Reforma me e fundit e Emigracionit e Presidentit Obama

Para disa ditesh Presidenti Amerikan Barack Obama njoftoi publikun lidhur me vendimin e tij per te leshuar nje Urdher Ekzekutiv qe do te mundesoje miliona personave te padokumentuar qe jetojne dhe punojne ne Shtetet e Bashkuara (SHBA) qe te aplikojne per nje numer pune (Social Security) me afat 3 (tre) vjecar te rinovueshem si edhe te mos jene me objekt largimi te detyruar (Deportation) nga SHBA.

Ndonese keto masa jane te perkohshme dhe nuk i hapin rruget personave perfitues qe te fitojne nenshtetesine Amerikane, ky urdher ekzekutiv i Presidenti Obama eshte nje hap i guximshem ne drejtim te rregullimit te sistemit te emigracionit ne vend, nisur edhe nga mosveprimi i Kongresit Amerikan qe deri ne keto momente nuk ka shfaqur vullnetin e duhur politik qe te beje nje reforme te plote ne fushen e emigracionit.

Cilat jane pikat kryesore te kesaj reforme te miratuar nga President Obama?

Ne qofte se femija juaj eshte nenshtetas amerikan ose permanent rezident ne SHBA dhe jeni te padokumentuar, atehere ju si prinder mund te aplikoni per nje leje te perkohshme qendrimi. Ne menyre qe ju si prinder te kualifikoheni ne baze te ketij programi, ju duhet te keni qendruar/jetuar ne Shtetet e Bashkuara me shume se 5 vjet, te keni paguar taksat si edhe te kaloni te gjithe kontrollet qe verifikojne nese keni qene apo jo i denuar (background check).

Po ashtu, ka patur ndryshime edhe ne programin aktual DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals) qe i jep mundesi personave te padokumentuar ne moshe te re qe jetojne ne Shtetet e Bashkuara qe te aplikojne per nje numer pune per nje afat tre vjecar, ndryshe nga afati i meparshem dy vjecar qe aplikohej me perpara. Nderkohe qe eshte hequr edhe kufiri i meparshem i moshes. Ne qofte se me perpara mosha juaj ishte bere pengese per te perfituar ne baze te programit DACA, tashme mosha nuk perben me problem per te aplikuar.

Ja vlen te permenden edhe disa ndryshime te tjera:

Mbyllja e programit “Secure Communities” qe i kerkonte autoriteteve policore lokale qe te informonin zyren federale te emigracionit ne rastet kur policia lokale ndalonte personat e padokumentuar. Si pasoje e ketij programi, miliona persona te padokumentuar te ndaluar nga policia lokale u bene objekt deportimi nga Shtetet e Bashkuara.

Ata persona qe te ardhurat financiare vjetore i kane nen 150% te nivelit federal te varferise, Urdheri Ekekutiv ne fjale i lejon qe te mos e paguajne tarifen prej $680 te kerkuar per te aplikuar per nenshtetesine Amerikane ose do tu jepet ndihme financiare per te bere pagesen ne fjale.

Nderkohe femijet dhe bashkeshortet e padokumentuar te shtetasve amerikane ose atyre me qendrim te perhershem kane te drejte te aplikojne per qendrim te perhershem (green card) pa qene e nevojshme qe te largohen nga Shtetet e Bashkuara si edhe pa patur nevoje qe te qendrojne 3 deri ne 10 vjet jashte perpara se te kthehen ne SHBA.

Pritet qe me kalimin e kohes te miratohen dhe udhezimet perkatese lidhur me procedurat dhe kerkesat qe perfituesit mund te bejne prane zyres se emigracionit.
Per me shume informacion mos hezitoni te na kontaktoni ne email: dmvtestprep@gmail.com
Sinqerisht,
Akil Tirana
Avokat Emigracioni
Washington, D.C.