Do nderroja kombesine per te ruajtur fene
Do nderroja fene per te ruajtur kombesine
Po shtetesi dhe kombesi tashme eshte njelloj.Racizmi eshte i denueshem.Te gjitha rracat jane krijesa te barabarta.Dhe kodin gjenetik eshte nje diference te pa perfillshme.Ti kujton se fjala bese eshte vetem shqipatre.Ne SHBA betohesh dhe beshesh amerikan.Ne shqipni betohesh dhe rren dhe vet zotin.Nje politikan shqiptare ne Maqedoni, betohet me doren mbi kushtetuten e shtetit maqedon dhe qe nga ai moment eshte i prirur per te denigruar ate shtet.
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Anesti_55 : 23-04-2013 mė 13:46
Injorantin e kam frike,
Budallin e meshiroj,
Te diturin (civilin) e dua pa mase.
Illyrian ka e kuptimin e vendasve ! E di sa e gjere ishte perhapja ? Ne tere ballkanin dhe me gjere kjo i bie qe shumica ka ndikim nga kjo influence antike qe nuk ehte relevante me emrin modern shqiptar. Pasi qe nese quhet ILIRI ( I lire) at'here Kroatet do e perdornin si "Slloboda" (ne gjuhen origjinale) ,Anglezet si "Freedom" por secili historian e pershkruan si "Illyrian" ose "Ilirjan" ose "Ilija" ...etc por vetem pse eshte "r" nuk e deformon dot ne I Lire ! sepse pastaj I ndahet nga Lira + pa J e humb gjith kuptimin !
humbi shtetesine pra. jo kombesine. ta thane edhe disa me lart. po i ngaterron.
sepse kombesia nuk humbet as me braktisjen e nenshtetesise shqiptare, gje qe mbesa jote nuk besoj se e ka bere pasi kanadaja dha amerika nuk te detyrojne ta heqesh. nuk jane si gjermania me austrine.
ka shqiptare sa te duash qe kane marre nenshtetesine gjermane (duke braktisur ate shqiptare), por kjo nuk do te thote absolutisht se kane braktisur kombesine.
kombesi dhe shtetesi nuk jane e njejta gje, sic thua ti. je komplet gabim.
nje njeri mund te kete edhe 5 shtetesi, por jo 5 kombesi.
une mund te marr shtetesine e nje vendi pa shkelur asnjehere ne ate vend dhe pa i njohur aspak as gjuhen e as traditat.
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga the admiral : 23-04-2013 mė 13:54
Vasudhaiva Kutumbakam
Kam hapur nje teme me vete per kombesine, qe natyrisht ne stilin tim te komunikimit nuk kam pase si qellim te mesoj se cfar eshte kombesia, por permes kesaj teme , premes termit kombesi , duke qene se premblidhen disa nentema, une e ve individin preballe tyre , ku shumica ndjejne se stonojne.Qellimi im ishte te ule frymen nacionaliste.Forma qe perdore une duke prekur temat tabu, nuk mund ti marre persiper nje person publik , por nje person i lire si une.Po ja qe ka dhe rrisk , pasi do te hash te shara dhe natyrishte per deri sa kam gapur temen duhet dhe ti duroje.
Kombesia nuk ka per cdo shtet te njetin formulim.Vendet islamike kane tjeter.Ps, boll te kesh babain prej Pakistani dhe fiton kombesine, ndersa nuk pranohet e kunderta ,nese ke nenen nga pakistani femijes nuk i pranohet kombesia.
Kombesine ne realitetin shqipatre mund ta trajtosh ne variantin gjerman nese do te perjashtojnme etnite e tjera, por dhe ketu mungon religioni njete dhe ndergjegjia kombetareqe historikishte kishte munguar.Pra ne realisht nuk mundem te krijonim komb, por thjshte principata qe nuk ishin ne akordance me nejra tjetren, nuk kishin nje qellim te perbashket , per zhvilim , per tu mbrojte etj.Dy here ishim afer krijimit te kombit.Ne kohen e Gjergj Kastriotit, Lidhja e Lezhes dhe me pas Lidhja e Prizrenit, ty dyja deshtuan. Pas kesaj nuk kishte me kohe , plasi lufta ballkanike dhe shqiptaret bene lufte jo te organizuar , por vec e vec te percare , pa vizion patriotik, por per te egzistuar, per te ruajte pronen.Pra sjellje natyrale.
Atehere si do te trajtojme shqipatret si komb?Per kete u krijuan shtete multietnike me emra qe nuk i perkisnin asnje etnie.Pra u pretendua qe te ndodhte fenomeni i kundert, qe shteti te imponoje identitet kombetare.Pra te gjtiha republikat ne Jugosllavi duhet te pranonin kombesine e re jugosllav.Albania - alban.etnite e shumta ne greqi- greke, por ne rstin e Greqise u be perjashtim qe te ruhet kombi i historis antike.Pre kete u detyruan dhe arvanitasit te asimiloheshin.Shqiptaret e Albanise gjate 100 viteve dhe sidomos gjate diktatures pesuan ndryshimete medha. Nga ajo subkoshinece identitare e perandorise osmane, kaluan ne reforma jo te vogla qe formuan neriun e ri, me tipare ML.Ky shqipatre nuk eshte me i njete me ate te trevave te tjera , qe nuk u perfshine ne reforma pas perandorake dhe kjo ben qe te kemi sjellje te ndryshme qe ndajne njeri tjetrin.Atehere ka dy versione , ose secili ne vend te vet dhe bashke per te zgjidhe problemet etnike, ose duhet te kalojne dhe ato ne reforme , apo dhe e ne nje reforme te perbashket pe tu bere unik.Keshtu behet dhe jo me pasaporta made in Sala.
Ne versionin e SHBA-ve emigranti merr shtetesine qe ka dhe kuptimin e nacionalitetit, duke u paraqite perpara nje komisione prej 6 antaresh dhe ai eshte i detyruar ti pergjigjet testimit prej 100 pyetjesh.Por Dhe ne SHBA pranohet shtetesia e dyfishte , mjafton qe individi te pranoje se ndodhet ne juridiksionin e te dy vendeve.
Ne france gjithashtu mjafton te pranosh juridiksionin francez , mjafton te pranosh me ndergjegje se do te jesh francez dhe fiton te derjten.
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Anesti_55 : 23-04-2013 mė 15:35
Injorantin e kam frike,
Budallin e meshiroj,
Hera e pare qe e degjoj kete emision prek 6 anetaresh. Mbesa ta ka thene kete apo e ke sajuar vete?![]()
Dhe sa per ato 100 pyetjet, ato jane 100 pyetjes rresh historise se SHBA-se dhe nga keto 100 pyetje ai qe te pyet ben 1/10 e pyetjeve.
Eshte shume e lehte te marresh shtetesine Amerikane, mjafton te dish pak fare anglisht sa per tu pergjigjur/shkruar.
se kam iden perse i shton disa gjera :|
Jo, shtet dhe kombesi jane dy lloje
jo nje lloj![]()
Ti Fehmi i Kacive,pse e uron dhe te pelqen vetem kenga e Anestit... Edhe une sjella nje klip ne kete teme si shkas per ti ngritur ndjenjat ndaj Shqiperise meme (term qe i ben nevrik Anestianet),desha te percjell mesazhin "Boll (majft me) me denigrimin e kombit shqiptar dhe venien e shqiptarit nen fjalen "Shqiptaret jane zero,edhe nje here zero - ne te gjitha aspektet !", Trade mark by Anesti)...Desha te them "duajene me shume Shqiperine",sepse ne kete forum lexohen vetem fjale me denigruese per kete popull dhe Shqiperine (per mua kuptohet Shqiperija si e tere me Kosoven,Iliriden,Luginen ...).
Une te sjella kengen qe eshte shume e fuqishme dhe ti nuk reagove ,por pelqeve kengen e Anestit - te ajo kenge permendet Isa Boletini,dhe don te te sjelli citate poshteruese te Anestit per kete figure te kombit ?!!
Pra,Anestianet nuk jane te sinqerte edhe kur sjellin klipe muzikore,keta njerez ne cdo gje shohin pazar,NE duhet te shtrihemi dhe te na masin sipas metrit te tyre !
Kjo vetem si nje kontradikt e vogel (meqenese Anesti akuzon per gjera te tilla) mbrenda sinqeritetit !
Ja edhe njehere,dhe mos guxo te mos e pelqesh
Thuajeni nje fjale te mire per Shqiperine,e jona eshte !
Cdo te mire.
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga qeveriablu : 23-04-2013 mė 22:29
Mos blej asnje prodhim qe fillon me barkodin 860 (prodhime serbe),dhe ato 520 (prodhime greke) !
Kerkoj falje QEVERIABLU,tani arrita ta ndegjoje ket KENGE SHUME EMOCIONUSE,te faleminderite me ke bere shume te disponueshem ne ket mengjes,pasi dje nuk disha qka permbane kjo video sepse kishte probleme me YUTUBEN,te pershendes shume nga PRISHTINA ja kalofshit mire dhe shendet.
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Fehmikaciu : 24-04-2013 mė 04:15
VENI,VIDI,VICI
qeveriablu-
Ka dhe shume te tjere perpara teje qe ngacmojne ndjesine natyrale.Isa Boletini eshte nje injorant, asnje arsimim nuk kishte ai.Po , qe ne moshn 17 vjec sillej si nje komit.U shqua per gjobat qe i vinte administrates dhe kur nuk i jepnin parate , hynte dhe ja merrte me dhune.Por ai ishte panik dhe per ushtaraket serbe dhe kishte vrare disa prej tyre.Ishte kthyer ne tmer i zones.Por ai nuk nisej nga ndergjejia kombetare, thjeshte si rebel.Sulltan Hamiti , per te shpetuar administraten e tije ne Mitrovice dhe per te qetesuar gjendjen e garnizonit turkoman atje, vendos ta marre si komandant i gardes personale.Historikishte antaret e gardes , zgjidheshin nga Shqipnia.Mori titullin e larte bej, dhe merrte nje rroge te majme nga sulltani.I kishte dhene besen Sulltan Hamitit se nuk do te luftonte kunder tije, por ja ktheu pushken ne kohen e xhon turqeve. Pas ardhjes se turqeve te rinje , ai u kthye ne Mitrovice dhe luftoi kunder tyre , sepse me xhon turqit detyroheshin dhe muslimanet me paguar takasa, te cilat deri ne keto kohe nuk i paguanin ato, por vetem te krishteret ishin destinuar te ishin taksapagues te rregullt.Me pas Ismail Qemali e afroi per te shfrytezuar influencen e tije ne shpalljen e pavarsise, e cila nuk ishte shpikje e Ismailit , por e nderkombetareve.Ti Fehmi i Kacive,pse e uron dhe te pelqen vetem kenga e Anestit... Edhe une sjella nje klip ne kete teme si shkas per ti ngritur ndjenjat ndaj Shqiperise meme (term qe i ben nevrik Anestianet ),desha te percjell mesazhin "Boll (majft me) me denigrimin e kombit shqiptar dhe venien e shqiptarit nen fjalen "Shqiptaret jane zero,edhe nje here zero - ne te gjitha aspektet !", Trade mark by Anesti)...Desha te them "duajene me shume Shqiperine",sepse ne kete forum lexohen vetem fjale me denigruese per kete popull dhe Shqiperine (per mua kuptohet Shqiperija si e tere me Kosoven,Iliriden,Luginen ...).
Une te sjella kengen qe eshte shume e fuqishme dhe ti nuk reagove ,por pelqeve kengen e Anestit - te ajo kenge permendet Isa Boletini,dhe don te te sjelli citate poshteruese te Anestit per kete figure te kombit ?!!
Pra,Anestianet nuk jane te sinqerte edhe kur sjellin klipe muzikore,keta njerez ne cdo gje shohin pazar,NE duhet te shtrihemi dhe te na masin sipas metrit te tyre !
Kjo vetem si nje kontradikt e vogel (meqenese Anesti akuzon per gjera te tilla) mbrenda sinqeritetit !
Ne histori ai ka kontributin e vet, por nuk mund te jete morali i Ises nje referim per te ndikuar ne ndergjegjen e qytetarit te shekullit XXI.E kam thenene dhe me siper , qe duke mos hyre ne reforma pas perandorake ju keni mbete ne mendesine e Isa Buletinit, qe natyrishte , ishte maksimumi i figures kryengritese qe mund te dilte nga ai realitet mjeran te shkapredhyer nga pushtuesi, ne nje mejdis krejtesisht i turqezuar.Ne nuk mund te shpresojme qe nga ky mejdis pa asnje elemnt te arsimimit, te na dilnin figura patriotike te shquara .Figurat patriotike , erdhen vetem nga shqipatret qe kishin emigruar, por ato nuk mund te benin me teper se ajo c'ka bene,krijimin e ndergjegjes kombetare permes zhvilimit te gjuhes se shkruar.Ndergjegjia kombetare, ne sensin e ruajtjes se genezes morale, u ruajte nga kisha me gjithe te metat e saje.E kunderta ndodhte nga kultet islamike, te cilet degjeneruan genezen morale te shekujve.Dhe ti je nje intelektual i ri , por qe je u brujtun me urrejten osmane.Dhe se ti deklaron se nuk perputhesh as me biblen dhe as me kuranin, keto ty dogma qe percaktojne sjelljen e njeriut ne kontinentin europian , nuk do te thote se ti ke bere katharthasin , per te canceluar urrrjtjen per te krishteret.Nuk me the kur nuk pranove asnje nga dogmat, a mund te me thuash se nga cila dogem udhehiqesh ne sjelljen tende? Sjellja e njeriut eshte vetem religion, apo dogem sic ke qef ta percaktosh ti.
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Anesti_55 : 24-04-2013 mė 07:19
Injorantin e kam frike,
Budallin e meshiroj,
Krijoni Kontakt