Postuar mė parė nga
Anesti_55
Temen nuk e kam bere une por analisti Koco Danaj.Komenti im eshte vetem pjesa e kuatuar ne blu.Si fort aludoni per patriotizmin tim, e me duket qesharake qe nese dikush guxon me perzier kazanin qe te dalin te vertetat, e keshtu te gjithe nxitemi te rianalizojme te kaluaren dhe te mesojme se si duhat te formatohemi dhe natyrishtte faktorizohemi ne te tashmen.Te mjeret shqipetare e kaluan gjithe jeten duke gjetur armiq.Po eshte e njeta gje , nese une marr persiper te bej verejtje per gjuhen shqipe, per huazime per per shtime te tremave te reja, mos do te thote ndokush se mua nuk me pelqen gjuha ime?Po une jam pjelle e saj, jam nje copez e saj. Po ashtu jam dhe shqipetare ashtu si nje copes leter e e copetuar dhe e grisur ne miljona pjese por qe jane e njejta pjese e se teres. E pra mos ja futni ne top me ndjenja nacionaliste. Une kur the ju , brenda jam dhe une.Por une kerkoj te jem kritik.Mbare natyra njerezore eshte e mbushur me mangesi te errta te cilat mund te zbulohen.Jeta eshte e mbushur me gracka qe duhen shmangur, shoqeria ka poshtersira,hipokrizira e semundje terrta qe duhen zbuluar.E ky eshte obligim i njerezve intelektuale e inteligjente.Eshte kjo pjese minorance e cdo shoqerie, qe merr persiper te deukoje maxhorancat, masat.Kushdo qe eshte ne krye si ne politike si ne shoqeri dhe komunitet fetare nuk jane te interesuar te gerrmojne nuk duan te rriskojne, i pelqen ngadalesia , i pelqen ekuilibri ne gjendjen ne te cilen ndodhen.Eshte minoranca itelegjente qe i perzien kazanet zbulojne te vertetat nxjerrin kokluzione dhe orientojne shoqerine , duke rriskuar interest e tyre.Sot si kurre ndonjhere, shqipetaret sot ndjehen te lire dhe me kushte perfekte, me optimale, qe na jep niveli i civlizimit te shoqerise.Une si individ nuk jam ne nivelin e intelektuali vip por nisma ime eshtenje thirrje per te gerrmuar , per te perzier e keshtu duam apo sduam futemi ne nje rruge ku historia rishikohet ekeshtu behemi te gjithe faktore dhe mesojme nga njeri tjetri.Me kete sy duhet te behet replika e jo me qendrime ekstreme se, po qe se nuk je ne nje linje me ne je armik i njerit apo tjetrit.Une jam ju, dhe ju jeni une, sebashku jemi nje e tere.
Popujt e ballkanit historikisht kane qene ne luftra mes tyre, por perfundimisht secili ka ruajte identitetin e vet, kombetare. Ajo qe une synoj eshte qe te nxise shoqerine se vetem kjo nuk mjafton.A nu duhet te synojme per mendesi te reja per nje civilizim te pershpejtuar per inisiativa per te qene faktore stabilizimi te paqes ne rajon. Per tu realizuar kjo a nuk duhen gjetur shkaqet zemertes qe egziston, mes popujve tane. A nuk duhet ne te korigjojme pjesen tone te erret, e te jemi shembull ne rajon, duke u bere vete kritik te historise sone? Jeta eshte e gjatedhe ne duhet qe brezave tj lehtesojme ate dhe joti leme ne kurriz gabimet tona qofte te trasheguara, qe duam sduam ne ja veshtirsojne jeten , ne kete realitet ku ndodhemi dhe aspirojme te bashkejetojme.Duke ju referuar thenies se Darvinit _ Qeniet qe jane te perdispozuara ti rezizistojne kohes, nuk jane ato me te me te fuqishmet apo me te shendoshat, por ato, qe i pershtaten sa me shpejt ndryshimit.E pra shqipetart duhet te ndryshojne, ndryshe do te mbetemi mbrapa te tjeret do te ndjehen te lodhur me ne, e keshtu do te ndjehemi sekondare ne referim me basheksite e tjera, e keshtu kjo do te veshtiresoje normalitetin e te shijuarit te jtes me te gjitha mundesite qe krijuesi na dhuron.
Krijoni Kontakt