Close
Faqja 5 prej 7 FillimFillim ... 34567 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 41 deri 50 prej 63
    i/e regjistruar Maska e Fishtani1
    Anëtarësuar
    09-12-2009
    Postime
    1,334

Për: A është Turqia shtet mik?

Citim Postuar më parë nga arbereshi_niko Lexo Postimin
    Ore po beni gallate juve...
    Ata arbereshe te Morese nuk kane hikur ne kohen e parapushtimit osman, por pas pushtimit...
    Kete mos e trilloni, pasi historine nuk e shkruajne ne Forumin shqiptar!
    Ata u pushtuan serish e keshtu u larguan per se dyti, e kete e ke ne dokumente...
    Morene kerkoje tek kenga, por kujto gjithe gojedhenat dhe folklorin qe eshte plot me urrejtjen ndaj osmaneve dhe dhimjen e largimit...
    Ne po flisnim per largimin e arvaniteve nga atdheu per ne Greqi e jo per Itali qe kane ikur nje pjese shume e vogel pas pushtimit Osman.
    Je fare jashte konteksit te debatit, dhe per Morene nuk mund thuhet qe ka qene atdheu i tyre qe lokalizohet ne cep te Greqise.
    Ndersa shqipfoles ne Greqine e sotshme, deri ne shekullin e XVIII, ka pasur pothuajse se vete greket, ti cilet shqiptaret shpesh luftonin edhe ne mes vete. Nje nder konflitet e famshme ajo e Ali Pashe Tepelenes (me ushtar shqiptare) perballe Sulioteve e cila ka zgjatur rreth 20 vite derisa Suliotet u detyruan te zhvendosen ne Juge te Greqise.

Pas pushtimit Osman, dominimi i etnomit shqiptare neper territore nuk mund thuhet qe eshte ngushtuar por eshte zgjeruar (njihen 4 vilajetet shqiptare).
    Kosova dhe Maqedonia kane qene nen sundimin sllav, pakten qe nga shekulli i XII deri kur i pushtuan Osmanet.
    Kjo nuk do thote qe Osmanet na donin te miren e neve, por e kishin hallin e rrezikut sllav qe perbenin pjesen me te madhe e popullsise nen sundimin e tyre.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Fishtani1 : 19-09-2014 më 18:00

Ore qenke i fort i Fishtani 1 ,
    Po arvanitet nuk jane spostuar aspak, por jane ne vend te tyre! - Kete nuk ta ka degjuar veshi gjekundi?
    Nuk flas per arbereshet e larguar ne Nju York, por per ata qe jetojne perreth kufijve te R Sh.
    Nga Shqiperia tashme e pushtuar nga osmanllinjte, jane larguar me statistika ( kuptohet kush ka marre mundimin e ka llogaritur ),
    gati 400 mije njerez..., ne mbi shtate eksode masive..., kuptohet nuk kishin anijet e 90'... ne gati 100 vjet!
    Ndaj te keshilloj te lexosh e jo kuturu por ku duhet, nese te nevojiten, te ndihmoj une...!
    Por mos u sill verdalle me hamendje, pasi historia e arberesheve eshte shume e trishtueshme, ku neve ( shqiptaret ) e njohim fare pak!
    Nje diçka kisha per te shtuar ( duke iu larguar paksa temes ) , po te mos ishin arbereshet sot do tu fliste nder ne nje shqipe te shkrojtur harapçe (turqishtja e vjeter).
    Flamurin na e sollen te ruajtur mire dhe te palosur nen pajet e nuserise se kohes..., nuk ishin trimat shqiptare qe njohim neve, qe me guxin nxorren flamurin,
    pasi turku te priste koken ( kulture kjo e ç'do emirati o kalifati ), por na e kishin ruajtur ne rrethinat e kalabri/siçilis..., por ani se na vjen rend ta pranojme...,
    pasi do ti binte hitoria ndryshe, ku si e the me lart, neve kontrubuam per lirine e popujve te tjere, por per tonen nuk ishim te zotet...,
    ndaj nga kujtesa historike, identiteti, flamuri, deri tek indipendenca e mirefillte, duhet ti jemi mirenjohes atyre qe ishin per tej kufijve tane, sidomos pertej detit!
    Pasi per indipendencen tone dhe mos cenimin e kufijve te zvogeluar ..., u be garante Italia ( ndonse me pretekset dhe synimet ), por qe garantoj dhe ndihmoj shqiptaret
    e fill pas shpalljes se pamvaresise..., kujtoni Gjirokastren..., Shkodren, Korçen.
    Kush ka interes ne fushen e filatelise mundet fare mire te provoj sa them, pasi jane FAKTE TE DOKUMENTUARA ku nuk rishikohen me kohen ne menyre dipllomatike gjerat...........:-)
    Veriu po u gllaberonte nga malazest, Kosova ishte falur per dy grosh nga turku ( serbise ), kemi pulla poste qe faktojne Ohrin pushtuar ne 1910-11 nga Bullgaret
    duke kompletuar perreth liqenet Oher e Prespe..., kemi pulla te postes greke te kohes qe faktojne pushtim ne Shqiperine e Jugut deri ne Osum, keto nuk ribehen pasi jane bere njehere!
    Juve mund te jeni ose jo dakort, pasi edhe une si ju kam mbetur me goje hapur kur shikoja se si Shqiperia kishte reshtur si ekzistence gjeografike qe nga koha e vdekjes se Gjergjit te shqiptareve.
    Ne Venecja nga 90' kam pare te ekspozuar disa stampa te 1500 ku vende te Shqiperise se Mesme per nje epidemi kolere qe kish rene, emertoheshin si "albania turke" kjo zgjati deri ne 1900...
    Ndaj edhe padronet truq i dhuruan tokat tona sikur guret e çmuar te vjedhura nge fushatat e shumta deshkimore...
    Duke mos patur asnje zot ne tokat tona, duke qene te perçare nga feja ( jo si popujt e tjere fqinj ) pra jo homogjene ne çdo drejtim, pasi kishim "qener besnik" pjellat qe lane pas osmanet,
    pra kur vihej vertete ne dyshim nje integritet me pare kulturor dhe perkatesie kombetare se sa kufitar, Evropa vrapoi te mos linte te formohej nje shtet turk "vella i perjeteshem" me ta...
    Kjo pra beri te ngrihej niveli iteresit mbi shqiptaret, ku çdo ide dhe kujtim historik dha kontributin e vet, ketu ne plan te pare ishin shqiptaret arbereshe (historia e gjalle e jona) flas per fund shekullin XIX
    dhe fillimin e atij te shkuar..., por nje rol te dores se pare luajti Italia si nje reshtere e vertete, ndihmoi shqiptaret nga gllaberimi i tokave nga sllavet dhe greket..., pasi kishte synime hegjemonike ne Ballkan.
    Tani fjalet e mia jane renditur keshtu ne dy minuta, por qe kush do edhe i gjen, pasi ka shume shkrime me kompetence historike ne internet...
    Keshtu te nenvleresosh arbereshet, eshte sikur ti biesh vetes ku te dhemb e ku te djeg me bastun (shkop) eshte autolezionizem i pashoq!!!
    Pasi po devijuam sado pak me dashje o nga padituria historine me te fundit te Shqiperise se Lire, ( gjysma e dyte e shek. XV ,do te biem ne humbenerat e harrimit!
    Shqipetaret arbereshe ( italiane shqipfoles ), jane llogaritur te ishin nga fundi i 1800 gati 600 000 fryme..., nga fundi i 1950 gati 680-750 000 , nga ku bie edhe statistika per shkak te emigrimit ne mase
    drejt Italise se Veriut , vendeve te industrializuara ne Veri te Evropes. Amerike Veriore dhe Jugore..., sot mendohet te jene mbi 300 000 qe i perkasin gjuhes albanofone si preardhje familjare.
    Duke mos harruar qe nuk flitet fare neper famijet, me perjashtime te vogla..., sot duke perjashtuar vendet ku banohet me arbereshe ( sot ), vendi qe flet arberisht me teper eshte Piemonte ( Torino ).
    Ndaj mos e humbasim fillin me ta, duke devijuar historine ose edhe thjeshtezuar rendesine qe paten per ngritjen e shqiptarit pertej Adriatikut.
    E gjithe kjo vetem te tregoj se kush jane arbereshet per ne, sa rendesi dhe kur u larguan...
    Pershendetje
    Mësoi të tjerët me jetën tënde dhe jo me fjalët e tua

3. Anetarët më poshtë kanë falenderuar arbereshi_niko për postimin:

jarigas (20-09-2014)

Fortis Et Honoris Maska e Meriamun
    Anëtarësuar
    04-04-2009
    Postime
    1,730

Shumë herë kam bërë një pyetje këtu dhe asnjëherë skam marrë përgjigje. Ju që e konsideroni veten shqiptar safi etjerë etjerë kur ju krahasoj me njerëzit e krahinës time në veri të cilët janë shumica musliman ju u ngjasoni turqëve kryekëput ndërsa neve jo. Ska asgjë në këtë mes por kjo është një e vërtetë e pamohueshme.
    No amount of guilt can change the past and no amount of worrying can change the future

i/e regjistruar Maska e palushi
    Anëtarësuar
    06-03-2004
    Vendndodhja
    itali
    Postime
    245

Citim Postuar më parë nga arbereshi_niko Lexo Postimin
    Ore qenke i fort i Fishtani 1 ,
    Po arvanitet nuk jane spostuar aspak, por jane ne vend te tyre! - Kete nuk ta ka degjuar veshi gjekundi?
    Spostime ka pas gjithandej ket e pranojne te gjithe. Edhe aktivitetin e shqiptareve si mercenar qysh ne kohen paraosmane poashtu e pranojne shume.
    Nuk shoh as ndonje gja te keqe, ne ate kohe (po edhe sot) ishte mjet jetese, po ndryshimi ishte se shpernguleshin fshatra te tana e jo individe.
    Per diçka me te hollesishme ju kisha ftu me ndjek nji dokumentar historik

Veritas liberatis Vos
    Anëtarësuar
    07-10-2006
    Postime
    2,204

Citim Postuar më parë nga Meriamun Lexo Postimin
    Shumë herë kam bërë një pyetje këtu dhe asnjëherë skam marrë përgjigje. Ju që e konsideroni veten shqiptar safi etjerë etjerë kur ju krahasoj me njerëzit e krahinës time në veri të cilët janë shumica musliman ju u ngjasoni turqëve kryekëput ndërsa neve jo. Ska asgjë në këtë mes por kjo është një e vërtetë e pamohueshme.
    ja sill surratin tend ta shikojme se sa qoshe ka
    Shqiperia ka rreshtur se ekzistuari qe kur jevgjit i thane vetes "shqiptar".
    xfiles

Ja realizuam ate qe dikush me marifet skuthi..., desh ta devijonte temen!
    Ketu flitet per jevgj e neve po llomotisim per shqiptar, arberesh e arvanitas..., po ç'lidhje kane me turr-qit!?!
    A jane apo jo miq turqit me ne?
    Po ndoshta nga ana dipllomatike, si shtete, por si popull a i harruam 500 vjet?
    Kjo ishte tema, jo kush eshte shqiptari, ku perfunduan arbereshet dhe arvanitasit..., pasi devijohet!
    Do ishte e udhes qe, ç'do njeri nga ne te jepte mendimin e vet..., per mua nuk i konsideroj miq, kaq!
    Kush mund ti kete edhe vellezer, kjo nuk prish pune fare....

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    14-09-2013
    Postime
    58

Turku Serbi dhe Greku skan qen sjan e as qe dote jen miq te shqiptarve,kush mundta pohoj qe do jen miq ateher i bie qe ky person duhet te ket nje lidhje gjaku me njeren nga keto shtete,kshu e konceptoj une.

Fortis Et Honoris Maska e Meriamun
    Anëtarësuar
    04-04-2009
    Postime
    1,730

Citim Postuar më parë nga Korcar-L1 Lexo Postimin
    ja sill surratin tend ta shikojme se sa qoshe ka
    Nuk më punon front camera kshuqë po bëj një foto këtij poshtë dhe merri masat. Hidhu perpjete po te duash, pelcit nga inati, por nuk mund ta mohosh faktin se shumica jeni kolonë të ardhur nga vllahia dhe azia e vogël.
    No amount of guilt can change the past and no amount of worrying can change the future

Citim Postuar më parë nga Meriamun Lexo Postimin
    Nuk më punon front camera kshuqë po bëj një foto këtij poshtë dhe merri masat. Hidhu perpjete po te duash, pelcit nga inati, por nuk mund ta mohosh faktin se shumica jeni kolonë të ardhur nga vllahia dhe azia e vogël.
    Po ç'fare budallalleqesh po shkruan...
    O ti mahamun po ti paske probleme me te vertete! Po ti nga dole nga By...tha!?

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    14-09-2013
    Postime
    58

A është Turqia shtet mik?[/B]

Cfare ka bere per Pavarsin e Kosoves , Turqia E Madhe , eshte pergjigjja me e mire per kete pyetje .
    Ne shqiptaret shtete mike nuk i kem Sllavet/Ortodoks dhe Bullgaret/Greket ! Sepse ne shqiptaret me shumice absolute jemi muslimane dhe shtete mike do ti kemi vetem shtetet muslimane . Mos te keqkuptohemi , fjalen e kam per Ballkan .
    Largohuni prej miteve , vertetoni te vertetn me fakte . Ortodokset Serrbo/Greket kurre nuk kane qene shtete mike per shqiptaret , dhe kete sot mund ta vertetoni me shtetin e Kosoves . Dhe e kunderta Turqit edhe me shekuj kane qene shtet mike edhe sot jane . Po kete fakt se kuptojne vetem te verberit , qe ushehen vetem me mite dhe genjeshtra !

Turqia kurren e kurres ska ken as sdo jet mik i shqiptarve dhe i shqipris,nese ai hiqet si mik hiqet per te vetmen arsye gjoja si musliman,mos harro muslimanizmi na erdhi me dhune dhe me dhun e morem,pavarsisht kesaj dhune ne si popull si komb morem dhe mbajtem shum tradita edhe pse si musliman,musliman dhe tekrishter mbajtem traditen e mire qe mos te martohemi mes gjakut dhe fisit ,ndersa muslimanizmi islamizmi ta quam kshu se muslimanizmi shqiptar veç se islamik nuk eshte dhe sdo te jet .Historin e shpalosi pakashum edhe Papa Françesku kur permendi Ilirin,ne duhet te flasim si shqiptar si komb jo si religjion .

P.sh., kursei veten nga ofendimet , se vetem shpirtin e juaj e rendoni dhe fene e juaj e tregoni !-----flm per mirkuptimin e tegjithve
    Ndryshuar për herë të fundit nga Lisidon : 21-09-2014 më 11:28

Faqja 5 prej 7 FillimFillim ... 34567 FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •