Close
Faqja 0 prej 5 FillimFillim 12 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 46
    i/e regjistruar Maska e Antiproanti
    Anëtarësuar
    28-07-2011
    Postime
    6,033

A. Moisiu: Priftërinjtë ortodoksë në Shqipëri predikojnë në greqisht

Tiranë, 15 qershor – Ish - kryetari i Shqipërisë Alfred Moisiu në një intervistë për Gazeta Shqiptare ka kërkuar që priftërinjtë ortodoksë të japin meshë shqip "Ka disa pakujdesi në kisha. Në disa raste, shërbimet fetare mbahen në gjuhën greke, kur duhen mbajtur në gjuhën shqipe", ka thënë ai.

Ai kujton kohën kur ka qenë kryetar i shtetit dhe ka shkuar në Gjirokastër për të ndjekur në kishë me rastin e Pashkëve, ceremoninë fetare të rastit. I ka bërë përshtypje fakti që prifti i lexonte psalmet nga një letër e bardhë e printuar. "A nuk është Bibla shqip? Unë mendoj se për të kuptuar gjuhën e Zotit, lutjet duhen thënë në gjuhën amtare, që ta kuptojnë të gjithë, sepse nuk di tjetri as arabisht, as rumanisht. Ka edhe kisha arumune, por është për një komunitet të vogël. Jam i mendimit se porositë e Zotit dhe Bibla e shenjtë duhet të jenë në gjuhën amtare, se ç'kuptim ka t'i thuash lutjet në gjuhë të huaj?", pyet ish-presidenti, ndërsa sjell në vëmendje se në disa kisha mesha mbahet në gjuhën greke.
    Më tej ai rrëfen vizitën e tij në zonën arbëreshe të Italisë. "Vite më parë vizitova Siçilinë dhe një nga kishat arbëreshe pranë 'Pizza dei Albanesi'. Atje në kishë mbanin një shandan që kishte formën e shqiponjës dykrenore. I them: 'Uratë, a ka mundësi të shoh Ungjillin?' E mora në dorë dhe e lexova. Ishte në gjuhën shqipe; dhe ishim në Siçili pra, në vitin 2003", - tregon Moisiu.

Ai vëren se Ungjilli ishte në një shqipe të pastër, me ndonjë fjalë arbëreshe tek-tuk. "Më bëri shumë përshtypje kjo, në një kohë që tek ne psalmet lexohen greqisht. Kisha ortodokse, këtë punë duhet ta rregullojë", - përfundon ai.
    http://www.koha.net/?page=1,14,149124

Orthodhoks Maska e ilia spiro
    Anëtarësuar
    02-02-2009
    Postime
    3,592
    Postimet në Bllog
    1

Për: A. Moisiu: Priftërinjtë ortodoksë në Shqipëri predikojnë në greqisht

Ne Mitropoline e Gjirokastres ben pjese edhe minoriteti grek, pra kuptohet qe ne nje Kishe te Gjirokastres ku jane greke besimtaret, greqisht do te thuhet Liturgjia Hyjnore,..Kjo ka qene keshtu qekur u shpall autoqefalia e Kishes Orthodhokse..
    (te jete mosiu aq i paditur ne kete drejtim??? nuk i falet nje ish-presidenti)
    Duaje te afermin tend si veten

i/e regjistruar Maska e Archon
    Anëtarësuar
    05-12-2012
    Postime
    2,280

Predikimi,ungjilli dhe te gjitha lutjet ne kishen ortodokse kryen ne gjuhen shqipe(kete mund ta vertetoni edhe ne forum duke pare temat qe jane hapur me predikime ku ka video te predikimeve qe mbahen ne Tirane dhe Korce),me perjashtim te zonave te caktuara ne Mitropoline e Gjirokastres ku behet ne greqisht sepse e tille eshte gjuha e tyre,disa zonave ne lindje,Prespe dhe ne veri dhe ne disa fshatra me popullsi malazeze ne Shkoder ku kryhet ne gjuhe sllave.
    Por duhet kuptuar nje gje teper e rendesishme,Kisha orthodhokse Autoqefale e Shqiperise,eshte nje kishe ku sigurisht etnia dhe gjuha kryesore eshte shqipja,por ne te bejne pjese edhe grupe te tjera etnike si greket,vllehet,maqedonasit,malazezet,bullgaret dhe kushdo tjeter qe eshte i pagezuar ne kishen orthodhokse ne shqiperi,pra kjo kishe ka detyrimin tu sherbeje njelloj te gjitha etnive,ne gjuhen e tyre dhe nga klerike qe u perkasin komuniteteve te tyre.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Archon : 15-06-2013 më 09:09

Anëtarësuar
    02-02-2009
    Postime
    3,592
    Postimet në Bllog
    1

Citim Postuar më parë nga Korca 123 Lexo Postimin
    Predikimi,ungjilli dhe te gjitha lutjet ne kishen ortodokse kryen ne gjuhen shqipe(kete mund ta vertetoni edhe ne forum duke pare temat qe jane hapur me predikime ku ka video te predikimeve qe mbahen ne Tirane dhe Korce),me perjashtim te zonave te caktuara ne Mitropoline e Gjirokastres ku behet ne greqisht sepse e tille eshte gjuha e tyre,disa zonave ne lindje,Prespe dhe ne veri dhe ne disa fshatra me popullsi malazeze ne Shkoder ku kryhet ne gjuhe sllave.
    Por duhet kuptuar nje gje teper e rendesishme,Kisha orthodhokse Autoqefale e Shqiperise,eshte nje kishe ku sigurisht etnia dhe gjuha kryesore eshte shqipja,por ne te bejne pjese edhe grupe te tjera etnike si greket,vllehet,maqedonasit,malazezet,bullgaret dhe kushdo tjeter qe eshte i pagezuar ne kishen orthodhokse ne shqiperi,pra kjo kishe ka detyrimin tu sherbeje njelloj te gjitha etnive,ne gjuhen e tyre dhe nga klerike qe u perkasin komuniteteve te tyre.
    Po hajde mbushi mendjen moisut se..., a thua e ben qellimisht, kushedi ku i ka lidhur fijet dhe po hidhet kunder Kishes Orthodhokse, se s`ma ka mendja te mos i dije keto gjera, do i ket lidhur me markun e elbasanit,
    Ndryshuar për herë të fundit nga ilia spiro : 15-06-2013 më 15:24

i/e regjistruar Maska e mardo
    Anëtarësuar
    06-04-2011
    Postime
    325

po labova e lekli grek jan qe flasin greqisht prifterinjt ??????????????

jeni mbledh nje tuf mashtrusish e militantesh

i/e regjistruar Maska e Doni-88
    Anëtarësuar
    09-02-2013
    Vendndodhja
    Kosovë
    Postime
    248

Per cka eshte ardh ai import i qelbur nga greqia me zagaret e tij laluc ne 91' midis tirane, shume e thjeshte ka ardh per te asimiluar nje pjese shqiptare ashtu sic bere kozma qe i thojne te shenjte greket dhe disa grekofilet ne shqiperi...........Grek ma, mire prej grekut nuk ke fe orientale me mentalitet oriental taleban qeshte ma e keqja jane ANTI-shqiptar ne themel.

i/e regjistruar Maska e Doni-88
    Anëtarësuar
    09-02-2013
    Vendndodhja
    Kosovë
    Postime
    248

Citim Postuar më parë nga ilia spiro Lexo Postimin
    Ne Mitropoline e Gjirokastres ben pjese edhe minoriteti grek, pra kuptohet qe ne nje Kishe te Gjirokastres ku jane greke besimtaret, greqisht do te thuhet Liturgjia Hyjnore,..Kjo ka qene keshtu qekur u shpall autoqefalia e Kishes Orthodhokse..
    (te jete mosiu aq i paditur ne kete drejtim??? nuk i falet nje ish-presidenti)
    Ky arsyetim nuk eshte laluc sepse per nje 0.85% nuk do te thote te mbash meshen ne gjuhen greke ne gjithe zonen e gjirokastres apo te jugut.

Anëtarësuar
    02-02-2009
    Postime
    3,592
    Postimet në Bllog
    1

Citim Postuar më parë nga Doni-88 Lexo Postimin
    Per cka eshte ardh ai import i qelbur nga greqia me zagaret e tij laluc ne 91' midis tirane, shume e thjeshte ka ardh per te asimiluar nje pjese shqiptare ashtu sic bere kozma qe i thojne te shenjte greket dhe disa grekofilet ne shqiperi...........Grek ma, mire prej grekut nuk ke fe orientale me mentalitet oriental taleban qeshte ma e keqja jane ANTI-shqiptar ne themel.
    Kush ju ftoi te hyni kete forum dhe te shani pa dogane anetaret e tij,..shikoni pjesen tuaj e fene tuaj..., po racizem i tille vjen kur eshte lene te hyje ketu kush te doje
    Nje ish president, pa pike turpi shan dhe perpiqet te shpife kunder Kishes Orthodhokse, mire thone qe plakja nxjerr gjithe llumin e shpirtit te njeriut...
    Kisha jone eshte e PERSOSUR,..asgje te tepert apo te gabuar nuk ka ne te... Shahet kaq shume nga kundershtaret nga cmira qe kane per Kishen tone, veglat e satanait jane gjithmone ne veprim,..dhe tani se fundi moisiu..
    Ndryshuar për herë të fundit nga ilia spiro : 16-06-2013 më 09:18

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    09-09-2012
    Vendndodhja
    Ne Kine
    Postime
    1,830

Citim Postuar më parë nga Doni-88 Lexo Postimin
    Si thoshte Ilia ne nje teme rreth shqiptarve ne Maqedoni qe dolen ne protesta per Erdoganin... Qeni leh atje ku ha.
    Kshu eshte edhe per kete teme cuditerishte..

i/e regjistruar Maska e Archon
    Anëtarësuar
    05-12-2012
    Postime
    2,280

Citim Postuar më parë nga ilia spiro Lexo Postimin
    Kush ju ftoi te hyni kete forum dhe te shani pa dogane anetaret e tij,..shikoni pjesen tuaj e fene tuaj..., po racizem i tille vjen kur eshte lene te hyje ketu kush te doje
    Nje ish president, pa pike turpi shan dhe perpiqet te shpife kunder Kishes Orthodhokse, mire thone qe plakja nxjerr gjithe llumin e shpirtit te njeriut...
    Jo o ilia jo,nuk ka faj ish presidenti,ka faj gazeta shqiptare qe ka marre persiper qe cdo muaj te kete te pakten nje artikull ku shahet orthodhoksia,presidenti as mund ta kete pasur idene se cbehet ne kishe,por te vjen gazetarja me pyetjen:"Cmendim keni per mbajtjen e meshave ne greqisht nga kisha ortodokse?" dhe Moisiu qe ska qene ne kishe qe kur ishte president,kur ja kerkonte detyra i kujtohet kur kishte vajtur ne gjirokaster dhe mesha behej greqisht e shqip dhe thote kete perle pastaj..

Faqja 0 prej 5 FillimFillim 12 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •