Korrupsioni, Qeveria ligj pr spiunt n shtet dhe te privati
Nse punoni n nj insitucion publik me 80 t punsuar apo n nj kompani private me 100 punonjs, ather duhet t ruheni. Bashk me ju, do t punojn edhe spiunt, q do t denoncojn nse ju korruptoheni.
Qeveria ka miratuar ligjin pr mbrojtjen e sinjalizuesit, q parashikon ngritjen e dy mekanizmave pr denoncimin e korrupsionit, sinjalizimin e brendshm dhe t jashtm.
Pr qllim sinjalizimi t brendshm, parashikohet t ngrihen njsi prgjegjse n do autoritet publik ku ka m shum se 80 t punsuar dhe pran do subjekti privat ku rezultojn m shum se 100 t punsuar. Nga ana tjetr, Inspektorati i Lart t Deklarimit dhe Kontrollit t Pasurive dhe Konfliktit t Interesave (ILDKPKI) sht caktuar si organ i sinjalizimit t jashtm, saktsohet n pr.ligj.
Denoncimi do t jet pr do form t korrupsionit aktiv dhe pasiv, shprdorimi i detyrs ose kompetencave, ushtrimi i ndikimeve t paligjshme n kryerjen e detyrave apo marrjen e vendimeve, shprdorimi i t ardhurave t buxhetit t shtetit, prfitimi i paligjshm i interesave, dhnie apo marrje mite, si dhe do akt tjetr i ngjashm.
Njsia prgjegjse apo ILDKPKI do t ket kapacitetet dhe autoritetin e nevojshm, prfshir burime njerzore t trajnuar n fushn e mbrojtjes s sinjalizuesve, pr t mbledhur prova, aksesuar n dokumente q do ti vin n ndihm pikrisht prokuroris apo policis dhe do t prmbush qllimin e prbashkt pr goditjen e korrupsionit.
Projekligji ka parashikuar mekanizmat e duhur ligjor pr mbrojtjen e punonjsve-sinjalizues t cilt tregojn integritet t lart n kontrollin e veprimtaris shtetrore n kuadr t lufts kundr korrupsionit.
Pr kt qllim jan sanksionuar masa mbrojtse pr sinjalizuesit cdo veprim hakmarrs q mund t t jen: shkarkim nga puna; pezullim nga puna ose t nj apo m shum detyrave; transferim brenda apo jasht organizats; ulje n detyr; ulje e pags dhe/ose shprblimeve financiare; humbje e statusit dhe privilegjeve; mosngritje n detyr; heqje e t drejts pr t marr pjes n trajnime; vlersime negative n marrdhnien e puns; ankimi n gjykat apo forma t tjera t hakmarrjes n lidhje me punn.
Projektligji sht hartuar n mbshtetje t Strategjis Ndrsektoriale kundr Korrupsionit 2015-2020 dhe Planit t Veprimit kundr Korrupsionit.

ORA NEWS