Aeneas Dardanus
Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...
Sipas kėtij postimi unė dhe ti nuk i kemi pikėpamjet e largėta. Kundėrthėnia qėndron nė atė se ti e pėrshkruan njėshin si tė vetėm dhe gjithpėrfshirės, por edhe asgjėnė si tė vetme dhe gjithpėrfshirėse, sipas fjalisė sė parė tė cituar mė sipėr. Nė fjalinė e dytė nuk kemi asnjė kundėrthėnie sepse unė njeriun- jo vetėm atė, e konsideroj si I, kurse atributet: i mirė, i keq- jo vetėm kėto, i quaj gjendje qė matematikisht ilustrohen me 1 dhe 0. Ndoshta isha mė i qartė me idenė time.
Me pare do duhet te dime cfare jane 1 dhe asgjeja njerezore?
Greket Phi (shih pullen me lart)
Digama Aeolike nuk eshte me teper se P e lashte, AP eshte blete (insekt)
Romaket Ef ose Af
Lloji veprimit qe shphe kjo germe eshte:
Me hedh, me shty me foce, me depertu (penetration)-
Simboli i F ishte Direku Vaporrit ne Welsh dhe Cronish
R
Personifikon force, prevalence udheheqje, mbret, nje gadishull, Hunde
Romaket e qunin kete force AR
Hebraisht ben Luan
B
Nenkupton jete, te ekzistosh, susteinance. Nenkupton nje limit, nje vend te rrethuar te ekzistences
Shpesh nenkupton V si ne vixit vita
Latinisht Bivo- te jetosh
-------------
BR- BeRat- udheheqes ne jeten (e kufizuar) njerezore? Dhunti e Phi?
postuar nga Darius
3- ketu mund te jem gabim (madje shume gabim) po kam pershtypjen qe diku ne Shqiperi gjyshes i thone dhe Doda
4- per kete nuk di cte te them
Ndersa per vazhdimin e kam shprehur mendimin tim dhe i mbahem atij. Dodona ska patur nevoje as per amfiteater dhe as kala banimi. Eshte ne kundershtim me natyren e tempujve te tille qe te kene zona te banuara afer. Sanctuare te tipit te Dodones jane vende ku afrimiteti me perendite (qofshin keto siper apo poshte...[per mendimin tim poshte]..) nuk 'pranon' zona te banuara afer. Se cfare ndryshimesh ka sjelle koha me pas, kjo eshte ceshtje tjeter. Derivati me i gjalle i konceptit tempull/orakull/sanctuar sot eshte asketizmi. Ky eshte mendimi qe kam une.
Gjergani dhe Darius (ti nuk je aspak gabim ) besoj se flitet per NENEN e madhe...jo per gjyshen. Eshte fjale e cila perdoret aktualisht ne Shqiperia (veri jug), normalisht ne zona te vecanta.
C nevoje kane Zoterit per te ndertuar mure?
Ketu pranohet Dodona vetyem si realitet material si vend gjeografik, por ense e besoni vertet atehere duhet te besoni te pabesueshmen.
Dodona mund te jete pjese kryesore por e perbashket me dicka me te madhe.
Pastaj eshte edhe dicka tjeter- A duhet mos menduar se ka pasur disa "Tomorre"(Temire)?
Ai vend nuk ka qene kopshti, por nje copez prej tij mund ta kete pasur![]()
Afro-Dode? Sipas Hahn Dode jane pellumbat, apo ishin ata guake/ibis?
Nje postim i ngjashem me kete ndodhet po ne kete teme:
"Une hezitoj ne ate cka u katandis Afrodita te jete kundrejt asaj qe duhet te kete qene.
“Origjinalisht, Afrodita nuk kishte lidhje me Venus”
Heimpel “Katalog i hyjnive Venus …” faqe 22
Nje Afrodite tjeter qe duam te na bejne te besojme se ishte perendeshe e qiejve dhe luan: “Flakes se paster qe mbush parajsen, drites se Parajses, Ishtar qe ndricon si Diell, Mbretereshes se Qiejve, Ishtar”
Por per mua me i rendesishem eshte interpretimi i fajlorit te Oksfordit te vitit 1970 qe me pas u revizionua ne 1996. Sipas versionit te vjeter Afrodita ishte Perendeshe Lufte. Pausanias po ashtu shenon se gjate udhetimit te tij ne Sparte shume statuja te Afrodites ishin me veshje luftarake. Po ashtu Afrodta adhurohej sebashku me Ares (disa duan te na thone qe keta ishin te dashur. Mbase jane te njejten qe bejne Aleksandrin e Madh me vellamin e tij homosesksuale.)
Ne dijme qe Innana ishte luftetare. Kam pare vazo zumere (pra qe fillojne me zogun Zu) ku Immana vret gjarperin. A nuk eshte Apollo dhe Zeusi qe vrasin Tifonin. Ndonese ka pasur nje tifon ne kemi Inanen, Apollon, Zeusin, Afroditen qe vrasin gjarperin.
Them Afroditen pasi kjo paraqitete si luftetare ne mitet kelte me flatra mjellme duke luftuar pdrajtesine si Maat, por ne shrinat me te hershme paraqitej si buf duke ngrene gjarperinjte (une per vete do e kisha quajtuar Athine).
Nje nga format e trifishta te Afrodites kontrollonte Oqeanin. Dhe kete une e kam pare ne koperinen e Ilirycum Sanctum. Simboli me njohur detar i Afrodites eshte rrjeta e peshve e perdorur si veshje, por Afrodita mblidhte shpirterat ne uje kur nuk e kishte te veshur me ndihmen e Kroneve. Afrodita adhurohej si peme ose si kon i drunjte. Ne Ne Melita (graqi) ka vizatime te saj mbi nje cjap. Pellumbi Afrodites eshte simbol i shpirterave dhe dyerve prej inxhije (perl) te parajses. Sic dihet Peral eshte simbol per Henen .
Kam shkruar me lart se Afrodita shoqerohej me noten muzikore "RE", simboli i zhurmes se rrotes (Monedha Apollonise), dhe nderrimit te stineve. Emri me i lashte i saj eshte perendesha e trefishte , ose Morea (Moj e bukura More, ku te lashe e me s'te pashe). Lituanezet e njohin si Krona. Gjermanet e quajne Mary, kristianet Nena e Shenjte St. Mary.
Po e mbyll me keto vargje nga kultura inkase:“I njohur si “Shkume deti” Perendi themelore e Elementeve te Lengshem, krijues i Diellit, Henes dhe Fillimeve (Phi/TH). Quhet edhe “Ai qe ndricon Boten”, Qenia me e Larte, Zoti i Drites, Zjarrit, Ujit, Krijuesi i Tokes dhe Qiejve. Ai ishte fillimi te gjithave , dhe ngushelluesi i Botes”."
dhe
"Kur dielli te shuhet.... Ajo do te linde nje bije me te bukur se ajo vete."
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga javan : 27-02-2009 mė 07:49
Pyetje:
Pse Athina shoqėrohet edhe me bufin edhe me gjarpėrinjtė ?
Me radhe Dalan.
"Supozohet qe Hera te kete qene Mbreteresha Pellazge Vigjereshe, para se te detyrohej te martonte Zeusin, por ajo kurre nuk paraqitet ne Dodone si gruaja e tij, dhe ndonese DJona disa here quhet "gruaja-hije", ajo ne te vertete kishte vendin e saj prane tij (Zeusit), qe nuk zihej nga askush tjeter, dhe ajo ishte nena e Afrodites"
"Nderkohe Venusi nde kembe te DIones hodhi veten. Nena rreth femijes se saj me dashuri hodhi krahet..." Diomed
".... Dielli do te linde nje bije me te bukur se Ajo vete."
Baptist me siguri mundet te na ndihmoje ne kete emer; Dadė !
A keni ndegjuar ndonjehere qe grate te ne i quajm me kete emer, Dada Nora, Dada Rina etj... shpresoj se mos te ejte e huaj me ardhjen e turqve apo jo ?
Me faln qe dola prej teme ndoshta por mu desht te shprehi edhe kete mundesi per te ardhur tek Dodona pastaj...
Askush nuk te pyt: ē'ka bere atedheu per ty por ē'ke bere ti per Atedheun ! - JFK
Krijoni Kontakt