Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Gon! : 26-11-2012 mė 10:28
Te gjithe ankohen se s`kane para....por asnje nuk ankohet se nuk ka tru
1. Suliotet ishin shqiptar qe luftuan me greket kunder Aliut dhe humben. Pas humbjes ata shkun thell ne greqi dhe sot jane te asimiluar.
2. Per betejen eMesolongit nuk di gje
3. Arvanitasit luftuan sbashku me greket, por ata ishin udheheqesit e luftes, ku me ate revolucion ia fituan grekut pavarsine. Por sot ku gjinden ata? Cfare te drejta kane? A flasin shqip lirshem ne Greqi, apo nuk flasin fare?
4. Po ta sjell nje shkrim per te treguar qe kam lexuar dhe per te pare me mire se cfare ka ndodhur me ta, kush ishin me te padrejte, greket apo turqit!!:
Ps. tek e fundit nuk qaj koken hiq as per Turqine as per askend tjeter, por mua me vjen inat kur ti arsyeton sllavet dhe greket vetem per hire te fese, kur dihet se cfare na bene ata neve dhe qe sot plaget ende shihen dhe jane te pa kurueshmeĖshtė krahinė qė pėrbėn pjesėn mė jugore tė trevave tė banuara prej shqiptarėve; shtrihet gjatė bregdetit Jon dhe zgjerohet nė lindje deri nė vargun e maleve qė e ndajnė prej pellgut tė Janinės. Nga veriu ka kufi lumin Pavel, kurse nė jug gjirin Prevezė. Rripi i saj verior me qendėr Konispol bėn pjesė nė Republikėn e Shqipėrisė, pjesa tjetėr, me vendim tė Konferencės sė Ambasadorėve tė vitit 1913, i pėrket shtetit grek. Qendrat e banuara kryesore tė Ēamėrisė janė: Filati, Gumenica, Paramithia, Margėlliēi, dhe Parga, qė gjenden jashtė kufijve shtetėrorė; shtatė fshatra gjenden brenda kufijve tė Republikės sė Shqipėrisė, me qendėr qytetin e Konispolit.
Emri ēam lidhet me emrin antik tė lumit Thyamis (Kalamas) qė e pėrshkon. Nė kohėn antike Ēamėria ishte banuar prej fisit ilir tė Thesprotėve; historia e saj bėn pjesė nė historinė e Epirit antik; mė tej kaloi nėn sundimin e Romės dhe tė Perandorisė Bizantine. Nė fillim tė shekullit XIII ishte pjesė e Despotatit tė Epirit, kurse nė gjysmėn e dytė tė shekullit XIV bėnte pjesė nė Despotatin shqiptar tė Artės. Nė shekullin XV u bė shesh i luftės kundėr vėrshimit osman, nėn udhėheqjen e feudalėve tė familjes Zenevisi: njėri prej kėtyre, Simon Zenevisi ishte bashkėluftėtar i Skėnderbeut. Nėn sundimin osman, Ēamėria bėnte pjesė nė Sanxhakun e Delvinės si dhe tė Janinės dhe u bė shesh i kryengritjeve anti-osmane nė shekullin XVI e fillim tė shekullit XVII.
Nė shekullin XVIII filloi islamizimi i njė pjese tė mirė tė popullsisė. Njė pjesė e popullsisė sė Sulit dhe tė Pargės, pėr t’i shpėtuar islamizimit, emigroi duke u vendosur nė ishujt e Greqisė. Edhe nė Ēamėri u pėrforcua nė shekullin XVIII pushteti ekonomik i feudalėve ēifligarė vendas, tė cilėt u bėnė faktorė politikė me rėndėsi nė luftėn pėr pushtetin lokal, deri sa Ēamėria ra nėn sundimin e Ali Pashė Tepelenės, sundimtarit tė Pashallėkut tė Janinės. Nė vitet 1820-1850 Ēamėria u pėrfshi nė kryengritjet e mėdha anti-osmane. Mė 1855 dhe 1877 inkursionet e bandave tė andartėve grekė u pritėn me armė nė dorė nga popullsia.
Gjatė viteve 1878-81, degėt e Lidhjes Shqiptare tė Prizrenit nė Ēamėri morėn pjesė nė luftėn e pėrgjithshme tė popullit shqiptar pėr mbrojtjen e paprekshmėrisė dhe tėrėsisė sė trojeve amtare. Gjatė kryengritjeve shqiptare tė dhjetėvjeēarėve tė parė tė shekullit XX, Ēamėria ka qenė fushė veprimi e ēetave patriotike dhe e njė vargu komitetesh kombėtare. Gjatė Luftės Ballkanike 1912-1913, nė Ēamėri vėrshuan trupat greke. Nė ndihmė tė popullsisė vendase qė kishte rrokur armėt, nga qeveria e Vlorės u dėrguan forca ushtarake, por vendimi i Konferencės sė Ambasadorėve ia kaloi Ēamėrinė shtetit grek.
Pas Luftės sė Parė Botėrore (1914-1918), qeveritė e ndryshme greke shpėrngulėn me forcė me mijėra banorė tė popullsisė shqiptare myslimane pėr nė Turqi, me pretekstin se pėr shkak tė fesė sė tyre ishin “turq”. Nė fund tė Luftės sė Dytė Botėrore (1939-1945), masat e terrorit dhe tė shtypjes qė u morėn kundėr popullsisė vendase, shtrėnguan rreth 50.000 ēamė myslimanė tė largoheshin nga vendlindja pėr tė kėrkuar strehim nė territorin e Republikės sė Shqipėrisė.
Cka me saktesisht eshte analfabetizem per ty oj ane, a mund te ma thuash?
Perse nuk u pergjigje ne pyetjen time me larte ane? Nga cili vend i anamoreves je? Sa here te te them une ty, kontrollo fjalorin dhe mos me ofendo pa te ofenduar, se ne se nuk me ofendon po te jap besen qe kurr nuk ndodh nje gje e tille as nga ana ime, por ne qoftese e ben kete atehere te keshilloj qe te besh kujdes, sepse durimi im ka kufi. Beju nje cik me e sjellshme, sepse nuk fiton asgje me fyerje dhe ofendime. Une nuk jame nje fmi qe ti te me trajtosh ne kete menyre, poashtu edhe ti je e rritur dhe duhet te tregosh pak me shume rrespekt me dike qe shkemben shkrime dhe diskuton gjera te ndryshme
Shendet
Gon!
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Gon! : 26-11-2012 mė 11:07
Nuk e lexova te gjithe artikullin, por me aq pak sa lexova te them me plot bindje QE SHUMICA E SHQIPTARVE NUK E KANE ZJARRIN E BASHKIMIT NE SHPIRT AQ TE FORTE SA DO TI EDHE UNE EDHE DISA TE TJERE. Nuk e shikoj bashkimin e trojeve shqiptare ne nje te ardhme sepse ne nuk jemi te bashkuar ne mendime. Sa per atdhetarizem shume pak shqiptare po ia ushqejne brezave te rinj shumica po asimilohen ne vendet e huaja ku jetojne edhe as qe cajne koke. E pashe tek komuniteti shqiptare ne Philadelphia ku shumica mundohen te hiqen si amerikane, gjithe mosha e re flet vetem anglisht ne vend te me fal thone excuse me edhe shume te tjera. Me vjen keq qe jemi kaq shume shqiptare neper bote edhe nuk jemi fare te fuqishem. Shifja gjithe sallen plot me shqiptare, por skemi nje lobe te fuqishem ne amerike. Jemi komunitet i dobet pa fuqi ketu ne amerike.
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga loneeagle : 26-11-2012 mė 11:40
I LOVE GOD
j&g
Kjo ndodhi me shume me juve qe jetuat ne shqiperine enveriane,si moret rruget e mergimit,gjeja e pare qe menduat te benit,ishte si te ndrroni emrat e si ti bije mohit gjuhes e prejardhjes tende...Une nuk ju ve faj,se e di shkakun se pse ndodhi ajo me juve,por c'ti besh qe nje pjes e mire e juaj,nuk e pranon ate fakt te dhimbshem...Ai sistem vrastar e gjakatar,ju beri te ndiheshit inferior e leckaman,para se po jepte shpirt ne 91-92,prandaj mos harroni te kaluaren e sidomos ato 50 vjet roberi e shtypje qe ju ben monstrat e vampiuret e kuq,lexoeni mire ate periudhe e do i kuptoni shume me mire pasojat e sotme.
Njerezit qe kafshojne doren e atij qe i ushqen,zakonisht lepijne kepucet e atyre qe i godasin.
Nuk e di cka eshte analfabetizem ... lehte e ke ta zbulosh .... shko te pasqyrja
Shihi vendet me te zhvilluara dhe me te varfera dhe e sheh.
Nuk e di cka po te intereson aq shume vendndodhja ime ... planifikon sulm kamikaz?!,sidoqofte do te tregoj ,jam me preardhje nga Vitia ,babai im eshte lind e rrit ne komunen e Vitise ndersa tani jetojme jasht territorit te Vitise ,je i kenaqur?
Krijoni Kontakt