Pejë, 9 tetor - E. Q. nga Peja është gëzuar shumë se pas 2 javësh trokitjeje nga zyra në zyrë ka arritur të kompletojë dokumentacionin e kërkuar për të shlyer shtetësinë e vet kosovare. Prej të premtes veten e konsideron shtetase të huaj në Republikën e Kosovës. “Tashti jam turiste”, ka thënë ajo, duke treguar se vendimin për heqjen e shtetësisë së vendlindjes e ka bërë jo me gjithë qejf. “Ose më duhej të hiqja dorë
nga shtetësia e Kosovës ose mbetesha pa fituar shtetësinë gjermane”, ka thënë ajo.
Ka treguar se pas shumë vitesh qëndrimi atje më në fund iu kishte pranuar e drejta për të marrë shtetësinë gjermane. “Por, kusht për të marrë shtetësinë gjermane ka qenë dërgimi i dokumentit zyrtar se nuk jam shtetase e RK-së”, është shprehur 50-vjeçarja E. Q.
Në Drejtorinë për Administratë thonë se janë shpeshtuar shumë rastet e njerëzve që kërkojnë të shlyejnë shtetësinë e vet. Reshat Nurboja, drejtor, ka treguar se këto kërkesa vijnë si rezultat i vendimeve të disa shteteve perëndimore që kosovarët që plotësojnë kushtin e shtetësisë atje duhet të deklarojnë të hequr shtetësinë e vendlindjes me dokument zyrtar. “Fluksi më i madh ka qenë gjatë muajve të verës, kur
mërgimtarët ishin për pushime verore. Kërkesat për heqjen e shtetësisë vazhdojnë ende”, është shprehur Nurboja, drejtoria e të cilit ka në spektrin e vet edhe zyrat e ofiqarisë, në të cilat kërkohen shërbime për këto kërkesa.
Në Qendrën për Punë dhe Mirëqenie Sociale deklarojnë se kërkesat për dokumentin e heqjes së shtetësisë janë shtuar shumë gjatë këtij viti. Drejtoresha Drita Kuka ka thënë se zakonisht kërkesat janë nga bashkëqytetarët tanë që jetojnë në e punojnë në Gjermani dhe në Austri. “Këto 2 shtete kanë vënë kusht heqjen e shtetësisë kosovare për t’ua dhënë shtetësinë e tyre mërgimtarëve që kanë plotësuar kriteret për të qenë shtetas gjermanë ose austriakë”, ka thënë Kukaj.
Se E. Q. nuk është e vetmja pejane që ka mbetur pa shtetësi kosovare tregon edhe Hajdin Atashi, shef i Shërbimti social në këtë qendër. “Nga 1 janari deri më 8 tetor kemi pasur 414 persona që kanë kërkuar dokumente për heqjen e shtetësisë kosovare”, ka thënë Atashi, i bindur se të gjithë këta persona tashmë edhe zyrtarisht nuk janë qytetarë të Republikës së Kosovës. Ka shpjeguar se dokumenti që lëshon institucioni i tij vërteton se aplikuesit nuk janë të regjistruar në këtë institucion si persona kanë obligime të papërmbushura ligjore. “Ne vërtetojmë se personat që aplikojnë për heqje shtetësie nuk kanë obligime për mbajtjen, përkujdesjen ose ushqimin e personave të tretë në Kosovë”, ka shpjeguar ai.
Atashi, njeriu që ka thënë se verës ka pasur deri në 20 aplikime brenda ditës, ka pohuar se shteteve që kërkojnë heqjen e shtetësisë kosovare për të fituar shtetësinë ku jetojnë kohëve të fundit iu ka shtuar edhe shteti fqinj, Mali i Zi. “Të gjithë personat që duan të marrin shtetësinë malaziase duhet përmbushur kriterin e heqjes dorë zyrtarisht nga shtetësia e Kosovës”, ka thënë ai.
Krijoni Kontakt