Close
Faqja 14 prej 25 FillimFillim ... 4121314151624 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 131 deri 140 prej 243
    Citim Postuar mė parė nga Zoti Basha Lexo Postimin
    PO keqkupton pasazhin. fjal eshte per kredine DIREKTE, pra nga bnka te shteti. Normalisht banka blen borxh, dhe nuk i jep kredi drejperdrjete buxhetit. Duket si pak gje, por ka rendesi per sistemin e kredidhenies.

Per sa i perket kredidhenies 'normnale' 'indirekte' me bono, cdo intere i fituar i rikalon shtetit ne fund te vitit. nese nuk beson kotnrollo buxhetion ew shtetit tek minstria e financave. eshet kaq e thjeshte: une te jap borxh, e te lthej interesat qe me pagun ne fund te vitit.
    Ne rregull, por kete mund t'a bej nje banke shteterore, e jo nje private. Shteti ka bonot e thesarit (letrat me vlere) qe i "perpunon" ne emer te qeverise. Ndaj ne fund thuhet qe shtetit i jepet kredi pa i kerkuar interes pasi si garanci perdoren keto bono thesari... dmth, ashtu sic njerezit e thjesht japin si garanci shtepine psh, shteti jep keto bonot.

Interesat i kalojne shtetit pikerisht per arsyen pse banka qendrore eshte shteterore, madje thuhej: Si bankė e Qeverisė apo si agjent fiskal i saj, Banka e Shqipėrisė kryen njė sėrė shėrbimesh financiare qė llogariten nė miliardė lekė.

Te pakten une keshtu e kuptoj kete jo-interes te kredise.

La vita non si spiega, si VIVE!

MR. BEAN - Laden Maska e the admiral
    Anėtarėsuar
    03-06-2009
    Vendndodhja
    European Union
    Postime
    6,876
    Citim Postuar mė parė nga angelina o2 Lexo Postimin
    Pak jashtė teme, por s'mė la habia: Nuk po tallesh apo?!

Nė Gjermani, nė disa banka mund tė nxjerrėsh cash nė automat 2000€ nė ditė! Nqs bėn veprime tė personeli merr mė shumė. Kur kam pasur nevojė, kam marrė edhe mė shumė se 5000€ cash! Ēfarė banke ėshtė kjo qė s'tė jep kėshtu?!
    jo jo. nuk po tallem. e kane me ligj qe duhet te lajmerosh perpara se te terheqesh shuma gjoja te konsiderueshme.
    madje shume banka ne hyrje kane filluar te shkruajne NO CASH.
    nje here me jane pas dashur nja 6000€ (nuk e kujtoj shumen ekzakte), dhe pata lajmeruar. shkova te nesermen dhe prape se prap nuk i kishin.
    me eshte dashur te bej terheqje ne disa filiale per te plotesuar shumen qe me duhej.
    ketu nga automati, mund te terheq 1000€ ne dite dhe vetem 1500€ ne muaj, por varet nga banka.
    po flas per nje nder bankat me te medha ne europe, jo per nje banke te vogel.

p.s. isha para ca muajsh ne zvicer, per te shoqeruar nje shoqe e cila donte te terhiqte nje shume te madhe.
    shkuam atje pa lajmeruar dhe i dhane 20.000€ pa problem. zvicra eshte bote tjeter. lol.
    Vasudhaiva Kutumbakam

i/e regjistruar Maska e Zoti Basha
    Anėtarėsuar
    25-01-2010
    Postime
    860
    Citim Postuar mė parė nga kleadoni Lexo Postimin
    Ne rregull, por kete mund t'a bej nje banke shteterore, e jo nje private. Shteti ka bonot e thesarit (letrat me vlere) qe i "perpunon" ne emer te qeverise. Ndaj ne fund thuhet qe shtetit i jepet kredi pa i kerkuar interes pasi si garanci perdoren keto bono thesari... dmth, ashtu sic njerezit e thjesht japin si garanci shtepine psh, shteti jep keto bonot.

Interesat i kalojne shtetit pikerisht per arsyen pse banka qendrore eshte shteterore, madje thuhej: Si bankė e Qeverisė apo si agjent fiskal i saj, Banka e Shqipėrisė kryen njė sėrė shėrbimesh financiare qė llogariten nė miliardė lekė.

Te pakten une keshtu e kuptoj kete jo-interes te kredise.
    Dhe je shume i sakte. E sheh pra, qe nuk na qenka Banka Qendrore qe shkaktoka borxhin infinit sic pretendohet?

PS: Por dhe kur BQja eshte 'private' serish shtetit ia kalon fitimin, si ctregova nej faqe me pare. eshte saktesisht e njeta situate.
    Kantonizimi i hapėsirės shqiptare, rruga e vetme drejt zhvillimit!

back to origin Maska e ☆Angie☆
    Anėtarėsuar
    02-11-2007
    Vendndodhja
    Skyline
    Postime
    2,559
    Citim Postuar mė parė nga the admiral Lexo Postimin
    jo jo. nuk po tallem. e kane me ligj qe duhet te lajmerosh perpara se te terheqesh shuma gjoja te konsiderueshme.
    madje shume banka ne hyrje kane filluar te shkruajne NO CASH.
    nje here me jane pas dashur nja 6000€ (nuk e kujtoj shumen ekzakte), dhe pata lajmeruar. shkova te nesermen dhe prape se prap nuk i kishin.
    me eshte dashur te bej terheqje ne disa filiale per te plotesuar shumen qe me duhej.
    ketu nga automati, mund te terheq 1000€ ne dite dhe vetem 1500€ ne muaj, por varet nga banka.
    po flas per nje nder bankat me te medha ne europe, jo per nje banke te vogel.

p.s. isha para ca muajsh ne zvicer, per te shoqeruar nje shoqe e cila donte te terhiqte nje shume te madhe.
    shkuam atje pa lajmeruar dhe i dhane 20.000€ pa problem. zvicra eshte bote tjeter. lol.
    Interesante shumė. Nuk pyete arsyen e njė veprimi tė tillė?
    Elegance is an attitude.

Dhe je shume i sakte. E sheh pra, qe nuk na qenka Banka Qendrore qe shkaktoka borxhin infinit sic pretendohet?

PS: Por dhe kur BQja eshte 'private' serish shtetit ia kalon fitimin, si ctregova nej faqe me pare. eshte saktesisht e njeta situate.
    per shqiperine une s'kam thene qe e shkakton borxhin banka qendrore.... kam thene qe pikerisht meqe shteti nuk ka borxh ndaj bankes qendrore, c'ne ka gjithe kete borxh e nuk po arrin t'a shlyej me ndihmen qe banka qendrore i jep pa i marre interesa. Ne lidhje me shqiperine gjithmone te kam shkruar qe "pikepyetja" eshte prezente. Nje ekonomi qe une e kam sh te veshtire t'a deshifroj.

Nese do ishte private nuk e di c'do behej, ndoshta ke te drejte... por po te marr parasysh italine, shteti ka tere ate borxh pasi normalisht ndikon edhe fakti qe varen nga banka qendrore europiane e jo nga banca d'italia.

p.s jam femer

Anėtarėsuar
    25-01-2010
    Postime
    860
    Citim Postuar mė parė nga kleadoni Lexo Postimin

p.s jam femer
    mea culpa

Anėtarėsuar
    03-06-2009
    Vendndodhja
    European Union
    Postime
    6,876
    Citim Postuar mė parė nga angelina o2 Lexo Postimin
    Interesante shumė. Nuk pyete arsyen e njė veprimi tė tillė?
    po jam cuditur ne fillim, tani nuk cuditem me.
    ja nje nder bemat e tjera:
    kisha nje cek te leshuar nga nje filiale e nje x qyteti. ceku ishte ne emrin tim dhe normalisht i vlefshem.
    futem tek nje filiale e se njejtes banke, por ne nje qytet tjeter per te terhequr parate qe me takonin.
    nuk mi jepnin dot. arsyeja ishte se kjo filiale kishte si rregull qe te mos kthente ceqet e leshuara nga filiale te qyteteve tjera.
    sipas tyre duhet te shkoja te ktheja cekun tek fiks ajo filiale e atij qyteti qe e kishte leshuar cekun.
    po sikur kjo filiale te jete 1000km larg, i thashe atij idiotit, si t'ia bej une, te marr avjonin per te kthyer nje cek?
    fatmiresisht jo te gjitha e kishin kete rregull idiot.

duan te eleminojne parate cash dhe jane duke ia arritur. une per vehte nga 30€ mbaj ne portofol. te gjitha me karta i bej ose online.
    Vasudhaiva Kutumbakam

Anėtarėsuar
    03-06-2009
    Vendndodhja
    European Union
    Postime
    6,876
    po jo o burr i dheut nuk eshte keshtu.
    ti lexon statutet e bankave qendrore dhe kujton se vlejne si prova. realiteti eshte tjeter gje.
    edhe statuti i bankes se italise thote se me shume se 90% e fitimit i shkon shtetit, por eshte perralle.
    kjo eshte nje pjese e nje libri. mendoj qe ai qe e ka shkruar merr vesh pak me shume se ti, por ndoshta ty do te te duket "toc" edhe ky si JFK. lol.
    Fotografitė e Bashkėngjitura Fotografitė e Bashkėngjitura   
    Vasudhaiva Kutumbakam

Citim Postuar mė parė nga the admiral Lexo Postimin
    po jo o burr i dheut nuk eshte keshtu.
    ti lexon statutet e bankave qendrore dhe kujton se vlejne si prova. realiteti eshte tjeter gje.
    edhe statuti i bankes se italise thote se me shume se 90% e fitimit i shkon shtetit, por eshte perralle.
    kjo eshte nje pjese e nje libri. mendoj qe ai qe e ka shkruar merr vesh pak me shume se ti, por ndoshta ty do te te duket "toc" edhe ky si JFK. lol.
    Per sa i perket bankes se shqiperise una kam dyshimet e mia qe do rezultonte kjo gje nese behet private.
    Duke e njohur sistemin ekonomik e politik shqiptar, mund edhe te ndodh ajo qe thote Z.Basha, ndoshta ne nje menyre indirekte por ....

Anėtarėsuar
    25-01-2010
    Postime
    860
    Aha, dmth teoria a aitj zoterise eshte qe, po ligji thote qe fitimi kalOhet, po buxheti tregon qe fitimi kalohet dhe jo, nuk ka asnje prove qe fitimi nuk kalohet por.....

..fitmi u kaloka fshehurazi neper 'parajsa fiskale'. Dhe ku jane provat? Nuk ka, sepse parajsat fiskale nuk lene gjurme. Dhe perkudner gjithe ketyreprovave dhe mungeses TOTALE te provave per teorine tende, duhet te marim si te mireqne kete teori?

Admiral, kjo eshet qesharake. Te pakten prano qe ke gjithe provat kudner por serish ngul kembe tek e jotja. Por prano qe NUK ME KE DHENE ASNJE PROVE PER TEORINE TENDE, POR VETEM PERRALLA!

Faqja 14 prej 25 FillimFillim ... 4121314151624 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •