TEMA ËSHTË:
JEZU KRISHTI ËSHTË ZOT. PERSONI I JEZU KRISHTIT NË BIBLËN. LIDHUR ME KËTË MË DUKET SHUMË INTERESANTE EDHE TEMA SESI U PARAQITET JEZUSI APOSTUJVE, ME CILËT VYRTYTË AI E TËRHOQI VËMENDJEN E TYRE (SH. NË TEMË “INICIACIONI I KRISHTERË”, NGA POSTIMI 162).
KËTU POHOJMË SE NE BIBLËN JEZUSI SHPALLET SI HYJ.
Cili është kuptimi i fjalës “HYJ” në Biblën?
NË BESËLIDHJEN E RE:
IV. HYJI I ZOTIT TONË JEZU KRISTIT.
Hyji i Jezu krishtit është Ati i tij dhe Jezusi kur i drejtohet atij e bën me familiaritetin dhe vrullin e fëmijës: “Abba”.
Por ështe gjithashtu Hyji i tij, sepse Ati, duke zotëruar hyjninë pa e marrë nga askush tjetër, ia dhuron tërësisht Birit që e përfton prej tërë amshimit dhe Shpirtit të shenjtë ka bashkohen të dy.
Kështu Jezusi na zbulon njëjtësimin e Atit me Hyjin, të misterit hyjnor dhe të misterit të Trinisë.Tri herë e përsërit Pali formulën që e shpreh këtë zbulim: “Hyji dhe Ati i Zotit tonë Jezu Krisht”
[Rm 15,6: “E Hyji që jep qëndresën dhe ngushëllimin, bëftë që ju të jeni plotësisht në përkim me njëri-tjetrin siç dëshiron Jezu Krishti, 6 në mënyrë që, një mendimi e një goje, ta lëvdoni Hyjin, Atin e Zotit tonë, Jezu Krishtit”;
2Kor 11,31: “Hyji, Ati i Zotit tonë Jezusit, - qoftë bekuar në amshim - Ai e di se nuk gënjej”;
Ef 1,3: “Qoftë bekuar Hyji.Ati i Zotit tonë Jezu Krishtit,
i cili na bekoime çdo bekim shpirtërornë qiellnë Krishtin”].
Krishti na zbulon Trininë hyjnore nëpërmjet rrugës së vetme që është për ne, nëse guxojmë të themi, e arritshme, nëpërmjet asaj që Hyji na ka parashënuar duke na krijuar në shëmbëllesën e tij, që është ajo e varësisë birnore.
Meqenëse Biri para Atit të vet është shembulli i përkryer i krijesës para Hyjit, ai na zbulon tek Ati fytyrën e përkryer të Zotit, që bëhet i njohur për urtësinë e drejtë dhe që i është zbuluar Izraelit.
Hyji i Jezu Krishtit zotëron plotësisht dhe me një origjinalitet që njeriu nuk do të mund ta merrte me mend, tiparet që ai zbulonte për vete në BV.
Për Jezusin ai është si nuk është për asnjërin prej nesh, “i pari dhe i fundit”, ai prej të cilit Krishti vjen e tek i cili do të kthehet, ai që shpjegon gjithçka dhe prej të cilit rrjedh gjithçka, ai vullneti i të cilit duhet të kryhet me çdo kusht dhe që është përherë i mjaftueshëm.
Ai është Shenjti , i vetmi i Mirë, i vetmi Zot.
Është i Vetmi pranë të cilit asgjë nuk llogaritet dhe Jezusi për të treguar sesa vlen, “me qëllim që bota ta dijë se Ai e do Atin e tij”
[Gjn 14,31: “Por, që ta dijë bota se e dua Atin
dhe se bëj ashtu si më urdhëroi Ai.
Çohuni! Të shkojmë prej këndej!”],
Flijion të gjitha shkëlqimet e krijimit dhe përballon pushtetin e Satanit, tmerrin e kryqit.
Ai është Hyji i gjallë, gjithmonë veprues, i kujdeshëm për të gjitha krijesat e tij, i apasionuar pas fëmijëvee të tij dhe është zelli i tij i zjarrtë që e djeg Jezusin, derisa t’ia dorëzojë Mbretërinë Atit të tij
[Lk 12,50: “Erdha të sjell zjarrin mbi tokë e sa dëshiroj të ishte tashmë i ndezur flakë! 50 E po, më duhet të pagëzohem me pagëzim, e sa ngushtë jam derisa të kryhet”]
Torrkerry
Krijoni Kontakt