Close
Faqja 48 prej 255 FillimFillim ... 3846474849505898148 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 471 deri 480 prej 2545
    Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga Baptist Lexo Postimin
    Interesant. Kete poashtu e kam thene vazhdimisht pa sukses qe ta kuptosh ti dhe tani per cudi ti me thua mua se paskemi pasur kundershti. E mundur qe kemi pasur kundershti por kundershtia vinte nga ana jote. Por megjithate tani e shoh se kemi arritur nje pikepajtim ne lidhje me ate se pellasgjet i zgjeruan kufijte e ndikimit te tyre duke themeluar tempuj te tyre rreth e rrotull botes qe ata si hulumtues te medhenje po zbulonin vazhdimisht. Me nje perjahtim te voge se une nuk po beja analogji me centrifugen. Sespee ne kete menyre do te dilnim te pyetja ce ku gjindej qendra e kesaj centrifuge gje me te cilen ti nuk do te pajtohesh edhe per nje kohe te gjate sigurisht.

Per te dyten me interesoi si e barazove Shemin/Çamin me Zeusin? Ose c'lidhje ka tradita jone okcidentale me orientalizmin e tradites deluviane te Azise?
    Kundershti nuk quhet sepse vjen nga nje pale e caktuar, por sepse mendimet nuk perputhen. Nuk e kam te qarte ne se eshte kjo ky definicion qe te duket intersant pasi kundeshtia tek une ka kuptinim qe une mboj tezen se Shqiptaret e sotem kane qene ne KETO troje qe nga fillimi kohes, kurse ju i sillni ata nga Azia dhe pastaj i centrifugoni nga Kreta.

Chamin me Zeusin nuk i kam barazuar une. Jam pergjigjur me pare se eshte nje njohuri qe vjen nga nje prej librave te ckisheruar. Ne fakt, me krijon turbullire ne pemen time kohore, por jo gjithca aty perputhej, sidoqofte. Mund te jete informacion i pasakte, por eshte i dyti qe vjen nga burim i pavarur dhe nuk mund te neglizhohet vetem se nxjerr pune.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga Styx Lexo Postimin
    Kundershti nuk quhet sepse vjen nga nje pale e caktuar, por sepse mendimet nuk perputhen. Nuk e kam te qarte ne se eshte kjo ky definicion qe te duket intersant pasi kundeshtia tek une ka kuptinim qe une mboj tezen se Shqiptaret e sotem kane qene ne KETO troje qe nga fillimi kohes, kurse ju i sillni ata nga Azia dhe pastaj i centrifugoni nga Kreta.
    Jo une mendoj se ti mbron tezen se Noa ka qene shqiptar nga Azia i cili na e solli Chemin per te na shqiptarizuar ketu ne ballkan. (!)

Chamin me Zeusin nuk i kam barazuar une. Jam pergjigjur me pare se eshte nje njohuri qe vjen nga nje prej librave te ckisheruar. Ne fakt, me krijon turbullire ne pemen time kohore, por jo gjithca aty perputhej, sidoqofte. Mund te jete informacion i pasakte, por eshte i dyti qe vjen nga burim i pavarur dhe nuk mund te neglizhohet vetem se nxjerr pune.
    Por kjo te nxjerr pune ne lidhje me kete qe thua se, ti mbrone origjinen ballkanike te shqiptareve me sjellejn e Noes ne Dodone,
    -kurse une "mbroj teorine aziatike" te autoktonise ballkanike te shqiptareve te cilet pushtuan azine e afriken per shume shekuj deri sa i humben ne lufterat kunder greqerve afrikano-aziate.

Si mish-mash po te del kjo mbrojtja jote. Ti me secilen teze po na bind se cdo gje shqiptare vjen nga Azija kurse une se cdo gje me vlere ne Azi e Afrike ka vajtur atje nga kolonet dhe misionaret pellasge te "vetlindurit nga dheu" arberor, (prej ku edhe shprehja e famshme "autochton" e cila vlene vetem per shqiptaret).

Tash cili nga ne qenkemi gabim? Ose, cfare mund te bejme per ta qartesuar platformen mbi te cilen ne mund te thellojme njohurite e perbashketa si hap i pare konkret, drejte te kuptuarit dhe te interpretuarit te drejte te argumenteve qe sjellim pa shpenzuar energjite kot ne gjera qe nuk kane lidhje as me ne as me histori.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Baptist : 24-01-2008 më 16:51
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Une nuk e kam te njohur nje etimologji te tille. A ka ndonje burim, sepse nuk e besoj se e nxore nga mendja....
    Argumenti vjen nga Pierus (per pelikanin). Pas tij Egjiptianet lidhnin keta to dy permes afeksionit per gjak.

Kjo perpos tjerash tregon faktin se sa pak i njohim shpezet dhe emrat e tyre ne shqiptaret e sotem. Sterqoka nuk mund te jete tjeter perpos çukapikut, ndersa duke pranuar haptas se edhe une si gjithe shqiptaret tjere bashkohor nuk e di cilen shpeze emeron fjala sterqoke, por meqenese eshte fjale shqipe ne te pernjoh cukapikun.

Edhe nje here, Lejleku eshte shpeze shtegtuese e llojit te gjahtareve mocalik, por qe nuk jeton ne uje. Eshte shume i rende dhe u takon fluturuesve "rreshqites ajror" pe te kursyer energjite - ky nder tjera eshte edhe shaku perse nderton folen ne lartesi sa me et medha...
    Mund te jete ashtu. Sic shkrojta, nuk e kisha ditur qe sterqoka ishte lejlek, por nuk di as qe te jete qukapik. Me kete te fundit e lidh "qok-u"- cukitja. Po cfare eshte parashtesa Ster-?
    Aeneas Dardanus

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Pjesa qok, tosk. qukitja, geg. qokatja nuk ka nevoje per sqarim te asnjera krahine e shqiptreve sepse e kuptojne te gjithe ne menyre gjenerike. Pjesen "ster" poashtu. geg. sterpike, tosk. sperkat, [shihet qarte se eshte forme ekstremisht e korruptuar me nga "ster-pika(t)" prej te cilave origjinon shprehja ]

STËR fjaleformues. Parashtese me te cilen ndertohen fjale te prejardhura : a) qe tregojne se dicka behet me tepri, ka madhesi e permasa te jashtezakonshme ose eshte jashte asaj qe duhet; p.sh. i stergjate, i sterlashte, i stermadh, i sterplakur, sterholloj, etj ...
    spjegim i pamjaftueshem ne fjalor qe do te mjaftonte te pershkruhej me thenien shumezues (sterfishues) i kuptimit te fjales se ndajshtuar.

Qok = 1-qok; sterQok =shume e paperkufizuar qukatjesh. Varianti qukapik eshte nje fjaleformim tjeter interesant sepse perdor "pikun" ne menyre figurative si percaktues spjegues, -i fiksuar; i dhene pas; qe i behet pike -qukatja. Prandaj ai eshet quakapik pa kurrefare perjashtimi mund ta quash edhe sterqoke, sepse pershkruajne te njeten dukuri.
    Te dy emra te fjaleformuar ne menyra te ndryshme.

Imagjinoni sa shprehje kemi vetem per Pop-corns ne?!! Pofka, kupa, pufa, kap-kupa, kopsa, kokoroshka etj. A do te thote kjo se eshte fjala per lloje te ndryshme te kokoroshkave?

As une nuk e paskam ditur se sterqoka alias qukapiku qenka lejlek, -mos tha dikush se ishte?!
    Aeneas Dardanus

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Jo une mendoj se ti mbron tezen se Noa ka qene shqiptar nga Azia i cili na e solli Chemin per te na shqiptarizuar ketu ne ballkan. (!)

Por kjo te nxjerr pune ne lidhje me kete qe thua se, ti mbrone origjinen ballkanike te shqiptareve me sjellejn e Noes ne Dodone,
    -kurse une "mbroj teorine aziatike" te autoktonise ballkanike te shqiptareve te cilet pushtuan azine e afriken per shume shekuj deri sa i humben ne lufterat kunder greqerve afrikano-aziate.

Si mish-mash po te del kjo mbrojtja jote. Ti me secilen teze po na bind se cdo gje shqiptare vjen nga Azija kurse une se cdo gje me vlere ne Azi e Afrike ka vajtur atje nga kolonet dhe misionaret pellasge te "vetlindurit nga dheu" arberor, (prej ku edhe shprehja e famshme "autochton" e cila vlene vetem per shqiptaret).

Tash cili nga ne qenkemi gabim? Ose, cfare mund te bejme per ta qartesuar platformen mbi te cilen ne mund te thellojme njohurite e perbashketa si hap i pare konkret, drejte te kuptuarit dhe te interpretuarit te drejte te argumenteve qe sjellim pa shpenzuar energjite kot ne gjera qe nuk kane lidhje as me ne as me histori.

Po diseminon gjepura ne kuptimin trashanik te fjales. Shiko shtrirjen kohore dhe kupton qe as Noa (im) dhe bijte e tij, dhe as Adami (Kadmi yt) me dragonin me dhembe nuk mund te mbahen per paraardhes ne vije direkte.

Pra po flasim per mijevjacre te ndryshem.

Permbytja Madhe ( Lidhet kjo me Noen?)
    2242 vjet me pas Adami (Njeriu i pare. Pra Noa dhe djemte jane zhdukur. Eshte kjo date e permbytjes se dyte?)
    _______

1151 vjet para Krishtit = Permbytja Dheukalionit/Epires/Plisat behen Njerez te Rinj
    951 para Krishtit – renia e Trojes
    341 vjet para Krishtit Aleksandri Maqedonise
    5180 vjet me pas lindja Jesus Krishtit
    Viti 0 Krishti

Ne temen e Dodones ne mos gaboj (Barat me korigjo!) eshte shkruar se dicka nga arka Noes ka qene ne Dodone. Kjo e vendos Dodonen ne harte me se 10000 vjet me pare, dhe perforcon thenien e priftit egjiptas tek gjyshi Solonit se ju"greket" jeni shume me te lashte se ne por ju ka humbur memorja.

Katastrofa dyte. Popujt e bijve te Noes shkaterrohen (nga se?)Krijohet njeriu i pare. Mos valle nje lloj race tjeter me e dobet njerezore? Baptisti kete e quan Kadmin palestinez qe vjen ne Ballkan. Po Kadmi nuk u krijua, ai u zhvendos dhe gjeti popullate autoktone, ne te cilen u martua (me Harmonine) u mesoi dije...Pra njerez e hyri kishte sa te duash. Te tere pa memorje. PSE THEMI NJERIU I PARE per Adamin?

Rraca njerezore fshihet nga harta. (Dheukalion ne Ballkan vetem apo gjithkund?) Nuk u premetua se nuk do kete permbytje pas asaj te pares? I cfare lloji qe apokalipsi dyte (kulla Babelit), po i treti (Dheukalioni)?

Me qe Phyrra ben njerz nga plisat e tokes, nuk kishte mbetur gje tjeter. Njeriu autokton mbin nga toka. Po Dardani ishte gjigand thuhet, apo thjesht ekzagjerim nen hijen idhujve te te pareve?

Pra, le te diskutojme kush deshiron.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Baptist : 24-01-2008 më 17:43
    Aeneas Dardanus

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Po diseminon gjepura ne kuptimin trashanik te fjales. Shiko shtrirjen kohore dhe kupton qe as Noa (im) dhe bijte e tij, dhe as Adami (Kadmi yt) me dragonin me dhembe nuk mund te mbahen per paraardhes ne vije direkte.

Pra po flasim per mijevjacre te ndryshem.

Permbytja Madhe ( Lidhet kjo me Noen?)
    2242 vjet me pas Adami (Njeriu i pare. Pra Noa dhe djemte jane zhdukur. Eshte kjo date e permbytjes se dyte?)
    _______

1151 vjet para Krishtit = Permbytja Dheukalionit/Epires/Plisat behen Njerez te Rinj
    951 para Krishtit – renia e Trojes
    341 vjet para Krishtit Aleksandri Maqedonise
    5180 vjet me pas lindja Jesus Krishtit
    Viti 0 Krishti

Ne temen e Dodones ne mos gaboj (Barat me korigjo!) eshte shkruar se dicka nga arka Noes ka qene ne Dodone. Kjo e vendos Dodonen ne harte me se 10000 vjet me pare, dhe perforcon thenien e priftit egjiptas tek gjyshi Solonit se ju"greket" jeni shume me te lashte se ne por ju ka humbur memorja.

Katastrofa dyte. Popujt e bijve te Noes shkaterrohen (nga se?)Krijohet njeriu i pare. Mos valle nje lloj race tjeter me e dobet njerezore? Baptisti kete e quan Kadmin palestinez qe vjen ne Ballkan. Po Kadmi nuk u krijua, ai u zhvendos dhe gjeti popullate autoktone, ne te cilen u martua (me Harmonine) u mesoi dije...Pra njerez e hyri kishte sa te duash. Te tere pa memorje. PSE THEMI NJERIU I PARE per Adamin?

Rraca njerezore fshihet nga harta. (Dheukalion ne Ballkan vetem apo gjithkund?) Nuk u premetua se nuk do kete permbytje pas asaj te pares? I cfare lloji qe apokalipsi dyte (kulla Babelit), po i treti (Dheukalioni)?

Me qe Phyrra ben njerz nga plisat e tokes, nuk kishte mbetur gje tjeter. Njeriu autokton mbin nga toka. Po Dardani ishte gjigand thuhet, apo thjesht ekzagjerim nen hijen idhujve te te pareve?

Pra, le te diskutojme kush deshiron.
    Asnje "permbyje" neve nuk na lidhe me Noen as me sugarin e tij Shemsiun. Ne kemi nje tjeter origjine mbijetuesish pas permbytjes se madhe kurse ata jane:

E bija e Epimetheut dhe i biri i Prometheut te shpetuarit si dy me te ndershmit njerez ne bote qe e ripopullzuan vendin tone, serish ne baza Kanunore dhe pa incest. Pra shqiptaret nuk kan te bejne me asnjerin nga popujt motra*******yes incestuoz te kesaj bote amorale qe po na edukon.

Te tjerat jane vetem hamendje dhe papasterti lindore aziatike qe ne jane imponuar ne menyre indirekte ne arsenalin e nocioneve me ane te te cilave ne sot arsyetojme. Adami Eva nuk ekzistojne ne kulturen autoktone .....
    Ndryshuar për herë të fundit nga Darius : 24-01-2008 më 18:37
    Aeneas Dardanus

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    As une nuk e paskam ditur se sterqoka alias qukapiku qenka lejlek, -mos tha dikush se ishte?!
    Kishin thene. E kishin cilesuar si variant albanez per Stor-k-lejlek.
    Aeneas Dardanus

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Asnje "permbyje" neve nuk na lidhe me Noen as me sugarin e tij Shemsiun. Ne kemi nje tjeter origjine mbijetuesish pas permbytjes se madhe kurse ata jane:

E bija e Epimetheut dhe i biri i Prometheut te shpetuarit si dy me te ndershmit njerez ne bote qe e ripopullzuan vendin tone, serish ne baza Kanunore dhe pa incest. Pra shqiptaret nuk kan te bejne me asnjerin nga popujt motra*******yes incestuoz te kesaj bote amorale qe po na edukon.

Te tjerat jane vetem hamendje dhe papasterti lindore aziatike qe ne jane imponuar ne menyre indirekte ne arsenalin e nocioneve me ane te te cilave ne sot arsyetojme. Adami Eva nuk ekzistojne ne kulturen autoktone .....
    Pas teje, kane ndodhur ose jo apokalipse?
    Bijte e Prometheut shpetuan nga se? Dhe kush qe Zeusi i tyre ne se nuk ishte ZOt?
    Ne se biri dhe bija PromeThot ripopulluan, a nuk mund te kategorizohen edhe keta si "moter***e"? Apo kemi prodhim te faktorizuar, immaculate conception?
    Ndryshuar për herë të fundit nga Darius : 24-01-2008 më 18:38
    Aeneas Dardanus

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Pas teje, kane ndodhur ose jo apokalipse?
    Bijte e Prometheut shpetuan nga se? Dhe kush qe Zeusi i tyre ne se nuk ishte ZOt?
    Ne se biri dhe bija PromeThot ripopulluan, a nuk mund te kategorizohen edhe keta si "moter***e"? Apo kemi prodhim te faktorizuar, immaculate conception?
    Sic kam thene disa here me radhe une paraqes qendrimin se sipas tradites shqiptare, shkaktari i permbytjes ishte Zeusi Mikprites.

