Close
Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -19 deri 0 prej 22
 1. #1

  Zgjodha pr forumin fetar: Historia e feve prej fillimit deri sot

  Dr. Ekrem Sarikiogllu

  HISTORIA E FEVE - Prej fillimit deri sot

  Nga turqishtja: Dr. Qani Nesimi

  Shprndarja e lnds  001. DISA FJAL PR AUTORIN

  002. PARATHNIE

  003. HYRJE
  1. Historia e feve n botn islame; 2. Historia e feve n perndim; 3. Historia e feve n Shtetin Osman dhe n Turqi; 4. Veprat e historis s feve n shtetin Osman dhe n Turqi

  004. FET PARAHISTORIKE N AZIN E MESME
  1. Ademi dhe Hava; 2. Zbulimet historike dhe komentimet e tyre

  005. FET E MESOPOTAMIS S VJETR
  1. Fet e sumerve; 2. Fet babilonase dhe asiriane; a. Sistemi i zotave; b. Koncepti pr gjithsin; c. Magjia; . Jeta pas vdekjes; 3. Shfaqja e monoteizmit reagim ndaj politeizmit; a. Ibrahimi/Abrahami; b. Junusi/Jona; c. Ezekieli; . Danieli

  006. FEJA N EGJIPTIN E VJETR
  1. Literatura fetare; 2. Koncepti pr gjithsin; 3. Hyjnit dhe fuqit mbinatyrore; 4. Amonefisi dhe iniciativa pr reforma; 5. Jusufi/Josefi; 6. Faraoni dhe murgjit; 7. Koncepti pr jetn pas vdekjes

  007. FET N ANADOLLIN E VJETR
  1. Besimet parahistorike; a. Kafsht e shenjta; b. Kultet; c. Kulti i t vdekurve; . Vendet e kultit dhe tempujt; 2. Feja e hititve; a. Zotat e hititve; b. Adhurimet; c. Profecia dhe magjia; . Doket pr t vdekurit; d. Tempujt

  008. FET E VJETRA T ARABIS
  1. Fet e vjetra n Arabin Veriore; a. Nj vshtrim i prgjithshm historik; b. Koncepti pr zotin dhe besimet e tyre; c. Kultet; . Paraqitja e monoteizmit dhe kundrshtimi i politeizmit; 2. Fet n Arabin Jugore; 3. Fet n Arabin e Mesme; a. Kultet; b. Ismaili/Ishmaeli; c. Hanift

  009. FET E VJETRA T EVROPS
  1. Feja e vjetr e Greqis; a. Bota e zotave t Greqis; b. Konceptet pr jetn pas vdekjes; c. Reagimet ndaj politeizmit; 2. Feja romake; a. Bota e zotave t Roms; b. Zhvillimi i fes romake; 3. Feja e vjetr teutone (fis i vjetr gjerman); a. Koncepti pr gjithsin; b. Zotat dhe kultet e tyre; c. Murgria dhe kulti; . Besimi n fat; d. Koncepti pr vdekjen; dh. Koncepti pr eskatologjin; 4. Feja e keltve; a. Koncepti pr gjithsin; b. Kultet; c. Koncepti pr jetn pas vdekjes; 5. Feja e sllavve; a. Zoti dhe fuqit mbinatyrore; b. Koncepti pr vdekjen

  010. FEJA E VJETR AMERIKANE
  1. Aztekt; 2. Majat; 3. Inkat; 4. ibat; 5. Piramidat e Ameriks Jugore; 6. Pasqyrimet e besimit t vjetr amerikan

  011. FEJA TRADICIONALE TURKE
  1. Emri i besimit tradicional turk dhe adhurimet e tyre; 2. Koncepti pr Zotin; 3. Fuqit natyrore dhe shpirtrore; a. Shpirti dhe kulti i malit; b. Shpirti dhe kulti i zjarrit; c. Kulti i strgjyshrve; . Shpirtrat nntoksor; d. Shpirtrat e fmijve; 4. Adhurimet; 5. Klasa shpirtrore (klerikt); 6. Vdekja dhe besimet n lidhje me t; a. Mbajtja zi; b. Tradita e varrimit t t vdekurve; 7. Marrdhniet e tyre me fet e tjera; a. Budizmi; b. Zaratustrizmi; c. Maniheizmi; . Krishterimi; d. Hebraizmi

  012. ZARATUSTRIZMI
  1. Librat e shenjt; 2. Zaratustra; 3. Koncepti pr Zotin; 4. Krijesat shpirtrore; 5. Dualizmi; 6. Koncepti pr kohn; 7. Format e adhurimit; 8. Koncepti pr botn e ardhshme; 9. Dita e llogaris; 10. Gjendja e sotme

  013. FET GNOSTIKE
  Burimet; Konceptet themelore; Koncepti pr njeriun; Doktrina e shptimit; Koncepti i dituris (gnosis); Koncepti pr adhurimin; 1. Sabiizmi; a. Studimet pr sabiitt; b. Historiku; c. Librat e shenjt; . Koncepti pr Zotin; d. Koncepti pr gjithsin; dh. Koncepti pr njeriun; e. Koncepti pr shptimin; . Koncepti pr eskatologjin dhe mesianizmi; f. Koncepti pr apokalipsin dhe botn e ardhshme; g. Adhurimet themelore; gj. Antarsimi n bashksi dhe priftria; h. Tempujt; 2. Maniheizmi; a. Mani; b. Librat e shenjt; c. Koncepti pr Zotin; . Koncepti pr njeriun dhe gjithsin; d. Koncepti pr shptimin; dh. Koncepti pr eskatologjin, mesianizmin dhe pr apokalipsin; e. Koncepti pr adhurimin; . Struktura shoqrore

  014. FET INDIANE
  1. Hinduizmi; a. Shkrimet e shenjta; b. Mendimi pr universin; c. Karma; . Sistemi i besimit; d. Kulti, adhurimi; dh. Priftria; e. Jeta shoqrore; . Koncepti pr botn e ardhshme; g. Zhvillimi i hinduizmit dhe rrymat e reja; Meditacioni transcendental; Hare Krishna; gj. Qndrimi i hinduizmit ndaj feve t tjera; 2. Jogizmi; a. Ananda Marga; b. Lvizja Neo-Sannyas Bhagawan Shree Rajneesh; 3. Xhajnizmi; a. Librat e shenjt; b. Xhajna; c. Koncepti pr gjithsin; . Doktrina e shptimit dhe udhzimit; d. Adhurimi; 4. Sihizmi; a. Lindja e sihizmit; b. Zhvillimi i sihizmit; c. Besimi dhe adhurimi; 5. Budizmi; a. Jeta e Buds; Buda historik; Buda si parim shpirtror; b. Librat e shenjt; c. Koncepti pr Zotin; . Doktrina e udhzimit dhe shptimit; d. Koncepti pr jetn e pas vdekjes; dh. Murgria (Sangha); e. Adhurimi n budizm; . Rrymat kryesore t budizmit; g. Prhapja e budizmit; gj. Budizmi tibetian ose lamaizmi; h. Budizmi kinez; Fraksioni an-tsung (Zen); Fraksioni Tsing-to (Xhodo); i. Fraksioni Scientologjia

  015. FET E LINDJES S LARGT
  1. Feja popullore kineze; 2. Taoizmi; Disa kshilla t Laotses; 3. Konfuionizmi; a. Librat; b. Doktrina; c. Muzika dhe ritmi; . Perfeksionimi; d. Doktrina e shtetit; dh. Udhheqja e shtetit; 4. Shintoizmi; a. Librat e shenjt; b. Konceptet pr gjithsin; c. Forcat metafizike; . Kulti; d. Koncepti pr botn e ardhshme; dh. Shinto i shtetit; 5. Fet e reja japoneze; 6. Feja Cao-Dai e Vietnamit; 7. Sun Myung Moon dhe Lvizja e Unitetit; 8. Kulti-Kargo

  016. HEBRAIZMI
  1. Moisiu; 2. Jeta n Sina dhe dhjet urdhrat; 3. Aroni; 4. Hidri (Hzri); 5. Jozueu bir i Nunit dhe periudha e njerzve t urt; 6. Periudha e sundimtarve; a. Davidi; b. Solomoni; 7. Ndarja e shtetit; a. Elias; b. Elisa; c. Ishaja; . Jeremja; d. Dhu'l-Kifli; 8. Periudha e syrgjynosjes; 9. Kthimi n Palestin; 10. Ezra; 11. Prej Bijve t Izraelit deri n hebraizm; 12. Mesjeta dhe koha e re; 13. Themelet e besimit n hebraizm; a. Besimi n Zotin; b. Besimi n botn e ardhshme; c. Besimi n engjjt; . Besimi n profett; d. Besimi n librat e shpallur; dh. Besimi n Mesian; 14. Adhurimi dhe traditat; a. Lutjet; b. Agjrimi; c. Llogaritja e kohs; . Festat; d. Traditat; 15. Rregullat e ushqimit; 16. Simbolet; 17. Misticizmi hebraik; a. Sabataj Sevi; b. Hassidizmi; 18. Rrymat e reja n hebraizm; a. Hebraizmi orodoks; b. Hebraizmi reformues; c. Hebraizmi konservator; 19. Shteti osman dhe hebrenjt; 20. Qndrimi i hebraizmit ndaj feve t tjera

  017. KRISHTERIMI
  1. Zakaria; 2. Gjoni; 3. Jezusi; a. Mesianizmi; b. ?'shtja e ligjit; c. Misioni i Jezusit; . Ndarja nga bota dhe vlersimet; d. Jezusi hyjnor; 4. Pritja e Mesias; Jehona e shtetit hyjnor; 5. Shkrimet e shenjta; Ungjijt apokrif; 6. Komuniteti i par dhe fillimi i ndarjeve; a. Problemet krishtere me origjin idhujtare; Mosmarrveshjet n t kuptuarit e termit apostull; Mosmarrveshjet n udhheqsin e komunitetit; Dallimet n kungim; Dallimet n t kuptuarit e personalitetit t Jezusit; Mosmarrveshjet pr qllimin e ardhjes s Jezusit; b. Hebreo-krishtert apo ebionitt; c. Disa shtje t besimit te hebreo-krishtert; Udhheqsia e komunitetit; shtja apostull; Gjendja e Jezusit

  018. KRISHTERIMI SOT
  1. Pali; 2. Zhvillimi i besimeve krishtere; 3. Marsioni; 4. Dhuna ndaj krishterimit; 5. Konstantini dhe krishterimi si fe perandorake; 6. Znkat doktrinore pr ekzistencn e Jezusit; 7. Parimet e besimit n krishterim; a. Besimi tek Zoti; b. Jezusi dhe trupzimi i tij (incarnatio); c. Cilsit e Jezusit; . Shpirti i Shenjt; d. Triniteti; dh. Maria; e. Shptimi dhe udhzimi; . Besimet e tjera; Bota e ardhshme; Engjjt, satant dhe xhinnt/demont; Profett dhe librat e shenjt; 8. Sacramentum-Misteret e kishs; a. Pagzimi; b. Mirosja; c. Martesa; . Misteri i priftrinjve; d. Pendimi; dh. Vajimi i shenjt; e. Kungimi (eucharistia); 9. Adhurimet; a. Ceremonia e kungimit (missa); b. Kryqi; c. Lutja e Zotit (Jezusit); . Lutjet e tjera; 10. Ditt e festave; a. Koha e krishtlindjes (Noel); b. Periudha e pashkve; c. Festimi i dits s diel; 11. Kisha dhe pjest e saj; 12. Hierarkia e kishs; Papati; 13. Ndarja e kishs n katolike dhe ortodokse (great schisma); 14. Sundimi botror i papatit dhe shkatrrimi politik; 15. Fetarsia e popullit; 16. Lufta me herezin; 17. Rrymat e kundrta; 18. Lvizja reformiste dhe Martin Luteri; a. Huldrich Zwingli; b. Johannes Calvin; 19. Kishat e mdha sot; a. Katolicizmi; b. Kisha protestante; c. Kisha ortodokse

  019. Kishat kombtare
  1. Kisha siriane; a. Marrdhniet me komunitetet e tjera krishtere; b. Shkatrrimi i sirianitve; c. Besimet dhe adhurimet e sirianitve; 2. Kisha armene; a. Zhvillimi i kishs armene; b. Arment dhe muslimant; c. Besimi dhe adhurimi; 3. Kisha kopte n Egjipt; Gjendja sot; 4. Kisha etiopiane; 5. Nestoriant; Dobsimi i nestorianizmit; 6. Maronitt

  020. Fraksionet e pavarura kishtare
  1. Baptistt; 2. Protestantt e lir; 3. Metodistt; 4. Vllezrit e lir (Freier Bruderkreis); 5. Mennonitt; 6. Ushtria e shptimit (Salvation Army); 7. Kuakert (Komuniteti i shokve); 8. Komuniteti Pfingst (Unioni i komuniteteve krishtere); 9. Apostujt katolik (Irvingiant); 10. Vllazria e mbretris s Jezu Krishtit; 11. Adventistt; 12. Komuniteti shkenca krishtere (Christian Science); 13. Kisha e shtetit hyjnor; 14. Mormont; 15. Swedenborgiant (Kisha e re); 16. Dshmitart e Jehovait; 17. Kisha e Zotit (Kisha e Armstrongut); 18. Lvizjet e kishave monoteiste (Kishat pa trinitet); a. Unitariant; b. Lorberiant; c. Apostolizmi i Jezu Krishtit; 19. Lvizja mesianike n Afrik; a. Kisha Baptiste Nazareth; b. Kisha Jezu Krishti

  021.Fraksionet fetare-filozofike
  1. Fraksioni theosophie; 2. Anthroposophie; 3. Fraksioni Rocy Cross; 4. Spiraleja e gjithsis; 5. Spiritizmi; 6. Ufologjia, fraksioni Anijet Kozmike

  022. ISLAMI
  1. Muhamedi (a.s.); 2. Kur'ani i lartsuar; 3. Kushtet e besimit; a. Besimi n Allahun e Gjithfuqishm; b. Melekt dhe krijesat metafizike; c. Besimi n librat e shpallura; . Besimi n pejgambert; d. Besimi n botn e amshueshme (ahiret); dh. Kader dhe kada; 4. Qasje besimeve t feve tjera n Mehdiun dhe Mesihun; 5. Doktrina e udhzimit/shptimit; 6. Feja dhe vullneti i lir; 7. Filozofia e natyrs; 8. Adhurimet; a. Namazi; b. Agjrimi; c. Zeqati; . Haxhi; 9. Parimet etike dhe juridike; 10. Fraksionet (besimet) e ndara nga islami; a. Durzizmi; b. Kadianizmi; c. Bahaizmi

  023. BIBLIOGRAFIA

  Lexoni tekstin n PDF
  "Projekti 21" nuk i bn reklam vetes, afirmon t tjert!

 2. #2

  1

  kapitulli 1,2,3
  Fotografit e Bashkngjitura Fotografit e Bashkngjitura
  "Projekti 21" nuk i bn reklam vetes, afirmon t tjert!

 3. #3

  2

  kapitulli 4,5,6
  Fotografit e Bashkngjitura Fotografit e Bashkngjitura
  "Projekti 21" nuk i bn reklam vetes, afirmon t tjert!

 4. #4
  M duhet t ju njoftoj se pr shkak t madhsis s temave kjo form nuk mund t realizohet, prandja n t ardhmen postimin do ta bj direkt n faqe.

  Krkoj ndjes.
  "Projekti 21" nuk i bn reklam vetes, afirmon t tjert!

 5. #5

  5. kapitulli i pest

  5. Fet e Mesopotamis s Vjetr
  Skedart e Bashkngjitur Skedart e Bashkngjitur
  "Projekti 21" nuk i bn reklam vetes, afirmon t tjert!

 6. #6

  6. kapitulli i gjat

  kapitulli 6 .
  Skedart e Bashkngjitur Skedart e Bashkngjitur
  "Projekti 21" nuk i bn reklam vetes, afirmon t tjert!

 7. #7

  7, 8, 8a. kapitulli i shtat dhe tet

  7, 8, 8a.
  Pr shkak t madhsis kapitullin 8 u detyrova ta ndaj n dy pjes
  Fotografit e Bashkngjitura Fotografit e Bashkngjitura
  Skedart e Bashkngjitur Skedart e Bashkngjitur
  "Projekti 21" nuk i bn reklam vetes, afirmon t tjert!

 8. #8
  Blanc et noir
  Antarsuar
  28-03-2005
  Postime
  465
  Ky eshte nga librat me te mire qe kam lexuar kohet e fundit.
  Eshte informues dhe shume i thjeshte per tu kuptuar,nuk te lodh ne te lexuar.
  Eshte goxha faqe,uroj ti hedhesh te tera materialet ne liber ketu adem.

 9. #9
  Citim Postuar m par nga Lov! Lexo Postimin
  Ky eshte nga librat me te mire qe kam lexuar kohet e fundit.
  Eshte informues dhe shume i thjeshte per tu kuptuar,nuk te lodh ne te lexuar.
  Eshte goxha faqe,uroj ti hedhesh te tera materialet ne liber ketu adem.
  T faleminderit Lov.
  Edhe mua m ka plqyer. Pr mua sht ng alibrat m t mir fetar q kam lexuar deri tani. Autori nj mysliman kaq mir i shtjellon gjrat dhe pa komplekse sa un kam mbetur i mahnitur. E po kto i ka shkolla dhe dija.
  Materialin do ta hedh t tr ktu, por u zhgnjeva. U zhgnjeva se fetart tan- formusitat e kam fjaln lexojn shum pak ose vetm nj libr, t cilin ndoshta edhe nuk e kuptojn apo edhe me dashje e keqinterpretojn. Lexoni kt lib dhe e gjeni vlern e secils fe.
  Prandaj un u them: lexojeni kt libr dhe kapeni pak dritn se mbaruat n errsir!
  P.S. Ti m nxite q menjher t postoj edhe dy kapituj t tjer. Menjher pas ktij postimi do t'i nis kapitullin 9 dhe 10. Lexim t kndshm.
  Ndryshuar pr her t fundit nga projekti21_dk : 04-07-2010 m 17:31
  "Projekti 21" nuk i bn reklam vetes, afirmon t tjert!

 10. #10

  9, 10 kaptilli i nnt dhe dhjet

  kapitulli 9, 9a, 10.
  meq materiali sht pak m i madh u detyrova q kapitullin e 9 ta ndaj n dy pjes.
  N kapitullin e dhjet ka dal nj gabim n titull. sht FETA E VJETR AMERIKANE, duhet t jet FEJA E VJETR AMERIKANE
  Skedart e Bashkngjitur Skedart e Bashkngjitur
  Ndryshuar pr her t fundit nga projekti21_dk : 04-07-2010 m 17:30
  "Projekti 21" nuk i bn reklam vetes, afirmon t tjert!

 11. #11

  11.

  Kapitulli i njmbdhjet.

  FEJA TRADICIONALE TURKE

  Literatura: nver Gnay-Harun Gngr, Baslangıtan Gnmze Trklerin Dini Tarihi, Istanbul Ocak Yayınları, 1997, 406 f.; Hikmet Tanyu, Trklerin Dini Tarihesi, İstanbul, 1978; Abdulkadir İnan, _amanizm, Ankara 1954; Abdulakdir İnan, Eski Trk Dini Tarihi, İstanbul 1976; İbrahim Kafesoğlu, Eski Trk Dini, Ankara 1980. S. Bulu, _amanizm, İslam Ansiklopedisi (maddesi). W. Radlof, Sibiryadan, V. 1, Kitap 2, İstanbul, 1956; Bahaeddin ğel, Trk Kltr Tarihi, Ankara 1962; Bahaeddin ğel, Trk Mitolojisi, Ankara, 1971; Hans Findeisen, Schamanentum, Stuttgart, 1957; Mircea Eliade, Schamanismus, Stuttgart.

  Turqit, para se t pranojn islamin, kan qen pjestar edhe t budizmit, hinduizmit, maniheizmit, zaratustrizmit, hebraizmit dhe t krishterimit. Vetm se, kjo nuk sht br me prqafimin trsor t tyre por duke i pranuar ato pjesrisht, krahas besimeve tradicionale t veta. Prvetsimi komplet shihet vetm n kalimin e tyre n islam. Prve feve q i numruam m lart sht edhe feja e hershme turke, t ciln e ka besuar populli turk q n koht m t vjetra dhe q mund ta quajm edhe fe tradicionale turke.

  sht e vshtir q t diskutohet pr ekzistimin e njohurive dhe studimeve t mjaftueshme pr t. Tema n fjal komentohet n baz t njohurive ekzistuese. Pr kt tem n krye t punimeve t bra deri m tash qndron vepra “Historia e fes turke prej fillimit e deri sot” (Baslangıtan Gnmze Trklerin Dini Tarihi), e prgatitur nga . Gnay dhe H. Gngr.

  Lexo tekstin e plot:
  Skedart e Bashkngjitur Skedart e Bashkngjitur
  Ndryshuar pr her t fundit nga projekti21_dk : 02-08-2010 m 21:05
  "Projekti 21" nuk i bn reklam vetes, afirmon t tjert!

 12. #12
  -
  Antarsuar
  21-01-2009
  Vendndodhja
  -
  Postime
  2,082
  Me te drejte e hodhe tek forumi fetar. Sepse te thuash:
  "Ne periudhen parahistorike ka ekzistuar besimi monoteost....sepse na thote Kurani qe jane derguar pejgambere"
  nuk mund te zere vend tek Historia.

  Nejse, prisja dicka me te hajrit.

  P.S. Me e bukura ishte qe kur fliste per fete politeiste permendte statuja, varre, vizatime etj etj te gjetura qe i perkisnin parahistorise. Pra permend objekte reale. Kur kerkon te vertetoje ekzistencen e monoteizmit per te njejten periudhe, thote "Na e thote Kurani".
  E quan veten historian tjetri.
  Ndryshuar pr her t fundit nga Kavir : 03-08-2010 m 04:57
  -

 13. #13
  Pajtohem plotesisht me mendimin tend Kavir.
  Kush argumenton keshtu, eshte nje format i vecante i klerikut. Historia nuk eshte besim, por shkence. Ne histori nuk mund te thuash "besoj se Krishti vertet ka ekzistuar", por duhet deshmuar ne menyre te parapare nga shkenca historise se ka ekzistuar. Perndryshe ekzistenca e Krishtit ngelet mit. E njejta vlen per cdo figure apo ngjarje tjeter. Poashtu mit ngelet nese thua se Krishti vertet ka ekzistuar, sepse kete e thote Bibla apo sepse kete e thote Kurani. Sepse po e more Biblen apo Kuranin per baze te deshmive historike, paska ekzistuar cdo gje, per te cilen shkruhet ne to: Njerezit qe kane folur me gjarperinje, njerezit qe kane lindur femije pa marredhenie seksuale, njerez qe kane jetuar qindra vite, njerez qe kane poseduar mbi forca mbinatyrore, e tjera ngjarje, te cilat jane ne kunderthenie me cdo ligj te shkences se historise. Apo mos shkruan ne nje liber historik per ngjarje, ne te cilat njerezit pezulluan ligjet natyrore?

  Pikelluese te shohesh se si nje njeri sado i arsimuar te jete, besimi i tepert e verberon. Mjafton te perkufizosh nje lemi shkencore sic e perkufizon feja, dhe ti atehere e perzien besimin me historine. Kjo gjithenje duke u nisur nga ajo se i arsimuari nuk e ben me qellim kete "gabim".

 14. #14
  Perjashtuar
  Antarsuar
  02-07-2010
  Postime
  360
  ja dijetaret e forumit chinoja dhe kaviri , ju si mos i futni hundet cdo kund nuk ju kalon dita mbare,

  aman paska ngele qe ju dy te kritikoni nje personaltet dhe historina te njohur , o Zot cfar nuk ndodh ne kete bote

 15. #15
  Kapitulli i dymbdhjet

  ZARATUSTRIZMI

  Literatura
  : W. Hinz, Zarathustra, Stuttgart 1961; Avesta, Die Heiligen Bucher der Parsen, Ubersetzt von ritz Wolf, Strassburg 1910, Tıpkı Basım: Berlin 1960; H. von Glasenapp, Die nichtchristlichen Religionen, f. 288-300; F. Heiler, Die Religionen Meschheit, f. 419-438.

  Themeluesi i zaratustrizmit sht Zaratustra.1 Origjinali i fjals sht Zarat-Ustra. Forma e latinizuar e saj sht Zaratustra, kurse forma e greqizuar sht Zoraaster. Ndrsa fes q ai themeloi i thuhet zoraastrianizm, ose sipas emrit q prdoret pr zotin n kt fe, Ahura Mazda, ksaj feje i thuhet mazdaizm. Kurse n baz t shtetit ku kjo fe vepron i thuhet edhe persizm. Kurani pr kt besim prdor termin mexhusi.2 Pr shkak t tradits s ndezjes s zjarrit q e prdorin n adhurimet e tyre ata jan quajtur edhe si adhurues t zjarrit.

  Emri i themeluesit prbhet prej kompozimit t fjalve zarath (i bukur, i drejt) dhe ustra (deve), q ka kuptimin ai q ka deve t bukur. Etimologjia popullore fjals Zaratustra i jep kuptimin Ylli q jeton. Sipas legjends, ai sht ndeshur me nj yll q ka qen n shprndarje e sipr dhe ai yll at e ka bartur n qiell. Pr kt shkak ai e ka marr emrin Zaratustra, q do t thot ylli q jeton.

  Ne, njohurit pr zaratustrizmin i marrim prej burimeve t ndryshme. Bota perndimore nj koh t gjat ka shfrytzuar shkrimtart latin dhe grek, q jan burime t dors s dyt. Dijetari nga Oxfordi, Thomas Hyde, m 1700 ka shkruar nj vepr me emrin Historia religionis veterum Perserum, eorumque Magarum, dhe kjo vepr pr shkrimtart e mvonshm sht br burim kryesor. Sipas Hyde, Zaratustra sht nj profet pr t cilin sht folur shum edhe nga ana e Jezusit/Isait. Ezra (Uzejri) dhe profett e tjer hebraik, kan shrytzuar t dhna nga ai. Kjo vepr e Hydeit, ka qen burim edhe pr Volterin, edhe pr Lessingun. Por, deri n shek. XVIII. Avesta, libri hyjnor i ksaj feje, ende nuk njihej definitivisht. Si prfundim, m 7 nntor t vitit 1754 Anquetli Duperron, nj i ri ushtar francez dashurohet n persishten. N Indi pati sukses, futet n mesin e persianve dhe prej tyre mori msimet e duhura. M n fund, duke i mbushur dy kmisha dhe dy shami xhepi me disa libra dhe me Avestn, me an t nj organizate franceze arrin t iki, pr n Indin Lindore. M von, Avestn e prkthen n frengjisht dhe kshtu m 1771 arrin t botohet n Paris. Nprmjet ksaj bota shkencore njohu librin kryesor, gjegjsisht burimin kryesor t Zaratustrizmit.

  Lexo shkrimin t tr duke klikuar mbi kt tufz/link:
  Skedart e Bashkngjitur Skedart e Bashkngjitur
  Ndryshuar pr her t fundit nga projekti21_dk : 03-08-2010 m 07:19 Arsyeja: 12
  "Projekti 21" nuk i bn reklam vetes, afirmon t tjert!

 16. #16
  Njerzit edhe sot e kesaj dite nuk jane te bindur aspak ne besimin e tyre qe kane. Ne shek 21 jan zgjidhur shum mistere dhe jan zbuluar shum enigma dhe njerzit i besojn sepse jan vertetuar shkencerisht.
  Ndersa feja dhe besimi , akoma kan ngelur nje fantazem qe njerzit i beson ndermjet gojdhenave dhe jo fakteve.
  Askush deri me sot nuk ka vertetuar shkencerisht apo fizikisht ne favor te feve. Ja pse zgjedhja me e mire eshte AGNOSTICIZMI, deri ne vertetim te vertetes mbi fete. Nese do i besonim gojdhenave apo shkrimeve shekullore , shkenca sot do ishte si "FEJA"
  Revolution 1848

 17. #17
  Pershendetje ademgashi_dk,
  Respekt per ty dhe autorin e ketij libri, por mendoj se nuk eshte tama histori reale kjo.
  Qe ne rreshtat e pare(per te mos vazhduar me rreshtat e tjere), shohim nje ndryshim emrash te personit Adam-Adem dhe Eva-Have! Nuk mund t'i themi histori nje libri qe tregon historin sipas deshires personale.
  Me falni per nderhyrjen.
  Shpresoj te mos kete reagime mbi kete koment timin.
  "N fillim ishte Fjala dhe Fjala ishte pran Perndis, dhe Fjala ishte Perndi!"

 18. #18
  Citim Postuar m par nga Gregu Lexo Postimin
  Pershendetje ademgashi_dk,
  Respekt per ty dhe autorin e ketij libri, por mendoj se nuk eshte tama histori reale kjo.
  Qe ne rreshtat e pare(per te mos vazhduar me rreshtat e tjere), shohim nje ndryshim emrash te personit Adam-Adem dhe Eva-Have! Nuk mund t'i themi histori nje libri qe tregon historin sipas deshires personale.
  Me falni per nderhyrjen.
  Shpresoj te mos kete reagime mbi kete koment timin.
  Nje pyetje me sillet nder mend, kur lexova kete postimin tend.

  Ajo eshte:

  Nese ekziston besimi se Zoti ka thene se shkenca eshte ajo sic e definoj une ate, a eshte e mundur te anashkalosh kete definicion te shkences, pa e hedhur poshte besimin ne Zotin?

  Ne ate moment, kur shkenca e definon veten ndryshe nga Zoti "yt", atehere ke zgjedhjen: Ose te sipermarrsh definicionin e vete shkences per shkencen dhe te braktises definicionin e Zotit per shkencen, ose te mbashe ate te Zotit dhe te braktisesh ate te shkences.

  Ketu qendron puna me Islamin. Eshte fe "gjitheperfshirese". Ka ngulfatur cdo gje qe ne fillim. Ne dem te vetes.

 19. #19
  Intifada verzioni 4.0 Maska e mesia4ever
  Antarsuar
  01-12-2006
  Vendndodhja
  Guinea
  Postime
  6,387
  Pershendetje zotri Adem.

  ----------------------------------
  Feja e Ibrahimit: n Kur’an bhet fjal pr “fen e Ibrahimit” dhe theksohet se Ibrahimi nuk
  ka qen as i krishter e as hebre.58 Kur Ibrahimin e shikojm n dritn e Kur’ani dhe t Dhiats
  s Vjetr shohim se:
  1. Ai nuk pranon zot tjetr prve Allahut. Ai refuzon hyjnin e krijesave si dielli, hna dhe
  yjet. Refuzon q Zotit t’i prshkruhet fmij dhe prfaqsimin e tij me idhujt.59
  -------------------------------------

  1. Nese Kurani thote se Abrahami nuk ka qene hebre apo krishter nuk d.m.th. se ky liber e thote te verteten.

  2. Abrahami ka qene Hebre me nacionalitet, ka qene Profet, per Allahun as qe ka ndegju asnjehere, sepse ne ate kohe nuk perdorej ky emer hiq per Zotin, tek shekuj me vone u perdore se pari per zotin pagan te fisit Kurejshi, atehere eshte supozim jo real se ai ka adhuru kete perendi.

  3. Muhamedi ka urdheru djegie te fleteve te Dhiates se Vjetes kur e kishte pare nje ithtar te tij.

  4. Nese Jezusi do te urdheronte qe te digjnin Dhiaten e Vjeter, (se paku edhe nje flete te vetme) nuk ka kurrfare logjike qe te krishteret te thonin kur shkruajne libra p.sh. '... ne driten e Dhiates se Vjeter...' pasi kjo eshte kontradikte logjike, por autori nuk e ka parasysh kete.

  Te pershendes, nuk pajtohem respektivisht.

 20. #20
  Citim Postuar m par nga chino Lexo Postimin
  Nje pyetje me sillet nder mend, kur lexova kete postimin tend.

  Ajo eshte:

  Nese ekziston besimi se Zoti ka thene se shkenca eshte ajo sic e definoj une ate, a eshte e mundur te anashkalosh kete definicion te shkences, pa e hedhur poshte besimin ne Zotin?

  Ne ate moment, kur shkenca e definon veten ndryshe nga Zoti "yt", atehere ke zgjedhjen: Ose te sipermarrsh definicionin e vete shkences per shkencen dhe te braktises definicionin e Zotit per shkencen, ose te mbashe ate te Zotit dhe te braktisesh ate te shkences.

  Ketu qendron puna me Islamin. Eshte fe "gjitheperfshirese". Ka ngulfatur cdo gje qe ne fillim. Ne dem te vetes.
  Prshndetje gregu dhe chino.
  Kt shkrim e kam sjell pr nj nivel tjetr . Ka nj grup q nuk i din gjrat m elementare! Nse e lexojn me vmendje kt shkrim do t bhen kurreshtar pr t studiuar edhe detale t tjera...
  "Projekti 21" nuk i bn reklam vetes, afirmon t tjert!

Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit

Ruaj Lidhjet

Regullat e Postimit

 • Ju nuk mund t hapni tema t reja.
 • Ju nuk mund t postoni n tema.
 • Ju nuk mund t bashkngjitni skedar.
 • Ju nuk mund t ndryshoni postimet tuaja.
 •