WPF eshte shkurtese per "Windows Presentation Foundation", nje prej perkthimeve te mundshme eshte "Themeli i prezentimit te windows". Kjo eshte nje shtojce e re ne .NET 3.5 dhe ka te beje me krijimin e dy tipeve te reja te programeve te drejtuara nga platforma e windows. Rrenjet e kesaj "teknologjie" jane ne te ashtuquajturen "Avalon" qe ka qene e paramenduar te jet pjese integrale e "Longhorn". Ne nderkohe ka pesuar shtime dhe modifikime te cilat e mundesojne qe programet e krijuara ne baze te kesaj teknologjie te ekzekutohen edhe ne XP edhe ne Vista. Pra cfar eshte dallimi mes windows programeve klasike (winform) dhe WPF programeve?
Winform programet jan te sajuara nga dy "komponente". Komponentja vizuale dhe komponentja e kodit. Komponentja vizuale nuk ka ofruar mundesi te medha ne manipulimin e pamjes. Pra ne dizajnuesin e formes ke mundur te vendosesh kontrolat dhe ke mundur te manipulosh nje numer te vogel vetishe vizuale. Puna kryesore ka qene ne kodin i cili mund te shkruhet ne cilindo gjuhe te .NET
WPF programet ofrojne flexibilitet shum me te madh ne manipulimin e komponentes vizuale duke krijuar nje koncept te ri i cili quhet attribute programming. Pra ne skeadret e tipit "xaml" shkruhet pjesa e programit e cila i manipulon atributet (zakonisht vizuale) te programit. Me kete ndarje, eshte arritur qe programi te jet i mundur te perpunohet ne te njejten kohe edhe nga programuesi edhe nga dizajnuesi me perdorimin e veglave perkatese (programuesi me vs dhe dizajnuesi me expression blend).
Ja nje ilustrim i animacioneve qe wpf i ofron. Shkarkoni skedarin dhe ri-emroje duke ja ndryshuar shtojcen nga .txt ne .xaml! Nese e keni te instaluar NET 3.5 atehere me min do te hapet ne Internet Explorer
3D modeli ne WPF duket ne shikim te pare paksa me i komplikuar por ne esence nuk eshte edhe aq. Ne kodin kontribuar duhet bere ndarja e modeolit 3D dhe animacioneve, ne menyre qe te kuptohet me lehte. Ja nje spjegim i ceket per 3D modelimin, ku spjegohen konceptet themelore: http://www.wpftutorial.net/IntroductionTo3D.html
Sa i perket pyetjes tjeter, nuk kam perdorur vegla tjera. Ndoshta eshte e mundur te perdoret ndonje vegel tjeter, por nuk kam provuar. 3D Modeli ne wpf eshte teme bukur e gjere, ka libra perkushtuar kesaj teme te vecante. Une te kisha preferuar te percjallesh kete tutorial: http://www.kindohm.com/technical/WPF3DTutorial.htm
Krijoni Kontakt