Postuar më parë nga
Gameness
nga gazeta Lajm, 7 gusht 2011
Në Bibliotekën Popullore Universitare “Shën Klimenti i Ohrit”, në të cilën gjenden mijëra dokumente për shqiptarët punon vetëm një shqiptare. As drejtori, as sekretarët, as këshilltarët, as udhëheqësit e 10 –të sektorëve nuk janë shqiptarë. Emri i vetëm i një shqiptareje të punësuar në këtë institucion shtetëror shfaqet tek eshaloni i fundit, tek ai i shërbimeve. Biblioteka Universitare ka 39 shërbime, të cilat kanë nga një, dy, tre ose katër përgjegjës. Fahrie Halimi e vetmja shqiptare që punon në këtë institucion është njëra nga katër përgjegjësit e shërbimit “Kompletimi i materialit bibliotekar, këmbim ndërkombëtar, blerje dhe dhurata”. Ndërkaq, sallat e leximit të kësaj biblioteke janë të mbushura me shqiptarë, shumica studentë.
Historiani, Skënder Hasani, i cili është që 15-të vjet anëtarë i rregullt i kësaj biblioteke thotë se në këtë bibliotekë ka gjetur dokumente dhe libra që flasin për historinë e popullit shqiptarë, të cilat nuk mund të gjenden as në Tiranë, e as në Prishtinë. “Kjo bibliotekë është ndër në të pasurat në Ballkan dhe ka dokumente për shqiptarët më shumë se bibliotekat simotra në Tiranë dhe Prishtinë”, thotë Hasani.
Meqë në këtë bibliotekë nuk ka të punësuar shqiptarë, lexuesve shqiptarë, të cilët përbëjnë rreth 90-të për qind të anëtarëve të kësaj biblioteke, ndonjëherë u ndodh që të kenë pengesa. “Gjatë hulumtimeve të mia kam vënë re se në këtë bibliotekë ka fonde të ndryshme që nuk u jepen në përdorim shqiptarëve. Më është refuzuar libri që kam kërkuar me arsyetimin se ai është vetëm për akademikët dhe profesorët maqedonas ”, thotë Hasani, duke shtuar se në ato libra jepen të dhëna fakto-grafike që tregojnë realitetin historik të këtyre trevave, ndaj siç thotë ai janë të ndaluar për studiuesit shqiptarë. Hasani sqaron se librat e vjetër gjenden në një depo jashtë bibliotekës dhe janë shumë të rëndësishme. “Sa kam unë informacione, në atë depo librat janë në gjendje të mjerueshme dhe mund edhe të shkatërrohen”, thotë ai, duke shtuar se ato libra duhet të trajtohen në mënyrë të veçantë, pasi vështirë se gjenden në ndonjë bibliotekë tjetër në Ballkan.
Krijoni Kontakt