Close
Faqja 3 prej 19 FillimFillim 1234513 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 21 deri 30 prej 186
    Fragmenti i meposhtem eshte shkeputur nga libri i Robert Elsies, Historia e Letersise Shqipe. Me qellim, nuk po e paraqes paragrafin mbi Zhejin te shkeputur, por po e le ashtu sic e ka vendosur autori ne origjinal, rradhitur mes pershkrimit te Lazer Radit e atij te Pjeter Arbnorit pasi kjo vendosje me duket mjaft domethenese dhe bashke me vete biografine e shkurter te jetes se tij, shpjegon paksa arsyet e lenies se Zhejit dhe shkrimeve te tij ne heshtje. Te pakten ata qe jane rritur ne Shqiperine komuniste, e dine mire c'do te thoshte te kishe qene nje here i internuar.

Jam ne dijeni te plote te aftesive te gjithkujt per te bere kerkime ne internet, por ndonjehere gjerat na shpetojne me apo pa dashje. Nga ky rrezik mendoj se nuk jane imune as ata te cilet e kane filluar perdorimin e internetit qe perpara hedhjes se tij ne perdorim masiv, apo kane perdorur Google para se kjo e fundit te lanchohej ne 1996.

Po e hedh kete informacion per ata qe kane interes ta lexojne e te mesojne me shume per kete figure te lene ne heshtje nga kultura jone e politizuar.

"Shkrimtari Lazėr Radi (l. 1916) ka lindur nė Prizren. Kur familja u shtrėngua nga serbėt
    tė largohet mė 1938, u shpėrngul nė Shkodėr ku dhe kreu shkollėn e mesme. Radi studioi pėr
    drejtėsi nė Romė mė 1942 dhe e kreu studime mė 1944. Disa nga shkrimet e tij tė para u botuan
    nga Ministria e Jashtme e Italisė, pėr tė keqen e tij mė vonė, nė njė vėllim tani tė rrallė me
    titullin Fashizmi dhe fryma shqiptare, Tiranė 1940, me njė hyrje nga neoshqiptari Vangjel Koēa
    (1900-1943). Radi u arrestua mė 23 nėntor 1944 pėr mėkatet e tij, pak ditė pasi forcat
    komuniste kishin hyrė nė Tiranė, dhe u dėnua me tridhjetė vjet burg. Ka qenė nė njė qeli me
    Petro Markon (1913-1991), Jusuf Vrionin (l. 1916) dhe Andrea Varfin (1914-1992). Meqė mjaft
    intelektualė, qė kishin shpėtuar gjallė nė kohėn e kalimit tė pushtetit, tani ishin nė burg,
    autoritetet komuniste, duke u treguar si rrallėherė pragmatistė, krijuan njė grup pėrkthimi nėn
    regjimin e ri. Lazėr Radi e drejtoi kėtė sektor tė parė pėrkthimi tė qeverisė sė Republikės
    Popullore tė Shqipėrisė, me zyrat nė burgun e Tiranės. Tė gjitha dorėshkrimet e hershme tė
    Radit nė shtėpi, tė fshehura nė njė sirtar, u dogjėn nga tė afėrmit mė 1951 kur nė Tiranė u bėnė
    bastisje shtėpi mė shtėpi dhe ekzekutime masive pas shpėrthimit tė njė bombe nė ambasadėn
    sovjetike. I liruar nga burgu nė prill 1954, Radi menjėherė u dėnua me njėzet vjet internim dhe
    u dėrgua me radhė nė fshatrat famėkeqe tė internimit nė jug: Shtyllė afėr Fierit, Kuē tė krahinės
    sė Kurveleshit, dhe Gradishtė, Ēermė e Savėr, tė gjitha nė fushėn malarike tė Myzeqesė, afėr
    Lushnjės. U lirua mė 1991 pas gjithsej dyzetegjashtė vitėsh burgimi e internimi. Megjithėse nėn
    vėzhgim tė pandėrprerė gjatė internimit, Lazėr Radi vazhdoi tė shkruajė, duke i fshehur
    dorėshkrimet nėn tokė. Ndėr veprat qė shpėtuan janė kujtimet mjaft tė gjera, proza dhe poezi,
    nga tė cilat pak gjė ėshtė botuar deri mė tani.

Njė figurė po aq tėrheqėse nga intelektualėt e lėnė nė hije ėshtė Petro Zheji (l. 1929).
    Lindur mė 16 tetor 1929, bir i njė oficeri pjesėmarrės nė lėvizjen e rezistencės, Petro Zheji qe
    student i shkėlqyer nė matematikė e mė pas punoi si mėsues nė Gjirokastėr. U internua nė fund
    tė viteve dyzet, sikundėr pothuajse cilido me merita intelektuale nė Shqipėri, por i shpėtoi pėr
    gjithė kohėn tjetėr burgut. Ai ėshtė autor romanesh tė pabotuara plot simbolizėm, njėri prej tė
    cilėve ėshtė me temėn e tė burgosurve nė spitalet psikiatrike nė Shqipėri; autor kujtimesh
    autobiografike; i njė monografie mbi gjuhėn shqipe nė formėn dialoguese tė Platonit. Nuk ėshtė
    botuar as edhe njė vepėr e tij. Ato qė ia dolėn tė botohen janė pėrkthimet mjeshtėrore nga
    letėrsia, ndėr to Foma Gordeyevi, Tiranė 1960, e Maksim Gorkit; Kėmbanat e Bazelit, Tiranė
    1964, nga Lui Aragon; romani nė dy vėllime Obllomov, Tiranė 1966 i Ivan Aleksandroviē
    Gonēarovit; pjesa e dytė e Sojliu mėndjemprehtė, Tiranė 1977, tė Migel Servantesit; dhe Papa
    jeshil, Tiranė 1980 tė Migel Angel Asturiasit. Nė nėntor 1990 emigroi nė Romė bashkė me tė
    birin, dramaturgun Artur Zheji (l. 1961), dhe aktualisht banon nė Detroit, Miēigan.

Nuk do tė lėmė pa pėrmendur shkrimtarin Pjetėr Arbnori (l. 1935) nga Shkodra, i cili
    ėshtė autori i shtatė romaneve dhe mbi njėqind tregimeve tė shkruara nė burgun e Burrelit.
    Arbnori kaloi mbi njėzet e tetė vjet nė burg dhe mundi tė botojė pėr herė tė parė nė qershor
    1991. Nė mars 1992 u zgjodh Kryetar i Parlamentit shqiptar.
    Ndėr shumė prozatorė tė tjerė tė pėrndjekur nėn regjimin komunist, dhe qė prandaj
    talenti i tyre nuk i ra nė sy publikut, janė Kin Dushi (1922-1994), autor i romanit 326-faqesh
    Njė emėr nė mes tė yjve, Tiranė 1964, si dhe i veprave tė tjera. Dushi u burgos rreth vitit 1966
    pse gjoja kishte thirrur 'Rroftė Hrushēovi' dhe sepse kishte guxuar tė deklaronte se shkrimtarėt
    duhet tė shkruajnė ēfarė ndiejnė e jo ēfarė u thonė tė tjerėt. Punoi si skllav nė ndėrtimin e Hotel
    Tiranės derisa u lirua rreth vitit 1989; Astrit Delvina78 (1920-1990) i cili vdiq nė internim;

78 kr. P. Zheji 1996"

Citim Postuar mė parė nga BARAT Lexo Postimin

La parola albanese "Gur"

