj mendim pr t, sikurse lnia e namazit, e tekfiri i tij sht shtje q ka mospajtim, ndrsa ai i cili e kundrshton kt (pra thot se lnia e namazit nuk sht kufr) ky nuk del nga feja, e as nuk bhet bidatxhi, e as nuk bhet fasik, edhe pse themi se ai sht gabimtar (pra ka gabuar).
Kjo sht ajo q kam pr kt rregull n mnyr t prmbledhur". (Fund i fjalis s Nasir el-Fehdit)
Shejh Ali el-Khudajr, Allahu e liroft nga burgu i tagutit, kur e shpjegon kt rregull, thot: "Gjendja e par: Nse arsyeton me injoranc ngase ai nuk din t bj dallimin n mes emrit shirk dhe emrit kufr dhe se injoranca ashtu si sht arsyetim n emrin e kufrit ashtu sht edhe n emrit e shirkut megjithse thnsi i till sht n medhhebin e Ehli Sunnetit n Iman i tilli ka gabuar dhe dispozita e tij sht dispozita e gabimtarit prej ehli sunnetit nuk bhet tekfir dhe nuk llogaritet bidati.
Gjendja e dyt: Nse arsyeton me injoranc n shirk mirpo therrjen (kurban) pr shembull dhe t tjera i llogarit prej adhurimeve t cilt nse bhen pr dik tjetr pos Allahut ato jan shirk, therrja pr tjer pos Allahut sht shirk e kshtu me radh, thjesht me veprim vetm dhe nuk thot: derisa t besoj apo patjetr sht ta shikojm besimin e tij, megjithse ky thns sht nga Ehli sunneti n shtjen e Imanit se ai sht fjal, vepr dhe besim thnsi i till ka gabuar sikur ai para ktij dhe tek ky ka pjes nga pjest e bidatit.
Gjendja e tret: Nse arsyeton me injoranc dhe thot se therrja dhe betimi (nedhri) dhe t ngjashme pr tjer pos Allahut nuk llogariten shirk derisa t besoj se me Allahun ka ortak tjetr apo pr at q sht therrur (kurbani) ai ka n dor udhheqjen (e shtjeve) bashk me Allahun e t ngjashme apo mban qndrim mesatar pr ata duke mos e quajtur at mushrik derisa t besoj (me zemr) dhe nuk e quan mushrik thjesht vetm me therrje dhe vepr, thnsi i till sht murxhi, bidati veanrisht nse mendimi i tij n Iman sht se sht fjal dhe besim dhe nuk i llogarit veprat dhe adhurimet pjes prbrse t emrit Iman dhe do kufr e kthen tek besimi apo tek brja hallall (istihlal) dhe far ka n zemr.
Gjendja e katrt: Nse arsyeton me injoranc n shirkun e madh dhe thot se therrja pr tjetr pos Allahut nuk sht shirk derisa t besoj (me zemr) mirpo kjo sht shenj e shirkut apo kufrit dhe thnsi i till thot se Imani sht dituria, njohja dhe pohimi dhe nuk e llogarit besimin e zemrs dhe veprn e zemrs prej Imanit, i tilli sht xhehmij, kafir, bidati i devijuar.
Vrejtje: Ekziston dallim n mes arsyetimit me injoranc n shirkun e madh si u lart prmend dhe n mes shtjes s arsyetimit me mosnjohjen e gjendjes (t njeriut) dhe przierjen e saj.
Pr shembull: nse arsyeton me injoranc n shirkun e madh ndrsa dokush i cili ther pr tjer pos Allahut i tilli sht mushrik edhe nse sht injorant mirpo ai n person konkret nuk bn tekfir me kt shirk, jo ngase ai sht injorant mirpo e ka t panjohur gjendjen e ktij vepruesi a e ka vepruar?
Nse dshiron njohjen e hollsishme m shum pr mosnjohjen e gjendjes kthehu n (librin) xhuzu xhehlil hali ue iltibasihi dhe ktheju kaptinave t fundit nga fundi i librit Hakaiku teuhidi dhe n shtjen e ndihms s mushrikve t cilt prkatsohen n kible". (Fund i fjalis s shejh Ali Khudajrit)
Shejh Sulejman el-Ulvani, Allahu e liroft nga burgu i tagutit, thot: "N kt ka sqarim t detajizuar, kategorit mbi kt shtje jan shtat.
Kategoria e par: Kush nuk i bn tekfir jehudt, krishtert dhe mushrikt, pa marr parasysh llojin e tyre apo njerzit prej tyre, ky sht kafir pr shkak t prgnjeshtrimit t asaj q sht e prer (n fe).
Kategoria e dyt: Kush nuk e bn tekfir at i cili kalon n nj fe esenciale, sikur nj njeri musliman kalon n jehudizm, apo n krishterizm apo n mexhusije, e ky nuk e bn kt tekfir, ather edhe ky sht kafir pr shkak t prgnjeshtrimit t asaj q sht e prer (n fe).
Kategoria e tret: Kush vjen me nj negacion (t Islamit) q sht i prer me ixhma- njzshmri, sht ngritur mbi at argumenti dhe sht larguar prej tij dyshimi, pastaj njeriu nuk e bn kt tekfir jo pr ndonj dyshim, e as pr ndonj tevil-interpretim, mirpo kjo ndodh pr epsh apo nga moskokarja, ather ky futet n rregulln: Kush nuk e bn kafirin kafir edhe ai sht kafir.
Kategoria e katrt: Kush nuk e bn tekfir njrin i cili ka kryer nj negacion (prishs t Islamit) pr ndonj dyshim q sht paraqitur tek ai, ose pr shkak t besimit se atij nuk i sht ngritur argumenti, apo kushtet nuk jan plotsuar mbi at, ky nuk bn kufr me ixhma-njzshmri.
Kategoria e pest: Kush nuk e bn tekfir kafirin, pr shkak t ndonj bidati q ka ky (q nuk e bn tekfir), sikur murxhija i cili i kushtzon negacionet (anulesit) e Islamit me besim me zemr (Itikad), apo me mohim(xhuhud) apo me brje hallall (istihlal), andaj nuk e bn kafirin kafir pr shkak t dyshimit t bidatit q e ka tek vetvetja, ky nuk bn kufr me pajtimin e t gjithve, ngase sikur t bhej tekfir ky ather do t duhej t bhen tekfir t gjitha grupet e bidative, sikur murxhit, esharit, kerramit, salimit dhe t gjitha kto grupe ndrsa nuk ka dikush q e ka thn kt fjal.
Kategoria e gjasht: Kush nuk e bn tekfir at pr (kufrin) e t cilit ka mospajtime, pamarr parasysh a sht pr qllim lloji (kufrit) apo konkret (personi), sikur lnsi i namazit, apo magjistari, e t ngjashme me kta, pastaj kjo ka dy gjendje:
a) Gjendja e par: Nuk e bn tekfir ngase ajo sht vepr prej veprave, ky sht mendim i bidative dhe nuk bn kufr me kt, njzrit edhe ktu gjithashtu.
b) Gjendja e dyt: Nuk bn tekfir me gjykimin e barashpeshimit (bashkimit) t argumenteve, ky nuk bn kufr me pajtimin e t gjithve dhe sikur t bheshin tekfir kta, do t bheshin tekfir katr imamat, do t bheshin tekfir imama t mdhej t selefit sikur Zuhriju dhe t tjer pos tij, ndrsa askush nuk e ka thn kt, andaj nga ktu (kjo rregull) kan polemizuar selefi rreth Havarixhve, kan polemizuar selefi rreth Mutezilive, kan polemizuar selefi rreth disa personave sikur Haxhaxhi prshembull, ndrsa nuk e kan br ata njri tjetrin tekfir, madje as q e kan shpallur njri tjetrin bidati, ngase kjo sht prfundim (konkludim) i tevilit-interpretimit dhe prfundim i ixhtihadit (studimit), ja sahabt kan polemizuar rreth kufrit t Havarixhve, e nuk i kan thn ata q i kan br tekfir (Havarixht) atyre q nuk i kan br tekfir se ju jeni Murxhi, kurse ata q nuk i kan br tekfir nuk u kan thn atyre q i kan br tekfir (Havarixht) se ju jeni Havarixh, ja Hasan El-Basriju, Umer Ibn AbdulAzizi dhe Muxhahidi e kan br tekfir Haxhaxh ibni Jusufin dhe e kan llogaritur murted ndrsa Muhamed ibnu Sirini dhe nj grup tjetr nuk e kan besuar tekfirin e tij, megjithkt nuk e kan shpallur njri-tjetrin t devijuar, e as nuk e kan br tekfir njri-tjetrin, ngase kjo ka ardhur si rezultat i studimit, ngase donjri prej tyre ka shikuar se a jan plotsuar tek ai argumentet t cilat e obligojn tekfirin e tij, t tjert kan thn nuk jan plotsuar, andaj nga ktu kan polemizuar dhe nuk e kan br tekfir njri-tjetrin madje as nuk e kan shpallur njri tjetrin bidati, madje as q e kan braktisur njri-tjetrin e lre m shpalljen e njri-tjetrit si bidati e lre m t bhen tekfir ndrmjetveti.
Kategoria e shtat: T jet kjo n grupet pr t cilat ka pajtim (pr kufrin e tyre), pastaj vjen nj njeri q polemizon rreth personave t tyre jo n llojin ( e kufrit t tyre), pra thot: Un pajtohem se ata kan kufr mirpo nuk pajtohem pr tekfirn e tyre, se ixhmaja sht ngritur pr kufrin e tyre mirpo nuk sht ngritur pr tekfirin e tyre, ky gjithashtu nuk bhet tekfir, ngase ky nuk ka prgnjeshtuar ndonj (shtje) t prer (n fe), ndrsa prej kushteve t tekfirit sht prgnjeshtrimi i asaj q sht e prer (n fe), ndrsa ktu e prer sht lloji ( i kufrit) e jo personi, ndrsa sikur t polemizonte rreth kufrit t personit q sht me argument t prer sikur kategoria e dyt dhe e tret ather bn kufr, ngase atje sht e prer ndrsa ktu nuk sht e prer (shtja e personit).
Kto jan pra shtat kategorit mbi at se kush nuk e bn kafirin kafir edhe ai sht kafir". (Fund i fjalis s shejh Ulvanit)
Tekfiri i kafirit murted prej ndonj personi, mund t jet mesele e fsheht, si prmenden llojet e mushrikve n shkrimet e lartprmendura dhe n meselet e fshehta krkohet ngritje t argumentit.
S'ka dyshim se Nasir el-Fehdi, Ali el-Khudajri dhe Sulejman el-Ulvani, kto lloje i kan nxjerr nga dijetart e Nexhdit, t cilt kan prfituar dhe kuptuar nga shkrimet e shejhul Islamit, i cili ka trashguar diturin e dijetarve t gjeneratave t para.
Nga doln t gjith kta lloje dhe a kan qen n akiden e ekstremistve n tekfir (gulatve), dijetart e Nexhdit? Uallahi jo. Mbeturinat e ekstremizmit keqprdorin fjalt e tyre pr ta mbrojtur ekstremizmin e tyre, saq disa prej tyre than: Kush e merr ndonj mendim tjetr jasht mendimit t Muhammed ibn AbdulVehabit, sht kafir! Subhanallah! Fjalt e dijetarve i bn ajete dhe hadithe dhe mohimi i tyre sht kufr q t nxjerr nga feja.
Ajo q nuk dshirojn ta lexojn tepruesit n tekfir, do t prmendet m posht, duke ua hedhur posht helmin q ka filluar t helmoj rinin e begatshme. Pas ktyre citateve, ata ose duhet t pendohen, ose do t kmbngulin n devijimin e tyre, duke e pasuar qorrazi "shejhul Islamin e Danimarks" i cili i komenton fjalt e dijetarve t Nexhdit, ndrsa gjat studimeve, nuk e ka kryer as kursin e gjuhs arabe.
Shejh Muhamed Ibn AbdulVehab dhe nipi i tij AbduRrahman Ibn Hasan Allahu i mshiroft: "E prej tyre ka q i kan armiqsuar por nuk i kan br tekfir, e ky poashtu nuk ka ardhur me at q argumenton Lailahe ila Allah (Nuk ka t adhuruar tjetr q meriton t adhurohet pos Allahut) si mohimin e shirkut dhe at q e bn t domosdoshme si tekfirin e atij q vepron at (shirkun) PASI T'I SQAROHET (arsyetuesit) ME IXHMA". [Ed-Durar es-Senije 2/207]
Dobi: Pasi ti sqarohet (arsyetuesit), me Ixhma.
Shejh Sulejman Ibn Sehman, Allahu e mshiroft, thot: "Nse supozohet se dikush prej dijetarve ndalet n tekfirin e dikujt prej ktyre injorantve mukalidve (pasues qorrazi) t xhehmive apo injorantve mukalidve t adhuruesve s varreve mund t arsyetojm at (ai q ndalet n kufrin e tyre) me at se sht gabimtar i arsyetuar, POR NUK THEMI SHT KAFIR PR SHKAK SE AI NUK SHT I MBROJTUR NGA GABIMI DHE PR KT SHTJE, IXHMAJA SHT E PRER, patjetr duhet t gaboj. ka gabuar ai q sht m i mir se ai". [Keshful Euham uel Iltibas 1/70]
Dobi: Por nuk themi sht kafir pr shkak se ai nuk sht i mbrojtur nga gabimi dhe pr kt shtje, ixhmaja sht e prer.
Urdhroni, kundrshtoni fetvan e tij!
Shejh Sulejman Ibn Abdullah rreth atij q nuk i bn tekfir mushrikt thot: "Nse dyshon apo sht injorant rreth kufrit t tyre, I QARTSOHEN ATIJ ARGUMENTET nga Libri i Allahut dhe Suneti i Pejgamberit salAllahu alejhi ue selem rreth kufrit t tyre, e nse dyshon pas ksaj apo lkundet ai sht kafir me Ixhma t dijetarve se ai q dyshon n kufrin e kafirit sht kafir" [Euthiku Ural Iman faqe 37]
Dobi: I qartsohen atij argumentet nga Libri i Allahut dhe Sunneti i Pejgamberit sal'allahu alejhi ue selem.
Shejh Muhamed Ibn AbdulLatif Alu-Shejh, Allahu e mshiroft, thot: "Dije se kto vepra jan prej fes s xhahiljetit (injorancs) q i Drguari salAllahu alejhi ue selem sht drguar q ti mohoj, zhduk ato dhe ti largoj gjurmt e tyre sepse sht prej shirkut t madh pr ndalimin e t cilit argumentojn argumentet e qarta dhe kto festa u prngjajn festave t injorancs, pra kush beson se lejohen apo jan adhurim dhe nga feja, ai sht prej krijesave m kafir dhe prej m t humburve, e kush dyshon n kufrin e tij PASI Q TU NGRITET ATYRE ARGUMENTI AI SHT KAFIR". [ed-Durar es-Senije 10/440]
Dobi: Pasi q tu ngritet atyre argumenti, ai sht kafir.
Gjithashtu, shejh Muhammed ibn AbduLatifi, thot: "Kushdo q veon disa vende me adhurim, apo beson se kush qndron aty bie nga ai obligimi i haxhit n kufrin e tij nuk dyshon ai q ka nuhatur aromn e Islamit, e kush dyshon n kufrin e tij duhet ti ngritet argumenti atij dhe ti bhet e qart se kjo sht kufr dhe shirk dhe se marrja e ktyre gurve (si rite) sht prngjasim me ritet e Allahut, qndrimin te t cilt e ka br Allahu adhurim, E NSE I NGRITET ARGUMENTI DHE INSISTON, ATHER S'KA DYSHIM N KUFRIN E TIJ". [ed-Durar es-Senije 1/443]
Dobi: E nse i ngritet argumenti dhe i insiston, ather s'ka dyshim n kufrin e tij.
Shejh Is'hak Ibn AbduRrahman Ibn Hasan n fillim t librit t tij "Tekfir el-Muajen" ka prmendur se ndarja mes fjals dhe folsit, veprs dhe vepruesit n shirkun e madh sht bidat (risi n fe), thot: "E nse studiojm (shtjen e tyre) e shohim se nuk e bjn tekfir mushrikun vetm se me tekfir t prgjithshm, ndrsa n mes veti frikohen edhe nga kjo, PASTAJ KA DEPRTUAR BIDATI DHE DYSHIMI I TYRE DERISA U PRHAP TE VLLEZRIT TAN M T AFRT". [Tekfirul Muajjen, fq.1]
Dobi: Pastaj ka deprtuar bidati dhe dyshimi i tyre derisa u prhap te vllezrit tan m t afrt.
Them: A quhen mushrikt vllezr? Sipas rregulls s ekstremistve, shejh Is'hak ibn AbduRrahmani sht mushrik i dal nga feja e Allahut!
Shejh Ebu Batin Nexhdij, pr shirkun e adhuruesve t varreve, thot: donjri i cili sot kt e vepron tek varrezat, sht mushrik dhe kafir sipas Kuranit, Sunnetit dhe ixhmas. Ne e kemi t njohur se ata t cilt e veprojn kt prej atyre q prkatsohen n Islam, nuk i shpiu n kt di tjetr vetm se injoranca. Po ta dinin se kjo n maksimum t largon prej Allahut dhe se kjo sht prej shirkut t cilin Allahu e ka ndaluar, ata nuk do ta vepronin kt, me gjith kt t gjith dijetart ata i shpalln kafir dhe nuk i arsyetuan me injoranc, SI THON DISA T DEVIJUAR, se ata jan t arsyetuar pr shkak t injorancs. (Dureru Senije 405/10)
Dobi: Si thon disa t devijuar. Nuk tha: Si thon disa kafira.
O vlla i Teuhidit duhesh t mos ngutesh, mos t shpejtosh n zbritjen e dispozitave t kufrit mbi muslimant vetm se me binjde dhe argument jo me supozim dhe hamendje, mos t jet besimi yt si kundr reagim ndaj murxhieve dhe xhehmive kshtu t biesh n teprim (guluv).
Allahu e udhzoft do mysliman n t vrtetn.

Burhan Seferi