Pyetjet dhe pergjigjet ne kete teme te re kane lidhje me Jezusin dhe konkretisht ne cdo postim me pyetje nga vizitore dhe pergjigje nga prifterinjte te perkthyera nga suedishtja ne gjuhen shqipe do te postohen ne kete teme jo vetem per Jezu Krishtin Birin e Hyjit por duke perfshire edhe per Trinine e Shenjte duke marre shkas edhe nga disa antare emrat e te cileve nuk po i permend ne nenforumin "toleranca fetare" shkruajne se te krishteret dhe katoliket luten ne disa Zota nderkohe qe eshte shkruajtur qarte se Ati+Biri+Fryma e Shenjte=Nje Zot.
Une e kam te veshtire te kuptoj se perse thone se Jezusi eshte Zot.pyetja e Ralf vijon si me poshte pak e komplikuar sepse ka edhe citime nga Bibla per atin Frans Erik
Une e kam te veshtire te kuptoj se si thuhet se Jezusi eshte Zot, neqoftese eshte gabim do te thote se eshte dalur kunder urdhereses se pare (libri i peste i Mose, ligji perterire 5:7) "Mos ki tjeter Zot pos meje". Une jam rritur duke besuar se Jezusi eshte edhe Mesia dhe biri i Zotit, por jo Zot e cila me ngaterron. Gjithashtu ngaterrohem duke lexuar urdheresen e dyte.(Libri i peste i Mose-ligji perterire 5:8-9-10) "Mos bej idhull as figure te gjerave qe jane atje lart ne qiell, as poshte ne toke, as te atyre qe jane nen uje dhe nen dhe! Mos i ardhuro ato as mos u sherbe : sepse vetem une jam Zoti, Hyji yt, une jam Hyji ziliqar, qe e ndeshkoj fajin e eterve-te atyre qe me urrejne- ne femijeri deri ne te tretin dhe katertin brez, por edhe qe nuk kursej meshire ne mijera brezni ndaj atyre qe me duan e qe i zbatojne urdherimet e mia" Kjo ka kuptim se nuk duhet te portretizohet dicka dhe me pas per tju lutur. Kur une vizitoj miq dhe kishen, atje ka fotografi dhe ikona te cilave ju luten por per syte e bibles keto jane mekate. Une perpiqem te jem i drejte dhe i arsyetueshem por rruga e vertete duket gjithnje e me e veshtire sa me shume lexoj. Ne Bibel gjendet e shkruajtur disa here se Jezusi eshte Mesia, Bir i Zotit, te cilen e besoj por qe ai eshte Zot kjo me ngaterron pasi Ungjilli sipas Mateut 3:16-17 "Fill pas pagezimit Jezusi doli nga uji. Dhe ja! Iu hapen qiejt dhe e pa Shpirtin e Hyjit duke zbritur porsi pellumb e duke ardhur mbi te. Dhe ja nje ze qe vinte nga qielli, tha:>>Ky eshte Biri im i dashur te cilin e kam per zemer"<<". Neqoftese Jezusi ishte Zot kush qe ai atehere qe tha ato fjale nga qielli, duhet te kete qene patjeter Zoti dhe atehere Jezusi eshte bir i Zotit cfare do te thote se ka dy lloj vetedijshmerish dhe jo nje, me drejto neqoftese jam gabim. Gjithashtu Ungjilli sipas Mateut 27:46 )"Rreth ores nente, Jezusi klithi me ze te madh:>>Eli Eli! Lema sabakthani?-qe d.m.th: Hyj im, Hyji im! Perse hoqe dore prej meje!<<". Jezusi therret Zotin e cila le te kuptohet se ai ka dy lloj vetedijshmerish. Cfare domethene kjo qe njeriu i lutet Jezusit e cila perben nje mekat,gjithshtu shume katolike i luten virgjereshes Mari, shenjtit mbrojtes a nuk eshte edhe kjo nje mekat.
Me drejto neqoftese jam gabim sepse tani kam nevoje per nje udhedrejtim qe te heq ngaterrimin qe me shqeteson. Do te isha mirenjohes per nje pergjigje. Me respekt Ralfi
I dashur Ralf, ti shkruajte: "Une e kam te veshtire te kuptoj se si thuhet se Jezusi eshte Zot, neqoftese eshte gabim do te thote se eshte dalur kunder urdhereses se pare (libri i peste Mose, ligji i perterire 5:7)"Mos ki tjeter Zot pos meje". Une jam rritur duke besuar se Jezusi eshte edhe Mesia edhe bir i Zotit por jo Zot e cila me ngaterron. Gjithashtu ngaterrohem duke lexuar urdheresen e dyte."pergjigja e atit priftit Franc Erik
Pergjigje: Ai qe eshte Bir i Zotit ne kuptimin e vertete te fjales, natyrisht eshte gjithashtu edhe Zot. Ai qe eshte bir i njeriut eshte njeri. Jezusi ishte biri i Virgjereshes Mari-gjithashtu ai qe nje njeri i vertete. Por ai nuk kishte baba tokesor. Maria ngeli shtatzene nepermjet Frymes se Shenjte. Pra Jezusi eshte edhe Zot edhe njeri. Ashtu si Ti thua, judenjte pane se ai theu urdheresen e pare-"ai e beri veten te barabarte me Zotin". Ne ndryshim nga judenjte ne besojme se Jezusi nga Nazareti ishte ai qe pritej, Mesia dhe ai ishte nje Zot i vertete. Dy ligjet themelore te mesimeve te krishtera, jane mesimet per Trinine e Shenjte- qe Zoti eshte tre persona Hyjnore ne nje Zot te vetem-Ati, Biri,Fryma dhe Zoti eshte bere njeri ne Jezu Krishtin pa pushuar se qeni Zot. Pra Maria therritet qe ne kohet e hershme kishtare si "Nena e Zotit"
(Ligji i perterire 5:8-9-10) Mos bej idhull as figure te gjerave qe jane lart ne qiell, as poshte ne toke, as te atyre qe jane nen uje nen dhe! Mos i ardhuro ato as mos u sherbe:sepse vetem une jam Zoti, Hyji yt, une jam hyji ziliqar, qe e ndeshkoj fajin e eterve-te atyre qe me urrejne-ne femijeri deri ne te tretin a te katertin brez, por edhe une qe nuk kursej meshire ne mijera brezni ndaj atyre qe me duan e qe i zbatojne urdherimet e mia
Ti shkruajte: "Kjo ka kuptim se nuk duhet portretizuar dicka dhe me pas per tju lutur. Kur une vizitoj miq dhe kishen atje ka fotografi dhe ikona te cilave ju luten por per syte e Bibles keto jane mekate. Une perpiqem te jem i drejte dhe i arsyetueshem por rruga e vertete duket gjithnje e me veshtire sa me shume lexoj."
Pergjigje: Ndalesa e imazheve, pamjeve vlente gjate Lidhjes se Vjeter pasi Zoti nuk ishte bere akoma njeri. Kur Zoti u be njeri ne Jezu Krishtin atehere ai mundej te pershkruhej. Gjithashtu ka urdherime nga Lidhja e Vjeter te cilat nuk vlejne gjate Lidhjes se Re, pershembull urdheri i Sabbatit. Ne nuk e shohim diten e shtate si sherbim fetar, meshe dhe si dite pushimi perkundrazi ne fokusohemi ne diten e pare te javes per arsye se Jezusi u ringjall nga te vdekurit ne diten e pare.
Ti shkruajte: "Ne Bibel gjendet disa here e shkruajtur se Jezusi eshte Mesia Biri i Zotit, te cilen e besoj por ajo qe ai eshte Zot kjo me ngaterron pasi Ungjilli sipas Mateut 3:16-17Fill pas pagezimit Jezusi doli nga uji. Dhe ja! U hapen qiejt dhe e pa Shpirtin e Hyjit duke zbritur porsi pellumb e duke ardhur mbi te. Dhe ja nje ze qe vinte nga qielli, tha:>>Ky eshte Biri im i dashur , te cilin e kam per zemer!<<. Neqoftese Jezusi ishte Zot kush qe ai atehere qe tha ato fjale nga qielli, duhet te kete qene patjeter Zoti dhe atehere Jezusi eshte bir i Zotit cfare do te thote se ka dy lloj vetedijshmerish dhe jo nje. Me drejto neqoftese jam gabim. gjithashtu Ungjilli sipas Mateut 27:46 Rreth ores nente, Jezusi klithi me ze te madh:>>Eli, Eli! Lema sabakthani?- qe d.m.th: Hyji im Hyji im! Perse hoqe dore prej meje!<<
Pergjigje: Ne e quajme mesimin mbi Trinine e Shenjte dhe mesimin mbi birin e Zotit te bere njeri si mistere prandaj ne kurre nuk mund ta kuptojme plotesisht se si Jezusi behej edhe Zot edhe njeri dhe si Zoti mund te jete nje i vetem ne tre persona. Pergjigja e shkurter per pyetjet tuaja eshte se Jezusi vepron edhe si Zot edhe si njeri. Si njeri ai lutet Atit te tij qiellor, prapesepare ai therritet nga nxenesit si Zot. Atehere u ringjall prej te vdekurve, keshtu thirri Tomasi: Zoti im, Hyji im". Njeriu nuk duhet te imagjinoje se Jezusi kishte dy lloj ndergjegjesh apo dy lloj personalitetesh. Kisha meson se ai u be nje person por si njeri ai mundi te mbaje distance, te heqe dore nga perdorimi i karakterit Hyjnor. ne nje rast tjeter njerezit nuk mund ta burgosnin ate, ta vritnin etj. "Perse me ke braktisur? " klithi Jezusi Zotit e cila le te kuptoje se jane dy lloj ndergjegjesh
OBS. Ne katoliket lutemi dhe ardhurojme vetem Zotin, Atin Zot, Zotin Birin e njelindur dhe Zotin Shpirtin e Shenjte. Shenjterit i respektojme, i nderojme. Gjithashtu nderojme respektojme piktura te shenjta, vende te shenjta dhe sende e objekte te shenjta-nderojme, respektojme-jo tu lutemi. As Marise nuk i lutemi. Ajo nderohet me se larti ndermjet shenjterish dhe me shume se engjejt. Por Maria nuk eshte Zot prandaj nuk i lutemi asaj.
Paqe dhe gjithe te mirat
Ati Frans Erik (zevendesues i perkohshem i atit Daniel)
Krijoni Kontakt