Close
Faqja 4 prej 61 FillimFillim ... 234561454 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 31 deri 40 prej 607
    i/e pa regjistruar Maska e miri
    Anėtarėsuar
    22-04-2002
    Vendndodhja
    My HeArT iS yOuRs...YoUr MinD iS mInE...!
    Postime
    300

.

"Kto 32 numrat ca jane, numrat e nai bilete llotarie qe ndryshokan ke inteli?"

Me perjashtim te INTEL microprocessor, cdo kompjuter tjeter i ka komandat ne 32 bits. Se cfare jane bits mos me pyet mua sepse sic te thashe me siper nuk mundem te jap leksion ketu ne forum. Psh. nese don ti thuash kompjuteri mbledh dy numra nuk i thua shqip as anglisht po i thua:

0 2 3 3 0 32

pra ne 32 bits do te jete:

000000 00010 00011 00011 00000 100000

Pra 6 + 26 = 32 bits.
    C'do bit eshte ose volt i larte ose volt i ulet. 0=ulet 1=lart. Disa kompjutera qe kane "Negative Logic" perdorin 0=lart 1=ulet.
    Keshtu kompjuteri sapo te shikoje 00000 e di se ka te beje me arithmetike. Dhe shikon gjashte shifrat e fundit ose shumen ne Voltage si te duash ti dhe kur e shikon 100000 e di se ky volt do te thote te takosh keto dy tela ne CHIP dhe i merr 000010 qe do te thote nje rregjister ne kompjuter + 00011 nje rregjister tjeter po keto rregjistra kane Volts e jo numra se numrat nuk ekzistojne ne kompjuter por ekziston sinjali e korenti e ne baze te sinjleve te ndryshme marrim numra te ndryshme. Pasi i merr ato dy regjistra dhe krijon nje Qark pra le te supozojme qarku ne kete rast ka Rezistence, rezistence, rezistence me vlera 10 Ohm 12 Ohm 20 Ohm dhe intensiteti i rrymes bie kur kalon ne kete qark elektrik dhe kur shkon tek "CHIP" ai do te veproje ne baze te ketij intensiteti. Pra do te do te takoje le te themi se numrat ishin 2 + 3. Atehere do te takoje telin 1, 3, 5, 8, 9 ti thua nga e di se ky intensitet i korrespondon atij kombinimi well kjo eshte karekteristika e transistoreve ose me mire te themi Silicon-it duke i derguar elktrone ne kete rast ne i derguam ndoshta 5 elktrone dhe aktivizuam 5 "gates" ose porta (pins) si do ti ti quash, dhe keto pastaj thjeshte do te nxjerrin numrin 5 ne kompjuter ty. Ky pese ka "bits" pra mund ti kete ne formen:

*
    *
    *
    * *
    Ky lloj i perket makinave elektronike te vjetra qe kishin pak Bits ose Amplifikator mbrenda e jo Silicon. Perderisa kur u zbulua transistori ne Bell Labs (i cili morri Nobel Prize) u krijua dhe mundesi per te patur rreth 1000000 transistora ne nje CHIP dhe ti llogariti sa kombinime ato do te japin keshtu u permirsua dhe rezoluta e ekranit pra nje numer nuk mund te aktivizoje 4 tela por 100 tela dhe te jep nje numer perfekt.
    Te flas tere naten nese do ti po nese nuk i kupton mos me thuaj mua se jam fajtori. Persa i perket Intelit ata nuk perdorin komanda 32 bits apo 64 bits standarte por perdorin te ndryshme psh. mbledhja mund te kete 8 bits per te marre nje numer per ta derguar ne nje rregjister ose memori mund te kete 12 bits dhe keto ndryshime i kane bere per te permirsuar performancen e kompjuterit.

Miri.
    Goodbye DEBUG, hello reboot...

Anėtarėsuar
    22-04-2002
    Vendndodhja
    Postime
    300

.

Edi,
    "SpeedFan can even change the FSB on some motherboards (but this should be considered a bonus feature). At the lowest level, SpeedFan is an hardware monitoring software, but its main feature is that it can control the speed of the fans (depending on the capabilities of your sensor chip and your hardware) according to the temperatures inside your pc, thus reducing noise and power consumption. "

Meqe ti merr cike vesh, une perseri po te them se keta thone on some motherboards (but this should be considered a bonus feature) bonus feature une e kuptoj se ti do ta besh order programin dhe ata do ta programojne per nje kompjuter qe do ti, pra sic te thashe me siper mund te shkruajne ndonje kod qe do te interferoje me "Chipin" dhe thjeshte do ti stakojne/takojne rrymen me shpesh. Pra do te bejne dicka te tille:
    Nese kompjuteri i personit ka:
    Main:
    Output 1
    Output 2
    Out1=1
    out2=0
    puse 10000000sec
    Out1=0
    Out2=0
    pause 100000sec
    goto Main:

Mund ta bejne:
    Main:
    Output 1
    Output 2
    Out1=1
    Out2=0
    pause 100sec
    out1=0
    out2=0
    pause 100sec
    go to main:

Output1, dhe 2 jane pins qe bejne te mundur qarkun e freskuses. Kur eshte 1 0 qarku eshte i mbyllur kur eshte 00 carku eshte i hapur dhe ne menyren e dyte freskuesja leshohet c'do 100sec dhe fiket pra eshte shume here me me frequency se e para. Biles ai kodi hidhe nese ke nje copiler qe e perthen nga Basic ne 0 1 dhe ta hedhesh ne Chip do te punoje. E njejta gje eshte dhe me ate faqen qe ke rrekomanduar ti, por qe te jete program per gjitha kompjuterat eshte e pamundur sepse sic e shkrova 1 faqe me siper kompjuterat kane motherboards te ndryshme se si i organizojne komandat ne Machine language. Kurse nje program qe eshte i shkruar ne C punon per gjitha kompjuterat sepse kane Compiler C>>Assembly qe i pershtaten processorit te komjuterit. Psh. shume programe nuk punojne ne Linux dhe arsyeja eshte sepse nuk kane compiler perkatese. Dhe pra per ti vendosur kapakun kesaj pune une dua te ju them se me C nuk ke kontroll ne CHIP por vetem ne MEMORJE dhe Regjistra, pra mund te dergosh dhe te marresh data nga keto dy destinacione. Per te patur kontroll ne Motherboard duhet te jesh Elektrik Inxhinier qe ke studiuar ICs per nje kohe te gjate, nuk eshte pune programuesi apo Computer Science atje .

Miri.

Programues Softueresh Maska e edspace
    Anėtarėsuar
    04-04-2002
    Vendndodhja
    Filadelfia, SHBA
    Postime
    2,565
    "Edi...Meqe ti merr cike vesh"

Une marr vesh 2 cika dhe kam studjuar aq sa te them qe ke shume paqartesira ne ato qe shkruan. Pergjigjet duhet te jene praktike dhe te qarta, qe mund ti japesh zgjidhje atij qe kerkon ndihme, por nejse, tani diskutimi eshte mbi arkitekturen e kompjuterit dhe jo per ti dhene ndihme Altonit.

Ti the qe nuk ka program te kontrolloje shpejtesine e ventilatorit dhe une te tregova qe ka nje program te tille. Programi nuk ndryshon kodin e chipeve por vetem sa perdor funksionet qe jane ndertuar ne motherboard qe kur eshte prodhuar. Pra eshte motherboard qe lejon ndryshimin e shpejtesise dhe programi SpeedFan eshte i afte te kontrolloje nqs motherboardi e lejon kete funksion apo jo. Thote "Bonus feature" sepse jo te gjitha motherboard (sidomos te vjetrat) e lejojne ndryshimin e shpejtesise. Programi eshte falas dhe "bonus feature" nuk eshte per te fituar para sic mendon ti. Patjeter qe programi do kete kod te ndryshem per cdo chip, ashtu sic ka edhe driver te ndryshme per cdo karte qe instalohet ne kompjuter. Megjithate ka shume standarte ne arkitekturen e kompjuterin qe i zbatojne kompanite e hardware dhe kompanite e sistemeve operative qe te komunikojne sa me lirshem me njera tjetren.

Sapo mbarova dy klasa ne universitet ne lidhje me keto sa po shkruajme dhe nuk te bej me faj qe flet rremuje sepse jane gjera shume te komplikuara. Une nuk ve bast as 1 lek sepse e di sa te komplikuara jane, ndersa ti je gati te presesh edhe koken sikur te kishe themeluar intel.

Per te te kursyer koken, ketu ke lidhjet e 2 klasave qe sapo morra nga marsi deri ne shtator. Aty ke te gjitha leksionet ne PDF, detyrat e shtepise, projektet, etj.
    http://www.mcs.drexel.edu/~anatole/t...281/cs281.html
    http://www.mcs.drexel.edu/~anatole/t...282/cs282.html

Ne te duhen detyrat e shtepise me thuaj ti hedh ketu, qe nga machine code, assembly e deri tek VHDL e procesorit.

Kur te mesosh ato sa jene shkruar aty, te shoqeruara me nje liber 800 faqe te mira, atehere do mesosh te mos ngulesh kembe (e koke) per gjera te tilla.
    Edi

Creator Spiritus Maska e Dito
    Anėtarėsuar
    02-04-2004
    Vendndodhja
    Ne Bahēen time
    Postime
    3,882

Nje pergjigje nga une Odeoni mbi problemin tuaj

Lexova me vemendje problemin tuaj dhe po ju them qe ju skeni problem ne LapTop-in tuaj. Ne asnje menyre nuk duhet te ndaloni ventilatorin aq me teper kur njesia qe ju posedoni eshte LapTop. Ventilatoret fillojne pune sipas nje termostati te instaluar mbi pjesen metalike te procesorit dhe perderisa termostati e identifikon mbi nevelet e temperatures procesorin normalisht ventilatori do qendroje ne pune. Ju thoni qe nxjerr ajer te ftohte ok dakort jam me ju por ju nuk mund te kontrolloni temepraturen e procesorit dhe te chipeve pasi skeni mundesi, kte e eidentifikon termostati elektronik i vendosur perkatsisht atje ku duhet. Mos nderhyni me programe qe ju sugjerojne pasi do shkaterroni pc tuaj dhe po ju njoftoj qe LapTop-et jane te pa riparueshem. Nuk ju besdis nje Fan ne pune, aq me teper qe njerzit qe kane haberin nga kompjuteri duan gjithmone te kene nje Fan ne pune per te parandaluar cdo te keqe te mundshme.

www.trebit.com Maska e Xemlo
    Anėtarėsuar
    20-09-2004
    Postime
    460
    Citim Postuar mė parė nga miri
    "Kto 32 numrat ca jane, numrat e nai bilete llotarie qe ndryshokan ke inteli?"

Me perjashtim te INTEL microprocessor, cdo kompjuter tjeter i ka komandat ne 32 bits. Se cfare jane bits mos me pyet mua sepse sic te thashe me siper nuk mundem te jap leksion ketu ne forum. Psh. nese don ti thuash kompjuteri mbledh dy numra nuk i thua shqip as anglisht po i thua:

0 2 3 3 0 32

pra ne 32 bits do te jete:

000000 00010 00011 00011 00000 100000

Pra 6 + 26 = 32 bits.
    C'do bit eshte ose volt i larte ose volt i ulet. 0=ulet 1=lart. Disa kompjutera qe kane "Negative Logic" perdorin 0=lart 1=ulet.
    Keshtu kompjuteri sapo te shikoje 00000 e di se ka te beje me arithmetike. Dhe shikon gjashte shifrat e fundit ose shumen ne Voltage si te duash ti dhe kur e shikon 100000 e di se ky volt do te thote te takosh keto dy tela ne CHIP dhe i merr 000010 qe do te thote nje rregjister ne kompjuter + 00011 nje rregjister tjeter po keto rregjistra kane Volts e jo numra se numrat nuk ekzistojne ne kompjuter por ekziston sinjali e korenti e ne baze te sinjleve te ndryshme marrim numra te ndryshme. Pasi i merr ato dy regjistra dhe krijon nje Qark pra le te supozojme qarku ne kete rast ka Rezistence, rezistence, rezistence me vlera 10 Ohm 12 Ohm 20 Ohm dhe intensiteti i rrymes bie kur kalon ne kete qark elektrik dhe kur shkon tek "CHIP" ai do te veproje ne baze te ketij intensiteti. Pra do te do te takoje le te themi se numrat ishin 2 + 3. Atehere do te takoje telin 1, 3, 5, 8, 9 ti thua nga e di se ky intensitet i korrespondon atij kombinimi well kjo eshte karekteristika e transistoreve ose me mire te themi Silicon-it duke i derguar elktrone ne kete rast ne i derguam ndoshta 5 elktrone dhe aktivizuam 5 "gates" ose porta (pins) si do ti ti quash, dhe keto pastaj thjeshte do te nxjerrin numrin 5 ne kompjuter ty. Ky pese ka "bits" pra mund ti kete ne formen:

*
    *
    *
    * *
    Ky lloj i perket makinave elektronike te vjetra qe kishin pak Bits ose Amplifikator mbrenda e jo Silicon. Perderisa kur u zbulua transistori ne Bell Labs (i cili morri Nobel Prize) u krijua dhe mundesi per te patur rreth 1000000 transistora ne nje CHIP dhe ti llogariti sa kombinime ato do te japin keshtu u permirsua dhe rezoluta e ekranit pra nje numer nuk mund te aktivizoje 4 tela por 100 tela dhe te jep nje numer perfekt.
    Te flas tere naten nese do ti po nese nuk i kupton mos me thuaj mua se jam fajtori. Persa i perket Intelit ata nuk perdorin komanda 32 bits apo 64 bits standarte por perdorin te ndryshme psh. mbledhja mund te kete 8 bits per te marre nje numer per ta derguar ne nje rregjister ose memori mund te kete 12 bits dhe keto ndryshime i kane bere per te permirsuar performancen e kompjuterit.

Miri.
    O miro ta shpjegova ihere ca shkolle kam mbaru une kshuqe mos me shpjego mu se me ca arkitekture punojne procesoret x86 apo powerpc-te, ne jane 32 apo 64 bitshe dhe se te gjithe tjeret punojne me 32 bit vetem inteli jo. Ti flet ne hava mer cun prandaj po du te korigjoj. Ato gjonat qe me shpjegon, e mar vesh qe po i ben ne shkolle po mos ji kaq entuziast per kte gjo dhe ti tregosh botes shiko se ca ben procesori, se ne rradhe te pare sja ka idene 100 ai qe e krijon e lene mo pastaj nje si puna jote. Ti vazhdon flet e flet e flet e flet, dhe pergjigje problemit nuk i jep. Hyra ketu me shpresen se nuk do kishe shkruar me, por fatkeqesisht insiston ne fodullekun tend. Mesoji gjerat, dhe mesoji per veten tate, se nuk jane te gjithe si une, si odeoni si edi apo ku di tjeter une. Nuk po fus veten ne nje nivel me te tjeret se si njoh po kete gje duhet te besh dhe ti se as ti nuk i njeh....

Anėtarėsuar
    22-04-2002
    Vendndodhja
    Postime
    300

.

Edi INTELin nuk e kam themeluar por kam punuar ne Internship biles kete vere qe kaloi. I shikova klaset e tua qe ke marre por nuk krahasohen ato me klasat qe jane per te studiuar per Master Degree, ngaqe klasat per Master jane 100 mije here me praktike dhe materiali eshte me intensiv. Persa i perket perdoruesit une thjeshte po i shpjegoja se nuk mund te ndaloje programin pike.
    Nese ti ke nje program qe kontrollon shpejtesine e freskuses te lutem shume ma jep mua se do te me zgjidhte shume pune, une nuk kam fare nevoje ti degjoj se cfare thone te tjeret se ne fund te fundit ata qe shkruajne ne SpeedFan mund te jene ne nje nivel me te ulet se une apo ti nga arkitektura kompjuterike. Edhe njehere une po te them ti gjeje programin dhe une nuk po futem me ne kompjuter, sepse me aq sa shikoj une ky perdoruesi ate po kerkon.

Edi dhe meqe nuk ka te beje fare me hardware nuk e kuptoj pse mesazhi me siper shkruan : (depending on the capabilities of your sensor chip and your hardware)

Pastaj per ti nderruar shpejtesine nuk eshte dhe aq veshtire, thjeshte mund te futesh tek ventilatori dhe ta hapesh. Mund te heqesh nje pjese te telit qe krijon fushen magnetike per te rrotullisur freskusen dhe keshtu do te kesh me pak "rpm" se me pare. Ose mund te shtosh dhe rrit intensitetin dhe kjo do te krijoje me shume rev/min. Nese dhe kete nuk e kuptoni atehere dua te ju them: don't hate the player but hate the game. Keto jane menyrat se si perdoruesi mund te ndihmohet dhe pse jane te nderlikuara sepse ajo qe don te beje eshte e nderlikuar gjithashtu.

Edi dhe vetem thjeshte per informacion dua te tregoj se ne nje projekt me te cilin po merren ca njerez ketu tek shkolla po mundohen qe ne vend te silicon-it pra "Silicon Chip" te bejne Chip me rreze lazer. Pra duke u bazuar ne kombinimin e ngjyres se rrezeve se ku behen "intercept" per te aktivizuar ate pin. Nuk po hyj te tregoj me shume sepse do te duket dicka e kote dhe jam betu se eshte e kote te merresh me forume per gjera teknike, sepse keto nuk jane si informatika apo historia qe shrkuan nje program apo tregon nje histori dhe e shpjegon por duhen demonstrime grafikesh dhe nje njeri qe ti shpjegoje ato. Hajt kalofshi mire, dhe shpresoj ti ndihmoni njerezimin ne te ardhmen sic e keni ndihmuar
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga miri : 02-10-2004 mė 10:07

Anėtarėsuar
    04-04-2002
    Vendndodhja
    Filadelfia, SHBA
    Postime
    2,565
    Nuk thashė se ato klasa janė mė tė vėshtirat. Klasat qė morra unė janė pėr degėn e shkencave kompjuterike. Jam i sigurtė qė degė tė tjera pėr inxhinierinė e kompjuterit futen akoma mė nė thellėsi. Unė ti tregova ato klasa sepse jam i sigurtė qė me kėto qė po thua, ti nuk i ke marrė ato klasa.

Programi qė kontrollon shpejtėsinė e ventilatorit ėshtė SpeedFan dhe patjetėr qė ka dhe tė tjerė si Motherboard monitor. Kompjuteri im ėshtė blerė qė nė 2001 dhe nuk e ka teknologjinė qė tė ndryshojė shpejtėsinė e ventilatorit. Disa nga kompjuterat e rinj e lejojnė kėtė gjė dhe prandaj ka dalė edhe programi. Ai tjetri ka shkruar faqe tė gjitha me kod pėr tė bėrė kėtė gjė ndėrsa ti kėmbėngul qė nuk ka program tė tillė. Unė s'kam ndėrmėnd tė ble kompjuter tė ri pėr tė tė mbushur ty mėndjen.

Unė nuk thashė qė Speedfan nuk ka tė bėjė me hardware. Speedfan ka driverat e nevojshėm pėr tė komunikuar me chip-et dhe pėr tė parė nqs e lejojnė ndryshimin e shpejtėsisė apo jo. Nqs e lejojnė, programi te jep mundėsinė ta ndryshosh. Shiko foton qė kam bashkėngjitur pėr tu bindur pėr kėtė. Nė kompjuterin tim del bosh, sepse nuk e lejon ndryshimin e shpejtėsisė.

Ka plot njerėz qė merren me projekte, ka plot qė kanė mbaruar masters pėr kėtė degė por nė forum po flet ti dhe nga kėto sa po thua, duket qartė qė nuk ke masters. Mė bėhet qejfi qė po studion me kaq entuziazėm por nuk duhet tė kėmbėngulėsh pėr gjėra qė si ke bėrė ndonjėherė.
    Fotografitė e Bashkėngjitura Fotografitė e Bashkėngjitura  
    Edi

[L]{I}[N]{U}[X] Maska e Ardi_Pg_ID
    Anėtarėsuar
    28-01-2003
    Vendndodhja
    New York City Haven on Earth
    Postime
    2,678
    Miri me gjithe keto qe lexova ne kete teme me duket se ti sfidon njohurite te te gjitheve po kjo eshte ne gabim i madh qe mund te besh ne ketu jem mbledh per nje arsye te ndihmojme ata qe kane nevoje edhe jo te shesim ment reth njohurive tona
    percka ti ke ashkruahtur ne kete pergjigjen e fundit me sa di une laser chip nuk eshte nje ceshtje e re po eshte nej teknologji qe po zhvillohet me vite edhe e para qe e ka futur kete teknologji ka qene HP ne se do te lexosh me shume per te te ftoj te shkosh tek faqja e dokumetnave te HP ku ka inkorporuar laser chip ne priterat laserjet.. nje kompani tjeter qe eshte mare me kete gj eshte edhe micro electronics me projektin e tyre te njohur mighty microchips ke nuk ka perdorim vetem ne kompjutera po ne komplet elektroniken e botes. Persa i perket menyres te RPM atehere nese shkurtohet teli i bobines do kete nje ndryshim ne induksjon edhe kjo mund te ndikoje ne ane pozitive edhe negative te punes se ventilatorit rithja e shtimi i intesitetit ne bobinen e fanit eshte dicka qe nuk mund te behet nga cdo user pavarsisht se mund te jete efikase teorikisht gje qe nuk e kam provuar vete. Persa i perket programeve ekzistojne sui per windows, unix, linux, edhe MAC edhe jane shume efikase une i kam has ne te gjithe OS e pranushem ne treg biles e ne solaris me pak probleme ka funksjonuar per mbrekulli.
    Ajo cka doja te thoja eshte se nese je ketu per te ndihmuar te tjeret je mese i mirepritur nese je per te shitur mend kemi te tonat per te shitur ...!
    Ardi
    Stafi Teknik
    AlbaSoul NetWork
    Forgiving Islamic Terrorists is Gods Duty, Our Duty Is To arrange the Meeting
    N. H. Schwarzkopf

DOS VS. UNIX Maska e headsh0t13
    Anėtarėsuar
    09-12-2004
    Vendndodhja
    KZ
    Postime
    18

Question Pėrshpejtimi i procesorit - Overclocking

Tung njerzi
    Hej po menoj me overclockirat PC tem, dhe deshta me dite qfar jon rreziqet dhe a ja vlen,
    Cka muj me overclockirat krejt?

PS:
    Pllaken e kom ASUS P4PE-X :
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga headsh0t13 : 26-12-2004 mė 18:21

Anėtarėsuar
    04-04-2002
    Vendndodhja
    Filadelfia, SHBA
    Postime
    2,565
    Rreziqet janė qė mund tė nxehet procesori mė shumė seē duhet dhe tė dėmtohet procesori dhe pllaka (motherboard). Overclocking nuk rekomandohet dhe bėhet vetėm nga ekspertėt qė dinė cilat pjesė tė zgjedhin dhe si ta ndėrtojnė kompjuterin me ventilatorė e ftohtės qė ulin temperaturėn e procesorit.

Pėr mendimin tim nuk ja vlen dhe nuk tė kėshilloj ta pėrdorėsh por po ke para pėr tė shpenzuar dhe ke qejf tė bėsh eksperimente, mund tė gjesh guida pėr kėtė nė google:
    http://www.google.com/search?hl=en&q=overclocking+guide
    Edi

Faqja 4 prej 61 FillimFillim ... 234561454 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •