Close
Faqja 6 prej 8 FillimFillim ... 45678 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 51 deri 60 prej 71
    i/e regjistruar Maska e letaa
    Anëtarësuar
    25-04-2010
    Vendndodhja
    ketu afer, atje larg
    Postime
    1,268
    disa jevga jan per tu patur zilii sa tbukura jan
    Dita e harxhuar më kot është ajo e kaluar pa qeshur.

i/e regjistruar Maska e Nete
    Anëtarësuar
    13-04-2009
    Postime
    8,688
    Citim Postuar më parë nga letaa Lexo Postimin
    disa jevga jan per tu patur zilii sa tbukura jan
    Ne shkrumohemi te marrim ngjyre,ato e kan origjinal

i/e regjistruar Maska e letaa
    Anëtarësuar
    25-04-2010
    Vendndodhja
    ketu afer, atje larg
    Postime
    1,268
    Citim Postuar më parë nga Nete Lexo Postimin
    Ne shkrumohemi te marrim ngjyre,ato e kan origjinal

haha mir e ke mbeta ne plazh cdo dite me u nxi paak po joc
    Dita e harxhuar më kot është ajo e kaluar pa qeshur.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    25-05-2008
    Postime
    3,745
    Citim Postuar më parë nga Ziti Lexo Postimin
    o robi!
    nuk thashe se e kam jevgun mik, thashe e pyeta c`fare je - me tha me krenari nga ajo e arberesheve - jam jevg nga pakistani.
    ndersa harixhinjte nuk jane nga india ashtu sic thoshte dulla , sepse indianet jane te zinj, ndersa harixhinjte sidomos ata te rumanise jane biond ose esmere si italianet e jugut apo spanjollet, te gjate, bel holle,
    shume historiane e thone qe jane rrace evropiane si iliret qe nuk mund te benin kurre shtet
    .
    Arigjinjet evropiane,.... edhe bjond ?!!....

Moderator Maska e benseven11
    Anëtarësuar
    10-09-2002
    Vendndodhja
    new jersey-usa
    Postime
    13,821
    Ato quhen cigane,xhipsi,magjyp,arixhinj,ose rome.
    Njihen edhe me emrat gabele
    Cigane rome,xhipsi,arixhinj,gabele,magjyp kane te njejtin kuptim jane sinonime.
    Origjina e ketyre njerezve eshte nga zona te Indise dhe Azerbaxhani
    dhe keto endacake te pa shtepi(hobo,homeless) zbriten ne europen jugore si ne Rumani Mongoli,Bullgari Turqi greqi etj..
    Jevg ka kuptim me te gjere,ketu futen te gjithe njerezit me lekure te zeze.
    Rome,ose cigane ose xhipsi jane grup qe jane te ndryshem
    me lekurezinjte e afrikes.
    Ndryshuar për herë të fundit nga benseven11 : 29-08-2012 më 17:58
    ≈♥♠♣♦≈ovguide.com/movies

Anëtarësuar
    10-09-2002
    Vendndodhja
    new jersey-usa
    Postime
    13,821
    Nje gabeli i vdiq babai dhe ai nga hidherimi ndezi nje zjarr te madh te apartamenti i tij
    ne pallat edhe filloi te pinte raki aty.I erdhi aty me vone nje gabel tjeter
    filloi edhe ai gabeli tjeter filloi te pinte raki edhe pastaj te dy filluan te kendonin
    me ore te tera.Ky nga pija harroi qe kishte babain te vdekur aty....lol
    Vjen nje moment dhe gabeli qe kish ardhur mik sheh te jatin e gabelit tjeter aty ne cep te dhonmes shtrire.Po ai i dehur eshte e pyet?Jo jo i thote gabeli i zoti i shtepise,eshte babai im vdiq para 3 oresh,,,,,,,lol
    ≈♥♠♣♦≈ovguide.com/movies

I love god
    Anëtarësuar
    23-02-2007
    Postime
    8,043
    vallahi bilahi je vip syze

