...ate rishikim te Shqipes, qe nuk e bejne akademite shqiptare sot, e ben koha e populli neser... populli eshte ajo fuqia qe e ka mbajte gjalle gjuhen shqipe, e jo nje kongres...
mesoni, mesoni...se dikur behet vone!
...ate rishikim te Shqipes, qe nuk e bejne akademite shqiptare sot, e ben koha e populli neser... populli eshte ajo fuqia qe e ka mbajte gjalle gjuhen shqipe, e jo nje kongres...
mesoni, mesoni...se dikur behet vone!
Fantaklaid Pr .
Si mund te jem racist me zonen time ,ku kam ler dhe rrit .
Dialekt i perbashket quhet ky . Merren te gjith termat e gjuhes Shqipe ,dhe analizohen nga ata persona qe njohin mir gramatiken e huaj ,vecanerisht ate Latine dhe Greke ,prej te cilave ka origjinen gramatika jone ,dhe duke u konsultuar me njeri-tjetrin ne nje ( kommon sense ) zgjedhin nje dialekt i cili i pershtatet te gjitha dialekteve Shqiptare .
Psh . Ja disa gabime gramatikore .
Foljet ; Ngul ,dhe Shkul . Te dyja kan rrenjen Kul .Por njera keq -shqiptohet me ( g ) Gul .Apo ; Ngel dhe Shkel me rrenje Kel . Keto fjale e kan origjinen nga fjala Etruske ( KEL - toka ) .
Shiko disa terma te cuditshem Shqip .
Degjoj ----- Te Gojes dmth ato qe flet .
Pergjoj ---- Per Goj dmth degjon c thote tjetri .
Vezhgoj --- Vesh e Goj dmth ruan etj .
Sic e shikon Shqipja esht aq e bukur sa dhe e nderlikuar .
Un po mundohem ti kap ate rrenjen dmth origjinen por esht shum e veshtire ,por te rinj jemi kemi koh.
Gj t m .
ok sic te kam thene edhe me pare te uroj suksese ne punen tende.megjithate s'mund ta kuptoj c'do te thuash me "gabime gramatikore".ato fjale vertet e kane origjinen nga ilirishtja por s'mund t'i konsiderosh ne formen e tanishme si gabime gramatikore por thjesht si modifikim gjate nje kohe shume te gjate.perseri kam pershtypjen se duhet te flasim shqip dhe jo ilirisht.shendet.
e lujma,lujma belin.......
Tani e pashe kete teme dhe thashe te shkruaj edhe une ato cfare di rreth shqipes. Jam i apasionuar pas gjuhesise megjithese nuk mund te them qe jam ekspert ne kete fushe.Me sa po shoh diskutimi ka devijuar krejt nga tema nen te cilen eshte hapur dhe eshte kthyer ne nje debat se cila ishte ilirishtja dhe si flitej ajo.C'rendesi ka cila ishte ilirishtja? Iliret nuk ishin nje komb ishin fise te ndryshme (Taulantet, Albanet, Dardanet, etj.) keshtu qe edhe ata vete besoj e flisnin gjuhen e tyre me disa ndryshime qe sot quhen dialekte.Vec kesaj gjuhet eshte me se e natyrshme te ndryshojne me kalimin e kohes ashtu sic ka ndryshuar greqishtja e sotme nga ajo e vjeter apo italishtja nga latinishtja etj. krahasime si keto. Gjuha latine sherben si baze per disa gjuhe (italisht, frengjisht, spanjisht, rumanisht) te cilat ndoshta para 3000 a me teper vjeteve ishin e njejta gjuhe e cila ne ditet e sotme eshte ndare ne kater te tilla.
Gladiator, ti thua qe shqipja zyrtare eshte rezultat i racisteve enveriste.Personalisht nuk besoj se eshte e vertete, megjithate mendimi yt eshte i repsektuar.
Kongresi i Gjuhesise i vitit 1972 vendosi si gjuhe letrare shqipe te perdorej ajo qe flitej ne zonen e Permetit. N.q.se Enveri apo ata qe i lepiheshin do te ishin aq manjake sa te nderhynin dhe tek gjuha, besoj do te donin qe gjuha zyrtare te ishte ajo e Gjirokastres (me "i" ne vend te "y" dhe "dh" ne vend te "ll").
Gjuha zyrtare shqipe eshte perpjekur te ndryshohet ne vitin 1992 me nje kongres si ai i vitit 1972, nismetari i te cilit ishte Arshi Pipa nje shkrimtar disident shqiptar me banim ne Amerike.Ai donte te bente shqipen e folur ne veri te Shqiperise si gjuhe zyrtare por zeri qe iu kundervu me teper ishte akademiku Rexhep Qosja (kosovar) i cili nuk pranonte ne asnje menyre dicka te tille."Gjuha zyrtare shqipe eshte ajo qe eshte vendosur qe ne 1972 dhe nuk ka asnje arsye pse te ndryshoje" (keto ishin fjalet e tij).
Personalisht jam i te njejtit mendim qe gjuha zyrtare eshte kjo qe eshte dhe perderisa nuk eshte bere asnje ndryshim zyrtar atehere ne na mbetet vec ta respektojme. Pa dashur te zgjatem me teper po ju jap disa udhezime per perdorimin e apostrofes.
Apostrofen ju lutem mos e perdorni vend e pa vend. Apostrofa perdoret vetem ne tre raste:
s'mundem-(kur shkronja s zevendeson pjesezen mohore nuk)
c'kemi? -( kur shkronja c perdoret si shkurtim i pyetjes cfare?)
N.q.se dikush shkruan "c'fare" kjo eshte njesoj si te pyesesh "cfare fare do te mbjellesh?" (p.sh. miser apo grure).
dua t'i them- ("t'i" eshte shkurtim i trajtes se bashkuar "te i", e di qe duket e cuditshme pakez por keshtu eshte). N.q.se shkruajme "ti" atehere nenkuptohet nje person te cilit i drejtohesh. Po ashtu konsideroni edhe trajten e shkruter te bashkuar "m'i" si p.sh: "M'i jep pak librat" eshte e te njejtes natyre si "t'i" me siper.
Keto jane te vetmet tre raste te perdorimit te apostrofes. Per shkronjen "e" (me kacurrela) nuk po them gje sepse eshte ne varesi te fjaleve.
Shendet e te mira te gjitheve.
Trimi i mirė me shoqe shumė
Jonian.
Thnx per verejtjet ,por je keqkuptuar ,sepse un nuk them qe dialekti i veriut apo i Kosoves te shpallet dialekti zyrtar apo letrar ,sepse ne kete menyre dal racist me dialektet e tjera .
Ideja ime esht qe asnje person nuk ka te drejt te quaj kete apo ate dialekt zyrtar ,por secili te perdori ate qe i pershtatet .
Un jam nga jugu por kur te shkruaj libra ne te ardhme do perdor nje dialekt te perbashket ,pra nqs ne nje fjali do perdor ;
( ku po shkon ) ne nje fjali tjeter do shkruaj ( ku je tu shkue ) .
Ne jemi me fat qe dialektet tona nuk jan shum diferent nga njeri tjetri . PRA .
Duke perdorur kete miks dialektesh populli ,media gazetaret ,shkrimtaret etj, me kalimin e kohes vet kultura dhe menyra e te folurit inteligjent ben ate qe quhet seleksionimi i fjaleve apo termave . Ata terma qe nuk i pershtaten gjuhes me kalimin e kohes harrohen .
Gj t m .
Gladiator
Me siper ke shkruar qe ti studion Ilirishten.
A mund te postosh nje mbishkrim ne gjuhen Ilire se jam shume kurjoz.
Persa i perket temes mendoj se nuk mund te perzien dy dialekte qe te formojne gjuhen letrare. Gjuha letrare eshte bere zyrtare nga dijetare dhe jo Enveri (si keni thene me lart). Gjuha letrare nuk mund te ndryshohet kollaj sepse shumica e njerezve e flasin ate. Megjithate gegerishtja, nuk duhet te zhduket sepse eshte pjese e gjuhes shqipe. Kosova dhe veriu i shqiperise (qe flasin dialektin geg) duhet te bjene perpjekje qe ajo te mos zhduket.
Krijoni Kontakt