PËRGATITJA E LITURGJISË.
E DIELA 14 VITI C.
MË 6 – 7- 2025.
LEXIMI I PARË: Is. 66, 10-14.
10 Gëzohuni me Jerusalemin,
galdoni për të ju që e doni!
Galdoni me të, galdoni,
të gjithë ju që qatë mbi të,
11 që të thithni qumësht e të ngiheni
prej parzmave të ngushëllimit të tij,
që të dërgoni e të kënaqeni
në parzmat e lavdisë së tij!
12 Sepse Zoti kështu po thotë
“Ja, unë po bëj të arrijë
në të paqja porsi lumë,
porsi përrua vërshues pasuria e popujve
Qumësht do të pini, ngrykë do të mbarteni,
përmbi gjunjë do t’ju përkëdhelin.
13 Porsi nëna që ngushëllon të birin,
ashtu unë do t’ju ngushëlloj;
në Jerusalem ngushëllim do të gjeni.
14 Do të shihni, e zemra juaj do të gëzojë,
si bari i njomë do t’ju përtërihen eshtrat,
dora e Zotit do të dëftohet mbi shërbëtorët e tij
e zemërimi i tij mbi armiqtë e tij.
LECTIO DIVINA – MEDITIMI - LUTJA
ZOTI DO T'UA BËJË TË NJOHUR FUQINË E TIJ
SHËRBËTORËVE TË TIJ.
Kur një profet flet kaq shumë për ngushëllim, ne mund t'i bëjmë vetes pyetje! Keni dëgjuar “Ashtu si nëna ngushëllon fëmijën e saj, unë vetë do të të ngushëlloj, në Jeruzalem do të ngushëllohesh” dhe pak më lart “do të ushqehesh dhe do të ngopesh me qumështin e ngushëllimeve të saj”.
Kjo do të thotë se gjithçka po shkonte keq dhe se Populli kishste shumë nevojë për t'u ngushëlluar! Kemi parë shpesh se profeti është ai që në kohë fatkeqësie, di të zgjojë shpresën. Sepse profet është dikush që refuzon të dëgjojë zërat që dekurajojnë, që ngrihen për të thënë se vetë Zoti nuk mund të bëjë asgjë kundër vullnetit të keq, instinktit të pushtetit, rivaliteteve, luftërave... .
Në të vërtetë, ky tekst që lexojmë këtu, është shkruar në një kohë të vështirë autori (të cilin ne e quajmë Isaia i tretë), është një nga dishepujt e largët të të madhit Izaia, (fjalët e tij më vonë i bashkëngjitën librit të profetit të madh, Izaia). Ai predikon menjëherë pasi u kthye nga mërgimi në Babiloni, rreth vitit 535 para Krishtit. Të mërguarit u kthyen në vend, por ky kthim i shumëpritur rezultoi zhgënjyes në të gjitha aspektet Jeruzalemi, në fillim, qyteti i dashur, ende mban plagët e katastrofës së vitit 587 (shkatërrimin e tij nga ushtritë e Nabukodonosorit). Tempulli është i rrënuar, pjesë e qytetit gjithashtu. Për pjesën tjetër, ata që u kthyen, nuk morën pritjen triumfale që kishin imagjinuar nga larg, kur ishin në Babiloni si gjithmonë në këto rrethana, ata që ikën, shumë shpesh dhe shpejt harroheshin, zëvendësoheshin... sidomos për një robëri pesëdhjetëvjeçare!
Kjo është arsyeja pse, megjithëse ishin kthyer në Jeruzalem, profeti flet për zi dhe ngushëllim. Por, përballë dekurajimit që vjen, profeti nuk ngopet me fjalë ngushëlluese guxon një fjalim thuajse triumfues
“Gëzohuni me Jerusalemin,
galdoni për të ju që e doni!
Galdoni me të, galdoni,
të gjithë ju që qatë mbi të,
që të thithni qumësht e të ngiheni
në parzmat e lavdisë së tij! (v.10-11).
Dikush mund të pyesë veten se nga vjen optimizmi i tij i bukur Është shumë e thjeshtë, nga besimi i tij, ose më mirë nga përvoja e Izraelit! Argumenti i vetëm i popullit të Izraelit, për të vazhduar të shpresojë, është gjithmonë i njëjtë në çdo kohë të historisë së tij, është prania e Zotit, fuqia e Zotit. Është kur gjithçka duket e humbur, që duhet me çdo kusht të kujtohet se asgjë nuk është e pamundur për Hyjin; ndërsa Engjëlli i Zotit u tha Abrahamit dhe Sarës ...a ka gjë të pamundshme për Zotin (Zn. 18,14); siç i kishte thënë vetë Zoti Moisiut, një ditë shkurajimi, gjatë Eksodit “Pse a i është shkurtuar dora Zotit Që tani do të shohësh a do të vërtetohet apo jo fjala ime”(Nb. 11, 23); është një imazh që ne e njohim ndonjëherë dëgjojmë se njeriu ka “krah të gjatë”! Të njëjtën imazh e gjejmë disa herë në librin e Izaias; për shembull, gjatë Mërgimit, kur humbën shpresën për t'u liruar një ditë, Izaia i dytë e kishte përdorur “
Përse kur erdha nuk ishte askush,
kur thirra, askush s’përgjigjej
Pse a u shkurtua dora ime
që të mos mund të shpërblej
Më mungon fuqia për të çliruar
E pra, me një kërcënim unë e thaj detin,
të shterin unë i bëj lumenjtë;
ngordhin peshqit e tyre, pse mbetur pa ujë
i mbyt etja!(Is. 50, 2).
Më vonë, pas kthimit, gjatë periudhës së dekurajimit, Izaia e tretë, ajo që lexojmë sot, kthehet dy herë në të njëjtën fjalim. Në kapitullin 59, ai tha
Jo, nuk u shkurtua dora e Zotit
që të mos mund të shpëtojë,
as s’është rënduar veshi i tij
që më të mos dëgjojë;
por mëkatet tuaja hapën një greminë
ndërmjet jush e ndërmjet Hyjit tuaj,
mëkatet tuaja ia zunë fytyrën
që ai juve të mos ju vështrojë(Is. 59, 1-2).
Dhe në vargun e fundit të tekstit tonë sot, ne kemi lexuar
...dora e Zotit do të dëftohet mbi shërbëtorët e tij
e zemërimi i tij mbi armiqtë e tij!. Zoti do ta bëjë fuqinë e Tij të njohur për shërbëtorët e Tij. Është përkthimi liturgjik; Por teksti hebraik thotë Zoti do t'i bëjë të njohur shërbëtorët e tij
Prandaj është një thirrje për të shpresuar, ajo që i duhet këtij populli në këtë periudhë dekurajimi. Zoti e ka lëshuar popullin e tij në mënyrë të përsëritur në të kaluarën, Ai nuk do ta braktisë. Fjala dorë vetëm është një aludim për daljen e Egjiptit, sepse ne dëshirojmë të themi se, në atë kohë, Zoti ndërhyri me një dorë të fortë dhe me krahë të gjerë.
Shprehja që të thithni qumësht e të ngiheni
është gjithashtu një kujtesë e Eksodit Gjatë marshimit të tyre në shkretëtirë, njerëzit e kishin njohur urinë dhe etjen dhe ishte për ta një vështirësi e tmerrshme të vazhdonin të besonin te Zotij. Dhe Zoti gjithmonë u ka dhënë atyre atë që ishte e nevojshme. Tani e tutje, do të ketë gjithçka me bollek do të ngiheni
Me fjalë të tjera Do të shijoni me kënaqësi për bollëkun e lavdisë së saj.
Këta aludime ose kujtime nga Eksodi kanë dy mësime Nga njëra anë, Zoti na dëshiron të lirë dhe mbështet të gjitha përpjekjet tona për të vendosur drejtësi dhe liri. Por nga ana tjetër, ne kemi nevojë për përpjekjet tona. Njerëzit dolën nga Egjipti falë ndërhyrjes së Zotit, ju kurrë nuk e harroni atë, por ishte e nevojshme të ecnit, dhe nganjëherë me dhimbje, drejt tokës së premtuar. Kur Izaia premton nga ana e Zotit
“Ja, unë po bëj të arrijë
në të paqja porsi lumë”
kjo nuk do të thotë që paqja do të vendoset në mënyrë magjike një ditë! Do të duhet një vullnet i vërtetë dhe një përpjekje e qëndrueshme të njerëzve, ne e dimë shumë mirë. Por kjo përpjekje do të mund të mirëmbahet dhe të ketë sukses vetëm nëse me vendosmëri varemi nga bindja se asgjë nuk është e pamundur për Zotin.
Në letrën e tij të dytë, Shën Pjetri thotë saktësisht të njëjtën gjë për të krishterët që zbulojnë se Mbretëria e Perëndisë është duke vonuar shumë, ai përgjigjet Por një gjë, fort të dashur, assesi s’duhet ta harroni, e kjo është se te Zoti një ditë është si një mijë vjet, po edhe një mijë vjet janë si një ditë e vetme Nuk vonon Zoti ta çojë në vend premtimin, si disa e mendojnë të ngadalshëm, por është i durueshëm me ju, se nuk do që ndokush të birret, por do që të gjithë ta kenë mundësinë të kthehen. Dita e Zotit do të vijë si vjedhësi Atë ditë qiejt do të zhduken me krizmë; elementet do të shkrihen prej të nxehtit dhe toka e veprat në të do të gjenden para Gjyqit. ... Ne veç, sipas premtimit të tij, presim qiellin e ri dhe tokën e re, ku banon drejtësia”. Dhe ai shton Jo, Zoti së shpejti do ta mbajë premtimin e Tij, ndërsa disa pretendojnë se Ai është i vonuar, por ai tregon durim ndaj jush, duke mos dashur që disa të humbasin, por të gjithë vijnë në konvertim .
Shën Pjetri kujton këtu dy mësimet e Eksodit për të cilin po flisja për një moment më parë Së pari, Zoti së shpejti do të mbante premtimin e tij, domethënë, varet nga bindja e pranisë së tij të përhershme dhe duke vepruar pranë jush , por, së dyti, përpjekjet tuaja janë thelbësore, paqja, drejtësia, lumturia nuk do të vendosen një ditë nga një shkop magjik është për ju që ai bëhet i durueshëm.
Morali, varet nga ne, ka një emergjencë!
Krijoni Kontakt