Sanxhaku ėshtė i tėri me prejardhje shqiptaro-vllehe. Serbėt janė kryesisht vlleh, a boshjakt e malazezt janė shqiptarė.Por jane edhe serbizuar dhe malazezuar...nuk jane vetem keta boshnjak me origjine shqiptare por edhe shume serb e malazez qe jetojne ne zonen e sanxhakut.
Edhe pse nuk e njoh fare historinė, sepse jam vet pjesė e madhe e historisė shqiptare, nė shkollėn e mesme kam humb vitin vetėm pėr histori! Tė cilėn shkollė e kam pėrfunduar komplet nė ghuhėn serbe, as serbokroate JO! Pėrveē gjuhės shiqpe dhe historisė tė cilat lėndė i kam mėsuar nga dy shqipfolės. Pasi qė kisha ngelė vetėm unė pėr vjeshtė, atėherė pėrball gjindesha vetėm unė dhe profesori tash i ndjerė me tha: "salihaj, pse nuk e mėson historinė ti si lėndė mė e lehtė nė krahasim me lėndėt tjera profesionale qe tė shkojnė pėr mrekulli? Unė: "prof! Ju po thuani se heroi i popullit shqiptar ėshtė Fadil Hoxha", ndėrsa babai me thotė: "heroi i popullit ėshtė Shaban Polluzha!" Profi: "shuhaj, shuaj mos flisni kėshtu se na q... nėnėn e na qove nė burg!!! del jasht pisė!!!" Humba vitin! Andaj nuk e kam dashtė historinė e kohės sė atėherėshit, por edhe e sotit pėrveē ushtartė e UĒK-sė qe kan ndėrruar jetė pėr vatan, tani po na dalin mbi 50. 000 veteran. Sikur tė ishim tė kyqur tė gjithė kėta nė luftėn e fundit, besoi se nuk kish pasur nevoi qė tė na ndihmoi NATO fare! Njėher e kam dėgjuar Salen se do tė tenton ta kthjell Historin. Ashtu qoftė!
Sa i pėrketė Jeni Pazarit, Pazarit tė Ri, Tregut Tė Ri, apo Novi Pazarit (nuk pėrtoi me thėnė Novi se njė pjesė dėrmuaese e reklamave thuhet NOVO!, JES! etj, dua tė themė po qė se i pėrdori kėta terma nuk qonė peshė shumė. Peshė qon e vėrteta. Unė ata i kam dajė. Baba im ka lėnė nėnėn time shtatzėnė dhe ka ikė pėr nė Shqipėri, unė kam lind te dajtė dhe sėpari kam folė gjuhen boshnjake, qe atė gjuhė me vėshtirėsi e flasin boshnjaktė e Malit tė Zi! Andaj mos me prishni me dajė!
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga salihaj : 14-04-2009 mė 13:15
(do e tregoi ashtu siē mė ka treguar baba si pjesėmarrės i kėsaj lufte)
Pasi qė ėshtė bėrė organizimi pėr tė shkuar nė Luftėn e Novi Pazarit, nga mėhalla e salimusajve, pėr nė front ėshtė nisur Zenel Hasani Salihaj, Hetem Hyseni Salihaj, Sejdi Halili Salihaj, nuk mė kujtohet mirė sa duket edhe Sejdi Zenuni Salihaj etj. Duke shkuar nė drejtim tė Ibrit, kur kanė arritur nė fshatin Crkolez, Sejdi Halili i cili sa po ishte martuar, fillon tė ankohej duke thėnė: Unė nuk mundem me shkuar nė luftė, sepse po sa jam martuar, do na sulmonin shkiet e do ma marrin nusen e re. Atėherė nga aty kthehet.
Babai me Hetemi etj, po sa arrijnė nė bregun jugor tė lumit Ibėr bashkohen me vullnetarėt tjerė. Aty takohet edhe me komandantin e asaj ushtrie Kapiten Rudin. Nė mbrėmje duke u tubuar vullnetarėt, Kapiten Rudi urdhėron tė shpėrndahen nė terė bregun e lumit me njė linjė sa mė tė gjatė, tė ndezin zjarre, nė mėnyrė qė tė japin sinjal se janė shumė ushtarė. Nė agun e mėngjesit, nė mesin e ushtarėve kishte qenė njė boshnjak i gjatė, trup kreshniku, leshin e kuq me emrin Muhamet. Muhameti herėt thotė: Burra a po e vėreni atė qukė mes dy brigjeve tė lumit Ibėr, nėse ne e zėmė atė qukė, ne do e fitonim luftėn dhe e kundėrta nėse ēetnikėt e zėnė, atėherė ata do e fitojnė luftėn. Atėherė thėrret kush do shkoi me te. Muhameti ishte i armatosur me njė pushkomitraloz tė lehtė gjerman dhe armė tjera. Zeneli paraqitėt i pari, pėr tė ja mbajt vargun e fishekėve qė gjendeshin nė rrethatore. Pasi qė ėshtė paraqitė Zeneli, menjėherė ju ka bashkėngjitė edhe Hetem Hyseni. Kėshtu qė kėta tė tre nxituan dhe kana arritur nė qukė, duke u mbėshtetur me plotunet e pushkėve tė ushtrisė sonė nė bregun jugor. Ēdo gjė qė fliste Zeneli (baba im) fliste me njė madhėshtori dhe kėnaqėsi tė madhe. Atėherė tha: bir! Nuk beson me ēfarė shpejtėsie ajo ultėsirė e qukės u mbush me ushtarė shqiptar.
Kem pritė njė kohė, deri sa janė paraqitė shenjat e para qė po na afrohen ēetnikėt e Drazhės. Me shenjat e para tė paraqitjes sė ēetnikėve ėshtė dhėnė urdhri qė tė shtimė nė ta. Me njė britmė rishtuese qė ne bėmė:pėrparaaa, djem asnjė tė gjallė mos me lėshuar! Janė dėgjuar pushkėt e para, pas asaj nuk u dinte nga po kėrcet, u bė njė rrėmujė e vėrtetė. Andaj, baba duke treguar ashtu si kemi mėsy serbėt, vetėm u dėgjonte zėri ynė nė tė gjitha anėt: oho, mule bre, oho prite andej, prite kėndej, e mė sė shumti fjala mule djalė. Fishekėt fishkllonin mbi kokat e tė dy palėve si rrjeti i armaturės. Askush nuk shikonim a po na vrahet shoku, por shikonim se si po vrasim ēetnik.
Aty rrėfen: e pa besuar ka qenė, qė para ushtrisė sonė, ēunat tetė deri nė dymbėdhjetė vjeē na sjellshin municion dhe mish tė pjekur pa ja nda dhe asnjė nuk u vriste. Atėherė kem thėnė se ka meleq qe ne kem dėgjuar nga hoxha dhe kemi lexuar nė libra fetare. Mė kujtohet njė ushtar i ēetnikėve kishte veshur rroba tė gruas, kishte marrė njė fėmijė tė vogėl nė ngrykė dhe donte me te tė depėrtonte pėrmes frontit tonė dhe tė del pas neve. Unė atėherė e kam goditė me armė dhe ka rėnė ēetniku me fėmijė, nga frika se e kam prekė fėmijėn me plumb jam shkua drejt nė te pėr tė shikuar. Plumbi ēetnikun e kishte marrė afėr kokės sė fėmijės, ndėrsa fėmija ka shpėtuar gjallė. Ashtu i kam lėnė. Edhe njė dukuri kam vėrejt, thotė baba: ēetnikėt rrėxoheshin si duajt nė arė, ne nga vullneti i madh qė thyejshim ēetnikėt, asnjėri nuk shikonte se a ėshtė vdekur ēetniku, por mbėshteteshim pushkėn mbi ushtarin e shkaut dhe goditeshim tjerėt. Kur jem hy nė thellėsi tė atij territori, kemi hasė shtėpia tė djegura, njerėz tė vrarė e masakruar, e shenja tjera dhune si zakonisht nė luftė tė bėra nga ēetnikėt. Njė kohėsisht kemi hasė edhe nė njerėz, apo familje tė lidhura me tel dorė pėr dore rreth mullarėve tė sanės dhe duke i kallė. Ashtu kam hasė, rrėfen Zeneli nė familjen e dajve tu tė cilėt nuk kanė arritur tė ja fusin flakėn dhe i kemi shpėtua. Andaj, gjatė lirisė si shpėrblim ka marrė nėnėn time dhe sot i kam dajė boshnjakėt e Sanxhakut. Krejt kėtė ma ka rrėfyer duke ecė nėpėr territorin qė kanė luftuar deri disa kilometra pas kishės sė Sopoqanit, kishės mė famėkeqe pėr popullatėn myslimane. Aty ekziston guri i madh tė cilin e shkeli baba me kėmbė dhe tha: birė deri kėtu i kem pėrndjekur ēetnikėt e Drazhė Mihajlloviqit. Kėtė rrėfim tė babait tim e kam mbajtur nė mend shumė mirė, se gjatė tėrė rrugės duke rrėfyer, herė u skuqte, herė u mrrolte, herė kėnaqej, bashkė me te edhe unė pėrjetoja atė ngjarje qė pėrjetoi edhe baba im.
Nė kėtė kontest po e pėrmendi edhe njė ngjarje qė pėrjetova pėr kėtė luftė. Kur arritėm tė dajtė hasem njė shkinė qė ishte mysafir e dajave. Gruaja e dajės e provokoi nė gjuhėn serbe duke i thėnė: Kush ishte ai qė ma sė shumti luftonte nė luftėn e Novo Pazarit? Ajo pa njė pa dy u pėrgjigje: njė muli nga ushtria shqiptare nuk kishte zėvendės, ai nė ēdo cep tė luftės fluturonte dhe vetėm at e thirrin duke bėrtitė oho mule, bre mule! Ja ky ishte rrėfimi i Zenel Hasanit Salihaj
Krejt problemi i tregimit qėndron nė gabimin e rėndomtė qė ata pandehen pėr boshnjakė, ndėrkohė qė janė shqiptarė.Andaj, gjatė lirisė si shpėrblim ka marrė nėnėn time dhe sot i kam dajė boshnjakėt e Sanxhakut.
shumė, shumė e vėrtetė ėshtė qė: "Boshnjakėt" e tanishėm tė Sanxhakut asgjė nuk kan tė pėrbashkėt me Boshnjakėt e Malit tė Zi qė shtrihen buzė lumit Lim, pėrveē Myslimanet e Rozhajės me Rethinė, gjithėashtu nuk kanė asgjė tė pėrbashkėt me boshnjakėt e Bosnės. Boshnjakėt apo myslimanet e Sanxhakut janė puro shqiptar tė fisit Kelmend dhe Kuq. Tė folurit e shqiptarve tė Sanxhakut (Peshterit) nė gjuhėn sllave ka dallim tė madhė me tė folurit e boshnajkve tė polimlės dhe tė atyre nė Bosne. Ja ca shembuj:
Shqip Sanxhaku Polimla dhe Bosna
Ju bėftė mirė... Afjetolla Prijatno
Puna e mbarė... Kollajxheri Sreqan rad
Falėnderit... Allahrazjolla Hvalla
Mengjesi... Sabah Jutro etj.
Do shkruaj ndonjė tregim nga ajo trevė, pasi qė e noh fortė mirė. Ju pėrshėndes
Madje pikėrisht Sanxhaku ėshtė zona bilinguale qė i futi kėngėt tona kreshnike nė folklorin jugosllav.
E pe atė foton sipėr? Ai lahutari shqiptar quhej "Homeri i Jugosllavėve".
Pėr hir tė vėrtetės
Kėtė materie dhe kėtė etnitet e njoh fortė mirė. Nėse lexoni librin historik Vilajeti i Kosovės do e vėreni se Sanxhaku i Novi Pazarit, as pėr afėr nuk i takon Sanxhakut tė Nishit. Nė pėrfundim te videos qartė shihet qė kėtė video e ka punuar firma Digital Studio Rečko. Kėtė video dhe kėtė materie e kuptoi nė kėtė formė, sepse vetėm vetitė gjenetike shqiptare e kanė detyruar autorin tė pėrgatis kėtė video me kostum kombėtar sepse kostumi ėshtė ajo qė identifikon kėtė konfesion boshnjak. Duhet ditur qė kodi gjenetik i ēdo qenie tė gjallė detyrimisht e shtynė qenien pėrkatėse tė sillet ashtu sipas pėrkatėsisė sė vetė. Asimilimi ėshtė vetėm njė kostum i veshur me dhunė apo imponim. Ky kostum qartė vėrehet nė firmėn Rečko sepse Emri i vėrtetė i pronarit ėshtė Regjė. Pėr tė mos therė sytė dhe veshtė e pushtetit serb, andaj ka pranuar tė thirret Rečko mė e kapshme pėr atė pushtet.
Edhe unė gjatė shakasė ironike dy herėn nė jetė kam folė fjalėn vėllezėrit serb vetėm kur kam pasur tė bėjė me ndonjė pro-serb, pėr tė ngacmuar tė tillin. Por vėllezėrit i kam futė nė thonjėza. Qėllimi im ka qenė provokues, qė tė tillin tė i testoi se a ka ende ide pro-serbiane. Nuk mu kanė eksponuar, por njė ēikė janė freskuar, se shpirti u pushon nė prehrin millosheviqian. Por, fat i madh ėshtė qe gjenerata e tillė po ikė nė atė botė, tė rinjtė nuk i kanė afėr vėllezėrit e prindit tė vet, kėshtu qė ai vėllezėrillėk po venitet nė formė tė dukshme. Nuk di sa jam i qartė. Mė kurrė nuk e pėrdori termin e tillė se po ma therė edhe zemrėn time edhe pse ėshtė nė thonjėza. Ndėrsa ortodoksit shqiptar nuk kanė fare tė bėjnė me sllavėt serb. Ortodoksit vetėm se e kanė marrė fenė sllave siē e kemi pranuar fenė islame, krishtere etj. Kombi ėshtė komb, ēdo gjė tjetėr duhet tė pėrqafohet pėr ti shėrbyer kombit tonė SHQIPTAR e jo kombi shqiptar ti shėrbej religjioni, fesė apo sekteve tė ndryshme. Pėrshėndes
Krijoni Kontakt