Close
Faqja 5 prej 12 FillimFillim ... 34567 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 41 deri 50 prej 114
    Ne rradhe te pare, morali nuk ka te beje me te qenurit ateist apo teist.
    Po ashtu nuk ka nje perkufizim universal mbi ate qe; cfare eshte e moralshme apo jo. Cdo rend juridik nje nder elementet mbi te cilet ndertohet, eshte edhe morali nje shoqerie mbi te cilin ndertohet ky rend. Por, "morali" si perkufizim, nuk eshte i njejte ne cdo shtet, po ashtu koncepti i moralit ndryshon, evoluon edhe ne periudha te ndryshme kohore.
    Madje, nese i referohemi si nje shembull me te thjeshte per kete ceshtje, aquis communitarie, ceshtjen se cfare eshte e moralshme, ia le shteteve anetare qe t'a sqarojne me legjislacion te brendshem, nisur nga vete traditat e popullit te shtetit anetar.

Tani, nese shtrohet tema ne kete menyre, pa u sqaruar themeli i temes, qe per cfare morali po flitet, dhe per cilen shoqeri perkatese po flitet, thjesht po flasim e flasim, pa nxjerre asgje ne drite, vetem po bejme se kush eshte me i moralshem.
    Madje, sipas kesaj vije llogjike, i bie qe edhe ai qe ka hapur temen, meqe i intereson shume se kush eshte me i moralshem apo jo , nuk ka asnje dallim nga moralistat qe te shesin moral gjithe kohen, kur ne fakt jane pikerisht kjo kategori qe rreshket ne kete pikepamje.

el kafirun Maska e chino
    Anëtarësuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    Citim Postuar më parë nga MafiaWarz Lexo Postimin
    Shembull historia flet per shume gjeni Islamik lol
    S'ka fjale. Shembull Muhamedi edhe pse ka qene legastenik dhe analfabet, ka numeruar tri here deri ne pafundesi. Chuck Norris nuk eshte i pari ne kete aspekt!

el kafirun Maska e chino
    Anëtarësuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    Per temen:

Per t'u pergjegjur ne menyre te mirefillte, duhet te definohet se cfare eshte morali. Kjo gje nuk eshte e lehte, biblioteka te tera jane te mbushura me literature mbi kete term. Por nje gje mendoj e dime te gjithe. Ajo eshte se minimalja e moralit eshte perputhshmeria me ligjin. Pasi qe minimalja e moralit eshte perputhshmeria me ligjin, i bie qe per te qene teresisht i moralshem duhet te jesh te pakten pjeserisht ateist. Kjo per shembull per arsye se fete disa individeve ua mohojne disa te drejta, te cilat ligji ua pranon.

Shembull konkret eshte rasti i fese islame. Kjo fe mohon disa vlera, disa te drejta, te cilat i parasheh ligji.

Shembuj konkrete:

I. Feja islame grave ua mohon te drejten per:

1. kushte te barabarta me burrat per ndarje martesore,
    2. kushte te barabarta ne veshjen e pozitave publike (si grua nuk mund te behesh imame),
    3. veshje sipas deshires (si burrat).

II. Feja islame thyen norma qe jane te garantuara me ligj:

1. thyen te drejten per dinjitet dhe per jetese (denon per shembull hajnin me prerje te dores, denon apostatin me vrasje)
    2. thyen te drejten liri te braktisjes se fese, per te qene besimtar apo jobesimtar.

III. Feja islame nuk persekuton dukuri negative, te cilat i persekuton ligji:

1. Ofendimin ndaj cdo individi (ndaj jobesimtareve)
    2. Pedofiline.

Keta shembuj tregojne se e vetmja menyre per nje besimtar musliman per te qene i moralshem, eshte duke thyer qellimisht keto dukuri islame. Pra nepermjet te shperfilljes se Kuranit.

Nuk ka musliman te 100%-te, i cili eshte i moralshem.

Enraged Maska e Scion
    Anëtarësuar
    22-07-2008
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    2,296
    @Chino,

Subjektin dhe mbulimin llogjik qe i ben me shembuj konkret per mua eshte ok POR...
    Ne menyre qe postimi yt mos shikohet si lloj grepi, te lutem vazhdo me definimin e moralit. Ne fund fare une do ti bashkoj postimet e tua ne menyre qe te dali nje postim llogjik e i permbledhur mire.

Erga omnes Maska e fisniku-student
    Anëtarësuar
    11-10-2006
    Vendndodhja
    Nën hijen e Diellit
    Postime
    4,408
    Citim Postuar më parë nga Scion Lexo Postimin
    Nonsens, Fisniku.
    Morali nuk eshte prone e religjionit e rrjedhimisht njerzve religjioze. Ai definohet si rrjedhim i gjykimit njerzor mbi te miren dhe te keqen. Gjykimi yt erresohet me tej akoma kur nxjerr si tematike luftrat pa piken e mbeshtetjes ne fakte. Edhe une mund te nxjerr me qindra luftra ku kauza gjithmon ka qene feja e c'do benim ne kete rast? Do zgjateshim ne "m'the t'thash" pafund e pa krye.
    Freestyle qe pershkruan ti quhet "Hedonizem" qe te ti qartesoj pakes idete, dhe kjo s'ka te beje ekskluzivisht me Ateizmin, biles faktet tronditese qe dalin kohen e fundit flasin per nje "hedonizem" te papare nder rangjet e religjiozeve.

Morali, i nderuari Fisnik, nuk eshte prone... as nuk blihet as nuk shitet, nuk eshte as droge qe mund t'ja injektosh per te krijuaj njerez te moralshem, por rrjedh e kultivohet logjikshem nga vete arsyetimi njerzor. Shkolla, edukimi i larte, futja ne rangjet Intelektuale e shtojne ate, sepse njerzit fillojne te bazohen ne Parime te Etikes dhe Virtyte te forta personalitetesh si nxites se moralit filozofik e jo ne Perralla.
    Pikësepari ateizmi qoft duke u nisur nga nenforumi i tyre ketu edhe ne gjithe boten nuk ka koncept ideologjike, d.m.th nuk bazohet askund, thjesht eshte nje mendim kontra religjionit.

Tjetra- Nese ti merr arsimimin dhe shkollimin si preventive per te pasur moral dhe sinqeritet njerzor, ateher ky parim nuk qendron ne shumicen e rasteve. Sot neper hulumtime kriminologjike eshte zhdukur ky parim sepse deri sot shum kriminolog mendonin se njerzit e arsimuar nuk jan pjes e atyre qe merren me kriminalitet, ndersa sot po keta te arsimuarit jan pjes e kriminialitetit me te rrezikshem i cili quhet KRIMINALITETI I JAKËS SË BARDHË,qe ka te beje me krime financiare dhe pastrim parash.

D.m.th ketyre te arsimuarve qe tere jeten jan shkolluar nuk ju ka futur ne pune ai shkollim per te pasur nje moral ndaj ketyre krimeve.

Morali eshte produkt religjioz, njeriu duke perfshire edhe ateistin parimet morale qe kan dalur prej religjioneve qoft nga leximet, qoft nga trashigimia prej prindit besimtar, ne pergjithesi parimet morale i kan nga feja.

Ka shume sot qe i thone vetes Jam ateist dhe thot se jam i moralshem, ne fakt harron se nga e morri ate moral!! Shumica e ketyre rasteve jan si pasoje asaj sepse rrjedhin nga familje dhe prinder qe jan edukuar nga morali fetar dhe ky ateist ato parime dhe displin morale i ka te gatshme qoft nga gjenetika ose nga puna pedagogjike e prinderve te tij qe ia kan trashiguar moralin femijeve te tyre.

E permenda Komunizmin si fakt se ka qen nje sistem produkt ateist kjo nuk do koment, sepse ka qen kjo e vertet. Sepse cdo sistem komunist si parim te tij ka pasur zhdukjen e fes dhe parimet fetare duke perfshire edhe moralin e tyre.

Te mos flasim per krime dhe antimoral qe kan kan poseduar ne vete keto sisteme sepse te gjithe i dijm.

Te marrim shembull edhe Hitlerin, nuk e di se sipas cilit koncept ka vepru, mirpo me gjas me shume anon nga ateizmi, sepse duke u nisuar nga racizimi darvinist hitleri e ka formuluar konceptin e tij. Qe do te thot se nga ky fakt del se duke marr leksionet darviniste hitleri ka qen nje neodarvinist, rrjedhimisht nje ateist.

Perfundimisht si parimisht ashtu edhe praktikisht Ateisti nuk mund te kete moral, mund ta huazoj moralin religjioz mirpo asesi nuk mund te kete moral te tij autokton dhe autodidakt.
    "Idea është Këshilltari më i mirë i Veprës"

Enraged Maska e Scion
    Anëtarësuar
    22-07-2008
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    2,296
    Citim Postuar më parë nga fisniku-student Lexo Postimin
    Pikësepari ateizmi qoft duke u nisur nga nenforumi i tyre ketu edhe ne gjithe boten nuk ka koncept ideologjike, d.m.th nuk bazohet askund, thjesht eshte nje mendim kontra religjionit.

Tjetra- Nese ti merr arsimimin dhe shkollimin si preventive per te pasur moral dhe sinqeritet njerzor, ateher ky parim nuk qendron ne shumicen e rasteve. Sot neper hulumtime kriminologjike eshte zhdukur ky parim sepse deri sot shum kriminolog mendonin se njerzit e arsimuar nuk jan pjes e atyre qe merren me kriminalitet, ndersa sot po keta te arsimuarit jan pjes e kriminialitetit me te rrezikshem i cili quhet KRIMINALITETI I JAKËS SË BARDHË,qe ka te beje me krime financiare dhe pastrim parash.

D.m.th ketyre te arsimuarve qe tere jeten jan shkolluar nuk ju ka futur ne pune ai shkollim per te pasur nje moral ndaj ketyre krimeve.

Morali eshte produkt religjioz, njeriu duke perfshire edhe ateistin parimet morale qe kan dalur prej religjioneve qoft nga leximet, qoft nga trashigimia prej prindit besimtar, ne pergjithesi parimet morale i kan nga feja.

Ka shume sot qe i thone vetes Jam ateist dhe thot se jam i moralshem, ne fakt harron se nga e morri ate moral!! Shumica e ketyre rasteve jan si pasoje asaj sepse rrjedhin nga familje dhe prinder qe jan edukuar nga morali fetar dhe ky ateist ato parime dhe displin morale i ka te gatshme qoft nga gjenetika ose nga puna pedagogjike e prinderve te tij qe ia kan trashiguar moralin femijeve te tyre.

E permenda Komunizmin si fakt se ka qen nje sistem produkt ateist kjo nuk do koment, sepse ka qen kjo e vertet. Sepse cdo sistem komunist si parim te tij ka pasur zhdukjen e fes dhe parimet fetare duke perfshire edhe moralin e tyre.
    Fisniku, e shof qe prape vazhdon me te njejtat arsye te cilat ka shekuj qe kane rene.

Njeriu shpiku fene, dhe pastaj feja njeriun e shperbleu me Moral? Kete po thua ti? Na e thuaj qe po, te te heqim vizen (PIKE)

Te marrim shembull edhe Hitlerin, nuk e di se sipas cilit koncept ka vepru, mirpo me gjas me shume anon nga ateizmi, sepse duke u nisuar nga racizimi darvinist hitleri e ka formuluar konceptin e tij. Qe do te thot se nga ky fakt del se duke marr leksionet darviniste hitleri ka qen nje neodarvinist, rrjedhimisht nje ateist.
    Mos hamendeso, mos paragjyko.

Perfundimisht si parimisht ashtu edhe praktikisht Ateisti nuk mund te kete moral, mund ta huazoj moralin religjioz mirpo asesi nuk mund te kete moral te tij autokton dhe autodidakt.
    Ti bie ne kundershtim me ate c'ke pohuar me lart. Po te citoj edhe nje here:
    Ka shume sot qe i thone vetes Jam ateist dhe thot se jam i moralshem, ne fakt harron se nga e morri ate moral!!
    I nderuar Fisnik, nje grua nuk mund te jete gjysem shtatezene, as cerek as 3/4-tat. Ajo o eshte shtatezene o nuk eshte. Njera nga keto te dyja eshte e vertete.

Pyetja qendron,
    Ne, Ateistet ... gjithmon sipas teje, kemi apo skemi moral?
    Ndryshuar për herë të fundit nga Scion : 20-06-2011 më 11:11

Style & Substance Maska e qeveriablu
    Anëtarësuar
    16-05-2011
    Postime
    1,816
    Citim Postuar më parë nga Yes* Lexo Postimin
    Ne rradhe te pare, morali nuk ka te beje me te qenurit ateist apo teist.
    Po ashtu nuk ka nje perkufizim universal mbi ate qe; cfare eshte e moralshme apo jo. Cdo rend juridik nje nder elementet mbi te cilet ndertohet, eshte edhe morali nje shoqerie mbi te cilin ndertohet ky rend. Por, "morali" si perkufizim, nuk eshte i njejte ne cdo shtet, po ashtu koncepti i moralit ndryshon, evoluon edhe ne periudha te ndryshme kohore.
    Madje, nese i referohemi si nje shembull me te thjeshte per kete ceshtje, aquis communitarie, ceshtjen se cfare eshte e moralshme, ia le shteteve anetare qe t'a sqarojne me legjislacion te brendshem, nisur nga vete traditat e popullit te shtetit anetar.

Tani, nese shtrohet tema ne kete menyre, pa u sqaruar themeli i temes, qe per cfare morali po flitet, dhe per cilen shoqeri perkatese po flitet, thjesht po flasim e flasim, pa nxjerre asgje ne drite, vetem po bejme se kush eshte me i moralshem.
    Madje, sipas kesaj vije llogjike, i bie qe edhe ai qe ka hapur temen, meqe i intereson shume se kush eshte me i moralshem apo jo , nuk ka asnje dallim nga moralistat qe te shesin moral gjithe kohen, kur ne fakt jane pikerisht kjo kategori qe rreshket ne kete pikepamje.

Mua nuk me intereson te di kush eshte me i moralshem.Pyetja eshte pse anketa te shumta vertetojne qe njerezit me qendrime Ateiste udheheqin ne shume kategori pozitive ndaj personeve qe deklarohen se i permbahen fjaleve te shpallura.Qellimi eshte qe te shkojme gjer ne konsekuncat e fundit dhe te shohim cila etike qendron Vetjake apo ajo e imponuar nga fete.

Nuk eshte qellimi te definojme moralin po te ishte keshtu do te flisnim ne filozofi e jo ketu.E pranoje qe manipulohet shume me termin moral por neqoftese insistohet qe te definohet morali atehere do marr guximin te them edhe definicionin tim-Morali eshte shuma e te gjitha te mirave univerzale qe munde ti ndesh njeriu dhe ka per detyre ti implementoje ne qenesine e vete.Te mirat ,sjellja ndaj vetes ndaj tjeterit dhe shoqerise disa do thonin ndaj ambientit duhet te bazohet ne veprime te sinqerta qe nuk i ben dem askujt.
    Atehere,cka eshte per ty e moralsheme-

1.Te shkosh me shumicen ne nje rruge te gabuar(nuk do vuash )
    2.Te shkosh me pakicen ne rrugen e drejte (do vuash nga shumica)
    Sipas meje nr.1 eshte per interesa personale

Yes* edhe ti tregon qe eshte e pamundur qe ne forumin shqipetare te mos fitosh ndonje etikete (edhe pse mundohem max. te vetmoderohem nuk ia arrin) ja -"Hapesi i temes rreshqet ne fushen e moralit " citat i Yes*
    Thenie e jo mahi, te pershendes !
    Ndryshuar për herë të fundit nga qeveriablu : 20-06-2011 më 11:26
    Mos blej asnje prodhim qe fillon me barkodin 860 (prodhime serbe),dhe ato 520 (prodhime greke) !

Erga omnes Maska e fisniku-student
    Anëtarësuar
    11-10-2006
    Vendndodhja
    Nën hijen e Diellit
    Postime
    4,408
    Citim Postuar më parë nga Scion Lexo Postimin

Njeriu shpiku fene, dhe pastaj feja njeriun e shperbleu me Moral? Kete po thua ti? Na e thuaj qe po, te te heqim vizen (PIKE)
    Nuk qendron kjo, Feja dhe morali jan produkte të Librave Hyjnorë dhe Të dërguarëve te Zotit, dhe jo njeriut. Njeriu ne kete mes eshte vetem Besimtari.

Ne, Ateistet ... gjithmon sipas teje, kemi apo skemi moral?
    99% jo, kete e kam nga praktika.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Scion : 20-06-2011 më 12:57 Arsyeja: Censure! Propagande
    "Idea është Këshilltari më i mirë i Veprës"

Enraged Maska e Scion
    Anëtarësuar
    22-07-2008
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    2,296
    Citim Postuar më parë nga fisniku-student Lexo Postimin
    Nuk qendron kjo, Feja dhe morali jan produkte të Librave Hyjnorë dhe Të dërguarëve te Zotit, dhe jo njeriut. Njeriu ne kete mes eshte vetem Besimtari.
    Dhe te gjith ne te tjeret qe s'jemi besimtare rrjedhimisht nuk jemi as njerez? E mor Fisnik, keshtu eshte kur e trajton moralin si "Snickers" (Brand TM) ... e shet edhe e ble sa here te ta doje qefi.
    99% jo, kete e kam nga praktika.
    Pervoja jote? E c'na hyn ne pune.
    Ndaje mendjen njehere, te bera nje krahasim me "Shtatezenine", dhe prape me vazhdon te flasesh me vlera relative. E kupton se ku po e kanalizon debatin? Kur te te leshohen tjeret me shembuj "Morali" fetar mos thuash pastaj boll na fyet.

*Pst* Fisnik, nuk ka nevoje te trillosh ngjarje! Edhe sikur te kete qene e vertete, shembully yt te vlen me shume ty, ketu jemi ne forum dhe mendimet mbrohen me fakte e jo me brockulla te tipit me the te thash.

Viza.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Scion : 20-06-2011 më 12:58 Arsyeja: Relatuar Citimeve!

Enraged Maska e Scion
    Anëtarësuar
    22-07-2008
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    2,296
    Fisnik, shembullin e Opake Opinges e lash vetem per te ta bere me dije qe te vetedijesohesh se ku con debati jot! Ti fyen e quan Amoral te gjith ateistat dhe pret nga Ateistet te mos te fyejne ty?
    Kontribuo ne teme me fakte, e jo me trillime dhe perralla, Ketu nuk jemi ne Vajs, qe ti te na predikosh eksperiencat e tuaja e ne domosdo duhet te te besojme sepse ti je Hoxhe e ne Xhemat.
    Ta thash njehere, shembujt qe dalin koheve te fundit nuk jane te kendshme per ju, mesoheni me Kritike, dhe njehere nje jeten tuaj thuani "na falni, gabojme edhe ne, sepse te gjith jemi mekatare".
    Ndryshuar për herë të fundit nga Scion : 20-06-2011 më 13:06

Faqja 5 prej 12 FillimFillim ... 34567 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •