Close
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 4
    i/e regjistruar Maska e Reschen
    Anėtarėsuar
    07-12-2008
    Postime
    450

Pyetje nga vizitore dhe pergjigje nga prifterinjte per Jezusin

Pyetjet dhe pergjigjet ne kete teme te re kane lidhje me Jezusin dhe konkretisht ne cdo postim me pyetje nga vizitore dhe pergjigje nga prifterinjte te perkthyera nga suedishtja ne gjuhen shqipe do te postohen ne kete teme jo vetem per Jezu Krishtin Birin e Hyjit por duke perfshire edhe per Trinine e Shenjte duke marre shkas edhe nga disa antare emrat e te cileve nuk po i permend ne nenforumin "toleranca fetare" shkruajne se te krishteret dhe katoliket luten ne disa Zota nderkohe qe eshte shkruajtur qarte se Ati+Biri+Fryma e Shenjte=Nje Zot.

pyetja e Ralf vijon si me poshte pak e komplikuar sepse ka edhe citime nga Bibla per atin Frans Erik
    Une e kam te veshtire te kuptoj se perse thone se Jezusi eshte Zot.
    Une e kam te veshtire te kuptoj se si thuhet se Jezusi eshte Zot, neqoftese eshte gabim do te thote se eshte dalur kunder urdhereses se pare (libri i peste i Mose, ligji perterire 5:7) "Mos ki tjeter Zot pos meje". Une jam rritur duke besuar se Jezusi eshte edhe Mesia dhe biri i Zotit, por jo Zot e cila me ngaterron. Gjithashtu ngaterrohem duke lexuar urdheresen e dyte.(Libri i peste i Mose-ligji perterire 5:8-9-10) "Mos bej idhull as figure te gjerave qe jane atje lart ne qiell, as poshte ne toke, as te atyre qe jane nen uje dhe nen dhe! Mos i ardhuro ato as mos u sherbe : sepse vetem une jam Zoti, Hyji yt, une jam Hyji ziliqar, qe e ndeshkoj fajin e eterve-te atyre qe me urrejne- ne femijeri deri ne te tretin dhe katertin brez, por edhe qe nuk kursej meshire ne mijera brezni ndaj atyre qe me duan e qe i zbatojne urdherimet e mia" Kjo ka kuptim se nuk duhet te portretizohet dicka dhe me pas per tju lutur. Kur une vizitoj miq dhe kishen, atje ka fotografi dhe ikona te cilave ju luten por per syte e bibles keto jane mekate. Une perpiqem te jem i drejte dhe i arsyetueshem por rruga e vertete duket gjithnje e me e veshtire sa me shume lexoj. Ne Bibel gjendet e shkruajtur disa here se Jezusi eshte Mesia, Bir i Zotit, te cilen e besoj por qe ai eshte Zot kjo me ngaterron pasi Ungjilli sipas Mateut 3:16-17 "Fill pas pagezimit Jezusi doli nga uji. Dhe ja! Iu hapen qiejt dhe e pa Shpirtin e Hyjit duke zbritur porsi pellumb e duke ardhur mbi te. Dhe ja nje ze qe vinte nga qielli, tha:>>Ky eshte Biri im i dashur te cilin e kam per zemer"<<". Neqoftese Jezusi ishte Zot kush qe ai atehere qe tha ato fjale nga qielli, duhet te kete qene patjeter Zoti dhe atehere Jezusi eshte bir i Zotit cfare do te thote se ka dy lloj vetedijshmerish dhe jo nje, me drejto neqoftese jam gabim. Gjithashtu Ungjilli sipas Mateut 27:46 )"Rreth ores nente, Jezusi klithi me ze te madh:>>Eli Eli! Lema sabakthani?-qe d.m.th: Hyj im, Hyji im! Perse hoqe dore prej meje!<<". Jezusi therret Zotin e cila le te kuptohet se ai ka dy lloj vetedijshmerish. Cfare domethene kjo qe njeriu i lutet Jezusit e cila perben nje mekat,gjithshtu shume katolike i luten virgjereshes Mari, shenjtit mbrojtes a nuk eshte edhe kjo nje mekat.
    Me drejto neqoftese jam gabim sepse tani kam nevoje per nje udhedrejtim qe te heq ngaterrimin qe me shqeteson. Do te isha mirenjohes per nje pergjigje. Me respekt Ralfi

pergjigja e atit priftit Franc Erik
    I dashur Ralf, ti shkruajte: "Une e kam te veshtire te kuptoj se si thuhet se Jezusi eshte Zot, neqoftese eshte gabim do te thote se eshte dalur kunder urdhereses se pare (libri i peste Mose, ligji i perterire 5:7)"Mos ki tjeter Zot pos meje". Une jam rritur duke besuar se Jezusi eshte edhe Mesia edhe bir i Zotit por jo Zot e cila me ngaterron. Gjithashtu ngaterrohem duke lexuar urdheresen e dyte."

Pergjigje: Ai qe eshte Bir i Zotit ne kuptimin e vertete te fjales, natyrisht eshte gjithashtu edhe Zot. Ai qe eshte bir i njeriut eshte njeri. Jezusi ishte biri i Virgjereshes Mari-gjithashtu ai qe nje njeri i vertete. Por ai nuk kishte baba tokesor. Maria ngeli shtatzene nepermjet Frymes se Shenjte. Pra Jezusi eshte edhe Zot edhe njeri. Ashtu si Ti thua, judenjte pane se ai theu urdheresen e pare-"ai e beri veten te barabarte me Zotin". Ne ndryshim nga judenjte ne besojme se Jezusi nga Nazareti ishte ai qe pritej, Mesia dhe ai ishte nje Zot i vertete. Dy ligjet themelore te mesimeve te krishtera, jane mesimet per Trinine e Shenjte- qe Zoti eshte tre persona Hyjnore ne nje Zot te vetem-Ati, Biri,Fryma dhe Zoti eshte bere njeri ne Jezu Krishtin pa pushuar se qeni Zot. Pra Maria therritet qe ne kohet e hershme kishtare si "Nena e Zotit"

(Ligji i perterire 5:8-9-10) Mos bej idhull as figure te gjerave qe jane lart ne qiell, as poshte ne toke, as te atyre qe jane nen uje nen dhe! Mos i ardhuro ato as mos u sherbe:sepse vetem une jam Zoti, Hyji yt, une jam hyji ziliqar, qe e ndeshkoj fajin e eterve-te atyre qe me urrejne-ne femijeri deri ne te tretin a te katertin brez, por edhe une qe nuk kursej meshire ne mijera brezni ndaj atyre qe me duan e qe i zbatojne urdherimet e mia

Ti shkruajte: "Kjo ka kuptim se nuk duhet portretizuar dicka dhe me pas per tju lutur. Kur une vizitoj miq dhe kishen atje ka fotografi dhe ikona te cilave ju luten por per syte e Bibles keto jane mekate. Une perpiqem te jem i drejte dhe i arsyetueshem por rruga e vertete duket gjithnje e me veshtire sa me shume lexoj."

Pergjigje: Ndalesa e imazheve, pamjeve vlente gjate Lidhjes se Vjeter pasi Zoti nuk ishte bere akoma njeri. Kur Zoti u be njeri ne Jezu Krishtin atehere ai mundej te pershkruhej. Gjithashtu ka urdherime nga Lidhja e Vjeter te cilat nuk vlejne gjate Lidhjes se Re, pershembull urdheri i Sabbatit. Ne nuk e shohim diten e shtate si sherbim fetar, meshe dhe si dite pushimi perkundrazi ne fokusohemi ne diten e pare te javes per arsye se Jezusi u ringjall nga te vdekurit ne diten e pare.

Ti shkruajte: "Ne Bibel gjendet disa here e shkruajtur se Jezusi eshte Mesia Biri i Zotit, te cilen e besoj por ajo qe ai eshte Zot kjo me ngaterron pasi Ungjilli sipas Mateut 3:16-17Fill pas pagezimit Jezusi doli nga uji. Dhe ja! U hapen qiejt dhe e pa Shpirtin e Hyjit duke zbritur porsi pellumb e duke ardhur mbi te. Dhe ja nje ze qe vinte nga qielli, tha:>>Ky eshte Biri im i dashur , te cilin e kam per zemer!<<. Neqoftese Jezusi ishte Zot kush qe ai atehere qe tha ato fjale nga qielli, duhet te kete qene patjeter Zoti dhe atehere Jezusi eshte bir i Zotit cfare do te thote se ka dy lloj vetedijshmerish dhe jo nje. Me drejto neqoftese jam gabim. gjithashtu Ungjilli sipas Mateut 27:46 Rreth ores nente, Jezusi klithi me ze te madh:>>Eli, Eli! Lema sabakthani?- qe d.m.th: Hyji im Hyji im! Perse hoqe dore prej meje!<<

Pergjigje: Ne e quajme mesimin mbi Trinine e Shenjte dhe mesimin mbi birin e Zotit te bere njeri si mistere prandaj ne kurre nuk mund ta kuptojme plotesisht se si Jezusi behej edhe Zot edhe njeri dhe si Zoti mund te jete nje i vetem ne tre persona. Pergjigja e shkurter per pyetjet tuaja eshte se Jezusi vepron edhe si Zot edhe si njeri. Si njeri ai lutet Atit te tij qiellor, prapesepare ai therritet nga nxenesit si Zot. Atehere u ringjall prej te vdekurve, keshtu thirri Tomasi: Zoti im, Hyji im". Njeriu nuk duhet te imagjinoje se Jezusi kishte dy lloj ndergjegjesh apo dy lloj personalitetesh. Kisha meson se ai u be nje person por si njeri ai mundi te mbaje distance, te heqe dore nga perdorimi i karakterit Hyjnor. ne nje rast tjeter njerezit nuk mund ta burgosnin ate, ta vritnin etj. "Perse me ke braktisur? " klithi Jezusi Zotit e cila le te kuptoje se jane dy lloj ndergjegjesh
    OBS. Ne katoliket lutemi dhe ardhurojme vetem Zotin, Atin Zot, Zotin Birin e njelindur dhe Zotin Shpirtin e Shenjte. Shenjterit i respektojme, i nderojme. Gjithashtu nderojme respektojme piktura te shenjta, vende te shenjta dhe sende e objekte te shenjta-nderojme, respektojme-jo tu lutemi. As Marise nuk i lutemi. Ajo nderohet me se larti ndermjet shenjterish dhe me shume se engjejt. Por Maria nuk eshte Zot prandaj nuk i lutemi asaj.

Paqe dhe gjithe te mirat
    Ati Frans Erik (zevendesues i perkohshem i atit Daniel)
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga toni77_toni : 25-04-2010 mė 11:27

Anėtarėsuar
    07-12-2008
    Postime
    450

Ati+Biri+Fryma=Nje Zot te vetem

Ati+ Biri+ Fryma=Nje Zot te vetem

pyetja e Marcus vijon si me poshte
    Pershendetje perseri! Une kam bluajtur ne mendje gjate kete ,Jezusi=Zotin. Une e besoj kete gjithashtu edhe Trinine e Shenjte. Por kur lexoj Ungjillin, veprat e Apostujve, letren e Romakeve sikur po bej tani, habitem, befasohem se si eshte e mundur qe Biri nuk eshte i njejte me Atin. Jezusi na thote se si Ati flet nepermjet tij dhe si Ati larteson ate. Dhe shkruhet ne leter se Ati e ka lartesuar Jezusin. Neqoftese Jezusi ishte shembelltyra e Zotit dhe njesh me Atin, ai sigurisht nuk mund ta lartesoje veten e tij. Dhe neqoftese ai ishte Zot perse klithi ai "Ate tek ty le une frymen time......" mbi kryq? Me pak fjale, perse kur ai ishte vete Ati. Pastaj diku eshte shkruajtur se Biri eshte i parelinduri ne gjithe krijimin.....Letra e Romakeve besoj eshte. A nuk thote kjo se ai eshte krijese e Zotit. Por kam lexuar gjithashtu Ungjilli sipas Gjonit ne fillim"..vete Zot" Se Jezusi ishte vete Zot. Por ne ndonje lloj menyre kjo eshte vetem nje argument kunder shume te tjerave. Por une mund ta marr me mend se Biri deshiroi, ne karakterin e tij njerezor te ishte i perulur para Atit. Dhe se ai ndoshta nuk do te thonte se ai qe Zot per te krijuar keqkuptime tek judenjte. Do te kisha deshire te me sqaronit me afer dhe me qarte.
    Faleminderit nga Marcus

pergjigja e atit Daniel
    Ti ke te drejte ne

"Biri i vetem-qe eshte Hyj, nje natyre me Atin"(Ungjillli sipas Gjonit 1:18)

eshte nje citat i mire. Nje citat tjeter ne te njejten linje eshte "nderkohe qe presim shpresen tone te lume te permbushet dhe Hyji yne i madh dhe shelbuesi Jezu Krisht te na prije ne mrekulli (Tit 2:13). Por ne te vertete nuk eshte se citati atje ku Jezusi shfaqet me i vogel se Ati, mbizoteron. Kjo nuk ka te beje vetem me citate te permendura qarte. Eshte e gjithe teologjia nga mbrapa e cila eshte me e rendesishmja. Atehere jam une qe te shkruajta ty per (veprat e Apostujve 2:14-36)nje shembull i mire. Nje shembull tjeter eshte kur judenjte duan ta qellojne me gure Jezusin per blasfemi, ajo do te thote se ai deshiron ta beje veten Zot.

Judenjte i pergjigjen:>>Nuk duam te vrasim me gure per shkak te ndonje vepre te mire, por per shkak te blasfemise: pse ti, duke qene njeri, e ben veten Hyj!<<(Ungjilli sipas Gjonit 10:33).

Kjo eshte sepse ai tha "Une dhe Ati jemi nje"(v30)qe donin ta qellonin me gure ate. Kjo eshte me pak fjale njesia e Jezusit me Atin qe judenjte nenkuptojne se si ai deshiron ta beje veten Zot. Eshte edhe nje shembull tjeter, atehere kur ata duan ta qellojne me gure per blasfemi (Ungjilli sipas Gjonit 8:59). Sepse ai tha atehere " Me te vertete po ju them une juve: une jam dhe une isha para Abrahamit". Ketu eshte preeksistenca e tij e cila ben judenjte te perkthejne fjalet e tija si blasfemi. Gjithashtu ajo qe u vendos qe ai te denohej me vdekje, ndertohet ne gjera ai tha te cilat judenjte i perkthejne ne pretendime te tilla. Jezusi ishte vete jude keshtu qe ai dinte se si duhej te fliste me ta. Me pak fjale qe mendimi i tij qe fjalet e tij duhej te perktheheshin ne ate menyre. Me pak fjale ata e kishin kuptuar drejt ate.

"Jezusi heshtonte. Nuk pergjigji asgje. Kryeprifti prape e pyeti dhe i tha>>A je ti Mesia, Biri i Hyjit te Bekuar?<>Une jam! Po edhe ju do ta shihni Birin e njeriut duke ndenjur ne anen e djathte te Hyjit te gjithepushtetshem, dhe duke ardhur me re te qiellit<< Atehere kryeprifti i shqeu petkat e veta dhe tha:>>Cna duhen me deshmitaret? Ju vete e degjuar blasfemine. Cju thote mendja?<< Te gjithe gjykuan se meriton te vritet. Atehere disa filluan ta peshtyjne, t`i mbulojne fytyren e ta rrahin grushta e ti thone:>>Profetizo!<< E sherbetoret i binin shuplaka(Ungjilli sipas Markut 14:61-65)"

Jezusi pergjigje pyetjes se kryepriftit nepermjet kombinimit sebashku te dy vendeve ne Bibel te cilat sebashku kane domethenien se ai ngarkon veten e tij me karakteristika Hyjnore. Neqoftese Biri i Zotit qendron ne krahun e djathte te Atit dhe vjen mbi rete e qiellit eshte e dukshme dhe kjo do te thote se Jezusi ka veti Hyjnore. Psalmi 110:1 flet dukshem per nje mesia njerezor, ndersa perdorimi i fjalimit per rete e qiellit nga (Dan 7:13) ne kombinim me shtesen ana e djathte e Gjithepushtetshmit e cila nuk gjendet me te ne tekstin fillestar ne Psalmin 110 ben qe e gjitha te luhet ne mbreterine qiellore prane Atit. Te qendrosh ne krahun e djathte te gjithepushtetshmit ka domethenie ne teologjine e Testamentit te Vjeter te kete nje rang te ngjashem me ate te Zotit. I gjithe ky diskutim fördes qysh ne vitet 200-300. Atehere gjendej nje prift qe quhej Arius nga Libia (vdekur 336) mendonte se Biri qe krijuar.

"Zoti me kishte qe ne fillim te udheve te veta, qysh ne fillim, para se te krijonte ndonje send"(libri i fjaleve te urta 8:22) dhe me i vogel se Ati: Ai eshte shembellesa e Hyjit te papashem, i Parelinduri-para cdo krijese(Kol 1:15).
    E kur t`ia kete nenshtruar te gjitha, [edhe] vete Biri do ti nenshtrohet Atij qe ja nenshtroi te gjitha, qe Hyji te jete dicka ne te gjithe.
    .

Ne fund u mblodhen te gjithe ipeshkvit ne koncilin e Nikeas ne vitin 325 dhe dolen me perfundimin se besimi i perbashket i Kishes ishte se Biri kishte te njejten natyre si Ati. U be formulimi me vone e cila hyri,beri pjese ne njohjen e besimit ne Kozmopolitanin Nikean qe te gjitha familjet e medha te kishave e njohin si te tille.

Une besoj ne...nje Zot Jezu Krisht, i parelinduri i Zotit, lindur nga Ati para se gjithash, Zot prej Zoti, drite prej drite, Zot i vertete prej nje Zoti te vertete, lindur dhe jo i krijuar, nga qenia e njejte si Ati"

Kjo shpjegohej keshtu se Jezusi disa here foli per veten e tij si Biri qe eshte aq shume Zot si Ati "Kush me sheh mua sheh Ate qe me dergoi(Ungjilli sipas Gjonit 12:45). Une dhe Ati jemi nje(Ungjilli sipas Gjonit 10:30) dhe ndonjehere ai foli si njeriu Jezus, ai iu referua natyres se tij njerezore e cila eshte me e vogel se e Atit "Ati eshte me i madh se une".
    Per kete arsye ai thote se Ati do ta lartesoje ate, pershembull sikur ti citon, dhe ai mund ta lere frymen tek Ati kur ai vdes mbi kryq. Kjo eshte atehere fryma e njeriut Jezus te cilen Biri le tek Ati.

Me vone kisha formuloi gjate procesit shkalle shkalle te koncilit se ne Jezu Krishtin gjendet nje person:hyjnoren(Biri, personi i dyte ne Trini) dhe ka dy natyra, nje njerezore dhe nje hyjnore, gjithashtu dy vullnete, nje njerezor dhe nje hyjnor. Per kete arsye Jezusi thote :"jo vullneti im por vullneti jot". Ti e perdor shume bukur fjaline: se Biri deshiron ne figuren e tij njerezore te jete i perulur para Atit.

Zoti te bekofte!/ nga ati Daniel

Postimi eshte perkthyer nga suedishtja ne shqip
    websiti www.fragaprasten.nu
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Reschen : 25-04-2010 mė 20:11 Arsyeja: ndryshim

i/e regjistruar Maska e belive-god
    Anėtarėsuar
    21-09-2009
    Vendndodhja
    All Over the World
    Postime
    79
    Po qeshi me mendjen e njeriut te mjere.
    Mos analizoni Trinitetin, mos e analizoni Krishtin, sepse kto analizime kan me ju lan mbrapa shum.

Besoni ''se nuk e dini as diten e as oren'' .

Anėtarėsuar
    07-12-2008
    Postime
    450
    Nuk mund te gjyhoket se si e kerkojme ne deshmine e ardhjes se Krishtit mbi ne. Perkundrazi duhet bere pyetje nese me te vertete ndonjeri prej ne besimtareve ka arritur te kete ndonje lloj kontakti qe mund te quhet jo njerezor, ndoshta hyjnor. Kur une shkruajta ne kete teme duke perkthyer pyetjet e shume vizitoreve dhe pergjigjet e eterve te kishes, pikerisht diten e diel, nje dite para dites se pare te javes, dita e pare e javes eshte e vecante si per ata qe kerkojne Zotin dhe deshmine e pranise se tij , ashtu edhe per besimtaret dhe eterit e kishave nga ku ne marrim mesime per nje jete mbi toke sipas mesimeve te Jezu Krishtit Birit te Zotit, do tu tregoj se me ndodhi dicka e cuditshme ne krevat por jo per here te pare, mbasi duke qene i pagezuar ne kishe u jepet mundesia njehere qe besimtaret te perjetojne mbushjen me Frymen e Shenjte. Dal ne konkluzion me fjaline e fundit pasi kam lexuar disi per kete.

Ne mbremjen e dites se kesaj diele u ula te fle rreth mesnate dhe heret ne mengjes apo dikund ne mes te mengjesit dhe paradites, ne krevat me doli gjumi ndersa kemben e majte kisha pak te ngritur ne menyre te pavetidjshme aq sa nuk me bente pershtypje por ndihesha edhe i cuditur se si nuk e kisha vene re kete lloj levizjeje. Nderkohe me dukej se brenda qenies time po perjetoja nje ndjesi sikur te kisha ndonje lloj qenie, shpirt, fryme, nuk di si ta shpjegoj shume qarte dhe shikimi me dukej ose i turbulluar ose sikur dikush tjeter brenda qenies time shikonte ate cfare shikoja une dhe kisha ne ndonje lloj menyre pak veshtiresi per te levizur ose me dukej sikur kenaqesha(nje lajm i gezuar) me me kete lloj perjetimi. Kjo lloj ngjarjeje me ka lene pershtypje te thelle dhe me ngelet pjeserisht si pyetje te cilen gradualisht do ta kerkoj per te zbuluar se nese kjo perben deshmi te pranise se Jezu Krishtit ne mua ose te Frymes se Shenjte.

Kur jam pagezuar ne kishen katolike ne vitin 1997, duke lexuar Ungjillin, kam gjetur Zotin Jezu Krisht (por edhe jam transformuar edhe vete si njeri ne ndryshim me jeten e meparshme), te cilit i besoj si Bir i Hyjit dhe Zot pasi Jezu Krishti ishte ai qe pritej te vinte mbi toke, gjithnje sipas eterve te kishes por tashme reale edhe per ne qe besojme, dhe e pritshme edhe per ne qe jem bij te famijes se Zotit.

Beleve God, duhet te kesh parasysh dicka se tek shume njerez eshte e dukshme deshmia dhe prania e engjejve apo ne ndodhi te ngjashme me ato qe perjetojne besimtaret dhe anetaret e famijes se Zotit, por te cilat ata nuk mund ti shpjegojne sic i shpjegojne ata qe besojne ne Zot dhe kur ndodhin aksidente ku njerezit apo keta shpetojne ne menyre te mrekullueshme apo ngjarje te cilat ne menyre llogjike perbenin fundin e ketyre njerezve mbi toke, pra vdekjen e tyre, ata mbijetojne e cila duke u llogjikuar dhe duke u analizuar paster se si jane traumatizuar dhe si jane aksidentuar dhe se si kane shpetuar , keta me pas i quajne keto lloj mrekullish fat ose buke e dhanme ose gjejne ndonje lloj menyre sipas mendimit te tyre per te shpjeguar mrekulline mbi fatin e tyre per te vazhduar jeten sikur asgje nuk ka ndodhur.

Zoti shfaqet me pranine e tij dhe me lajmetaret e Ungjillit te tij perpiqet ta ne tregoje se eksiston Biri i Hyjit, Ati qiellor qe ka krijuar gjithshka dhe Fryma e Shenjte keto te treja jane te barabarte= me nje Zot te vetem
    Une besoj ne Jezu Krishtin sepse eshte i pranishem tek une, ne jeten time
    Aleks lleshaj Suedi

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •