Close
Faqja 3 prej 3 FillimFillim 123
Duke shfaqur rezultatin 21 deri 23 prej 23

Tema: Dialekti

i/e regjistruar Maska e kapllani
    Anėtarėsuar
    11-06-2009
    Postime
    190
    Citim Postuar mė parė nga i/regjistruar Lexo Postimin
    s'kam se ē'far te shtjelloj kapllani

mjafton qe t'i hedhesh nje sy forummit dhe kupton qe Kosovaret e shkruajne paster Shqipen, e bukra esht qe as nuk sforcohen per kte.
    Ndersa Shkoderanet shpesh shkruajne ne dialekt, gjuhen e Nenes, germa (ē) nuk egziston ēuni (quni) ēimi (qimi) e kshu me radhe, te mos flasim ketu per shkrime te gjata dhe te lodhshme.

shkrimi yt pershembull, eshte komplet dialekt GEG, s'besoj qe ty ne shkolle te kene mesuar te shkruash me kete tonalitet (perveē numrit 44 = katerdhit e katres) ne Shkolle kudo mesohet Shqipja Standarte, dhe jo ajo e Shtepise

shtoj gjithashtu qe marrja vesht, fillohet persepari nga Shkrimi, dhe kam bindjen qe kur te filloni ju GEGET te shkruani jo ne dialekt, atehere them se do ta kini hedhur hapin e pare drejte marrjes vesh me te tjeret.

marrjes vesh ne shqipe letrare i thone edhe: ''Te gjeturit e nje gjuhe te perbashket''
    Sė pari, mendoj se shkodranėt vetėm nė forume si kjo po shkruaj tani shkruajnė nė njė varianti geg i cili i pėrshtatet mė shumė tė folmes sė tyre pėr shkak se u bie atyre thjesht mė lehtė tė shprehen, dhe asnjėri nuk kėrkon qė tė vihet pėrqėndrimi mbi ēdo fjale qė e shkruan kur tė jesh nė chat. Nėqoftėse e ke pasur ti mundėsinė t'i vizitosh chat-forume tė tjera nė gjuhė tė huaja do tė jesh parė se as aty nuk mbahet ēdo rregull i gramatikės sė unjisuar.
    Unė vetė jam kosovar e mos mė thuaj se ne e pėrdorim standardin mė gjėrsisht sesa shkodranėt ose qė i shmangemi dialektit tonė kur jemi duke biseduar nė chat ,sepse ne njemi tė njohur pėr moskokėēarėsisė pėr sa i pėrket gjuhės standarde-qė nuk do tė thotė medoemos se nuk dimė ta shkruajmė.

Edhe ca informata nga vetja ime, unė kurrė nuk e kam frekuentuar njė shkollė shqipe sepse jam rritur nė njė vend tė huaj dhe shqipen time e kam mėsuar vetiu ta shkruaj e ta pasuroj. Arsyja pse po shkruaj nė njė varianti geg ėshtė se kjo ėshtė njė e drejtė themelore dhe asnjėri nuk mund tė mė ndalojė tė vazhdoj kėshtu, ēa nuk do tė thotė se nuk e di standardin tė bekuar.

i/regjistruar
    Anėtarėsuar
    21-03-2008
    Vendndodhja
    Pistoia
    Postime
    580
    rendsi ka qe u kuptuam, besoj qe edhe ti vete je me i kenaqur me kete shkrimin e dyte sesa ame te te parin, pra eshte kjo gjuha Standarte (Letrare) qe duhet perdorur

s'te akuzova per Shkodran (ku me thene te drejten ta kesh per nder te jesh i tille) por te thash qe shkrimin e ke komplet ne dialektin e Nenes (GEG)

i/e regjistruar Maska e kapllani
    Anėtarėsuar
    11-06-2009
    Postime
    190
    Citim Postuar mė parė nga i/regjistruar Lexo Postimin
    rendsi ka qe u kuptuam, besoj qe edhe ti vete je me i kenaqur me kete shkrimin e dyte sesa ame te te parin, pra eshte kjo gjuha Standarte (Letrare) qe duhet perdorur

s'te akuzova per Shkodran (ku me thene te drejten ta kesh per nder te jesh i tille) por te thash qe shkrimin e ke komplet ne dialektin e Nenes (GEG)
    ta them te drejten, te dyten nuk e kam me per qejf sesa ate qe e perdor zakonisht sepse mundesite e mia shprehese me duken shume me te gjera sesa ne gjuhen standarde, me te vertete kete pershtypje e kam. Kjo vlen si per fjalor (shume fjale te ralla qe nuk gjejne aq fort perdorim ne standard) dhe e si per menyren se shprehuri (paskajorja e keshtu me radhe).

Vetem edhe nji gja para qe ta mbaroj kete koment, versioni qe e perdori zakonisht nuk asht krejtsisht ajo e folme amtare qe me kane mesue ne shtepi, por nji gegnishte qe e kam perftue vete tu'i lexue veprat e atyne autoreve gegefoles,-shkrues dhe tu'u mundue qe te afroj gegnishten me tosknishten (standardin), domethane: kjo gegnishte qe e shkruej nuk ekziston fare por asht nji unjisim, prandej nji shembull shum i qarte dhe udherrefyes si kishte me munde me u duke nji standard i ri gjitheperfshihes. Me pas folė n'folnen t'eme amtāre, m'doket se nuk um kishe kuptu bash mirė si qitash, se kosovarshja osht shum nryshe p'ej standārdit.

PS: Ndoshta arsyja pse shkondranet e parapelqejne dialektin e tyne me andje aq te perbindshme, sic thue ti, asht se letersia shqiptare e ka zanafillen ne rrethin e shkodres.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga kapllani : 29-03-2010 mė 06:08

Faqja 3 prej 3 FillimFillim 123

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •