04-05-2008, 07:01 #3
Kreksi
Metropolis
Anėtarėsuar: 20-11-2004
Vendndodhja: Francė
Postime: 2,142
Njeriu sa me shume jeton aqe edhe lexon e meson...
Nga ky postimi i siperm ju them te drejten se te gjitha keto deshmi i kam lexuar edhe me pare e sa per tradhtine serbe edhe kjo eshte e ditur.
Vertete se ka perplote libra te mbyllura ne Vatikan te cilat flasin per kete Betej, mirepo asnje kronikues i kesaj kohe nuke ka qene ne vend te ngjarjes siē e kemi rastin tek kronikuesit turq te cilet jane me te saket rrethe kesaj beteje.
Per ti shfletuar keto libra e kronika te vjetra dikur para eres se internetit eshte dashur mundim tejete i madh per te ardhur deri tek nje liber i tille aqe i ēmueshem, kurse sot me zhvillimin e informatikes ne rrjete jane shtuar mundesit ku me te vertete mund te hasim ne libra te shumta qe flasin per betejen e Kosoves te vitit 1389 poashtu edhe per betejen e dyte qe zhvillohet po ne te njejtin vend por pas 50 vite ne krye me hunjadin...
Mjafton te shtypesh ne google books.com ku do te drejtohesh tek nje varg i madh librash per kosoven qe per latinet apo edhe per shkrimin dhe botimin e para shek. XX ne disa raste kosova eshte shkruar ndryshe, si psh; CASSOVO, COSSOVO, CAMPUS MERLAN-ius etj...
Sa duhet kohe per te nxjerrur keto dokumente qe secili mund edhe ti shkarkoje ne kompjuter dhe pastaj edhe ti shtypi ne leter ?
Une bera nje kerkim te pa nderprere qe zgjati 15 dite dhe ende nuke e kam perfunduar.
Po ju theme se keto deshmi me libra ne rrjete jane te botuara ne gjuhen frenge mirepo ke edhe nje numer te madh ne anglishte por mjerishte qe une nuke e njohe kete gjuhe...
Pra mund te flas dhe te sjelli deshmi vetem per deshmi ne gjuhen frenge.
Qe per shembelle ne nje fragment te nje libri hasa edhe tek nje deshmi qe ende nuke e kam lexuar askundi;
Sipas ketij libri autori permend se Sulltan Murati eshte vrar nga treshi;
Milloch Kobilitch,
Milan Toplitchanine
Ivan Kossantchitch
Si ka mundesi ?
Sa per Milosh Kopiliēin kam lexuar edhe me pare ne nje fejton, ēe eshte shume e ēuditshme kjo, shkruar vete nga gazeta serbe "Ekspres politika" e vitit 1991 me duket tetor, ku autori mjerishte qe sme kujtohet, kishte nxjerrur arkivat nga Stambolli por edhe nga Vatikani ku permend ne kete feljton pjesmarrsit shqiptar ne kete betej, por shkon edhe me tutje, ai gjen emrin e Milosh Kopiliqit ne kronikat latine ku thuhet se "nje Daradn me emrin Milosao Kopiliqi e vrau Sulltan Muratin" pra si shqihet, ky autori serbe nuke ka pasur nevoj qe te genjeje edhepse referancat me kane humbur mjerishte, i tere fejtoni mbante me se 20 faqe...nga e perditshmja e kesaj gazete... qe me ka humbur njehere ama kam shpresa se do ta gjeje, ose nese ndonjeri mban kete feljton, iu kisha lutur te na lajmroje....
Pjesa e trete e kesaj bisede eshte pra edhe tradhtija e serbesve, apo si njihet tradhtija e Vuk Brankoviēit.
Nuke e di perse neve shqiptaret jemi aqe pake te informuar ne lidhje me kete Betej ?
Te gjithe mendojmi se vetem pas kesaj betejes turqit u vendosen ne kosove.
Mirepo e verteta eshte ndryshe.
Turqit pas thyrjes se koalicionit krishtere ne Betejen e Marices me 1371 qe u munden edhe bullgaret ku kjo mbretri u be vasl i saj menjehere, turqit shkelen kosoven ku Lazari kishte lidhur marveshje menjehere me Sulltanin qe ne vitin 1373 ku edhe i dergon ushtare serbe ne ushtrine turke per te luftuar ne frontin e lindjes kunder hordhive mongole...
Ne vitin 1388 fillon rebelimi serbe e bulgare ku Sulltani nuke pati mundesi ti pergjigjet ngase ishte i zene ne Azi mirepo vitin tjeter pra me 1389 kalon Bosforin me nje ushtri te madhe dhe qendrohet ne Campus Merlanus qe te asgjesoje ushtrine krishtere.
Ne anen tjeter koalicioni krishtere i perber nga serbet, bosnjaket, malazezet dhe shqiptaret vendos qe ti shpalli lufte Sulltanit.
Nuke eshte e vertete se turqit ishin me shume, kete version e teprojne vetem serbet, koalicioni krishtere ishte me numer me te madh se sa ushtria tuke sa qe paar betejes Sulltan Murati kishte ra ne dilem qe te beje nje marrveshje se frigohej nga deshtimi.
Para betejes ishin mbledhur te gjithe prijsat per tu konsulltuar se si te zhvillohej beteja.
Gjon Kastioti, qe ne keto tekste qe lexova une shkruhet George Castrite, ndoshta eshte gabim interpretimi i emrit ose eshte nje tjeter emer i kastriotve por ka mundesi qe te quhej edhe keshtu se tek shqiptaret ripertrihej emri shpeshehere...
...pra prijsi shqiptar Gjergje Kastrioti propozon qe te sulmohet naten ushtria turke, ngase djalli do do jete ne anen e tyre kete here dhe do e shperndaje ushtrine turke, mirepo nuke u shqyrtua ky plane dhe te nesermen beteja u zhvillua diten.
Ne oret e para krishteret kishin korrur sukses mbi turqit ku mezi mbaheshin, mirepo ne rrethana te qyditshme ne qadren(tenten) e Sulltanit lajmrohet Millosh Kopiliēi, gjoja per ti dhene nje sekret, fshehtesi Sulltanit.
Ketu pra hasim ne nje deshmi tjeter se edhe para betejes ne ushtrine turke kishte patur ushtare krishtere, ka mundesi se Miloshi ishte i tile, siē e dimi se siu sille edhe Gjergje Kastrioti yne heroi kombtar qe e braktisi ushtrine turke dhe u kthye ne Shqiperi...
Par me siguri qe Millosh Kopiliqi kishte lidhje dhe njohtesi me Sulltanin ose se paku me Bajazitin, te birin e Sulltan Muratit i cili ishte ambicioz per te hypur ne fron...si deshmi, bajaziti e vrau edhe vllaun e vete Jakubin rivalin e tij, kjo ishte shprehi tek osmanlijet.
Krijoni Kontakt