Elton Varfi
    venerdģ 05 dicembre 2008

Filologi e studiosi vari hanno dimostrato che nei testi pił antichi dell’umanitą puoi trovare briciole di parole di origine albanese. Sono state rinvenute alcune tabelle di bronzo risalenti a trentasette secoli fa nelle quali si trovano anche nomi illiri che corrispondono antoponomicamente a nomi illiri come “Dasi” e “Gent”, ecc. Questi nomi illiri si ritrovano anche in tempi pił recenti, perņ la loro etimologia č rimasta ignota. Nelle opere grandiose di Omero, soprattutto nell’Odissea (versi 500, 501, 507), si legge anche un’espressione come “Gyraien Petren”, che si traduce come “Gurin e gurte:” (la pietra di pietra).
    Pasazhi qe ka cituar Barat, eshte marre vertet prej Homerit:

Homer Odisea 4.481-507

Ποσειδάων μεγάλ' ἔκλυεν αὐδήσαντος:
    αὐτίκ' ἔπειτα τρίαιναν ἑλὼν χερσὶ στιβαρῇσιν
    ἤλασε Γυραίην πέτρην,

and smote the rock of Gyrae and clove it in sunder.

Ne te dyja versionet e perkthimeve (ne Anglisht) Gyrae(gurae) eshte perkthyer si emer vendi, por ato na japin nje tablo te qarte qe keto formacione shkembore nuk quheshin me kot Gurae. Ky fakt, dhe shume te tjere, me shtojne bindjen, qe literatura "antike" eshte plotesisht e manipuluar, sepse po te hapesh fjaloret per fjalen gur(stone) do te gjesh vetem petra dhe lithos(per kete te fundit kemi folur qe me pare qe eshte nje fjale shqip).
    Megjithate dhe fjala petra eshte nje derivat i nje fjale tjeter shqip, fjales petė e cila ne shqip perdoret per te treguar mbishtresimin egzaktesisht sic ndodh me formacionet shkembore ne natyrė:

prej ku njeriu mesoi si te ndertonte mure me "petra" per banesa dhe per tu mbrojtur(Kala).

Dhe sot e kesaj dite kur femijet lozin me pafka(JUG) ose peta(VERI) nuk perdorin shprehjen gur, por petė(pafke) per vete formen e sheshte-shtrese qe kane keta gure.

Persa i perket fjales shqip Gur, nuk mendoj se ka te beje me fjalen Grua. Kjo e fundit ka lindur prej nje koncepti krejt te ndryshem nga fjala gur.
    e verteta dhe e drejta jane miq me te mire se edhe vete Platoni, miku im

Vete Gyrae eshte nje ishull ne Egje plotesisht shkembor, nje vend i gurte ky ku Poseidoni coi anijen e Ajaksit :

Gyrae

A landmark somewhere in the Aegean Sea where Poseidon drove Aias’ ship onto the rocky shore; Poseidon did not intend to kill Aias but the angry hero began raving against the Immortals and Poseidon splintered off a piece of the Gyrean rocks with his trident and sent Aias to the bottom of the sea where he died
    e verteta dhe e drejta jane miq me te mire se edhe vete Platoni, miku im

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Pershendetje Ilira2
    Te falenderoj per materialet e librit te Petros. E kam pasur si ide ti hidhja prej kohesh por e kam lene pas dore kete gje.
    Sa per sulmet dhe menyren e drejtimit, prit se do mesohesh.

Elton Varfi
    venerdģ 05 dicembre 2008

....to an island called Guras Petras..... Poseidon, the god of the seas, struck with the trident Aiace and part of sprofondņ together with the unfortunate navigator. According to the philologist and patriarch Spiro Konda, the name of that island was Gur, a name that originated long before the Greek navigators. In more recent times, the Greek sailors have called the island under the name Guras Petras, making her a tautology, so this ancient Greek name contains the name illiro even more ancient Gur, traceable to a historical period compared to earlier epopee of Homer. ....

Even the name of the island of Sazan Island, near Vlora, is related to Latin vulgar "Saso" which means Gur. This means that even in times more remote, the island has always been called Gur. The fact connects the island with that subject Albanian omerico "Guras Petras" which we have already spoken. In conclusion, the word Gur is the oldest linguistic emblem of the Albanian language.
    Falemderit Dias10 per rikthimin ne teme.

Me duket se diskutimi ne temen e Dodones qe per gurin. Petri Zheji u fut ne diskutim prej referencave te tij per gurin dhe pamundesise per te pranuar se Zheji mund te jete nxituar. Une e njoh mire Zhejin si perkthyes sepse i kam lexuar librat qe ka perkthyer duke fillura me Servantesin volumi i dyte, se te parin e ka perkthyer Fan Noli. Ate qe une nuk njoh eshte Zhejin filolog.

Tani, po te merrni krah per krah dy paragrafet me lart nga Varfi mund te derivohet se Gura Petra eshte ishulli Sazanit ku Poseidoni shtyu me trident Aiakun per ta shkeputur nga guri ku po mbahej. Ne asnje vend nuk kam hasur fjale latine vulgare Saso. Por me sa duket duhet ta marrim apriori edhe kete duke besuar se cdo dikush e ka bere detyren e shtepise.

Nga ana tjeter, lexoni postin #23 te Dias10 me lart. Pas citimeve te tjera, ky ishull, ne gurin e te cilit qe mberthyer Aiaku ishte ne detin EGJE.

Ku hyn latinishtja ne luften e Trojes? Nga po vinte, ose ku po shkonte Aiaku?

Artikuj per Zhejin ke plot, por asnje nuk hulumton thellesine filologjike te tezave te tij, dhe kji sic vereu Baptisti per paaftesi gazetareske (vis-a-vis jo te Zhejit. Ndersa objeksioni qe po bejne disa nga ne ketu eshte objektiv, per nje pike te caktuar te tezes dhe jo per tere Zhejin. Ne fakt pak me intereson personi i tij privat, qofte edhe si nun i djalit te Mehmet Shehut.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga javan : 18-03-2009 mė 19:28

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    1.Nuk e quaj une mjeshterisht. Nuk kam tagėr per kete gje. Eshte thjesht citim.

2.Realisht edhe mua me duket si spanjisht...

3.Ndonje te re nga plani antishqiptar me petulla aziatike, a ka?
    Deri ne te kundert nuk ia vlen me te merremi me diskutime fruta-perimesh.

4.Ju jeni i mirepritur qe te argumentoni cdo gje. Jam lexues i rregullt (thuajse) i FSH dhe do e lexoja me shume qejf tezen tuaj mbi prejardhjen e Universit por dhe te shqiptareve.

Suksese ne punen krijuese
    1. Nuk e quan mjeshterisht!
    - Atehere kush?

2. Po tagrin per spanjishte nga e more!
    -E flet spanjishten ti?

3. Petullat nuk behen me ane te "copy-paste", sic mund ta kesh kuptuar nga uria pasuese e ketij mundimi.

4. Une s'mund te jem "Ju" para se te shkalloj ne skicofreni. Por me "ju" mund" t'u drejtoheni tjereve lirisht.

Pastaj nuk quhet "lexim" komanda "copy", dhe as "paste" si deshmi qe paskeni lexuar dicka nga argumentet e dhena rregullisht shume kohe para se te hynte x,y, si pjesa me e embel e me e redesishme ne diskutim.

Nese ke tru elektronik me trego portin e komunikimit te te bej upload agrumet qe po permend.

Por nderkohe mund edhe te lexosh:
    Citim Postuar mė parė nga Baptist Lexo Postimin
    Eshte me rendesi qe pas nje muaji sharjesh e fyerjesh megjithate u mesua informata se nuk ka "gure ciklopik" po "mure ciklopike"...
    Dhe se kjo dezinformate bazike perfundimisht u permeresua nga ai qe e lansoi.

E kam spjeguar mjaft thukte ne nje postim te vjeter tashme - se gure ka gjithfaresh, dhe disa 'fara' apo tipa syresh kishin emra te posacem - Emri gur u referohet gureve te drinit e te bistrices - me saktesisht "gureve te rrubullte" ; krejtesisht tjeter emer kishin guret shkembor te cilet kishin siperfaqe te thyera e te perthyera qe ishin shume me te pershtatshem per ndertim muresh ciklopike e te godinave qe moren emrin pikerisht prej tyre: Japi[tė].

Kam shtuar edhe se emri i Japigeve - qendron ne arredhenie te ngushte me tipin e ketij materiali guror. Dhe per shkak te perdorimit te ketij guri per Japite [shtepite] e tyre, ata u quajten Japige. E qe ndoshta me heret jane quajtur edhe Lapit|er.

Kjo shprehje hyri ne gjuhen latine per te dhene Lapis, [gur]. Laas nga pellazgjishtja lindore [gur] dhe afria gati homonimike Laas : Laos (gur-njeri; njeri-gur) etj etj etj..., duke perfunduar si fjale e perpunuar nga eksporti yne i dikurshem ne import te shprehjes "laps" [per te shkruar].
    Po te lexosh kaq, te mjafton per te kuptuar se:
    Gur nuk eshte emer lende; por forme! [kam bere dhe nje (dy, tre,...) post tjeter zgjerues, por pertoj ta kerkoj...]
    Dhe kjo >>forme<< gjindet eksluzivisht ne >>guret<< e lendes qe hedhin lumenjte ne shtreterit e tyre. Nuk ka "gure" jashte rrjedhave te lumenjeve. Me qarte se kaq nuk ka.
    Pra, (mes tjerash) shprehja Gur rri ne vicinitet te pashmangshem dhe organikisht te lidhur me ujin dhe burimet, perhere...
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    - Atehere kush?
    Si shprehje e degjuar.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga javan : 19-03-2009 mė 00:11

i/e regjistruar Maska e BARAT
    Anėtarėsuar
    20-07-2006
    Vendndodhja
    Himarjot jet' e jet', Zot mbi male Hyll mbi det
    Postime
    2,565
    Citim Postuar mė parė nga Baptist Lexo Postimin
    - Atehere kush?

2. Po tagrin per spanjishte nga e more!
    -E flet spanjishten ti?

3. Petullat nuk behen me ane te "copy-paste", sic mund ta kesh kuptuar nga uria pasuese e ketij mundimi.

4. Une s'mund te jem "Ju" para se te shkalloj ne skicofreni. Por me "ju" mund" t'u drejtoheni tjereve lirisht.

Pastaj nuk quhet "lexim" komanda "copy", dhe as "paste" si deshmi qe paskeni lexuar dicka nga argumentet e dhena rregullisht shume kohe para se te hynte x,y, si pjesa me e embel e me e redesishme ne diskutim.

Nese ke tru elektronik me trego portin e komunikimit te te bej upload agrumet qe po permend.

Por nderkohe mund edhe te lexosh:

Po te lexosh kaq, te mjafton per te kuptuar se:
    Gur nuk eshte emer lende; por forme! [kam bere dhe nje (dy, tre,...) post tjeter zgjerues, por pertoj ta kerkoj...]
    Dhe kjo >>forme<< gjindet eksluzivisht ne >>guret<< e lendes qe hedhin lumenjte ne shtreterit e tyre. Nuk ka "gure" jashte rrjedhave te lumenjeve. Me qarte se kaq nuk ka.
    Pra, (mes tjerash) shprehja Gur rri ne vicinitet te pashmangshem dhe organikisht te lidhur me ujin dhe burimet, perhere...
    Kam cituar nje te ngashem me ju, prandaj nuk i vura emer.
    Meqe je tip nje tip androidi http://upload.wikimedia.org/wikipedi...px-Android.jpg i avancuar dhe inteligjence thuajse njerezore, po te them se njerezit nuk kane qarqe. Natyrisht qe ti kete nuk do e harrosh.

Gur rri ne vicinitet te pashmangshem dhe organikisht te lidhur me ujin dhe burimet
    Ky perfundim e vendos me shpatulla pas murit gjithe teorine e kote te Zhejit.

pyetje
    vicinitet=kultura Vinca/piramida e Visokos~Gur/forme piramidale

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Kam cituar nje te ngashem me ju, prandaj nuk i vura emer.
    Fatos Lubonja nuk mund te komentonte per P. Zhejin si mjeshter, dhe njekohesisht t'i "imponohet" te radhitet ne kampin e mendimit te ndrsyhem. Detyrimisht, Lubonja nuk mund te mos suportoje teorine e cituesve.
    http://www.albasoul.com/vjeter/modul...rticle&sid=612

Por ka edhe nje detaj tjeter. Ne nxitim e siper Lubonja nuk ka vene re se citimet e Sanco Pances (fshatar tipik perfitues e dinak) qe i atribuon perkthimit te P. Zhejit, i perkasin kapitullit XLII te librit te PARE. Pra jane perkthyer nga Fan NOLI, dhe jo Zheji.

Meqe je tip nje tip androidi http://upload.wikimedia.org/wikipedi...px-Android.jpg i avancuar dhe inteligjence thuajse njerezore, po te them se njerezit nuk kane qarqe. Natyrisht qe ti kete nuk do e harrosh.
    Me duket e panevojshme te reduktohet biseda ne keto nivele. Androidi piktures eshte goxha i pashem, po ka sipermarrje qe kushtojne me lire te kryera me pune badiava, se sa zevendesimi i qarqeve superspeciale te kesaj makine.

Gur rri ne vicinitet te pashmangshem dhe organikisht te lidhur me ujin dhe burimet
    Ky perfundim e vendos me shpatulla pas murit gjithe teorine e kote te Zhejit.
    pyetje
    vicinitet=kultura Vinca/piramida e Visokos~Gur/forme piramidale
    Me aq sa pashe Zheji nuk kishte ndonje teori te vecante, ne se nuk llogarisim ketu ate qe guri eshte universal si emer me te njejten semantike kudo ne bote. Nderkohe qe ne disa postime kam shkruar se Gur ka kuptime teresisht te pakomunikushme ne gjuhen tone dhe disa gjuhe aziatiko-afrikane.

Ajo qe qe une kuptova tek citimi me lart (mbase nuk e kam kuptuar drejt, Baptist korigjoje) eshte se gur eshte emer specifik vetem per materialin guror te lumit. Materialet e tjera gurore kane patur emra te tjere specifike si rrase, pete etj dhe jane shoqeruar me elemente jo ujore si psh Mali/toka etj. Pra GUR eshte si te thuash forma rrumbullake e materialit te gurte, material i cili mund te gdhendet ne piramide, kub e cilinder duke mbetur material i gurte por jo GUR. Pra rrethi (forma) nuk percakton ngjyren e kuqe. E kuqja mund te jete edhe ne (forme) katrore, ose (forme) trapeze.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga javan : 19-03-2009 mė 07:20

i/e regjistruar Maska e BARAT
    Anėtarėsuar
    20-07-2006
    Vendndodhja
    Himarjot jet' e jet', Zot mbi male Hyll mbi det
    Postime
    2,565
    Citim Postuar mė parė nga javan Lexo Postimin
    Fatos Lubonja nuk mund te komentonte per P. Zhejin si mjeshter, dhe njekohesisht t'i "imponohet" te radhitet ne kampin e mendimit te ndrsyhem. Detyrimisht, Lubonja nuk mund te mos suportoje teorine e cituesve.
    http://www.albasoul.com/vjeter/modul...rticle&sid=612

Por ka edhe nje detaj tjeter. Ne nxitim e siper Lubonja nuk ka vene re se citimet e Sanco Pances (fshatar tipik perfitues e dinak) qe i atribuon perkthimit te P. Zhejit, i perkasin kapitullit XLII te librit te PARE. Pra jane perkthyer nga Fan NOLI, dhe jo Zheji.

Me duket e panevojshme te reduktohet biseda ne keto nivele. Androidi piktures eshte goxha i pashem, po ka sipermarrje qe kushtojne me lire te kryera me pune badiava, se sa zevendesimi i qarqeve superspeciale te kesaj makine.

Me aq sa pashe Zheji nuk kishte teori. Teoria e tij ishte se guri eshte universal si emer me te njejten semantike kudo ne bote. Kurse ajo qe qe une lexova tek citimi me lart (mbase nuk e kam kuptuar drejt, Baptist korigjoje) eshte se gur eshte emer specifik vetem per materialin guror te lumit. Materialet e tjera gurore kane patur emra te tjere specifike si rrase, pete etj dhe shoqerohen me elemente jo ujore si psh Mali/toka etj. Pra GUR eshte si te thuash forma rrumbullake e materialit te gurte, material i cili mund te gdhendet ne piramide, kub e cilinder duke mbetur material i gurte por jo GUR. Pra rethi nuk percakton ngjyren e kuqe. Kjo ngjyre mund te jete edhe ne katror.

Javan, ketu i ke vene vulen, por shikoje ne teresi diskutimin se une nuk po bej monolog:
    Me duket e panevojshme te reduktohet biseda ne keto nivele

Pastaj, nuk mendoj se ti mund te flasesh shume ne kete drejtim. Arsyeja eshte e thjeshte. Ne postime te hershme (nuk po ti permend se ti i di me mire se une), debatet me "androidin" ne fjale kane degjeneruar keq e mos me keq ne turli sharjesh e interpretimesh te shumengjyrshme.
    Degjo mik. Ketu, shpesh here sharlatanizmi arrin ekstremitete. Postimet e tua i kam lexuar gjithmone dhe vazhdoj ti lexoj, keshtu qe mos e fut kot veten ne ato qe ti i quan "kampe". Nuk ke nevoje te "binjakezohesh". Qendro i lire, mos u verbo. Kete ta them pa te keq dhe deshiroj qe te mos e marresh per keq.

Sa per Lubonjen, me duket fiks rasti i pershtatshem per tu cituar kur behet fjala per personin ne fjale (qarkun e kushtueshem). Eshte Noli apo Zheji apo vete Lubonja, kjo nuk rendesi me shume se c'ka kuptimi i asaj qe shkruhej.

Por mos e teproni me komente ndaj atyre qe postojne, qofshin ato edhe postime te pavlera. Shpesh here vijne nga deshira dhe dashuria qe kane njerezit per te verteten. Kjo e fundit eshte turp te mplekset me perkedheljen e sedres se semure te ndokujt. Askush nuk eshte i pagabueshem ne perfundimet e tij. Menyra se si kerkohet te IMPONOHET pushteti i super te diturve krijon censuren. Nga kjo shqiptaret kane vuajtur per vite te tera dhe kjo nuk eshte menyra e duhur per te ecur perpara.

Une nuk merrem me, me kete diskutim BOSH. Puna e Zhejit me duket interesante. Sa per biografite e njerezve, mund te therrasim ne ndihme edhe Brarin dhe te filloje nje revizionim i plote. Madje mund te hapen edhe tema te vecanta:
    Kush eshte Zheji, Ke kishte te dashur, Kujt i shkelte syrin...e te tjera si keto.

ps
    Ky postim eshte jashte teme.
    Mund te fshihet nga Dariusi, Albo, D@miani etj, kur tu bjere rruga ketej...

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Javan, ketu i ke vene vulen, por shikoje ne teresi diskutimin se une nuk po bej monolog:
    Me duket e panevojshme te reduktohet biseda ne keto nivele

Pastaj, nuk mendoj se ti mund te flasesh shume ne kete drejtim. Arsyeja eshte e thjeshte. Ne postime te hershme (nuk po ti permend se ti i di me mire se une), debatet me "androidin" ne fjale kane degjeneruar keq e mos me keq ne turli sharjesh e interpretimesh te shumengjyrshme.
    Degjo mik. Ketu, shpesh here sharlatanizmi arrin ekstremitete. Postimet e tua i kam lexuar gjithmone dhe vazhdoj ti lexoj, keshtu qe mos e fut kot veten ne ato qe ti i quan "kampe". Nuk ke nevoje te "binjakezohesh". Qendro i lire, mos u verbo. Kete ta them pa te keq dhe deshiroj qe te mos e marresh per keq.

Sa per Lubonjen, me duket fiks rasti i pershtatshem per tu cituar kur behet fjala per personin ne fjale (qarkun e kushtueshem). Eshte Noli apo Zheji apo vete Lubonja, kjo nuk rendesi me shume se c'ka kuptimi i asaj qe shkruhej.

Por mos e teproni me komente ndaj atyre qe postojne, qofshin ato edhe postime te pavlera. Shpesh here vijne nga deshira dhe dashuria qe kane njerezit per te verteten. Kjo e fundit eshte turp te mplekset me perkedheljen e sedres se semure te ndokujt. Askush nuk eshte i pagabueshem ne perfundimet e tij. Menyra se si kerkohet te IMPONOHET pushteti i super te diturve krijon censuren. Nga kjo shqiptaret kane vuajtur per vite te tera dhe kjo nuk eshte menyra e duhur per te ecur perpara.

Une nuk merrem me, me kete diskutim BOSH. Puna e Zhejit me duket interesante. Sa per biografite e njerezve, mund te therrasim ne ndihme edhe Brarin dhe te filloje nje revizionim i plote. Madje mund te hapen edhe tema te vecanta:
    Kush eshte Zheji, Ke kishte te dashur, Kujt i shkelte syrin...e te tjera si keto.

ps
    Ky postim eshte jashte teme.
    Mund te fshihet nga Dariusi, Albo, D@miani etj, kur tu bjere rruga ketej...
    Barat, sic kam shkruar disa here. Une e respektoj Zhejin si perkthyes. NUK e NJOH si filolog. Perqasjet e pasqaruara qe ka bere me varrin e Tamurlanit, me gjuhet aziatike dhe orientale nuk jane bindese, dhe cojne uje ne teorite IndoEuropiane per te cilat kemi vite qe shkruajme. Pavaresisht se oralisht degjojme qe Shqipja eshte nena sanskrites, kjo teori nuk me duket e kristalizuar sa duhet, ne fakt eshte e kunderta. Kjo teori do goxha kellqe te shkruhet sembari. Ketu nuk mund t'i ngarkoj faj Zhejit, sepse ai hodhi nje hap. Por a eshte hapi i duhur dhe vendimtar? Mendoj se jo. Ndersa jam plotesisht dakord qe gazetaria jone nuk paraqet fakte mbi punen e Zhejit per lexuesin shqiptar brenda dhe jashte kufijve te vendit, por kalon ne superlativa te neveritshem te cilat vetem ulin vleren e punes se kujtdo. Ne kete kategori reklamuesish nuk mund te mos radhis edhe te birin e P. Zhejit.

Une nuk luaj kampesh. Perpiqem te balancoj ne ate qe eshte e arsyeshme pas dijes time personale (e cila mund te jete e pasakte). Sepse nuk jam dakord me interepretimin ne pergjithesi te Gurit nga P. Zheji, nuk do te thote qe kam ndonje gje kunder tij, apo punes se tij. Deshiroj vetem t'i jepet vlera e duhur.

Ne rastin konkret une besoj se ka me teper ne teorine qe skicoi Baptisti mbi gurin dhe qe kam kuriozitet ta lexoj opinionin e tij.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga javan : 19-03-2009 mė 07:52

Faqja 3 prej 19 FillimFillim 1234513 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •