Kuranin me sunetin, Kuranin me familjen ose vetėm Kuranin!
Gostivarin: 02/04/09,14:09: A do te marri dikush guximin te me sqaroj mua ato pikat qe i kam parashtruar Kuranin me sunetin, Kuranin me familjen ose vetem Kuranin!
Selam,
I nderua Gostivari, mendova gjatė tė pėrgjigjem, dhe, gjithsesi nė fund vendosa tė pėrgjegjem pyetjes sė parashtrua nga ty (?), me ērast mu kujtua ajeti Kuranor Kurdoherė qė tė flitni, jini tė drejtė, edhe nėse ėshtė ēėshtja pėr tė afėrmit ! 6-152. Andaj, ndoshta pyeteni pėrse e bėjė kėte ? Po, pikrisht nga arsyeja se sqarimet nė fjalė konsiderohen detyrė fetare. Andaj edhe unė e mbėshtes kėte parim fetar, nga se Kur'ani Famėlartė tregon se ata qė e fshehin tė vėrtetėn, duke e ditur ate, mallkohen nga Allahu i Madhėruar, melekėt dhe tė gjithė ata qė mallkojnė 2-159. Si musliman, jemi urdheruar pėr objektivitet, dėshmim tė drejtė dhe qėndrim tė paanshėm pėr hir tė Zotit dhe sė vėrtetės - kundėr kujtdo qoftė ajo, dhe paēka se nuk do t'u pėlqejė tė tjerėve - cilėtdo qofshin kėta. Pra, ta themi tė vėrtetėn edhe kur ajo ėshtė nė disfavorin tonė, tė afėrmve tanė, tė pasurve apo tė varfėrve. Mė tej nė Kuranin Famėlartė lexojm: mos e mbuloni dėshminė, sepse kushdo qė e fsheh atė, zemra e tij ėshtė e njollosur me mėkat. 2-283. Dhe tjera; 4-135/5-8/33-70/2-42/etj.
I nderuari Gostivari, ne (shiitet) pohojm se ai: Hz. Muhammedi bekime pastė mbi tė e pasardhjen e tij, pohonte qartė se ndjekja e Imamėve tė Ehl ul-Bejtit ėshtė e detyrueshme, duke i veēuar si modele pėr tė pajisurit me intelekt dhe barazuar me Barkėn e shpėtimit, sigurinė e ummetit, Portėn e pendimit - tė gjitha sipas Kuranit e haditheve tė qarta, tė mirėnjohura nė librat sahih.
Merrni, pėr shembull, pohimet e Profetit,s.a., me anė tė tė cilave ai kalli tmerr nė zemrėn e injorantit, duke i thėrritur moskokėēarėsit, siē transmeton Tirmidhiu dhe Nesaiu qė pėrcjellin nga Xhabiri e kėta, nga ana e tyre, citohen nga el-Mutteki el-Hindi nė fillim tė kreut tė tij rreth atyre qė kapen pas Librit dhe Sunnetit, nė veprėn e tij Kenz ul-Ummal, vėll. I, f. 44, duke thėnė:
O njerėz! Po lė me ju Librin e Allahut dhe pasardhėsit e mi (Itre)- Ehl ul-Bejtin tim. Pėrderisa tu pėrmbaheni atyre, kurrė nuk do tė shmangeni.
Ai (s) gjithashtu ka thėnė:
Kam lėnė me ju atė qė, pėr sa kohė ti pėrmbaheni, nuk do ju lėrė kurrė tė humbisni pas meje: Librin e Allahut, qė ėshtė si njė litar qė zgjatet nga Qielli nė tokė, dhe pasardhėsit (Itre) e mi, Ehl ul-Bejtin tim. Kėta tė dy nuk do tė ndahen kurrė nga njėri tjetri gjersa tė mė arrijnė buzė Haudit; ndaj, kujdes si mė pasoni mua nė tė trajtuarit e tyre.1
Ai, paqja qoftė mbi tė e pasardhjen e tij, ka thėnė gjithashtu:
Po lė mes jush dy khalīfe: Librin e Allahut - njė litar qė zgjatet nga qiejt nė tokė (ose midis qiejve dhe tokės) dhe pasardhėsit e mi (itre) nga familja ime (Ehl ul-Bejt); ata sdo tė ndahen kurrė nga njėri tjetri gjersa tė mė arrijnė buzė Haudit. 2.
Ai, paqe pastė mbi tė dhe pasardhėsit e tij, gjithashtu ka thėnė:
Po lė mes jush Dy Gjėra me Peshė (thekalejn): Librin e Allahut dhe Ehl ul-Bejtin tim; ata nuk do ndahen kurrė nga njėri tjetri, gjersa tė mė arrijnė tek Haudi (i Keutherit). 3.
Ai, paqja dhe bekimet e Allahut qofshin mbi tė, ka thėnė:
Mė duket se [shpejt] do tė thirrem e do ti pėrgjigjem thirrjes; po lė mes jush Dy Gjėra me Peshė (thekalejn): Librin e Allahut tė Madhėruar dhe pasardhėsit e mi, Ehl ul-Bejtin tim. I Lartėsuari dhe i Gjithdijshmi mė ka informuar se ata nuk do tė ndahen kurrė nga njėri tjetri, gjersa tė mė takojnė buzė Haudit; prandaj, kujdes si mė pasoni mua nė tė trajtuarit e tyre.4.
Gjatė kthimit nga Haxhi i Lamtumirės, ai, paqe pastė mbi tė e pasardhjen e tij, fushoi nė Gadir Khumm dhe urdhėroi qė trualli nėn disa pemė tė mėdha tė pastrohej e pastaj tha nė ligjėratėn e tij:
Me sa duket do tė thirrem dhe do ti pėrgjigjem thirrjes; po lė me ju Dy Gjėra me Peshė, njėra nga tė cilat ėshtė mė e madhe se tjetra: Libri i Allahut Fuqiplotė, dhe Ehl ul-Bejti im; prandaj, kujdes se si mė pasoni mua nė tė trajtuarit e tyre, sepse ata sdo tė ndahen kurrė nga njėri tjetri gjersa tė mė takojnė tek Haudi.
Pastaj, ai (s) shtoi:
Allahu, i Madhėruari e i Lartėsuari, ėshtė Kujdestari im e unė jam kujdestari i ēdo besimtari. Pasi tha kėtė, ai mori dorėn e Aliut dhe tha: Kujtdo qė i kam qenė kujdestar, ky Ali i ėshtė kujdestar. O Allah! Bėhu mik i atij qė miqėson Alīun dhe bėhu armik i cilitdo qė i kundėrvihet atij... !5.
Abdullah ibn Hatabi ka thėnė: I Dėrguari i Allahut s.a., na mbajti njė fjalim nė Xhuhfe, ku na pyeti: A nuk kam unė autoritet mbi vetet tuaja mė shumė se ēkeni ju vetė? Tė pranishmit u pėrgjigjėn: Vėrtet po, O i Dėrguari i Allahut! Pastaj ai tha: Atėherė unė do ju kėrkoj llogari pėr kėto tė dyja: Kuranin dhe pasardhėsit e mi.6.
Librat sahīh qė e bėjnė tė detyrueshme ndekjen e Dy Gjėrave me peshė janė mutewātir nga mėse njėzet sahabė, qė puqen tė gjithė njėzėri lidhur me kėtė. I Dėrguari i Allahut, bekime pastė mbi tė e pasardhjen e tij, i ka theksuar kėto gjėra nė raste tė shumta: Ditėn e Gadīr Khummit, ditėn e Arafātit nė Haxhin e Lamtumirės, pasi la Taifin, nga minberi nė Medine dhe nė dhomėn e tij tė bekuar, gjatė sėmundjes, kur ajo ishte plot me sahabė. Nė kėtė incident, ai tha: O njerėz! E ndjej se sė shpejti do tė vdes dhe edhe mė parė ju kisha njoftuar siē e kam detyrė ta bėj, pėr tė mos lėnė justifikime pėr ju, se: po lė me ju Librin e Allahut, tė Lartit e Fuqiplotit, dhe Itren time: Ehl ul-Bejtin tim. Pasi pėrfundoi, ai kapi dorėn e Alīut dhe e ngriti lart, duke thėnė: Ky Ali ėshtė me Kuranin dhe Kurani ėshtė me Aliun: ata sdo tė ndahen kurrė nga njėri tjetri, gjersa tė mė takojnė rrėzė Haudit.7.
vazhdon
Krijoni Kontakt