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    22-08-2011
    Vendndodhja
    Among virtual idiots
    Postime
    326
    ben na trego noi tjeter me gabel, ishte e bukur ajo me lart

Anëtarësuar
    10-09-2002
    Vendndodhja
    new jersey-usa
    Postime
    13,821
    Nje gabel del me shit ne pazar.Kishte germuar neper kazane plehrash
    dhe gjetur disa pale kepuce te vjetra dhe donte ti shiste.
    I perhap rregullon ato kepucet aty ne pazar dhe filloi te bente potere aty
    Hajde kepuce taljone kepuce taljone te lira.Asnje shitje ate dite
    Del prape te nesermen,hajde kepuce qineze kepuce qineze lol
    te forta te lira te bukra te mira lol Prape asnje shitje.
    I la kepucet aty dhe mori me vete ne shtepi vetem nje kepuce
    Te nesermen del ne nje trotuar ulet aty dhe vendos kepucen aty perpara dhe filloi te
    lypte.Njerezit hidhnin 10 leksha 100 leksha 5 leksha te gropa e kepuces.
    Po bente pare gabeli.
    Nje kalimtari qe po kalonte aty gabeli i kerkoi leke te hidhte,ai ja ktheu skam te vogla
    Sa ke aty e pyeti gabeli.Kam vetem nje 10 mijshe.
    Bjere ketu se ta thyej une ja kthen gabeli.
    Kaluan disa vjet keshtu dhe gabeli kishte akumuluar shume para.
    Nje dite nje nga kalimtaret qe dhuronte leke te vogla rregullisht
    te gabeli nuk e sheh gabelin ne rruge dhe mendoi do kete vdekur i shkreti
    ose e kane arrestuar lol per vjedhje,,,,nejse.
    Ky kalimtari sorollatet neper pazar dhe sheh diku
    nje dyqan te bukur shume me nje reklame te madhe siper shume te bukur
    edhe siper te reklama shkruante
    Firma Gabelerung ju ofron kepuce qineze
    me cmime te arsyeshme.
    Hyn kalimtari ne dyqan dhe sheh gabelin aty te kingosur me nje kostum te bukur duke shitur looooool
    Ndryshuar për herë të fundit nga benseven11 : 01-09-2012 më 10:10
    ≈♥♠♣♦≈ovguide.com/movies

Revolucioni është afër Maska e Nuh Musa
    Anëtarësuar
    02-05-2002
    Vendndodhja
    vjenë, austri
    Postime
    4,463
    Citim Postuar më parë nga Syze Lexo Postimin
    (Moderatorë, mund ta lëvizni temën në qoftë se nuk është në vendin e duhur. )

Në rast se nuk e dini ç'janë jevgjit (nuk besoj se ka njeri të mos e dijë këtë), një përmbledhje:

Origjina e jevgjitëve
    Legjendat përshkruajnë ardhjen e tyre nga Egjipti (ndaj dhe njhen me emrin Jevgj/Evgjitë/Magjupë ose Gyspy në anglisht), por këto janë vetëm përralla. Njerëzit injorantë në perëndim e lidhin origjinën e tyre me Europën Lindore. Kjo nuk është e vërtetë, edhe pse popullatat me të mëdha jevgjite (ndryshe të qujatur ciganë/gabelë/ashkali ose romë, që në gjuhën e tyre do të thotë "burrë") gjenden atje.

Jevgjit e kanë origjinën në Indinë veriore 1,000 vjet më parë. Gjuhën e tyre, i quajtur Romani (e cila ka humbur në shumë vende), lidhet padyshim me hindu dhe gjuhë të tjera indiane (quajtur indo-arian). Askush nuk e di se pse e kanë lënë Indinë. Disa thonë se paraardhësit e tyre, zejtarët dhe artistët, të shoqëruar trupat dhe pas disa konflikteve ushtarake në Indi. Nga vitet 1300 pas Krishtit arritën Evropën, pasi kaluan nëpër Persi dhe Turqi.

Imazhi i tyre ka qenë gjithmonë i diskutueshëm në sytë e europianëve: ata ose ishin njerëz shumë të dashur, ose shumë dashakeqës. Kur jevgjit erdhën në Europë, ata ishin të huaj për europianët, me lëkurën e tyre të errët, sy të zinj dhe flokë, veshje, zakonet dhe gjuhën. Për më tepër, jevgjit mbetën të izoluar, një zakon i trashëguar nga sistemi i kastave të Indisë.

(Sistemi indian i kastave me pak fjalë: njerzit rrinin të izoluar sipas punës që bënin, që trashëgohej brez pas brezi, dhe nuk mund të ndryshohej. Ishte bazuar në Hinduism. Është shumë më e komplikuar se kaq.)

Jevgjit në Shqipëri nuk e pranojnë realitetin e origjinës nga India. Ashkalitë janë Jevgj që e kanë humbur gjuhën e tyre origjinale; sot flasin shqip.

Referenca:
    http://www.abc.net.au/science/news/a...sh_1191889.htm
    http://news.softpedia.com/news/Where...om-72231.shtml
    http://danny.oz.au/anthropology/note...y-history.html
    http://en.wikipedia.org/wiki/Ashkali...lkan_Egyptians
    http://sq.wikipedia.org/wiki/Jevgjit

Rezultate gjenetike:
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1235543/

Rezultate gjuhësore:
    https://docs.google.com/viewer?a=v&q...R93msbrjNnr-sA
    Ashkalijt nuk jane JEVGJ, apo ROM apo quani si te doni. Ashkalijt jane SHQIPTARE te shtreses se ulet shoqerore. Nuk ka shoqeri ne bote, sidomos tek popujt e civilizuar dhe me qendra urbane te zhvilluara (qe ne fakt eshte populli jone qe me mijera vjet banon tokat me te civilizuara te njerezise) qe nuk njeh nje kaslifikim te shoqerise sipas gjendjes ekonomike te saje. Ne fakt edhe shoqerite moderne don nuk don i jane nenshtruar ketij kategorizimi te natyrshem. Nje borgjovan NUK SHERBEN, por SHERBEHET. Perzejra racore me romet eshte thjesht prodhim i dhunshem nga shtypja shoqerore, thjesht, nuk ju kan dhan nuse, dhe jane dash te martohen me njerez te rrangut vet, kurse edhe romet e kane perfaqesuar rrangung me te ulet te shoqerive ku kane qene te perzjere ne perditshmeri. Deshmi tjeter eshte edhe vendbanimi i shtrese se ulet qe zakonisht ka qen skaji i zonave urbane. Une perzonalisht jame nga nje fshat bukur i madh i tetoves, dhe ne kemi mehalle, ku faktikisht askush nuk e jep vajzen per nuse. Por gjithsesi edhe ata martohen, i gjejn nuset nga vise tjera, nga fukarate, apo nga ata qe nuk kan nga tja mbajne se u plaken vajzat te shpija.

Kultura shqiptare zhvillohet tash e 600 vjret ne shkallen me te larte civilizatore, nga kjo rrezullton edhe realiteti i ashkalijve dhe romeve qe eshte me i perqendruar histirkisht dhe me i pjekur ne territorin shqiptare. Lagja e shutkes ne shkup eshte faktikisht territori i vetem ne bote ku komuniteti rom ka ndikim politik. Kjo, nuk vjen nga sot ne neser, por eshte thjesht nje realitet qe e ka kushteziar dinamika e zhvillimeve shoqerore.

Ne duhet te jemi KRENARE per kete pasuri kulturore, per keto rrethana te cilat se paku ne europen e zhvilluar te diteve tona nuk e ka kush. Jemi POPULL i madh o njerez. Se ne nuk e njohim vetveten tone eshte problem tjeter.

Tung
    albanish by nature

Faqja 6 prej 8 FillimFillim ... 45678 FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •