Scion i dashur!! Jam i sigurt se edhe ti vete e kupton se nje "kuader themelor qe shprehet ,e vlere X apo Y", s'ka kurrfare kuptimi e aq me pak mund te jete perkufizimi i pikes!! Njekohesisht, kur pranon se e gjithe gjeometria mbeshtetet mbi diçka qe s'eshte trup, materie apo diçka e vrojtuar ne natyre(gabon kur thua se nuk eshte koncept), pa medyshje bie ne kontradikte me vetvetenkur kundershton egzistencen e "shpirtit" me arsyen se nuk je ne gjendje ta perkufizosh!!!
Sidoqofte, pika eshte nje koncept abstrakt i nje pjese te planit apo hapesires me permasa pafundesisht te vogla!!
Japim koordinatat e diçkaje qe s'eshte diçka?! Japim koordinatat e diçkaje qe nuk ka permasa dhe kjo gje eshte argument qe verteton egzistencen e diçkaje(qe mandej s'eshte as diçka)?!Perse kerkon vertetimin e dickaje (Sepse as dicka nuk eshte) e cila eshte evidente qe ne momentin qe ne i japim kooridnatat ne boshtin koordinativ?
Pra, nese une them se shpirti egziston ne menyre evidente ne trupat e gjalle, s'paskam me nevoje ta perkufizoj, pasi te kam dhene koordinatat!!!
Pyetja qe me bere ishte kjo:Ti, mund te japesh nje definicion te sakte qoft dhe filozofik se c'eshte shpirti?Pastaj, ku kam pyetur une se a ekziston shpirti?
Retrace ... Retrace ... Retrace
Una ta dhashe, por ti m'u pergjigje me:Ishte supozimi yt ky apo eshte e bazuar ne vrojtime shkencore? (Me kuptove tani?)
Ka nje dallim esencial mes definicionit shkencor dhe besimeve tona te cilat duhet ti mbajme per vete.
E pra, per te vazhduar mbi te njejten baze logjikimi, une te kerkova percaktimin e pikes, qe e gjithe bota e pranon si base themelore t egjeometrise, ndersa ti thua se nuk eshte as postulat, s'eshte asgje.......gjeometria bazohet mbi nje "pozicion"??!!
Kjo e ben reale ate?! Atehere edhe "shpirti" eshte real, pasiqe edhe ai eshte term!! Edhe kjo shqip eshte....Pika eshte nje term ... me shqip a ka?
Gabim, i dashur Scion!! Vija dhe boshti koordinativ, jane koncepte te bazuar mbi piken; pa te nuk mund te egzistojne!!Eshte e te njejtit rang si Linja, Boshti Koordinativ. Mos gje do me pyesesh te te vertetoj se c'eshte boshti koordinativ dhe a ekziston ai ne realitet?
Te lumte , Scion!A e kupton tani se perse them qe pika nuk eshte SEND por Pozicion. Eshte thjeshte nje vlere X,Y mbi te cilen ndertohet nje "FRAMEWORK" (Kuader mjetesh) me te cilat ne zgjidhim probleme matematike.
Edhe nje here , po pohon se mund te kemi teori te vlefshme edhe duke u bazuar mbi koncepte abstrakte qe nuk mund te perkufizohen apo provohen shkencerisht! Po ashtu si fusha magjetike, forcat e dobeta, terheqja gravitacionale apo, "shpirti"!!
Hiç fare...Me e thjeshte nuk ka ku te veje
Pajtohem kryekeput e sidoqofte e kisha parasysh nje gje te tille!Tani, per hir te korrekteses ndaj te tjereve qe na lexojme ... e shoh te nevojshme te bej nje sqarim dhe te njejten kohe te kerkoj falje per nje leshim timin (ndoshta dhe nga ngutja) qe bera mbreme ne citimin origjinal.
Ekziston nje dallim esencial mes nje Postulati dhe nje Aksiome.
Aksiomat merren si vete-evidente, ndersa Postulated pranohen sepse teoria, derivat i saj, provohet te jete korrekte.
Pra ne citimin origjinal, aksioma duhet zevendesuar me Postulat.
Ne te njejten menyre "shpirti" mund te jete "vete-evident", ne nje kohe qe eshte i vetmi shpjegim qe na jep ndryshimin midis nje trupi te gjalle dhe atij te vdekur!!
Po qeshni, eh?!(Qesh me te madhe)
Qeshni, qeshni, po çti bej drejtorit une qe eshte zemermire, pa te ish per mua......?!-
..ahahahah...nuhizmi eshte infektiv!!C'te duhej pjesa ne te kuqe? Ekziston nje parim i cili thote "Nje grua, o eshte o nuk eshte shtatezene" ndaj, menyra e te shprehurit "jam pak shtatezene ose shume shtatezen" eshte vleresim jo-relevant. E di qe eshte goxha hiperbolizim, por doja te ta thoja ...
Deri kur t emos jeshi gatshme te analizosh çdo lloj teorie pa paragjykimin se eshte e gabuar nese nuk eshte si ajo qe mbron ti, komenti im mbetet i vlefshem!Ku jam shprehur une keshtu? Me sa di une jam i parimit qe, nese do kete nje teori perfundimtare e cila do pershkruaj gjith universin deri tek ardhja e njeriut si dhe te gjith fenomenet tjere qe na shoqerojne, do ishte nje teori e cila do duhej te kuptohej dhe nga nje femije i klases se 5-te. Ndaj, komenti qe me ben ti se gjoja une jam debilitues ndaj Mendje-hapurve eshte i pavlefshem ne kete rast.
Jo,jo, i dashur!Kisha akoma nuk egzistonte ne kohen e Aristarkut, prandaj nuk mund ti vesh faj kishes per triumfimin e teorise ptolemaike kundrejt asaj helicentrike!!(Kisha ka bere name te tjere, akoma me te renda e felliqura)Prape re ne gracke... dihej qe ne kohen e Ptolomejt qe vrojtimet nuk perputheshin me teorine Geocentrike per shkak se Venera dhe Jupiteri (qe shihen me sy te lire) krijonin Cikle te pakuptimta dhe me Orbita idiote. Pavarsisht ketyre fakteve dhe evidencave, kisha perqafoi teorine e Geocentrike, sepse perputhej me ideologjite te mbrapshta qe gjoja "Zoti krijoi, njeriun pastaj token e pastaj universin" ...
Pajtohem katerciperisht me ty, i dashur!!Tjeter fakt, e gjith doktrina kishtare por dhe ajo islame bazohen specifikish mbi Aristotelin. (Nese do e hapim dhe teme, do i sherbente goxha te gjith te tjereve te kuptonin qe nuk ka asgje te jashtzakonshme qe bibla, kurani, apo dhe libra te tjere fetare kane nje doze shkencore sepse mbeshteteshin mbi njohuri te koheve antike)
Ne rastin tone ama, nuk dua te rreshqasim ne banalitete fetaro-fondametaliste, por te ngelemi ne siperfaqen e kulluar te shkences njerezore!(kujdes se ky nuk eshte nuhizem...ahahahah)
Cilat ideologji?!Une do te te lutesha qe ta lesh menjane kete debat pa krye, se eshte me mire!Pra, zgjedhja nuk ishte per shkak te postulateve por per shkak te ideologjive. O e bejme keshtu o ska, Po faktes? Edhe faktet do i bejme te besojne ne zot!
...ahahahahahah........ Edhe ty (Te paska lene pasoja Nuhizmi me pikat ............ lol ..... )
Une do te pyes gjithmon deri sa ti te ndash nje here e mire mendjen qe nuk mjafton vetem deshira por dhe fakti.
Je perfekt kur merresh me "nuhizmin si fenomen", tek gjeometria ... uhmm
Mos e shty me shume! Nuk ja vlen
Piakt jane nje figure letrare; zevendesojne pauzen reflektive, i japin ngjyre mendimit te atij qe shkruan dhe bejne me te prekshme per ate qe lexon!
Sa per faktin, une te permenda "rigor mortis", apo nuk mjafton?!
Personalisht, me pelqeu shume "definicioni" yt, por ne fakt me pelqen dhe nje definicion qe ka dhene broken_smile ose dhe ajo e kendshmja qe leshoi Norca; po e citoj se eshte shume "cool":..ahahahahahaahha...prandaj me dhembka pjesa e djathte e gjoksit mua, kur lexoj shkrimet e tija....ahahahahhah....madheshtore!Shpirti gjendet ne anen e djathte te gjoksit.
A thua se e meriton vendin e nderit ne temen "Shkenca moderne zbulon mrekullite e reja ne Kuran"?!
...e une te atij te famshmit tjeter qe thoshte se "....e verteta qendron gjithmone ne mes"!Halli im eshte, kujt ti "besoj" duke pas parasysh edhe thenien e te fameshmit
" ... Mbi te gjitha kam mik te verteten"![]()
Jeta pa klounin e cirkut, do te ishte me e varfer; fantazia eshte pikerisht ajo qe na ngre mbi makinat, burimi i te bukures, nena e zhvillimit!! Pa fantazi jemi te humbur, por kjo s'do te thote qe duhet shkelim mbi mendimin shkencor, aspak, mjaft qe te mos rreshqasim ne batakun e banalitetit nuhist!! Pra, le te diskutojme me hare per shkencen pa frike se behemi qesharake! Standarti duhet te jete liria e mendimit dhe shprehjes e, pse jo, edhe e fantazise!!Me thuaj ke kam ndaluar une te shkruaj me "mendje te hapur" ndaj koncepteve ekzotike aq te dashura per mendjet e "bukura"? Eshte tjeter gje qe mua nuk me pelqen standarti i tille, sepse i bie ti hapim rruge Lek Plepit me thenien "Si them une behet".
Pyetja per ty eshte, a duhet ta aplikojme standartin e Lek Plepit?
Krijoni Kontakt