T gjith ata persona q duan t pajisen me leje drejtimi, do ti nnshtrohen rregullave t reja. Qeveria ka ndryshuar Kodin Rrugor ku jan prcaktuar qart rregullat, kushtet dhe afatet e marrjes s patentave dhe vlefshmria e tyre. Qeveria ka miratuar dje ndryshimet n Kodin Rrugor, ku thuhet qart se nuk mund t drejtohen automjete dhe motomjete pa marr leje drejtimi t parashikuar nga ky Kod. Sipas ndryshimeve t reja n Kod, prgatitja e kandidatit pr leje drejtimi bhet n auto-shkolla dhe provimet e aftsis pr leje drejtimi duhet t bhen pran drejtorive rajonale t shrbimeve t transportit rrugor, pasi t plotsohen krkesat e caktuara fizike e psikike. Ministria prgjegjse pr transportin prcakton procedurn pr lshimin, prditsimin dhe dhnien e dublikats, prmes nj sistemi informatik, t leje drejtimit si dhe certifikatave t kualifikimeve profesionale, duke pasur si qllim thjeshtimin e procedurave administrative. Kandidati pr drejtues mjeti mund t regjistrohet dhe t kryej kursin e teoris e t praktiks n do drejtori rajonale t shrbimeve t transportit rrugor, pavarsisht nga regjistrimi n gjendjen civile, thuhet n projektligj.
Kontrolli shndetsor
Kodi i ri Rrugor parashikon q t ket kontrolle shndetsore dhe psikike pr kandidatt q do pajisen me leje drejtimi. Kshtu, sipas ndryshimeve t reja, personi, q sht i prekur nga smundje fizike a mendore, q ka paaftsi organike, apo t meta psikike, anatomike ose funksionale t tilla q e pengojn t drejtoj n mnyr t sigurt nj mjet me motorr, nuk mund t pajiset me leje drejtimi dhe/ose autorizim pr tu ushtruar n drejtim mjeti. Aftsimi i duhur dhe prgjegjshmria e drejtuesve t mjeteve sht parakusht pr rrug m t sigurta. Pr kt, disa prej ndryshimeve t miratuara sot n Kodin Rrugor konsistojn n prafrimin e legjislacionit europian pr lejet e drejtimit t mjeteve rrugore. M konkretisht, do t ket krkesa t prmirsuara ndaj kandidatve pr leje drejtimi prsa i prket kontrollit shndetsor dhe psikik. Gjithashtu, sistem i ri i lejeve t drejtimit do t konsistoj n zbatimin e sistemit t pikve pr leje t drejtimit, duke synuar kshtu rritjen e prgjegjshmris s drejtuesve. S fundmi, ndryshimet n Kod do t detyrojn drejtuesi t pajisin mjetet me ndenjse t posame pr transportin e fmijve deri n 12 vje, thuhet n projektligj.
Vlefshmria e lejes s drejtimit
Vlefshmria e lejes s drejtimit ndahet sipas kategorive. Leje drejtimi e dhn pr kategorit C1E, CE, D1E ose DE sht e vlefshme pr kompleksin e mjeteve t kategoris BE; leje drejtimi e dhn pr kategorin CE sht e vlefshme pr kategorin DE, me kusht q titullari t jet i pajisur me leje drejtimi t kategoris D; leje drejtimi e dhn pr kategorit CE dhe DE sht e vlefshme prkatsisht pr komplekse mjetesh t kategorive C1E dhe D1E; leje drejtimi e dhn pr do kategori sht e vlefshme pr mjetet e kategoris AM; leje drejtimi e dhn pr kategorin A2 sht e vlefshme edhe pr kategorin A1; dh) Leje drejtimi e dhn pr kategorit A, B, C ose D sht e vlefshme prkatsisht pr kategorit A1 e A2, B1, C1 ose D1.
Sinjalistika rrugore
Qeveria do t vendos sanksione t forta pr t gjith ata persona q dmtojn sinjalistikn rrugore. Ky ndryshim vjen edhe n kuadrin e uljes s numrit t aksidenteve rrugore, pasi dmtimi i sinjalistiks sht shndrruar n nj problem serioz pr jetn e drejtuesit t mjeteve, por edhe t kmbsorve. Dmtimet, shkarravitjet apo do shnimi n sinjalistikn rrugore ka rezultuar t ket ndikim direkt n sigurin rrugore, prandaj ndryshimet e miratuara nga Qeveria t Kodit Rrugor prfshijn dhjetfishimin e gjobave ndaj kundravajtsve dhe detyrim pr sjelljen n gjendjen e mparshme t gjendjes s rrugs. Krijimi i zonave t shrbimit t paautorizuara me akses n rrjetin rrugor dhe lidhjet hyrse dhe dalse t paautorizuara n objekte apo territore q lidhen me sistemin rrugor, kan qen nj nga burimet kryesore t aksidenteve n rrug, prandaj edhe masat administrative me gjob do t 10-fishohet pr kundravajtsit e ksaj natyre, thuhet n njoftimin e Ministris.
Neni 21
Vlefshmria e lejes s ndrtimit
Neni 123 ndryshohet, si m posht vijon:
Neni 123
Vlefshmria e leje drejtimit
1. Dhnia e leje drejtimit t mjetit u nnshtrohet kushteve t mposhtme:
a) Leje drejtimi pr kategorit C1, C, D1 ose D mund tu jepet vetm drejtuesve t mjeteve t cilt e kan nj leje drejtimi t kategoris B;
b) Leje drejtimi pr kategorit BE, C1E, CE, D1E dhe DE mund tu jepet vetm drejtuesve t mjeteve t cilt kan prkatsisht leje drejtimi t kategorive B, C1, C, D1 e D.
2. Vlefshmria e leje drejtimit t mjetit sipas kategorive sht, si m posht vijon:
a) Leje drejtimi e dhn pr kategorit C1E, CE, D1E ose DE sht e vlefshme pr kompleksin e mjeteve t kategoris BE;
b) Leje drejtimi e dhn pr kategorin CE sht e vlefshme pr kategorin DE, me kusht q titullari t jet i pajisur me leje drejtimi t kategoris D;
c) Leje drejtimi e dhn pr kategorit CE dhe DE sht e vlefshme prkatsisht pr komplekse mjetesh t kategorive C1E dhe D1E;
) Leje drejtimi e dhn pr do kategori sht e vlefshme pr mjetet e kategoris AM;
d) Leje drejtimi e dhn pr kategorin A2 sht e vlefshme edhe pr kategorin A1;
dh) Leje drejtimi e dhn pr kategorit A, B, C ose D sht e vlefshme prkatsisht pr kategorit A1 e A2, B1, C1 ose D1;
e) Leje drejtimi e posame pr drejtimin e mjeteve t kategorive AM, A1, A2, A, B1, B, C1 dhe C, e cila u sht dhn t gjymtuarve apo personave me t meta fizike, sht e vlefshme vetm pr drejtimin e mjeteve q kan karakteristikat e dhna n leje drejtim dhe n lejeqarkullim;
) Leje drejtimi e kategoris B sht e vlefshme n territorin kombtar pr t drejtuar mjete rrugore me tri rrota, me fuqi m t madhe se 15 k, si dhe motomjetet e kategoris A1, me kusht q mbajtsi i leje drejtimit t jet, t paktn, 21 vje.
3. Cilido, q drejton nj mjet pr t cilin duhet nj leje drejtimi e ndryshme nga ajo leje drejtimi q ai zotron, ose q drejton nj mjet t shrbimit publik, duke qen i pajisur me leje drejtimi, por jo me certifikat aftsie profesionale, kur kjo krkohet, ndshkohet me mas administrative me gjob nga dhjet mij deri n dyzet mij lek, kur nuk prbn nj vepr penale.
4. Cilido, q sht i pajisur me leje drejtimi t posame dhe drejton nj mjet t ndryshm nga ai i treguar dhe prshtatur posarisht sipas gjymtimit a t metave t tij fizike apo me karakteristika t ndryshme nga ato t dhna n leje drejtimin q mban, ndshkohet me mas administrative me gjob nga dhjet mij deri n dyzet mij lek.
5. Pr shkeljet e parashikuara n pikn 3, t ktij neni, zbatohet edhe masa administrative plotsuese e pezullimit t leje drejtimit nga 6 (gjasht) deri n 12 (dymbdhjet) muaj, ndrsa pr shkeljet e parashikuara n pikn 4 zbatohet masa administrative plotsuese e pezullimit t leje drejtimit nga 1 (nj) deri n 6 (gjasht) muaj..
Neni 22
Afati
Neni 124 ndryshohet, si m posht vijon:
Neni 124
Afati dhe konfirmimi i vlefshmris s leje drejtimit t mjetit
1. Leje drejtimet e mjeteve t kategorive AM, A1, A2, A, B1, B dhe BE, sipas grup-moshave, jan t vlefshme pr:
- 10 (dhjet) vjet, nse jan lshuar apo konfirmuar pr persona deri n moshn 50 vje;
- 5 (pes) vjet, pr ata q e kan kaluar moshn 50-vjeare;
- 3 (tre) vjet, pr ata q i kan kaluar t 70-at.
2. Leje drejtimet e mjeteve t kategorive C1, C1E, C dhe CE sipas grup-moshave, jan t vlefshme pr:
- 5 (pes) vjet, nse jan lshuar apo konfirmuar pr persona deri n moshn 65 vje;
- 2 (dy) vjet, pr persona mbi 65 vje.
Sipas parashikimit t shkronjs a, t piks 2, t nenit 114, pr personat mbi 65 vje, leje drejtimi e kategorive C dhe CE lshohet pr drejtimin e mjeteve, masa e prgjithshme e t cilave, me ngarkes t plot, nuk sht m shum se 20 ton.
3. Leje drejtimet e mjeteve t kategorive D1, D1E, D dhe DE, sipas grup-moshave, jan t vlefshme pr:
- 5 (pes) vjet, nse jan lshuar apo konfirmuar pr persona deri n moshn 60 vje;
- 3 (tre) vjet, pr persona nga 60 vje e lart.
Sipas parashikimit t shkronjs b, t piks 2, t nenit 114, pr personat mbi 60 vje, leje drejtimi e kategorive D1 ose D, apo D1E ose DE lshohet vetm pr drejtimin e mjeteve, pr t cilat krkohet pajisja me leje drejtimi prkatsisht t kategoris B ose BE.
4. Leje drejtimet e posame t mjeteve, lshuar pr t gjymtuarit apo pr personat fizikisht t paaft, t kategorive AM, A1, A2, A, B1, B dhe BE, jan t vlefshme pr:
- 5 (pes) vjet, nse jan lshuar apo konfirmuar pr persona deri moshn 60 vje;
- 3 (tre) vjet pr persona mbi 60 vje.
5. Leje drejtimet e posame t mjeteve, lshuar pr t gjymtuarit apo pr personat fizikisht t paaft, t kategorive C1, C1E, C dhe CE, jan t vlefshme pr:
- 5 (pes) vjet, nse jan lshuar apo konfirmuar pr persona deri mosh 50 vje:
- 3 (tre) vjet, kur mbajtsi i saj sht mbi 50 vje.
Kto leje nuk rinovohen pas moshs 65 vje.
6. Mbajtsit e leje drejtimit t automjetit, sipas pikave 2, 3, 4 dhe 5, kur mbushin 80 vje rifreskojn vlefshmrin e leje drejtimit do vit pas verifikimit t ekzistencs t t dhnave fizike dhe mendore nga komisionet mjeksor prkatse, duke u bazuar n pikn 5, t nenit 117.
7. Vlersimi i t dhnave fizike dhe mendore pr rinovimin e certifikatave t aftsis profesionale bhet do pes vjet dhe me rastin e rinovimit t leje drejtimit.