Close
Faqja 7 prej 23 FillimFillim ... 5678917 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 61 deri 70 prej 226

Tema: Emra shqip

R[love]ution Maska e Hyllien
    Anėtarėsuar
    28-11-2003
    Vendndodhja
    Mobil Ave.
    Postime
    7,708
    Citim Postuar mė parė nga Tannhauser
    As emri Gjergj eshte shqip, as emri Kastriot, as emri Skenderbe
    1) emri Gjergj eshte shqiptarizim i emrit grek Jeorgios (qe do te thote 'ai qe punon token')
    2) emri Kastriot eshte latin nga castra qe do te thote keshtjelle (edhe keshtjelle eshte latine castillo) dhe -iot eshte greke qe tregon toponim
    3) emri Skender eshte arab. Kur arabet ndeshen emrin Aleksandros pjesen Al e kaluan per nyje (si p.sh al-jabr=algjebra) dhe emri u be al-Iskandar sepse ks-ne greke e bene sk. dhe me kohe u transformua nga turqit Skender. Beu eshte titull otoman.

Menyra etimologjike jote eshte te pakten qesharake. Mos harro se shqipja eshte plot me huazime qe arrijne mbi 50% te gjuhes. Nje shembull, shqipja ka afersisht 35 000 fjale dhe 5000 jane me origjine te gjuheve lindore. 1/7!

sa per emrin Thomas mund te hapesh nje fjalor me ghjuhen hebraike...

mos ngaterro te verteten me ate qe do ti te besosh
    Ashtu thua ti, por fjala Thoma eshte Thom, diftom dhe diktoj dic'thom eshte shqip. Mos me permend huazimet Latine, se ka mundesi qe nje numer i madh fjalesh te shkoj ne kah te kundert sepse edhe Latinet nuk e shpiken nga hici gjuhen. Lexo Plinin se ta thote ai mire se kush ja u solli. Flitet me aq kollajllik qe shqipja ka huazuar por faktikisht nuk provohet kurre nje huazim i te tilla shkallave sic permend dhe ti (50 % psh).

Sa per emrin Gjergj un e dija qe shqiptaret skan patur gjuhe ne ato kohera ore derezi... paskan arrit dhe me shqiptarizu dhe emra... heu bre burre pse nuk thua ti.
    "The true history of mankind will be written only when Albanians participate in it's writing." -ML

Larguar.
    Anėtarėsuar
    02-11-2005
    Vendndodhja
    nė Blog
    Postime
    1,121
    po atehere pse nuk shkruajten gje shqiptaret (ose iliret)?? apo i kishin te gjitha gati? une mund te te kundershtoj vetem ne baze te logjikes (e shikon, edhe kjo greke eshte!) por nuk kam qejf te te ndjek ne hapat e hiperboles (greke dhe kjo) dhe te metafizike (edhe kjo greke) sic do ti te shkosh. Te pakten keto qe them i lexova dhe i mesova nga albanologe, nuk i nxorra nga mendja, jo se nuk kam fantazi (greke)! E shikon, une mund te shkruaj historine e botes ne greqisht pa marre asnje fjale te huaj po ti nuk mund ta besh me shqipen. Jeton ne mergim? Mer nje liber, lexo origjinalin dhe pastaj lexo edhe perkthimin shqip. E shikon sa i varfer eshte?? Une kam lexuar ne alglisht librin Ca vinci code, pastaj per krahasim e lexova ne shqi dhe ne greqisht. Jo vetem qe ishte perkthimi shume i varfer nga origjinali por ishte dhe shume i varfer edhe ne krahasim me perkthimin ne greqisht. Te pakten greqishtja kur merr fjale te huaja me huazim i zevendeson me greke kurse shqipja i le ashtu sic jane. P.sh. integrimi, emancipimi, logjistika e plot, plot te tjera...
    Emrin gjergj e mori Skenderbeu se ishte i krishtere per nder te Sh. Gjergjit (por emri eshte grek) Dhe nuk e them une. Gjithe bota e di. Apo gabohemi te gjithe se bejme komplot kundra shqiperise dhe duam te keqen e saj???

R[love]ution Maska e Hyllien
    Anėtarėsuar
    28-11-2003
    Vendndodhja
    Mobil Ave.
    Postime
    7,708
    Citim Postuar mė parė nga Tannhauser
    po atehere pse nuk shkruajten gje shqiptaret (ose iliret)?? apo i kishin te gjitha gati? une mund te te kundershtoj vetem ne baze te logjikes (e shikon, edhe kjo greke eshte!) por nuk kam qejf te te ndjek ne hapat e hiperboles (greke dhe kjo) dhe te metafizike (edhe kjo greke) sic do ti te shkosh. Te pakten keto qe them i lexova dhe i mesova nga albanologe, nuk i nxorra nga mendja, jo se nuk kam fantazi (greke)! E shikon, une mund te shkruaj historine e botes ne greqisht pa marre asnje fjale te huaj po ti nuk mund ta besh me shqipen. Jeton ne mergim? Mer nje liber, lexo origjinalin dhe pastaj lexo edhe perkthimin shqip. E shikon sa i varfer eshte?? Une kam lexuar ne alglisht librin Ca vinci code, pastaj per krahasim e lexova ne shqi dhe ne greqisht. Jo vetem qe ishte perkthimi shume i varfer nga origjinali por ishte dhe shume i varfer edhe ne krahasim me perkthimin ne greqisht. Te pakten greqishtja kur merr fjale te huaja me huazim i zevendeson me greke kurse shqipja i le ashtu sic jane. P.sh. integrimi, emancipimi, logjistika e plot, plot te tjera...
    Emrin gjergj e mori Skenderbeu se ishte i krishtere per nder te Sh. Gjergjit (por emri eshte grek) Dhe nuk e them une. Gjithe bota e di. Apo gabohemi te gjithe se bejme komplot kundra shqiperise dhe duam te keqen e saj???
    Nese ti e barazon veten me nje gazetar qe nuk ka lidhje nga bota(idene do ishte fjala qe do te pelqente ty si i shkolluar) dhe qe shkruan ne ate fare feje vetem per te rene ne sy(pak a shume mendo(shqip kjo) Adi Krasten) atehere un skam c'te te them ty, vecse te uroj qe librin qe do shkruash, sepse ke mbaruar per keto gjera fundia fundit, ta shkruash ne cfaredolloj gjuhe tjeter pervcse shqipes, meqe te kufizonka. Meqe dike dhe greqisht mire, ti i shef gjerat ne boten me te ulet te perceptimit, ti je akoma te shpella e Platos, te shkalla eikasia ose atje ke qejf ti shofesh.

Per perkthimet sic thashe me siper ke te drejte, por nuk eshte faji i shqipes, por papergjegjesia e atyre debilave qe i perkthejne dhe fakti qe ne shqiperi ka kohe qe nuk ka entitete rregullatore qe te mbikqyrin keto gjera, dmth jane shkaterruar. Un si perkthim me te mirin qe kam lexuar keto kohet e fundit, mund te permend Kujtimet e Eqrem Vlores, ndersa te tjeret duke filluar nga Gatopardi e deri tek Iliret e Enzo Gattit jane perkthime s'ka'ndaloze.

Shqiptaret sic mund te vinin emra shenjtoresh ne ate kohe(shenjtoret sjan grek sa per dijeni por njerez qe i ka derguar zoti... fundia fundit Roma ose Vatikani "krenohet" me Jezusin edhe pse ata vete e vrane !) vinin dhe akoma vejne emra Iliresh. I gjithe fisi i Dukagjineve eshte i mbushur me emra te tille. Dhe sa per Skenderbeun ai kishte biblioteken e tij, mos harro qe ne Padova ka patur nje BIBLIOTEKE ILIRIKE, e cila eshte zhdukur para rreth 300 viteve dhe sdihet cfare eshte bere me te. Skenderbeu ka patur libra te tere per historine kombetare dhe kete ta verteton i ndjeri Dhimiter Pilika, pellazgollogu me i madh i te gjitha koherave. Ti siduket ke taku Kokrutat, Andreat e Neritanat, ato te cilet i vodhen cdo gje ketij njeriu te vyer.

E sa per greket mos me trego, se skane lene gje pa djegur sa here futeshin territoreve shqiptare... cuditerisht edhe ato kisha qe sot quhen "greke" sepse kane mbishkrime te tilla. Kjo djegje dhe perdhunim vazhdon dhe ne ditet tona me ikonat qe vidhen e qe do zevendesohen. Normalisht qe jemi nje popull qe po shkon drejt zhdukjes, vecse disa ferkojne duart, nje pjese shume e vogel punon kundra rrymes, dhe pjesa tjeter nuk mund te bej gje tjeter per momentin vecse te shikoj ne mjerim shkaterrimin e ketij populli. Kete e thote dhe Antonio Belusci ne intervisten e tij, qe e cileson shqiperine ame si nje vend te semure, ku ka rene nje plage e rende, mbase dhe e pasherueshme.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Hyllien : 06-11-2005 mė 13:12
    "The true history of mankind will be written only when Albanians participate in it's writing." -ML

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Cyclo:

Po rri o derebardhe.

Tjatri po perpiqet te justifikoje se perse e ka kembyer emerin qe i vune prinderit ne Shqiperi nen trysnine e komunizmit, me nje Origjinal Grek i cilli i ka mundesuar lirine te veje ne shkolle pa merite, me kusht qe te peshtyje buken e ngrene. Po te bindet ay ndaj c'thua tine, do i nxjerrin dokumenta si pe te ati priftit te Kanadase.

Kombi shqipetar po shpeton nga kepushkat.

Ja ore ti, ca etimollogji sipas methodollogjise qe kerkon:

Haus- haur ku mbahen bagetite e trasha ne Janine e Cameri
    Gjergj-jeorgios-Sergei-jergei-evgjit
    Grek-hellen-sellen-halen-balene-pellen-krren
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Baptist : 06-11-2005 mė 15:29
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Larguar.
    Anėtarėsuar
    02-11-2005
    Vendndodhja
    nė Blog
    Postime
    1,121
    Emrin e kisha Grek dhe e kam Grek. Jam aq i madhe ne moshe sa nuk me kapen planet e komunisteve... Sa per etimologjite qe ben ti mund te merrem edhe me profesionin tjeter qe kam, si psikolog dhe te te ndihmoj...

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Ndihme me te qarte se ajo me lart s’jep dot.

Dihej qe ju grekte e keni ngulitur e vazhdoni ta ngulisni etimollogjine me ane te psikologjise, po tani muarrme vesh edhe qe cdo “etimologjist” u ketheka ne psikolog per vargun me poshte piramides me narciste e mediokre. E keshtu u prodhonka armata me “historiane & etimologjiste” te rinj qe instruktohet te sulmoje bordet/

Shpif, shpif se dicka do mbetet.- Gebels. I eci per ca kohe...
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Larguar.
    Anėtarėsuar
    02-11-2005
    Vendndodhja
    nė Blog
    Postime
    1,121
    Me sa shikoj i vetmi shpifes ti je. Nuk erdha une qe te sjell historine ne metrat e mia por ti e ben. edhe nuk jam une qe e bej personale temen por ti. Mire eshte qe tu japim ato qe u takojne shqiptareve por jo te vjedhim nga te tjeret! Noli turbare circulos meos ose me mire Mi Mu Tus Qikllus Tarrate...

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Sigurisht nuk po thoni se isha une qe parashtrova peshen time pe historiani dhe psikollogu ne forum, qe mendoj se historia e Shqiperise me jep perfitim personal, qe e kam per nder te kem emer grek, apo qe konsideroj Cabejn si te barabarte.

Sa per moralizimet per hajduterine kulturore, keto shprehen sakte ne “Hajduti theret kapni hajdutin”. Shkrimet tuaja (niveli llogjik dhe argumentativ) e klasifikojne humbje kohe dhenjen e cdo pergjigjeje, po qe se nuk do perdoreshin nje medium propagande te gjere (forumin) synonin uljen e ndergjegjes kombetare, infiltrimin e kompleksit te inferioritetit te rinise shqiptare ndaj “grekeve”, dhe rekrutimin e kavieve “etimolloge” nga radhet e hibrideve.
    Aeneas Dardanus

Larguar.
    Anėtarėsuar
    02-11-2005
    Vendndodhja
    nė Blog
    Postime
    1,121
    E them edhe nje here (dhe tani seriozisht)! Mos beson se shqiptaret kane ardhur nga ndonje planet apo yll tjeter te galaktikes dhe kane si plan te sundojne boten? Murin kinez e bene gje shqiptaret? Me te vertete ceshtja jote eshte tamam interesante por mos te vij mire per kete se kam ndeshur njerez me me shume komplekse.

Larguar.
    Anėtarėsuar
    02-11-2005
    Vendndodhja
    nė Blog
    Postime
    1,121
    Ajde prape me Cabej-in. Kur u hoqa une si koleg apo i barabarte me Cabej-in?

Faqja 7 prej 23 FillimFillim ... 5678917 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •