Close
Faqja 3 prej 4 FillimFillim 1234 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 21 deri 30 prej 31
    i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    03-10-2009
    Vendndodhja
    larg
    Postime
    1,011
    [QUOTE=Preng Sherri;2729837]Gjyshi im e ka vrarė Ceno Beg Kryeziun

....dhe ja mori opingat lol

i/e regjistruar Maska e Preng Sherri
    Anėtarėsuar
    19-02-2007
    Postime
    1,274
    vazhdojm mė tutje pėr tė sqaruar tė vėrtetėn tė cilėn na e tregon Historia. E kot ėshtė qė bijtė e kuislingėve, tradhtarėve dhe bushtrave tė mundohen sot tė bėjnė njė Histori mė ndryshe apo edhe njė ngjarje mė ndryshe.
    Kemi njė emison dokumentar tė Televizionit Shqiptar tė titulluar " Lėvizja Kryeziu" sikurse qė kemi tė bėjmė me pėrpėlitje qyqare tė njė biri kuislingu ( Uran Butka) pėr tė mashtruar me kohėn dhe ata qė ishin Jashtėqitje e Kombit t'i bėjnė " patriot" dhe kėtė ish Kopilėt e Kombit tonė.
    Kėtė qė e themi do ta ilustrojm me tė vėrtetėn e mėposhtme. Kjo ėshtė e vėrteta e vetme e jona:

Marrėveshja e Ceno beg Kryeziut me Qeverinė jugosllave

Disa tė dhėna jo sa duhet tė njohura pėr opinionin tonė lexues, lidhur me studimin e historianit, Zhivko Avramovski tė titulluar: “Aksioni i Qeverisė jugosllave kundėr regjimit tė Zogut nė Shqipėri pėrmes Ceno Beg Kryeziut (1926/1927)”. Ky studimi i historianit Zhivko Avramovski ėshtė botuar pėr herė tė parė nė “Gjurmime Albanologjike II”, nė Prishtinė, nė vitin 1965.

Cili ishte Ceno beg Kryeziu?

Ceno begu ishte djali i Hysein beg Kryeziut, i lindur nė Gjakovė nga familja feudale e kryezinjve, qė i pėrkisnin fisit tė Bizhuzve. Shkollimin e kishte kryer nė Turqi, ndėrsa me rastin e shpalljes sė Pavarėsisė sė Shqipėrisė mė 28 nėntor 1912, Ceno begu iu bashkohet radhėve tė Esat Pashė Toptanit, i cili pėr veprėn e tij tradhtare nė shėrbim tė Jugosllavisė vritet nė Paris, nga heroi i kombit, Avni Rrustemi.

Nė kohėn derisa Esad Pashė Toptani kishte ndarė pėr vete Shqipėrinė e mesme, ndėrsa veriun ia premtonte Jugosllavisė, e jugun Greqisė, Ceno begu ishte kryetar i rrethit nė Krumė. Nė vitin 1918 emėrohet kryetar komune nė Gjakovė, si njeri tejet i besuar i
    forcave okupatore jugosllave,
    pasi qė serbėve iu kishte kryer shėrbime edhe gjatė kohės sė fundit tė sundimit turk.

Me qėllim pėr tė pėrfituar favore politike, martohet me motrėn e Ahmet Zogut.

Nė kohėn e Revolucionit Demokratik tė Fan Nolit, nė qershor tė vitit 1924, Ceno begu sė bashku me Ahmet Zogun dhe disa oficerė si: Marka Gjoni, Zef Ndoci, Maliq Bushati, Luigj Shantoja, Tafė Kaziu e tė tjerė, ikin nė Jugosllavi, ku kėrkojnė azil politik pėr njė kohė tė caktuar dhe ndihmė ushtarake, pėr t’u rikthyer sėrish nė Shqipėri.

Marrėveshja e Pashiqit me Zogun nė Beograd

Duke qenė nė pozitė inferiore, Ahmet Zogu gjatė qėndrimit nė Beograd, lidh njė marrėveshje me Nikolla Pashiqin. Tė gjitha pikat e kėsaj marrėveshjeje, tė lidhur nė gusht tė vitit 1924, ishin poshtėruese, fyese dhe diskredituese pėr kombin dhe shtetin shqiptar.
    Nė pikėn e parė tė marrėveshjes thuhet: Shqipėria angazhohet t’i bashkohet Jugosllavisė me bashkim personal. Kryetari i shtetit shqiptar do tė jetė Ahmet Zogu, qė mė vonė do ta njohė dinastinė e Karagjorgjeviqėve. Nė radhėt e xhandarmėrisė sė Shqipėrisė tė ketė edhe njė xhandarmėri serbe, ku do tė bėjnė pjesė edhe oficerė rusė e tė tjerė. Qeveria jugosllave do ta mbante atė xhandarmėri me armė dhe mjete financiare. Ahmet Zogu ndėr tė tjera obligohet qė tė mos interesohej pėr elementin shqiptar jashtė kufijve tė vetė.

(Arkivi Qendror i Shtetit, fondi 251, dosja 105, viti 1924, )
    KURR' SHQIPERI S'KAM ME T'HARRUE
    EDHE N'VORR ME T'PĖRMENDĖ KAM!

Anėtarėsuar
    19-02-2007
    Postime
    1,274
    Intervenimi i mercenarėve serbė e pro serbė kundėr Qeverisė Demokratike tė Nolit, nė dhjetor tė vitit 1924

Me qėllim tė intervenimit ushtarak nė Shqipėri, Ahmet Zogu bisedon me gjeneralin Terziq, i cili ishte komandant i Zonės sė tretė Ushtarake nė Shkup. Merecenarėt kryesorė nė kėtė shtab ishin: Ceno beg Kryeziu, Gjilardi, Muharrem Bajraktari, Abdurrahim Krosi, Llesh Topallaj e tė tjerė.

Ata u shpėrndanė pėr tė rekrutuar mercenarė me nga 4 napolona flori nė muaj. Mercenarėt vinin nga Gjakova, Prizreni, Peja, Dibra etj.
    Asokohe Bajram Curri informohej nga Gjakova se, Ceno Crnogllaviqi( Ceno Beg Kryeziu por qė populli nga urrejtja e quante " CRNOGLLAVIQI" vėrejtje e Preng Sherrit), ka sjellė 1 milionė e gjysmė dinarė, i cili ka fillue t ua shpėrndajė mercenarėve.

Pėrveē kėsaj ushtria jugosllave ka pru edhe armė e municion, tė cilat do t u shpėrndahen njerėzve qė po regjistrohen.

4 dhjetor Ceno begu ishte nisur nė Gjakovė, me njė shumė tė konsiderueshme tė hollash.
    Ai, me shumė sukses po organizonte mercenarė. Mė 8 dhjetor 1924 Prefektura e Kosovės nė Shqipėri njoftonte se forcat mercenare do tė mėsyjnė.

Topat janė me ngjyrė tė bardhė dhe janė nėn komandėn e Gjon Fushės. Edhe Alush aga do tė mėsyjė nga Topojani, Muherrem Neziri nga ana e Morinės pėrmbi Kukės dhe i vėllai i Ceno begut do tė mėsyjė nga Zogaj dhe nga Qafa e Prushit... Bahri Begolli ka shkrue 500 veta ( mercenarė). Tė gjitha kėto fuēina janė nėn komandėn e Ceno begut. Topxhinjtė janė ushtarė tė serbit .

Pėr shkak tė meritave tė tij nė likuidimin e kundėrshtarėve politikė dhe nė vrasjen e Bajram Currit, nė dimrin e vitit 1925, Ceno begu gradohet kolonel dhe emėrohet komandant i Garnizonit ushtarak nė Shkodėr. Ndėrkohė, Ahmet Zogu e emėron ministėr tė Punėve tė Brendshme.

( vazhdon)

Anėtarėsuar
    19-02-2007
    Postime
    1,274
    Asokohe pasi kishte kryer me sukses detyrat kundėr kombit, Ceno beg Kryeziu, njoftonte Aleksander Karagjorgjeviqin dhe Nikolla Pashiqin, se kishte likuiduar Bajram Currin, Luigj Gurakuqin, Zija Dibrėn e tė tjerė.
    "A po e shihni, e mbajta premtimin, i mbyta vetė Gurakuqin, Bajram Currin, Zija Dibrėn,( radi nasheg i vasheg mira) pėr paqen tonė dhe Tuajėn
    ( Ora e Shypnis - dokumnet me shkrim qė dėrgon Cernogllaviqi ( Ceno Beg Kryeziu).

Nė vazhdim do t'lexojm:
    Pėrēarja nė mes tė Ahmet Zogut dhe Ceno beg Kryeziut

i/e regjistruar Maska e Besoja
    Anėtarėsuar
    24-07-2008
    Vendndodhja
    Prrenjas, Shqiperi
    Postime
    3,260
    Nė ē'vite ka drejtuar Zogu Shqipėrinė?

Anėtarėsuar
    19-02-2007
    Postime
    1,274
    Pasi qė Ahmet Zogu kishte konsoliduar pushtetin e tij represiv, pėr tė pėrfituar masat, dhe pėr tė larė me aq sa ai mendonte se mund tė lahej turpi i bashkėpunimit me Beogradin, ai vendos t’i ndėrpres marrėdhėniet me Jugosllavinė, duke kalkuluar afrimin e mundshėm, por edhe tė sigurt me Italinė.
    Mirėpo kėtė veprim e kundėrshton tinėzisht Ceno beg Kryeziu, i cili ishte agjent i fshehtė i shėrbimit jugosllav. Ai kishte denoncuar edhe tė deleguarin special tė Beogradit nė Tiranė, Branko Llazareviq, tė cilin Pashiqi e tėrheq nga Tirana. Bashkėshortja e Llazareviqit, asokohe kishte zbuluar se Ceno begu ishte agjent i Beogradit dhe pėrmes atyre tė dhėnave tė besueshme e kishte denoncuar publikisht.

Raportin lidhur me kėtė zbulim e kishte dėrguar nė Beograd mė 16 qershor tė vitit 1926 ministri i Ushtrisė dhe i Marinės, z. Diniq.

Pasi kishte mėsuar kėtė lajm, Ahmet Zogu propozon qė Ceno beg Kryeziu tė dėrgohet ambasador i Shqipėrisė nė Beograd.
    Duke qenė se Ceno beg Kryeziu qe zbuluar, ai shpreh shqetėsimin e tij pėr largim nga Shqipėria, nė njė kohė kur lakmonte se me mbėshtetje ushtarake nga Jugosllavia do t ia rrėmbente pushtetin Ahmet Zogut.

i/e regjistruar Maska e Zoti Basha
    Anėtarėsuar
    25-01-2010
    Postime
    860
    Kam lexuar qe kete Saracin e kishin zet anglezet se rrente gjithe diten mbi ZOgun nga inati e prej tij nuk mernin dot informata te sakta. mudn te them qe bie dakort.

dua ate qe me do Maska e ELDORADO
    Anėtarėsuar
    14-01-2003
    Vendndodhja
    atje ku jam rrit qysh i vogel se u lodha tu bredh
    Postime
    817
    Citim Postuar mė parė nga Zoti Basha Lexo Postimin
    Kam lexuar qe kete Saracin e kishin zet anglezet se rrente gjithe diten mbi ZOgun nga inati e prej tij nuk mernin dot informata te sakta. mudn te them qe bie dakort.
    ama kshuqeke puna se nela tu lexu budalliqe qe na tregoka ky shoku
    DHE NJE DITE TE GJITHE DO TAKOHEMI ATJE.....

petrol
    Anėtarėsuar
    20-05-2009
    Vendndodhja
    Rr.''Luigj Gurakuqi'', p.15,sh.4, a.25,Tirane, Albania
    Postime
    485
    Kur u shpall Zogu I mbret i shqiptarėve u betua mbi Kuran e Bibėl: ‘’ Unė, Zogu I, mbret i shqiptarėve betohem para Zotit tė plotfuqishėm se do tė ruaj unitetin kombėtar dhe integritetin teritorial tė shtetit’’ . Unitetin Kombėtar jo se jo, por mė 7 prill 1939 mbasi deklaroi se mbathi opingat tė dalė nė mal, mori flatrat e arratisė qė nuk ka zot e histori ta justifikojė. Po tė kishte luftuar krahas Mujo Ulqinakut edhe armiqtė do ta vlerėsonin si Skėnderbeu II.
    Dhe zoēkat ‘’shembullore’’ menjėherė ia shitėn kurorėn tek Viktor Emanueli i Italisė.
    Pse ky ėshtė modeli heroik me tė cilin duhet tė edukohen shqiptarėt edhe nė shekullin XXI?!

Anėtarėsuar
    19-02-2007
    Postime
    1,274
    Ceno begu ambasador i Shqipėrisė nė Beograd
    -Ti e di se nė prezencė tė Ahmet Zogut kam qenė i detyruar t’i pranoj tė gjitha. Unė nuk kam guxuar ta refuzoj agremanin, dhe sikur tė mos e pranoja kėtė, Branko Llazareviqi do tė mė denonconte para Zogut. Mė vonė Branku mė jep agremanin, duke kėrkuar nga unė qė kur tė shkoj nė Beograd tė punoj pėr tė.
    -Dhe ēfarė bėri Beogradi me atė agreman?- pyet Diniqi.
    -Me tė jam varrosur, sepse tė gjitha depeshet e mia tė fshehta i janė dėrguar Italisė. Ēfarėdo tė ndėrmerrja nesėr nė Shqipėri, ata do tė reagonin, sepse nė depeshet Tuaja vėrtetohej se jam njeriu juaj besnik. Ndėrsa nė sytė e nacionalistėve shqiptarė, unė kam humbur shumė, sepse pas atyre depesheve tė gjithė nacionalistėt shqiptarė tani mė konsiderojnė si agjent tė Serbisė.
    . Nė pyetjen e Diniqit se a ėshtė ende Ceno begu “ai i moēmi” dhe a mund tė llogarit ende nė shėrbimet e tij pėr Beogradin, Ceno begu pėrgjigjet:
    -Beogradi mė ka shkatėrruar, por unė betohem nė atė, qė ėshtė mė e shenjtė, betohem nė eshtrat e babait tim, se kundėr Beogradit kurrė nuk do tė veproj. Tash mund ta them kėtė, ndėrsa deri nė cilėn kohė Beogradi mund tė llogaritė nė mua, pėr kėtė as do tė flas, as do tė shkruaj, sepse kam frikė, pasi qė kėtu te ju edhe gratė i dinė fshehtėsitė. Nėse mund ta shoh edhe njė herė Shkelqėsinė tij tė nderuar, Kralin, vetėm atij do t’ ia bėj tė ditur ndjenjat qė ushqej pėr tė dhe mendimet e mia.

( Ky dialog ėshtė i botuar nė Gjurmime Albanologjike nė gjuhėn serbe nė vitin 1965, f.233)

Faqja 3 prej 4 FillimFillim 1234 FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •