ISSH: Kontributet q duhet t paguani pr pensionet suplementare


Anilejda Shmbitraku

Gazeta “Albania” publikon t gjitha procedurat q duhet t ndiqen pr pagesn e kontributeve pr prfitimin e pensioneve suplementare. Kontributet q paguajn personat e punsuar n fondin e sigurimit shtetror suplementar jan:
4% t shums bruto t list pagesave pr personat e grupit t par; 3% t shums bruto t list pagesave pr personat e grupit t dyt; 2% t shums bruto t list pagesave pr personat e grupit t dyt, ku prfshihen specialist dhe persona t tjer n funksion dhe sipas prcaktimeve t Kshillit t Ministrave.

Akademikt
Kontributet suplementare n zbatim t ligjit jan: 3.5% t pags bruto mujore pr personat me titull, t punsuar n institucione publike; 7% t pags bruto mujore pr personat me titull t punsuar n institucione jopublike, t cilat derdhen n llogarit e Drejtorive Rajonale t Sigurimeve Shoqrore do muaj, me t njjtat rregulla dhe n t njjtat afate, si edhe sigurimi i detyrueshm shoqror. Pundhnsi sht i detyruar t mbaj nga paga bruto e punmarrsve kontributin e prcaktuar pr kta persona dhe ta derdh at n llogarin e fondit t prfitimeve shtetrore suplementare. Pundhnsi detyrohet t paraqes brenda dats 30 t muajit pasardhs: list-pagesn e personave q prfitojn, pagn bruto dhe shumn e kontributeve t ndaluara.

Veterant
Ekziston nj baz ligjore sipas s cils veterant e lufts marrin nj mas suplementare pensioni. Kt pension suplementar e prfitojn: t gjith shtetasit shqiptar dhe t huaj q luftuan kundr pushtuesve nazifashist nga 7 prilli i vitit 1939 deri n ditn e lirimit t Shqipris; lufttart e inkuadruar n ato njsi t ushtris, q luftuan jasht kufijve t Atdheut deri m 09.05.1945; t gjith ata persona q kan zhvilluar veprimtari t organizuara n ilegalitet, n prapavij t armikut e n zona t liruara; kryefamiljart e athershm t shtpive t njohura si baza t lufts kundr pushtuesve nazifashist; t burgosurit dhe t internuarit n burgjet dhe kampet nazifashiste, brenda dhe jasht vendit; shtetasit shqiptar q kan marr pjes aktive n luftn kundr nazifashistve n vende t tjera.

KOMPENSIMI
Nga ndryshimi i mimit t buks dhe gazit t lngshm


1- Kush e prfiton:
a- Kompensimin nga ndryshimi i mimit t buks, vajgurit dhe gazit t lngshm, n masn prej 150 leksh, e prfitojn pensionet e pleqris, t invaliditetit dhe pensionet familjare t qytetit. Rezultatet 2 nga 8
2- Deri n 500 lek
1. Kush e prfiton:
a) T gjitha pensionet e pleqris, t plota, t pjesshme, t reduktuara dhe pensionet familjare t plota e t pjesshme t qytetit.
3- Masa e prfitimit:
a) 500 lek n muaj pr t gjitha pensionet e pjesshme t pleqris dhe familjare;
b) 500 lek n muaj pr t gjitha pensionet e pleqris t plota, minimale dhe pensionet e plota familjare minimale;
c) deri n 500 lek n muaj pr t gjitha pensionet e pleqris dhe familjare q e kan kufirin deri te shuma e pensionit t plot baz minimal plus 500 lek, e cila llogaritet si diferenc ndrmjet kufirit t msiprm me pensionin e caktuar brenda ktij kufiri;
d) kjo e ardhur sht pjes prbrse e pensionit dhe prfitohet s bashku me pensionin.


Kompensim
Deri n masn 760 lek


a- Prfitojn deri n 760 lek n muaj t gjitha pensionet e pjesshme t pleqris, t invaliditetit dhe familjare, q prfitojn nj mas pensioni m t vogl se pensioni baz. Kjo llogaritet si raport i produktit t shumzimit t pensionit t caktuar me 760 lek dhe ajo q del pjestohet me pensionin baz.
b- Prfitojn 760 lek n muaj t gjitha pensionet e plota minimale t pleqris, t invaliditetit dhe familjare.
c- Prfitojn deri n 760 lek n muaj t gjitha pensionet e pleqris, t invaliditetit dhe familjare q e kan kufirin deri te shuma e pensionit t plot baz minimal plus 500 lek, n zbatim t VKM Nr. 401, dat 21.06.2006 “Pr kompensimin e t ardhurave mujore t pensioneve“ - plus 760 lek, e cila llogaritet si diferenc ndrmjet kufirit t msiprm dhe pensionit t caktuar.
d) Kjo e ardhur sht pjes prbrse e pensionit dhe prfitohet s bashku me pensionin.

KOMPENSIMI
Deri n masn 195 lek


a- T gjitha pensionet e pjesshme t pleqris, t invaliditetit dhe pensionet e pjesshme familjare t qytetit.
b- T gjitha pensionet e plota minimale t pleqris, invaliditetit dhe familjare t qytetit.
c- T gjitha pensionet e pleqris dhe familjare t qytetit, pasi t’iu jen llogaritur t gjitha kompensimet, sipas VKM Nr. 401, dat 21.06.2006 “Pr kompensimin e t ardhurave mujore t pensionistve”, VKM Nr. 763, dat 27.12.2006 “Pr kompensimin e t ardhurave mujore t pensioneve“.
Masa e prfitimit:
a- Prfitojn deri n 190 lek n muaj t gjitha pensionet e pjesshme t pleqris, t invaliditetit dhe familjare, q prfitojn nj mas pensioni m t vogl se pensioni baz. Kjo llogaritet si raport i shumzimit t pensionit t caktuar me 190 lek dhe kjo q del pjestohet me pensionin baz.
b- Prfitojn 195 lek n muaj t gjitha pensionet e plota minimale t pleqris, t invaliditetit dhe familjare.
c- Prfitojn deri n 190 lek n muaj, t gjitha pensionet e pleqris, t invaliditetit dhe familjare, q e kan kufirin deri tek shuma e pensionit t plot baz minimal plus 500 lek nga VKM Nr. 401, dat 21.06.2006 “Pr kompensimin e t ardhurave mujore t pensionistve”, VKM Nr. 763, dat 27.12.2006 “Pr kompensimin e t ardhurave mujore t pensioneve“, dhe nga shuma e msiprme e llogaritur zbritet pensioni i caktuar brenda ktyre kufijve.
d) Kjo e ardhur sht pjes prbrse e pensionit dhe prfitohet s bashku me pensionin.

Albania
22 Janar 2011