E sheh se ke vrima ne kujtese? Thash, -e bija e Epimetheut dhe i biri i Prometheut.

Sigurisht qe nuk mund te kategorizohen si "motershqerdhyes" sepse ata nuk e ripopullojne arberine me pasardhes te tyre biologjik por me "Lutjen e Perndeshes (chtonike) Teti(s)" pa restaurimit te sakramentit te saj. E cila i urdheroi te mbillnin gure duke i hedhur prapa krahut kokembuluar si avatari ne ilustrim.

Pra, perjashtohet "koncepcioni" i cilesdo natyre.
    Aeneas Dardanus

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Sic kam thene disa here me radhe une paraqes qendrimin se sipas tradites shqiptare, shkaktari i permbytjes ishte Zeusi Mikprites.

E sheh se ke vrima ne kujtese? Thash, -e bija e Epimetheut dhe i biri i Prometheut.

Sigurisht qe nuk mund te kategorizohen si "motershqerdhyes" sepse ata nuk e ripopullojne arberine me pasardhes te tyre biologjik por me "Lutjen e Perndeshes (chtonike) Teti(s)" pa restaurimit te sakramentit te saj. E cila i urdheroi te mbillnin gure duke i hedhur prapa krahut kokembuluar si avatari ne ilustrim.

Pra, perjashtohet "koncepcioni" i cilesdo natyre.
    Cfare shakaje artistike. Theti, Zeusi mikprites, Epimetheu dhe ja ku dalim prap tek Japeti djali Noes... jo ai i sheqerit, po ky i kafes.

Vajza Epimetheut thote, thua se kjo eshte e ndryshme nga Epira/Pyhrra qe kam permendur ne postimin me datat e permbytjeve me lart (Apokalipsi #3), ajo qe krijoi njerez nga plisat qe hidhte pas kraheve(ah jo, qenkan gure tani sepse ketu behet lidhja me kanunin, kurse plisi ka lidhje me industrine e modes). Emrin kesaj nuk ja permenda rastesisht. Ky personazh raportohet edhe si Laodice, Elektra, Maja etj. Dhe ne e dime ku bie ky lume. Ne qytetin e pellumbave te bardhe.

Nuk kemi "koncepsion", por krijim por sistematik te automatizuar nga qenie qenie te paemertushme te cilat nuk jane as Zota as aliene. Sepse me se fundi alienet krijuan vetveten.

Kadmin e paske nxjerre nga tefteri tani dhe i ke bashkuar tere permbytjet ne nje, ne ate te fundit. Te shqyrtosh vetem te fundit eshte zgjuaresi, pasi eshte shume me afer se tere te tjerat, po ti besh lesh arapi personazhet kjo te nxjerr askund. Pervec po te me thuash qe ka patur nje permbytje dhe Kadmi, Noa, Atlasi, Poseidoni, Thoti/Hermesi jane nje.

Ne se ka njeri qe ka qendruar qe ne fillim pas idese se Prometeu eshte fillimi civilizimit Ballkanas, ne mos me gjere, ky eshte Xhgashi. Ne shume raste ti nuk ke rene aspak dakord me te. Tash po bike ne ujdi.

E lexoj me vemendje Xhgashin, pasi ka probabilitet te larte qe Prometheu te jete Atlasi. Po sigurisht qe edhe kjo ne se nuk e ke ditur qe me pare, eshte material per kosh.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Baptist : 24-01-2008 më 20:53
    Aeneas Dardanus

Tema të Ngjashme

1. Në gjurmë të gërmave dhe shkrimit Pellazgo-Yllir #2
    Nga alfeko sukaraku në forumin Arkeologji/antropologji
    Përgjigje: 477
    Postimi i Fundit: 14-07-2010, 03:58
  2. Sola Scriptura
    Nga berat96 në forumin Komuniteti protestant
    Përgjigje: 17
    Postimi i Fundit: 24-08-2009, 11:48
  3. Letërsia shqiptare: probleme teorike-kritike në gjykimin e vlerave letrare
    Nga Kosovari_78_Ca në forumin Enciklopedia letrare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 25-01-2005, 15:56
  4. Makina e shkrimit
    Nga elvisi80 në forumin Humor shqiptar
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 08-11-2002, 03:31

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •