Close
Duke shfaqur rezultatin 1 deri 7 prej 7
 1. #1
  i/e regjistruar Maska e Soni001
  Antarsuar
  06-07-2008
  Mosha
  33
  Postime
  16
  Faleminderit
  0
  0 falenderime n 0 postime

  Question Pyetje pr matematicientt

  Le te jene a,b,c,d,e numra real te tille qe a+b+c+d+e=8 dhe a^2+b^2+c^2+d^2+e^2=16. Te gjendet vlera maksimale e e-se?

  a^2 eshte a ne katror.

  Une po ik per pushime dhe vij pas nje muaji. Pres ndonje pergjigje per pyetjen sepse ne shqiptaret jena me te zotet se amerikanet. heheh. kjo pyetje ka rene ne Olimpiaden e SHBA 1978.
  Ndihmese: Duhet te dal numer thyesor nga 2-6,,,, hehe

 2. #2
  i/e regjistruar Maska e Borix
  Antarsuar
  17-01-2003
  Postime
  2,326
  Faleminderit
  0
  3 falenderime n 3 postime
  Problemat e klases Shuma(g(X_i)) qe varen nga vete shuma e variablave X_i: Shuma(X_i), per cdo X, bien ne grupin e mosbarazimeve te Jensenit. Me pak fjale, Jensen vertetoi qe Shuma e variableve X_i eshte me e vogel ose e barabarte (me e madhe ose e barabarte) se shuma e vete funksioneve te variableve X_i.

  Pergjithesisht, kur kerkohet vlera maksimale e nje variabli X_i, eshte e domosdoshme konvertimi ne nje funksion te derivueshem (sepse derivati i pare nga jep maksimet apo minimumet).

  Nje menyre se si mund ta konvertojme problemen tende ne nje probleme me funksion te derivueshem, eshte duke hequr nje number konstat X_c per cdo variabel ne funksionin kuadratik y=x^2:

  Pra,

  (a-X_c)^2 + (b-X_c)^2 + ... + (e-X_c)^2.

  Tani hapim kllapat duke perdorur defaktorizimin kuadtratik: (a-b)^2 = a^2 - 2ab + b^2:

  a^2 - 2aX_c + X_c^2 + b^2 - 2bX_c + X_c^2 + ... + e^2 - 2eX_c + X_c^2.

  Tani riorganizojme kufizat:

  [a^2 +b^2 + ... + e^2] - [2aX_c + 2bX_c + ... + 2eX_c] + 5*X_c^2 =
  = [a^2 +b^2 + ... + e^2] - 2X_c*[a + b + ... + e] + 5*X_c^2.

  Nisur nga vlerat e shumave qe jane dhene ne probleme, dalim tek ky barazim:

  = 16 - 2*X_c*8 + 5*X_c^2 = 5*X_c^2 - 16*X_c + 16.

  Tani, mjafton te shprehim variablin e me funskionin f(X_c) qe sapo nxorrem. Nga shuma e funksioneve F(X_i - X_c), eshte e qarte se termi (e-X_c)^2 eshte me i vogel se funksioni yne f(X_c), sepse termat jane te gjithe pozitive per shkak te ngritjes ne katror dhe termi (e-X_c)^2 eshte medoemos me i vogel se 5*X_c^2 - 16*X_c + 16. Megjithate, ne nuk e dime vleren e X_c, e cila mund te beje te mundur qe te gjitha termat e tjera te kene vleren zero. Prandaj, ketu kemi te bejme me nje barazim jo-strikt:

  (e-X_c)^2 <= 5*X_c^2 - 16*X_c + 16 (Shenim: e^2 eshte me e vogel se 16 ne menyre strikte).

  Nga kjo marrim rrenjen katrore te te dyja aneve:

  e - X_c <= SQRT(5*X_c^2 - 16*X_c + 16), ku SQRT = Square Root (rrenja katrore)

  Atehere, nxjerrim variablin e te shprehur si me poshte:

  e <= SQRT(5*X_c^2 - 16*X_c + 16) + X_c. Meqenese X_c eshte nje vlere reale arbitrare, kemi te bejme me nje funksion te mirefillte dhe, vertetohet thjeshte, se ky funksion eshte i vazhdueshem, e per pasoje ka derivat te pare. Per arsye se na kerkohet maksimumi i vleres per e, atehere studjojme thjesht barazimin:

  e = y = f(x) = SQRT(5x^2 - 16x + 16) + x.

  Nga ky funksion, gjej derivatin e pare f'(x) dhe kjo te jep ekstremumet, nga ku mund te gjesh maksimumin e vleres e, dhene barazimi i mesiperm.
  "The rule is perfect: in all matters of opinion our adversaries are insane." (M. Twain)

 3. #3
  i/e regjistruar Maska e Soni001
  Antarsuar
  06-07-2008
  Mosha
  33
  Postime
  16
  Faleminderit
  0
  0 falenderime n 0 postime

  Post jep nje numer

  Citim Postuar m par nga Borix Lexo Postimin
  Problemat e klases Shuma(g(X_i)) qe varen nga vete shuma e variablave X_i: Shuma(X_i), per cdo X, bien ne grupin e mosbarazimeve te Jensenit. Me pak fjale, Jensen vertetoi qe Shuma e variableve X_i eshte me e vogel ose e barabarte (me e madhe ose e barabarte) se shuma e vete funksioneve te variableve X_i.

  Pergjithesisht, kur kerkohet vlera maksimale e nje variabli X_i, eshte e domosdoshme konvertimi ne nje funksion te derivueshem (sepse derivati i pare nga jep maksimet apo minimumet).

  Nje menyre se si mund ta konvertojme problemen tende ne nje probleme me funksion te derivueshem, eshte duke hequr nje number konstat X_c per cdo variabel ne funksionin kuadratik y=x^2:

  Pra,

  (a-X_c)^2 + (b-X_c)^2 + ... + (e-X_c)^2.

  Tani hapim kllapat duke perdorur defaktorizimin kuadtratik: (a-b)^2 = a^2 - 2ab + b^2:

  a^2 - 2aX_c + X_c^2 + b^2 - 2bX_c + X_c^2 + ... + e^2 - 2eX_c + X_c^2.

  Tani riorganizojme kufizat:

  [a^2 +b^2 + ... + e^2] - [2aX_c + 2bX_c + ... + 2eX_c] + 5*X_c^2 =
  = [a^2 +b^2 + ... + e^2] - 2X_c*[a + b + ... + e] + 5*X_c^2.

  Nisur nga vlerat e shumave qe jane dhene ne probleme, dalim tek ky barazim:

  = 16 - 2*X_c*8 + 5*X_c^2 = 5*X_c^2 - 16*X_c + 16.

  Tani, mjafton te shprehim variablin e me funskionin f(X_c) qe sapo nxorrem. Nga shuma e funksioneve F(X_i - X_c), eshte e qarte se termi (e-X_c)^2 eshte me i vogel se funksioni yne f(X_c), sepse termat jane te gjithe pozitive per shkak te ngritjes ne katror dhe termi (e-X_c)^2 eshte medoemos me i vogel se 5*X_c^2 - 16*X_c + 16. Megjithate, ne nuk e dime vleren e X_c, e cila mund te beje te mundur qe te gjitha termat e tjera te kene vleren zero. Prandaj, ketu kemi te bejme me nje barazim jo-strikt:

  (e-X_c)^2 <= 5*X_c^2 - 16*X_c + 16 (Shenim: e^2 eshte me e vogel se 16 ne menyre strikte).

  Nga kjo marrim rrenjen katrore te te dyja aneve:

  e - X_c <= SQRT(5*X_c^2 - 16*X_c + 16), ku SQRT = Square Root (rrenja katrore)

  Atehere, nxjerrim variablin e te shprehur si me poshte:

  e <= SQRT(5*X_c^2 - 16*X_c + 16) + X_c. Meqenese X_c eshte nje vlere reale arbitrare, kemi te bejme me nje funksion te mirefillte dhe, vertetohet thjeshte, se ky funksion eshte i vazhdueshem, e per pasoje ka derivat te pare. Per arsye se na kerkohet maksimumi i vleres per e, atehere studjojme thjesht barazimin:

  e = y = f(x) = SQRT(5x^2 - 16x + 16) + x.

  Nga ky funksion, gjej derivatin e pare f'(x) dhe kjo te jep ekstremumet, nga ku mund te gjesh maksimumin e vleres e, dhene barazimi i mesiperm.
  Pershendetje Borix
  Une nuk po i hyj te kontrolloj pergjigjen tende, sepse mu dashka me mesu nja ca formula te reja.heheh. Kjo eshte problem llogjike duke zbatuar nje mosbarazim matematik, dhe del me 3 rreshta.
  Por per te kontrolluar nese je i sakte ne ate cfare ke shkruajt , te lutem posto nje pergjigje ( numer thyesor )

 4. #4
  i/e regjistruar Maska e Borix
  Antarsuar
  17-01-2003
  Postime
  2,326
  Faleminderit
  0
  3 falenderime n 3 postime
  Zgjidhja e derivatit te pare nxjerr dy rrenje, nder te cilat merret me e vogla. Rezultati e=y=f(x) del 16/5 ose 3.2.

  PS. Nuk shoh se si nje probleme e tille mund te kete zgjidhje logjike. Mos do te thuash intuitive? Nese po, atehere ne math. nuk pranohen zgjidhje intuitive.
  "The rule is perfect: in all matters of opinion our adversaries are insane." (M. Twain)

 5. #5
  ***VIP***
  Antarsuar
  26-08-2008
  Postime
  804
  Faleminderit
  0
  4 falenderime n 3 postime
  Vlera maximale per (e) eshte 4 sepse shuma e te gjitha katroreve eshte 16. cdo numer i ngritur ne katror qofte negative del positive. Qe (e) te marri vleren maximale duhet qe tere numrat e tjere te jene 0.
  ngelet qe e^2=16 dhe (e)=4

 6. #6
  ***VIP***
  Antarsuar
  26-08-2008
  Postime
  804
  Faleminderit
  0
  4 falenderime n 3 postime
  ok nuk eshte e sakte se shuma duhet te jete 8, harrova kete detaj.

 7. #7
  i/e regjistruar
  Antarsuar
  07-04-2007
  Vendndodhja
  under the sun
  Postime
  1,288
  Faleminderit
  5
  9 falenderime n 7 postime
  zgjidhja sipas meje eshte sqrt(5) + 1

  marrim 2 barazimet qe na jane dhene dhe i shkrime ne 1 dmth:

  a^2+b^2+c^2+d^2+e^2=2(a+b+c+d+e) sepse 16=8*2

  kalojme ne barazimin e meposhtem:

  (a-1)^2 + (b-1)^2 + (c-1)^2 + (d-1)^2 + (e-1)^2 = 5

  nga kjo del:

  (e-1)^2 = 5 - (a-1)^2 - (b-1)^2 - (c-1)^2 - (d-1)^2

  nga kjo del qe vlera me e madhe e "e" eshte atehere kur:

  (e-1)^2=5

  dmth arrihet per vlerat a=1, b=1, c=1, d=1
  prej ku del:

  e=sqrt(5) + 1

  shpresoj te jete kjo pergjigja qe kerkoje

Tema t Ngjashme

 1. Disa pyetje, pr ata q e lodhin trurin :
  Nga Kryeplaku n forumin Filozofi-psikologji-sociologji
  Prgjigje: 103
  Postimi i Fundit: 12-10-2016, 07:17
 2. Dosja e krimit politik në Kosovë
  Nga kosovar n forumin Tema e shtypit t dits
  Prgjigje: 295
  Postimi i Fundit: 09-10-2012, 15:05
 3. Del n shitje "Nj dosje pr Kadaren"
  Nga Albo n forumin Tema e shtypit t dits
  Prgjigje: 20
  Postimi i Fundit: 17-03-2007, 01:53
 4. Interviste e Fadil Tolaj-t
  Nga Brari n forumin shtja kombtare
  Prgjigje: 0
  Postimi i Fundit: 04-01-2004, 05:56

Ruaj Lidhjet

Regullat e Postimit

 • Ju nuk mund t hapni tema t reja.
 • Ju nuk mund t postoni n tema.
 • Ju nuk mund t bashkngjitni skedar.
 • Ju nuk mund t ndryshoni postimet tuaja.
 •