Close
Faqja 0 prej 22 FillimFillim 1210 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 212

(Lojë) Gjëzëtari - Ndërrimori i lirë

Gjëzëtari - Ndërrimori ( i lirë ) / Nëse ju duket shumë, lexoni vetëm pjesën me të kaltër

Në studimin që kam bërë për ndërrimorët, i cili do të botohet, ndërrimorët ndahen në:
    1. Ndërrimorët kuptimplotë ose të kuptimshëmtë dhe
    2. Ndërrimorët e lirë

Për ndërrimorët kuptimplotë, miku Agim Metbala ka hapur një temë të tillë në 3 vazhdime.
    Unë me këtë rast vetëm po jua përkujtoj definicionin për ndërrimorin, sipas variantit të parë të studimit për ndërrimorin, ku thuhet: ”Ndërrimori është një lloj gjëze i cili sajohet duke ua ndërruar vendin shkronjave të fjalës bazë, për të formuar një fjalë të re të kuptimshme”.

Në të dy llojet e ndërrimorëve fjala bazë mund të jetë një fjalë e vetme a një togfjalësh: një emër gjeografik: emër qyteti, shteti, shteti etj; një emër dhe mbiemër i një personaliteti: këngëtar, shkrimtar, politikan etj; titull vepre: ”Bagëti e bujqësia”, ”Lumi i vdekur”; etapë historike: Kongresi i Manastirit, Rilindja Kombëtare; ose ndonjë shprehje tjetër: Bashkimi Kombëtar, Pranvera Kosovare etj.

Po, për këta ndërrimorë ndoshta do të hap një temë të veçantë pasi ta kem botuar studimin me ndryshimet nga studimi i parë. Aty do të njiheni me të gjitha llojet e ndërrimorëve.

Në këtë rast ne do luajmë me gjëzën ndërrimori i lirë

2. Ndërrimori i lirë
    Nga vetë emërtimi kuptohet se në këtë lloj gjëze – ndërrimorit të lirë nuk kërkohet që nga fjala bazë të krijohet një fjalë e re, por renditje e shkronjave bëhet sipas dëshirës së ndërrimimtarit ( sajuesit të kësaj gjëze – ndërrimorit të lirë) që d.m.th është një renditje e lirë.

P:sh. Marrim fjalën bazë “Libri”. Në këtë rast, duek ndërruar vendet shkronjave ju mund të krijoni këta ndërrimorë të lirë, siaps dëshirës: I,I,L,B,R ose I,I,B,L,R ose I,I,B,R,L etj, por nuk bën të sajohet fjala BLIRI ( bli –ri në trajtën e shquar, sepse kështu kalon në grupin e parë të ndërrimorëve të kuptimshëm).

Sqarim 1. Te këta ndërrimorë pjesa sqaruese është e domosdoshme:
    a. nëse fjala bazë është një fjalë e vetme, mund të shkruhet vetëm shkronja e parë e fjalës pa dhënë shpjegime të tjera ( vetëm nëse e kërkojnë lexuesit më vonë ), p.sh. thua: fillon me shkronjën A dhe jep ndërrimorin DH,T,E,A ( zgjidhja e këtij ndërrimori është fjala “atdhe”),

b. nëse fjala bazë është një njësi tjetër gjuhësore, doemos duhet të jepet sqarimi.p.sh. qytet shqiptar A,A,A,D,S,R,N ( zgjidhja: Saranda); etapë historike I,I,O,A,A,E,I,I,N,N,M,R,K,G,S,S,T,T,R ( Zgjidhja: Kongresi i Manastirit )

2. Sqarim 2. Këta ndërrimor duhet të ndahen me presje, sepse shkaktohet huti kur takohen shkronjat S dhe H, Z dhe H, G dhe J etj dhe zgjedhësi i gjëzës hamendet dhe nuk di nëse janë shkronja të thjeshta a të dyfishta, st kur kemi fjalë: gajtan ( AATGJN )

Sqarim 3. Shkronjat e dyfishta, se të ndërrimorët e tjerë nuk guxojnë të ndahen, p.sh: J,G,L,N,I,A ( gjilan )

Besoj do të kënaqemi!

Respekt!
    Juaji,
    Adem Gashi, Danimarkë
    Ndryshuar për herë të fundit nga projekti21_dk : 20-06-2009 më 22:39
    "Projekti 21" nuk i bën reklamë vetes, afirmon të tjerët!

Ja po filloj unë me një ndërrimor të lirë

Vendi ku me ëndje takohemi dhe bisedojmë në internet:

A,I,I,U,O,SH,R,M,P,R,Q,T,F

Prap e fshehur pas Teje Maska e e panjohura
    Anëtarësuar
    24-02-2007
    Vendndodhja
    Aty më gjen, nën hijen tënde që më le amanet!Nëse të duket që kam humb,më kerko atje ku fryn uragani i kohës,atje do më gjeshë,duke të kërkua Ty!
    Postime
    7,750
    --------------------------------------

Forumi Shqiptar!
    Rëndesia e një personi nuk vlerësohet nga hapësira që zë, por nga boshlleku që le kur nuk është më.

i/e regjistruar Maska e Agim Metbala
    Anëtarësuar
    12-01-2008
    Vendndodhja
    Rahovec,Kosovë
    Postime
    13,529
    Citim Postuar më parë nga Gi de Masha Lexo Postimin
    Vendi ku me ëndje takohemi dhe bisedojmë në internet:

Përshëndetje mik Adem Gashi, Ju përgëzoj për temën e hapur, për sqarimet e duhura të ndërrimorit të lirë...
    Suksese në punën e Jaj teorike rreth ndërrimortit, duke Ju dëshiruar dalje në dritë sa më parë të librit...

Për ta vazhduar "lojën", po e zbuloj zgjidhjen:

FORUMI SHQIPTAR

Voleur du coeur.. Maska e Roi
    Anëtarësuar
    10-06-2004
    Vendndodhja
    Ne vendin tim....
    Postime
    2,303
    Përshëndetje Adem Gyrbeti hahahah po ta ndryshoj pak mbiemrin por pa qëllim të keq.
    Po e vazhdoj me nje tjeter..

Me këta takohemi gjdo ditë..
    Ne Lojre dhe Rebuse dhe në poetik..

O,Q,I,M,F,T,R,T.I,M,U,Ë
    Fal po munde, mos ndrysho por ruaje tenden...

Anëtarësuar
    24-02-2007
    Vendndodhja
    Aty më gjen, nën hijen tënde që më le amanet!Nëse të duket që kam humb,më kerko atje ku fryn uragani i kohës,atje do më gjeshë,duke të kërkua Ty!
    Postime
    7,750
    Citim Postuar më parë nga Agim Metbala Lexo Postimin
    Përshëndetje mik Adem Gashi, Ju përgëzoj për temën e hapur, për sqarimet e duhura të ndërrimorit të lirë...
    Suksese në punën e Jaj teorike rreth ndërrimortit, duke Ju dëshiruar dalje në dritë sa më parë të librit...

Për ta vazhduar "lojën", po e zbuloj zgjidhjen:

FORUMI SHQIPTAR
    Nejse po ta fali se zgjidhjen e bera une!Hahaha
    Rëndesia e një personi nuk vlerësohet nga hapësira që zë, por nga boshlleku që le kur nuk është më.

e ëmbël - pa sheqer :) Maska e Yllëza*
    Anëtarësuar
    26-08-2008
    Postime
    2,315
    Citim Postuar më parë nga Roi Lexo Postimin
    Përshëndetje Adem Gyrbeti hahahah po ta ndryshoj pak mbiemrin por pa qëllim të keq.
    Po e vazhdoj me nje tjeter..

Me këta takohemi gjdo ditë..
    Ne Lojre dhe Rebuse dhe në poetik..

O,Q,I,M,F,T,R,T.I,M,U,Ë

MIQ TE FORUMIT

Vazhdojme me nje shtet:

I,Z,A,R,L,I,B
    Thank God I'm a woman!!!

Lëndinës së bleruar,
    Tek vinin sot herët
    Miqve të nderuar
    U thashë: Mirë se erdhët!

1. I,E,A,A,A,T,M,M,L,B,G
    2. NJ,P,E,A,U,A,O,R,H
    3. I,O,R
    4. A,Y,Ë,Z,LL

Anëtarësuar
    24-02-2007
    Vendndodhja
    Postime
    7,750
    Citim Postuar më parë nga Gi de Masha Lexo Postimin
    Lëndinës së bleruar,
    Tek vinin sot herët
    Miqve të nderuar
    U thashë: Mirë se erdhët!

1. I,E,A,A,A,T,M,M,L,B,G
    2. NJ,P,E,A,U,A,O,R,H
    3. I,O,R
    4. A,Y,Ë,Z,LL
    1.Agim Metbala!
    2.E panjohura
    3.Roi
    4.Yllëza!

Dhe kaluan shekuj
    dekada e shumë vite
    sa shumë iu gëzuam
    ardhjes së kësaj dite!

K,S,P,L,K,R,B,S,V,U,E,O,I,A,O,Ë,E

Faqja 0 prej 22 FillimFillim 1210 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Enigmat
    Nga Agim Metbala në forumin Letërsia shqiptare
    Përgjigje: 3990
    Postimi i Fundit: 09-11-2008, 12:06

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •